Тема: глоба

comment 0
visibility 532
Строители в "Сухата река" отнесоха глоба за замърсяване

Строители в "Сухата река" глобени за замърсяване на улица (СНИМКИ)

За замърсяването с кал на улица "Христаки Павлович"  в "Сухата река" строителната фирма "ELIT - КМС ЕООД" е получила акт. Нарушението е установено днес при текущ контрол от екипи на Столичен инспекторат.   Замърсяването с кал на уличното платно е причинено от излизащи камиони от строителната площадка, която е  разположена на същата улица - на номера 8, 10 и 12 . При проверката е установено още, че на обекта липсва устройство за измиване на ходовата част на строителните машини.    Размерът на санкцията за подобен род нарушения е на основание Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община.     

comment 0
visibility 1583
контрола и билети

В София: Контрольорите няма да глобяват, ще продават билети

Контрольорите започват да продават билети от 1,60 лева в превозните средства от днес,20 март.   Те ще имат възможност да връщат ресто. "Но молим пътниците да имат точно приготвени сума, за да се избегне размяната на пари", апелират от Центъра за градска мобилност.    Контрольорите няма да продават билети от 30 лева (глоба) и да съставят актове. Промяната е временна до изтичане на необходимостта от извънредни мерки срещу COVID-19. Лицата задължително ще са с маски, ръкавици и очила.   "Пазете тях! Пазете и себе си!Молим пътниците за отговорност и солидарност за изпълнение на мерките и спазване на реда и закона в тази ситуации", казват още от ЦГМ.    

comment 0
visibility 806
изхвърлени кашони

Управител на магазин отнесе глоба заради кашони

Управител на магазин от "Триадица" получи глоба днес заради изхвърлени голямо количество отпадъци от кашони до контейнер за битов отпадък. Нарушението е констатирано при текущ контрол на ул. "Костенски водопад",  съобщиха от Столичен инспекторат.   Санкцията е състaвена на основание  Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община  

Реклама
comment 0
visibility 646
глоба

Глоба за забравена химическа тоалетна на ул. "Миджур" (СНИМКИ)

След извършване на планов ремонт на ул. "Миджур" в "Лозенец" от Столичен инспекторат са установили, че извършващите ремонта са оставили химическа тоалетна на пътното платно.   Глобата, която е наложена, е задействала отговорните лица от фирмата, която я е поставила. Тоалетната веднага е махната и мястото е освободено.   

comment 0
visibility 1222
глоба за кални гуми

Строители от бул. "Монтевидео" с глоба заради кални гуми на камиони

  Строители, които изпълняват обект в "Овча купел", получиха глоба от Столичния инспекторат за замърсяване на участъци от бул. "Монтевидео". Причината е излизане на камиони с кални гуми от строяща се в момента сграда на булеварда  и пресечната ул."Маестро Кънев".    Инспекторите са съставили акт за установяване на административно нарушение на техническия ръководител на обекта и са дали предписание за почистване на изцапаното платно.   

comment 0
visibility 1395
глоба

Глоба за строители в "Красно село" за неразрешено затваряне на улица

Технически ръководител на строителен обект в "Красно село" бе глобен от Столичен инспекторат. Причината- допуснал е да затвори улица и да разположи бетонпомпа без разрешителни документи на бул. "Цар Борис III" 135.    След съставянето на акта неправомерно разположената строителна техника е премахната. Нарушението е констатирано съвместно с представители на районната администрация.    

comment 0
visibility 258
Локомотив София

Локомотив (София) играе 6 домакински мача без публика

Локомотив София ще играе шест домакински мача без публика. Това реши Дисциплинарната комисия на БФС. "Железничарите" си изпросиха наказанието след бруталните сцени в края на мач от 17-ия кръг на Втора лига срещу Хебър (3:3) в столичния квартал "Надежда". Изравнителния гол на гостите стана повод финове на Локо София да нахлуят в ложата и да излеят агресията си върху президента и придружаващите го лица на Хебър. Пострадалите бяха той, съпругата и брат му. Определеното наказание от лишаване от публика в 6 домакински мача означава, че до април "железничарите" ще играят пред празни трибуни в "Надежда". Клубът трябва да плати и глоба от 2500 лв. за побой и 4 срещи без публика. За саморазправа на ръководители от клуба домакин със служебни лица на клуба на гостите Локо София се лишава от публика за още 2 домакински срещи и глоба от 1250 лева.

