Тема: ДНСК

comment 0
visibility 1134
Върховната прокуратура иска от ДНСК да провери строежа на небостъргач в цен

ВАП поиска от ДНСК проверка на строежа на небостъргач в центъра на София

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач „I Tower” в центъра на град София. ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж. Проверката е от компетентността ѝ и ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение за строеж, което има правно действие. ВАП изиска и от Главния архитект на Столична община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж. Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, вкл. постановени административни актове.

comment 0
visibility 1515
Златен век

ОТ ДНСК категорични: "Златен век" е законен, има нарушения по самото изграждане

Небостъргачът "Златен век" е законен, има констатирани нарушения по начина на самото му изграждане. Това гласи официално становище от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по повод искането на новия районен кмет на "Лозенец" Константин Павлов за събаряне на небостъргача "Златен век". Причината - неприключилото съдебно дело по казуса, което е пред окончателно произнасяне във Върховния административен съд. ДНСК се аргументират, че са извършили проверка през април тази година, където не е констатирано да има незаконен строеж.    На 15 април от началника на Строителния контрол е издадена заповед на основание чл.224 от ЗУТ за спиране на строежа на обекта на фирма "Артекс инженеринг“ заради открити нарушения по изграждането му. Според чл. 137, ал. 1, т 3, б. “в“ от ЗУТ "Златен век" е строеж втора категория.   "Въпросът относно валидността на издаденото разрешение за строеж се установява писмено от органа, който го е издал, съгласно чл. 153, ал.2 /изр. последно/ в редакцията на нормата, действаща към момента на презаверяване на разрешението за строеж със заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012г. на главния архитект на СО", се казва още в становището на ДНСК.     

comment 0
visibility 3459
Събаряне на Златен век

Кметът на "Лозенец" иска от ДНСК събаряне на "Златен век"

Новият кмет на "Лозенец" Константин Павлов е внесъл искане в ДНСК за събарянето на скандалния небостъргач "Златен век" в район Лозенец. Заявлението е адресирано до началника на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов, съобщават от Демокративна България на официалната си страница. Към искането е приложено и становище с правните основания за подобна мярка, както и подробен хронологичен преглед на казуса. Според Павлов разрешителното за строеж на "Златен век" отдавна е загубило правното си действие. Сагата със близо 100-метровата кула в кв. Лозенец продъжава да е спорен, но вече 6 месеца не е окончателно решен. Строежът бе спрян, но продължиха да се чуват мнения, че трябва да се събори. Други пък смятат, че не трябва да бъде толкова висока сграда.  През юли спирането на строежа бе отменено от Административния съд поради липса на правни основания за спирането на сградата. Започнал е да тече нов срок след презаверяването, пише в решението на съда. През април т. г. шефът на ДНСК прехвърли като горещ картоф проблема на главния архитект на София арх. Здравко Здравков, че той трябвало да се произнесе. Арх. Здравков е издал последната заповед през 2018 г, а разрешението за строеж на небостъргача в "Лозенец" е за 10 години. Според АДминистративния съд само на отделни части на стоежа има отклонения и не е трябвало да спира цялото строителство. Темида е категорична, че този, който е трябвало да се произнесе за валидността за разрешителното за строеж е директорът на ДНСК Иван Несторов. Той не е трябвало да прехвърля правомощията си на главния архитект Здравко Здравков, казват още от съда. Новоизбраният кмет на район "Лозенец" Константин Павлов пък е направил искане и до Столичния кмет и главния архитект на София и  настоява за служебно изменение на действащия подробен устройствен план на кв. 272а, м. "Лозенец I-ва част", за да се спазват законовите изисквания за строителство в тази част на "Лозенец.

