Тема: Елен Герджиков

comment 0
visibility 1599
Елен Герджиков : Бонев не е отстранен, защото по правилник не присъства в П

Елен Герджиков : Бонев не е отстранен, защото по правилник не присъства в ПС на СОС

Независимят общински съветник Борис Бонев не е отстранен от Председателския съвет на Столичния общински съвет, защото не можеш да си отстранен от нещо, в което по Правилник не присъстваш. Така председателят на СОС Елен Герджиков коментира в социалната мрежа твърденията на Борис Бонев, че е отстранен. "В сега действащите текстове членове на този съвет са само председателите на политическите групи и заместник председателите на СОС", обясни председателят на СОС. Той определи като несериозни твърдението, че след като незавиимят съветник не присъства на Председателски съвет, всички останали политически субекти се наговарят зад гърба на обществото. "До момента той е присъствал по моя инициатива и покана. Неведнъж обаче е повдиган въпросът, преди всичко от "Демократична България", защо нарушавам правилата. Позовавайки се на този прецедент на няколко пъти на Председателски съвет идваше почти половината група на Демократична България. Обяснявам си това им поведение с факта, че партиите в тази коалиция нямат доверие помежду си. Това обаче изключително много пречи на работата ни. Ето защо реших да се върна към спазването на буквата на закона. Многократно съм казвал, че предвид гласовете, които получи на местните избори Борис Бонев има място в Председателския съвет. Това обаче трябва да стане, когато бъде избран за зам. - председател на СОС, тоест след промяна в Правилника и гласуване от останалите общински съветници", обясни в социалната мрежа Елен Герджиков.  

comment 0
visibility 755
Излъчват онлайн заседанията на комисиите на СОС

Излъчват онлайн заседанията на комисиите на СОС

Председателят на СОС Елен Герджиков свика днес извънреден председателски съвет, съобщиха от местния парламент в София. Съвещанието е във връзка с ограничаване на разпространението на COVID 19 и обявената от Световната здравна организация степен на спешност за общественото здраве от международно значение по отношение на заболяването, с цел недопускане и ограничаване на разпространението му на територията на Столична община. На събирането на председателите на всички политически групи в СОС взеха решение на постоянните комисии към СОС да присъстват само членовете им, заедно с експерта от дирекция "Секретариат на СОС" и да се излъчват онлайн в съответните канали на съвета – Facebook, Youtube, Sofia.bg. Така гражданите ще могат гражданите да следят важните теми, без физически да присъстват на тях. Питанията си те ще отправят питания по точки от дневния ред на комисиите на Facebook страницата на СОС. Председателите на комисии ще имат ангажимент да поставят въпросите на вниманието на останалите членове. При необходимост ще се осъществява конферентна връзка с вносителите на доклади, външни експерти и заинтересовани лица. Заседанието на Столичния общински съвет, което ще се проведе утре, четвъртък, 12 март от 10.00 часа, традиционно ще бъде излъчено онлайн на Facebook, Youtube, Sofia.bg Комисиите ще се проведат по нов временен график. За днес:-ПК по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика – 11.00-ПК по здравеопазване и социална политика – 12.00-ПК за децата, младежта и спорта – 13.00-ПК по икономика и собственост – 14.00-ПК по местно самоуправление и нормативна уредба – 16.00

comment 0
visibility 421
СОС се събира извънредно за водата в Перник

СОС се събира извънредно във вторник за водата в Перник

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков свиква извънредно заседание на общинските съветници на 2 януари 2019 г., вторник, от от 10 часа. Това съобщи самият той на профила си в социалната мрежа. Постоянните комисии на СОС ще заседават в понеделник, за да обсъдят доклада. На заседанието във вторник ще се разгледа предложението за отпускане на допълнителни водни количества от язовир „Белмекен“ през язовир „Бели Искър“ и водопреносната мрежа на София към Перник.  Вчера късно след обяд в деловодството на Московска 33 бе входирано предложението на Министерски съвет за водната криза в Перник. "Подпомагането на 100 хил. перничани е от изключителна важност, но за нас като общински съветници от София е също толкова важно да имаме гаранции, че 1,5 милиона софиянци няма да се окажат в подобно положение в бъдеще, дори при дългосрочно засушаване", написа Елен Герджиков. Докладът, който ще обсъждат и приемат общинските съветници съдържа условия, поставени от кмета на столица и от съветниците, с които да се гарантира на столичани, че няма да има проблеми с водоснабдяването. - Пълни гаранции за водоснабдяването на столицата чрез монтирането на спирателен механизъм и отпускането на компесаторни количества от Белмекен; - Допълнителни гаранции в дългосрочен план за сигурността на водоснабдяването в София чрез ремонта на язовирната стена при Бели Искър и свързването с язовир „Огняново“; - Тези инвестиции във водна инфраструктура няма да са за сметка на Столична община и няма да се отразят на сметките за вода на софиянци.

