Тема: форум

comment 0
visibility 2125
НДК

Работилници и консултации на Форум за родители в НДК

Първи семеен форум за родители ще бъде организиран в НДК на 22 февруари. Форумът предлага консултации за бъдещи и настоящи родителите по въпроси, свързани с бременността и здравето, възпитанието и образованието на децата, както и кариерното развитие на родителите, посочват организаторите, цитирани от БНР.   Всички посетители ще имат достъп до практически работилници и консултации. Предвидени са и забавления за на най-малките посетители - работилнички, кът за четене, научно шоу, предизвикателство за търсене на съкровища с награди, както и безплатни професионални детегледачки, уточняват организаторите от Академия за родители.    

comment 0
visibility 280
форум

Директори на 10 библиотеки от Югоизточна Европа на форум в София

Директорите на 10 библиотеки от Югоизточна Европа пристигат в София за международна конференция. Тя ще се проведе от 21 до 23 октомври, а домакин ще бъде Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". Темата на събитието ще бъде  „Ръкописно-документално наследство в библиотечните колекции на държавите от Югоизточна Европа”.   Националната библиотека за първи път ще има честта да е домакин на този престижен форум. Сътрудничеството между библиотеките в Югоизточна Европа е важна част от процеса на интеграция в инициативите на европейските културни институции.   На 21 октомври от 17.00 ч. в "Св. св. Кирил и Методий" ще бъде открита изложба с ръкописи, редки и ценни издания от фондовете на Националната библиотека.  

comment 0
visibility 463
Мария Габриел на форума „Технологии, иновации, образование: перспективи пре

"Технологии, иновации, образование" събра политици, студенти и ректори в Минно-геоложкия у...

Аула "Максима" на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" в София бе препълнена от студенти, политици, ректори и експерти. Всички те бяха обединени от форум за бъдещето на младите хора у нас. Пред препълнената зала еврокомисарят на България Мария Габриел представи своята визия, задачи и приоритети на тема "Технологии, иновации, образование: перспективи пред младите хора". Модератор на събитието бе зам.-кметът на район Студентски Велина Белева, която бе и основен "виновник" за организирането на престижния форум. Обсъдиха се и важни въпроси, свързани с перспективите пред младото поколение и мястото на България в образователните, научни и културни програми на ЕС. Сред официалните гости беше настоящият и кандидат кмет на София Йорданка Фандъкова, просветния министър Красимир Вълчев, зам.-министърът на младежта и спорта Николай Павлов и др. политици и държавници, както и ректори на столични ВУЗ-ове и експерти в областта на образованието  и технологиите, зам.-председателат на КРИБ проф. д-р т.н. Николай Вълканов, ректорите и членове на академичните съвети на всички столични, висши учебни заведения.    

Реклама
comment 0
visibility 552
Кариерен кошер

Карирен кошер в София ще връща българите от чужбина

Интер Експо Център – София ще е домакин на първото издание на “Кариерен Кошер”. Той ще се състои на 4 септември под егидата на българския Президент, съобщава vesti.bg. Това събитие ще събере прогресивни бизнеси с квалифицирани българи, учещи и работещи в чужбина. Сдружение Тук-Там е организатор на събитието. Идеята е да се презентира пазара на труда в страната и квалифицираните кадри да осъзнаят, че си заслужава да работиш в Родината си. Тъй като пазарът на труда изпитва все по-голяма нужда от висококвалифирани кадри, защо това да не са вече обучените и работещи в чужбина наши сънародници? На форума ще бъдат показани всички положителни елементи на живота и работата в България. Търси се обединение на хора и институции в търсене на по-добри условия за живот и кариено развитие в страната. Факт е, че в България младите специалисти имат реален шенс за израстване в кариерата много по-рано отколкото в чужбина. Същевременно страната непрекъснато отбелязва нови постижения в иновациите, заради нарастващия брой технологични компании. Това е и целта на Кариерен Кошер 2019 – да покаже с факти предимствата на кариерата в България и младите специалисти да направят своя осъзнат избор.

comment 0
visibility 1398
Career Show 2019

Career Show 2019 - на път да се превърне в едно от най-значимите кариерни събития в Българ...