comment 0
visibility 325
камион

Фирма отнесе глоба за камион, посипал бул. "Сливница" с хартии

Фирма е получила акт, защото неин камион е замърсил с хартии столичния бул. "Сливница". Инцидентът е от вчера, съобщават от Столичния инспекторат.    Товарният автомобил- контейнеровоз /Скания СВ 8760 КТ/ при транспортиране на хартии и картон /вторични суровини/ е замърсил уличното платно на бул. "Сливница". Контейнеровозът е бил без предпазна мрежа или чергило, вследствие на което са разпилени хартии и картони, които са замърсили платното. Освен замърсяването това също така е и предпоставка за пътни инциденти.    

comment 0
visibility 516
Мръсна улица в район Сердика

Технически ръководител си изпроси глоба заради замърсяване на улица в "Сердика" (СНИМКИ)

Горенето на открито на кашони и найолонови торби гарантира солена глоба на нарушителите. Сигналът за пушеците е подаден в III РПУ в София. Служтелите на Столичен инспекторат са реагирали веднага. Отпадъците са били запалени на ул. 321 №17 в район Красна поляна. Заради нарушението им е съставен акт по чл. 71 т. 17 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община. Глоба си изпросил и техническия ръководител на  на строителен обект на ул. "Лютиброд" №6-8, район "Сердика". Инспектори му съставили акт за административно нарушение, защото по време на строителството е допуснато замърсяване на уличното платно. Актът е съставен по чл. 61 т.2 от Наредбата за управление на отпадъците и поддържане и опазване на чистотата на територията на Столична община, съобщават от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 550
кофи

До 2500 лева глоба за вандалите, които обръщат кофите за боклук в София (СНИМКИ)

Вандалите, които обръщат кофите за отпадъци в София, са заплашени от глоба в размер до 2500 лева, ако бъдат хванати. Защото това е вандализъм. Санкциите ще бъдат налагани във връзка с Наредбата за чистотата на територията на Столична община, съобщи пред журналисти на специален брифинг шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Но тъй като се работи заедно с полицията, ако бъдат хванати, злосторниците ще бъдат санкционирани и по Наредбата за обществения ред.    В момента се анализират записите от камерите по улиците на София заради обръщането на контейнерите за смет. Полицията също работи по случая, допълни заместник- кметът на столицата Йоана Христова. Тя обясни, че сигнали за вандализма има от всички части на града- не само от центъра. Инцидентите са и от тъмната, но и от светлата част на денонощието. Основно има огънати капаци на кофите. А това се прави, когато те се обръщат или се удрят.    За ремонтирането на контейнерите Столична община се е обърнала към фирмите, които извършват сметосъбирането.               

comment 0
visibility 801
Обърнати контейнери

Обърнати кофи "уредиха" с глоба фирмата за почистване в "Оборище"

Фирмата за почистване в район Оборище в София се сдоби с глоба заради обрънати контейнери за боклук. Те получиха санкция от Столичен инспекторат, който следи за работата на всички фирми за почистване в столицата. Наложената санкция е заради обърнатите контейнери на ул. "Димитър Греков" от страната на парка "Заимов". В близост до кръстовището с ул. "Сър Стивън Рънсиман" са били събрани  и обърнати на една страна шест броя контейнери за битов отпадък. Гледката предизвика много коментари в социалната мрежа. Оказало се, че контейнерите са обрънати, защото са били подготвени за подмяна. От Столичен инспекторат установили нарушението и глобили фирмата. Служителите веднага са предприели мерки за незабавни действия за извозване на контейнерите до материално-техническата си база.

comment 0
visibility 903
тротинетки

Книжка за мотопед, за да карате тротинетките- иначе глоба от 50 лева

Който иска да кара модерните електрически тротинетки трябва да го прави само ако има валидна книжка за мотопед. Ако няма- глобата е 50 лева. Тя ще бъде под формата на фиш, който не може да се обжалва. Това са промени, за които настояват властите, съобщава Bulgaria ON AIR. Причината за въвеждането на санкциите са зачестилите инциденти с двуколесните.    Сред предложенията за новите превозни средства са водачите им да имат навършени 16 години и да не се допуска да карат с повече от 25 километра.    От своя страна обаче хората, ползващи тротинетки, настояват да не бъдат глобявани. Докато не се изяснят новите правила.  Планирано е регламентът за придвижване с електрически тротинетки да влезе в сила  до края на годината.            

