Тема: дръвчета

comment 0
visibility 1287
Засадиха млади дръвчета над метростанция "Орлов мост"

"Метрополитен" засажда 319 дървета над новите метростанции (СНИМКИ)

"Метрополитен" ще засади 319 фиданки над новите метростанции от третата линия на подземната железница, научи Столица.bg. Преди два дни млади дръвчета бяха засадени и на "Орлов мост" на метростанцията, която в "Княжеската градина". Вандали потрошиха дръвчета до Френската гимназия (СНИМКИ/ВИДЕО) Младите фиданки, които образуват  от минигоричката са укрепени допълнително, за да не се прекършат. Сега е въпрос на възпитание на гражданите те да оцелеят и напролет да се разлистят. В зоната има и видеокамери, но основно се разчита те бъдат опазени от гражданите, за да не стане като по "Патриарх Евтимии". През лятото на 2019 по централната улица бяха пречупен десетина дръвчета. Прекършиха дръвче на ул. Паренсов На всички метростанции в новия участък от трета линия, от „Красно село“ до „Театрална“, при „Малък градски театър зад канала“, ще бъдат засадени дървета. До момента вече има при станция „Бул.България“ - 24 дървета, при „Александровска болница“ – 38 дървета, на НДК – 24, а на „Орлов мост“ – 32. При благоприятни атмосферни условия ще бъдат засадени и останалите, обещават от "Метрополитен". Отделно още около 400 дървета ще бъдат засадени в определени от районите места.  

comment 0
visibility 508
дръвчета

35 овошки засадиха в градината на манастира в Бухово

35 плодни дръвчета бяха засадени в овощната градина на манастира "Св. Мария Магдалина" в гр. Бухово.   Доброто дело е на служители от фирма "Кор Тек България" ЕООД и техните семейства, съобщават от Столичен инспекторат.    Дръвчетата са осигурени от фирмата, а грижата за тях ще бъде на всички.       

comment 0
visibility 446
дръвчета

Дръвчетата от Новата гора на София се развиват с пълна сила

Дръвчетата, които бяха посадени в Новата гора край София, се развиват  повече от добре. Те бяха посадени през изминалите сезони край Суходол от над 1200 ентусиасти. Имаше пуснат и специален автобус до Новата гора от Столична община-  56А.    В момента се чакат добри метеорологични условия, за да се започне със саденето на фиданки и през тази есен.        

Реклама
comment 0
visibility 451
дръвчета

Засаждат 100 нови дръвчета по бул. "Президент Линкълн" (СНИМКИ)

100 нови дръвчета- основно ясен и липа, ще бъдат засадени на няколко етапа по протежението на бул. "Президент Линкълн" в "Овча купел". Това съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на София Дончо Барбалов.    Колите вече са пуснати по пътната артерия. Все още продължава довършването на тротоарите и джобовете да поставяне на контейнерите за смет.      

comment 0
visibility 1532
Засадиха дръвчета по ул. Пирин в Манастирски ливади-Запад

Партньорство: Етажна собственост и район "Витоша" засадиха дръвчета по ул. "Пирин" (СНИМКИ...

Шест нови дръвчета бяха засадени по ул. Пирин в столичния Манастирски ливади-Запад. За доброто дело, придружено със снимки бе съобщено в социалната мрежа. "Един ден може да хвърлят дебела сянка и главите да не завират лятото....", написаха във фейсбук. Новите дръвчета по "Пирин" са модел за добрия резултат от публично-частно партньорство и пример за подражание. Инициативата е била на етажната собственост на жилищна кооперация и е получила безприкословната подкрепа на администрацията на район "Витоша", Столична община. Етажната собственост на бл.13 в комплекса на Никми решили да инвестират в начинанието. Домоуправителят поддържал комуникацията с район "Витоша" и от там оказали пълно съдействие. В района вече има и други желаещи, които искат да засадят дръвчета на улицата, на която живеят. Дръвчетата са закупени от етажната собственост и засадени от служители на районното кметство, обясняват от "Витоша".  "Готови сме да съдействаме за засаждане на дръвчета на всеки подходящ тротоар. Ако съответната етажна собственост или желаещи могат да помогнат с част от честото напояване, районната администрация ще има възможност да осигури и дръвчетата", обещават от районната община.  

comment 0
visibility 648
дръвчета

Вандали потрошиха дръвчета до Френската гимназия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Вандали счупиха четири дръвчета на метри от Френската гимназия в София. Невинните фиданки са разположени по улица "Раковски", а видеото с унищожаването им предизвика доста негативни емоции в социалната мрежа. Повечето хора недоумяваха как така при толкова камери в района не са намерени апашите и не са им наложени глоби. Други бяха категорични, че докато има подобни прояви, нищо в страната няма да се оправи. Трети път изразяваха съжаление, че дръвчетата не са могли напълно да се развият. Иначе са щели да бъдат приятна гледка по улицата.  

