Тема: детски площадки

comment 0
visibility 1430
Екипи на АПП дезинфекцират детски площадки, подлези, спирки

Екипи на АПП дезинфекцират детски площадки, подлези, спирки (СНИМКИ)

Екипи на "Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община започнаха да цединфекцират детски площадки, спирки, подлези, публични пространства и Цeнтрална автогара, видя Столица.bg. Първи бяха обработени местата за игра на малчуганите в кв. Гео Милев в район Слатина. Екипите продължават да дезинфекцират детските площадки по квартали и райони. Продължава и регулярното почистване на местата на деца. Остава обаче забраната за струпване на деца по площадките. Обработени са спирки на градския транспорт, подлези, стълби, парапети, подходи към метростанции. Също така екипите са минали през Централна автогара, както и външните пространства на НДК и подлеза.  

comment 0
visibility 1224
Детски площадки в район Подуене, София

В "Подуене" малчугани се радват на нови детски площадки (СНИМКИ)

На две нови детски площадки вече се радват малчугани в район Подуене. Едната е пред блок 15 в жк „Левски Г". На нея има две зони – за деца от 0 до 3 и от 3 до 12 години. Съвсем скоро да мястото за забавление на децата ще бъде направена и пешеходна пътека. Другата детска площадка е пред блок 96 в жк „Сухата река" за възраст от 3 до 12 години. Там и преди имало, но след тотална разруха, тя е ремонтирана и модернизирана. И двете зони са със задължителната ударопоглъщаща се настилка от каучук.

comment 0
visibility 915
Осветяват 8 детски площадки в Триадица

Осветяват 8 детски площадки в район Триадица

Осем детски площадки в район Триадица ще бъдат осветени. Това съобщиха от районното кметство. Монтирането на осветлението е започнало и ще се поставя поетапно. Засега това са детските площадки кв."Иван Вазов", жк "Гоце Делчев" и жк "Стрелбище". Заместник-кметът на район "Триадица" Христо Вълчанов и началникът на отдел "Инженерна инфраструктура" инж. Елена Димитрова вече са провели работна среща с управителя на "Улично осветление" ЕАД Ангел Терзиев. Обсъдени са и актуалните проекти на районна за осветяване на детски площадки. Акцент в срещата е поставен на конкретни планове на район „Триадица“ за модернизация на улиците в района.  

Реклама
comment 0
visibility 403
Детски площадки

Десет въпроса към кандидатите за кмет на София

Изборите наближават, а с тях желанието на все повече граждани, организации и НПО-та да си изяснят позицията за кого ще гласуват. Сдружението "Безопасни детски площадки" задава своите въпроси към кандидатите за кметове. Десетте питания са свързани с визията за детските кътове за игри и забавления в София- паркове, градини, междублокови пространства и др. През миналата година "Безопасни детски площадки" успешно проведе кампания за освобождаването на тротоарите от автомобили. Сега, броени дни преди местния вот в столицата, те задават въпросите си към претендентите за Московска 33. "Искаме да дадем на избирателите възможност да направят информиран избор на предстоящия вот. Макар и нишова политика, площадките за игра са най-евтиният, креативен и ефективен начин да спечелите избиратели. Затова се надяваме да отговорите честно и компетентно на нашите въпроси. Ние ще разпространим отговорите и нека най-добрите победят! Не забравяйте – обещанията трябва да се изпълняват!", пишат от Сдружението до кандидат кметовете и пожелават най-добри да спечели битката в столицата. Ето и въпросите, изпратени до кандидатите за кмет на София: Какво е бъдещето на пясъчниците? Kой ще ангажирате и как ще организирате поддържането на пясъчниците съгласно чл.21 (5) от Наредба 1 от 2009 г. на МРРБ? Как ще ограничите достъпа на кучета/котки до общинските пясъчници? Какви съоръжения, според Вас, са подходящи за деца над 7-годишна възраст в рамките на площадките за 3-12г.? Как смятате да осигурите по-висока игрова стойност за по-големите деца в групата? Какви адекватни съоръжения за деца над 12 години ще осигурите? Бихте ли изградили във Вашия град/село/район по-нестандартни площадки за игра, напр. площадки за игра с вода? Какви други типове площадки познавате и биха били подходящи? Как смятате да поощрите спорта и движението на децата? Смятате ли, че спортните зали и съоръжения са достатъчни? Предвиждате ли изграждането на спортни зали и съоръжения във всеки квартал? Кой планирате да отговаря за състоянието на площадките във Вашия град/село/район? Как ще повишите успеваемостта на работата на общината за по-качествена среда за децата? Какви стъпки ще предприемете, за да подобрите работата с гражданите и неправителствените организации в тази сфера? Какъв максимален срок бихте дали за текущ ремонт на площадка, при подаден сигнал? Смятате ли, че трябва да има чешми до детските площадки? Предвиждате ли изграждане на такива? Планирате ли да се поставят кошчета за разделно изхвърляне на отпадъците на всяка площадка? Какво ще правите със старите, но здрави съоръжения за игра? Как, според Вас, изглежда съвременната площадка за игра?    

