Тема: гето

comment 0
visibility 1781
Събаряне на незаконни постройки в район Илинден

Разчистват събореното гето в Илинден, 42 души са настанени в приют (ВИДЕО)

Продължава разчистването на останките от незаконни постройки в гетото на столичната улица Суходол 3 в район Илинден. В понеделник там започна премахването на къщите. Процесът стартира през 2017 г. и поетапно се премахваха. Всеки ден недоволни роми са при кмета на района Иван Божилов. Същевременно пък той трябва да следи и за дейностите по разчистването на терена, тъй като е отговорен за премахването на гетото в района му.  Преди събарянето над 140 души са изведени от мястото. "До момента сме настанили 42 души за 3 месеца в приюта. Само те имат лични карти. Оказа се, че повечето  от обитателите от деца не са си извадили лични карти, а вече са на по 30 - 40 години", коментира пред Столица.bg Иван Божилов. Всички, които са живяли в зоната с незаконни постройки са без адресна регистрация в София. Няма напрежение в района.

comment 0
visibility 357
Гето

Спектакълът "Гето" гостува в Музикалния театър (СНИМКИ)

Спектакъла ''Гето'' по музика на Горан Брегович ще гостува на Музикалния театър в София. "Гето" е един уникален спектакъл, които постоянно еволюира от зараждането си през 2002/2003 г. в Teatro Massimo, Пале На 21 май той бе част от програмата на Оперния театър в Стара Загора. Като на 29 май ще бъде представен за публиката на сцената на Националния музикален театър в столицата. Визията на спектакъла черпи вдъхновение от поетичната живопис и от цветовете на Марк Шагал, а драматичното действие се развива в основните теми за едно ново виждане на движенията. Сценографията е дело на Тодор Демеров, а красивите костюмите на Мария Христова. Главната роля на Сара ще бъде изпълнена от Анелия Димитрова, а в ролята Давид ще й партнира Паскуале Казелли. В спектакъла ще може да се види почти цялата балетна трупа на Държавна опера-Стара За Той ще бъде представен на 29 май от 19:00 часа. Билети могат да се закупят от касите на Музикалния театър в София.

comment 0
visibility 1548
Орландовци

Махат незаконните постройки в „Орландовци“

Незаконните постройки в „Орландовци“ ще бъдат премахнати от Столична община. Това е разпоредил вицепремиерът Красимир Каракачанов. Те ще бъдат махнати от протежението на улиците „Дан Колов“, „Лавандула“ и ул. „Сините камъни“. Вицепремиерът бе сезиран за проблема на живущите в района на кв. „Орландовци“. Живущите дори са представили подписка от 517 души, те посочват, че в квартала се е формирало незаконно поселище, което се превръща в голямо гето. Проблема, обаче,  не е от днес, а от години и положението вече е нетърпимо. Живеещите в района се оплакват от лошо качество на живот, зачестили грабежи и домови кражби, разпространение на наркотици и хулигански прояви. В сигнала до Каракачанов се посочва, че от години в този район се заселват множество лица без да имат това право. Подписката е изпратена от него и до кмета на Столична община с настояване за незабавна проверка и установяване на броя и вида на незаконните постройки и да се започне премахването им. В отговор „Общински строителен контрол“ при Направление „Архитектура и градоустройство“ вече образува проверка и възложи процедурата по установяване и премахване на незаконните постройки във формиралото се гето.

Реклама
comment 0
visibility 2762
Протест в Красна Поляна

В Красна поляна не искат ромски жилища на спортна площадка

Жители на кв.„Факултета” излязоха на мирен протест тази сутрин. Недоволстовото им е породено от план ромите от Виетнамски общежития, да бъдат настанени в контейнери. Според този план контейнерите ще бъдат превърнати в домове, до поликлиниката във „Факултета“, съобщава Нова телевизия. Те ще бъдат преместени на само 500 метра в квартала на мястото на зелено игрище, на което играят децата от района. Именно това ядоса жителите на „Факултета“, и те излязоха на протест. Те не са съгласни с плановете на общината новите жилища да бъдат точно върху игрището. Според живеещите мястото е твърде малко и не позволява направата на апартаменти заедно с паркинг за коли. Живущите недоволстват и от това, че районният кмет иска да направи гето в гетото. В квартала живеят три етноса роми, българи и мюсюлмани. Проблемите за живущите идват основно от Виетнамските общежития. Според участник в протеста, в района няма къща която да не е била обирана и човек, който да не е бил ограбен.По план от 102 контейнера ще бъдат сглобени 51 апартамента, за повече от 300 жители на Виетнамските общежития. Общо 2,4 млн. лв. пък е бюджета за направата на апартаментите. Срокът за изпълнение е 160 дни. Очаква се строителството да започне до края на месец март.

comment 0
visibility 704

Младост 3 пропищя от ромите

Жителите на квартал Младост 3 се оплакват от истинско ромско нашествие. Те са изпратили сигнал до Helpbook.info, в който се възмущават от оформилото се ромско „гето“ пред блок 313 в квартала. Столичани твърдят, че всичко започнало с поставяне на каравана, в която се заселили неопределн брой хора. След това пристигнал още един автомобил и останал на поляната, пише Днес. Жителите на Младост 3 споделят, че преди време общината е провела акция за премахване на коли, които са паркирани върху тревните площи. Тези от „катуна“ никой не ги закачил. Столичани отправят апел към компетентните органи да вземат мерки и проблемът с пребиваващите на поляната роми да бъде решен.