Тема: доклад

comment 0
visibility 4458
COVID-19 ще засегне 86 000 от работещите в София

COVID-19 ще засегне 86 000 от работещите в София

Засегнатите от епидемията от COVID-19 ще засегне около 86 000 работещи в София. Всички те ще трябва да се справят с последиците от извънредното положение, въведено на 13 март т. г. 86 000 ще се сблъскат с моменталния ефект от липсата на доход и работа. Това сочи доклад на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестици (СОАПИ), сектор "Дигитализация" на Столична община. Ударът ще е и върху доходите и заетостта на всички 650 000 работещи в столицата, но ще е различен в зависимост от сектора, в който те работят. Сред засегнатите не се включват служителите, които в момента работят от вкъщи. Те също ще усетят последиците, но нямат бърза загуба на доход. Временен икономически съвет ще работи върху мерки за подкрепа на бизнеса в СофияНай-тежко ще е положението в ресторантьорски и хотелиерския бизнес. Там са наети 35 хиляди души. Силно засегнати ще бъдат хората в областта на културата и спорт, където работят около 10 хиляди души. В доклада се прогнозира 80% удар върху хотели и ресторанти, култура и спорт; 20% удар върху търговия и транспорт, само върху половината от транспорта, без БДЖ, пощи и т.н. и операции с недвижими имоти и 10% удар върху промишленост и строителство. Средно засегнати работници ще има в преработващата промишленост, строителството, търговията и транспорта. Средно по 187 безработни дневно - с 34 повече, се регистрират в София„Промишлеността все още работи, но прекъсването на веригите на доставки, както и общото свиване на търсенето на големите експортни пазари ще има негативен ефект през 2020 г. В строителството ударът също не е толкова силен, тъй като работата по обектите не е забранена. По-сериозен е ударът върху търговията със стоки, различни от хранителни. Търговията с луксозни стоки е най-засегната“, сочи анализ в доклада. Мерките, разбира се, ще се отразят и в градския транспорт. Въпреки че там се работи със същия интензитет, приходите намаляват заради намаленият брой на ползвателите. Анализ посочва, че по-слабо засегнати ще са хората в сферите на:- електроенергия и води, отпадъци - 23 хил. наети. Слаб краткосрочен ефект.- ИКТ - 77 хил. наети. Не се очаква много силен удар в краткосрочен план.- Професионални дейности - 47 хил. наети. Ударът е по-мек, поради работа от вкъщи.- Здравеопазване и социална работа - 27 хил. наети. Повече работа в краткосрочен план.- Административни дейности - 66 хил. наети. Ударът е по-мек, поради работа от вкъщи. София е с най-добрия пазар на труда в България и безработицата пада под 2% , а заетостта е около 80% за хората в активна възраст към края на 2019 г. Съчетано с големия брой свободни работни места и повишеното търсене на труд, особено във високотехнологичния сектор, столицата има относително голяма възможност да поеме новосъздадената в рамките на кризата безработица, пише в доклада. От особена важност в месеците след края на извъндредното положение се очаква да бъдат програмите за преквалификация и институциите за обучение на възрастни.

comment 0
visibility 637
Столичен общински съвет

Демократична България искат децентрализация на Столичен инпекторат

Столичен инспекторат да се децентрализира и районните инспектори да минат на подчинение на районните кметове. Това искат общинските съветници от Демократична България. За целта вчера в СОС  евдодиран докла, а вносители са председателят на групата Методи Лалов и Яна Тодоранова. Предложението е да се децентрализира дейността на Столичен инспекторат, а районните кметове да поемат контрола над инспекторите, а администрацията в разнообразните контролни функции на Инспектората. Според вносителите досегашната дейност на Столичен инспекторат, който е с около 300 районни инспектори, показвала несъвършенства, като затруднен контрол върху дейността и раздуване щата на централната администрация, пише в доклада. Ако докладът, който първо трябва да мине през комисии преди да влезе за гласуване в СОС, бъде приет районните кметове ще поемат непосредствено управлението на инспекторите в района. "Така няма да се губи връзката с централната администрация на Инспектората и с кмета на Столична община. С това ще се прецизират действията на районните инспектори под прекия контрол на съответния районен кмет и под методическото ръководство на дирекция „Столичен инспекторат“", аргументират се в доклада.  

