Тема: интернет

comment 0
visibility 1043
Интернет без пари по пешеходната част на бул. "Витоша"

Интернет без пари по пешеходната част на бул. "Витоша"

Безплатен интернет вече има по цялата пешеходна зона на столичния бул. "Витоша". Жители и гости на София може да се възползват от услугата в участъка от площад "Света Неделя" до Моста на влюбените. Това обявиха пред журналисти зам.-кметът по дигитализация Владимир Данаилов и общинските съветници Христиан Петров и Николай Стойнев, цитирани от "Монитор". Проектът е реализиран със съдействието на Европейската комисия.   "Всички гости на града ни може да се възползват. Когато вече столицата започна отново да приема повече посетители, ще бъде доста удобно за тях", коментира общинския съветник Христиан Петров. Той припомни, че от началото на април има изцяло нови онлайн услуги, сред тях са заявяване на разрешение за поставяне на преместавени и рекламни обекти, както и разрешението за строеж.   Също така вече две от седем  удостоверения нужни за записване в детска градина са отпаднали и не се изисква родителите да вадят тези документи, тъй като информацията постъпва автоматично по служебен път. Амбицията на общината е всичките удостоверения за записване в забавачка да отпаднат до края на годината.   Зам.-кметът по дигитализация Владимир Данаилов заяви, че кметството готви внедряването на нова система за административни услуги. Първоначално тя ще заработи пилотно в четири района - "Надежда", "Сердика", "Триадица" и Банкя и ще съдържа 70 е-услуги.    Най-популярните електронни услуги сред столичани са изваждането на удостоверения за наследници и граждански брак.                 

comment 0
visibility 1292
VIVACOM с допълнителни 10 000 МВ на максимална скорост за клиенти на Mobix

VIVACOM с допълнителни 10 000 МВ на максимална скорост за клиенти на Mobix LTE

VIVACOM продължава да насочва своите усилия в това да улеснява комуникациите в условията на извънредно положение и ограничени социални контакти. Компанията вече предоставя безплатно допълнителни 10 000 МВ на максимална скорост за всички клиенти на плановете VIVACOM Mobix 30 LTE и VIVACOM Mobix 60 LTE. VIVACOM Mobix е услуга, която осигурява качествена и бърза интернет връзка независимо от местоположението на потребителя. Клиентите получават 4G достъп до интернет през устройство, което могат да използват вкъщи, на вилата или в офиса. Услугата се управлява лесно и удобно, предвидена е и възможност за промяна на местоположението, както и добавяне на допълнителни мегабайти на максимална скорост. Повече информация за другите допълнителни услуги, които компанията предоставя на своите клиенти в условията на извънредно положение може да видите на vivacom.bg/bg/home. Компанията ни отчита, че в ситуация на извънредно положение и създалото се чувство на несигурност в обществото, е възможно да се появят нови схеми за телефонни измами, които да засегнат потребителите.  За VIVACOM борбата и превенцията на телефонните измами е мисия, по която работим дългосрочно и взимаме постоянни мерки. След успешна съвместна акция с Национална служба „Полиция“ към МВР в последните месеци на 2019 г. на практика нямаше реализирани телефонни измами в мрежата ни (0 бр. през месец ноември и 1 бр. през месец декември). И в момента продължаваме активното партньорството с „Национална служба „Полиция“, работим съвместно на ежедневна база за ограничаване и превенция на телефонните измами, като само през изминалата седмица бяха предотвратени две измами в София за около 10 000 лева. Съветваме всички потребители да бъдат по-бдителни и ако получат обаждания, които смятат за съмнителни, първо да се обърнат към Полицията, преди да предприемат други действия.

comment 0
visibility 617
задържани

Арестуваха четирима, споделяли порно с деца в интернет

Специализирана операция по противодействието на онлайн сексуалната експлоатация на деца е проведена през изминалата седмица. Действията по разследването са осъществени от служители на отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП. В хода на акцията са установени и задържани четирима мъже, които споделяли в мрежата материали, съдържащи брутални сцени на сексуално насилие на деца. При претърсванията на обитаваните от тях жилища, антимафиотите открили на компютърните им системи колекции от огромно количество видео файлове и изображения, съдържащи сексуални извращения с деца – от новородени до 12 години. Задържаните са на възраст от 28 до 56 години. Работата по документирането на престъпната им дейност продължава в рамките на образуваните досъдебни производства

