Тема: горене

comment 0
visibility 976
глоби

Домакинът на общежитие на бул. "Искърско шосе" глобен заради горене на отпадъци

Екипи на Столичен инспекторат от район "Искър" санкционираха за две нарушения домакина на общежитието, което се намира на бул. "Искърско шосе"и ул. 5001 в района. Първата глоба е за това, че в котлето на отоплителната инсталация се изгарят отпадъци от ПДЧ плоскости, пластмасови опаковки и други отпадъци. Другата санкция е за замърсяване на пространството около сградата, както и на двора.    В двора също така са установени големи чували със събрани отпадъци, които вероятно са предназначени за изгаряне. По време на проверката горенето е преустановено. Предстои последващ контрол.  

comment 0
visibility 566
цех за мебели

Цех за мебели глобен за горене на отпадъци

Цех за производство на мебели "Хоум Дизайн 21" ЕООД е глобен от екип на Столичен инспекторат в район "Слатина" за горене на отпадъци от плоскости /ПДЧ/ за отопление. Обектът се намира в сградата на "Тих Труд" на бул. "Асен Йорданов" 11. За констатираното нарушение, инспекторите са съставили акт за установяване на административно нарушение.

comment 0
visibility 937
Столичен инспекторат

Заради нарушения искат закриване на пункт за отпадъци в "Христо Ботев"

Столичен инспекторат ще иска закриването на пункт за вторични суровини в софийския, ромски квартал "Христо Ботев". Причината са системни нарушения и по-конкретно редовно горене на отпадъци и суровини на открито. Вчера отново бе установено изгаряне на пластмаса на открито. Органите реагираха светкавично на сигнал за гъст, черен и задушлив дим в квартала. Пушекът се разнасял в района на ул. "Вл. Минков - Лотко" в район "Слатина". На място инспекторите са установили, че работници горят пластмаса в пункта за вторични суровини. Съставени са 2 акта на работниците и такъв ще бъде направен и на юридическото лице, отговорно за извършеното нарушение. От Столичен инспекторат ще направят предложение пунктът да бъде закрит.

Реклама
comment 0
visibility 883
проверки

Във "Възраждане": 17 проверки за горене на отпадъци в частни имоти

Съвместна проверка по сигнали на граждани за горене на отпадъци в частни имоти в район "Възраждане" имаше вчера от екипи на Столичен инспекторат, служители от 03 РУ – СДВР и районна администрация „Възраждане“.   Бяха проверени 17 жилища на различни адреси. На ул. „Ген. Цончев“ и бул. „Ал. Стамболийски“ за установени нарушения (горене на ПДЧ плоскости) са наложени 3 броя глоби с фиш.В Баталова воденица, на ул. „Антим I", ул. „Зайчар“ и ул. „Перник“ не е установено горене на отпадъци, гражданите са се отоплявали с дърва и въглища. Проверките продължават.    

comment 0
visibility 3311
Пушещи комини

Два акта за горене на отпадъци съставиха в София

Екипите на Столичния инспекторат, които започнаха проверки вчера в София, са съставили два акта за нерегламентирано горене на отпадъци, съобщава Столична община. Санкциите са за горене на отпадъци в район „Подуяне“ и по-конкретно на улиците Резбарска и Пасарелски язовир. Установено е горене на отпадъци, за да се осигури отопление и в район „Триадица“. Припомняме, че в петък екипите на Столичен инспекторат започнаха проверки за установяване на замърсяване на въздуха с прахови частици в следствие на незаконно изгаряне на отпадъци и източници на замърсяване като автосервизи, строителни обекти, пунктове за смяна на гуми, цехове за мебели и др.