Поради големия интерес от страна на работодателите, Career Show 2019 увеличава местата си за изложители, след като над ¾ от местата, предвидени първоначално, се запълниха още в началото на годината. Организаторите отвориха нови 20 места и дори така, само 3 месеца преди датата на събитието, те са заети на над ⅔ . Събитието ще се проведе на 10 септември в Арена Армеец и вече дава заявка да се превърне в едно от най-значимите кариерни събития в страната. “Вдигаме кариерните събития на ново ниво и това се усеща както от работодателите, така и от кандидатите, от които също наблюдаваме голям интерес”, казва Виктория Добринова, PR&Event Manager на Career Show. “Свободните изложбени пространства намаляват с всеки ден и това ни вдъхновява да влагаме енергия в организацията все повече и повече”, допълва тя. Събитието е първото в България, насочено изцяло към квалифицирани кадри и цели да покаже, че в страната ни има условия за развитието им. За да се включат в него, участниците трябва да се регистрират напълно безплатно от тук: https://careershow.bg/register/, след което екипът на Career Show преглежда техните регистрации, които трябва да отговарят на поне 2 от 4-те посочени и в линка критерии. На място участниците ще могат както да се срещнат с работодатели от разнообразни сфери и с разнообразни позиции, така и да се включат в лекции и активности спрямо интересите им. Добре познати лектори, представители на компании и популярни лица ще бъдат специални гости на събитието, за да дадат ценна информация и споделят личен опит в богатата предвидена програма. “Според нас, кариерните форуми не трябва просто да събират на едно място голям брой фирми и кандидати, те трябва да дават много по-голяма добавена стойност на всички. А и една от целите ни е да покажем, че в България развитие за онези, които го искат и се борят за него, има”, споделя Виктория. Като едно истинско шоу, събитието ще завърши с афтърпарти, което ще се проведе на 10 септември от 20:30 ч. В Culture Beat Club, София, където са поканени и всички, които по една или друга причина не са успели да се включат през деня. Те ще могат в неформална обстановка да се запознаят и с представители на фирми и да завържат нови ценни контакти.

comment 0
visibility 556
"Изгряващи звезди"

260 ученици и студенти ще мерят сили в бизнес форума "Изгряващи звезди" под купола на Ларг...

Близо 260 талантливи ученици и студенти от цяла България ще демонстрират направени от тях продукти и услуги в търговското изложение на младежките стартъпи на JA България. Събитието ще се проведе на 10 юни от 9.30 до 16 часа, под стъкления купол на Софийското Ларго, в сърцето на столицата. Инициатива е част от 3-дневния форум на младежкия предприемачески форум „Изгряващи звезди“. Организатор е образователна организация JA България. Това е програмата на Джуниър Ачийвмънт, която дава старта на организация през 1919 г. в САЩ. Тази година 35 ученически стартъпи ще се борят за наградата „Най-добра учебна компания на България“ и участие на международния финал на Джуниър Ачийвмънт Европа във Франция през юли. Те са избрани по време на регионалните състезания, които бяха организирани през месец април, между 135 учебни компании от 95 училища. Разработки ще представят и 10 екипи на студенти от София, Пловдив и Благоевград. Те ще се борят за приза „Най-добър студентски стартъп на JA“ и награда от $5000, която включва и участие на екипа победител на международното състезание на студентските стартъпи на JA Europe, което през 2019 г. ще се проведе в Норвегия. Ще бъде връчена и награда в категорията „Най-предприемчиво училище на България“.

