Тема: Дружба 1

comment 0
visibility 1492
Табло на спирката в Дружба 1 на трамваи 20 и 23

Електронно табло на спирка в Дружба затрудни специалистите (СНИМКИ)

Електронно табло на спирка в Дружба се оказа по-сложно от космическа совалка и е  тъмно вече 8 месеца. То спря работи със стартирането на ремонта на ул. Асен Йорданов и Искърско шосе в началото на юни 2019 г. Оказва се, че е непосилно за родната инженерна мисъл да бъде възстановено. Таблото е на спирка с №0607 на трамваи 20 и 23 в посока центъра на "Искърско шосе. Учудващо, че ако проблемът е сериозен няма да работи и таблото отсреща на спирката в посока ул. "Кръстю Пастухов". Столица.bg няколко пъти сигнализара в ЦГМ, но резултата и до ден днешен няма. Първоначално обясненията бяха, че заради ремонта се подменя подземната инфраструктура, включително и телекомуникации, кабеларки и т. н. След това се оправдаваха с кражба и разбито устройство, каквото реално не е имало. Електронните табла по спирките са обслужват и поддържат от наета фирма, която ако не може да се справи с неработещите табла по-добре да бъде сменена. Преди два месеца движението по "Искърско шосе" бе пуснато, а таблото на спирката все още е тъмно. Гражданите преживяха жегите без да имат информация кога и след колко минути ще пристигне трамвая. Сега на -10 градуса те отново треперят по спирката, надявайки се тренът да пристигне всеки момент.  220 eлектроннr табла по спирките бяха поставени през есента на 2018 г. Те са с 4G сим карти и много функционалности. До момента освен инвервала на движение на градския транспорт за друго не са използвани. А таблото на спирката в Дружба вероятно е непосилно за специалистите в поддържащата фирма. Поръчката за поставянето на 220 табла през октомври 2018 г. бе за около 1 млн. лв., а единичната цена за всяко табло малко под 5000 лв. Ще се направи проверка и ако има нередност ще се отстрани, обещаха от Столична община.   

comment 0
visibility 458
Ремонтиран тротоар в Дружба 1

Нов тротоар по ул. Туше Делииванов в Дружба 1

Изцяло ремонтиран и обновен е тротоарът по ул. Туше Делииванов в Дружба 1, видя Столица.bg. От миналата седмца гражданите спокойно могат да се движат по ремонтирания и вече асфалтиран тротоар.  Улицата минава през пазара в Дружба 1 и води до ремонтираното Искърско шосе, където са спирките на градския транспорт - трамвай 20 и автобус 604. Преди обновяването настилката бе разбита, плочките разместени и изкривени. При всеки дъжд бе невъзможно да се ходи по тротоара. Заради издутини и неравности трудно бе придвижването и при сухо време. Единият от проблемите бяха големите корени на дърветата. Те бяха изрязани и сега тротоарът е равен и удобен за ходене.   

comment 0
visibility 680
Изчистен е парк Европа в Дружба 1

Излъскаха парк "Европа" в Дружба 1 (СНИМКИ)

Парк "Европа" в Дружба 1 до 108-о училище свети от чистота. След подаден сигнал в неделя от Столичен инспекторат спешно са организирали почистването. От фирмата за чистота, която отговаря за района всичко бе изхвърлено и почистено. Само преди два дни там беше кочина, както писа Столица.bg. Хулигани и вандали през нощта срещу неделя бяха засипали цялото пространство, включително и спортната площадка в съседство с отпадъци, бутилки и всякакви боклуци. Днес служители на Столичния инспекторат отново за проверили парка. Не е имало никакви забележки, тъй като пространството поне последните два дни е опазено чисто. Остава да се ремонтират и щетите по спортната площадка и масите за тенис, които са издраскани.

