Тема: ЕС

comment 0
visibility 2896
София ще получава пари и в следващия програмен период 2021 - 2027

София ще получава средства за градско развитие и през 2021-2027

София - град и Благоевград ще са центровете на растеж в Югозападна България, които през предстоящия период ще получават средства за градско развитие през отделен приоритет на оперативната програма. Към настоящият момент е планирано още 6 градски общини в района да получават подкрепа през програмата за цялата си територия.  Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова на регионално заседание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което се проведе в гр. Правец. В него участваха представители на сдружението, кметове, представители на местанта власт и проф. д-р арх. Веселина Троева - изпълнителен директор на Националния център за териториално развитие и др. Останалите общини попадат в обхвата на програмата за развитие на селските райони, в случай че се приеме предложението на МРРБ за промяна на дефиницията за селски район. "Целта ни е да създадем условия за икономическо развитие на целия район, включително подобряване на демографската картина и качеството на живот, което изисква да създадем развити територии и извън центровете директни бенефициенти на програмата по линия на градско развитие", каза Николова. Поради тази причина ще бъдат насочени усилия и към районите с по-ниска урбанизация. С този подход се търси баланс между инвестиции-потенциал за развитие-стандарт на живот- демографска структура.   Три са основните стратегически приоритета за развитие на териториите от Югозападния район в програмния период 2021-2027 г. Те са елемент от Интегрираната териториална стратегия на ниво 2. А стратегията ще бъде обсъдена и приета до средата на тази година. Това са насърчаване на иновативния и интелигентен икономически преход, съхранение и развитие на човешкия капитал и по-добре свързан и устойчив регион.  

comment 0
visibility 379
ул. „Рачо Димчев”

Временно забраняват паркирането на ул. „Рачо Димчев”

Събитие за румънското председателство в Дома на Европа ще докара проблеми за шофьорите, които живеят или работят в централната част на столицата. Забранява се престоят и паркирането на коли от 10 до 18 часа днес в района на ул. „Рачо Димчев“, с изключение на автомобилите на гостите на събитието. От 13 до 18 часа ще бъде забранено и влизането на пътни превозни средства по ул. „Рачо Димчев”, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР.

comment 0
visibility 766
София

3 сгради предлага София за Агенцията по труда на ЕС

София предлага три новопостроени сгради за седалище на Агенцията по труда на ЕС. Две от тях се намират на булевард “Цариградско шосе”, а третата е на бул. “Брюксел в близост до летището. Всички сгради отговарят на строителните стандарти за клас “А”. Първата сграда е изграден с вдъхновение от наклонената кула в Пиза, втората е в близост до голям търговски център, а третата се намира в района на летището. Освен България за домакин на агенцията се кандидатират и Словакия, Кипър и Латвия. Интересното при родното предложение, че наема на сградата за 18 месеца ще бъде платен от държавата. И трите сгради са напълно готови за нанасяне, като цените на наемите в тях са много добри, сочи предложението на правителството събрано в 42 страници. За де се улеснят еврочиновниците, ще бъде създаден специален екип от социалното министерство, които ще има съдейства да си наемат жилища, с места в детските градини и училища за децата им, а също и за всички други проблеми по бъдещото им настаняване. Семействата на служителите пък ще могат да се регистрират в бюрата по труда за да си намерят бързо работа в столицата. От представителството се ангажират, при избор на София, да подготвят харесаната сграда до края на годината, за да може да започне работа още от 1 януари 2020 г.Членките на ЕС ще избират една от четирите кандидатури след месец. Очаква се победителя да бъде посочен на 13 юни. Агенцията по труда на ЕС ще работи по въпросите на мобилните работници и се очаква в нея да работят близо 140 постоянни служители. Припомняме, че това е вторият опит на България да приюти Европейска агенция. През 2017 г. София не успя да привлече Европейската агенция по лекарствата, която се изнесе от Лондон в Амстeрдам заради Brexit.