comment 0
visibility 774
площадки

Пет детски площадки в "Слатина" готови до дни

Пет места за игра до дни ще бъдат реновирани и ще посрещнат малчуганите готови за игри, съобщиха от "Слатина". Последни детайли се правят на детските площадки на улиците "Лидице", "Марагидик", "Попова шапка", "Постоянство" и при блок 253. Проектът се прави с цел да бъдат обновени и реконструирани детски площадки и места за отдих, съобщават от администрацията на района. Следващата година реновирането на площадки и градинки ще продължи.  

comment 0
visibility 472
ударни ремонти

Ударни ремонти на детските площадки в "Нови Искър" (СНИМКИ)

Ударни ремонти вървят в момента на детските площадки в район "Нови Искър", съобщиха от администрацията на района.  Вече е сложена ударопоглъщащата настилка на двете новоизграждащи се детски площадки в Световрачане. Предстои да се монтират оградата и очакваме доставката на съоръженията. Настилката на детската площадка в Кубратово до кметството вече е подменена, като предстои да се изгради и още една в близост до центъра. Направата на площадката в Балша върви по план, а в скоро време ще стартира изграждането и на тази в квартал "Курило".      

comment 0
visibility 812
Стоп кадър

Няма да махат пясъчниците от площадките в София

Не се предвижда премахване на пясъчниците от детските площадки в район „Люлин“, сподели пред Нова ТВ кметът на района. По повод разисквания въпрос дали няма да е добре да се премахнат пясъчниците от детските площадки, кметът на столичния район „Люлин“ Милко Младенов каза, че общината се грижи за поддръжката на всички над 200 междублокови пространства. Поддръжката на пясъчниците е качествена и е еднаква за всички райони на столицата. Неприятно е, че на места жители на столицата използват пясъка за нуждите на домашните си любимци или за строителни нужди. Предвидени са глоби за тези нарушители, но установяването на нарушителите е доста трудно, споделя Младенов. От Столична община не предвиждат премахването на пясъчниците и ще направят всичко възможно, за да ги поддържат. Експерти твърдят, че пясъкът трябва да се дезинфекцира минимум два пъти годишно, за да няма опасност за здравето на децата, които си играят в него.

comment 0
visibility 1125
площадки

Обновиха три детски площадки в "Оборище" (СНИМКИ)

Три детски площадки са обновени след доброволческата дарителска кампания в рамките на стажантската програма на "Виваком". Реновирани са местата за игра на „Хълмчето“ (ул. „Богдан“), на МОЛ „Сердика“ – ул. „Земен“ № 3 и площадката южно от ул. „Калиманци“, съобщават от администрацията на "Оборище". Боядисани са съоръженията, където е необходимо е почистена тревата между катерушките, събрани са и отпадъците.  

