Тема: дрехи

comment 0
visibility 949
Благотворителна коледна инициатива в Захарна фабрика

Живеещи в "Захарна фабрика" събраха дрехи за Кризисния център

Живеещите в кв. "Захарна фабрика" и от другите квартали на район "Илинден" организираха благотворителна коледна инициатива за обитателите на Кризисния център в квартала, както и за Центъра за временно настаняване. Преди Коледа хората подеха "Да подарим топли дрехи на бездомните хора", научи Столица.bg. Бяха събрани много дрехи, от които се нуждаят посетителите на Кризисния център на Столична община. С играчки и дрехи бяха зарадвани и децата от центъра за временно настаняване. "Никога не сме искали тези хора да останат на улицата и на студа. Искаме да бъдат настанени на подходящо място и да получават необходимата социална и здравна грижа. Направихме благотворителната акция за събиране на дрехи, защото директорът на Кризисния център ни каза, че хората имат нужда от това", коментираха пред Столица.bg инициаторите на благотворителната инициатива. Преди месец жителите на "Захарна фабрика" изразиха недоволство не срещу бездомниците, а срещу мястото. Обитателите на центъра редовно замърсяват околните пространства и градинки, а също така и около жилищните блокове спят боздомници и ползват входовете за тоалетна.

comment 0
visibility 618
Бездомник

За 3 дни двойно се увеличили бездомниците в Кризисния център в София

Двойно се е увеличил броят на бездомниците, които са потърсили подслон в Кризисния център "Света София" в "Захарна фабрика" в София, научи Столица.bg. Броят им нараснал от 56 в понеделник на 102 в сряда вечерта, а във вторник са били 82, съобщиха от Центъра пред Столица.bg. Със застудяването броят им ще продължи да се увеличава. Социалното заведение отвори врати в началото на тази седмица. Миналата година то работеше от 18 ч. вечерта до 10 ч. сутринта. Тази обаче, по заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова, работи 24 часа непрекъснато. Целта е да се осигури покрив и топлина за бездомните в столицата. Кризисния център има готовност да посрещне скитниците и да им осигури топла вечеря - супа и четвъртинка хляб. Търсят се спонсори, за да осигури храна поне за още веднъж през деня, а по възможжност и два пъти. Бездомниците се приемат в Центъра с лична карта, с документ - полицейски акт за административно нарушение или с БДС - полицейска справка. При необходимост се осигурява и медицинска помощ. В Кризисния център дежурства дават лекари от общинските болници. При постъпването бездомниците първо се проверяват да не внесат алкохол, наркотици или оръжие. След това ги проверява социален асистент за паразити. Ако такива са открити се обработва с препарати за обезпаризитяване, къпе се, подстригват го и му се дават дрехи да се преоблече. В момента социалната институция изпитва затруднение с изхранването и има нужда от обувки, дрехи и бельо за бездомниците. Съотношението на посетителите мъже - жени е 80 към 20%, казаха от дома в "Захарна фабрика".

comment 0
visibility 2235
произведено у нас

Родни вино, дрехи и обувки на "Произведено в България" в зала "Универсиада"

  Започна изложението "Произведено в България". До 7 декември в  столичната зала "Универсиада" жителите  и гостите на столицата ще могат да видят най-доброто от родните производители, съобщават от БНТ. Работното време е от 10 ч. до 19:30 ч.     На изложението има българско вино, българска козметика. Дрехите са най-често срещани както и хубавите български обувки. Впечатление правят и цените, които са изключително достъпни. Огромен е интересът и хората стават все повече. 104 щанда има в двете зали. В едната могат да се видят български стоки, а в другата посетителите могат да видят от близо и българските занаяти.  