Реклама
comment 0
visibility 591
Паркът и спортната площадка до 108 училище в Дружба 1 осъмнаха в боклуци

Засипаха с боклуци обновена спортна площадка в Дружба 1 (СНИМКИ)

Обсипан с боклуци осъмна паркът и спортната площадка до 108. СУ „Никола Беловеждов“ в неделя сутринта. Спортните игри не са оправдание за кочината , която се оставя, възмущават се живеещи в близост до зеленото пространство. това се е случило в тъните часове на нощта. И лошото е, че тогова никой не е спортувал, а са се събирали да пият, казват хората. По масите за тенис бяха разхвърляни боклуци, празни бутилки от минерална вода, шишета от бира, салфетки, опаковки от храна и много фасове. Свинщина е имало и на новата спортна площадка, свидетелстват очевидци. Спортното игрище беше изградено през пролетта и е точно срещу училището. Само за няколко месеца и вече се налага спортният обект да бъде ремонтиран, тъй като вандали са изкъртили футболна врата и са разкъсали оградата. И камери да има пак ще има хулигани и вандали, защото всичко опира до възпитанието. Но е крайно време да бъде заловен и строго наказан някой, който вилнее и чупи публична собственост, възмущават се хора от съседните блокове. Всичко тук е направено, за да има къде децата да спортуват. Полагат се много усилия да се подобри средата на живот в Дружба и се харчат пари на столичани, а вандали и хулигани бъркат в нашите джобове, коментират възмутени граждани.

comment 0
visibility 7727
опит за палеж на заведение в Дружба 1

В Дружба се опитаха да запалят заведение на роднини на известна фолкпевица

Опит за палеж на заведение в Дружба 1 бе направен през изминалата нощ в Дружба 1. Бдителни съседи от бл. 9 забелязали пламъците и веднага се обадили на 112. Светкавично пристигнали екипи на полицията и пожарната и огънят бил потушен за секунди. Няма пострадали хора, направен е оглед от криминалисти и са взети необходими за експертиза материали, съобщиха пред Столица.bg от полицията. Огънят е запален под вратата на задния вход на заведението. Използвана е запалителна течност. До 1.30 часа през нощта криминалисти правиха оглед на мястото, а зоната където е горяло беше отцепено с полицейска лента. В съседство до вратата на заведението е трафопост, а до него е залепен хранителен магазин. На сантиметри от горялата врата са изнесени и електромери. На мястото имаше и екип на енергото. Заведението се намира между бл. 2 и бл. 9 в столичния Дружба 1. Според запознати то е на роднини на известна родна фолкпевица. Една от версиите, по които се работи е отмъщение, а втората е наркоманска история. Днес полицай отново мина на оглед и разпитва живеещи и работещи в близост до заведението.

comment 0
visibility 1752
Ремонт на ул. Асен Йорданов и Искърско шосе

Готов е проектът за първия етап на ремонта на ул. "Д. Пешев"

След ул. Асен Йорданов и Искърско шосе в Дружба 1, район Искър още една връзка ще бъде обновена и ще улесни движението към Цариградско шосе. Вече е готов проектът за първата част на ул. "Димитър Пешев". Това включва отсечката от Цариградско шосе до ул. Обиколна, научи Столица.bg. Местните жители отдавна очакват промяната. В момента е възложено и поректиране на втората част. С новостите бяха запознати жителите на четвърта и пета част на Дружба 2. Новото трасе значително ще подобри пътната връзка на живеещите в четвърта и пета част на Дружба 2 към Цариградско шосе и оттам към центъра и другите части на града. Ремонтът започва през следващата година, както бе съобщено от кмета Йорданка Фандъкова при инспекцията на реконструкцията на "Асен Йорданов" и Искърско шосе. Строителните дейности вече сам края и по "Асен Йорданов" в участъка от  бул. "Проф. Цв. Лазаров" до бул. "Христофор Колумб" остава да се направи само пътната маркировка. Най-вероятно цялостното обновяване, което включва подменена подземна инфраструктура, ново осветление и нова пътна настилка, ще приключи до средата на октомври. Със сигурност много доволни ще се велосипедистите, тъй като тротоарът е разширен и по цялото продължение ще има двупосочна велоалея.  От Столична община съобщават, че промените в движението, въведени във връзка с рехабилитация на бул. "Асен Йорданов" и на ул. Искърско шосе от бул. "Христофор Колумб" до ул. "Димитър Пешев", остават в сила до  24:00 ч. на 11 октомври 2019 г.  

