Тема: искане

comment 0
visibility 2938
Желю Желев

Предлагат централен столичен площад да се казва „Желю Желев“

Членове от екипа на държавния глава внесоха днес предложение до кмета на столицата Йорданка Фандъкова централен столичен площад да носи името на Желю Желев – първият свободно избран български президент, съобщава Нова ТВ. Предложението е този площад да бъде обособен между ул.“Московска“, Националната художествена галерия, Етнографския музей, пл. „Княз Александър I“ и новата сграда на Народното събрание. Основание за това искане е авторитетът на президента Желю Желев, неговото достойнство и смелост да застане срещу тоталитарния режим и да обедини гражданите с различен мироглед и различна етническа принадлежност.

comment 0
visibility 571
ТЕЦ ИЗТОК

КЕВР иска увеличение на цената на парното в София с 4.3 %

По-високи цени на парното и топлата вода в столицата предложиха от КЕВР от 1 юли. В София да бъде увеличено с 4.3% , а в страната бъде средно 4.5 %. Става ясно от новият доклад на комисията, който се очаква да бъде обсъден в началото на следващия месец. Най-голямо увеличение искат в Разград и Габрово съответно 17.53 % и 12.53 %, а най-малко в Перник 1.77%. Ако увеличението бъде одобрено то столичани ще плащат с 3.99 лв повече за мегаватчас подгряване на вода или по 96.79 лв. без ддс.

comment 0
visibility 802
Владо Тричков

Жителите на с. Владо Тричков искат връщане на автобус 91

Живеещите в село Владо Тричков искат възстановяване на автобусната линия 91 от Столична община или удължаване на маршрута на 26 или 27. Гражданите в момента събират подписка, която да се внесе в община Своге и на Московска 33, за да се реши проблемът. Поводът за недоволството е разписанието на движещите се в момента маршрутни таксита, както и качеството на транспортната услуга по маршрут София - Своге. Голяма част от маршрутките са много стари, амортизирани, мръсни, вътре са със счупени седалки и трудно се движат по дефилето. Последният случай за проблем е с маршрутка от тази седмица. Заради силния дъжд бусчето протекло и пътуващите вътре били готови да си отварят чадърите. Живеещите в района питат, как тези автомобили са минали технически преглед. По възрастните хора споделят пред Столица.bg, че преди време от София са пуснали автобус с номер 91, който се е движел от Гара Север до центъра на селото, но по неясни причини е спрян. Оттогава по маршрута има само маршрутки на различни фирми. Жителката на Владо Тричково Роси Топалова сподели пред Столица.bg, че е най-добре да бъде удължен маршрутът на автобус 26 или 27. Само така ще се сложи край на постоянното тичане и бързане на всички, които искат да се приберат, но не успяват да хванат маршрутка. Според друг жител пускането на автобусна линия ще подобри транспорта в региона.

Реклама
comment 0
visibility 489
Подлез

Столичани искат да се върне живата охрана в подлезите

Собственици на магазини и помещения съобщават за редовни грабежи от крадци в подлезите. В повечето подлези вече има видеонаблюдение, но това явно не е спира престъпниците. Голяма част от търговските обекти имат и охрана от СОТ, която обаче не успява да спре вандалите и крадците да нахлуят вътре. За поредния случай съобщи пред bTV, управител на магазин за GSM аксесоари в подлеза до хотел "Плиска". Въпреки че той има камерите и те са заснели крадеца, лицето му не се вижда и той още не е заловен. Според гражданите в подлезите вечер има чести нарушения на обществения ред от бездомници или пияни, те нанасят материални щети и стряскат преминаващите. През ноща пък магазините често биват ограбвани. Именно за това те искат връщането на живата охрана в подлезите, която да е там денонощно.

comment 0
visibility 2314
Зелена зона

Жители на „Иван Вазов” искат въвеждане на „зелена зона”

Живеещите в кв. „Иван Вазов” искат да бъде въведена „зелена зона” в квартала. Местата за паркиране ще бъдат между бул. „България“ на север, ул. „Бяла черква“ на юг до Южния парк, „Петко Каравелов“ и покрай Перловската река към бул. „Петко Ю. Тодоров“ от както и към стадион „Раковски“. Това съобщи пред БГНЕС районият кмет на „Триадица“ инж. Николай Терзиев. Районната администрация работи по стартирането на  „зелена зона’’ от 3 години. Предишните години обаче жителите в района не искали да има  „зона” и тогава кметът им обещал, че докато те не поискат, такава зона за паркиране в района няма да се въвежда. След като бе въведена разширението на платената зона в кв. „Лозенец“през 2018 г., голям брой домсъвети поискали въвеждане на платените парко места в района. Основата причина за това са множеството автомобили идващи от „Лозенец“, които оставяли квартала без свободни места за паркиране. До края на месец март ще бъде вкаран доклад в Столичния общински съвет за включване на Иван Вазов в зелената зона на София . Освен това ще бъде поискано тя да се разшири и събота и неделя, когато множество жители от други райони идват в Южния парк“, съобщи още Николай Терзиев..Според кмет на „Триадица“ трябва да стане платено и паркирането и пред блоковете, тъй като така ще има регламентирано спиране и хората ще има къде да оставят колите си. Той се надява разширяването на платената зона и в „Иван Вазов” да стане факт това лято.