comment 0
visibility 2294
Архитектурен форум SHARE Sofia 2019

На SHARE Sofia 2019 показаха как да се върне рибата в Перловската река

Може ли Перловската река от бетонен канал да се превърне в истинска река? Оказва се, че не е невъзможно, а отговорът бе даден днес на третото издание на Международния архитектурен форум SHARE Sofia 2019, който се проведе в НДК. Впечатляваща беше презентацията на специалния гост Карол Рос Бърни от САЩ, каза пред Столица.bg председателят на Камарата на архитектите в България (КАБ) арх. Борислав Игнатов. На форума са обсъждани и дискутирани тенденциите и новостите в архитектурата. Представителите от над 10 държави са споделили опита си и общото впечатление е, че съвременната архитектура е насочена към човека, а не към автомобилите и индустрията.  Американката Карол Рос Бърни е представила своя проект за възстановяване на речното корито на река, която минава през центъра на Чикаго, също като Перловската река. За разлика от столичната, която отдавна прилича на бетонен канал и събира мръсотии, тази в САЩ отново е пълноводна, има риба и риболовци. Голямото замърсяване е преодоляно и с неголеми инвестиции реката е превърната в уникален градски парк. В реализирания проект има хотел за риби. Във водоема са поставени малки клетки с храна и места, в които рибите могат да се крият и да спят. След почти 100 години има много положителни резултати за връщането на рибите във водния поток, а дори и на риболовците, коментира арх. Игнатов. Друга презентация на SHARE Sofia 2019 показа социална сграда за възрастни хора в Холандия. Мястото е просторно със зеленина, максимална достъпност и създава уют за обитателите.    

comment 0
visibility 2147
Архитектурен форум SHARE Sofia 2019

350 участници и 8 презентации на SHARE Sofia 2019

Предизвикателство пред всички, ангажирани в инвестиционния процес, е свръхурбанизацията и това се вижда не само в България. Към големите градове на Европа – както към София, продължават да прииждат все повече хора. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на откриването на архитектурния форум SHARE Sofia 2019, който се проведе днес в столицата. В НДК участваха над 350 архитекти, инженери и урбанисти от 10 държави. Направиха се презентации, водиха се дискусии и се обсъждаха новости и тенденции в архитектурата и строителството. Целта на форума е да се изгради общност, която цени местната архитектура и популяризира нейните представители. Идеята е да се внася раздвижване в средата чрез международни известни архитекти и да се предизвикват нови идеи чрез открити дискусии. Третото издание на SHARE Sofia 2019 бе в 3 основни раздела -  Large Scale Projects, Facades Architecture, и Special Guest lecture. Осем презентации бяха направени от архитекти от Индия, Полша, Турция, Дания, Гърция и др. 73,7 % от българите живеят в големите градове, сочи официалната статистика. В шест града с над 100 хил. души е съсредоточено 34,4% от населението на страната или малко над една трета от всички българи, припомни Петя Аврамова. Според нея планирането на развитието на градовете трябва да бъде така, че териториите да бъдат полифункционални, в тях да има жилища, офис площи и сгради за свободното време.  

comment 0
visibility 431
Брейн Сторм Консулт

Форумът "Сподели успеха си с нас" ще се проведе в София

В столицата ще се проведе третото издание на бизнес форум „Сподели успеха си с нас“, по случай откриването на нов корпоративен офис на „Брейн Сторм Консулт“ в София. Събитието ще се състои на 10 юни от 18 часа в зала 10 на НДК.  Официалното откриване ще стартира с освещаване на новият офис на компанията, намиращ се в ж.к. Лозенец на ул. „Люба Величкова“ № 9, съобщават организаторите. „Брейн Сторм Консулт'' е една от водещите финансово-счетоводни компании у нас. Тя предлага на своите клиенти затворен кръг от услуги, стартирайки с бизнес, правни, финансови и данъчни консултации, преминавайки през управление на бизнеса, счетоводството и одита, и завършвайки с финансово-счетоводен софтуер Мираж SQL. Предстоящата конференция има за цел да повиши информираността за възможностите пред предприемачите, споделянето на опит и умения. Събитието ще протече с презентационния панел на организаторите от, „Брейн Сторм Консулт“, след което компании от различните браншове ще разкажат за своята дейност. Програмата ще приключи с коктейл и неформални срещи между представителите на бизнеса. За да участвате е необходима предварителна регистрация чрез e-mail: sales@brainstorm.bg.