comment 0
visibility 1877
Корлос Контрера

Карлос Контрера: Ускоряваме движението на трамвайни и автобусни линии

Председателят на Комисията по транспорт на Столичния общински съвет Карлос Контрера подготвя предложения за ускоряване на пътуването с трамвайни и автобусни линии. В средата на декември 2019 г. той е възложил на Центъра за градска мобилност да извърши наблюдение по трамвайни линии 7, 10 и 22 и по автобусни линии 1, 11, 72, 117, 119, 204 и 280. задачата беше да се установи необходимостта от пускане на повече коли в пиковете часове. Общинският съветник от ВМРО иска да бъде изготвен анализ, за да се знае по кои от тези линии и в кои часове има необходимост от повече превозни средства и те да бъдат осигурени чрез промяна на разписанията. Според Контрера това са само една част от линиите на градския транспорт, където има необходимост от подобряване на обслужването. Той посочва, че по линии 204 и 280 са необходими поне по още един автобус в пиковите часове, за да не се стига до ситуации, в които пътници не могат да се качат и остават да чакат по спирките. Отделно от това пускането на по още един автобус ще ускори придвижването и интервалите на движение ще намалеят. Особено през студения период на годината това би било важно за ползващите обществен транспорт в София. Председателят на транспортната комисия към СОС отбелязва, че в сутрешните часове е наложително да се пуснат още автобуси по крайградските линии 117 и 119, които обслужват част от район „Кремиковци“. Имало много оплаквания, включително и подписки, че сутрин рейсовете са препълнени и работещите и учениците не могат да се качат. Центърът за градска мобилност в момента извършва наблюдение по линиите и до края на януари 2020 г. трябва да е готов с анализа и разчетите по кои линии следва да се подобрят разписанията. Карлос Контрера посочва, че веднага след като анализът е готов в транспортна комисия, ще бъдат внесени предложения за подобряване на транспортното обслужване чрез осигуряване на повече трамваи и автобуси по линиите. Общинският съветник от ВМРО разчита предложението да бъде подкрепено от всички членове на комисията без значение от партийната им принадлежност.

Реклама
comment 0
visibility 1350
Борис Бонев

Общински съветник предлага при 150 µg/m3 на ФПЧ да се задействат мерките срещу мръсния въз...

Най-високата норма на замърсяване на въздуха с ФПЧ, при която се задействат мерките в София да бъде 150 µg/m3, а не както досега 200 µg/m3. В момента се допуска превишението да е 4 пъти, при норма от 50 µg/m3. Това е предложение на единствения в СОС независим общински съветник Борис Бонев. Днес той е внесъл доклад в СОС, с който иска да се направят корекции, за да бъдат задействани по-бързо мерките срещу замърсяването на въздуха в София, съобщават от Спаси София. С доклада той ще настоява за намаление на критериите, при които се задейства Маханизмът с мерките за качеството на атмосферния въздух в столицата. Целта е да се реагира адекватно и навременно, за да се защити здравето на столичани.  "В момента най-строгите мерки влизат при стойности на замърсяването от над 200 µg/m3, което е 4 пъти над пределните норми. Не съм съгласен да чакаме въздухът да стане отровен, за да реагираме. Затова и в моето предложение, максималната степен на замърсяване вече е 150 µg/m3 , което е в съответствие и с критериите на Световната здравна организация", аргументира се общинският съветник. В промяната на критерийте за мерките влиза и пускането на зелен билет от Столична община. Билетче за левче да се въвежда по-често и навременно срещу замърсяването на въздуха от трафика. "Вместо да се налага да дишаме опасен въздух няколко поредни дни, "зелен билет" ще може да се въвежда при прогноза за високи нива на ФПЧ или един ден на замърсяване над 100  µg/m3. За сравнение, в момента този праг е двойно по-висок - 200 µg/m3.", коментира Бонев. Според него официалните данни показвали, че въвеждането на билет за лев струва на Московска 33 едва 17 000 лв. "Тази мярка ще привлече и повече пътници в градския транспорт и затова съм заложил и задължение ЦГМ да намали интервалите по основните линии в тези дни", предлага общинският съветник.    

comment 0
visibility 1700
Педиатрия

Окончателният доклад на ИАМН: Няма пропуски при лечението на 3-годишното момченце

Няма пропуски в диагностицирането и лечението на 3-годишния Александър, който почина след като за часове разви пневмония. Това показва излезлият окончателен доклад от проверката на лекарите в три болници, през които мина момченцето. Докладът от проверката, назначена от здравния министър Кирил Ананиев е на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН). В него се потвърждава причината за смъртта на момченцето, а тя е тежка двустранна хеморагична пневмония, двустранни масивни кръвоизливи в белите дрробове. Заболяването е причинено от вирусна инфекция, от която са възникнали и допълнителни усложнения, като тежките двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Именно тази недостатъчност е оказало съществено значение за изключитено бързото развитие на болестта, пише в доклада, цитиран от bTV. В здравното министерство вече са и констативните протоколи от проверките на лечебните заведения СБАЛДБ "Проф. д-р Иван Митев", болница "Пирогов" и болница - УБ "Лозенец", а също и от проверката на личния лекар на детето. Всички документи - предварителлни и окочателен доклад, протоколи, експертизи и др. ще бъдат предоставени на прокуратурата, която е сезирана по случая. Приключилата проверка в трите болници върна от днес на работа директорите на трите болници. Те бяха отстранени по нареждане на премиера Бойко Борисов.

comment 0
visibility 606
Пирогов

Двустранна пневмония е причинила смъртта на момченцето

Направената аутопсия е установила, че 3-годишното момченце е починало в следствие на тежка двустранна хеморагична пневмония, съобщава БТВ. Вирусна инфекция е причинила пневмонията, се казва в предварителния доклад. Допълнителните усложнения – тежки кръвоизливи в надбъбречните жлези – са причинени от вирусната инфекция. Чакат се още хистологичните изследвания.   Назначени са три независими експертизи – от трима специалисти по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог – за да се проучи подробно случая. След проверката, изводите на експертите и извършената аутопсия, ще се направят 4 констативни протокола и ще се оформи окончателния доклад. До края на следващата седмица докладът трябва да бъде представен на министъра на здравеопазването. По-рано днес временно бяха отстранени от длъжност директорите на трите лечебни заведения, свързани със смъртта на момченцето до изясняване на случая. Временно е отстранена и лекарката, приела детето в Педиатрията, д-р Елана Георгиева.