comment 0
visibility 399
нови дървета

Млади еколози от "Искър" участваха в инициативата "Да нахраним дърветата"(СНИМКИ)

Учениците от пети и седми клас на 68-о училище "Акад. Никола Обрешков" попиха ценни знания как трябва човек да се грижи за засадените дръвчета. Децата подхраниха с компост дръвчетата в двора на школотно им. И така участваха в инициативата "Да нахраним дърветата", която е организирана от администрацията на район "Искър" по предложение на общинския съветник Лорита Радева- председател на Постоянната комисия по опазване на околната срледа към СОС. "Да нахраним дърветата" е продължение на миналогодишната инициатива на Лорита Радева и кмета на "Искър" Ивайло Цеков, при която дръвчета бяха засадени в дворовете на училища и детски градини. На децата от 68-о училище беше обяснено, че компостът е специален тор, който се прави чрез преработка на сухи клони, листа и окосена трева. И че този процес се случва недалеч от нас - в компостиращи инсталации за зелени отпадъци, които са част от голямата система за преработка на отпадъци на София.

comment 0
visibility 478

Продължава засаждането на дръвчета в Новата гора на София

В Новата гора на София растат вече 26 200 нови дръвчета. През последните три уикенда столичани засадиха там 6 200 фиданки. [caption id="attachment_38771" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] От „Зелени решения за София“ припомнят, че засаждането на нови дървета продължава всеки уикенд докато времето позволява. Осигурени  са необходимите инструменти и фиданки на място. Достатъчно е да дойдат столичани с добро настроение и хъс за работа. Грижите за вече засадените дръвчета са поверени на лесовъдите от „Управление на общински земи и гори“. [caption id="attachment_38772" align="alignnone" width="960"] Снимка: Фейсбук[/caption] За да се гарантира удобно придвижване, функционира временна автобусна линия – 56А . Автобусите тръгва от метростанция „Вардар“ и вози пътниците до входа на Новата гора в Суходол. Саденето на дръвчета е всеки уикенд от 10 до 16 ч.

comment 0
visibility 373

230 доброволци засадиха 2000 дръвчета в рамките на We Do Green

2000 дръвчета бяха засадени в петък, на мястото на опожарената гора около с. Росоман. Това се случи с активната намеса на 230 служители на ЧЕЗ в рамките на инициативата We Do Green. Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ изразява радостта си от големия брой доброволци, пожелали да вземат участие в озеленяването на района. Така, според него, всеки показва как приема отговорността си към природата и околната среда. В засаждането на фиданките се включиха Георги Димов, кмет на община Божурище, Николай Рахнев, представител на gorata.bg и директора на Югозападно държавно предприятие Дамян Дамянов. Следващата залесителна кампания ще бъде на 10 ноември в парка на кв. „Възраждане“. В нея може да вземе участие всеки, който e отговорen към опазването на природата. Основната цел на инициативата We Do Green е да накара повече хора да предпочитат получаването на електронна фактура, вместо хартиена и така да спасят от изсичане хиляди дървета.

comment 0
visibility 426

ЧЕЗ ЕЛЕКТРО засажда още 375 дървета в София

От ЧЕЗ Електро споделят, че в събота /27 октомври/ участниците в бягането на 5kmrun.bg в Южния парк заедно със служители на дружеството са засадили 10 дръвчета на бул. „Черни връх“ № 44-46. В рамките на We Do Greenсе организирани събития, пряко свързани със защитата на околната среда. Заради броя на участниците тази събота, ще бъдат засадени още 375 дръвчета. Броят на фиданките, засадени от ЧЕЗ ще достигне 1500. Следващи събития от инициативата We Do Green са на 2 ноември и 10 ноември. В петък, 2 ноември,  служители на ЧЕЗ, заедно с gorata.bg ще засадят 1 500 фиданки на дъб и акация в терена на опожарена гора в землището на с. Росоман, Община Божурище, Софийска област. На 10 ноември ще се засадят 64 фиданки в парк „Възраждане“.

comment 0
visibility 406

Днес е старта на залесяването в Новата гора край Суходол

Днес, 20 октомври, за 11.00 ч. е обявено началото на есенното залесяване в Новата гора на столицата край Суходол. В Новата гора на София вече има 20 000 млади дръвчета, за които се грижат служителите на  ОП "Управление на общински земи и гори". Засаждане на фиданки се реализира за трети пореден сезон. Столична община се грижи за доставката на фиданките, инструментите за садене, ръкавиците. Доброволци участват в процеса на засаждане на дръвчетата, споделя Новини.бг. Всички, които желаят да се включат в днешното залесяване в Новата гора на столицата край Суходол, могат да използват за придвижване извънредната автобусна линия на градския транспорт № 56A. Автобусът тръгва от метростанция „Вардар“ и пътува до Новата гора на София в интервала  9.00 и 16.00 ч. Автобусите ще се движат на час и половина. Всяка събота и неделя ще има такива засаждания от 10 до 16 ч. и ще се провеждат докато е хубаво времето.