Реклама
comment 0
visibility 543
пожелания

Елен Герджиков: Нека Новата 2020-а бъде здрава, успешна и целеустремена

Нека Новата 2020-а година бъде здрава, успешна и целеустремена. Това е пожеланието на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков към всички граждани.    Ето и още от неговото пожелание:  "В празничните дни на радост, неминуемо се правят и равносметки на отминаващата година. Вярвам, че София изпраща една успешна 2019-а, която беше изпълнена както с много свършена работа, така и с не малко предизвикателства. Преди няколко месеца софиянци препотвърдиха зададената през последните години посока, но и ясно показаха, че развитието трябва да бъде ускорено.   Първата голяма задача, която Столичният общински съвет има за новата година е да приемем бюджет 2020, чрез който максимално да отговорим на очакванията на хората - подобряване качеството на живот в кварталите, разширение на третата линия на метрото, чист и зелен град, образование, култура".    

comment 0
visibility 831
СОС

Елен Герджиков: Хората да взимат все повече участие в решенията на Столичния общински съве...

Групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет пое ангажимент да отговори на повишения обществен интерес към работата на съвета. Вече са готови предложенията на групата за промени в правилника за организация и дейността на градския парламент.    „Когато заех този пост преди години, една от основните задачи, които си поставих е работата на СОС да стане интересна за обществото, хората да се интересуват и да искат да взимат участие в решенията на съвета. Ще подмина намеците от страна на опозицията, че това се прави под техен натиск. За мен културата на политически разговор изисква да чуваш опонента си, добрите аргументи и да работиш в синхрон с добрите предложения. Не приемам това за натиск и по-важното е, че ние чухме гражданите. Те ни показаха, че искат лесен достъп до предложенията и решенията и ние отговорихме на тези очаквания“, заяви председателят Елен Герджиков.   Председателят на работната група за изготвянето на нов правилник  и общински съветник от ГЕРБ Силвия Христова представи предложенията за реорганизация на работата на комисиите към СОС.  - На електронната страница на СОС да се публикуват докладите с проектите за решения, които ще се гледат от комисиите на СОС -Заседанията на комисиите на СОС се излъчват пряко на електронната страница на СОС, като направените записи остават видими в архив; -Протоколите от заседанията на комисиите  и поименното гласуване на всеки член от съответната комисия се публикуват на електронната страница -Протоколите от заседанията на СОС и поименното гласуване на съветниците са публично достъпни и се публикуват на електронната страница на СОС -Когато граждани отправят въпроси, представляващи обществен интерес и предложения за включване на точки в дневния ред на СОС ,предложението се разпределя от председателя на ресорните комисии. Съобразно тяхното становище той да определя включването на точката в дневния ред. Гражданите с включени точки в дневния ред до СОС при желание присъстват на заседанието и имат право да се изказват по съответните точки.   Герджиков посочи, че сред новите предложения е и възможността общински съветник, който не е член на политическа група също може да бъде предлаган и избиран за заместник-председател на СОС  ако получи повече от половината от гласовете на всички общински съветници. Освен питания към кмета на София, общинските съветници ще могат да отправят такива и към районните кметове. Председателят коментира, че по този начин СОС ще може да осъществява контрол и върху дейността на районните администрации, които освен повече правомощия, ще имат и повече задължения през мандата.  

comment 0
visibility 683
Елен Герджиков

Новият председател на СОС: Целта е да намираме консенсус по значимите теми за София

Ще направя всичко възможно, за да убедя всички, че СОС наистина може да работи по открито и по-добре през този мандат. Първата работа, която трябва да свърши Столичният общински съвет е да започне работа по новия си правилник. Това заяви новият председател на СОС Елен Герджиков пред журналисти, минути след като бе избран да ръководи местния парламент на столицата. "Вярвам, че този нов правилник ще даде базата, това което твърдя, че СОС може да работи по-добре, стъпвайки на един по съвременен правилник и отговаряйки на очакванията на хората. Цебта е да работим в посока на повече прозрачност, по открита работа и повече участие, предимно на гражданите, в работата на СОС, както и при разглеждането на отделните теми и доклади в него", коментира Герджиков. За заместници на Столичния общински съвет бяха избрани проф. д-р Иво Петров, ГЕРБ, Милка Христова, БСП и арх. Борислав Игнатов, Демократична България. Единственият общински съветник, който не гласува при вота за председател на СОС бе Волен Сидеров, който си тръгна. Герджиков обаче получи два гласа повече - 33, от очакваните - 31. Вероятно, освен ГЕРБ и ВМРО, за него са гласували общински съветник от Атака и независимият Борис Бонев. "Аз не мога да гадая откъде са гласовете, нямам представа. Но това няма и голямо значение, защото след като изборът е зад гърба ни, основната цел е да работим всички заедно", коментира новият председател на СОС. Той каза, че няма пречки в новия правилник да се направят пормени, който ще позволят и независим кандидат , като Борис Бонев да може да бъде избиран за зам.-председател. "Това ще бъде и една от темите на новия правилник и личното ми мнение че няма никаква пречка това да се случи. Опозицията винаги е била сериозна в местния парламент. Виждаде как е структуриран, ние нямаме абосолютно мнозинство. Когато се подготвят идеите и проектите, така че да бъдат общоприети, мисля, че няма да имаме никакъв проблем в намирането на консенсус, така както междудругото правихме и в изтеклия мандат. За големите и важни теми за София намирахме консенсус в приемането им, това ще бъде нашата цел и сега", заяви Елен Герджиков. 