comment 0
visibility 274
глоба за камиона

Глоба за шофьор на камион, изсипал отпадъци на неразрешени места

Шофьор на камион бе глобен, защото е транспортирал земни маси и строителни отпадъци без издадено направление и ги е е изсипал извън места определени за обезвреждането им /Околовръстен път 141, район "Лозенец"/.Санкцията е наложена на работник от фирма "Каримена груп" ООД. Проверката е дело на инспектори и служители на Общинска полиция.      

comment 0
visibility 511
Трамвай №12

Ватманката на потеглилия трамвай с глоба и предупреждение за уволнение

Ватманката на трамвая, който тръгна без нея, ще бъде наказана с глоба и предупреждение за уволнение, съобщава БТВ. В социалните мрежи придоби популярност случаят с трамвая, който тръгна, след като ватманката му слезе да си купи кафе и закуска. Само бързата намеса на едно момче предотвратява трагедия. Мануел Георгиев забелязва, че трамвая се движи назад, веднага осъзнава какво може да се случи на близкото кръстовище, качва се в мотрисата и инстинктивно натиска десен педал, разчитайки че това е спирачката. За щастие, преценката му е била вярна. Началникът на депо „Банишора“ споделя пред БТВ, че вероятно мотрисата е оставена без да е пусната паркинг спирачката, в противен случай няма как да тръгне

comment 0
visibility 559
Метростанция Сердика

Глобяват мъжа, създал паника в метрото

Човекът, който стресна пътниците от метростанция „Сердика“ снощи, възпроизвеждайки случаен изстрел с газовия си пистолет, ще бъде глобен, съобщават от БТВ. Припомняме, че около 18 ч. младеж на 19 години е тичал, за да се качи на мотрисата и пистолетът му е паднал, възпроизвеждайки изстрел. Няма пострадали хора. Оръжието е законно притежавано, газов пистолет. Момчето работи като охранител в частна фирма. Според закона, охранителите трябва да използват служебно оръжие и то да стои в каса или на работното място. Не е разрешено носенето на газов пистолет с патрон в цевта. Явно момчето не е компетентен да борави с оръжие, след като допуска подобно грубо нарушение на закона. Той ще бъде глобен за неправилно съхранение на оръжието си.

comment 0
visibility 757
бетоновоз

Разляха бетон на "Жолио Кюри", нарушителят го чака глоба (СНИМКИ)

Разлят бетон на бул."Жолио Кюри" е бил забелязан от екип на Пътна полиция- София. Те са подали сигнал в Столичния инспекторат. От там чрез системата си за видеонаблюдение са намерили извършителя на нарушението. Установена е фирмата, на която е бетоновоза, замърсил пътната настилка. Очаква я глоба за деянието, казват от Столичен инспекторат.

comment 0
visibility 2752
Проверка на кучета и стопани

Депутати искат 1000 лв. санкция за агресивно куче

Депутатите отново ще поискат промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност във връзка със зачестилите тежки инциденти с агресивни кучета. Сред предложенията са увеличение на санкцията за агресивно куче без намордник от 100 на 1000 лева, глоба най-малко 300 лева за куче без повод, което е над 5 килограма, 500 лв. санкция за разходка на кучетата в детски площадки и забранени за това места, съобщава bTV. Исканията идват след като мъж бе изяден от пет кучета в свогенското село Владо Тричков, а след няколко дни дете бе нападното от питбули в София.  

comment 0
visibility 2222
Гала в планината

Защитени цветя докараха глоба на водещата Гала

Водещата от Нова телевизия Гала била глобена, защото брала защитени цветя на Витоша. Това призна тя днес пред камерите на "На кафе".Гала била с приятелката си Кремена Халваджиян. Жените решили да си откъснат малко симпатични треви в планината. Е, оказало се,че тези "треви" реално са защитен вид цветя. Появил се изненадващо мъж, който спретнал скандал на популярното лице от екрана. Той се разкрещял на двете туристки заради "треволяците". Гала признава, че е нормално да ги санкционират, като са брали защитени цветя. Но в никой случай тя не приема крещенето на мъжа.    