comment 0
visibility 780
Движение по ремонтиращата се ул. "Асен Йорданов"

Кой отвори незавършената "Асен Йорданов" за движение (ВИДЕО)

Кой позволява движение на автомобили по ремонтираща се улица? На това безумие стана очевидец Столица.bg снощи. Късно след обяд вчера на ремонтиращата се ул. "Асен Йорданов" бе положен първия, основен слой асфалт - биндер, едрозърнест. Минути след това по незавършената улица се движеха автомобили.  Бяха премахнати загражденията откъм бул. Брюксел. Автомобили идващи по моста от летището правеха десен завой, пренебрегвайки забранителните знаци и с бясна скорост минаваха по топлия още асфалт на "Асен Йорданов". Сутринта движението на автомобилите отново бе позволено, въпреки присъствието на много ръководители на изпълнителя на проекта "Щрабак". Загражденията отново бяха отворени и колите спокойно преминаваха, видя Столица.bg. На метри от затворения за ремонт участък, в пресечната ул. "Кап. Сипсаревски" зад дърво се беше скрила патрулка с двама полицаи. И на тях обаче не им правеше впечатление, че от затоврената улица летят автомобили. След сигнал на Столица.bg до Столична община, ремонтиращата се отсечка беше затворена за движение и нагли шофьори.

comment 0
visibility 1001
Продължава ремонтът по ул. "Асен Йорданов" в Дружба 1

Отвориха за движение участък от ремонтираното Искърско шосе (СНИМКИ/ВИДЕО)

Участък от ремониращото се трасе по "Асен Йорданов" и Искърско шосе в Дружба 1 вече е отворен. По отсечката от "Христофор Колумб" до "Туше Делииванов" се движат автомобили, въпреки че още няма маркировка. Това обаче не позволява да има задръствания, както по време на строителните дейности. В момента приключва полагането на биндер-едрозърнест асфалт, по бул. "Асен Йорданов", след което предстои асфалтиране с износващ слой настилка, съобщиха от Столична община. Продължава работата по довършване на тротоара, който ще има нова настилка от пясъчен асфалтобетон. По него е предвидено да има обособена велоалея. Работи се и по монтирането на ново енергоспестяващо осветление. Рехабилитацията на бул. "Асен Йорданов" от бул. "Проф. Цв. Лазаров" до бул. "Христофор Колумб" и на ул. Искърско шосе от бул."Хр. Колумб" до ул."Димитър Пешев" се извършва по съществуващо положение. Ремонтът започна през юни т. г., а срокът за изпълнение е 124 дни. Изпълнителят Щрабак имаше забавяне в началото заради подмяната на подземна инфраструктура и особено на кабелни оператори. Изоставането е компенсирано и дейностите са в график. Проектът за реконструкция предвижда и двупосочна велоалея по широкия тротоар.

comment 0
visibility 458
авария

Авария остави без топла вода четири блока в "Дружба"1 (СНИМКИ)

Голяма авария остави без топла вода блок 18,19,20 и още няколко сгради в "Дружба" 1. Карето от блокове, които са без топла вода, е зад пощата на пазара. Участък от улица "Тоше Делииванов" вече е разкопан и екипи на "Топлофикация" работят по подмяната на водопровода, видя Столица.bg.   От премахнатата вече тръба е очевидно, че проблемът е в пробив на остарялото трасе. Тръбата е силно корозирала. Работниците ще продължат със задачата и в тъмната част на деня до отстраняване на аварията.   Улицата, която излиза на "Искърско шосе" и има няколко спирки на градския транспорт, е затворена за движение.   