comment 0
visibility 859
община

Избраха Елен Герджиков за председател на СОС (СНИМКИ)

Елен Герджиков отново бе избран за председател на СОС. След тайно гласуване той получи 33 гласа от общо гласувалите 60 общински съветника. Предложеният от БСП председател Милка Христова получи 15, а представителят на "Демократична България" Методи Лалов остана с 12 гласа.    Неочаквано Елен Герджиков е получил подкрепа от 2 гласа, които са извън коалицията ГЕРБ -СДС и считания за техен партньор ВМРО. Двете политически сили имат общо 31 общински съветници в СОС. Герджиков ще бъде председател през мандата 2019-2023 година. Преди минути той пое председателството на първата сесия на местния парламент в София.    Предстои избор на заместник-председатели.   

comment 0
visibility 501
Елен Герджиков

Елен Герждиков: Време е да работим по реализирането на конкретни идеи

Когато се интерпретират резултатите от балотажа в София, се допуска една голяма грешка, че има отлив от гласовете за г-жа Фандъкова. Това заяви в ефира на Нова Елен Герджиков, досегашен председател на СОС и номиниран от ГЕРБ отново за поста. "През 2015-а година на първи тур тя събира 230 хиляди гласа, сега на втори тур печели с 210 хиляди гласа. Да, разбира се тези избори бяха по-трудни. От една страна ГЕРБ присъства 12 години в местната власт на София. Освен това имаше и качествени кандидати в дясно като арх. Борислав Игнатов от Демократична България и независимия кандидат Борис Бонев. В техните програми наистина има качествени идеи", коментира Герджиков. По отношение на Мая Манолова, той каза, че не е срещнал конкретни идеи за развитието на София в нейната програма. "Състезание имаше и г-жа Фандъкова спечели. От тук насетне е важно да се работи по реализирането на конкретни идеи и да оставим тази кампания зад гърба си", препоръча номинираният за председател на СОС общински съветник. Елен Герджиков коментира, че кампанията е била използвана за други цели. "Г-жа Манолова достатъчно ясно дефинира още от самото начало, че цели промяната на България или деструктурирането на някакъв модел. Очевидно това беше рестарт на нейната политическа кариера." Той обясни, че ГЕРБ ще търси принципна подкрепа от други политически групи в СОС на база на общи идеи и цели. "Вече проведохме срещи с представените партии в съвета, предстоят и още разговори. Не става въпрос за политическо коалиране, а на реализиране на общи идеи. С ВМРО например, имаме такива в сферата на сигурността и транспорта. Ние ще работим заедно с тях по тези теми, но ще търсим подкрепа и от останалите групи." По отношение на състава на общинския съвет, номинираният за негов председател посочи, че предходният състав е бил доста по-шарен, но въпреки това не малко работа е свършена. "Работата на СОС е да дискутира. Аз не мога да предпоставя решение на нито един въпрос, защото съветът решава. Единственото сигурно нещо в общинския съвет е, че когато се приема бюджетът, БСП принципно гласува против, без конкретни предложения."

comment 0
visibility 545
Елен Герджиков

Общинският съветник Елен Герджиков: Ще покажем, че сме разбрали посланието на столичани

Резултатите са ясни, Фандъкова победи. Особено важно е оттук насетне да покажем, че сме чули хората и сме разбрали тяхното послание. Това призна общинският съветник от ГЕРБ и председател на стария СОС Елен Герджиков пред bTV. "Основното е, че успехите в миналото не са достатъчни, те искат още повече резултати, защото и гражданската активност се увеличава. Местната власт трябва да има предвид това и да работи заедно и открито с гражданите за реализирането на проектите", коментира Герджиков. Той коментира и аргументите на загубилият балотажа кандидат за кмет на София Мая Манолова за несъстоятелни. "По законността на едни вот се произнася съдът. Те днес използваха откровенни лъжи. На брифинг показваха протоколи, които били празни и после дописвани. Влязохме в ЦИК и проверихме протоколите от посочената от тях секция - нормална секция. Твърдението им, че екзит пола объзсърчавал хората и това била социологически заговор срещу Манолова също е несериозно. Това са серизони агнеции, за какъв заговор става въпрос", каза Герджиков. Общинският съветник, който бе председател на местния парламент в изминалия мандат заяви, че резултатите са добри като се има предвид 12-годишното управление в местната власт. "Мисля, че това е добър резултат. ГЕРБ има 163 кмета от общо 265 общини в България. БСП са на трето място с 40, а ДПС са втори с 54. През 2015 г. имахме 130 кмета. При районните кметове в София имаме 13. Броят на общинските съветници също се покачва, това показва статистиката", коментира общинският съветник. В четвъртък ще има Изпълнителна комисия, която ще се направи анализ и ще се вземат мерки по всяка конкретна причина за провала на Местни избори 2019. За новия състав на Столичния общински съвет Герджиков коментира, че вече са показали, че могат да работият със силни личности, да спорят и да говорят с тях, за да се стигне до разбирателство. "Предстоят ни разговори с всички политически групи в СОС през тази седмица. Важно е да се видят принципните основи върху, които да стъпят споразуменията", сигурен е Елен Герджиков.  