Реклама
comment 0
visibility 383
ДНСК обжалва решението на съда за пускане на Златен век

ДНСК обжалва и иска спирането на "Златен век"

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) обжалва пред Върховен административен съд решението за строежа на "Златен век" на "Артекс", съобщава официалният сайт на ведомството. На 30 юли т. г. Административен съд - София град отмени като незаконосъобразна заповед РД-08-1/15.04.2019 г. на началника на ДНСК. С нея бе спрян строежът на небостъргач в кв. Лозенец. Аргументът на ДНСК бе нарушения на строежа на сградата "Златен век". Съдът е приел, че са допуснати административно-производствени правила, които са в противоречие с материално-правните разпоредби и несъответствие с целта на закона. ДНСК обжалва тези изводи на съда с доказателствения материал по делото. Сагата със строежа на "Златен век" започна малко след "Апартаментгейт". Според главния архитект на София Здравко Здравков разрешителното е изтекло през ноември 2018 г. От "артекс" пък обявиха, че спирането на небостъргача е струвало 1,8 млн. лв. от издаването на разрешението за строеж.  

comment 0
visibility 458
Златен век

ДНСК обжалва решението за "Златен век"

ДНСК ще обжалва решението на Софийски административен съд, с окето се разрешава да се продължи строителството на скандалния небостъргач "Златен век" в столичния квартал Лозенец, съобщават от ведомството. В ДНСК официално са получили решението и ще го оспорват пред Върховния административен съд в най-кратък срок. Миналата седмица Софийски административен съд постанове, че сградата на "Артекс" може да продължи да се изгражда и отмени заповедта за спиране. Според Темида нямало правни основания за спирането и след презаверяване на разрешителното за строеж започвало да тече нов срок. В решението на съда се посочва, че директорът на ДНСК Иван Несторов е трябвало за вземе категорично решение за валидността на разрешителното и да не прехвърля случая на главния архитект на София Здравко Здравков.

comment 0
visibility 2680
Незаконни постройки

Заляха ДНСК с 4900 сигнала и жалби за незаконни обекти в София

Граждани заляха ДНСК с 4900 сигнала и жалби за незаконни обекти в София. Повечето сигнали са подадени за обекти от четвърта до шеста категория и премахването им е изцяло в правомощията на районните администрации, съобщава вестник Монитор. През изминалата година и от началото на 2019-та година са премахнати десет незаконни градежа. В тях влизат покривна тераса в район „Витоша“, кафене в „Красно село“, стопанска постройка в Долни Богров, както и надстройка на към съществуващи гаражи. Премахнато е и приобщаване на коридор към апартамент в жилищен блок. В кв. Гниляне пък е било премахнато незаконно водопроводно отклонение. Между временно от ДНСК започнаха проверка на ''къща'' с асансьор, построена на покрива жилищна кооперация на ул. „Минзухар”№3 в кв. Лозенец. Постройката е със соларни панели, климатици и дори озеленяване с дървета. Към момента от ДНСК вече са проверили всички документи в Направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ) на Столична община, а също и в район „Лозенец“. След проверката е установено,че сградата е въведена в експлоатация през 2000 г. При проверка на НАГ обаче не са били представени строителни документи за застрояването на покрива. В следващите дни предстои установяване на извършителя на този строеж, както и издаване на заповед за осигуряване на достъп до имота. От ДНСК, уточниха, информация относно законността на постройката и строителството, последващи действия по случая ще бъде съобщена веднага след като приключат всички проверки. Според кметът на район Лозенец Любомир Дреков, "къщата на покрива" е там поне от 2012 г., но в общината не е имало нито един сигнал, нито жалба. "Няма как да се провери нещо, за което нямаме сигнал", подчерта той.  

comment 0
visibility 545
Небостъргачът Златен век

От "Артекс" обжалват спирането на "Златен век"

