Тема: Фантомът на операта

comment 0
visibility 1103
Фантомът на операта

„Фантомът на операта” отново на сцена през март

Един от най-големите, успешни и зрелищни спектакли от миналата година, носител на „Кристална лира” за най-добър постановъчен екип – мюзикълът „Фантомът на операта” – отново се качва на сцената на Музикалния театър. Почитателите на музикалното изкуство ще могат до го гледат само от 6 до 15-ти март на родна сцена в изпълнение на солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър. „Фантомът на операта“ се оказва най-касовият мюзикъл на Андрю Лойд Уебър.  Премиерата е преди 34 години и досега е гледан от 140 млн. зрители на 166 сцени по цял свят. Премиерата на мюзикъла в България е в Музикалния театър през януари 2019. Там продължава да се играе и досега, заради огромния зрителски интерес. За първи път "Фантомът на операта" се играе в Лондон на 9 октомври 1986 година в Кралския театър. През 1988 година  е е поставен на Бродуей в театър „Маджестик“, където и денс жъне успехи. През 2012 година  мюзикълът вече е направил 10 000 представления и е вписан в Книгата на рекордите на Гинес за най-дълго игран спектакъл на Бродуей.

comment 0
visibility 518
В кръг - премиера

"Фантомът на операта" домакинства на най-новия филм на Командарев " В кръг" (СНИМКИ)

Режисьорът Стефан Командарев разчупи клишето и реши да представи новия си филм "В кръг" в нещо доста по-различно от кино зала. Той покани приятели, колеги и фенове в Музикалния театър "Стефан Македонски". А огромното платно, на което се прожектираше лентата, всъщност стоеше на сцената, където вече е монтиран гигантския декор за най-касовата постановка на "Стефан Македонски"- "Фантомът на операта", видя Столица.bg.   На премиерата на "В кръг" се появиха част от актьорите - Ирини Жамбонас, Павел Попандов, Васил Василев- Зуека, Герасим Георгиев- Геро, Алекс Алексиев, Анастасия Ингилизова, Стефан Денолюбов, Ованес Торосян. Асен Блатечки не можа да дойде, защото играеше в провинцията, а Николай Урумов бе в Америка.    Сред почитателите на филма се оказа и президентът Радев и съпругата му Десислава. Радев поздрави режисьора Командарев за интересния поглед към работата на полицаите, а към Геро не спести похвалите, че е уловил точно поведението на притиснатия от обстоятелствата и паричните проблеми българин.   "В кръг" проследява дежурството на три патрулни двойки полицаи.Това е вторият филм на Стефан Командарев след "Посоки", където се разказваше за работата на таксиметровите шофьори. Тук той слага акцент върху малките роли. Запомнящ се е Павел Попандов като възрастен и самотен мъж с деменция, както и Ованес Торосян като наркомана Лазар. Прекрасно се е справил пред камерите и малкият Петър- синът на Стефан Командарев.              

comment 0
visibility 296
награда култура

"Фантомът на операта" донесе "Кристална лира" за Музикалния театър

  Спектакълът "Фантомът на операта" донесе приза "Кристална лира" за екипа на Музикалния театър "Стефан Македонски". Отличието е в категория "Постановъчен екип". Наградите "Кристална лира" са на Съюза на българските музикални и танцови  дейци. Те бяха раздадени вчера в Софийската опера.    "Това е оценка за резултата от положения труд на всички колективи на Музикалния театър” – заяви при получаването на статуетката Марияна Арсенова, директор на театъра. „Успехът на спектакъла се дължи не само на артистите, но и на техническия екип, който не само изгражда сложния декор, но и участва активно в действието. ”   Директорът на Музикалния театър отбеляза приноса на режисурата за успеха на спектакъла: „Режисьорският прочит на акад. Пламен Карталов – огромна благодарност, защото това беше един урок по професионализъм, за който сме му изключително задължени! ”   Само през ноември почитателите на "Фантомът на операта" отново ще могат да видят любимите си герои. Датите са договорени след продължителни преговори с фирмата-носител на авторските права.  Представленията ще бъдат на  3, 9, 10, 13, 14,15,16 и 17 ноември. Билетите са в продажба на касата и на сайта на Музикалния театър.      

Реклама
comment 0
visibility 675
Сцената на фантомът на операта

За 12 часа демонтират сцената на „Фантомът на операта”

Близо 12 часа са необходими на сценичните работници и театър-майсторите на Националния музикален театър, за да разглобят сцената на „Фантомът на операта”.  До 23 март, когато зрелищният спектакъл ще се завърне отново – на голямата сцена. Най сложното част в монтирането и съответно в демонтирането на сцената на „Фантомът на операта” е металната конструкция, която онагледява фасадата на парижката опера „Попюлер”. На нейната сцена и в подземията й се развива действието в култовия мюзикъл.  Конструкцията тежи над два тона и половина и е с вградени осветителни тела, което допълнително забавя монтажа и демонтажа й. Дълга е 13 метра и съединява краищата на сцената с мост. Мостът се издига на височина осем метра над сцената и по него се движат част от актьорите в спектакъла. Цялата сценография е дело на Миодраг Табачки (Сърбия), Иван Савов и Пеньо Пирозов, който е  асистент-сценограф и координатгор на проекта. Повреме на спектакъла са ангажирани всички сценични работници и театър-майстори на Музикалния театър . Част от тях дори имат роли в миманса, но основната им задача е смяната на отделните сцени. За да се постигне динамиката на спектакъла, преходът между отделните сцени трябва да е изключително бърз, за което спомага синхронната работа на всички сценични работници. Именно за това те също участват в поклоните заедно с артистите в края на спектакъла. Единствено уникалният падащ полилей остава в залата с публиката и няма да бъде демонтиран. Той ще се превърне отново в действащ „герой”в спектакъла на  23 март, когато „Фантомът на операта” се завръща в поредица от представления. Тази година вместо до края на март, зрелищният спектакъл ще се играе до 14 април. Авторските права за нови десет спектакъла бяха отстъпени след продължителни преговори на ръководството на театъра с фирмата – носител на правата. Допълнителните спектакли може да видите на: – 31 март (неделя) – от 17.00 часа ;  – 4, 5, 6 април от 19.00 часа; – 7 април (неделя) от 17.00 часа; – 10, 11, 12, 13 април от 19.00 часа;  – и 14 април (неделя)  от 17.00 часа.