Тема: фирми

comment 0
visibility 532
камиони

9 строителни фирми глобени за мръсни камиони от началото на 2020 г. в София

Екипи на Столичен инспекторат извършват проверки за източници на замърсяване на въздуха с прахови частици от строителни обекти, автосервизи, пунктове за смяна на гуми, площадки за изкупуване на отпадъци, цехове за производство на мебели, както и за горене на отпадъци на открито. От началото на годината до 8 януари са извършени 139 проверки, а само за последния месец на миналата година проверките са над 1000.   От началото на новата година екипите са съставили 10 акта за установяване на нарушения, от тях 9 са за установяване на строителна техника със замърсена ходова част. Общо 5 глоби са наложени при проверки на автосервизи и пунктове за смяна на гуми, като за последната седмица са проверени 30 броя обекти.   Тази седмица също над 300 автомобилни гуми, нерегламентирано изхвърлени в района на Виетнамските общежития, са събрани и извозени до определените за този тип отпадък места.   Извършени са проверки за чист външен вид на транспортните средства на фирмите, изпълняващи дейностите по почистване на града и са наложени 32 санкции.   По сигнали на граждани са направени проверки за горене на отпадъци в частни имоти в районите Сердика, Овча купел, Красна поляна, Слатина, Триадица, Нови Искър, Лозенец.   За месец декември на 2019г. са направени общо 1 101 броя проверки. Установени са нарушения, свързани с горене на отпадъци на открито, и са съставени 15 акта и са наложени 12 глоби.   Проверките ще продължат и през днешния ден.

comment 0
visibility 410
контейнери

До края на месеца фирмите заявяват колко контейнера за смет ще ползват догодина

Крайният срок, в който фирми и предприятия трябва да подадат заявления-декларации за броя на контейнерите за смет, които ще ползват догодина, е 30 ноември. По изключение, документи ще се приемат и на 2 декември, тъй като крайният срок тази година се пада в събота, съобщават от Столична община. С декларация по чл. 23 от Наредбата за местните такси, фирмите заявяват количествата отпадъци /съответно - брой съдове и честота на извозване/, на базата на което ще им бъде определен размерът на такса битова смет за 2020 г. Предприятията могат и пряко да се договорят с фирми, извършващи услугата по сметосъбиране и сметоизвозване. В този случай също трябва да се подаде молба за допускане на пряко договаряне по чл. 24 от същата Наредба за местните такси. Крайният срок отново е 30 ноември. Юридическитке лица, които до края на този месец не са подали нито един от двата документа в Столична община, ще плащат такса битови отпадъци за 2020 г., определена изцяло на база отчетната стойност на недвижимия имот. Образци на декларации за брой контейнери и молби за допускане на пряко договаряне могат да се изтеглят от сайта на Столична община https://www.sofia.bg/sample-documents, но не могат да се подават онлайн.Документите се подават в Дирекция "Икономика и търговска дейност" към Столична община на ул. "Оборище" №44. Физически или юридически лица, които няма да ползват свой имот през 2020 г. могат да подадат декларация за намаление на такса битови отпадъци в районната дирекция "Общински приходи" по местонахождение на имота. Срокът за тези заявления е 31 декември 2019 г .  

comment 0
visibility 920
ново зелено пространство

Фандъкова успокои Манолова: Протоколите от избраните фирми ще се подписват от новия кмет

Столичният кмет Йорданка Фандъкова аргументирано отби атаката на кандидата за кмет на София Мая Манолова за провеждащите се в момента обществени поръчки за избор на доставчик на електробуси, тролеи и  трамваи. Столична община защити проект по Оперативна програма Околна среда/ОПОС/ по мярката въздух София да получи 217 млн. лева за екологични транспортни средства. Днес Манолова е обвинила отново Фандъкова, че не излиза в отпуска и че продължава да инспектира болници и да открива обекти.    "Това са процедури, които обявихме още през лятото. Те са за закупуване на електробуси, тролейбуси и трамваи. Тези процедури са със защитените средства по ОПОС. Искам да успокоя г-жа Манолова,че протоколите по завършване на тези поръчки ще бъдат със срокове по време на новоизбрания кмет. Обществените поръчки са средството да реализираме обектите на града. Аз друг законов начин не знам. Ако тя знае, нека да го каже. Очевидно не е информирана за условията и сроковете на оперативните програми, защото, ако се съобразяваме с изборите, означава да лишим града от тази огромна възможност“, даде разяснения пред медиите по темата Фандъкова.     Градоначалникът днес откри ново зелено пространство - парк, разположен на 11 декара в близост до новостроящия се Аквапарк. Новата зелена зона е с детска площадка и според проекта се предвижда да бъдат засадени освен дървета и храсти и японски вишни.         

Реклама
comment 0
visibility 590
чистота

Обжалване може да забави с година избора на фирми за чистота

Повечето софиянци си задават въпроса защо точно сега се прави конкурс за нови фирми за сметосъбиране в града. Този въпрос отправи към Йорданка Фандъкова тази сутрин и кандидатът за кметския пост на столицата Мая Манолова.    От Столична община обясниха, че шест от действащите договори за почистване на част от територията на града изтичат между 1 юни – 6 юли догодина. При предишната поръчка за избор на фирми, които да отговарят за събирането и транспортирането на отпадъци, както и метенето, миенето и зимното почистване, имаше обжалване от участници. Това забави с повече от 12 месеца окончателния избор на отговарящи за чистотата на града. Съгласно законодателството действащите договори не могат да бъдат удължавани.    Независимо от резултатите на изборите през октомври почистването на София трябва да бъде гарантирано. Пускането на обществената поръчка след приключване на местните избори поставя завършването на процедурата в законовите срокове в риск, а града – пред опасност от криза с боклука.

