Тема: изграждане

comment 0
visibility 481
Променят маршрутите на тролеи 2 и 4 заради реконструкция на топлопровод

Променят маршрутите на тролеи 2 и 4 заради реконструкция на топлопровод

Заради реконструкция на топлопровод на ул. „Никола Войновски“ по ул. „Васил Петлешков“ до АС на бл. 190, 193, 88, 89, 90, 91 – ж.к. „Хаджи Димитър" се променят маршрутите на тролейбуси 2 и 4, съобщават от Столична община. От 26.05.2020 г. до 19.06.2020 г. (включително) се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. „Васил Петлешков“ в участъка от ул. „Найден Георгиев“ до улицата от южната страна на бл. 191 в ж.к. „Хаджи Димитър“. От 00.30 часа на 26.05.2020 г. до 24.00 часа на 19.06.2020 г. се променят маршрутите на тролейбуси 2 и 4: от ж.к. „Бъкстон“ и ж.к. „Дружба 2“ по маршрутите до кръстовище бул. „Владимир Вазов“ - ул. „Острово“, обратен завой на кръстовището и по маршрутите. Закриват се следните спирки: - с код 2040 „Ул. Макгахан“ на ул. „Макгахан“ в посока ж.к. Хаджи Димитър; - с кодове 0692 и 2736 „Ж.к. Хаджи Димитър“ – крайна и начална на ул. „Никола Войновски“; - с код 2222 „Ул. Уошбърн“ на ул. „Васил Петлешков“ в посока съответно ж.к. „Бъкстон“ и ж.к. „Дружба 2“; - с код 2106 „Ул. Панайот Хитов“ на ул. „Панайот Хитов“ в посока съответно ж.к. „Бъкстон“ и ж.к. „Дружба 2“; - с код 2041 „Ул. Макгахан“ на ул. „Панайот Хитов“ в посока съответно ж.к. Бъкстон и ж.к. Дружба 2. Разкрива се временна автобусна линия № 2-ТБ с маршрут: от „Малашевци“ (крайна станция на автобусни линии № 86 и 90) по ул. „Резбарска“ до ул. „Макгахан“, по ул. „Макгахан“, ул. „Острово“ и надясно по бул. „Владимир Вазов“ до спирка с код 2108 „Хипермаркет Била“ (крайна и начална). Обратно: от бул. „Владимир Вазов“ по ул. „Панайот Хитов“, по ул. „Макгахан“ и по маршрута до АТ Малашевци. Автобусите ще спират на спирки в посока бул. „Владимир Вазов“ както следва: - крайна и начална с код 0081 „АП Малашевци“ на ул. „Резбарска“ за автобусни линии № 86 и 90; - с код 0513 „Автосервиз“ на ул. „Резбарска“ за автобусни линии № 86 и 90; - с код 1861 „Ул. Васил Кънчев“ на ул. „Резбарска“ за автобусна линия № 86; - с код 2480 Балкан стар“ на ул. „Макгахан“ за автобусна линия № 100; - с код 2481 „Ул. Макгахан“ на ул. „Макгахан“ за автобусна линия № 100; - крайна и начална с код 2108 „Хипермаркет Била“ на бул. „Владимир Вазов“ за тролейбусна линия № 1, автобусни линии № 78, 79 и 120 и временна крайна и начална за тролейбусни линии № 2 и 4. Автобусите ще спират на спирки в посока АП Малашевци както следва: - с код 2040 „Ул. Макгахан“ на ул. „Макгахан“ за автобусни линии № 85, 100 и 285 (временно закрита за тролейбусни линии № 2 и 4); - с код 1597 „Балкан стар“ на ул. „Макгахан“ за автобусна линия № 100; - с код 1860 „Ул. Васил Кънчев“ на ул. „Резбарска“ за автобусни линии № 86 и 90; - с код 0514 „Автосервиз“ на ул. „Резбарска“ за автобусни линии № 86 и 90.              

