Тема: езерото

comment 0
visibility 3634
Йордановден на езерото в Дружба 1

Йордановден в София в СНИМКИ

22-годишният студент от УНСС Александър Лебешков, който за трети път хизважда кръста от водата ще дари паричната награда за онкоболни деца. "Тръпката и адреналинът са големи. Нека всички да са живи и здрави и да растем като народ", каза Лебешков. Също той направи и през 2018 г. когато за първи път хвана кръста на Богоявленския водосвет. Семейството му има семейн бизнес, в който участва и Александър. След като извади кръста младежът бе поздравен от кметът на София Йорданка Фандъкова. 

comment 0
visibility 3824
Александър Лебешков хвана кръста

Александър Лебешков хвана кръста в Богоявленския водосвет в София (СНИМКИ)

Александър Лебешков се пребори с десетки младежи и хвана Богоявленския кръст в ледените води на езерото в столичния Дружба на Йордановден. 22-годишният младеж, който за пети път скача,  за трети успява да извади кръста от водата. През 2018 година той получи парична награда от районния кмет Ивайло Цеков, но Лебешков я дари за онкоболни деца. Хиляди се струпаха на традиционния Богоявленски водосвет за Йордановден в София. Хора пристигаха от всички краища на София, за да се влючат литийното шествие и хвърлянето на кръста на третия най-голям християнски празник. Над 100 младежи се хвърлиха в езерото и за миг кръстът бе изваден, което е добра поличба, убедени са хората. Най-възрастна на празника бе Йорданка Асърджиева, която е на 85 години. За имения си ден тя получи букет от кметът на София Йорданка Фандъкова, която също е именичка. Със столичния кмет в литийното шествие и празника бяха зам.-кметът Дончо Барбалов, десетки общински съветници, районни кметове, депутати и политици. Фандъкова получи много пожелания за здраве и разговоря с хората. Някои й се радваха и я поздравяваха, а други бързаха да споделят проблеми. 

comment 0
visibility 3281
Йордановден на езерото в Дружба 1

С хора и чай загряват за кръста в ледените води на "Езерото" (СНИМКИ)

Хоро се изви край ледените води на езерото в Дружба 1 часове преди офицалния Богоявленски Водосвет за Йордановден, видя Столица.bg. Ентусиазирани млежи извиха хоро, начело с българския флаг. Това е загрявката преди да скочат за кръста в езерото, коментираха минувачи. Представители на БЧК пък са подготвени с топъл чай за всички, които ще се гмурнат в ледените води на езерото за кръста. Подготовката по честването на Йордановден е приключила, видя Столица.bg. Създадена е префектна организация в района на читалище "Искър" и целия квартал Дружба 1. В 13 часа там ще бъде хвърлен кръста, което част от ритуала за Йордановден. Екипите на "Аварийна помощ и превенция" осигуряват събитието. Има и засилено полицейско присъствие. На мястото има и екипи на Спешна помощ.

Реклама
comment 0
visibility 1446
Йордановден на езерото в Дружба 1

Великият Богоявленски водосвет е на езерото в Дружба от 13 часа

Кръстът на Йордановден ще се хвърля в езерото на парк "Езерото" в столичния Дружба 1. Традиционният Велик Богоявленски водосвет е на 6 януари 2020 г. (понеделник) от 13:00 часа. Литийното шествие ще тръгне в 12:50 ч. от храм „Св. преп. Наум Охридски“, а водосветът ще започне на западния кей на езерото в ж.к. „Дружба“. След това ще бъде изпълнен традиционният ритуал по спасяване на кръста във водите на езерото в Дружба 1, съобщиха от Столична община. От 10:00 ч. на същото място ще започне записването на желаещите да участват в надпреварата за изваждане на кръста от водите на езерото. Те трябва да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност.

comment 0
visibility 1207
езерото

20 мръсни тръби се изливат в Панчарево (СНИМКИ)

Езерото Панчарево отново е превърнато в помийна яма от туристи и хора от района. Освен,че във водата плуват всякакви предмети и твари, около мястото се е заформило нерегламентирано сметище. За това разказаха в социалната мрежа от Сдружение за развитие на Панчарево и Кокаляне.   Активистите са преборили и 20 огромни тръби, от които шурти вода с неизяснен произход.  Те са категорични, че сезонът с отпуските е приключил и те няма да се примирят с това безхаберие и безумие.     

comment 0
visibility 807
хоро край езерото

Малка певица дирижира "Хоро край езерото" в "Дружба" (СНИМКИ)

Малката певица Йоанна Миланова бе изненадата на днешното "Хоро край езерото", което се проведе в "Дружба"1. Звънкото гласче на момичето определяше посоката и темпото на многото танци в парка. А когато запя "Залюбих мамо, три моми" и най-коравите сърца се разтопиха. Имаше много нови приятелства, много усмивки, прегръдки и снимки за спомен. Хората от района за пореден път доказаха,че за истинските родолюбци и отпускарски месец като август не е пречка да почетат българското. Емблематичната инициатива на район "Искър" се провежда за трета година, веднъж месечно- от април до октомври.    

comment 0
visibility 864
хоро на езерото

Родолюбци ще вият "Хоро край езерото"

Хората, които милеят за родния фолклор, отново могат да се включат в "Хоро край езерото" в квартал "Дружба". Юнското издание на традиционното за район „Искър“ мероприятие ще се проведе на 23 май (неделя) от 17 ч в парк „Езерото“ в ж.к. „Дружба-1“, съобщават от администрацията на района. Инициативата се провежда за трета поредна година от район „Искър“ и всеки път събира все повече и повече жители и гости на района, които носят в сърцата и душите си любовта към българската народна музика и танци. Ако душата ви потрепва от ръченици, македонски или шопски напеви- то се хванете на хорото. Ще има много усмивки, споделени емоции, снимки за спомен и прекрасно настроение. Промяна в датата или мястото на събитието ще има само ако метеорологичните условия са лоши.  

comment 0
visibility 1059
Частен имот до бл. 121 в Дружба 1, до езерото

Няма разрешително за строеж на имота край езерото в Дружба

Няма да има строителство край езерото в Дружба 1 до бл. 121. Поне засега собствениците на частния терен не са получили разрешение за строеж, научи Столица.bg. Това напълно обезсмисля подготвяния за утре протест от 18 ч. край езерото. Към недоволството на гражданите обеща да се присъедини и републиканският омбудсман Мая Манолова. До момента дори не е пусната процедура за градоустройство на този терен, увериха от общината. Имало искане, но главният архитект на София не е издавал разрешително аз строеж. Гражданите утре ще изразят недоволството си срещу застрояване, каквото до момента няма изгледи да има. Акцията най-вероятно е на общински съветник от БСП, който ще трупа дивиденти, коментираха пред Столица.bg запознати със случая.Собствениците на терена до момента са направили само това, което им позволява ЗУТ, заградили са имота си.

comment 0
visibility 1498
къщичка за книги

Къщичка за книги се появи до езерото в "Дружба"

Къщичка за книги се появи в парка край езерото в квартал "Дружба-1". В "малката библиотека" всеки може да постави книги, както и да вземе от там назаем, да прочете и да върне след това. Прекрасната инициатива е по повод Деня на светите братя просветители Кирил и Методий, съобщават от администрацията на район "Искър".   В къщичката има албум на общината  със забележителностите ѝ и с историята. Много граждани приеха присърце инициатива и оставиха в безплатната читалня свои любими творби.