comment 0
visibility 796
CHICAGO RIVERWALK, © IWAN BAAN AND KATE JOYCE STUDIOS

Архитектурният форум "Share" ще се проведе на 30-ти май в София

 “Отличният дизайн е право, не привилегия”   Заповядайте на 30-ти Май 2019г. в Националния дворец на културата - Конгресен център София за един вълнуващ ден с презентации на награждавани проекти, дискусии и работилници на всички неща отнасящи се за архитектурата и отвъд нея. Форумът SHARE е международна верига от архитектурни конференции и събития в Централна и Източна Европа. Ние събираме водещи архитекти от изявени фирми, за да обсъдим наскоро наградените им проекти от най-големите архитектурни конкурси по света. Столица.bg ще бъде медиен партньор на събитието. SHARE SOFIA 2019 се организира от Културна Асоциация  PROEVENT и Камарата на Архитектите в България. Арх. Борислав Игнатов, Председател на Камарата на Архитектите в България ще е водещ на конференцията. Третото издание на SHARE Sofia ще се състои от 3 панела: София утре, Официални Презентационни панели и Презентация на Специалния Гост. Специалният гост Карол Рос Барни, основател на Рос Барни архитекти-САЩ ще представи специалната презентация. Лектори на SHARE Sofia 2019: Главен Лектор – Карол Рос Барни (САЩ)- Основател на Рос Барни Архитекти Карол Рос Барни, FAIA, е в авангарда на създателите на публични пространства от основаването на архитектите Рос Барни през 1981 година. С кариера над 40 години, Карол е допринесла значително за застроената среда, професията и архитектурното образование. Като архитект, урбанист, ментор и лектор тя неумолимо се застъпва за това, че отличният дизайн е човешко право, не привилегия за малцина. Визията на Рос Барни за Riverwalk VIA WBEZ Една от най-трудните и интересни задачи пред Карол Рос Барни е обновяването на пешеходното пространство около реката в Чикаго Riverwalk. Тя проявява въображение, професионализъм и постоянство и го превръща не само в парк, а и в многофункционално и живо градско пространство. Главен лектор Санжай Пури (Индия) – Основател на Санжай Пури Архитекти Той е лектор на многобройни международни архитектурни събития и жури на реномирани професионални архитектурни конкурси, включително водещия европейски форум на архитектите включително световния фестивал на архитектурата. Санжай Пури архитекти са носители на над 114 международни архитектурни награди включително и за най-добрата жилищна сграда в света през 2017 г. на LEAF награди в Лондон и най-добър световен проект за бъдеща инфраструктура от 2017 г. на Световния фестивал за архитектура, Берлин. “Добрата Архитектура не се ограничава в решаването само на функционални изисквания, а се съобразява с особеностите на контекста, като климат, култура и история. В нея хората изпитват цялостен комфорт на дух и физика” Специален лектор – Керем Ергиноглу (Турция) – Партньор на Erginoğlu & Çalışlar Erginoğlu & Çalışlar архитекти са независима архитектурна фирма основана през 1993 в Истанбул от Hasan Çalışlar и Kerem Erginoğlu.  Девиза на компанията е да разглежда всеки проект в неговия индивидуален контекст и да допринася за него чрез иновативни архитектурни решения. Фирмата има богат опит, натрупан чрез успешното завършване на широк спектър от национални и международни проекти от различен мащаб. “Проект Demirbuku Houses въплъщава нашите идеи за това как архитектурата може да съществува в хармония с природата. Моята философия на дизайна и тази на моята фирма се върти около понятия като уважение и хармония към природата и нашите ресурси.” Лектор по темата осветление – Елефтериа Деко (Гърция) – Основател на Елефтерия Деко осветителен дизайн Елефтериа Деко е добре познат осветителен дизайнер в развлекателната индустрия.  От 1990 г. е проектирала осветлението на повече от 450 пиеси, музикални и танцови изпълнения, опери и художествени инсталации, за които е получила страхотни рецензии и награди, включително "Жена творец на годината за 2009" за приноса си към изкуствата и изпълнения като дизайнер на осветление в Гърция. Гост лектор–Ангел Захариев (БЪЛГАРИЯ) – Основател и мениджър на A&A Архитекти През годините на своята професионална кариера, арх.Захариев е изградил голям опит в проектирането на българския пазар, а и отлична връзка с местни и международни професионалисти. Като лидер на проектантския екип на ‘A&A Архитекти, арх.