Реклама
comment 0
visibility 2153
стари сгради

Столичани ще проверяват в интернет опасните сгради в града

Столичани ще могат да се информират какво е състоянието на рушащите се сгради в града в интернет. Необходимите им данни ще се намират на сайта на общинското предприятие "Архитектура и градоустройство", съобщава "24 часа".  До месец информацията вероятно вече ще е достъпна за хората. В момента главният архитект на София Здравко Здравков е назначил нова проверка на сградите, които са паметници на културата. Целта е да се установи всяка от постройките в какво състояние е и да се вземат мерки за нейното опазване. А причина е ясна- зачестилите в последно време инциденти с паднали мазилки и части от фасадите. Последният такъв случай бе преди по-малко от месец на столичния булевард "Дондуков". Тогава по едното чудо нямаше пострадали. Преди това мазилка падна от сграда на "Граф Игнатиев", а в началото на годината цял елемент се срина от обект на бул. "Христо Ботев".    

comment 0
visibility 7484
Internet

Половин София без телевизия и интернет

Редица столични квартали в София са без достъп до интернет и телевизия, става ясно от публикации в социалната мрежа. Оказва се, че всички абонати на А1 в Западните и Южните части на столицата няма сигнал. Според информация от мобилния оператор, има техническа авария, която възпрепятства ползването на всички услуги на А1 в кварталите Лозенец, Красно Село, Борово, Гоце Дечлев, Бъкстон, Манастирски ливади, Стрелбище, Бояна, Овча купел, Кръстова вада, Драгалевци, Люлин, Западен Парк и др. От А1 информират, че се работи по отстраняване на проблема. Резултат може да се очаква около 15 ч. най-рано.

comment 0
visibility 3599
Нови 22 автобуса на газ тръгват по 4 линии на градския транспорт

Автобуси на газ, със зарядно за телефони и WiFi тръгват по 4 линии в София (ВИДЕО и СНИМКИ...

Чисто нови автобуси на газ тръгват по четири линии в София. Двадесет и двата рейса от утре ще се движат по линия на 604, 113, 75 и 384. В момента 604 се обслужба общо от 13 автобуса, а 75 от един и повече от половината по 604 ще са чисто нови. Рейсовете са със 32 седящи места, 45 правостоящи, а капацитетът им е за 77 души. Те са нископодови, екологични, стандарт Евро 6, 12-метрови, с автоматични скорости и с корпус от двойно галванизирана стомана, за да осигуряват по-голяма защита на пътниците. Снабдени са с газови бутилки от композитни материали и капацитет 1500 л. Пътниците ще пътуват комфортно и удобно, а като екстра могат да ползват зарядно устройство за мобилни телефони в рейса. Също така им е осигурен и WiFi. Автобусите са подходящи за хора с увреждания. На официалното пускане на автобусите днес, на паркинга на зала Арена Армеец, присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова заедно с общинските съветници Екатерина Йорданова, председател на Транспортна комисия, зам.-председателя на СОС Николай Стойнев, Ботьо Ботев, д-р Веселин Милев и др. Директорът на Столичния градски транспорт Слав Монов пък получи символичния ключ от представител на производителя - фирма Ютонг, чийто представител за България е Българска автомобилна индустрия. Цената общо на 22 автобуса е 8 млн. лв. без ДДС, научи Столица.bg. "Средствата, с които закупихме рейсовете са икономисани преди години, когато взехме първите дизелови, при стартирането на програмата за намаляването на вредните емисии в София. До средата на 2019 г., през юни, ще пуснем още 60 съчленени автобуса на природен газ", каза кметът Йорданка Фандъкова. В момента тези 60 са в гараж Дружба и се оборудват, и все още не е решено по кои линии ще се движат. Новите рейсове ще бъдат разпределени в три гаража на Столичния автотранспорт, научи Столица.bg. Кметът заяви, че това е най-мащабната подмяна на автопарка на Градския транспорт, а и шофьорите са доволни, тъй като вече са подобрени условията на труд. От началото на тази година заплатите са вдигнати с 20%, има кандидати за работа в градския транспорт и се провежда обучение, съобщи Йорданка Фандъкова.  Столичният кмет разговаря с шофьорите на новите автобуси, които още рано сутринта паркираха пред зала Арена Армеец. Те разказаха на кмета, че тези автобуси се управляват лесно и са удобни за пътниците. Фандъкова пък им пожела безаварийно пътуване. За 3 години фирмата Ютонг е доставила 152 автобуса на Столична община. В момента в София има и китайски специалисти, представители на производителя,  които са обучили шофьори и техници за поддръжката на рейсовете. През декември 2018 г. Ютонг достави 20 електроавтобуса, а днес още 22 на газ. "Ще се радваме да продължим сътрудничеството със Столична община. България е една от новите държави По пътя на коприната, каза търговкото аташе на Китайското посолство у нас г-н Ван. 

