Тема: Гео Милев

comment 0
visibility 2149
пожар

Пожар гори в "Гео Милев"

Пожар гори в столичния блок 18В в квартал "Гео Милев", съобщава Bulgaria ON AIR. По информация на медията има откаран мъж в токсикология, след като е вдишал от опасния дим.    Според свидетели на инцидента пожарникарите са изнесли и газова бутилка. На място има няколко екипа огнеборци.  Хората са напуснали апартаментите си, патрули отцепват района.  

comment 0
visibility 3434
пожар

Пожар в търговски център в "Гео Милев" (СНИМКИ)

Пожар в търговския център в столичния квартал „Гео Милев”. По непотвърдена информация причината за стихията е повреда в ел. инсталацията, съобщават от Нова телевизия.Работили са 6 екипа с 2 автомеханични стълби, по фасадата е бил огънят. Имало е отвори и пламъците са обхванали помещения вътре. Първите екипи са се отзовали на четвъртата минута. Огънят е локалиризиран на 20-та минута.    Над сградата се е носил гъст черен дим. Екипи на пожарната са се борили с огъня. За сега няма информация за пострадали.   Сигналът  за бедствието е подаден тази сутрин малко след 04 часа.    Очаквайте подробности  

comment 0
visibility 374
изложба

Столична библиотека с изложба за 125 години от рождението на Гео Милев

Столична библиотека почита 125 години от рождението на Гео Милев с изложбата "Човека преди всичко". Тя  представя част от книжовното наследство на твореца, съхранено в библиотеката. Събитието ще бъде утре- 15 януари от 11 часа в Мраморното фоайе-партер на книжния храм.    „Човека преди всичко. Духът е човека. Духът. Върховният дух. Светия Дух. Който създава нуждата от красота. Който създава нуждата от Изкуство”. Така Гео Милев -поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор, издател, публицист и журналист - формулира основната и вечна тема в литературата във „Възвание към българския писател”, поместено в списание „Везни“, бр. 4 от 1921 г.    В изложбата са представени първите издания на двете приживе издадени стихосбирки на поета – „Жестокият пръстен” (1920) и „Иконите спят”(1922) , първото самостоятелно издание на поемата „Септември” 1944 под редакцията на Марко Марчевски, книги на наши и чужди писатели, издадени от издателство „Везни”, повечето в превод на Гео Милев. Изложени са и броевете на списание „Славейче” 1906 г., където са поместени първите публикации на малкия Георги Милев Касабов /Гео Милев/ рисунките „Как се рисува” и стихотворението „Зима”, както и кн.7/8 1924 г. на сп. „Пламък”, където за първи път е отпечатана поемата „Септември”, течението на сп. „Везни” (1919-1922).     Оригиналният подпис на Гео Милев е в преведената от него книга на  Ернст Толер „Маса човек”. В изложбата е включен и том от избраните произведения на поета (1940), със съставител Мила Гео Милева, подарена на Камен Зидаров с неин автограф.   

Реклама
comment 0
visibility 545
кръвно налягане

Мерят безплатно кръвното в парк "Гео Милев" (СНИМКИ)

Безплатно мерене на кръвното налягане се провежда днес в парк "Гео Милев". Това е доброволческа инициатива, посветена на Международния ден за борба с хипертонията, съобщават от администрацията на район "Слатина".Ще има и проверка на пулса, и на индекс масата. Хората ще могат да задават и всякакви въпроси, свързани със здравето. Данните на Българската лига по хипертония показват, че в страната нараства броят на хората с високо кръвно налягане. Всеки трети над 15 години е с повишени стойности. Доста по-голям е броят на хората с хипертония във възрастовия диапазон 45-65 години.  

comment 0
visibility 2088
Жълти павета

Находка: Столичанка намери 6 кв. м жълти павета (СНИМКИ)

Софиянка откри около 6 кв. метра жълти павета в задният двор на новата си къща в кв. "Гео Милев".  На място е изпратен екип на общинското дружество "Софинвест", за да прибере жълтите павета, тъй като те са обявени за културно наследство, съобщават от столична община. Според историци, блокчетата са внесени от Австро-Унгария в първите години на ХХ век. През 1907 г. и 1908 г. като те са поставени на бул. "Цар Освободител" и на площада пред Народното събрание. Всички павета, които са събрани за период от 110 години от участъци в столицата, където са били заменени с друг вид настилка, се съхраняват от общинското дружество. А идеята е те да се използват при ремонти в централната част на столицата. От столичната община благодарят на жената за нейната отговорност и за това, че веднага е сигнализирала за тях. Към момента у нас няма фирма, която да може да произведе блокчета с такава устойчивост и такъв жълт цвят.  

comment 0
visibility 697
Нова детска площадка

Готова е новата детска площадка в кв. "Гео Милев" (СНИМКИ)

От вчера жителите на район Район "Слатина" и кв. "Гео Милев" вече се радват на нова детска площадка. Тя е изградена на улица "Светлоструй" 25 в квартала. Мястото за игра е подходящо за по-малки деца като, е поставено нов покритие за безопасност и катерушка с две пързалки. Това съобщиха от районната администрация на страницата си в социалната мрежа. Да ни е честита и да събира много смях и усмивки си пожелават жителите на квартала.

comment 0
visibility 781

Открит диалог за бъдещето на район "Слатина"

Живеещите в "Слатина" могат да се включат в открит диалог за бъдещето на района. Това ще се случи на 4 ноември от 11:00 часа в центъра на парк "Гео Милев". Кметът Наталия Стоянова, екипа на администрацията, както и общинските съветници от района Андрей Иванов, Нина Чанева и Живка Новкова ще очакват всички, които желаят да се включат, за да намерят заедно най-добрите решения за района. От общината уверяват гражданите, че могат да поставят всякакви въпроси, независмо дали засягат образованието, инфраструктурата или икономиката.