Реклама
comment 0
visibility 2373
цигани

Роми нападнаха и разпиляха контейнери на БЧК в "Дружба"

  Група роми нападнаха контейнерите за стари дрехи на БЧК до "Кауфланд" в "Дружба" и разпиляха част от съдържанието. За това свидетелстват снимки на живеещи в района в социалната мрежа.    Хората обясняват в интернет, че нарушителите първо грабят с торбите оставените артикули. После на около 20-30 метра почват да пробват това, което са взели. Каквото не им харесва направо е оставяно на земята.   Подобни прояви се наблюдават в повечето райони на столицата, където има контейнери за стари дрехи и обувки.      

comment 0
visibility 583
БЧК контейнери

Заради набезите на крадци: Местят контейнерите за дрехи на БЧК на нови места

Контейнерите за стари дрехи на БЧК, които са пред повечето големи хипермаркети в София, ще бъдат преместени. А причината са постоянните набези на крадци към оставените пакети с непотребен багаж,съобщава "Монитор". Заради честите атаки на апашите се търсят нови места за съоръженията, които сега са в "Малинова долина" и "Слатина", обяснява Антон Гичев- началник на отдел "Разделно събиране и текстил" във фирма, която работи в областта на разделното сбиране и си сътрудничи с БЧК. Контейнерите не са обезопасени, защото нямат осигурена охрана. Разчита се само на видеонаблюдeнието и пазачите от магазините. Както и на сигнали от съвестни граждани. Вече има случаи, в които охраната подава сигнал до МВР. Но в това време злосторниците са се измъкнали от полицията. Според Гичев това са най-често малолетни от маргинализираните групи. Той посочва и друг основен проблем: оставянето на пакетите до контейнерите, защото хората не са могли да ги пуснат през отвора на капака. Проста сметка показва, че най-много стар багаж столичани изхвърлят през май и септември.

comment 0
visibility 1329
контейнери

Три контейнера за стари дрехи и обувки в "Надежда"

Три контейнера за ненужни дрехи и обувки има на територията на район "Надежда". В тях всеки може да остави нещата, които вече не са му необходими, съобщават от администрацията на района. Ето и точните адреси, където са пунктовете за ненужди дрехи и обувки на фирма Texcycle: Ул "Николай Добрев", до магазин "Фантастико"Жк "Надежда" 1, паркинга на бл 172 , Метростанция "Надежда"Северен парк, вход откъм "Надежда", до обръщало

comment 0
visibility 690
Роми пазаруват от контейнер за дрехи

Роми си ''напазаруваха'' от контейнер за дрехи в Подуяне (ВИДЕО)

Група роми си ''напазаруваха'' от препълнен контейнер за дрехи на столичната ул. Тодорини кукли 55 в квартал Подуяне. За наглото посегателство над общинска собственост разказа столичанин в социалната мрежа. На публикувано видео се вижда как ромите си избират дрехи и обувки, извадени от контейнера. В специалните съдове всеки може да остави стари дрехи и обувки. Контейнерите за тестилни отпадъци се обслужват и подъдржат от фирми, който ги извозват за преработка. Днес следобяд инспектори са направили проверка и не са установени проблеми. Минути след това ромите са атакували събраните дрехи и обувки. Те първо изваждат, а след това си избират и остават пространстовот около съдовете мръсно. След сигнал на Столица.bg от Столичен инспекторат предприеха незабавни действия и изпратиха екип, за да предотвратят разграбването на дрехи и обувки от контейнера. Мястото бе почистено от фирмата и са предприети мерки.    

comment 0
visibility 699
Контейнер за дрехи

Слагат сензори срещу кражба и пожар в контейнерите за дрехи (СНИМКИ)

В контейнерите за дрехи в столицата е започнало монтирането на сензори, които да отчитат кога те са пълни. Устройствата ще сигнализират и ако някой тръгне да краде от дрехите или се появи опасност от пожар. Това съобщават от Столичния инспекторат. Вече има 20 контейнери, които са оборудвани с тази техническа апликация. Предстои това да се направи и за останалите контейнери на територията на столицата. Събраният текстил се транспортира от определените компании за третиране на такъв вид отпадъци до техните специализирани площадки. Там дрехите се разделят. Годните за употреба се оставят на една страна, негодните, като деним или бял текстил, се сортират по цвят, изрязват се ципове и копчета. И после отиват към инсталации за производство на изолационна вата, или към такива за памучни парцали за индустрията. Специалните контейнери за стари дрехи са част от системата за събиране и третиране на стар текстил, която Столична община започна да прилага от началото на тази година.    

