Тема: хепатит А

comment 0
visibility 738

Бум на болни деца от хепатит А в София

За периода от 5 юли до 5 ноември в над двайсет столични училища и детски градини е имало болни от хепатит А, съобщават от Министерството на здравеопазването. Те припомнят, че имаше епидемия в кв. "Факултета". Общо 153 души, от които 144 деца от 2 до 16 години бяха заразени с хепатит А. Местата, на които са установили случай на заразата са шест училища в район "Красна поляна", Софийска гимназия по хлебни и сладкарски технологии и центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания "Райна Княгиня" и "Баба Тонка". Заразени с хепатит А има и в две учулища в  в район "Подуяне", в 62 детска градина в "Слатина", в три учебни заведения в "Люлин", както и в кварталите "Сердика" и "Младост". В началото на месец ноември в Столичната регионална здравна инспекция са получени 500 детски дози ваксина срещу хепатит А. Те ще бъдат предоставени на личните лекари за обхващане на контактните лица по местоживеене и в колективите.

comment 0
visibility 777

Още 500 детски ваксини за хепатит купува общината

Нови 500 ваксини за деца за хепатит А са поръчани преди ден  поради голямото търсене от родители. Това съобщиха за Столица.bg от район "Красна поляна".  Очаква се до дни са бъдат получени и разпределени от РЗИ-София към джипитата. Дозите са детски и продължава търсенето от притеснени родители.  Само едно болно дете има от всички детски градини в "Красна поляна" и за това са предупредени родителите на останалите малчугани. Предприети са всички мерки и е извършена са дезинфекция. От предишните закупени 600 дози - 200 за възрастни и 400 за деца до момента са останали само 60. Именно затова с писмо РЗИ-София е поискало още от ваксината срещу заразната болест. Епидемиологичната обстановка се следи от здравната инспекция. Огнището на хепатита бе открито още през юли - август във "Факултета".  Предприети бяха всички мерки срещу разпространението на заболяването. Извършена бе информационна капания и дезинфекция.  

comment 0
visibility 1080

Родители: В "Красна поляна" никой не ни информира, че има хепатит

Родители на деца в детски градини в Красна поляна не са били информирани за епидемията от хепатит в началото на учебната година. За съществуващата опасност те се оплакаха пред Столица.bg. Майки на 4-годишни деца заявиха, че никой не ги е предупредил и не е имало надпис в детските градини. Трябваше на всички градини, ясли и училища в район "Красна поляна" да има предупреждения, че има опасност децата ни да са в контакт с болни от хепатит, коментираха те. Огнището на Хепатит А бе във "Факултета" и то бе установено от РЗИ-София още през юли. За ситуацията инспекцията редовно уведомяваше общинските власти. През август се оказа, че броят на заразените е нараснал. Още тогава Столична община закупи ваксини. През септември много от хората във Факултета включително и родители на малки деца отказваха да се ваксинират. Сега вече заразаха от Хепатит А е из няколко столчни квартала, въпреки, че в Красна поляна бяха взети всички мерки за дизинфекция и локализирането на болестта. Хепатит А е болест на мръсните ръце и не спазването на елементарни хигиенни навици. Месец по-късно се оказва, че има недостиг на ваксини и общината е закупила още по искане на родители. Първоначално Столична община закупи 100 дози, а преди дни е поръчала още 3000 за най-малките. Ваксините се доставят чрез РЗИ и личните лекари, обясниха от общината. Очаква се да се закупят още дезинфектанти за всички училища и детски градини в засегнатите райони.