comment 0
visibility 1100
Барбалов

Барбалов предупреди фирмите за качество и срок на ремонтите

Среща между зам.-кмета на София Дончо Барбалов и фирмите, с които Столична община е сключила договори за текуща поддръжка на транспортната инфраструктура в града, бе проведена преди дни. На срещата присъстваха и експерти от дирекция "Транспортна инфраструктура" към СО. Пред ръководствата на фирмите г-н Барбалов подчерта, че за СО е приоритет всички пътища и улици в София да бъдат поддържани в добро състояние. Това важи както за големите транспортни артерии, така и за всяка малка квартална улица или тротоар. Там, където е необходимо да се извършва ремонт, трябва да се работи качествено и в срок, за да не бъдат затруднявани гражданите и гостите на столицата. За целта е необходимо фирмите да мобилизират максимален ресурс от работници и машини, чрез които да се осигурява бързото отстраняване на проблемите по уличните настилки. Зам.-кметът напомни, че от страна на Столична община непрекъснато ще бъдат извършвани проверки за спазване на технологията на работа и при установяване на нарушения на фирмите ще бъдат налагани строги санкции.      

comment 0
visibility 1340
Отчет на топлинни уреди

От 29-ти април започва годишното отчитане на топломерите

От 29-ти април топлините счетоводители започват отчитане на топломерите в столицата. Първо отчети ще прави фирма Нелбо. Графиците с датите за различните квартали и блокове вече са готови и са публикувани в сайта на компанията. За улеснение вече са уведомени и всички домоуправителите, като са поставени съобщения във входовете на сградите. В София края на отоплителният сезон се очаква в началото на следващата седмица. Всички клиентите на годишен отчет, предоставили имейл, ще получат уведомление на пощата си. След като бъде направено първото посещение на отчетниците, ще определена и втора дата, за всички които не са успели да осигурят присъствие. За улеснение на гражданите едната дата ще бъде в извън работен ден. Ако някой абонат не успее да отвори на време, ще има възможност да го направи при допълнително посещение което обаче се заплаща. От другите две големи фирми Техем и Бруната все още не се обявили дати за отчет, като това се очаква да стане след празниците. Клиентите на „Топлофикация София” също ще трябва да изчакат да минат почивните дни, тъй като от дружеството все още не са обявили датите за отчет. Ако отчетите бъдат взети навреме, изравнителни сметки в София ще са готови до 5 юли 2019 г. Всеки абонат ще има право на рекламация в срок от 30 дни от получаване на изравнителната бележката.

comment 0
visibility 653
строителен обект

Инспекторатът глоби три строителни фирми за замърсяване в район "Лозенец"

Инспекторатът глоби нови три строителни фирми за замърсяване при строителство. Те са в район "Лозенец"- местността ВЕЦ Симеоново. За откритите нарушения техническите ръководители на обектите са получили актове. Проблемите са били основно с откритата липса на уреди за измиване ходовата част на строителните машини, съобщиха от Столичния инспекторат. Адресите, на които бяха съставени глобите, са - един обект на улица "Асен Разцветников" 9-11 и две строителни площадки на улица "Георги Райчев".  

comment 0
visibility 560
Фирми за превозни средства се правят в София

Най-много фирми за превозни средства и кожи са създадени за една година в София

Най-много фирми в столицата за последната една година са направени в областта на превозните средства и обработването на кожи. В тези отрасли са заети близо 70 хиляди човека или 13 на сто от всички работещи софиянци. Това сочат данни от доклада, който представи Столичната общинска агенция за инвестиции.Проучването се нарича "Преработващата промишленост на София", съобщи Investsofia.com. Направен е обстоен анализ на сектора, който в последно време увеличава значението си и в продукцията, и в износа на София. Сферите с на-голямо значение за преработващата промишленост на столицата са производството на храни, добив на основни метали и електрическите съоръжения. За последната една година с над 50 процента се е увеличило производството на изделия от метал, компютърна техника, направата на машини и оборудване. Най-голяма продукция е излязла от фирмите, занимаващи се с метали. След тях са тези от фармацевтичната индустрия.

comment 0
visibility 636
НДК

Откриват "Национални дни на кариерата" в НДК

Националните дни на кариерата започват днес в НДК. Те ще съберат на едно място над 170 български и международни компании от различни сектори. Събитието се провежда в рамките на месец освен в София и в още 7 академични града – Варна, Бургас, Русе, Свищов, Велико Търново, Габрово и Пловдив. Форумът се организира за 18-ти пореден път и е най-голямото събитие за кариера в страната. Вече няколко години "Национални дни на кариерата" се утвърждава като мястото, където младите хора започват кариерният си път. За последните години от него са започнали кариерата си близо 45 000 души.

comment 0
visibility 401

Присъждат се наградите „Топ 100 на технологичните компании в България“

За трета година поред ще бъдат отличени най-високотехнологичните компании в страната, които са намерили място в класацията „Топ 100“. Тази вечер в София ще се състои церемонията, на която са поканени водещи ръководители от сектора, както и представители на държавната администрация. В проекта са включени 8 основни категории, разпределени по различните сектори, както и две награди за доставчиците на телекомуникационни услуги и на фирмите, които разработват, доставят и внедряват решения и услуги в областта на информационните и комуникационните технологии, информира topnovini.bg. Награди ще има и в направленията хардуер, софтуер, аутсорсинг, системна интеграция, най-голям ръст на бизнеса през 2017 година, най-висока рентабилност, най-динамично развитие, най-ефективна компания.