comment 0
visibility 722
дрехи

Контейнери събират стари дрехи и обувки в Банкя (СНИМКИ)

В Банкя от днес има два контейнера за текстил и обувки. Единият е на ул. „Цар Симеон“ до районната администрация, а другият на тротоара до гара „Банкя“ на ул. „Цар Освободител“. Всеки, който иска да остави старите се дрехи и обувки там, трябва да ги постави в найлонови торби, съобщават от администрацията на район "Банкя". Годните за употреба артикули ще се раздават в социални домове, а останалите ще бъдат рециклирани. Контейнерите ще се извозват един път седмично.  

comment 0
visibility 476
Боклуци в Дружба 1

Роми пак ровят и разнасят боклуци в Дружба

Ромските набези из контейнерите в София се вихрят с пълна сила. Особено забележимо това е в жилищните квартали. Фрапиращ случай е в пространството между блок 10 и 11 в Дружба 1, видя Столица.bg. След като контейнерите бяха изхвърлени от оператора и почистено около тях, тази сутрин градинката осъмна осеяна в отпадъци. Мебели, храни, пликчета, дрехи и обувки бяха разхвърлени и в тревните площи. "Заслугата" е на ромските сепаратори, които влизат в контейнера и ровят. Изхвърлят, което им е ненужно и после не чистят. Днес имаше силен вятър, който продължи да разнася боклуците. От общината поставят и контейнери за текстилни отпадъци, но явно има неразбрали и са изхвърляли текстил в тези за битови", коментираха възмутени хора от блоковете. Виновни са не само ромите, че ровят ежедневно, но и тези, които изхвърлят дрехи в съдовете за битови отпадъци, ядосват се граждани.  

comment 0
visibility 347
Стоп кадър

Софийски ученици сбъдват мечти за бала

Възпитаниците на СПГО „Княгиня Мария Луиза” са се отдали на каузата да сбъднат мечтите на деца в неравностойно положение и да ги накара да се почувстват като в приказка на бала си, информира Нова ТВ. Учениците шият дрехи за зрелостниците от социални институции, водени от мотото „Шием с любов. Обличаме с щастие”.  Организират модно дефиле, с което събират средства за помощ на тези деца. Разбира се, помагат и техните преподаватели. Учениците от професионалното училище споделят, че и тази година не е минало без поредните трудности, но всички заедно са ги преодолели, въпреки трудностите.  Дрехите са предназначени за ученици от софийски институции и такива около столицата. Мечтаят си тази инициатива да стане национална, но все още нямат тази възможност. Всеки има точно определени отговорности в проекта. Едни са свързващото звено с институциите, други намират координати на учениците, за всеки етап има отговорник, който отговорно изпълнява ангажиментите си.

comment 0
visibility 1996
Роми измъкват изхвърлени дрехи в контейнер

Роми изпразват контейнери за текстил (ВИДЕО)

Урожаят за ромите започна със затоплянето на времето. Из цяла София като хлебарки, на групички изникват роми, които бързо и необезпокоявани се ровят из столичните отпадъци. От дни на прицел са контейнерите за текстилни отпадъци. Специалзираните съдове са поставени по график на 20 места, в различни райони на София. Отворите на съдовете са умишлено направени високо. Това обаче изобщо не пречи на мургавите. Група циганки с малко цигане са атакували един от контейнерите в Слатина. Видеото бе пуснато в социалната мрежа. От записа се вижда, как "най-смелата" се е качила на чувал с парцали и чевръсто рови в контейнера. Тя е добре запозната с механизма на затваряне и успява да го задържи, така че за изкара всички текстилни отпадъци. Другата до нея бързо сортира и прибира в в чували. Взимат си каквото им харесва и след тях остава кочина. Сигналът е подаден до Столичния инспекторат и веднага е изпратен екип на мястото. Установено е, че циганките са счупили механизма за затваряне на контейнера. Фирмите оператори са предупредени стриктно да следят за напълването на контейнерите и веднага да извозват, за да не стават обект на ромски набези. Досега не сме имали такъв случай, това е първият. Предприели сме мерки, коментираха от Столичен инспекторат. 

