Тема: грипна ваканция

comment 0
visibility 6820
Удължават грипната ваканция в София

В София се удължава грипната ваканция до 15 март

В София се удължава грипната ваканция за училищата до 15 март. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в социалната мрежа. Почивката за учениците продължава до края на седмицата заради увеличаване на заболеваемостта от грип тип В. От Столична РЗИ потвърдиха пред Столица.bg, че грипната ваканция за учениците се удължава. Няма да се затварят детските градини и яслите. Продължават да функционират при строг контрол и филтър на входа. По-рано днес на извънреден брифинг кметът Йорданка Фандъкова препоръча на родителите да спазват указанията и препоръките на медицинските специалисти в градините и яслите, дори да имат бележка от лекар.

comment 0
visibility 14639
Грипна ваканция

Грипната ваканция за София може да се удължи

Не е изключено грипната ваканация за София да се удължи до петък. Това каза образователният министър Красимир Вълчев пред Нова телевизия. Националната грипна ваканция обаче остава до утре включително и най-вероятно няма да бъде удължена, допълни той. Вълчев обясни, че се решава ден за ден, защото обстановката е доста динамична. Пропуснатият материал можело да се навакса през пролетната ваканция. Вчера и премиерът Бойко Борисов бе на мнение, че не трябва да се удължава ваканцията, за да не се затруднява учебния процес. Вълчев коментира и възможността пропуснатият материал да бъде наваксан с отмяна на пролетната ваканция. „Мислим върху всички варианти, но този вариант е на дневен ред. Средно 10 са дните, в които децата са отсъствали. В системата има резерв в учебните програми за преструктурирани. Това ще е за сметка на упражненията, които се провеждат”, обясни министърът. Между 6 и 16 дни от учебната програма ще трябва да се наваксат в различни общини и области, каза Жени Костадинова от МОН пред БНР. Както Столица.bg съобщи вчера, директорът на Столична РЗИ д-р Данчо Пенчев съобщи, че има вероятност за София грипната ваканция да се удължи, тъй като през изминалата седмица се е повишила заболеваямостта.     Изпитите могат така да се направят, че да не се ощетят учениците, които са имали по-дълга грипна ваканция, обясни Жени Костадинова.

comment 0
visibility 4423
Лекарства за грип

Училища в Софийска област излизат в грипна ваканция

В грипна ваканция излизат училищата в общините на Софийска област. В принудителна ваканция са и училища в още 2 области - Стара Загора и Русе. Общо в 10 области в страната е обявена грипна ваканция. По препоръка на Националния оперативен щаб грипната ваканция е заради увеличения брой на респираторните заболявания сред учениците. Учебните занятия се спират до 9 март т. г., понеделник. По-рано днес от РЗИ София област бяха преустановени учебните занимания в общините Костинброд, Своге, Ботевград, Правец, Елин Пелин, Златица и Копривщица. До момента няма положителна проба за корона вирус у нас, съобщиха от оперативния щам във ВМА преди минути. Изследваните днес 12 във Военна болница и 12 в реферетната лаборатория и са отрицателни.  Усложнява се ситуацията с грипна епидеммия от щам Б и бързо расте броят на заболелите, казват от Националния щаб. Това е втора грипна ваканция за тази зима.

Реклама
comment 0
visibility 51892
Грип

Ученици от София – област излизат в грипна ваканция

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи за предстояща грипна ваканция заради грипният вирус тип Б, споделя БНР. Той уточнява, че училища от София-област и Добричко ще бъдат затворени от утре за грипна ваканция, тъй като там се наблюдава повишена заболеваемост от грип тип Б. В Пловдив и Раковски вече 4 училища са в грипна ваканция. В Созопол и Дългопол учениците са във втора грипна ваканция.

comment 0
visibility 931
автобус 63

От ЦГМ пускат по-чести автобуси до Витоша заради грипната ваканция

Две от автобусните линии на ЦГМ от Витоша- 63 и 66 ще се движат с уикенд разписанието си от утре до 5 февруари. Причината за това е голямото желание на много ученици в извънредно обявената и междусрочна ваканция да посетят планината Витоша.   Крайните точки на дестинациите на двете линии са местността Златните мостове и хотел Морени.       

comment 0
visibility 1747
Отсъствия по време на грипна ваканция и скарлатина в детска градина в София

Отсъствията в ДГ и ясли в София се извиняват със заявление от родителите

Отсъствията на здрави деца в детските градини и ясли по време на грипната ваканция ще се извиняват със заявление от родителите и по домашни причини. Преди ден директорът на "Образование" в Столична община Мария Минчева даде указания.  Проблемът възникна след като училищата в столицата излязоха в грипна ваканция, каквато по закон няма да градините и яслите. Много от родителите спряха децата си от градина, за да ги опазят от грипния вирус. Отсъствията на децата в ясли и детски градини в София няма да се извиняват служебно, а със заявление на родителите. Така ще им бъде преизчислена таксата, и за да може ръководството на детското заведение да направи разчет за храната. А ако детето е болно, тогава родителите трябва да занесат медицинска бележка от лекар, съгласно действащата наредба”, посочи Минчева, цитирана от БГНЕС. Грипната ваканция в София е до 4 фуевруари, вкючва  и меджусрочната и учениците трябва да се завърнат в клас на 6 февруари. В 128 ОДЗ в Захарна фабрика пък има дете със скарлатина, групата е под карантина и е затворена. Здравите деца не ги приемат в другите групи, тъй като са контактни и трябва да си ги гледат вкъщи. За отсъствията не е необходима бележка от домашния лекар, тъй като са здрави. Родителите трябва само да пуснат заявление за домашни причини, обясни пред Столица.bg директорът. Ако няма други деца със скарлатина в понеделник всички ще бъдат приети в детската градина.

comment 0
visibility 3394
градина

Градините и яслите в София ще работят и по време на грипната ваканция

Във връзка с нарастването на  броя на заболелите от остри респираторни заболявания в столицата и създаването на епидемиологична обстановка Столичната регионална здравна инспекция обяви грипна епидемия в София  от 27 януари до 4 февруари. От 27 януари ще бъдат  преустановени учебните занятия в столицата. Учениците ще бъдат отново на училище на 6 февруари след междусрочната ваканция.       През този период детските градини и ясли ще продължат да приемат деца при засилен контрол върху здравословното им състояние от страна на медицинските специалисти, работещи в детските заведения. Това съобщиха от Столична община.     С обявяването на грипната епидемия се разпореждат ограничителни мерки за провеждане на профилактични и планови дейности в лечебните заведения. Спират се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, профилактичните имунизации, плановата оперативна дейност и свижданията в болничните лечебни заведения.   Здравните власти съветват гражданите при възможност да избягват места, където се струпват много хора, да ограничат контактите с видимо болни лица, да засилят личната хигиена,  както и при симптоми на остро вирусно заболяване да се обръщат към личните си лекари.