comment 0
visibility 649
МКБППМН в училище в район Сердика

ГДБОП съветва ученици в „Сердика“, как да се пазят в интернет

Представители на комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община „Сердика“ заедно с ГДБОП гостуваха на ученици от района. Децата научиха важни правила, с които да се защитават от зловредни влияния и личности в интернет. Седмокласниците от 58-о основно училище „Сергей Румянцев“ участваха в дискусия за капаните, които срещат младите хора при общуването си в социалните мрежи. Показано им бе и филмче, създадено ог ГДБОП заедно с Европол, направено по действителен случай. В него подробно се разказва, как работата с интерент може да е безопасна. Посещенията на експерти от ГДБОП в училищата в район "Сердика" е част от инициативата на местната община за предпазване на подрастващите.

comment 0
visibility 808

Задържаха петима педофили, единият живее в "Люлин"

Отдел „Киберпрестъпност“ – ГДБОП заедно със Софийската районна прокуратура проведоха операция за залавяне на разпространители на материали в интернет мрежата, съдържащи сцени на сексуална експлоатация и насилие над деца. Задържани са били петима мъже, разпространявали материали с брутално сексуално насилие над деца. Претърсени са помещения в Стара Загора, София, Казанлък и Димитровград. От пет жилища са иззети повече от 2 терабайта видеосъдържание в жестоки сцени на сексуално малтретиране на деца от 5 до 9 години, а в един от домовете над 30% от записите са били с бебета до 3 месеца. Дейността на тези мъже е развивана повече от 3 години. В София, ж.к.“Люлин“ е задържан 43-годишен мъж, на когото са наложили мярка „Задържане под стража“. Той е пускал еротични обяви от името на деца. Той изнудвал децата като ги канел на срещи и ги заплашвал, че ще покаже обявата на родители и приятели, ако не дойдат. Само през месец ноември са били неутрализирани 8 мъже, извършващи такава дейност.

comment 0
visibility 1279

"Сол и лед" изпрати 11-годишно дете в Пирогов

Нова опасна игра на предизвикателства плъзна сред малчуганите в интернет пространството. Играта се каза "Сол и лед". Правилата са участникът да сложи сол на ръката си, а върху солта - кубче лед. Резултатът е изгаряне и белези за цял живот.  11-годишно момче постъпи в Пирогов след изпълнение на "мисията". Целта е била да определи прага си на болка. Детето е претърпяло 3 интервенции, а белезите по ръцете му ще останат завинаги. Това не е първият случай на малки пациенти в Пирогов след опасната игра. Участници в играта са и деца на много по-крехка възраст. "Лед и огън" не е единствената "зарибявка" за малчуганите в интернет пространството. 14-годишно момиче беше открито от полицията на магистрала "Тракия" в търсене на съкровище. По правила на играта участниците трябва да пуснат локацията си и играта ще им покаже мястото, където ще открият сандъче с награди. В сандъчетата обикновено има дребни парични суми, части от компютри, телефони и други вещи. Регламентът е, когато участник открие съкровище, да остави на мястото нещо от себе си за следващия участник.