comment 0
visibility 436
Jc;kr[d l O,wg/d 1

Тъмница плаши живеещите в 3 блока до 69-о училище

Тъмница стряска живеещите в блок 10, 11 и 12 в столичния Дружба 1. Улица 5027, която тръгва от пазара и стига до блоковете е тъмна като в рог, алармираха пред Столица.bg хора от близките блокове. Снощи към 20.30 часа жена е паднала, тъй като не е видяла препятствие на пътя. Малко след това, преди да стигне до входа си, куче я е изплашило. Улицата е пресечка на "Иван Арабаджията" и минава зад 69-о училище "Димитър Маринов". По нея има фитнес зала, които се посещава от ученици и жени. Изобщо не се вижда къде ходиш, оплакват се живеещите в зоната. Минаващите разчитат единствено на фаровете на преминаващи автомобили. Проверка на Столица.bg установи, че има лампи, но само една единствена, най-близката до пазара, свети. Учебната година започна и децата имат часове до по-късно. Освен това вече се мръква по-рано и е необходима да има осветление. Подадохме два сигнала до районното кметство, но засега не са предприети действия, коментираха живеещи в блок 12. "Ще бъде проверен сигналът и ще се изпрати екип на мястото, за да се установи причината за проведата и съответно - да се отстрани. Район Искър благодари за сигнала и призовава при подобни нередности или неизправности, сигнали да се изпращат и до районната администрация, с цел по-бързото им отстраняване", казаха пред Столица.bg от районната администрация.

comment 5
visibility 1018
Започна реконструкцията на 36 детска градина Пеперуда в столичния Дружба 1

"Падна" и последната ентернитова градина в София (ВИДЕО/СНИМКИ)

И последната ентернитова детска градина в София вече е разрушена, видя Столица.bg. Багери и работници вече са премахнали опасните ентернитови прегради и стени и продължава разчистването на отпадъците в 36 детска градина "Пеперуда" в столичния Дружба 1. В квартала имаше две такива детски заведения, като 96 градина "Росна китка" беше изцяло реконстурирана и разширена с две групи - яслена и детска, както и модерен физкултурен салон. На 16 септември градината бе открита и там вече е пълно с малчугани. Родителите в квартала са доволни, че обновяването на градините е станало последователно, а не едноврменно, тъй като в противен случай децата нямаше къде да ходят на градина. И двете градини са сред най-големите в Дружба. От строената през 70-те години 36 градина "Пеперуда" в момента са останали само колоните от конструкцията. Първо ще се направи конструктивно укрепване и след това започва новото изграждане. Все още продължава разрушителната дейност и разчистването на отпадъци. Срокът за завършване на детското заведение е 300 календарни дни. Финансирането, на стойност 2,1 млн. лв. е осигурено от бюджета на Столична община, научи Столица.bg. Преди повече от година районният кмет Ивайло Цеков и общинският съветник Лорита Радева, която също живее в Дружба, настояваха за обновяването на двете градини. Внесеният от тях доклад бе одобрен на СОС и финансирането на реконструкцията и модернизирането на соц. сградата бе осигурено. Проектът за модернизация и реконструкция в 36 детска градина "Пеперуда" предвижда подмяна на дограмата и подовите настилки, както и цялостна смяна на ВиК, електрическите и ОВИ инсталации. Сградата ще бъде санирани, за да бъде енергийно ефективна. Дворът на градината също ще бъде изцяло променен и ще се изградят нови детски площадки за всички възрасти и съответстващи на условията за безопасност при игра на открито. Осветлението в сградата изцяло ще е модерно със светодиодни осветителни тела, а целта е да се намали ел. потреблението и да има по-голям зрителен комфорт за децата в помещенията.  