comment 0
visibility 2213
детска площадка

Родители смятат столичните детски площадки за опасни

Тъй като лятото е сезонът, в който най-много се използват детските площадки, родители от столицата споделят за редица нередности по тях, съобщава БТВ. Проблеми като липсваща естествена сянка, мръсни пясъчници, остарели съоръжения притесняват родителите.  Една майка споделя, че в техния квартал с години не са подменяни настилката и съоръженията за игра. Законът изисква два пъти в сезона да се прави дезинфекция и прекопаване на пясъка по детските площадки. Площадките трябва да бъдат достъпни и за хора с увреждания. Настилката на площадките трябва да има ударопоглъщащи свойства. Според родителите, тези изисквания не се спазват. Дори експерти твърдят, че новите площадки, които се пускат в експлоатация, са изградени от некачествени материали и не могат да бъдат ремонтирани след две годишно използване, а направо трябва да се заменят с нови. По мнението на специалисти, в столицата поне 1/5 от площадките не отговарят на тези изисквания. Факт е, че от „Пирогов“ отбелязват увеличение на травмите при децата през лятото, като за двата летни месеца до спешното са стигнали 400 деца.

comment 0
visibility 725
Детски площадки Нови искър

Столична община прави още 5 детски площадки в район Нови Искър

Още пет нови детски площадки ще има в район Нови Искър до края на 2019 г., съобщиха от райнното кметство. Финансирането е от Столична община и е одобрено с решение на СОС. Вече са изградени три нови площадки за игра и забавление на малчуганите в село Локорско, село Чепинци и село Мировяне. Новите детски съоръжения ще се правят поетапно и те ще бъдат в квартал Курило, в село Кубратово, две в село Световрачане и село Балша. На мястото на стари и амортизирани площадки ще има модерни и съвременни съоръжения за децата, които отговарят и на всички изисквания за безопасност. Новите площадки ще са според съвременните стандарти за игра на деца и ще са с ударопоглъщата настилка. Вече е сключен договорът за изграждането, а изпълнител е "Чистота Искър" ЕООД. Инвестицията за детски площадки в цяла София е около 5 млн. лв., а за петте в район Нови Искър са предвидени 180 000 лв.  

comment 0
visibility 586
детска площадка

Кметът на "Искър" отчете новите площадки в района (СНИМКИ)

Кметът на "Искър" Ивайло Цеков отчете изградените детски площадки в общината. В социалната мрежа се появи информация къде какво място за игра е направено и с какви уреди за малчуганите е оборудвано. Нови седем детски площадки са направени в "Искър" за радост на най-малките. Реновирането им започна още през май с финансиране от Специализирания общински приватизационен фонд към Столична община. Модернизацията им отговаря на всички условия за безопасност. Оборудвани са с люлки, къщички за игра, пейки за отдих. Имат сложена ограда. Върху терените има ударопоглъщаща каучукова настилка, която пази от наранявания при евентуално падане. От 2015 г. до момента в район „Искър“ са реконструирани общо 30 детски площадки – в ж.к. „Дружба – 1“, ж.к. Дружба-2“, в с. Бусманци, кв. "Абдовица" и кв. "Димитър Миленков".  

comment 0
visibility 1419
Безопасни детски площадки

Хора от Слатина и Безопасни детски площадки обновяват две места за малчугани

Две детски площадки ще бъдат почистени и съоръженията пребоядисани и обновени в столичния "Слатина" през уикенда, научи Столица.bg. Инициативата е на живеещите в "Слатина" и веднага е получила подкрепата на Сдружението за безопасни детски площадки. Организацията навърши 3 години и реализира кампанията си "Три добрини" - да почистим или боядисаме любимата си площадка за игра, да съберем "Капачки за бъдеще" на площадката си и да поиграем с децата си навън! . Миналата седмица представители на "Безопасни детски площадки" бяха в кв. "Редута", а този уикенд са в "Слатина". От сдружението осигуряват материалите за боядисването. В събота съвместно с жители на "Слатина" ще се почисти детската площадка пред 61 детска градина "Шарено петле". В неделя пък ще се боядисват катерушките на мястото за игра на малчугани на ул. "Каймакчалан". Инициативата за обновяването на детските площадки е съвместна и с районното кметство "Слатина". От Сдружението за безопасни детски площадки призовават родителите на децата да поставят съдове на площадките за събиране на "Капачки за бъдеще".