Захариев е отговорен за дизайна на едни от най- разпознаваемите проекти в България за последните години като: Бизнес Парк София, Capital Fort, Музейко и много други. Гост лектор–Тихомир Казаков (БЪЛГАРИЯ) – Регионален директор в Stephen George International Тихомир Казаков е менджър на софийското подразделение на Stephen George International. Той е заместник директор определящ политиката на фирмата и професионалната квалификация на екипа. Гост лектор – Джулиан Уейър (Дания) – Партньор в C.F. Møller Architects Джулиан Уейър има богат опит в областта на архитектурата, ландшафтната архитектура и градския дизайн, включително многобройни победи в конкурси. Работи по проекти в Дания, Германия и Великобритания, както и по света. Той също така е международен преподавател по и е автор на статии и публикации. Гост лектор– Станислав Денко (Полша) – Директор и основател на Wizja Sp. z o.o. Едни от най- забележимите проекти на Станислав Денко са: Посолството на република Полша в Ню Делхи, Индия (1973-1978), Частна къща в Любомерж (1975), Международно летище, Терминал I "Йоан-Павел II" Краков-Балице (1989-1994) и последващото разширяване (1999-2001), Жилищна сграда Sinsen Panorama в Осло, Норвегия (2000-2004). ”Формата в Архитектурата сама по себе си не е цел. Тя е резултат от творческия процес, в който предназначението се комбинира с културните дадености и местните особености”. Гост лектор– Деан Лах (Словения) – Собственик на Enota Деан Лах е роден през 1971 година в Марибор, Словения и завършва архитектура в университета в Любляна през 1988. Същата година той става съосновател на архитектурното студио Енота, и оттогава работи там като партниращ архитект. За проектите си в Enota той е получил много архитектурни награди, работата му е представяна на много изложби и е публикувана в издания и статии по целия свят. ”Постоянните промени и новите сложни ситуации в света около нас ни карат да мислим за нови архитектурни и градски решения. За да отговорим на тези нови въпроси, ние вярваме, че е време да надминем границите на конвенционалната дисциплина, поставена основно от нашите културни среди. Екипът на архитектите на Enota се фокусира върху проектирането на среда, където изследването на съвременните социални организации и използването на нови технологии се преплитат, за да се създадат иновативни и ефективни решения. Решенията на Enota са силно повлияни от изследвания, интерпретация и разработване на социални, организационни и проектни алгоритми, които произтичат от природата. Резултатът е винаги силно свързване на сградите с околната среда, която ги заобикаля”. Гост Лектор – Дорте Кристенсен (Холандия) – Архитект директор Ателие PRO За да повлияе на социалната динамика, Дорте Кристенсен обича да играе с преходите между жилищна и обществена архитектура. Примерни проекти са наградените Медицински център Меандър, болница Адмирал де Руйтер, Център за грижи за настанените в Шелдехоф и Център за грижи Willibrord. Дорте вярва в многофункционалното използване на сградите. Културният център Клинкер и интериорът на кметството на Девентер демонстрират баланса между функционалност и социална стойност. Дорте често е известен лектор в множество конфернции и форуми за образователна, болнична и социална архитектура. Гост лектор– Матей Бленкуш (СЛОВЕНИЯ) – Асоцииран Професор в университета Любляна, Факултет Архитектура Матей Бленкуш е доцент и декан на Архитектурния факултет на университета в Любляна, където преподава дисциплината “Структура и Дизайн”. Получава докторска степен от архитектурния факултет на университета в Любляна, а магистърската му работа подадена в Технологичния университет в Хелзинки (днес университет Аалто) е наградена като най- добра дипломна работа през 1999 година. ПРОГРАМА За пълната програма на събитието и целият списък с лектори вижте сайта: Share-architects.com БИЛЕТИ Ако все още не сте имали възможността да се сдобиете с билет, бихме искали да ви запознаем с нашите специални предложения. За повече информация относно наличност и допълнителни привилегии, посетете официалния ни сайт: official ticket page for SHARE Standard – 49€ ( 29€ за членове на КАБ). Членовете на Камарата на Архитектите в България (КАБ) ползват намаление при регистрация, въз основа на получения код от Камарата. Намалението важи само за Standard билет. Young – 15€. само за лица под 30 години. Пакетът включва всички преимущества на Standard билет. Business – 499€. Включва достъп до лекциите на SHARE Sofia 2019 за двама посетители, плюс допълнителни привилегии. Културно сдружение Pro Event Основните цели на Про-културното сдружение Pro Event са да осигурят достъп до култура за различни категории аудитория чрез организиране на специфични събития, осигуряване и развитие на форми на непрекъснато обучение на специалисти от различни професионални направления, овластяване и повишаване на активното участие на гражданите в ред да допринесе за развитието на общността, гражданското образование и участието на децата и младите хора в живота на общността, организиране на кампании за повишаване на осведомеността и популяризиране на културни теми, идеи и ценности, чрез действия за подкрепа на диалога и културния обмен.  