comment 0
visibility 1619
Катастрофа между две коли в Дружба 1

Кола се обърна в Дружба 1, шофьор е с травма на ръката

Лек автомобил се обърна на Т-образното кръстовище на "Христофор Колумб" и ул. "Кап. Димитър Списаревски" в Дружба 1, съобщи Блиц. Инцидентът е станал при удар на две коли в близост до бензиностанцията, казаха очевидци. Единият от шофьорите е с лека травма на ръката. За 6 минути на мястото е пристигнала линейка на Спешна помощ. пострадалият е прегледан, раната е обработена, но не се налагало хоспитализиране, казаха от Спешна помощ. Други пострадали при катастрофата няма. Движението при влизане в Дружба 1 от Цариградско шосе е затруднено заради инцидента. На мястото има полицейски екип и се правят огледи. Преминаващи шофьори коментират, че каскадата е доста сериозна и по чудо няма тежко ранени. По първоначална информация ударът е станал между автомобил спускащ се от "Ал. Малинов", който е бил засечен от идващ от Дружба 2. 

comment 0
visibility 912
Фандъкова на проверка на реконструкцията на "Искърско шосе" и "Асен Йордано

С двупосочна велоалея след ремонта на "Асен Йорданов" и "Искърско" (ВИДЕО/СНИМКИ)

Двупосочна велоалея ще има по ул. "Асен Йорданов" и бул. Искърско шосе" след реконструкцията на едни от най-натоварените трасета в столичния Дружба 1. Това съобщиха пред Столица.bg от Инвеститорския контрол. Тротоарът е разширен и има място за велотрасе и за пешеходци. Трасето за колоездачи е наложило настилката да бъде асфалт по цялото продължение на двете възлови улици в Дружба 1, район Искър. Днес на проверка на обекта бе столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя искаше да се увери в изпълнението на строителните дейности, както и графиците и сроковете за приключване. ПРЕЗ НОЕМВРИ ПУСКАТ ДВИЖЕНИЕТО "Реконструкцията, която започна през юни т. г. ще завърши в края на октомври и началото на ноември т. г. движението ще бъде пуснато", каза кметът на София. Тя обясни, че при започването на ремонта е имало изненади и се е наложило Софийска вода да работи по канализация. Работниците обаче са успели да наваксат изоставането във времето и строителните дейности вече са в график. "Благодарна съм на хората за търпението, но когато виждат, че се работи и се обновява са доволни. Затруднено е движениото, но се стремим да не го затваряме изцяло", коментира Фандъкова. Заедно с нея на проверката бяха зам.-кметът Дончо Барбалов, общинските съветници д-р Веселин Милев, Лорита Радева и Михаил Владов, районният кмет Ивайло Цеков и представители на изпълнителя. Тротоарите по двете улици са разширени и асфалтирани. Изградени са бордюри и ще има ново осветление. Работата на експлотоационните дружества продължава, и се координира от столичната дирекция "Транспортна инфраструктура" и инвеститорския контрол - ЕТ "Консулт". Реконструкцията е за около 9 млн. лв., включва и ремонт на участък от трамвайното трасе и се изпълнява от фирма "Щрабак". Изцяло обновени ще са ул. "Асен Йорданов" от ул. "Проф. Цветан Лазаров" до бул. "Христофор Колумб" и бул. "Искърско шосе" от "Колумб" до ул. "Димитър Пешев". ЗАПОЧНАЛО Е ПРОЕКТИРАНЕ НА РЕКОНСТРУКЦИЯ НА УЛ. "ДИМИТЪР ПЕШЕВ" "Вече започна проектирането на реконструкцията и по ул. "Димитър Пешев", която е една от възловите в Дружба. Ремонтът ще бъде следващата година и там ще се продължи сега изградената велоалея", уточни столичният кмет. Едновременно с ремонта на пътя работа продължават и експлоатационните дружества по подземната инфраструктура. От Софийска вода са подменили водопровод по "Искърско шосе" при ул. "Д. Пешев" и "Бешков", потвърдиха от инвеститорския контрол пред Столица.bg. Дължината на обновената отсечка по "Асен Йорданов" е 1660 м, а по "Искърско" е 1960 м или общо на 3,5 км от основен път в Дружба 1 ще бъде реконструиран. ИЗНЕНАДА: ПОД АСФАЛТА НА "ИСКЪРСКО" Е ОТКРИТ ПАВАЖ Целият порект е разделен на зони и подетапи при изпълнението, наложено от различната конструкция на пътя. Първо ще е готов "Асен Йорданов". Изпълнителят се е натъкнал и на изненади по "Искърско", където под асфалта има паваж. "За този участък ще се поставят три слоя асфалт. Това е направено преди повече от 30 години. А на другите места ще има два пласта асфалт", казаха от Инвеститорския контрол. Проектът за реконструкцията предвижда и подмяна на трамвайното трасе в участъка от "Асен Йорданов" до ул. "Куклата". Проектирането е започнало, но ремонтът ще е през 2020 г.