comment 0
visibility 1093
Обновяване на детски площадки

Стартира ремонт и възстановяне на 5 детски площадки в район „Изгрев” (СНИМКИ)

Пет детски площадки ще бъдат ремонтирани и възстановени на територията на район „Изгрев” това лято. Те се намират в ж.к. ”Дианабад” пред бл. 20, между бл. 24 - 27, в района на бл.45 и 46 и бл.18, а също и в кв. „Изток” - І част, между бл.№ 49,50 и 43А, съобщават от администрацията на район „Изгрев”. При ремонните дейности се предвижда цялостна подмяна на всички съоражения с нови, отговарящи на съвременните изисквания и норми, ще бъде положена ударопоглъщаща настилка в зоните на падане. Обновленията трябва да приключат до месец септември тази година.

comment 0
visibility 4400
Кметството на район Лозенец

Кметът на Лозенец: Строежът на градината в Кръстова вада приключва през септември

Строежът на детската градина в кв. Кръстова вада в район Лозенец ще приключи през септември т. г. Следват процедурите по въвеждане в експлоатация на сградата. След тяхното приключване идва ред на обзавеждането и оборудването на помещенията, подбор на персонала и други дейности - неразделна част от откриването на детска градина. След всички тези процедури ще бъде обявен прием. Това отговори районният кмет Любомир Дреков на въпросите на живеещите в район Лозенец. През уикенда те му  зададоха въпроси в социалната мрежа. Другият сериозен проблем, който вече не търпи отлагане е частният имот на ул. Константин Петканов, която бе разкопана от собствениците. Минаващите по улицата столичани искат сами да си запълнят отворените дупки, за да не си чупят автомобилите. До момента обаче те не получават разрешение от собствениците на имота, които през май разкопаха улицата. "По този въпрос, работата на районната администрация е свършена, във възможно най-краткият срок. Проведени са преговорите със собствениците и е постигнато съгласие. Изготвен е доклад, който е мотивиран и защитен пред Столичен Общински съвет. Решението за изкупуване на имота е факт. Това е, което се е искало от нас е направено. От тук нататък вече става въпрос за частно-правни отношения между два субекта, които следва да подпишат договор, помежу си и да финализират сделката. Районната администрация не е страна от този договор", обясни пред Столица.bg Любомир Дреков. Той споделя, че няма информация за подробностите и сроковете, които двете страни са си поставили, но предполага, че е въпрос на дни все пак, изхождайки от обществения интерес по въпроса. Кога обещаните от години детски градини, градинки и пространства, предназначени за деца ще бъдат реализирани и налични?, питат живеещите в Лозенец. "Коректно ще е да посочите конкретна площадка, в кв. “Витоша-ВЕЦ Симеоново”, за която съм обещал и не е реализирана. Всички възможни терени, за детски площадки и градинки, които сме коментирали с живущите и инициативният комитет на квартала са проектирани, буквално от тях, и са реализирани или в процес на реализация", коментира районният кмет.

comment 0
visibility 1547
Йоанна Дагнева, общински съветник чака първата си рожба

Йоанна Драгнева чака момиченце (СНИМКИ)

Най-младият общински съветник Йоанна Драгнева чака момиченце, съобщи тя пред Столица.bg. Въпреки напредналата си бременност днес тя бе на изцяло обновената детска площадка на ул. Черковна в район Подуяне, заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и общински съветници. Ексвокалът Deep Zone Project вече е избрала имe на малката принцеса, но го пази в тайна. След броени дни Драгнева влиза в деветия месец, обаче няма намерение да спира да работи. Имам подготвени още 3 доклада и трябва да ги внеса в СОС, призна бъдещата майка. Нейна е заслугата за поставяне на съоръжения за деца с увреждания на детските площадки в София. Драгнева и половинката й Мирослав Димитров от БНТ около Великден съобщиха, че очакват първата си рожба. Малката ще е зодия рак или лъв. От Московска 33 очакват още едно бебе да се роди. В очакване на втората си рожба е и районният кмет на Нови Искър Даниела Райчева. 

comment 0
visibility 499
Варианти за съоръжения на нови детски площадки

Обсъдиха какви да са уредите на три нови площадки в Банкя (СНИМКИ)