comment 0
visibility 555
горене на отпадъци

Откриха 4 камиона с боклуци, подготвени за горене в Красна поляна

Четири камиона с боклучи, приготвени за изгаряне са открили днес служители на Столичен инспекторат при проверка. Отпадъците са били складирани в района на Виетнамските общежития в район Красна поляна, съобщиха от Столична община. Проверките са съвместно с район "Красна поляна" и екипи на 3 РУ - СДВР на ул. „Рижки проход“. От там са иззети и извозени за депониране. Обитателите на общежитията са приготвили да ги горят, за да се топлят. Утре акцията по извозване на отпадъци ще продължи. Осем акта съставиха днес екипи на Столичен инспекторат при проверки за източници на замърсяване в различни райони на София.  При извършени проверки, които са насочени към замърсители на въздуха са установени нарушения. Инспектирани са строителни обекти, автосервизи и пунктове за смяна на автомобилни гуми. Извършени са и проверки за горене на отпадъци на открито. Екипите провериха 33 строителни обекти в районите "Красно село", "Изгрев", "Студентски", "Лозенец" и "Витоша".  В тези райони на София са съставени 7 акта за установени нарушения. Инспекторите са проверили общо 28 автосервизи и пунктове за смяна на автомобилни гуми и за горене на отработено масло. За горене на отпадъци на открито в район "Подуяне" е съставен акт на ул. "Дан Колов“. През този месец при проверки в жилищата са съставени и 11 акта. Вчера пак при порверка бяха заловени хора, които горяха отпадъци под моста на Захарна фабрика в район Илинден. съставени са им актове.

comment 0
visibility 291
Захарна фабрика

Глоба за горене на отпадъци под моста на "Захарна фабрика"

Лице е глобено за горене на отпадъци под моста на "Захарна фабрика". Сигналът е подаден от 3 РУ - СДВР, а екипи от Столичен инспекторат от район "Илинден"  съвместно с полицията са съставили акт на нарушителя.    Продължават и проверките за смесване на отпадъци от опаковки с битови. Днес в район "Средец" инспекторите санкционираха лица, които изхвърлят картонени опаковки в контейнерите за битови отпадъци на ул. "Цар Иван Асен II".    Глобите за подобен вид нарушение са от 100 до 5000 лв. за физически лица, а за юридически достигат до 20 000 лв.    

comment 0
visibility 391
отпадъци

Фандъкова: Поисках Народното събрание да подкрепи предложението ми за инкриминиране на гор...

"Нерегламентираното горене на отпадъци е сред причините за замърсяване на въздуха и крие риск за здравето на гражданите. Затова поисках Народното събрание да разгледа и подкрепи предложението ми за инкриминиране на горенето на отпадъците." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова в парламента. Днес групата на ГЕРБ внесе проект за промени в Наказателния кодекс, с които горенето на отпадъци се наказва с лишаване от свобода. Наказанието е до 2 години или пробация и глоба от 2 – 5 хил. лв. според тежестта на деянието. "Горенето на отпадъци е забранено и в момента, но наказанието е само административно. В повечето случаи административната мярка няма възпиращ ефект за извършителите. Това е причината да настоявам общините да имаме по-сериозни механизми за ограничаване на замърсяването от горенето на отпадъци. Заедно с гражданите от „Красна поляна“ сме обсъждали различни мерки, които ще дадат реален ефект и това е една от мерките, зад които и те застават. Надявам се, че ще получим подкрепа и от депутатите от различните политически сили" – посочи също Фандъкова. През последните три дни екипи на Столичен инспекторат и СДВР направиха 21 проверки по сигнали за горене на отпадъци като бяха установени няколко случая на горене на стара дограма. От 1 декември до вчера са направени 345 проверки и са наложени 49 санкции. Столичен инспекторат проверява и строителни обекти, пунктове за смяна на гуми, за вторични суровини, цехове за дограма, автомобилни сервизи и други. Проверките продължават и днес.  