comment 0
visibility 282
Елен Герджиков, председател на СОС

Елен Герджиков: Имаме опит, енергия и решение на проблемите в София

София се променя много динамично и това трябва да продължи. Развитието не трябва да спира, а новите предизвикателства изискват нова енергия и опит. Това заяви в предаването "Плюс-минус" по Нова телевизия председателят на настоящия Столичен общински съвет и кандидат за общински съветник от ГЕРБ-СДС Елен Герджиков. "София няма време за губене. Имаме вече много решени проблеми, но и нови предизвикателства. Тези предизвикателства изискват нова енергия и хора, които познават града и имат опит в решаването на проблеми. Смятаме, че натрупахме доста опит в това отношение. Именно това е и базата на нашето самочувстие, заради което искаме отново доверието на хората. В програмата на г-жа Фандъкова ясно са очертани новите предизвикателства и решения", каза още той. В студиото на Нова телевизия Герджиков бе заедно с водачът на листата на БСП за общински съветници в София Калоян Паргов. Дори той призна и заяви, че не могат да отричат всичко, направено в София до момента, защото има и хубави неща. "Общинският съвет е изключително важен орган за управлението на града. Важни са две неща – личната отговорност и предварителното мнозинство в СОС за изпълнението на конкретна програма", припомни Герджиков. "Видна е за всички промяната в градския транспорт. В следващия мандат градският транспорт ще бъде обновен на 100%. Имаме и друга задача - електронна система за таксуване в градския транспорт. Това трябва да се случи до края на другата година. Предстои и реален мониторинг за натоварването на всяка една линия, за да се състави нов график на транспорта. Така няма да има струпване и изчакване на много превозни средства", поясни Герджиков.

comment 0
visibility 1149
Елен Герджиков, председател на СОС

Елен Герджиков: БСП с лошо копие на президентската им кампания

Какво да очакват столичани от следващия СОС, как той ще работи и ще имали разместване на политическите сили в него? Това ще покажат изборите на 27 октомври. Предизборната кампания на кандидати за кметове и общински съветници е във вихъра си, а социологически проучвания допълнително натоварват с очаквания софиянци. Столица.bg организира виртуален дебат на кандидати за общински съветници в София. В него ще участват Елен Герджиков - ГЕРБ-СДС, Иван Таков - БСП, Карлос Контрера - ВМРО, Иво Божков - Демократична България и Иван Велков - Глас народен.  - Господин Герджиков, според Вас, очертава ли се много „шарен“ СОС? - В сегашния състав на СОС има представители на 13 политически сили, така че и към момента той е достатъчно „шарен“. Проблемът не е в цветовете и броя на политическите сили, а дали в следващия общински съвет ще има група или коалиция, която да поеме отговорността за развитието на града ни. Това не е политическо клише, а единственият път да имаме работещ съвет, съвет, който поема отговорност, който взима решения, които понякога са трудни или непопулярни. Само ще припомня, че преди ГЕРБ да влезе в Столичния общински съвет, градът ни беше в капана на бързо сменящите се икономически мнозинства, които се формираха по теми и интереси. В резултат - добри решения за София се взимаха трудно, а за многото решения, които ощетяваха града с милиони, никой не носеше отговорност. Много е важно да помним този урок и да не повтаряме стари грешки. - На какво залагате в кампанията си и какви са приоритетите ви следващия мандат? - Ние нямаме „привилегията“ да бъдем шармантни с гръмки обещания. Да обещаеш всичко на всеки е лесно, но е нечестно и безотговорно. Градът ни не трябва да бъде заблуждаван. В тази кампания обаче се наблюдава голяма активност на пазара с обещанията. И най-много от тях са струпани на сергията на Мая Манолова, която шумно ги рекламира. Но без да задълбава в досадни подробности като тези с какъв екип, с какви средства и в какви срокове ще ги реализира. Тя се самообявява за граждански кандидат, а всъщност е политически аватар на БСП, което също е крайно нечестно. Принципите не бива да са за еднократна употреба. Да, може да е скучно, че в кампанията говорим за отчети на свършеното, за конкретни проекти със срокове и финансиране. Може да е скучно, когато казваме, че беше трудно да подобриш условията в град заринат с боклуци, със само 3 ремонтирани булеварда, със замрял бизнес и запуснати паркове, с предварително раздадени поръчки и без каквато и да е визия за социални дейности. Разбирам и честно казано се радвам, че хората са забравили тези неща. Аз самият гледам да не се връщам към това, защото вече искам София не просто да е 15-ия град с най-бърз темп на развитие в Европейския съюз, но искам още по-бързо чрез конкретна работа да стигнем до дома на всеки с гарантирано качество на живот. Това означава – обновена инфраструктура по кварталите, процес, който вече е започнал, нови паркинги пред домовете ни и ред в паркирането, нови места за спорт за децата ни, повече детски градини, достъпна среда, чист въздух с много ясно разписани и вече изпълнявани мерки, транспорт – модерен, удобен и бърз, бизнес и икономически зони с високотехнологични производства, и т.н. Всеки може да прочете програмата на кмета Йорданка Фандъкова. - Коалициите – предизборен трик ли са или съюз на идеи? - Коалициите могат да бъдат и едното, и другото, зависи от мотивацията на хората, които ги правят. Нашата коалиция със СДС в София е най-естественото събиране на хора с общи ценности, идеи и политическа принадлежност, а и немалкото конкретна работа, която сме вършили заедно през последния мандат. Струва ми се съвсем естествено най-старата и най-голямата десни партии в България да си сътрудничат тясно, особено в град като София, който винаги е бил син. Град на демократично мислещите хора, където изискванията и очакванията на гражданите са много високи. Коалициите обаче могат да бъдат и предизборен трик. Може да са коалиции на безпринципни интереси, но всеки знае, че орел, рак и щука не могат да вършат работа. Подобни коалиции никога не устояват във времето и не спазват обещанията си. Те обаче губят време за развитието на града. Не мисля, че София и нейните граждани ще позволят това. - Какво обедини лявото и дясното заедно зад Манолова? - Истинското дясно не е там. Това, което виждаме е „острието“ на личния интерес, което се държи от хора, които искат власт и нищо повече. Вие разбрахте ли какво всъщност те предлагат? Кое накара бивши представители на самообявяващи се като десни партии да завият толкова рязко и демонстративно на ляво и да отидат при един откровено ляв социалистически кандидат?! Да, знам, че г-жа Мая Манолова непрекъснато се самопредставя като граждански кандидат, защото следва стратегията, която БСП използва при президентските избори. Техните лидери смятат, че тази стратегия е печеливша. Но има една огромна разлика. Предишният път те използваха един деполитизиран човек, който по закон беше такъв, защото идва от деполитизирана структура. Сега, обаче те използват най-голямата си партийна активистка. Тази разлика е очевадна, а завоят на тези десни партии към един такъв кандидат, аз лично мога да си го обясня само и единствено като проява на личен интерес за обещани постове и позиции. За съжаление, това е картинката на това „обединение на личния интерес“. - В много от предизборните програми се акцентира върху "интелигентния град" и дигиталната община. Приложимо ли е в работата на СОС? - Дигитализацията е процес, напълно необходим за развитието на съвременните градове. Той ще позволи на всеки от нас не просто да избегне административната бюрокрация, това е само един елемент. Този процес ще доведе до бързи решения при промени във всяка сфера – от начина, по който се управлява трафика в града до отварянето на данни, така че всяка процедура да е напълно прозрачна за всеки. Ако се върна на политическия нюанс по този въпрос, мога да кажа, че и в тази посока ГЕРБ не обещава, а работи и това е факт. През последния мандат започнахме и свършихме много. Догодина очакваме да стартира електронната система за таксуване в градския транспорт, която също е част от „умните“ услуги. От една страна тази система дава удобството за заплащане с мобилен телефон, таблет или банкова карта, а от друга – ще имаме в реално време точен и ясен мониторинг на трафика и натоварването, за да може да се направи максимално оптимален график на обществения транспорт. И не на последно място ще бъде много по-сигурно за пътниците, тъй като ще има видеонаблюдение във всички превозни средства. Работят вече и системата за управление на трафика, системата за приоритизиране на градския транспорт. Позволете ми накрая да подчертая, че е време да излезем от крясъците, които се опитват да наложат хамелеонстващите политици, време е да държим сметка за политики с ясно разписани програми, срокове, финансиране и отговорности. Само това решава предизвикателствата пред града ни. Всичко останало е откровена демагогия.