comment 0
visibility 7783

Навсякъде в София ще има контейнери за стари дрехи

В унисон с кампанията "Време е за детокс на гардероба" на територията на цяла София ще бъдат разположени специални контейнери за изхвърляне на текстилни отпадъци. Те са изработени така, че да не може да се вади нищо от тях. С поставянето на контейнери за текстилни отпадъци се цели да се намали използването на стари дрехи за горене, а това от своя страна да доведе до намаляване на замърсяването на въздуха в столицата, пише Офнюз. Припомняме, че през септември в София бяха събрани 4,5 тона ненужни дрехи, обувки, чанти. Тези, които са в добро състояние, ще бъдат третирани по подходящ начин и използвани повторно, а останалите ще се рециклират. По време на SOFIA Green Fashion Days и European Week for Waste Reduction ще бъде показана дизайнерската колекция от дрехи, направена от годни за използване дрехи от контейнерите. На територията на столицата разделно се събират 12 вида отпадъци. Контейнерите за текстил ще бъдат разположени на следните места:   В район „Оборище“ ще има 2 контейнера на паркинга на ул. „Париж“ № 5. В район „Сердика“: 2 контейнера ще бъдат поставени на бул. „Ген. Столетов“ ъгъла с бул. „Кн. Мария Луиза“ до вход- изход на метростанцията. 2 контейнера ще има на ул. „Христо Станишев“ ъгъла с ул. „Железопътна“ – до магазин „Била“ В район „Надежда“ 2 контейнера ще има на ул. „Екзарх Стефан“ до базата на Консорциум “АЕС-Х-Груп“ ДЗЗД   В район „Илинден“ 2 контейнера ще бъдат поставени на ул. „Билянини извори“ – до паркинга на районна администрация „Илинден“   В район „Подуяне“ ще има по 2 контейнера на: ул. „Тодорини кукли“ до Т Маркет ул. „Резбарска“ срещу Лидъл   В район „Изгрев“ ще поставят по 2 контейнера на: ул. „Самоков“ ъгъла с ул. „Тарас Шевченко“ ул. „Васил Калчев“ – пл. „Витошко лале“ ул. Незабравка – бл.51-52   В район „Слатина“  по 2 контейнера ще има на ул. „Манастирска“ № 33 , / ж. к „Гео Милев“ в близост до входа на църквата /   ж.к. „Яворов“ до бл. 31 / в близост до входа на параклиса /   кв. „Редута“ ул. „Юндола“ № 13-15   В район „Овча купел“  по два контейнера ще поставят на: ул. „Любляна“ до магазин Фантастико до магазин „Лидъл“ кв. „Горна баня“ ул. „Урал“ -   В район „Витоша“ по 2 контейнера ще има в: кв. „Симеоново“- ул. „Симеоновско шосе“ обръщалото на авт. 98, 67 Кв. „Бояна“- пл. „Сборище“ Бул. „Братя Бъкстон“ – обръщалото на тролей № 2   В район „Красно село“  по 2 контейнера ще сложат в: ж.к. „Славия“, ул. „Хайдушка поляна“ № 55 – Била Ж.к. „Лагера“, ул. „Баба Илиица“ зад парк „Гъбките“ Ж. к „Бъкстон“, ул. „Лагода“ № 5 срещу „Лидл“   В район „Люлин“ ще раположат по 2 контейнера на : бул. „Захари Стоянов“ – паркинга на община „Люлин“ бул. „Царица Йоана“ кръстовището с бул. „Джавахарал Неру“   В район „Връбница“ ще разположат по 2 контейнера в: кв. „Връбница“ 1 и 2 на паркинга на „Кауфланд“ зад общината кв. „Обеля“ – ул. „Дико Илиев“ до м-н „Била“ с. Волуяк на площада пред Кметството В район „Нови Искър“ контейнери ще има в кв. Кумарица – поликлиниката - 2 бр., кв. Кумарица – площад 1–ви май - 1 бр., Кв. Кумарица , ул. „Зорница № 1 – 1 бр., с. Чепинци , ул. „Хан Аспарух“ срещу № 8 - 1 бр., с. Доброславци , площада Мегдана - 1 бр., с. Световрачане , ул. „Софийска“ № 36 – 1 бр., с. Мировяне – площад „В. Левски“ - 1 бр.   В район „Искър“ контейнерите ще са разположени на: ул. „5017“ до пазар „Феите“ - 1 бр., „Дружба“ 1 парк „Европа“ до тото пункт - 2 бр., „Дружба“ 2 срещу бл. 202 – 2 бр., „Дружба“ 2 срещу бл. 322 – 1 бр., „Дружба“ 2 – „Била и бл. 407 – 2 бр., „Дружба“ 2 срещу бл. 518 – 2 бр., „Дружба“ 2 – Цариградски комплекс – 2 бр., с. Бусманци – центъра - 2 бр.   В район „Панчарево“ ще има по 1 контейнер в: с. Панчарево – паркинга пред общината с. Бистрица – площада с. Герман – площада с. Лозен – площада с. Казичене – площада с. Кривина – площада с. Железница – площада   В район „Кремиковци“ по 1 контейнер ще бъде разположен в: - кв. „Враждебна“, ул. 8 –ма - кметството - Кв. Челопечене, ул. „Ангел Маджаров“ № 70 - Кв. Сеславци, ул. „Стара планина“ – читалището - гр. Бухово – ул. „Никола Бонев“ бл. 9 - Ул. „Младежка“ бл. 1   В район „Банкя“ 1 контейнер ще има на паркинга при кметството    