comment 0
visibility 600
Инкричинират горенето на отпадъци

Внасят поправка в парламента за инкриминиране на горенето на отпадъци

Депутати на ГЕРБ внасят в парламента утре поправки в Закона за отпадъците. Промяната е да се инкриминира горенето на отпадъци. "Имам обещанието, че утре народни представители от ГЕРБ ще внесат исканата промяна. Така горенето на отпадъци ще бъде прието за престъпление, а то е спрямо живота и здравето на хората", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. "В последните дни има чувствителни и сериозни превишения на замърсители на въздуха, като най-големите бяха в предишната нощ. Ясно е, че трафикът не е причината за тези превишения, а отоплението с твърдо битово гориво и отоплението на отпъдъци. По отношение на търдото битово гориво предприехме мерки и апелираме хората да се включат в проектите на Столична община за безплатна подмяна на отоплението с по-екологично", каза столичният кмет. След обсъждане на текста на поправката в парламента ще се уточни дали само "горенето на отпадъци на открито" или изобщо "горенето на отпадъци" ще бъде прието за престъпление. Фандъкова отново припомни, че голям проблем с горенето на отпадъците продължава да има в някои райони на София като "Красна поляна" " "Затова поисках и в последните месеци се работеше, в Народното събрание да се приеме инкриминирането на отпадъците. Само за последната седмица са направени над 60 проверки за горене на отпадъци на откирто. Съставени са над 20 акта, но сами по по себе си те не вършат никаква работа", коментира столичният кмет. Тя каза, че заедно с инициативния комитет от Красна поляна искат тази промяна, за да може да има по строги и сериозни сакнции, така че горенето да бъде престъпление. "Санкциите и в момента същестувват, но те за съжаление не дават никакъв резултат. До 3 години очакваме 20 000 домакинства да им се подменят, по програмата, безплатно отоплителните инсталации на ток, газ и пелети", каза Фандъкова.

comment 0
visibility 515
боклуци, горене, актове

Хванаха петима, горили отпадъци във "Факултета"

Кабели, жици, гуми и други отпадъци са горили на открито в кв. Факултета роми. Пушилката веднага е забелязана от служители на Столичния инспекторат в "Красна поляна". Те веднага са предприели незабавни мерки и на място са повикали за съдействие служителите от 3 РУ - СДВР. Петимата извършители са получили актове за забраненото горене на боклуци. Пламъците са били потушени, а замърсеното пространство почистено. Нарушителите са получили актове.

comment 0
visibility 2966
запалени боклуци

Софиянци дишат пластмаса от горенето на отпадъци

От незаконното изгаряне на дрехи и всякакви отпадъци във въздуха попадат невидими частици пластмаса, която след това се вдишва от софиянци. Според лекарите, това е особено вредно за белия дроб, сочи БТВ. Според Мартин, който от години живее до Виетнамските общежития в столицата, в печките се гори всичко. От комините излиза опасен пушек, той се превръща в смог, а хората дишат смога. Мартин е свидетел, че всичко, което може да гори, се хвърля в печките. Лично той подава сигнали за огнища места за горене на гуми и кабели и е на мнение, че не се прави необходимото от страна на властта. Сред всички материали, най-опасен е текстилът. Горенето му нанася най-много щети на организма. В него има оцветители, пластификатори, всякаква химия, разтворители и тежки метали. Вдишвайки остатъци от изгорял текстил, хората могат да получат тежки възпаления на белите дробове. Наночастиците пък успяват да преодолеят белия дроб и да достигнат и увредят друг орган в тялото. Тъй като не желае да се примири с това замърсяване и да диша пластмаса, Мартин е решен да протестира.

comment 0
visibility 600
горене на кабели

Глоби за горене на кабели във "Възраждане"

Нарушител е бил глобен за горене на кабели на открито. Това стана при проверка от екипи на Столичен инспекторат в район "Възраждане"- квартал "Баталова воденица". Виновникът е получил акт за установяване на административно нарушение, а горенето е спряно. Управителят на голяма търговска верига, намираща се на бул. "Т. Александров" и "Лавеле", получи глоба за изхвърляне на кашони и отпадъци от опаковки в съдовете за битов отпадък.  

comment 0
visibility 719

4 акта за горене на кабели във "Факултета"