comment 0
visibility 391
Елен Герджиков

ГЕРБ София: Манолова се прави на жертва и води безскрупулна борба за власт

Независимият кандидат за кмет на София, подкрепен от БСП София Мая Манолова води безкрупулна битка за власт и се изкарва жертва. Това заяви председателят на СОС и втори в листата на ГЕРБ за общински съветници в София Елен Герджиков на пресконференция в централата на партията. Според него Манолова води три паралелни кампании. " Участвали сме в много кампании, а за първи път виждам такъв театър", призна Герджиков. Бившият омбудсман  повтарял, че води позитивна кампания, но това не отговаряло на истината. "Втората кампания е на фалшивите новини, защото при нея има липса на идеи и визии за управлението на София", коментира Герджиков. Неистините изречени от Манолова били за боклука и за Дома за социални услуги и училището в Драгалевци. Манолова се изкарвала жертва и се обявила за репресирана и преследвана. "Тя не прави политика, а води безскрупулна борба за власт. Тя бяга от дебатите за управлението на града и повторя едни и същи неистини, защото просто няма реални аргументи", заяви още Герджиков. Според представителите на ГЕРБ говоренето на Мая Манолова показвало стилът й на работа - да заобиколиш закона. "За нас е ясно, че промяната не идва с Мая Манолова. Тя е кандидат на задкулисието и зад нея прозират хора от екипа на Пламен Орешарски", добавиха от ГЕРБ.