comment 0
visibility 744
Йорданка Фандъкова

Фандъкова: 51% от работоспособното население на София е с висше образование

51% от работоспособното население на София е с висше образование. Тя участва в граждански диалог на тема образование, съобщава Фокус. „Тук са събрани хората, които направиха от София образователния център на България.В нашият град се намират най-добрите детски градини, училища, университети, БАН. Това ни помогна на икономиката на града да се развие чувствително и да започне да достига други европейски градове“, заяви Фандъкова. Тя сподели, че за бъде развит един град и държавата като цяло, трябва да има стабилно иновативно образование. Днес 51% от хората на възраст от 25 до 64 година са с висше образование. В столицата населението със средно и по-ниско образование са една 3%, а в страната 18%. Това показва, че София е град наситен с образовани гради, докато в другите градове не е така. В момента се работи по модернизация на всички сфери в образователната система. Столичния кмет припомни, че преди 10 години заплатата на учител е била 450 лв., а днес е 920 лв., което е почти двойно увеличение. И подчерта,че още от първият ден, в който работи като кмет на София, водещ приоритет за нея е стройтелството на детски градини и училища. ''Само за 10 години ние построихме 92 сгради на детски гради, 3 нови училища и 9 физкултурни салона'' разясни още тя. По думите и за строеж на детски гради и училища тази година са отделени 75 млн. лв.

comment 0
visibility 569

Йорданка Фандъкова и кметът на Хелзинки обсъдиха климатичните промени

Кметът на София Йорданка Фандъкова и Ян Вапавуори, кмет на Хелзинки, разговаряха в рамките на провелия се вчера форум за климатичните  промени в градовете в Хелзинки. Столичният кмет подчерта, че е важно градовете, правителствата и Европейската комисия да имат активен диалог, за да се осъществи на практика реална положителна промяна на климата и  качеството на въздуха в големите градове. Тя даде за пример София, която постига положителни резултати, благодарение на партньорството си с европейските столици. Йорданка Фандъкова сподели за приетата и изпълняваща се програма в София, която съдържа 100 мерки за подобряване качеството на въздуха и намаляване източниците на замърсяване. Все пак основната насока е борбата с фините прахови частици. В столицата поетапно се обновява системата на обществения транспорт и осигуряване на алтернативи за придвижване посредством велосипеди. Линиите на метрото са се удвоили в последните 10 години, подчертава Фандъкова. Това спестява 70 хил. т . вредни емисии годишно. Третата линия на метрото, която се изгражда в момента, ще доведе до 90 хил. т. спестени вредни емисии годишно. Обновяването на градския транспорт също допринася за това. Продължава подмяната на градските автобуси, внедряват се електробуси. Друг замърсител на въздуха, с който се бори СО е битовото отопление. Приемат се мерки за промяна на системите на битово отопление. Няма как да се случат някакви промени, ако няма диалог между гражданите и институциите. Важно е хората да се добре информирани, за да съдействат за промените, каза Йорданка Фандъкова. Тя покани кмета на Хелзинки да присъства на конференцията за борбата с климатичните промени и подобряване качеството на атмосферния въздух в София през месец април 2019 г.

comment 0
visibility 902

"Младост" ще търси решение на проблемите си на форум

В нестандартен за район Младост формат ще се търсят решения за проблемите на квартала. Кметът на района арх. Румен Русев кани граждани, архитекти, експерти, институции, бизнес и други, за да дадат своите предложения за развитието на Младост. Форумът ще се състои на 8 ноември от 10 часа.  Сред темите, които ще бъдат засегнати на форума са: зелени политики и тяхното прилагане в района, чиста околна среда, тенденнции за развитие, като ще обърнат внимание и на развитието на бизнеса.  Конференцията ще бъде открита тържествено с приветствие от арх. Румен Русев и от молдовския посланик - г-н Горда.