comment 0
visibility 2471
Бус лента камери

50 лева глоба за каране в бус лентата

Столична община слага 40 камери, които да ловят водачите, каращи в бус лентите. "Целта е градският транспорт да стане по-бърз и по-удобен. Също така искаме да насърчим използването на обществения транспорт", обяснява столичният кмет Йорданка Фандъкова. Последни данни сочат, че се увеличава броя на гражданите, ползващи градския транспорт. Освен денонощен контрол, ще има и финансови санкции. Всеки, позволил си да шофира в лентата за градския транспорт, ще трябва да плаща 50 лева глоба, съобщава bgonair.bg. Трафикът в столицата е силно затруднен. И заради това карането в бус лентата е едно от най-честите прегрешения на водачите. Най-честите нарушители са хващани на бул. "Цариградско шосе". Именно там проверяваха само патрули на КАТ. Сега вече ще има и камери. През миналата година са глобени общо 2300 шофьори. А от началото на тази година до момента са наложени над 1600 санкции. Това е близо 4 пъти повече от същия период на миналата година.      

comment 0
visibility 1000
Граф Игнатиев

Регионалното министерство глоби София с над 1,5 млн. лв. заради некачествени ремонти

Глоба в размер над 1,5 милиона лева е наложило Министерството на регионалното развитие и благоустройството на София. Причината - открити нередности в обществената поръчка за ремонта на "Граф Игнатиев", съобщи bgonair.bg. Така близо 800 хил. лева ще трябва да платят данъкоплатците. Има наложена 5-процентна финансова корекция и на договора за ремонта на зоната около храм- паметника "Александър Невски". Иначе казано нови 900 хил. лева, които ще са за сметка на българския данъкоплатец. Отговор на Столична община показва, че тя оспорва всички аргументи на Регионалното министерство. Ремонтите в София, но и в Пловдив станаха причина за доста скандали заради лошото качество на изпълнението на договорите и високите цени.      

comment 0
visibility 3072
централен гробищен парк

От 50 до 250 лева глоба за занемарени гробове в София

Ако не поддържате гробовете на починалите си близки в София може да се сдобиете с глоба от 50 до 250 лева. При повторно нарушение санкцията става 500 лева, съобщава "Монитор". Наказанията са упоменати в Наредбата за гробищните паркове и погребално- обредната дейност. За реда в гробищата и съставянето на актове отговарят служителите на ОП "Гробищни паркове" и администрацията на съответните райони. Който го хванат да бърка бетон или да прави неща, които увреждат гробищната инфраструктура, глобата е от 1000 до 2000 лева. Който тръгне да изсича дървета, да гради пейки и маси или огради в парцелите, без да има разрешение от директора на "Гробищни паркове" или кмета на дадения район, ще трябва да се раздели с от 250 до 500 лева. Слагането на плоча или паметник без разрешение се наказва с от 300 до 500 лева. 96 човека пазят гробищните паркове в София. Охранителите следят за реда в парковете Банкя, Бакърена фабрика, Малашевци, Горна баня, Княжево, Симеоново, Дървеница, Драгалевци и Орландовци. Охраната е денонощна, като на Централните гробища, Малашевци и Бакърена фабрика обикалят и патрули.  

comment 0
visibility 502
Акция скорост - проверка на КАТ

Засякоха 3575 нарушителя за шест дни при акция "Скорост" в София

За шест дни на територията на София и Софийска област са засечени 3575 нарушители на скоростта, при полицейска акция по линия на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL. Акцията имаше за цел да изостри вниманието на всички шофьори, върху скоростта, която е една от основните причини за тежки произшествия с най-много жертви и ранени, съобщават от ОДМВР - София. От общия брой 1779 нарушители са били заснети с мобилни камери, а 1796 са заснети с тринога. Установени са над 50 нарушителя движещи се с над 50 км/ч от максимално разрешената скорост за движение в населено място. 

comment 0
visibility 881
Почистване на двор на ул. Кораб планина 15

Собственик изчисти двора си след санкция на Инспектората

Собственик на имот в столичния квартал "Лозенец" набързо изчисти и излъска двора си, след като му бе съставен акт от Столичен инспекторат. Къщата с двор се намира на ул. Кораб планина 15 в район Лозенец. От дълго време в двора са се трупали камари от отпадъци, които са се разпилявали от вятъра и замърсявали околното пространство. Инспекторите по административен път са открили собственика на имота. Направено му предписание за почистване и е поставен срок. Той обаче не спазил срока и затова е получил санкция - акт, а по-късно по процедура ще се определи и размера на глобата. Санкцията е станала причина притежателят на имота на ул. Кораб планина да изчисти отпадъците от мястото. Те са събрани и извозени, а замърсеното пространство изчистено.