comment 0
visibility 691
Елен Герджиков на Визия за София

Започна стъпка 5 от Визия за София за развитието на крайградските територии

Визия за София започва широко обсъждане с граждани и организации за поставените 70 специфични цели и над 450 мерки за развитието на столицата. Досега от организацията са провели събития и дискусии с над 5000 представители на различните заинтересованите страни в инициативата за развитието на София. През юни и юли т. г целите и мерките ще бъдат обсъдени с гражданите на София чрез дигитална анкета. Ще се проведат срещи на живо в различни части на София и представително социологическо изследване. Събраната обратна връзка ще стане основата на дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии. Днес на пресконференция бе представена Стъпка 5 от работата на Визия за София по създаване на дългосрочната стратегия за развитие на столицата и крайградските територии. Бе направено представяне и подреждане на изведените предложения за цели и мерки на Визия за София. Всички граждани са поканени да се включат в инициативата чрез различни комуникационни формати като дигитална анкета, вече достъпна на сайта vizia.sofia.bg; срещи на живо в различни части на София; изложба и място за контакт в подлеза на Ларгото от края на юни; представително социологическо проучване. “Градът е споделено пространство и неговото развитие е споделена обща отговорност. Започнахме тази инициатива, използвайки експертизата и енергията на хора, които не са част от общинската администрация, а са експерти, с желание да помогнат и да положат основата на дългосрочната стратегия за София. Това е трудна и амбициозна задача. За да бъде работещ този документ, сега трябва да отчетем мнението на максимално много хора за това как трябва да изглежда градът в бъдеще, да начертаем перспективите и да ги приоритизираме заедно”, каза Елен Герджиков, председател на Столичен общински съвет. Стъпка 5 на Визия за София продължава до края на юли, след което следва финализирането и разписването на дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии. Методологията на работа по Визията стъпва на два основни принципа - анализ на данни и изследвания, и информиран диалог за бъдещето на града с участието на максимален брой граждани и заинтересовани страни. Финалният резултат ще бъде представен и с голяма изложба в градска среда през есента. Той ще бъде предложен за приемане в новия мандат на Столичен общински съвет след октомври 2019 г.

comment 0
visibility 529
Председателят на СОС Елен Герджиков

Председателят на СОС: Лъжа е, че ЕК е спряла завода за RDF

Европейската комисия не е спирала изграждането на завод за изгаряне на RDF в София. Това заяви председателят на СОС Елен Герджиков в официална позиция за медиите. Преди часове общинският съветник Калоян Паргов каза, че ЕК е спряла финансирането, защото Столична община е объркала пътеките за финансиране. Твърдението на БСП – София, че изграждането на инсталация за производство на енергия от RDF гориво е спряно, е категорична лъжа. Проектът е в процес на оценка, категоричен е Герджиков. Използването на толкова важни за столицата теми в предизборната кампания е безотговорно и би могло да накърни в дългосрочен план интересите на софиянци. Жалко е, че сме свидетели на подобно нещо. Призовавам колегите от опозицията към повече сериозност и политическа дълбочина по време на кампанията. Работата за града ни трябва да продължи и след изборите, коментира Елен Герджиков.

comment 0
visibility 877
Председателят на СОС се срещна с маратонеца Краси Георгиев

Председателят на СОС Елен Герджиков посрещна ултрамаратонеца Краси Георгиев (СНИМКИ)

Председателят на СОС и Фондация „София- Европейска столица на спорта“ Елен Герджиков посрещна на Московска 33 ултрамаратонеца Краси Георгиев, който стигна до София. Седмият ден от маратона по трасето на транспортния Коридор №8, който свързва Черно с Адриатическо море, преминава през столицата и продължава към Кюстендил. Шефът на местния парламент пожела успех на Краси Георгиев и го поздрави за смелостта да се изправи пред това изключително предизвикателство – прекосявайки над 1300 км от Черно до Адриатическо море. Герджиков допълни, че мотото „Свързаност“, под което преминава маратона е изключително важно за обединението и сътрудничеството между градовете от Коридор №8. Нека нашата основна цел в този маратон – да обединим активните хора от България, Северна Македония и Албания покаже, че с добра комуникация и желание всичко е постижимо! Надявам се нашия пример да помогне за насърчаването на общуването между гражданите на трите съседни държави, развитието на инфраструктурните връзки, спорта, туризма и бизнеса, каза Красимир Георгиев. Краси Георгиев получи и почетната значка на София – Европейска столица на спорта и връчи на председателя на СОС традиционния плакет на ултрамаратона. Дългото бягане е под егидата на премиерите на България, Северна Македония и Албания, съобщиха организаторите. Те са подготвили пет книги, в които кметовете в градовете по маршрута поставят подписи като подкрепа към каузата на Георгиев. След края на инициативата книгите с подписите ще бъдат връчени на представители на Европейската комисия.