comment 0
visibility 1225
доклад

Доклад показва проблемите, с които се сблъскват младежите в "Студентски град"

Различни проблеми, свързани с финанси, поставят бариери пред достъпността до образование за мнозина от обитателите на "Студентски град" в София. "Препъни камъните" са описани в специалния доклад "Нали знаеш как е" на "Университетски клуб за равенство". За компромисите, които младите хора правят с образованието си или пък с начина на живот, разказва Владислав Петков, цитиран от БНР. Една от анкетираните студентки иска да се премести от "Студентски" заради лошите условия там. Не може да се издържа сама, ако отиде на квартира. Близките ѝ нямат финансовата възможностите да пращат пари. Тя започва работа. И заради това прекъсва следването си. Този случай показва как икономическите фактори са тясно свързани с образованието. След другите сериозни проблеми за младите хора са: хлебарките, липсата на сапун, хартия и кошчета в тоалетните на университета. Освен чисто битовата страна в "Студентски град" друг основен проблем е чувството за безопасност. Има и няколко плюса в отговорите на студентите: В квартала можеш 24 часа да намериш каквото ти трябва. Пълно е с много млади хора, има условия за социализация. Пък и е доста евтино- сравнено с това да плащаш квартира в други квартали на столицата.

comment 0
visibility 1260
Църква в Надежда 3

В Надежда 3 издигат църква "Св. Серафим Софийски Чудотворец"

Нова църква ще се издигне в столичния квартал Надежда 3, район Надежда. Това става ясно от подготвения доклад на районния кмет инж. Димитър Димов, който трябва да бъде гласуван в четвъртък на сесия на СОС. Вчера предложението мина на Комисия по образование и култура.  Общинските съветници трябва да гласуват Учредяване безвъзмездно и безсрочно право на строеж на храм "Св. Серафим Софийски Чудотворец". Православният храм ще се издигне на общински терен от 2194 кв. м. От тях на 260 кв. м ще бъде църквата, а РЗП-то ще е 380 кв. м, научи Столица.bg. Към храма ще се посторят и обслужващи помещения, които ще бъдат разположени на 180 кв. м. В момента в Надежда има само една църква - Свети Дух в Надежда 2. А в район Надежда са общо 3, с двете в с. Требич - "Свети Никола" и в Илиенци - манастир "Св. Пророк Илия". Засега не е ясно осигурено ли е финансирането.

comment 0
visibility 818
Доклад на Фандъкова за Борисовата градина

Връщат 4 обекта в Борисовата от Софийски имоти в Столична община

Кметът на София Йорданка Фандъкова иска 4 имота от Борисовата градина, които в момента са в дружеството Софийски имоти да се върнат на Столична община. Прехвърлянето от общинското дружество в активите на Московска 33 трябва да получи одобрението на СОС. Докладът на столичния кмет вече е включен в дневния ред на сесията в четвъртък. Става въпрос за обектите Кривите огледала, Трите дансинга и два имота на бившия детски кът Водно каналче. След проверка на Фандъкова през 2017 година Софийски имоти прекратяват договорите на наемателите. Те трябва да върнат общинските терени освободени от всички вещи и почистени. От "Контрол по строителството" към НАГ пък има издадени заповеди за премахването на незаконните строежи на терените на Капитолия и Веселото село. Заповедите обаче се обжалват в Административен съд - София. Обжалвани са и заповедите за освобождаването и предаването на терените на четирите имота. Въпросните обекти попадат в парк "Княз Борисовата градина", който се поддържа и управлява от общинското предприятие "Паркове и градски градини" в това число и частта от парка, която е изключителна публична държавна собственост, дадена за управление на Столична община през 2012 г. с решение на Министерския съвет, припомня в доклада Йорданка Фандъкова. Нейното категорично мнение е, че е целесъобразно и законосъобразно цялата територия на парка да бъде управлявана от Столична община, като се поддържа от общинското предприятие "Паркове и градски градини", в това число и описаните 4 имота. "Предлагам на общинския съвет прехвърлянето на владението на имотите да се извърши между ОП "Паркове и градски градини" и Софийски имоти ЕАД, чрез предавателно-приемателни протоколи в срок, определен от Столичния общински съвет. Това решение кореспондира напълно и със започналата процедура по приемане на Подробен устройствен план на "Княз Борисовата градина", пише в доклада, който столичният кмет внася в СОС в четвъртък.

comment 0
visibility 571
ТЕЦ ИЗТОК

КЕВР иска увеличение на цената на парното в София с 4.3 %

По-високи цени на парното и топлата вода в столицата предложиха от КЕВР от 1 юли. В София да бъде увеличено с 4.3% , а в страната бъде средно 4.5 %. Става ясно от новият доклад на комисията, който се очаква да бъде обсъден в началото на следващия месец. Най-голямо увеличение искат в Разград и Габрово съответно 17.53 % и 12.53 %, а най-малко в Перник 1.77%. Ако увеличението бъде одобрено то столичани ще плащат с 3.99 лв повече за мегаватчас подгряване на вода или по 96.79 лв. без ддс.