comment 0
visibility 570

Конференция Приобщаващо образование 2018 ще се проведе в София

За шеста поредна година международнипт форум за приобщаващо образование в страната -Конференция Приобщаващо образование 2018  ще се проведе в София. Датата е 3 ноември от 9 часа в зала 6 на НДК. Тази година фокусът е върху темата за екипността, какви са отделните роли на отделните участници в процеса и как да се подобри взаимодействието помежду им. Специални гости на събитието ще бъдат д-р Бриджит Уолкър и проф. Дъглас Чийни от Вашингтонския университет, които ще говорят за това как се изграждат училищни лидерски екипи, както и за приобщаващото образование отвъд специалните образователни потребности. А проф. Давид Родригес от Лисабонския университет ще изнесе презентация на тема „Приобщаване или как да конструираме самолет, докато летим“. По време на форума ще бъде представена за първи път и книгата на Карън Ан Томлинсън – „Диференцирано преподаване в академично разнородни класни стаи“. Интерактивна дискусия по актуални въпроси, свързани с предизвикателствата пред приобщаващото образование в България ще се проведе за първи път.

comment 0
visibility 372

Конференция на ИЛГА-Европа ще се проведе за втори път в София

София ще е домакин на най-големия политически ЛГБТИ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални хора) форум в Европа през 2020 година. Конференцита на ИЛГА-Европа се е провела за пръв път у нас през 2006 г.  Над 500 делегати от цяла Европа ще присъстват на събитието, на което се взимат важни решения за бъдещето на ЛГБТИ движението на нашия континент. Според организаторите е много важно гласът на страните от Източна Европа и Балканите да бъде чут.  

comment 0
visibility 393

Най-големия блокчейн форум гостува в София

Столицата е домакин на най-големия блокчейн (метод за съхранение на информация в компютърна мрежа) форум за Източна и Централна Европа. Той е организиран със съдействието на еврокомисаря по цифровата икономика и общество Мария Габриел. На форумът присъстват повече от хиляда водещи мениджъри на световни компании, политици, експерти, инвеститори и др. Основният стремеж е широко обсъждане на прилагането на успешните модели на блокчейн технологиите, които са много важни за бъдещето на финансовата система според експертите. Другите теми, които ще се дискутират е определянето на регулаторна, данъчна и правна рамка за развитието на този вид технологии. Награда от 250 хиляди евро очаква участниците, които ще се състезават със собствени разработени технологии.  

comment 0
visibility 369

Форум за Дунавския регион променя движението в София

Забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите превозващи участници във Форума за Дунавския регион от 18 ч. на 17 октомври до неговото приключване на 20 октомври. Забранените райони са: паркинга при вход А3 на "Национален дворец на културата"; паркинга на ул. "Доспат" между ул. "Баба Неделя" и бул. "Витоша"; л. "Доспат" между бул. "Витоша" и ул. "Баба Неделя"; ул. "Баба Неделя"; ул. "Д-р Христо Стамболски". От 07:00 часа до приключване на мероприятието на 20 октомври се забранява и влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите обслужващи мепроприятията, само при необходимост и по преценка на отдел "Пътна полиция" при СДВР: по ул. "Доспат" между бул. "Витоша" и ул. "Баба Неделя"; по ул. "Баба Неделя"; по ул. "Д-р Христо Стамболски". За паркирани в нарушение автомобили „Център за градска мобилност” ЕАД ще осигури специализиран автомобил за принудителното им преместване, само по нареждане на отдел „Пътна полиция” при СДВР.

comment 0
visibility 588

В София ще се проведе обсъждане за наборната служба

Темата, която ще се обсъжда е „Отбраната е математика. Наборната служба - част от уравнението". Събитието е утре - 17 април   От пресцентъра на БСП - София съобщиха, че ще се проведе разискване за наборната служба на 17 април. Организатори са Експертна общност по сигурност и отбрана - гр. София, Конфедерацията на обществените организации по сигурност и отбрана, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и Дискусионен клуб „Политика 21" към БСП - София. Темата, която ще се обсъжда е „Отбраната е математика. Наборната служба - част от уравнението". Събитието ще бъде в София, в зала № 3 на ІІ етаж на Федерацията на научно-техническите съюзи, която се намира на ул. „Г Раковски" № 108 от 10.30 часа.