comment 0
visibility 580
Елен Герджиков

Няма да има увеличение на местните данъци и такси

Въпреки рекордния бюджет от 1,7 милиарда лева не се предвижда увеличение на местните данъци и такси, съобщи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ. Акцентите през тази година ще са транспорта и транспортната инфраструктура, екология и образование.  Предложението за бюджет за Столичната община е най-голямата сума до този момент - 1,7 млрд. лв. Рекордната сума се дължи на високата събираемост на данъците и на европейските средства, които възлизат на 300 млн. лв., изтъкна председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Той допълни, че това предложение е балансирано и най-вече устойчиво. По неговите думи един бюджет трябва да бъде балансиран не само от към приходи, но и от към политики. В бюджета за 2019 г. са заложени няколко мерки за борба с мръсния въздух в столицата, заяви Герджиков. Една от тях е ремонтът и изграждането на паркови пространства, което има пряко отражение върху качеството на живот в София. Друга е по-честото миене и на повече улици, като това ще се извършва машинно. Ще бъдат подменени една трета от съществуващите отоплителни системи по домовете на хората в рамките на следващите три години по оперативна програма "Околна среда". През тази година Общината ще купи и разположи 22 измервателни станции за качеството на въздуха, обяви Герджиков. Предстои да бъде завършен ремонтът на улица "Граф Игнатиев". По думите му, за него по договор трябвали да се отделят 300 дни, които свършвали в края на март. Това е сложен обект, защото е линеен и не може да се раздели на етапи. Председателят на СОС увери, че търговците в района ще бъдат облагодетелствани след края на ремонта. Елен Герджиков подчерта, че според него след като след като бъде завършена, това ще е най-търсената търговска улица в София и ще стане факт още тази година.

comment 0
visibility 457

Председателят на СОС стана женски татко

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков стана женски татко тази нощ. За щастливото събитие той съобщи в социалната си мрежа. Малката ще се казва Румяна Елен Герджикова, научи Столица.bg. След първите глътки въздух на малката принцеса щастливият татко я пое в ръцете си. Столица.bg пожелава много, много здраве на Румяна, да расте силна и щастлива, обградена с много любов! Честито!

comment 0
visibility 445

Елен Герджиков: Неслучайно срокът на ремонта на "Графа" е 300 дни

Ремонтите, които текат в момента в столицата, са скъпи като пари, като инвестирано време и като подготовка. За да се случи такъв ремонт, се влага много енергия и работа на всички нива, споделя председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ. Според Герджиков, става дума за знакови места в столицата, точно затова общественото внимание е съсредоточено върху ремонта там. Инфраструктурата там не е ремонтирана 110 години. Ремонтът сега не се състои само в подмяна на старите плочки с нови. Подмяната е в цялата инфраструктура и това е причината срокът за ремонта на „Графа“ да е 300 дни. По въпроса за реакцията и недоволството на обществото по отношение на ремонта в централната част на столицата, Елен Герджиков подчерта, че обсъждането му е започнало още преди 5 години. Според него е било необходимо да бъде направена повторна комуникация преди старта. Не е трябвало и да се отваря частично „Графа“ преди да бъде напълно завършен. За качеството не трябва да има никакви притеснения. Договорена е 8 годишна гаранция за качеството на ремонта. Герджиков призова столичани да проявят търпение, тъй като крайния резултат определено ще е добър. Той сподели, че няма притеснения от намесата на прокуратурата. Дори е добре, когато се появи съмнение, то да бъде проверявано. Не може да се твърди, че има подмяна на качествен с некачествен материал или по-евтин. Заради подобни неверни твърдения се е наложило да дойде представител на производителя, за да обясни каква е системата на виброизолация, която се използва в цяла Европа, каза Герджиков. Той допълни, че при констатиране на некачествена работа, фирмите ще бъдат връщани. Има клаузи в договора, които предвиждат санкции до 6 млн. лв. при забавяне на ремонта.

comment 0
visibility 1133

Монтираха първата от 15 перголи на площад "Славейков" (СНИМКИ)

Поставиха първият елемент от градското обзавеждане на ремонтирания площад "Славейков", който е част от проекта за реконструкция на ул. "Граф Игнатиев". В 11 часа със специален елеватор бе вдигната и монтирана първата пергола (градински елемент, проста конструкция или арка с рамка, покрита с катерливи или пълзящи растения), видя Столица.bg. Снимка: Столица.bg На монтажа не присъства кметът Йорданка Фандъкова, тъй като е била в Министерски съвет, но имаше представители от Столичен общински съвет, главният архитект на София Здравко Здравков, ресорният зам.-кмет Евгени Крусев, председателят на СОС Елен Герджиков, заместникът му Николай Стойнев и председателят на комисията по архитeктура и градоустройство Силвия Христова. [caption id="attachment_36828" width="618"] Снимка: Столица.bg[/caption] Първата от планираните 15 перголи, които са акцент в оформянето на площад "Славейков" вече е вдигната. Стойките са изработени от стомана и са боядисани в цвят графит. Перголите наподобяват листа и са специално направени за площада. По тях ще има цветни тенти, които ще осигуряват сянка. След поставянето им започва монтажът на щандовете за книги, обясни арх. Радомира Методиев. [caption id="attachment_36818" width="618"] Снимка: Столица.bg - Елен Герджиков, Николай Стойнев, Силвия Христова, Арх. Здравко Здравков, Евгени Крусев[/caption] Фонтанът на "Славейков" ще бъде отворен и отново ще заработи след ремонта. Зоната около него ще е свободна. Запазено място има само пейката на баща и син Славейкови. По трамвайната линия ще има ново осветление, което обаче ще е в стила на стара София. В пространството ще са поставят общо 32 пейки, кошчета за отпадъци и стойки за велосипеди. доставчик е фирма, която се е доказала в производството на градско обзавеждане и има над 500 патента. [caption id="attachment_36826" width="618"] Снимка: Столица.bg[/caption] Пейките ще са от камък, мозайка и с дървени облегалки, от материал, които е устойчив на климатичните промени. До фонтана ще има и чешма. В пространството ще се поставят и 32 пейки, боядисани в ярки цветове. Според проекта на "Славейков" ще има много зеленина - ниска и висока растителност, като предстои засаждането на още 15 дървета. [caption id="attachment_36827" width="618"] Снимка: Столица.bg[/caption]