Столичният инспекторат е безмилостен към нарушителите при планираните проверки за горене на отпадъци. През уикенда бяха проверени 95 обекта и няма наложени санкции, тъй като не са открити нарушители, научи Столица.bg. Засилените контролни мерки бяха предприети заради прогнозното замърсяване  на въздуха в столицата с фини прахови частици. От началото на годината от Столичен инспекторат са съставени 30 акта за нерегламентирано горене на отпадъци на открито, а санкциите са от 100 до 500 лв. В периметъра на проверяващите са  автосервизи и площадки за изкупуване на отпадъци. Дневно се правят по около 25 проверки, съобщиха от Столичния инспекторат. Не е учудващо, че най-много нарушители са хванати в район "Красна поляна", където във Факултета редовно се горят кабели и отпадъци, с които се и отопляват. При текущ контрол в района на кв. "Факултета"  са хванати четири души на ул. "Братска дружба" 8 да горят кабели. За помощ са извикани полицаи от III РПУ, за да се установи самоличността им и са им съставени актове. С акт се е сдобил и нарушител, които е изхвърлил стари гуми в зелена площ. Глобата е за собственика на обекта, а също и за служителя изхвърлил гумите.   131

comment 0
visibility 481

В София обособяват гробища за стари гуми

В столицата вече функционират десетки гробища за стари гуми. Това е превантивна мярка за предотвратяване на замърсяването на въздуха в София. Припомняме, че  наскоро Европейската комисия предупреди България, че ще предприеме съдебни мерки, ако качеството на въздуха продължи да е лошо. В София за отопление основно се използват дърва, въглища, текстил, гуми, които са и най-големите замърсители на въздуха в столицата след транспорта, информира Bulgaria ON AIR. На практика евтиното отопление е вредно. Поради тази причина, в районите „Люлин“, „Красна поляна“, „Овча купел“, :Младост“ и „Дружба“ по инициатива на общината са открити гробища за гуми. Така ще се възпрепятства до голяма степен използването на ненужните автомобилни гуми за горене. От Столичния инспекторат твърдят, че в пунктовете се събират около 9300 гуми годишно. Идеята наистина е добре, но от организацията "Airsofia" напомнят, че невниманието може да доведе до голямо бедствие. До момента са направени 33 акта на физически лица за горене на гуми, като 26 са в „Красна поляна“.

comment 0
visibility 1319

Нерегламентирано горене на гуми предизвика проверки в „Красна поляна“

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова сподели в социалната мрежа, че е получен сигнал от граждани за горене на гуми и отпадъци снощи в район „Красна поляна“. Това е провокирало разпореждане за проверка в района. От поста е видно, че в проверката са участвали екипи на “Аварийна помощ и превенция” на Столична община, на Трето районно на МВР и на пожарната. Сутринта е извършено измерване в района по нареждане на кмета. Продължава следенето на обстановката.

comment 0
visibility 499

65 000 тона стари дрехи и обувки замърсяват въздуха всяка година

В България всяка година се изхвърлят 170 000 тона текстилни отпадъци. Според данни 55 000 тона от тях се депонират, други 50 000 се рециклират, но 65 000 тона текстил всяка година се изпаряват във въздуха. В бедните квартали старите дрехи и обувки се използват за отопление. Изгарянето на тези материали води до отделянето на множество канцерогенни вещества. Цялостното рециклиране на тези отпадъци в момента не може да се случи, защото липсват мощности, където те да се преработват отново, а  гражданите от своя страна не ги предават за вторични суровини. Едно от решенията на този проблем е въвеждането на екотакси при вноса и производството на текстилни дрехи и обувки. Със събраната сума би могла да се изгради система за събиране и рециклиране на отпадъци от текстил. По този начин ще има облекчения и за индустрията, защото ще намали разходите си, ако използва рециклирани материали за производство. Решението зависи от парламента. В комисията по Околна среда в Народното събрание предстои да бъдат внесени поправки в Закона за управление на отпадъците, чрез който се въвежда възможност за прилагане на отговорност на производителите на текстил и обувки през цялото време на жизнения цикъл на техните продукти. Тази практика е утвърдена в страните от Европейския съюз.    