comment 0
visibility 1467
Златен век

ОТ ДНСК категорични: "Златен век" е законен, има нарушения по самото изграждане

Небостъргачът "Златен век" е законен, има констатирани нарушения по начина на самото му изграждане. Това гласи официално становище от Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) по повод искането на новия районен кмет на "Лозенец" Константин Павлов за събаряне на небостъргача "Златен век". Причината - неприключилото съдебно дело по казуса, което е пред окончателно произнасяне във Върховния административен съд. ДНСК се аргументират, че са извършили проверка през април тази година, където не е констатирано да има незаконен строеж.    На 15 април от началника на Строителния контрол е издадена заповед на основание чл.224 от ЗУТ за спиране на строежа на обекта на фирма "Артекс инженеринг“ заради открити нарушения по изграждането му. Според чл. 137, ал. 1, т 3, б. “в“ от ЗУТ "Златен век" е строеж втора категория.   "Въпросът относно валидността на издаденото разрешение за строеж се установява писмено от органа, който го е издал, съгласно чл. 153, ал.2 /изр. последно/ в редакцията на нормата, действаща към момента на презаверяване на разрешението за строеж със заповед № РД-09-50-1027/19.11.2012г. на главния архитект на СО", се казва още в становището на ДНСК.     

comment 0
visibility 1440
ремонти

Изгражда се улица покрай "Кауфланд" в "Младост"

Започна изграждането на улица покрай магазин „Кауфланд“ по ул. „Бъднина“ до връзката с ул. „Андрей Ляпчев“. Стартира и направата на тротоар източно от блок 328, съобщават от администрацията на "Младост". Обновяването е част от одобрената от Столична община програма на район „Младост“ за текущ ремонт по пътната и тротоарна настилка за 2019 г.Днес стартира и полагането на асфалтови кръпки при машинно изрязване и машинно полагане на асфалтобетон на улици в кварталите "Младост" 2 и "Младост" 3.  

Реклама
comment 0
visibility 648
Релси

Правят временен жп прелез между Сливница и Алдомировци

Заради изграждането на новата Автомагистрала „Европа”, ще бъде изграден временен жп прелез в междугарието Сливница - Алдомировци. Той ще бъде изграден на изхода на кариера „Козяк” близо до местната бензиностанция, съобщават от НКЖИ. Прелезът ще се използва от строителите на магистралата и ще е бъде временен. След като приключи строителството, той ще бъде закрит. Целта е камионите каращи тежки инертни материали да не минават през град Сливница, а директно да отиват на магистралата.  

comment 0
visibility 906
Изграждане на детска площадка на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, район Лозе

Дъждове бавят изграждането на детска площадка в кв. Витоша

Изграждането на детската площадка на ул. Йордан Стубел в кв. Витоша, район Лозенец се бави заради лошото време, научи Столица.bg. Съоръжението вече трябваше да е готово, но дъждовете отлагат крайния срок. Жители на кв. Витоша и около терена предвиден за площадката се възмущават за забавянето. В коменатри в социалната мрежа, те смятат, че ако е частна фирма досега отдавна да е направена площадката. "За да се излеят бетоновите постаменти трябва да има 5 сухи дни, а след това са необходими 14 дни - технологично време, да е сухо, за да се поставят съоръженията", обясниха от кметството в Лозенец пред Столица.bg. ОТ районната администрация смятат, че до месец детската площадка ще бъде изградена, тъй като прогнозата за времето показвала, че спират дъждовете. "За това време, "сериозните" строители щяха да са вдигнали два етажа на някоя жилищна сграда! А ще има ли и игрище в дъното, както беше показано на една информационна табела в началото на строежа? Защото там имотът не е общински", коментират столичани в социалната мрежа.

comment 0
visibility 2917
Водосвет на основния камък на храм Св. Пимен Зографски в район Изгрев

Поставиха основния камък за издигането на храм "Св. Пимен Зографски" `(СНИМКИ и ВИДЕО)