comment 0
visibility 657
Градинка в междублокови пространства

Комисията по архитектура отложи доклад за междублоковите пространства

Комисията по архитектура и градоустройство отложи доклада за промяна на собствеността на междублокови пространства и градинки в жилищните квартали в София. Предложението бе на общинският съветник Симеон Славчев тези терени да станат собственост на етажната собственост. Той имаше намерение да предложи темата за местен референдум, но в крайна сметка внесе само доклад за Наредба. Недостатъците на предложението бе коментирано и от управители на етажна собственост преди месец. Докладът трябвало да се изчисти процедурно и най-вероятно след месец отново ще се разгледа на комисия, решиха членовете. В "Архитектура и градоусторйство" са категорични, че внесеният доклад поражда много неясноти и правни казуси при промяната на собствеността, общината да прехвърли терените безвъзмездно на живеещите в блок или вход. От Московска 33 да осигурят мебел и зеленина, а гражданите да участват с труд. Целта на предложението на Славчев е живеещите да се грижат отговорно за междублоковите пространства и да ги поддържат. Условието обаче е градинки и площадки да не променят предназначението и да не могат да се превръщат в търговска площ или паркинг. В комисията се чуха и мнения и коментари, че това е неприетата наредба на бившия главен архитект на София Петър Диков от 2012 г. А документът не е бил одобрен преди години именно заради пораждащите правни проблеми. В момента междублоковите пространства са публична общинска собственост, което означава, че те трябва да бъдат деактувани като частна общинска, за да могат да се отдават на етажните собствености дори под наем.

