Тема: идва

comment 0
visibility 400
влакове

Бързият влак от Бургас вече ще пристига в София с час по-рано

Бързият влак "Слънчев бряг" от Бургас ще пристига в София по-рано. Той ще заминава  от Бургас с 65 минути по-рано. т.е. в 15:25 часа, вместо както досега в 16.30 ч. Това съобщиха от БДЖ      Промяната е свързана с осигуряване на възможност за осъществяване на удобни връзки с други влакове, както и с по-ранното пристигане на бързия влак в удобно време в Централна гара София.      

comment 0
visibility 405
прегледи

Лекар, направил 1900 трансплантации, с безплатни консултации у нас

Лекар, който има в актива си направени 1900 успешни трансплантации, ще консултира български пациенти безплатно на 20 и 21 юни. Необходимо е предварително записване. Става дума за проф. Алп Гюркан- доказан авторитет в областта на трансплантационната, бариатричната и метаболитната хирургия в Турция. Той идва у нас по покана на Здравен информационен център "Медикъл Караджъ".  Професорът е направил над 1900 бъбречни трансплантации от трупни и живи донори с 98% успеваемост. Основал е три центъра за трансплантации в Турция. В момента практикува в Университетска болница Okan. А натрупаните през годините знание и опит предава на младите специалисти в областта на общата и трансплантационната хирургия.    

comment 0
visibility 1297
икони

Чудотворна икона от Атон пристига днес в София

Копие на чудотворна икона на Света Богородица - Троеручица от Хилендарския манастир в Атон пристига днес в 17 часа в София. Това съобщиха свещенослужители, цитирани от "Фокус". Миряните ще могат да се поклонят на светата утвар в древния софийски храм "Света София- Премъдрост Божия".

Реклама
comment 0
visibility 419
лектори на фестивала Webit

Вицепрезидентът на Amazon лектор на Webit в София

Вицепрезидентът на Amazon Пол Майснер е един от топ лекторите, които ще дойдат в София за започващия Webit.Festival Europe 2019. Той ще се проведе от 13 до 15 май в НДК. Сред останалите доказали се имена в световния бизнес, които ще говорят в София, ще бъдат изпълнителният директор на Airbus Defence and Space Дирк Хоке,съоснователят на Crispin Porter + Bogusky, Чък Портър, президентът на D-Wave Systems Бо Евалд, старши партньорът в McKinsey & Co, Пол Уилмот, заместник-директорът на Световната търговска организация Янов Фредерик Ага. 9 компании, базирани в Силициевата долина, са подали документи за стартъп състезанието на Webit - Founders Games, съобщи изпълнителният председател на Webit.Foundation д-р Пламен Русев, цитиран от novini.bg. Очаква се на събитието да има над 10 000 посетители, а потенциалните инвеститори, които стартиращите бизнеси ще се опитат да привлекат на своя страна, ще бъдат над 500.  

comment 0
visibility 356
Кадър от филма

Излъчват филма "Папа Франциск: Човек на думата си" в Дома на киното

За посещението на главата на Римокатолическата църква в София, в Дома на киното, ще се състои прожекцията на филма "Папа Франциск: Човек на думата си". Творбата е на режисьора Вим Вендерс, съобщават от София филм фест. Прожекцията ще бъде на 11 май от 18.30 часа. Филмът разказва за идеите на папата, неговите послания и отношението му към проблеми като бедноста, опазването на природа, социалната справедливост, имиграцията и семейството. Вим Вандерс разказва, че присъствието на папата на екрана е като на някои от най-големите филмови актьори, с които имал късмета да работи.  

comment 0
visibility 2162
папа Франциск

Папата пристига у нас с делегация на най-високо ниво

Негово Светейшество папа Франциск ще пристигне утре сутрин с папска свита, съставена от 35 най-висши представители на Светия Престол. Нивото на делегацията е от много по-високо за разлика от други подобни посещения. В нея са включени държавният секретар на Светия престол кардинал ПиетроПаролин, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за източните църкви, кардинал Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на единението между християните, архиепископ Едгар Пеня Пара, заместник-държавен секретар - с ранг вицепремиер, архиепископ Пол Ричард Галахър, секретар за отношенията с държавите - с ранг министър на външните работи, монсиньор Гуидо Марини, главен церемониал майстор на Папските литургични чествания, координаторът на папските пътувания монсиньорМаурицио Руеда и др. За апостолическото си пътуване в София папа Франциск, ще бъде посрещнат на летище София лично от министър-председателя Бойко Борисов. Ще бъде проведена и среща с президента Румен Радев, гражданското общество и дипломатическия корпус, съобщава Нова телевизия. Светия отец ще се срещне и с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Синодалната палата, след което ще проведе тиха молитва пред олтара на Светите братя Кирил и Методий в катедралния храм „Свети Александър Невски“.В 13 ч. на 5 май папа Франциск ще проведе неделната молитва „Царице небесна на пл. „Свети Александър Невски“. Това е и първото събитие на което ще могат да присъстват граждани и гости на София. Молитвата „Царице небесна“ всяка седмица се проследява в ефир от над 100 милиона вярващи от целия свят. Но този път тя ще бъде на живо от столицата. Тя носи името „Царице небесна“ само в периода след Великден, а в останалото време се нарича „Ангел Господен“. Докато трае молитвата, на сцената пред пл. „Св. Александър Невски“ ще бъде изложена икона на МесемврийскатаБогородица, любима на папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа – Анджело Ронкали.Второто събитие със Светия отец, ще бъде неделната литургия, която ще се проведе на пл. „Княз Александър Първи“. На нея се очаква да присъстват над 7600 души. Тя представлява традиционна католическа меса, на която освен католици от цялата страна, са поканени и представители на властите, както и на другите вероизповедания. Литургията ще бъде много тържествена , организира се от папския церемониал-майстор монсеньор Гуидо Марини.На 6 май в понеделник папа Франциск ще посети бежанския център „Враждебна“в столицата, след което в град Раковскище проведе света литургия с първо причастие на 250 деца в църквата „Пресвето сърце Исусово“. Посещението ще завърши със събитието за мир на пл. „Независимост“ в София. Тогава папа Франциск ще отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители различни вероизповедания. На сцената 6 деца техни представители ще държат запалени факли, символ на мира. Светия отец ще бъде изпратен на 7 май сутринта от министър-председателя Бойко Борисов.