"Артекс" обжалва спирането на небостъргача Златен век“ на ул. Златен рог в столичния квартал Лозенец. Жалбата е пусната в Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и ще бъде разгледана от Софийски административен съд-София град, съобщават от ДНСК. Заповедта за спиране на строителството бе връчена преди 2 седмици и бе даден срок за обезопасяване на обекта. След месец спорове институциите бяха с различно становище относно законността на Златен век, заради липсата на разрешително. Според едни документът се подновявал автоматично, според други разрешителното било с изтекъл срок. Главният архитект на София Здравко Здравков бе категоричен, че разрешението е изтекло през ноември 2018 г. Кметът Йорданка Фандъкова пък лично е настоявала да не се подновява. Оказа се, че в издигащия се небостъргач има отклонения от проекта, установи и проверка на ДНСК. Въпреки неяснотите в спора се намеси и премиерът Бойко Борисов. Тогава от "Артекс" заявиха, че ще спрат строежа. Големият шум около Артекс се вдигна, когато стана ясно, че политици са купували апартаменти на преференциални цени, доста под пазарните.

comment 0
visibility 578
Среща за Златен век при премиера

Фандъкова и Здравков доволни от прилагането на закона и спирането на "Златен век"

Строежът на "Артекс" - "Златен век" в столичния квартал Лозенец се спира. Заповедта ще бъде издадена днес, потвърди регионалният министър Петя Аврамова в парламента. Столичният кмет Йорданка Фандъкова пък е доволна, че е имало политическа воля  да се спази законът, защото той е валиден за всички. Тя заедно с главния архитект Здравко Здравков присъстваха на срещата на премиера Бойко Борисов с представители на ИК "Лозенец". Арх. Здравков обясни, че строежът трябва да се обезопаси. Засега не е ясно построеното до момента дали ще се събори и каква ще е съдбата на небостъргача. За заплашителните есемеси, които е получавал, главният архитект нямал намерение да подава сигнал. Според него оказания натиск е премерен. Според  Никола Вапцаров от ИК "Лозенец" нямало поправка "Артекс" в ЗУТ, а промените не се прилагали за този строеж. От сдружението спират с протестите до окончателното влизане в сила на заповедта за спиране на строежа. В момента сградата е посторена до 18-ия етаж. Според проекта сградата трябва да е 34 етажа - над 100 м. категорично било потвърдено, че разрешителното за строеж на "Артекс" е изтекло през 2017 г. На 6 април ДНСК са връчили констативен акт на възложителя и днес ще бъде връчена заповедта за спиране на строежа. Мотивите са два - нарушение по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж. Фирмата има право да обжалва акта. В края на миналата седмица от "Артекс" пък изпратиха писмо до медиите, в което заявяват, че спират строителството, след като е наредил Бойко Борисов.    

comment 0
visibility 792
Сградата "Златен век" на ул. Златен рог 10

ДНСК откри нарушения в строежа на "Златен век" в "Лозенец"

Проверката на ДНСК е открила нарушения в строежа на "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал "Лозенец". Подробностите от проверката бяха оповестени от регионалния министър Петя Аврамова. Нарушенията са свързани с дейности, които са по проект, но не са изпълнени. Проблеми имало и със съседен терен. На него също е извършвано строителство без да има разрешение за това. Според запознати големият проблем на небостъргача е неговата височина. Разрешителното, според което сградата трябва да е 34 етажа - над 100 м, е изтекло. От ДНСК са открили нарушения и в подвижни платформи за автомобили, които да обслужват подземните паркинги. Причината за късното откриване на нарушенията било, че досега проверките се правили от РДНСК. Сега за първи път строежът се порверява от ДНСК и е участвал лично директорът арх. Иван Несторов, обясни Аврамова. Съдбата на скандалният строеж щяла да се реши след приключването на проверката на Специализираната прокуратура. Всички издавани документи и разрешителните ще бъдат разгледани от магистратите. Дело ще има и в САС, след като инициативен комитет е подал жалба, обяви регионалният министър. Темида трябва окончателно да сложи край на спора, като обяви категорично валидно ли е резрешението на строеж или не.  

comment 0
visibility 1146
Кметът Йорданка Фандъкова

Столичният кмет: Подкрепям арх. Здравков да не се удължава разрешителното на "Златен век"