comment 0
visibility 4336

Столична община: Старите гуми да се изхвърлят на определените места

В 13 района на Столична община има пунктове за събиране на стари гуми. Заради предстоящото застудяване и смяна на гумите, от кметството предупреждават да не се хвърлят на нерегламентирани места.  Хвърлянето на посочените места е едно от серозните мерки за качеството на въздуха и превенция за по-чист въздух. В същото време така се ограничават недоброжелателите, които горят гуми за отопление. При смяната, старите гуми могат да се оставят както в центровете, така и на разкритите от Столична община места.  Изгарянето на гуми е един от най-големите замърсители на въздуха. Преди дни кметът Йорданка Фандъкова заяви, че ще предложи законодателни промени и горенето на гуми и други опасни отпадъци да бъде инкриминирано. Защо гумите са сред най-големите замърсители на въздуха? Във всяка една гума има  7 л петрол плюс други химикали - хлор, стирол, бутадиен, които са вредни за здравето. Освен това се съдържат и 20 вида тежки метали – олово, хром, кадмий, живак и др. При изгаряне на гума се замърсяват растенията в радиус до 200 м от мястото на огнището. В почвата остават отрови и действат до 200 дни след изгарянето. Контролът се изпълнява от Столичния инспекторат и от там са категорични, че ще са безкомпромисни в санкциите. В момента има мобилни екипи от служители на инспектората и общинска полиция, които следят да не са горят гуми и други отпадъци. Ето къде са пунктовете:  1. район „Люлин“ бул. „Добринова скала“, срещу бл.402, вх. А ж.к. Люлин 1 – ул. „Константин Константинов“, зад магазин „Фантастико“ ж.к. Люлин 8 – ул. „ Търново“ обръщало на тролеите срещу бл. 816 ж.к. Люлин 10 – бул. „ Генерал Владимир Динчев“, срещу бл.115, вх. Б ж.к. Люлин 7- ул. „ Полковник Стоян Топузов“, до трафопост срещу бл. 738 ж.к. Люлин 5- ул. „ Капитан Васил Данаджиев“ , трафопост до бл.521 2. район „Връбница“ ж.к.. „Връбница“- ул. „Тричко Велев“, до бившето БТК; ж.к. „ Обеля 2“ – ул. „Илия Георгов“ между бл. 231 и бл. 214 3. район „Младост“ кв. „Горубляне“ – ул. „Цветна градина“ до Стадиона; ж.к. „Младост 4“, ул. „Проф. Александър Танев“, терен срещу колелото на автобуси с № 213, 76; ж.к. „Младост 3“, ул. Жечо Гюмюшев“, терен преди пресечката с ул. „Инж. Георги Белов“; ж.к. „Младост 1“, ул. „Митрополит Серафим Сливенски“ , до дърводелски цех; ж.к. „Младост 1“, ул. „Проф. Марко Семов“ и ул. „Андрей Сахаров“; 4. район „Сердика“ ул. „Струга“ ъгъла сул. „Княз Борис I; ул. „Мара Бунева“, кв. „Орландовци“, читалището „Райна Княгиня“. 5. район „Кремиковци“ кв. „Враждебна“, ул. 30-та“ входа на старото футболно игрище; с. Яна, ул. „Света Ана“, площада; 6. район „Нови Искър кв. „Славовци“ ул. „Победа“ /до читалището/; кв. „Кумарица,“ ул. „Кумарица“ № 60 /площадка/; кв. „Курило“, ул. „Чавдар войвода“ /уширение пазар/; кв. „Гниляне“, ул. „Тополите“ /до спортна площадка/; 7. район „Банкя“ с. Иваняне, до контейнерите, разположени пред Гробищния парк; входа за гр. Банкя, обръщало в края на ул. „София“; 8. район „Слатина“ кв. „Христо Ботев“, ул. „Мими Балканска“ № 70; 9. район „Витоша“ кв. „Княжево“, ул. „Петко войвода“ срещу № 2 10. район "Овча купел" ж.к „Овча купел“ 1, ъгъла на бул. „Президент Линкълн“ № 55 и ул. „Зеленика“– Автокозметичен център „Портокал“; Автопаркинг- ж.к „Овча купел“ 1 , бул. „Президент Линкълн“, с/у бл.431; Павилион - ж.к. „Овча купел“ 2, кръстовището на бул. „Президент Линкълн“ и ул. „Петър Димков“. 11. район „Красна поляна“ ул. „Освобождение“ № 25 на паркинга до сградата на районната администрация 12. район „Надежда“ кв. „Триъгълника“, ул. „Шибой“ – ул. „Мрамор“ 13. район „Искър“ ж.к Дружба 2, бул. Цветан Лазаров ъгъла с бул. Копенхаген, дясната страна срещу фирма Роса; ж.к. Дружба 1, ул. Иван Арабаджията, западно до ресторант Милениум на асфалтиран паркинг; бул. Амстердам срещу тържище София до трамвайна линия 23 с. Бусманци, кв. Абдовица и кв. Димитър Миленков в близост до моста на ул. Васил Златарев;