comment 0
visibility 792
Ремонтираната и разширена 96 детска градина отваря врати на 16 септември т.

Ремонтирана и разширена с 2 групи 96 ДГ отваря врати в Дружба 1 (СНИМКИ)

С две групи повече започва новата учебна година 96 детска градина "Росна китка" в столичния Дружба 1. Повече от година детското заведение беше в ремонт. Бяха премахнати опасните ентернитови стени и настилки. Сградата бе реконструирана изцяло. На 16 септември т. г. градината ще приеме повече малчугани, тъй като има две нови групи - детска и яслена. Освен това базата е разширена и е с чисто нов физкултурен салон, какъвто до момента нямаше, съобщават от кметството "Искър". Новите места обаче бяха пуснати в автомотизираната система на Столична община още през май т. г. и те вече са заети. В момента продължават довършителни работи в детската градина. Извършва се обзавеждане, подреждане и подготовка за настаняване на децата и се изготвяне на съответната документация за въвеждане на детската градина в експлоатация. В двора продължава работата по озеленяването и обособяването на площадки за различните възрастови групи. Реконструкцията започна през 2018 г. и сградата беше конструктивно обновено и укрепена. Подменени са дограмата и подовите настилки, ВиК, електрическите инсталации и отоплително - вентилационната инсталация. Сградата е санирана, а с енергийното обновяване ще се намали енергопотреблението и реализиране на икономия на разходите. В двора на детската градина има 12 нови детски площадки със съоръжения за игра на децата, съобразени с разпоредбите на Наредба № 1 за условията и реда за устройството и безопасността на площадките за игра. В двора има и нова растителност, съобщиха от район "Искър".

comment 0
visibility 559
Пясъчник на детска площадка в София

Дезинфекцирахте ли пясъчника на детската площадка

Почти на всяка детска площадка в София има пясъчник, защото любимото на най-малките е да играят с вода и пясък, да правят фигурки и да се ровят в пясъка. Според Наредба 1, чл. 21, ал. 5 обаче пясъчникът трябва да се поддържа редовно. Основно е дезинфекцията на пясъка, която се прави два пъти - ранна пролет и в средата на лятото, припомнят от Сдружение Безопасни детски площадки. Другите изисквания са пясъкът да е фин, а не както в повечето случаи строителен и на мястото да има сянка за децата, разбира се, ако пясъчникът не е под дебела сянка на дървета. Слух за кучешка тения в пясъчника на детска площадка паникьоса десетки майки в Дружба 1, научи Столица.bg. От края на миналата седмица "тенията" се върти от уста на уста и родителите започнали да избягват посочената детска площадка. Една от версиите за слуха е, че е пуснат от живеещи на първите етажи на блока до детската площадка. Това било единствения вариант по-малко малчугани да ходят да играят и да не се вдига шум. Въпросната детска площадка се намира в Дружба 1 и е една от най-новите в района. Мястото е с чисто нови съоръжения, специална настилка и отговаря на всички изисквания за безопасност.

comment 0
visibility 753
Опасна барака в Дружба 1 при бл. 14

Мишки се развъждат в опасна барака в Дружба 1 (СНИМКИ)