comment 0
visibility 778
Александър Невски

Ниски цени, вкусна храна и добри хора привличат младите туристи в София

Столицата ни привлича най-вече младите туристи до 34 години, с цел културно-познавателният туризъм, съчетан с лесната достъпност, ниските цени, разнообразието от заведения и местната кухня. Това показва проучване от експертен екип Икономика към Визия за София. Изготвения анализ оценява положителна насока наличието на стратегия за София като туристическа дестинация и обособеното звено за изпълнението ѝ в администрацията (ОП Туризъм), а също и това,че града има туристически сайт на английски език, въпреки ниският дял на туристически бизнес, които публикуват услугите там. Доклада отчита сериозен ръст на туризма за последните години, което е добра индикация за наличието на конкуренти предимства. Показани са възможностите пред сектора, които са свързани с привличането на нови туристи и информирането им за различните културно-исторически атракции, събития и дейности, както и засилване на инициативите между бранша и общината, а също и допълване на туристическият културен профил на София с множество туристически услуги в областта на спа и балнеоложкия туризъм, ски и планински туризъм, конгресен и бизнес туризъм, привличане на фестивални и международни културни мероприятия. Според анализа трябва да се подобри капацитетът на столичното летище, дигитализирането на маркетинг усилията в тон със световните тенденции, достъпа до туристически забележителности в покрайнините на столицата, както и проблемите множеството “фалшиви” таксита. Важна посока на развитие е задържането на туристи за по-голям престой. В момента София успява да задържи туристи средно 1,8 дни, като над 70% от анкетираните чужденци са краткосрочно пребиваващи от 1 до 3 дни. На въпрос кои са конкурентните предимства на София чуждестранните отговарят най-вече, че: “Хората са добронамерени.”, “Има много зелени площи и паркове.”, “Евтино е.” и “Храната е вкусна.”, а българите добавят и “добрия градски транспорт” - мнение, което не е споделено от чужденците в същата степен.  Сред областите в които София изостава са чистотата, поддръжката на сградите, пешеходната настилка и информацията за забележителности. Проучването сочи, че туристическият бранш познава добре мненията на туристите в столицата и сигнализира за подобни впечатления. Докладът прави основният извод, че разнообразието и предлагането на услуги е голямо, но качеството на услугите и информацията за тях могат да бъдат подобрени. Мнозинството чужденци обаче заявяват, че категорично ще препоръчат София като туристическа дестинация на близки и приятели. В изследването са засегнати шест тематични линии, които описват туристическия продукт на града, като информационна обезпеченост, пътуване до София и придвижване в нея, качество на настаняването, качество на възможностите за хранене, културно-познавателна дейност, събития и атракции. Тези шест области са допълнени и от информация за целта на посещение и дължината на престоя на туристите, както и ключовите понятия и образи, с които те свързват града. Относно мотивите за посещение и потребителското поведение на туристите в града, анализът установява, че София е основно младежка дестинация за екскурзии с приятели, предимно с културно-познавателни цели. Най-голям брой от посетителите на столицата (45%) я посещават именно с такива цели, следвани от посетителите с бизнес цели (23%) и тези с развлекателни цели (20%). Градът се посещава за първи път от туристите и е единствената дестинация при пътуването им . София затвърждава имиджа си на “бюджетна дестинация” в проучването доминиращи са туристи, които харчат на ден в града до 50 лв. и демонстрират удовлетвореност от цените на туристически услуги в най-голяма степен. Градът е интересен с историята си, културата си и традициите си, това е най-важната причина те да предприемат пътуване до българската столица, но удобните и евтини самолетни билети са на второ място по важност и в неизменна връзка с първостепенния им мотив. Мнението на приятели и близки също има главно значение като носител на информация, от която туристите като цяло за първи път научават за възможностите на София , но всъщност тя е много по-важна за българите, хората със средно образование и не толкова за чужденците . Социалните мрежи и туристическите блогове също се оказват най-важните източници на информация за туристическите възможности на града за чуждестранните туристи. Чужденците преимуществено пътуват със самолет , а за българските гости на столицата е най-важен автобусният транспорт. Удовлетвореност от пристигането в дестинацията е сравнително висока в самолетния вариант и по-умерена в автобусния и сред българите като цяло. Откроява се обслужването в крайната точка на пристигане в дестинацията като по-ниско удовлетворителна, което донякъде засяга и тематичната линия за качеството на настаняването. Противоречива остава оценката и за инфраструктурата на летището и автобусните и влакови терминали. Докладът отправя препоръки за подобряване на връзките между терминалите и града, за подобряване на обслужването на възрастни посетители, и за по-лесен и удобен достъп до информация. Придвижването в града сред гостите му се осъществява основно пеша и с метро, като наземният транспорт и такситата също имат известен дял. Като цяло качеството на публичния транспорт не се оценява като част от конкурентните силни страни на града. Цена, разнообразие и наличност остават по-добре приетите му характеристики, а препоръки в това отношение са свързани със системата за таксуване, информационната обезпеченост и качеството на инфраструктурата. Що се отнася до настаняването, данните показват голям дял на наети домове, например чрез AirBnB. Тази нова тенденция измества традиционното настаняване в хотели в рамките на няколко години. Те разбира се са най-важни и най-избирани от чужденците и на второ място като възможност за настаняване за българите . Цените за настаняването са отново най-високо оценения показател като единствено при него има най-голям брой напълно удовлетворени посетители . При самото настаняване в София чужденците се оказват дори по-недоволни от българите и то най-вече спрямо качеството на настаняването, наличието на информация и разнообразието на възможности за настаняване. От доклада става ясно, че са необходими подобрения чрез превод на уебсайтовете на чужди езици, подобрения в разпространението и качеството на информацията, свързана с настаняване в София по различни комуникационни канали. Много добре са оценени начините за хранене в столицата за разлика от други туристически услуги. Въпреки,че чужденците разчитат на много висока категория заведения за хранене, за разлика от българите те са малко по-неудовлетворени от тях по показатели като качество на услугата, наличието на информация и достатъчна наличност. От друга страна са цените, които отново са отлично оценени от чужденците, те обаче остават по-ниско оценени от българите, най-възрастните посетители и тези по работа в града. Най-предпочитани са традиционните български ресторанти с фолклорна програма и ресторантите с интернационална кухня като начини на изхранване на чуждестранните посетители, за разлика от българите, които се хранят предимно при роднини и приятели или в заведения за бързо хранене. Качеството на услугата е нито удовлетворяващо, нито е неудовлетворяващо за 39% от всички анкетирани. Наличието на информация обаче е най-ниско оцененият показател с най-сериозен дял “нито удовлетворени, нито неудовлетворени” на фона на останалите показатели. Мащабният анализ установява, че качеството на услугите в туристическите атракции има голяма необходимост от подобрения в сферата на начините за прекарване на времето. Такива подобрения биха могли да включват модернизация и нови технологии, повишаване качеството на туристическите преживявания чрез допълнителни услуги, възможност за закупуване на комбинирани билети и карти за забележителности и др. Наличността на атракции е оценена като средна в по-голяма степен от туристите на екскурзия в София, което подкрепя актуалната тенденция в момента в града да се откриват нови забележителности и атракции за туристите. 37,9% от туристите, посещаващи София с цел екскурзия и 26% от чуждестранните посетители на София заявяват, че съчетават идването си в града с разглеждане на още дестинации извън България, което означава, че съществува пазар за обиколни пътувания, които включват София и други дестинации на Балканите или в Европа. Интересен е факта, че почти никой от туристите в столицата не ползва организирани туристически услуги. По-голямата част от тях разглеждат свободните исторически забележителности в центъра на София като ротондата “Св. Георги”, храм-паметник Ал. Невски, останките от древния римски град Сердика и др. Що се отнася до туристическите атракции, за които е необходимо да се плати входна такса, те са предпочитани в по-голяма степен от чужденците за разлика от българите. Гостите от чужбина разглеждат още градската архитектура, зелените площи и парковете, а посещението на нощни заведения е дейност, която е по-скоро допълваща, отколкото основна при визитата им. Пазаруването, посещението на Витоша и на нощните заведения в столицата са предпочитаните туристически дейности на българските туристи в града, за разлика от чуждестранните гости. Заключението на докладът не се доказва, че голяма част от чуждестранни туристи посещават града единствено заради неговия нощен живот и заведения. Нивото на удовлетвореност от нощния живот в София е средно. В клубовете и заведенията и местата за забавления се отбелязва нужда от подобрение на качеството на предоставяните продукти и услуги, обслужване, квалификации на персонала, наличие на информация. Спортните възможности на столицата носят най-ниска удовлетвореност на туристите със средни оценки между 2 до 2,9, а културните събития и пространства следват цялостната тенденция на удовлетвореност от туристическите услуги в града с преобладаващи малко по-ниски средни оценки. Като те все още не са популярни сред туристи в столицата. В дългосрочен план създаването на повече възможности за спорт и релакс в столицата, както и привличането на международни културни събития би обогатило културна и туристическа палитра.