comment 0
visibility 475

Есенният базар на изкуствата събира творци от различни области през уикенда

Под мотото „Есента е сезонът на промяната!” есенният базар на изкуствата ще изненада столичани с уникални ръчно изработени произведения. Базарът върви днес и утре, 13 и 14 октомври, в от 11:00 до 19:00 часа в Парк хотел Москва, информират организаторите на Базара. На щандовете на творците ще намерите огромно разнообразие от дрехи, бижута, аксесоари, шапки и др. Можете да си направите временна татуировка или да опитате специално приготвен шоколад.

comment 0
visibility 485

В София се събраха 4,5 т. стари дрехи за месец

Вече е известно, че по време на  септемврийската кампания за събиране на ненужни дрехи, чанти и обувки бяха събрани 4.5 тона текстил. Събраните дрехи ще бъдат третирани о подходящ начин и всички, които са годни, ще се използват отново, информират от Зелени решения в социалната мрежа. Всичко останало, което не става за използване, ще бъде рециклирано. Част от годните дрехи ще се използват за създаване на уникална модна колекция, която ще се демонстрира на SOFIA Green Fashion Days и European Week for Waste Reduction - в края на месец ноември. Въпреки, че кампанията приключи, контейнерите за събиране на текстил ще останат и всеки може да изхвърля ненужните си дрехи, обувки и чанти в тях.

comment 0
visibility 800

Стартира кампания за събиране на дрехи за деца в неравностойно положение в София

Днес, 17 май, от 15 до 18 ч. ще се проведе кампания ''Дари дреха, облечи дете'' за даряване на вещи и дрехи за деца в неравностойно положение. Мястото е 4-ти блок на Философски факултет (бул. "Цариградско шосе" № 125).   Инициатори на кампанията са студентите от Философски факултет към Софийския университет. Дрехите ще бъдат дарени на деца и младежи с увреждания, информира topnovini.bg.   Желаещите столичани могат да дарят дрехи, обувки, чанти и всякакви други подходящи за възрастта 0-21 г. аксесоари.

comment 0
visibility 532

Дрехи от рециклирана хартия на Sofia Fashion Week

Ученици от Професионалната гимназия по фризьорство и козметика в София дебютираха на откриването на Sofia Fashion Week с дрехи от рециклирана хартия, писа 24chasa.bg. Учениците от Професионалната гимназия са спечелили конкурса „Младежки свят и доброволчество“ с изработените от тях дрехи и аксесоари от рециклирана хартия и екоматериали. В този проект участие са взели 30 деца межди 14 и 18 годишна възраст, както и 5 родители. Директорката на гимназията, Мариета Гигова, споделя, че това участие ще допринесе много за натрупване на професионални и креативни умения, както и за ефективанта работа в екип. Цялата колекция на учениците ще бъде показана на есенното издание на модния форум.