comment 0
visibility 461

Новите дръвчета по Околовръстното струват 6000 лв. на Столична община

Започна отстраняването на прерязаните дръвчета по Околовръстното. Те ще бъдат заменени с нови, което струва на общината проблизително 6000 лв. От СО уточняват, че приблизително 10% от засадените през миналата седмица дръвчета са били повредени, информира topnovini.bg. До края на тази година по план трябваше да бъдат засадени още 1000 дръвчета, но заради вандалската постъпка, бройката вероятно ще се промени.

comment 0
visibility 717

Вандали са съсипали дръвчетата покрай Околовръстния път в София

От профила на кмета на столицата Йорданка Фандъкова научихме, че 29 от новозасадените дървета покрай Околовръстния път са станали обект на вандализъм. Експертите на общината са намерили дърветата прерязани ниско в основата. Сега  случая се разследва. Г-жа Фандъкова изразява надежда, че камерите на близскостоящите търговски обекти ще съдействат за бързото идентифициране на извършителя на този вандалски акт, така че той да понесе последствията, посочени в Закона. Междувременно предстои премахване на дърветата и замяната им с нови.

comment 0
visibility 417

Участниците в "Run Green" ще определят броя на засадените дръвчета през есента

На 14 юли от 9.00 ч. в „Южния парк“ ще стартира съботното бягане на 5 км "Run Green". Колкото участници се включат в него, толкова дръвчета ще бъдат засадени през есента в столицата. Съботното бягане се подкрепя от ЧЕЗ Електро. Граждани и служители на дружеството през есента колективно ще садят дръвчетата, информира news.bg. Мотото на съботното бягане на 14 юли е свързано с грижата и опазването на околната среда, както и на енергийната ефективност. Томбола ще определи притежателите на 10 ваучера, всеки на стойност 100 лв. за пазаруване в спортен магазин. Право на участие ще имат участниците в бягането. Децата, които се включат в бягането на 2 км., ще получат подарък, осигурен от ЧЕЗ. Всеки желаещ може да се регистрира за бягането напълно безплатно на сайта на 5kmrun.bg - http://5kmrun.bg/reg_form.php или през специалния Фейсбук профил на инициативата RUN GREEN.

comment 0
visibility 537

Засаждат 230 дръвчета по "Околовръстния път" в столицата

В зелените площи в основните и локалните платна на „Околовръстния път“ в столицата започна засаждането на 230 кълбовидни акации. Такива ще бъдат засадени и в участъка между бул. „Черни връх“ и "детелината" с бул. „България“. Тези акации се характеризират със студоустойчивост и издръжливост в градски условия. Те достигат 250-300 см. височина и имат добре оформена корона. Изключително подходящи са за градско и алейно озеленяване заради компактния си вид, коментира sofia.utre.bg. След приключване на това поредно залесяване, броят на засадените до момента дръвчета ще достигне 1 260. Планирано е до края на 2018 г. да се засадят още 1000 гръвчета. Разширяването на зелената система на София и нейната поддръжка е част от 100-те мерки в Програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух до 2020 г.

comment 0
visibility 468

Посланикът на Азербайджан засади дръвчета в парк-музей „Варна“

Три източни чинара засадиха кметът на столицата Йорданка Фандъкова и посланикът на Азербайджан Н. Пр. д-р Наргиз Гурбанова в парк музея „Врана“. Г-жа Фандъкова засвидетелства своята благодарност на посланика на Азербайджан за засаждането на дърветата и изтъкна ролята на тази дейност за разкрасяването на столицата, сподели sofia.utre.bg. Столичният кмет подчерта, че откакто паркът „Врана“ е отворен за посетители, е приел 300 000 човека. Паркът е изграен по модел на европейските пейзажни паркове по нареждане на цар Фердинанд I. Сега столичани могат да се насладят на повече от 800 вида растения, донесени от цял свят. Припомняме, че тази пролет по столичните улици и булеварди се засаждат 1200 дръвчета, а в Новата гора на София – 120 000 дръвчета.

comment 0
visibility 572

1500 дръвчета бяха засадени за Новата гора на София

Новата гора на София се сдоби с 1500 дръвчета, информира 24chasa.bg. В уникалната инициатива на Столична община, участие взеха 200 софиянци. Хора от всички възрасти се погрижиха за бъдещето на столицата. Кметът на София, Йорданка Фандъкова, откри втория сезон на тази кампания. Инициативата, Новата гора на София, започна през есента. Доброволци помогнаха да се засадят 12 000 широколистни дървета. Новите 1500 дръвчета приближават софиянци към целта гората да се сдобие със 120 000 дръвчета. С тази инициатива се цели всички общински терени, които пустеят, да станат източник на свеж въздух за града. Към тези терени ще бъде прибавен и този на старото сметище на столицата, като инициаторите проверяват и район край Кремиковци. Желаещите да подпомогнат това дело със собствен труд, могат да го направят през уикендите до края на юни.