Тема: дом

comment 0
visibility 1715
ремонти

Клубът за възрастни хора на ул. "Одоровци" е изцяло ремонтиран (СНИМКИ)

Сериозни ремонтни дейности са направени в клуба за възрастни хора в неравностойно положение на ул. "Одоровци". Реновирането е извършено с помощта на район "Красна поляна".    Освежени са стените,таванът е поправен, закупено е ново оборудване.   От администрацията на района споделят в социалната мрежа,че целят да направят всички места, в които се събират възрастните хора, по-уютни, чисти и приветливи.  

comment 0
visibility 459
освещаване

Освещават параклис в дома за стари хора "Надежда"в столицата

Заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова ще присъства на освещаването на параклис в Дом за стари хора „Надежда“. Събитието ще се състои на 17 февруари (понеделник) от 11:00 часа, на него ще присъстват представители на различни институции и приятели на дома. Параклисът „Св. Пророк Илия“ е изграден изцяло със средства да дарителя Галина Кунева и ще бъде осветен от свещеник от храм "Света Троица".Това съобщават от Столична община.    Дом за стари хора „Надежда“ е специализирана институция, в която се предоставят социални услуги за възрастни хора. Социалното заведение е разкрито през 2017 г. с капацитетът 100 места и е изцяло реновирано със средства на Столична община. Дом за стари хора „Надежда“ се намира на ул. "Пиротска" № 175.    

comment 0
visibility 1013
пожар

Пожар горя в дома за възрастни хора в "Горна баня"

Пожар горя в дома за възрастни хора в столичния квартал „Горна баня“ тази сутрин. Това съобщи директорът на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ в Столична община Минка Йовчева,цитирана от БГНЕС. Горели са дрехи в стая на слабовиждащ човек. Йовчева допълни, че хората са били изведени от дома и увери, че няма пострадали при пожара. За по-голяма сигурност и спокойствие на близките, мъжът, в чиято стая е възникнала стихията, е закаран за преглед в болнично заведение. Той е без изгаряния и опасност за живота. Останалите хората в дома също са били прегледани от медик, за да са спокойни за своето здраве.   Йовчева каза още, че шестимата възрастни са преместени в други стаи, тъй като крилото е наводнено след намесата на пожарникарите и е негодно за живеене. Тя обяви още, че тази година е планиран и основен ремонт на крилото в дома.   От полицията казаха, че сигналът за инцидента е подаден малко след 9 часа. Незабавно към мястото са изпратени четири пожарни автомобила, автомеханична стълба и медицинския екип на СДПБЗН. Пристигналите на ул. „Обзор“ огнеборци установили, че пожарът е в стая на втория етаж, вследствие на което сградата е била силно задимена. Предприети са действия за извеждане на обитателите на дома, повечето от които трудноподвижни, както и персоналът на социалното заведение.   По данни на МВР огънят е бил потушен около 10 часа.  

Реклама
comment 0
visibility 311
дом, бебе, Иван Рилски

1000 деца се изоставят годишно у нас

По повод действията на семейството от "Люлин", което изостави детето си на жилищна площадка, психологът д-р Младен Владимиров каза в ефира на "България сутрин" по България Он Ер, че около 1000 деца годишно имат подобна съдба. Според него Съдебно-психиатрична експертиза ще установява психичното състояние на родителите от "Люлин". Постъпката им сочи, че те не желааят да се грижат за детето си, независимо, че първочалния медицински преглед показва, че то е в добро състояние. Оставянето на детето пред вратата на апартамента на дядото на детето по майчина линия показвало, че семейството е имало нужда от подкрепа и не я получила. По думите на психолога важно е да се следи и психичното здраве на родителите преди и по време на бременността. Детето е в столичния медико-социален дом "Иван Рилски" и му предстоят сериозин медицински прегледи.

comment 0
visibility 1836
Сградата на Парламента

Ремонтират сградата на Народното събрание за 15 млн.лв.

За близо 14.6 млн. лв. ще се ремонтира сградата на Народното събрание. Става ясно от публикувана обществена поръчка на сайта на ведомството. Ремонтът включва проектиране и реконструкция на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации и строително-монтажни работи по фасадите и покрива на сградата. Фирмата изпълнител ще извършва поръчката на два етапа – проектиране и изготвяне на инвестиционен проект и изпълнение на строително-монтажните работи. Според обществена поръчка всеки участник в търга ще трябва да приложи работна програма и технологичен подход, както и мерки за намаляване на затрудненията на работата на депутатите. Изпълнителят има 630 дни, в който да изпълни ремонта. Офертите могат да се подава до 23 април 2019 г. Припомняме, че през лятото на 2016 г. бе пусната обществена поръчка за превръщането на зала „Света София” на бившия Партиен дом в нова пленарна зала на Парламента, тогава поръчката бе на стойност от 24 млн. лв. с ДДС.  Изпълнителн на търга е обединение „НС ГРУП“ ДЗЗД с участници „Електрон прогрес“ ЕАД и „АТ Инженеринг 2000“ ООД. Работата по залата трябва да приключи през юни месец тази година.

comment 0
visibility 754

Издирва се 43-годишната жена от столицата

Полицията издирва Цветелина Георгиева. 43-годишната жена е в неизвестност от 15 юни, когато е напуснала дома си в ж.к. "Младост 1". Столичното Седмо РУ издирва Цветелина Радославова Георгиева /43г./ от Омуртаг, с последния адрес в ж.к. "Младост 1" София. На 15 юни сутринта жената напуснала дома си и оттогава е в неизвестностт. Цветелина Георгиева е висока около 170 см, с дълги, руса коса и кафяви очи, съобщават от МВР. Била е облечена в сини дънки, червена тениска, светлосиньо дънково яке и обувки еспадрили. Умоляват се всички, които имат информация за издирваното лице, да се обадят на тел.112, 02/9828760, 02/9828731 или в най-близкото районно управление на МВР.

comment 0
visibility 788

Непознати оказаха помощ на човек в кв.“Надежда“, останал без дом

Всичко се случва в софийския квартал „Надежда“, където напълно непознати, протягат ръка на инвалид, който е останал без покрив на главата си. Венци е на 44 години и можете да го видите пред кварталната баничарница в „Надежда“, разказват от Дарик. Преди години бил майстор на плочки, но наранил ръката си и тя останала обездвижена. Венци е с множествена склероза и тя го приковава към инвалидна количка. Джулия, напълно непозната жена, започва да му носи храна. Понеже доброто води след себе си добро, не закъснял и Антон, майстор на надгробни плочи. Той подслонил Венци в ателието си. Към творците на добро за Венци се присъединила и баба Василка. Благодарение на своите благодетели, Венци вече ползва нова инвалидна количка. За тази скъпа покупка съдействат много хора от Фейсбук, които четат публикацията за Венци. Новата кауза на всички сега е да съдействат за настаняването на Венци в социален дом и да му осигурят пенсия.