Опасна барака е развъдник на плъхове и гадини в столичния Дружба 1. Имотът е частен и се намира точно до детската площадка на гърба на бл. 14. Майки редовно сигнализират, че от надупчената и пред срутване барака излизат мишки и други гадини, които застрашават здравето и живота на малчуганите и живеещите в района. Проверка на Столица.bg установи, че това е частен имот. Всеки момент поже да падне покрива на будката, силно разместен от ветровете. Бараката е с огромни дупки, без стъкла и е пълна с боклуци. Под нея е прокопано и улични кучета влизат и разнасят боклуци. Повече от 10 дни до имота имаше разкопана дупка. След няколко сигнала там бе изградена шахта. От районното кметство нищо не знаеха за изкопа, което навежда на мисълта, че собственика на имота е разкопавал. "На 19 юни 2019 г. е извършен оглед на търговския обект и е констатирано, че се намира в лошо техническо състояние, неотговарящо на изискванията по чл. 169 от ЗУТ. Бараката е опасна за живота и здравето на гражданите. Насрочена е среща за края на юли с управителя на дружеството-собственик (името на фирмата се пази в редакцията) за изслушване по отношение на констатациите. Собственикът може доброволно да заздрави търговската сграда или тя ще бъде премахната от общината", обясниха пред Столица.bg от район "Искър".

comment 0
visibility 1629
96 Детска градина в Дружба 1

До месец приключва ремонтът на 96 градина в Дружба 1 (СНИМКИ)

До месец ще е готова изцяло ремонтираната 96 детска градина "Родна китка" в столичния квартал Дружба 1, район Искър. Това обясниха пред Столица.bg работници на обекта. Детското заведение беше с вредните ентернитови стени и изцяло бе обновена. Най-вероятно още този септември градината ще заработи. Освен това към основната сграда се направиха пристройки за още две групи и физкултурен салон, какъвто малчуганите нямаха. Едната от новите групи ще е яслена. И през почивните дни кипеше усилена работа. Вече са започнали озеленяването на двора. Откъм новите пристройки пък ще има две нови площадки за игра на децата. Градината е строена през 80-те години на миналия век.  

comment 0
visibility 986
блокирало табло

Табло на спирка в "Дружба 1" всеки ден блокира (ВИДЕО)

Таблото на спирка с код 0184 в "Дружба" 1 при блок 3 е блокирало и не работи. Има много хора, които чакат, но не получават яснота за петте автобусни линии, минаващи в района. Повече от 20 минути на таблото се изписваше единствено информация за автобусите по линия 184, които са и вид довеждащ транспорт. Линията е от летище София до центъра на столицата. "Ще предадем на техническия отдел и те ще изпратят екип на място", казаха от ЦГМ пред Столица бг. До момента не е ясна причината за блокажа. Всеки ден има проблеми с таблото, коментираха живеещи в "Дружба" 1.

comment 0
visibility 760
табла

Изгаснаха таблата по спирките в "Дружба" 1 (СНИМКИ)

Изгаснаха таблата по спирките на градския транспорт в "Дружба" 1. От там минават 5 линии на автобусите и пътници недоумяваха защо таблото не работи и е тъмно. Всички на опашка четяха табелата с линиите си и интервалите на движение. След това гадаеха кога ще пристигне автобусът им.Проверка на Столица.bg показа, че таблото на спирка о184 не е единственото, което не работи. В квартала не действаше нито едно. Тази нощ имаше профилактика на системата и вероятно таблата не са проработили. Ще предадем на техниците, обясниха от ЦГМ на гражданин.В началото на седмицата и в други квартали на София имаше проблем с неработещите табла по спирките на градския транспорт.

comment 0
visibility 839
Дупка в Дружба 1

Дълбока 1,5 м дупка зее на ул. Тирана в Дружба 1 `(СНИМКИ)