Обществено обсъждане се проведе в Банкя на 3 юни между районната и администрация и жителите на града, относно изграждането на три детски площадки. На събитието бяха показани различните видове уреди и градинска мебел която може да бъде поставена. Новите площадки ще бъдат изградени на ул.”Бор”, на ул.”Ропотамо” и на ул.”Н. Й. Вапцаров”. От администрацията ще разгледат всички предложения на гражданите за подмяна на някой от съоръженията с други.

comment 0
visibility 2897
Детски площадки

Обновяват седем детски площадки в „Дружба“ (СНИМКИ)

Седем детски площадки ще бъде обновени тази година в район „Искър“ чрез финансиране от Специализирания общински приватизационен фонд към Столична община.  Изпълнението стартира преди дни като част от грижата на Столична община за създаване на безопасни условия за игра на открито на територията на столицата. На площадките ще бъдат монтирани комбинирани съоръжения за игра на деца на възраст от 3 до 12 години и двойни люлки – тип махало, подходящи и за най-малките - децата до 3 години. За децата ще бъдат изградени и къщички за игра и люлки тип везна. Терените на самите места за игра ще бъдат послани с  ударопоглъщаща каучукова настилка, предпазваща от наранявания при евентуално падане, както и пейки за отдих. Четири площадки се намира в ж.к. „Дружба-1“. Едната е между блоковете 21 и 22, а втора между 88 и 97 блок, последните две са до блокове 54 и 57 и 58 и 59. На три нови места за отдих игра ще се радват и децата от „Дружба-2“, живеещи в блокове 220-22 и 270-271, а също и блок 301. Всички места за игра се обновяват съобразно разпоредбите на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра.  

comment 0
visibility 938
Детска площадка

Четири детски площадки готови до края на годината в "Овча купел"

Четири детски площадки ще са готови до края на годината в кв. "Овча купел". Една от тях ще е чисто нова, а останалите ще бъдат същестуващи, които ще бъдат изцяло реновирани, съобщи кметът на района Христина Семерджиева.  Заявените площадки се намират на ул. "Драгоман"при бл.15, а също и при бл.30 и на ул. “Овче поле” 17. През миналата година са ремонтирани част от детските площадки, но за съжаление те не издържат дълго, защото често стават обект на набези, люлките биват изкъртени, а оградите откраднати.

comment 0
visibility 774
Детски площадки в район Овча купел

"Безопасни детски площадки" спасяват 5 площадки в Овча купел

Пет нови детски площадки ще има в район Овча купел. Това стана ясно от срещата на Гражданското сдружение "Безопасни детски площадки" с кмета на района Христина Семерджиева. От организацията са заявили кои площадки трябва да се ремонтират през 2019 г., както и къде ще има нова в район Овча купел. Чисто ново място за забавления на децата трябва да има на ул. “Драгоман”. За ремонт са заявени в кв.“Овча Купел – 2”, при бл.15 , кв.“Овча Купел – 2”, при бл.30, в кв. “Суходол” в училищния двор на 72 ОУ “Христо Ботев”, и на ул. “Овче поле” 17. Големият проблем в район "Овча купел" е, че там бяха ремонтирани детски площадки през 2018 г., но те не издържаха дълго. Бяха счупени люлки и катерушки и разбита и окрадена оградата. Това се случва и в централни столични райони.  "Безопасни детски площадки" направиха срещи с кмета на Изгрев, Красно село и Овча купел. Тази седмица в петък от организацията са на среща с кмета на Люлин, за да разговарят за изграждането, ремонтите и поддържането на детските площадки в района.