comment 0
visibility 482

Председателят на СОС опроверга фалшива новина

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков се наложи да опровергава фалшива новина във вестник Дума - "СОС реши да има референдум за завода за боклука". Според изданието на БСП СОС е одобрил местен референдум за изграждането на задов за изгаряне на RDF. "Длъжен съм да опровергая тази фалшива новина. Истината е, че от днес постоянните комисии на Столичния общински съвет започват да разглеждат предложението за провеждане на референдум, внесено от новата коалиция в СОС – БСП, Демократична България и Група 5. Решението ще бъде взето на заседанието на градския парламент на 8 ноември 2018 година. Надявам се това да е грешка от непознаване на закона за обществените допитвания и процедурите в СОС. Фактът, че „новината" идва от партийна медия, обаче, ме кара да си мисля, че целта й е да манипулира дебатите по темата", заяви Герджиков в официално писмо до медиите.

comment 0
visibility 411

Кенийка грабна 20 000 лв. от маратона, Елен Герджиков награждава призьорите

Кенийката Рут Матебо спечелия големият джакпот от 20 000 лв. на маратона Wizz Air София. Африканката постави рекорд на трасето на 42,195 км и с 2.35:20 ч., защити титлата си от 2017 г. и записа трета поредна победа в тазгодишната верига верига от маратони "Бягането като начин на живот". При мъжете победител е Стивън Киплагат (Кен) с  2:14:05 ч. Шампионите бяха наградени и окичени с лаврови венци от председателят на СОС Елен Герджиков. Зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов даде старта на дистанцията 3 км. По-късно към официалните лица се присъедини и зам.-кметът на Столична община Тодор Чобанов, който също награждава призьорите. Маратонът на София, в който стартираха над 5000 участници, е част от календара на София - Европейска столица на спорта.

comment 0
visibility 515

Елен Герджиков: Не за 3 дни, а за 3 часа разпределих искането за референдум в комисии

Не за 3 дни, а за 3 часа разпределих искането за референдум в комисиите. Защото това е много важен въпрос и общинските съветници бързо трябва да се запознаят с аргументите и мотивите на това закъсняло искане. Това заяви председателят на СОС Елен Герджиков, цитиран от Фокус. Той коментира внесеното искане да местно допитване за изграждане на завода за изгаряне на RDF от БСП, Глас народен, „Зелените“, Симеон Славчев, Нормална държава и ДСБ . Според него няма логика първо да подкрепиш един проект и когато е във финаланата фаза, преди да започне реализацията му, да се опиташ да го провали. "Мога да се съглася с този референдум, ако на гражданите се зададе въпросът: Да върнем парите на Европа, да върнем балите и кризата с боклука?", каза Герджиков. Нямало нищо ново в доводите за референдум, още повече, че този спор бил започнал преди 7 - 8 години. Герджиков имал обяснения за действията на съветниците от ПГ5, защото те били първи мандат в СОС и не са участвали в предишни дискусии. За разлика от тях съветниците от БСП и ДСБ са участвали в предишните обсъждания, коментира Герджиков. Той бе подкрепен и от зам.-председателят на СОС и съветник от ГЕРБ Николай Стойнев, както и председателят на екокомисията Лорита Радева.

comment 0
visibility 492

Елен Герджиков: Санкциите са безпрецедентни, общо може да бъдат наложени за 6 млн. лв.

В договора за реконструкцията на "Граф Игнатиев" има безпрецедентни санкции и това е за първи път. Има проблеми и бъгове, но те ще бъдат оправени и без да се дава нито една допълнителна стотинка от СО. Това заяви председателят на СОС Елен Герджиков пред bTV. Той коментира гражданското недоволство за некачествения ремонт, а също и това на общински съветници. "Не може един проект да се използва за политически асансьор. Общински съветници са участвали в комисията на конкурса и не може да протестират", заяви Герджиков. Той разкри, че в договора за 20 млн. лв. общо финансовите санкции, които може да бъдат наложени са за 6 млн. лв. Настилката по проект трябвало да  е гранит. Във Виена кв. м излизал 1100 евро, а на "Графа" 240 - 250 евро. Има забавяне и проблемите са с инфраструктурата отдолу и дъждовете в началото на лятото. За цялата зона ремонтът трябва да приключи в края на ноември, а за цялата реконструкция е края на март. , обясни Герджиков. "Досега са налагани глоби и те отиват в бюджета на СО. Фандъкова каза, че и на "Графа" има наложена глоба за 50 000 лв. намеса на 3 дървета. Това се прилага и ще бъде приложено", коментира председателят на СОС. За настилката в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" Герджиков каза, че градинката е част от общото пространство на "Графа". Той е категоричен, че във финалният вариант ремонтираната зона ще изглежда по-друг начин и далеч по-добре. "В момента се сипят неоснователно обвинения", допълни Герджиков.