comment 0
visibility 2314
Зелена зона

Жители на „Иван Вазов” искат въвеждане на „зелена зона”

Живеещите в кв. „Иван Вазов” искат да бъде въведена „зелена зона” в квартала. Местата за паркиране ще бъдат между бул. „България“ на север, ул. „Бяла черква“ на юг до Южния парк, „Петко Каравелов“ и покрай Перловската река към бул. „Петко Ю. Тодоров“ от както и към стадион „Раковски“. Това съобщи пред БГНЕС районият кмет на „Триадица“ инж. Николай Терзиев. Районната администрация работи по стартирането на  „зелена зона’’ от 3 години. Предишните години обаче жителите в района не искали да има  „зона” и тогава кметът им обещал, че докато те не поискат, такава зона за паркиране в района няма да се въвежда. След като бе въведена разширението на платената зона в кв. „Лозенец“през 2018 г., голям брой домсъвети поискали въвеждане на платените парко места в района. Основата причина за това са множеството автомобили идващи от „Лозенец“, които оставяли квартала без свободни места за паркиране. До края на месец март ще бъде вкаран доклад в Столичния общински съвет за включване на Иван Вазов в зелената зона на София . Освен това ще бъде поискано тя да се разшири и събота и неделя, когато множество жители от други райони идват в Южния парк“, съобщи още Николай Терзиев..Според кмет на „Триадица“ трябва да стане платено и паркирането и пред блоковете, тъй като така ще има регламентирано спиране и хората ще има къде да оставят колите си. Той се надява разширяването на платената зона и в „Иван Вазов” да стане факт това лято.

comment 0
visibility 595
Зелени коридори в софия

До края на 2019 тръгва електронен регистър на зелената система в София

София е една от най-зелените столици в Европа. Запазването на така наречените зелени клинове е доказателство, че това е един от основните приоритети на Столична община от всички планове и действащия общ устройствен план (ОУП) от 2009 г. насам. Това сочи проучване на Визия на София. До края на 2019 г. е планирано да приключи разработването на електронен регистър на зелената система на столицата. В него ще е събрана актуална информация за поддържаните обекти, видовото разнообразие на растителността в тях, нейното състояние, реализираните дейности по поддържане и изразходвания бюджет. Зелените зони са съживителен елемент на София. Историческа справка показва тенденция в устройствените планове на града да поставят предизвикателство пред осигуряването на необходимите ресурси за развитие и поддържане на тази зелена система на София в следреституционна обстановка. Изключение правят по-големите части от Борисовата градина, Западния и Южния паркове. Все още има площи, които са предвидени, но не са раелизирани като зелени клинове. Преди месец район Надежда на Столична община бе включен в проекта УРБИНАТ, което също ще стане още един зелен коридор в столицата. Пред Столичната община стои задачата да бъде намерен балансът между изграждането на зелените клинове и компенсиране на собствениците на земи в териториите, предвидени за това. За запазване и развитие на зелените клинове трябва да бъдат търсени нови финансови и градоустройствени механизми. Едно от възможните решения е Столична община да придобие част от площта, която е частна собственост, намираща се в обхвата на „зелените клинове“ по реда на чл. 16 от Закона за устройство на територията. Друга предложена възможност е осигуряването на подкрепа на частната инициатива за поддържане на териториите, попадащи в „зелени клинове“. Като възможна алтернатива са предложени и подобряването на микроклимата чрез увеличаване на минималния процент озеленяване в имотите, разположени в „зелените клинове“. Зелените коридори в града са общо седем. В исторически план те са част от идеята София да стане град-градина. ⦁ територии по поречието на река Искър, разположени в райони „Искър“, „Младост“ и „Панчарево“, включващи парк на Летище София и парк музей „Врана“, и включени в обхвата на тематичен парк „Искър“;⦁ територии по поречията на реки Кална, Дълбоката и Банишка, разположени в райони „Младост“, „Панчарево“ и „Витоша“, включващи проектна територия на „Източен парк“ и парк „Камбаните“, и включени частично в обхвата на тематичен парк „Студентски“;⦁ територии по поречията на реки Рекмарица, Старата, Сухата и Копаница, разположени в райони „Студентски“, „Младост“ и „Витоша“, включващи парк „Въртопо“;⦁ територии по поречията на реки Слатинска и Драгалевска, разположени в райони „Средец“, „Изгрев“, „Лозенец“ и „Витоша“, включващи парк „Борисова градина“, и частично включени в обхвата на тематичен парк „Зелена памет на София“;⦁ територии по поречията на реки Перловска и Дреновичка, разположени в райони „Триадица“ и „Витоша“, включващи „Южен парк“, Ботаническа градина на Българска академия на науките и резиденция „Бояна“, частично включени в обхвата на тематичен парк „Витошки“;⦁ територии по поречията на реки Владайска и Докул дере, разположени в райони „Възраждане“, „Красно село“, „Витоша“ и „Овча купел“, включващи парк „Възраждане“ и парк „Овча купел“, частично включени в обхвата на тематичен парк „Витошки“;⦁ територии по поречията на реки Суходолска и Стубела, разположени в райони „Илинден“, „Красна поляна“, „Люлин“ и „Овча купел“, включващи „Западен парк“, и частично включени в обхвата на тематичен парк „Жива вода“. Общото на всички групи е, че са организирани около повърхностни водни тела, протичащи от Витоша през София. Изключително важно е да се запазят съществуващите течения на повърхностните води като възможност за запазване на естествената природна среда. Трябва да се предприематмерки за устойчиво бъдещо развитие на градините в централната градска част, междублоковите пространства, детските площадки и гробищните паркове. Централната част на града е наситена с градини и скверове, които се явяват „зелени паузи“ в урбанизираната среда. Зелените площи за специално ползване (гробищните паркове) също се включват към зелената система на Столична община. Извод от цялата анализирана информация и историческия преглед е, че Столична община притежава голямо богатство от заобикалящи планини. Този важен елемент на околната среда отдавна е било планирано да бъде интегриран в градоустройствените планове – още през 1938 г. от немския архитект Адолф Мусман. Той залага идеята гражданите на София да могат да стигат пеша или с велосипед от града чак до планината. А на свой ред зелените площи да „зареждат“ столицата с чист планински въздух. Тези територии са уникални в градоустройствената практика поради възможността да осигурят чист въздух на града, да съхранят живата връзка между столицата и природата и да запазят контакта на хората с природата. Изследването отчита и важността на „визуалните коридори“ към планината, които дават възможност за визуален контакт с Витоша. Поради това при последващо изменение на Общия устройствен план на Столична община е важно да бъдат прецизирани смесено многофункционалните (Смф)  зони и да бъдат обследвани визуалните коридори към планината.