comment 0
visibility 1183

Във "Факултета" горят кабели, направени са 3 акта

Само за седмица служители на Столичния инспекторат глобиха нарушители за горене на открито. При проверка в район "Красна поляна" са направени два акта за административно нарушение, научи Столица.bg. Инспекторите са хванали роми, които горят кабели открито. Цялата ул.  302 в кв. Факултета е била обгазена и смърдяща от пушилката на кабелите. Веднага са извикани полицаи от III РПУ, установена е самоличността на ромите и и е наложена административна санкция. Третият акт пък е направен на съседната ул. 301. Ром е горял стари дрехи и обувки на улицата. Глоби отнесоха и жители в район Средец. При проверка на Столичния инспекторат са направени 4 акта за изхвърляне на строителни отпадъци в контейнери, неправомерно поставени на улицата. Нарушенията са установени на централните  улици "Шишман, "Ст. Караджа", и "Славянска беседа". Според Наредбата за  организация на движението на територията на Столична община се забранява поставянето на контейнери за строителни отпадъци на уличното платно, аргуменитрат се от Столичния инспекторат.

comment 0
visibility 856

Пореден акт за горене на открито в кв. "Факултета"

Служители от Столичния инспекторат съставиха пореден акт за горене на открито в кв. "Факултета" на ул 301 в район "Красна поляна", научи Столица.бг. Нарушителите са запалили огън от стари дрехи и обувки,  които са останали след почистване на дома им. Инспекторите са съставили  акт за административно нарушение на извършителя, с помощта на служители на 3-то Районно управление. От инспектората напомнят, че всеки, който види подобно нарушение може да сигнализира на телефон 987 55 55 и на сайтовете на районните инспекторати.  

comment 0
visibility 818

Колко опасно за въздуха е горенето на гуми в София?

Зимният сезон наближава, а с него и печките започват да бълват пушеци и коктейли от токсични газове. Не е без значение какво ще се гори в тях. В социалната мрежа вече са пуснати предупредителни постове, с които да се предотврати горенето на боклуци, дрехи и най вече гуми.  В последните години се доказа, че замърсяването на въздуха в София се дължи най-вече на отоплението на твърдо гориво и автомобилния трафик. Столична община има Стратегия за качеството на въздуха в София и във връзка с това са предприети мерки. Оказва се, че едно от най-опасните неща за горене са гумите. Защото 7 л петрол се съдържат във всяка гума и още химикали, които са вредни за здравето - хлор, стирол, бутадиен. Освен това в една гума има 20 вида тежки метали - олово, хром, кадмий, живак и др. А какви са щетите от изгарянето? Растенията в радиус до 200 м от мястото на изгарянето се замърсяват. В почвата остават отрови и те действат до 200 дни след изгарянето. До сериозни здравословни проблеми довеждат и храните, в които са попаднали токсини от изгарянето на гуми.  Нервната система на човека е особено чувствителна на олово  и я разрушава. Попадането на олово в организма може да увреди децата като предизвиква трудности в ученето, отравя костния мозък и забавяне на растежа при децата. Вродени дефекти причинява цинкът, а хромът и арсенът са канцерогенни.  Всички тези тежки метали, попадайки в организма на човек могат да предизвикат спонтанни аборти, малформации, вродени дефекти, мутации други увреждания. Стотици столичани умират всяка година от болести причинени от мръсния въздух.