Отворена шахта застрашава здравето и живота на пешеходци на ул. Тирана в Дружба 1, видя Столица.bg. Решетката е открадната и зеещата дупка стои повече от месец. В нея пропадаха автомобили, които паркират пред хипермаркета. Има опасност в шахтата да падне дете или жена, което гарантира осакатяване. Дупката е дълбока около метър и половина и се намира на пътното платно, точно пред местата за паркиране. "Вечер по 5 - 6 автомобила изкривяват ламарини от пропадане в шахтата", разказват очевидци. Решетката е открадната за метал, но интересното е, че в съседната шахта, явно по здраво е хваната, решетката си стои. Улицата е доста оживена от автомобили и пешеходци. Намира се в близост до детска градина. Вечер мястото не е осветено и ако някой падне в шахтата, която е пълна с боклуци, може да се пребие или най-малко да се потроши, възмущават се шофьори.  

comment 0
visibility 1968
Езерето Дружба

„Хоро край езерото“ ще се проведе в „Дружба 1“

За трета поредна година в София ще се проведе инициативата „Хоро край езерото“. Събитието ще бъде открито утре 23 юни в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“. Ако душата ви потрепва от ръченици, македонски или шопски напеви- то се хванете на хорото. Ще има много усмивки, споделени емоции, снимки за спомен и прекрасно настроение. Промяна в датата или мястото на събитието ще има само ако метеорологичните условия са лоши.

comment 0
visibility 1630
Паякът вдига коли в  жилищните квартали

Внимавайте с паркирането, паяците вдигат и в жилищните квартали

Строг  контрол се упражнява за пракирали върху тротоари автомобили, а също и на непозволени места в жилищните квартали в София. Тази сутрин урожаят на паяка беше в Дружба 1. Леки коли, които са спрели на забранени места и пречат на пешеходците и движението се вдигат от ЦГМ. Това се служва вече във всички жилищни квартали, без значение дали в района има или не зона за платено паркиране. Не можем да смогнем на сигналите на гражаданите за автомобили, които пречат в жилищните квартали, съобщиха пред Столица.bg от Центъра за градска мобилност. Гражданите показват голяма нетърпимост към нарушителите, констатираха служители на общинското дружество. "Събираме сигналите по квартали и изпращаме паяк, правим акция за разчистване. Нямаме график, а се съобразяваме със сигналите", обявиха от ЦГМ.  Повечето паяци приоритетно са в центъра на София, защото там се упражняма железен контрол на платеното паркиране и неправилно спрелите пречат най-много на движението и гражданите. Цялата платена зона е разделена на 5 подзони и паяците редовно разчистват от нарушители. Най-много клиенти на паяка в жилищните квартали обикновенно има около хипермаркети и пазари. Вдигат се и автомобили, които са върху тротоар и ограничават достъпа до входовете, но това по-рядко се случвало. Обикновенно във всеки жилищен квартал има две, три големи и възлови улици и именно там има най-много нарушителите. Проверка на Столица.bg установи, че движението в Дружба1 е ужасно и затруднено от спрели автомобили по ул. Тирана, която тръгва от езерото и стига до бул. Христофор Колумб. Около Фантастико се паркира, кой където намери, въпреки съществуващия паркинг. Другата лудница, която паякът разчиства е по бул. Кръстю Пастухов, където се намира и метростанцията. Пред жилищните блокове със седмици се оставяли автомобили на хора, които не живеят в квартала. За да не плащат паркинг на летището, те си оставят колите пред блоковете, отиват с метрото на летището и след завръщане си се качват в колата, оплакаха се живеещи в блоковете по бул. Кръстю Пастухов.  

comment 0
visibility 2925
издирван

Издирват 66-годишен мъж от "Дружба" 1

Боян Николов Найденов от София е в неизвестност от 15.00 часа на 10 май. Тогава е напуснал дома си в квартал "Дружба" 1, съобщават от 08 РУ- СДВР. Всеки, който разполага с информация за издирвания мъж, може да се обади на телефони: 112, 02/9825310 и 02/9827339 или в най-близкото поделение на МВР. Анонимността е гарантирана.