comment 0
visibility 410
Влак

БДЖ отбелязва все по-малко закъсняващи влакове

БДЖ е подобрила превозната си услуга, която предлага на своите клиенти, става ясно от нов доклад на железницата. В него са сравнение показатели за последните четири месеца, където среднодневното изпълнение на графика на влаковете е подобрено с 5 % - от 87.9% през месец ноември 2018 г., до 92.3% през месец февруари 2019 г. По-добрите резултати се дължат на нова организация, която постига намаление с около 50 % на отменените влакове през януари и февруари, спрямо същите през последните два месеца на 2018-та.  До голяма степен цялостно подобрение в разписанието на влакове се дължи на пускането на допълнителни вагони и състави, необходими за пълно изпълнение на графика.Само за 2018-та година в БДЖ е имало недостиг на 19 броя локомотиви, докато за първите два месеца на настоящата те вече са само 12 броя на ден. Все още обаче железницата изпитва сериозен недостиг на вагони, като причината е ремонта на голям брой стари вагони като част от програма за подобряване на услугата. От БДЖ съобщават, че до края на година, след ремонт всеки месец ще се включват в експлоатация по 15 вагона. Отменени влакове за последните четири месеца: ноември 2018 г.: 105            декември 2018 г.: 86 януари 2019 г.: 57 февруари 2019 г.: 53 Закъснение на влаковете за последните четири месеца (в минути) : ноември 2018 г.: 55 662 декември 2018 г.: 58 267 януари 2019 г.: 34 520 февруари 2019 г.: 27 701

comment 0
visibility 635

Столична община ще даде пари за ремонта на Курилския манастир

Столичният общински съвет прие доклада за отпускане на средства за довършване на реставрацията на стенописи в олтара на Курилския манастир "Св. Иван Рилски". Общинските съветници гласуваха с 52 гласа "за" и нито един против по първата точка от дневния ред. Единодушното решение беше подкрепено с изказването, че ремонтът в храма трябва да започне в най-кратки срокове. В същото време има нужда и от това да се направи карта на всички църкви и храмове в Софийска митрополия. Кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че се работи сериозно за ремонта и реставрацията на храмовете в столицата по Програмата за подпомагане на църквите. Повечето от тях са собственост на Митрополията, с която Столична община си взаимодейства.