Столичният кмет Йорданка Фандъкова твърдо застава зад позицията за сградата "Златен век" на ул. Златен рог 10 в кв. Лозенец. "Подкрепям позицията на главния архитект на София Здравко Здравков да не се удължава разрешителното. Мястото на тази висока сграда не е там", категорична бе Фандъкова. От "Артекс" трябвало да си подновят разрешителното до края на 2018 г., а те оттеглили документите. По-рано днес общинският съветник Войслав Тодоров и компания, като членове на ИК "Лозенец" поискаха оставката на директора на ДНСК арх. Иван Несторов. В момента продължава прокурорската проверка, която трябва категорично да реши законна ли е строежът или не. Преди седмица арх. Несторов бе доста противоречив. Той обяви, че строежът е законен, защото имал редовни строителни книжа, обаче прокуратурата трябвало да се произнесе дали да продължи изграждането на небостъргача. Законността на сградата е изцяло под контрола и в компетенциите на ДНСК, тъй като строежът е от II категория. От ИК "Лозенец" искат сградата да остане 8 етажа, но "Артекс" са се устремили тя да е 34 етажа, което я прави над 100 висока.

comment 0
visibility 4067
Сградата Златен век

Шефът на ДНСК арх. Иван Несторов: "Златен век" е законна, обаче не знам, да каже съда

И от ДНСК не знаят какво да правят и какъв е към днешна дата статутът на скандално известната сграда "Златен век" на ул. Златен рог 10 в столичния квартал Лозенец. Строежът на т. нар. небостъргач е собственост на "Артекс", нашумял с продажбата на апратаменти на политици и държавници на ниски цени. Сградата трябва да е 34 етажна и вече втора седмица институциите си прехвърлят топката. Няма кой категорично да каже законен ли е строежът или не? Има ли действащо разрешително за строеж или не? След като вчера бе разпънат на кръст главният архитект на София Здравко Здравков, днес бе ред на шефа на ДНСК арх. Иван Несторов. Главният архитект на София бе категоричен, че сградата на Златен рог 10 е от втора категория и подлежи на проверка от ДНСК. Той е сезирал институцията през януари и има започнала проверка. Шефът на ДНСК арх. Несторов заяви пред журналисти, че има съдопроизводство и Софийския административен съд трябва да се произнесе дали сградата е законна и има ли действащо разрешително. Той направи противоречиви изказвания и се опита да прехвърли топката към съда. Според него "Златен век" е законна, защото имала одобрени строителни книжа. "Сега сме в съдопроизводство, което касае строителните книжа и срока на валидността им. Сградата е законна, защото има законно издадени строителни книжа", каза Несторов. Пред журналисти той заяви, че работното му време е до 17 часа и става и си заминава.

comment 0
visibility 864
Паднал кран в Младост 3

Няма нарушения на строежа в "Младост", на който аварира кран

След обстойна проверка не бяха открити нарушения и нередности на строежа в кв. „Младост 3“ , на който вчера падна кулокран. Това сочат резултатите от проверката извършена по разпореждане на началника на ДНСК арх. Иван Несторов. Експертите са получили цялата строителната документация. Те не са установили нередности около авариралият кулокран и той отговоря на одобрения проект. Не са нанесени увреждания на изпълненото до момента строителство на жилищната сграда. От район Младост съобщиха, че веднага след получаване на информация за инцидента са взели необходимите мерки. Уведомени са били служителите на Дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към СО, полицията, „Главна инспекция по труда“, фирмата изпълнител на строежа, както и фирмата, която отговаря за поддръжката на крана. Мястото е било оградено с обезопасителна лента. При инцидента няма пострадали, както и материални щети. Арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на район „Младост“ лично е проверил наличната документация по строежа и е уведомил компетентните органи за случая. Към момента не са били констатирани проблеми с обекта . Възложител на проекта е фирма „Хермес Комс“ ООД, строителен надзор се упражнява от „Арка Консулт“ ЕООД, а строител е фирма „Калистратов Груп“ ООД. Разрешението за строеж на обекта е с дата 23.05.2018 г., а датата на откриване на строителната площадка е 08.08.2018 г. На място се строи „Многосекционна жилищна сграда с подземни и надземни гаражи и подземен трафопост“. Спазени са всички законови изисквания за стартиране на строително-монтажните работи по обекта и до момента не са установени никакви нарушения от страна на изпълнителя.