Водосвет за нов храм и полагането и освещаване на основния камък на църквата Св. Пимен Зогравски се се извърши днес от Видинския митрополит Поаликарп в район Изгрев. Молитвеният дом ще се издигне в градинката до КАТ. Официалната церемония събра много столичани наред с официални гости. На освещаването бе столичният кмет Йорданка Фандъкова, районния кмет Цветомир Жеков, депутати, общински съветници, благодетели и живеещите наоколо столичани. "Господи Боже наш, който си благословил и върху този камък да създадеш църква, сам Ти дари многото Твои небесни блага на тези, които Ти принасят тези Твои дарове от всичко, което е Твое, за въздигането на изграждащия се за Твоя слава храм, укрепи строителите, като ги запазиш невредими, запази основите му нерушими и непоклатими и ни покажи Твой дом, та в него с всехвални песни и славословия да възпяваме Тебе, истинския наш Бог", се помолиха духовниците при първата копка и полагането на основиня камък. Там където е поставен ще бъде олтара на църквата "Св. Пимен Зографски", разясниха духовниците. Деца от 34 детска градина "Брезичка" пяха и танцуваха под ритъма на народна музика. Там където е поставен основния камък ще бъде олтара на храма, обясниха духовниците. Присъстващите хора са доволни, че най-после и в техиня район ще има православна църква. През есента на 2018 г. СОС реши безвъзмездно да дари терен в парка за издигането на молитвен дом. Проектът на архитектурната част е дарение на църковното настоятелство и вече има събрани средства от дарение за градежа на църквата "Св. Пимен Зографски". "Беше много важно да намерим място и да осигурим строителството на храм в Изгрев, който беше последния столичен район без църква, каза пред журналисти кметът Йорданка Фандъкова. Тя благодари на СОС за предоставянето безвъзмездно терена за строителство на храм и най-вече на жителите, защото те са хората, които изявяват желанието да има църква в тази прекрасна градинка. "Наред с игрите тук децата ще получават своето духовно възпитание. Защото вярата ни учи да сме съпричастни и да правим добри дела", каза тя. Столичният кмет съобщи, че предстои изграждането на още един храм в район "Надежда". "Там са почти готови и през есента очаквам и там да се направи първа копка. Радвам се и на църковното настоятелство, лично на отец Антоний, който е упорит и до край ще изведе проекта, както и на настоятелството за избора на патрон - "Св. Пимен Зографски", един от столичните светци, изградил и изписал няколко храма в София. Около 30 църкви сме подпомогнали финансово, за да бъдат реставрирани и възстановени. Тази година СОС подкрепи още 4 църкви. Заедно с тези храмове вече на финала е строителството на Арменската църква. Даване на подкрепа на различни вероизповедания също е важно, защото София е град на толерантност, църквата и вярата ни учат на това", каза столичният кмет.    

comment 0
visibility 783
Първият кампус в Студентски град

Още 3 кампуса може да има в Студентски град

Най-малко още 3 кампуса могат да се обособят в Студентски град, след като вече е на път да се реализира първият такъв, обяви районният кмет на Студентски Димитър Дилчев. Терените съществуват, но на места имало частна собственост и именно това засега бавело процеса. Новият кампус, за който вече има избран проект ще е разположен на площ от 27 декара и ще има 4 студентски общежития - 3 на Техническия университет и едно на Минно-геоложкия. Живеещите в него студенти ще имат нови алеи, озеленяване, осветление , търговска зона и други удобства. Най-.важното е, че ще има пропусквателен режим и ще се реши проблемът с паркирането, който от години тормози целия Студентски град. В кампуса е предвиден двуетажен паркинг за 140 автомобила, обясни Дилчев. Остава още малко работа по техническата част на проектната документация, но вече сме към края, каза той пред кмета Йорданка Фандъкова. След около месец вероятно ще се пусне и обществена поръчка за избор на изпълнител на строителството на новия кампус. Според районния кмет такива зони може да има и на други места в Студентски град, но трябва да се мине през процедура по отчуждаване, защото имало частни терени. Фандъкова го похвали за усилията и резултатите, които е постигнал в район Студентски. През 2001 г. е бил приет ПУП, който разрешавал строителството и по това време бил застроен и дворът на НСА "Васил Левски". Приетитят през 2008 г. нов ПУП обаче спасява 220 декара площ от застрояване в Дтудентски град. Сега на тези места можело да има 10 кампуса. Първият в Студентска лагер е с благословията на образователния министър Красимир Вълчев, тъй като теренът е изцяло държавен и финансирането за изграждането на кампуса е от МОН.