comment 0
visibility 1199
Знак, който забранява токчетата

Без тънки токчета в Южния парк

Тънките токчета не са най-удобните, но не са и препоръчителни, когато сте с малко дете и трябва да го гоните. Освен неудобството има зони, в които се забранява влизането в токчета. Забранителен знак се появи и в Южния парк. Той обаче е валиден само за детските площадките.  Местата за малчуганите са с мека настилка, за тяхна безопасност. При влизане с обувки с токчета тя се къса. Тези знаци на осветителните стълбове забраняват единствено влизането с токчета в детските площадки, обясниха пред Столица.bg от Столична община. Снимка на знака в парк се появи и в социалната мрежа, и събра десетки коментари. От "Забраняват токчетата в Южния парк" до "Общината се застрахова да не я съдят". Други пък шеговито коментираха, че с тази забрана ще има по-малко кифли в парка. Забрана за токчета би трябвало да има и за спортните площадки с изкуствена настилка, защото покрието също лесно се къса.  Съвсем скоро в Южния парк ще се видят новите цветни фигури. На входовете откъм ул. Бяла черква и "Нишава" има огромни цветни алеи със засадени лалета, зюмбюли, незабравки и теменужки.  

comment 0
visibility 737
Поставяне на кашпи на детска площадка при бл. 11 в Дружба 1

Глобяват търговци на балони и играчки по спирки и паркове

Столичният инспекторат глоби 15 търговци на джунджурии по спирки, паркове и тротоари през уикенда. Екипите са извършили проверки през почивните дни на търговци на открито. Санкционираните не са имали разрешителни за търговия. Нарушителите са били в Южния парк, около метростанции и спирки в районите Люлин, Връбница и Сердика. Направени са общо 45 броя проверки са съставени 15 акта за административно нарушение. Извършени са още: 19 пък са глобени за паркиране в квартални градинки и детски площадки в „Искър“, „Лозенец“, „Младост“и „Люлин“. В Дружба 1 инспектори са поставили 10 кашпи до бл. 11, за да се спре паркирането около детска площадка. През последните 2 години Столичният инспекторат е оградил над 150 броя детски площадки и зелени площи. Целта е предотвратяване на паркиране на непозволени места. Тази дейност ще продължи и на други места в София през 2019 г., съобщават от Инспектората. 28 сигнала са подадени в Оперативния център на Столичния инспекторат през уикенда. 20  от тях са отработени, а 7 са предадени по компетентност на други институции. Мобилната група от инспектори и служители на IV РПУ са направили порверка по сигнал на граждани в "Лозенец" на строителен обект в м. Драгалевска спирка. Работници са изхвърляли строителни отпадъци от етажите на сградата върху тротоара. За допуснатото нарушение са наложени санкциии, а замърсените площи са почистени.

comment 0
visibility 834
Детски площадки в район Витоша

Продължава реновирането и изграждането на детски площадки в район Витоша (СНИМКИ)

С пълна сила върви работата по реновирането на детските площадки в район Витоша. В момента се правят площадките при бл.40 кв.Павлово-Бъкстон и в кв.Бояна при ул. Панаьот Николов. Стартира изграждането и нова площадка в с.Владая, в парка близо до църквата. Вече започна и озеленяването и изграждане на алеи зад сградата на "Овергаз" в кв. Драгалевци при ул."Папрат".

comment 0
visibility 1929
Детска площадка

Опасности дебнат на детските площадки в София

Много от детските площадки в столицата са стари, занемарени, ръждясали със стърчащи елементи и липса на безопасна настилка. За проблема сигнализират от гражданска организация. Те са подали заявление за предоставяне на информация за всички райони в столицата в които има детски площадки. Те искат информация относно колко пространства има за игра, колко площадки са ремонтирани, реновирани и колко са ново изградените, съобщава Bulgaria on Air. Към момента само от районите Лозенец и Люлин не са представили данни. Именно това пречи да се планира ремонт или строеж на нови площадки. Според организацията начина, по който се бюджетира , не позволява на общините да направят дългосрочно планиране. Голям проблем за изграждането и ремонта на площадки, е наредбата която регламентира местата за детска игра, чийто срок за тяхното обезопасяване е непрестанно удължаван и все още има много площадки, които крият сериозни опасности. Към момента новоизградените площадки са много малко, предимно се изграждат в новите квартали. Като за да се направят се налага събирането на големи подписки. В момента големите столични райони  могат да отделят бюджет за изграждането или ремонта на 4, до като малките само за 1 площадка годишно. Целта на гражданската организация е да запазят съществуващите площадки.