comment 0
visibility 506
Инцидент с кран

Тече проверка на ДНСК за падналия кран в „Младост“

Началникът на ДНСК, арх. Иван Несторов, е разпоредил извършването на проверка по повод опасният инцидент с падналия в столичния квартала „Младост“ кран. Проверката цели установяването на факти по отношение на това спазени ли са критериите за монтаж на крана. Провеярва се и цялата техническа документация на строителния обект. Припомняме, че вчера падна кран, обслужващ строителен обект в кв. „Младост“, находящ се срещу „Патиланци“ на бул. „Филип Аврамов“. За щастие, при падането не е пострадал никой.

comment 0
visibility 1471
Детска площадка

Родители отвориха сами детска площадка в „Манастирски ливади”

Единствената детска площадка в елитния столичен квартал „Манастирски ливади” е готова от повече от година, но така и не е открита. Жители на квартала решили да не чакат повече и я отворили незаконно. Единственото място, на което могат да играят децата от околните блокове е именно тази площадка. „Тя е хубава и е готова, но не е открита”, казват съседите. Строежът ѝ е започнал през февруари 2017 г., а откриването е било предвидено за юли месец същата година, съобщава bTV. „За една година има сгради, които се открива строежът им и биват завършени, а тук говорим за детска площадка. Както ние, като данъкоплатци сме длъжни да си плащаме данъците, така общината като се ангажира със срок, той трябва да се спазва”, казва пред bTV Софка Генова, която живее от няколко години в квартала. Има две малки деца, които няма къде да играят. Близо година площадката очаква одобрение от ДНСК. Поради липсата на други градинки в района, жителите решават да я отварят и я ползват незаконно. Родителите питат кой ще е отговорен, ако се случи инцидент. Единствената им алтернатива в момента е да отидат до съседния квартал, където има детски площадки. Въпреки че площадката е напълно готова, съоръженията са поставени, около нея обаче липсва тротоар. Майките са принудени да газят в кал и да излизат на пътното платно, където се натъкват на другия сериозен проблем в квартала – липсващият асфалт.Според живущите те живеят в един голям хаос, постоянен, ежедневен, паркира се по тротоарите, няма никакъв контрол, липсва асфалт, няма тротоари. Хората са обезпокоени, че освен с тази площадка, ще се разминат и с обещаната им детска градина, която трябва да бъде открита до края на 2019 г.Според столичния кмет Йорданка Фандъкова, площадка ще бъде приета до 3 седмици от райония кмет, като ще бъде направен и тротоара. А причината за цялото забавяне е и смяна на фирмите изпълнители на проекта и проблеми с тях.

comment 0
visibility 1474

ДНСК: Не знаем дали блоковете около изкопа са в опасност

ДНСК твърди, че има строител-конструктор от „С.А.Г.Груп“ ЕООД, който трябвало да каже дали двата блока около строителния изкоп в „Овча купел“ са застрашени. „Много бързо искате да знаете всичко“ казаха от ДНСК. Току-що инспектори на ДНСК напуснаха района на строителния изкоп в „Овча купел“, който тази сутрин погълна колата на един от жителите на съседен блок. Служителите на Национален строителен контрол се опитаха да се измъкнат без да кажат нищо на жителите на блок 412, видя Столица.bg. Те не бяха категорични, че блока е безопасен за хората и как трябва да се реагира в случая. Наложи се хората да догонят инспекторката на ДНСК, за да искат някакво обяснение. Тя отказа да се легитимира пред депутатите Петър Витанов и Георги Свиленски. Оказа се, че от ДНСК са проверявали само тази част от документите, която им е била предоставена. Всъщност документацията за строежа не е била пълна. Една част от документите се намирали в офиса на инвеститора. В Заповедната книга на Строителен надзор е записано да бъде спрян строежа.