comment 0
visibility 921
Ремонт

До края на годината стартира изграждането на Южната дъга между „Младост“ и „Тракия“

До края на 2019 г. ще стартира строителството на околовръстния път на столицата в участъка между район Младост и магистрала „Тракия“. Информацията съобщи министър Петя Аврамова в парламента. Срокът за изпълнение на проекта е възможно да бъде спазен, но само ако няма обжалвания на отчуждаването на имоти и се изпълнят всички необходими процедури. ''В момента в района на околовръстен път и автомагистрала „Тракия“ ежедневно се образуват огромни опашки от автомобили, които блокират движението. С изграждането на този участък ще бъде решен не само този проблем но и ще се осигури едно автомобилно трасе, което ще гарантира едно адекватно обслужване на кварталите в района'' допълни Аврамова. Тя разясни, че в момента сключването на договора с изпълнителя е възпрепятствано заради жалба в КЗК. Веднага след решението на комисията предстои сключване на договор с изпълнителя за инженеринг. Договора е за 180 дни, а за строителството 730 календарни. Към момента в министерство за подадени 12 оферти на фирми за участие в процедурата. Всички те се оценяват от МРРБ. След като приключи оценката ценовите оферти ще бъдат отворени. 

comment 0
visibility 337
престой и паркиране

Изграждане на канализация опразва от коли улица "Кузман Шапкарев"

Задават се проблеми за шофьорите, които живеят или работят на улица "Кузман Шапкарев". И то близо два месеца проблеми. От 7 май до 12 юли е абсолютно забранено влизането, престоят и паркирането на автомобили по ул. „Кузман Шапкарев“ в участъка от ул. „Ген. Гурко“ до ул. „Иван Вазов“ . Това съобщиха от Столична община. Причината за ограниченията- изграждане на канализация по улица "Кузман Шапкарев".    

comment 0
visibility 686
Оборище градинка

Ремонт остави сграда в „Оборище” без достъп (ВИДЕО)

Общински ремонт буквално блокира достъпа до „Цанко Церковски 1946” в район „Оборище”. За неприятната ситуация сигнализира секретарят на читалището Ивана Димова, съобщава Нова телевизия. В читалището се работи постоянно. В него ходят деца които имат репетиции. През вчерашният ден те са дошли за да проведат ежедневните си дейности но не са успели да влязат вътре. А причината е поставена ограда на ремонт на площ предвидена за детска площадка. От читалището няколко пъти са се обаждали в общината, до като накрая на място са пристигнали работници, които са направили достъп до сградата. Кметът на район „Оборище” Васил Цолов обеща, че след като приключи ремонта пред читалището ще има нова модерна детска площадка и градинка с цветя. Той сподели, че в района става все по-трудно да се строят детски площадки поради множеството сгради една до друго и за това са избрали това място.

comment 0
visibility 737
Детски площадки в района

Изграждат нови детски площадки в район "Подуяне" (СНИМКИ)

Много нови площадки ще бъдат изградени в район "Подуяне". Първите две ще бъдат при бл.2 в близост до бул."Ботевградско шосе" и при бл.84 в ж.к"Сухата река".Площадките ще бъдат изградени по всички изисквания за безопасност и ще бъдат снабдени с модерни катерушки и пързалки. Очаква се ремонта на първите две да стартира през следващия месец. Те ще бъдат изключително добра придобивка всички живущи и техните деца.

comment 0
visibility 1124
Нови площадки в район Витоша

Готова е новата спортна площадка в Манастирски ливади (СНИМКИ)