Реклама
comment 0
visibility 339

Тази нощ спим час повече

С един час повече ще спим тази нощ, срещу 28 октомври. Точно в 4 часа стрелките на часовника се връщат на 3. Все още не е решено окончателно дали ще продължи смяната на времето през март и октомври. Това превъртане на часовниковата стрелка вероятно ще е последно или може би предпоследно, зависи какво ще реши правителството до пролетта. Кабинетът трябва да вземе решение да запази едно от двете часови времена - зимното или измисленото лятно. ЕС направи допитване във всички страни. Гражданите не одобряват смяната и всяка страна членка трябва да избере към кое време ще остане. Проучването в България показа, че общо са гласували 17 000 лв и повечето от тях предпочитат в страната да е лятното часово време. Така смятат 51% от гласувалите, а 38% са за "зимното". Следващата смяна на времето е последната събота срещу неделя на март 2019 г.

comment 0
visibility 450

Кметът на София показа на еврокомисар Крецу промяната на София

Кметът Йорданка Фандъкова показа еврокомисаря ро регианлана политика Корина уникалната гробница със стенописи, която бе отркрита при ремонта по ул. Московска, който обхвана и пространството пред църквата Света Неделя". Двете дами се срещнаха и разговаряха за напредъка на проектите, финансирани със средства от ЕС, които се реализират в София. На срещата с Фандъкова и Крецу присъства и представителят на ЕК у нас Огнян Златев. Крецу отбеляза, че се вижда напредък в развитието на София в последните години.  4 големи проекта по ОП Региони в растеж се изпълняват в София, които се отнасят към трансформацията на големи публични пространства. Кметът показа как се реализират проектите. Общо Столична община е защитила 41, по които е получила европейско финансиране за около 1 млн. евро за града.  С тях подобряваме живота на хората като променяме средата, коментира кметът. 14 от проектите са по оперативни програми на ЕС, 3 за метрото, 10 проекта по общностни програми и 14 проекта с бенефициенти столични районни администрации на Столична община. Кметовете са най-добре запознати от какво има нужда един град, а кметът на София е сред най-активните. София инвестира в големи проекти, които са трудни и наистина ще променят живота на гражданите, похвали Фандъкова румънският еврокомисар. С пускането на третата метролиния, вредните емисии във въздуха ще намалеят с 90 000 т годишно в зоните, където ще минава подземната железница. Тя ще обслужва 130 000 столичани и ще е връзка на големи жилищни квартали с центъра.

comment 0
visibility 359

НВИМ представя изложба с посланията на европейските лидери от срещата на върха в София

Посланията, които европейските лидери оставиха на вечерята докато вървеше програмата на българското председателство на ЕС, вече са неотлъчна час от изложбата  „Враг/Приятел“ на Националния военноисторически музей. Всяко от посланията е собственоръчно написано от всеки един от лидерите след приключване на вечерята, информира Топновини. Изложбата илюстрира сложните политически взаимоотношения след Освобождението. Показани са целите, амбициите и идеалите, които определят търсенето на партньори и създаването на врагове. Изложбата логично проследява разликите между европейските държави в миналото. Представя войната като еманация на разделението и показва как днес Европейският съюз се стреми към установяването на траен мир и приноса на българите за оформяне на европейските ценности.  

comment 0
visibility 607

Превозвачи плашат столицата с блокада на 16 и 17 май

Превозвачите се заканват да блокират столицата на 16 и 17 май. Датите са избрани съвсем преднамерено. Тогава ще се проведе срещата на върха между лидерите на ЕС и Западните Балкани. Притежателите на транспортни фирми са категорични, че новите, правила, които Европа иска да наложи, ще са пагубни за бизнеса. Благодарение на това, поне 120 000 шофьори ще останат без работа, информира news.bg. Министърът на транспорта, Ивайло Московски, се обяви в защита на превозвачите. Всеобщо е мнението, че Франция, Германия, Австрия, Италия искат да наложат този закон, за да си върнат бизнеса.