comment 0
visibility 625

Няма да има референдум за завод за изгаряне на RDF

Няма да има местно допитване за изграждане на завода за изгаряне на RDF. Столичният общински съвет не прие доклада, с който се иска референдум за изграждането на завод за изгаряне на RDF, което е трета фаза от Интегрираната система за оползотворяване на отпадъците в Столична община. Становището по доклада на водещата комисия за местно самоуправление беше против провеждането на референдум. Мотивите - незаконосъобразност и нецелесъобрзност. Така становището на комисията бе одобрено от СОС. От гласували 57 общински съветници, 41 бяха "за" и 16 "против". Да направим почивка и да излезем навън за 10 минути, пред общината. Нека да питаме 10 души дали знаят какво е RDF и ако 9 от 10 души отговорят че знаят, аз ще гласувам за референдума, предложи по-рано общинският съветник от РБ Борислав Бориславов. Близо 3 часа и половина продължиха споровете около ползите и вредите от завода за изгаряне на RDF, което измести и темата за искания референдум. Още на предишната сесия стана ясно, че групата на БСП не са против одобрената вече от СОС технология, а искат площадката на завода да не е до Централна гара, а при завода в с. Яна, където е заводът за преработка на отпадъци. Между вносителите на доклада има спор. БСП са одобрили технологията и искат промяна на мястото. Другите пък не харесват технологията, заяви Карлос Контрера , председател на "Патриоти за София". "Проектът ще е от полза за Топлофикация, за абонатите на дружеството и за обществото. След изплащането на заема за 15 години, гратисния период, инвестиционни разходи и др. ще има приходи от продажба на топлоенергия и електроенергия. И след периода общинското дружество "Топлофикация" остава с приход от 93 млн. лв.. Ползите за обществото са, че намаляваме зависимостта си от природен газ - 65 млн. куб. м годишно, което е около 18 млн. лв. С тази инсталация ще има по-малко разходи за закупуване на въглеродни емисии, което е около 6 млн. лв. годишно. Е, колеги, аз не мога да подкрепя референдума", заяви Валя Чилова, председател на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране..

comment 0
visibility 1468

София на последно място сред столиците от ЦИЕ по ръст на нощувките на туристи

Туристическата индустрия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) бележи положително развитие през 2018 г. Между 2013 и 2017 г. най-висок ръст на нощувките на туристи в региона има в Румънската столица - 10,1% . Данните са според изследване на СЕЕ Ноѕріtаlіtу Ѕnарѕhоt 2018 нa Сuѕhmаn & Wаkеfіеld зa 2018 гoдинa. Букурещ обаче със своите 3,2 милиона нощувки се нарежда след Прага, къдет са 18 милиона, както и след Виена, Будапеща и Варшава. На последно място са Братислава и София, като в нашата столица нощувките са 2 милиона.  Средната цена на нощувките в София била 76,1 евро като по този индекс изпреварва Варшава, където нощувката струва 75,4 евро, според изчисленията в доклада. Знaчитeлнo пo-виcoĸи остават цeнитe във Bиeнa, Πpaгa, Бyĸypeщ и Бyдaпeщa като най-скъпо е във Виена - 96,6 евро. В доклада се допълва, че възможностите за настаняване ще продължат да растат в столиците Варшава, Букурещ и София.

comment 0
visibility 458

"Патриоти за София": Бързо да се приеме План за управление на Витоша

Модернизиране на влековете и лифтовете на Витоша поискаха от групата на Патриотите  в Столичния общински съвет днес на сесия.  Бързо трябва да се приеме Плана за управление на Витоша с необходимите поправки, което ще позволи базата да се обнови. Вече се говори за домакинството на София за Зимни  младежки оломпийски игри през 2024 г., каза лидерът на групата Карлос Контрера. Още: Премиерът: София ще кандидатства за Зимни младежки олимпийски игри "Патриоти за София" имат готов доклад за Витоша. В петък той  ще бъде изпратен до председателите на групите на ГЕРБ, БСП, Реформаторски блок и Група 5. Общинският съветник от ВМРО  Карлос Контрера ги призова до следващия четвъртък да дадат становища дали ще подкрепят предложението. Председателят на БОК  Стефка Костадинова и спортният министър Красен Кралев се срещнаха с високопоставени представители на МОК за домакинството на София за Зимни младежки оломпийски игри. Предложението бе направено от шефа на МОК Томас Бах при визитата му в България. Премиерът Бойко Борисов пък потвърди, че София ще се кандидатира за домакинството.

comment 0
visibility 783

Йорданка Фандъкова представи доклад за финансирането на приоритетни общински проекти със с...

Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова запозна членовете на СУСОПФ с доклада за финансиране на общински проекти със средствата, придобити от приватизирането на Общинска банка АД. Припомняме, че от продажбата на „Общинска банка“ бяха придобити 46 млн.лв. Г-жа Фандъкова обясни как ще бъдат разпределени тези средства по приоритети. Основните приоритети на Столина община са екологията, образованието, транспорта и транспортната инфраструктура, културата и спорта, здравеопазването в общината, социалните дейности, както и електронното управление. 26% от средствата или 12 млн. лева се планира да бъдат заделени за главния приоритет на общината, а именно екологията и зелената система, поддръжката и изграждането на детски площадки във всички части на столицата. 21.7% или 10 млн. лева е предвидено да бъдат дадени за образование. По-конкретно за ремонти и строителство на детски градини и училища и във финансиране на проекти за изцяло нови сгради за училища. 20% от средствата или 9.2 млн.лв. ще бъдат заделени за обновяването на базовата инфраструктура на града, приоритетно за изграждане и реконструкция на улици в кварталите. 12.2 % или 5.6 млн.лева. ще се дадат за общинското здравеопазване. 5.4 млн. лева ще се отделят за култура. Значим проект е превръщането на бившата топлоцентрала в център за съвременна култура. 1.8 млн.лева. ще отидат за социалните дейности – изграждане на нови спортни зали в кварталите, развитие на нови технологии и системи в областта на електронното управление. Представителите на Съвета подкрепиха доклада и одобриха споделените инвестиционни приоритети.