Реклама
comment 0
visibility 329

Заразените с хепатит А в столицата се увеличават

Броят на заболелите от хепатит А в София расте притеснително. Регистрираните случаи вече са 104, а според родители, ваксини липсват. Майка с две деца споделя пред БТВ, че в детската градина на дъщеричката ѝ има дете, заболяло от хепатит А. Ваксина за момиченцето била осигурена от личния лекар, но за братчето ѝ нямало, тъй като в неговото училище нямало регистрирани болни. Майката е много притеснена за сина си, тъй като той е в непрекъснат контакт със сестра си, която е в градина - огнище на зараза. От РЗИ са категорични, че ще има ваксини за всички, които са били в контакт със заразен. Според тях контактното лице не е заразно и няма опасност да зарази хората около себе си. Въпросната майка не е намерила ваксина и в аптечната мрежа в столицата. Обяснението на представител на Националната аптечна камара е липсата на интерес от страна на фирмите, зареждащи аптеките. Количествата в мрежата са малко и се изчерпват бързо.

comment 0
visibility 2285

Столична община е купила ваксини за хепатит А, от Факултета отказват да се имунизират

Столична община е купила ваксини а хепатит А, от който са заразени над 50 души в столичния квартал Факултета. Това съобщиха пред Столица.bg от РЗИ София. Огнището на заразата е овладяно и спряно разрастването му, взети са всички необходими мерки. През юли заболелите от хепатит А са били само 6, но до края на август те са над 50. Това е болестта на мръсните ръце и лошата или липса на хигиена, категорични са медици. На хората от Факултета е предложено да се ваксинират, но повечето са отказали, потвърдиха лекари. От Столична община са отпуснати средства за дезинфекция, хигиенизиране на района, ликвидиране на незаконните сметища и дератизация. Засилен е контролът на откритите водни площи, които са забранени за къпане. Столична община и кмета на район „Красна поляна“ са предприели необходимите противоепидемични мерки. Уведомени са личните лекари на всички контактни на заразените лица, както и общопрактикуващите лекари в съседните на жк. Факултета райони - Люлин и Овча купел, съобщава на официалната си страница РЗИ София. Още по темата: Повече от 50 вече са болните от хепатит „А“ във „Факултета“ Характерът на вируса на хепатит А е цикличен и сезонен. Лятото и есента са месеците, през които вирусът се разпространява най-активно. Възникват огнища в отделни райони или квартали на по-големите градове, но след активни мероприятия по хигиенизиране и имунизация, ситуацията се нормализира. Вирусът на хепатит А навлиза в организма през устата, размножава се в тялото и преминава в изпражненията, с които се отделя в околната среда. Заразяването на здравия човек става при попадане в устата му на частици (най-често храна или вода), замърсени със заразени изпражнения. Най-често това става при неспазване на добра лична хигиена или лоши хигиенно-санитарни навици и условия.

comment 0
visibility 1086

Повече от 50 вече са болните от хепатит „А“ във „Факултета“

Към края на месец август, според информация от Столичната регионална здравна инспекция, болните от хепатит „А“ във „Факултета“ вече 51. Припомняме, че през месец юли бяха регистрирани първите заболели от хепатит в квартала, след което е уведомена Столична община и кмета на район „Красна поляна“. Взети са необходимите мерки за ограничаване разпространението на болестта, информира 24 часа. Беше направена дезинфекция и хигиенизиране на района. Премахнати бяха незаконните сметища. Забранено беше къпането в откритите водни площи. Бяха направени необходимите препоръки за ваксинация, а Столична община осигури необходимия брой ваксини. Всички директори на лечебни заведения и детски градини и ясли в квартал „Факултета“ са уведомени и са им предписани дейности за ограничаване разпространението на вируса.

comment 0
visibility 803

„Факултета“ гъмжи от заразени с хепатит А

В столичния квартал „Факултета“ са регистрирани повече от 30 болни от хепатит А само за един месец. Всички болни, с доказан хепатит А, са настанени в болница "Проф. Иван Киров" за лечение. От края на месец юли в квартал „Факултета“ се прави дезинфекция, информира Днес. Жителите на квартала са категорични, че правят всичко възможно да спрат заразата, но липсата на канализация е голям проблем.