Приключи изграждането на новата спортна площадка (стрийт фитнес) на ул. "Боянски възход", зад бл.45. в кв. Манастирски ливади. Очаква се през месец април да стартира и изграждането на нова детска площадка в кв.Манастирски ливади-запад, при обръщалото на Т7, където ще има и обособена площадка за разходка на кучета. На нова детска площадка вече се радват и жителите на в.з. Симеоново-Драгалевци, на ул. "Крушова градина". От район Витоша съобщават , че е започнало разчистването и облагородяването на зелената зона до улиците "Кумата" и "даскал Стоян Попандреев", където освен парково пространство ще бъде изграден и фитнес на открито.  

comment 0
visibility 1128
137 СОУ

Изграждат нов тротоар около 137-мо СОУ в "Люлин"

Ще бъде изграден тротоар при 137-о училище "Ангел Кънчев" в "Люлин". Това е обявил кметът на района Милко Младенов по БНР. Изграждането стартира след сигнал на жителка на квартала. Тя сигнализира за липсваща и лоша инфраструктура около училището. Тя казва, че пътят от метростанция "Сливница" до учебното заведение е кален, а пътеката тясна и неудобна за преминаване заради паркиралите коли. Кметът казва, че пречка са били частните терени, в които районният кмет не може да инвестира общински средства. Той добави, че нова инфраструктура може да бъде изградена, когато бъде приет Подробния устройствен план на Първи микрорайон на "Люлин". Скоро предстоят няколко публични обществени обсъждания на подробния устройствен план на "Люлин" 1. Милко Младенов обяви, че след приемането на ПУП от Столичния общински съвет, може да се пристъпи към отчуждаването на терените, и ремонт на цялата инфраструктура около Метростанция "Сливница".

comment 0
visibility 936
Люлин

"Люлин" 9 с нова канализация

На 20 февруари стартира изграждането на канализация в "Люлин" 9. Улиците, които ще се снабдят с такава са: ул. "Минск", ул. "Ветрен"ул., "Тодор Влайков", ул."Беравица", ул "Партений Зографски", ул. "Иван Бойчев", ул. "Цветница",ул. "Череша",ул. "Илия Цанов" и бул. "Сливница". Това се случва, след като жителка на квартала е подала сигнал и повече от 50 години живеещите на ул. "Цветница" чакат изграждането на канализация, предава БНР. Тя обяснява, че общината е обещала през 2013 г. да стартира строежът, но това не се случва. През 2017 г. това се повтаря и все още канализация няма. След дълги години чакане, изграждането стартира през февруари тази година. Кметът на район Люлин обяви, че в момента се извършва подготовка на терена и ремонтът започва. Милко Младенов коментира, че по-сложни организационни действия има на бул. Сливница, тъй като е много натоварен участък. Срокът за изпълнение е 104 дни.

comment 0
visibility 674
училище

Продължава обновяването на 1 училище и 3 детски градини в район Витоша (СНИМКИ)

Продължава работата по изграждането на простройките към 1 училище и 3 детски градини в район Витоша. Скоро децата ще могат да се радват на по-добри условия. В 64 ОУ в кв. Симеоново се изгражда физкултурен салон и пет класни стаи. Продължават ремонтните дейности и в 37-а детска градина в кв. Княжево. Там се изграждат изцяло нови 8 детски площадки, физкултурен салон и помещения за 3 градински групи. В 60-а детска градина бяха подменени цялата ел.мрежа, осветлението, отоплителната система, както и В и К инсталацията. В 64-то училище и 60-та детска градина също са подменени отоплителната и В и К инсталация.

comment 0
visibility 656

Започва изграждането на физкултурен салон в район "Нови Искър"

Започва изграждането на физкултурен салон към сградата на 176 ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в с. Негован, район "Нови Искър". Обектът ще се изпълнява през 2018 - 2019 г. Средствата са осигурени от Специализирания общински приватизационен фонд на Столична община с подкрепата на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и г-жа Ирина Савина – зам. кмет. Към салона ще бъде осигурен и достъп на хора в неравностойно положение. Заедно с обекта ще бъде възстановено и прилежащото дворно пространство. Ще бъдат поставени и нови спортни съоръжения на открито.