Тема: изложба

comment 0
visibility 855
Изложба разказва онлайн за един от най-успешните кметове на София

Изложба разказва онлайн за един от най-успешните кметове на София

Документалната експозиция "С мъдрост в сърцето. Инж. Иван Иванов – кмет на София 1934 - 1944 г" разказва за един от най-успешните кметовете на столичния град. Тя е организирана от Държавна агенция „Архиви“ и Дирекция „Култура“ на Столична община по случай 141-та годишнина от обявяването на София за столица на България, която ще отбележим на 3-ти април. След приключване на извънредното положение заради COVID-19, изложбата ще бъде представена в Галерия на открито в градска среда, а дотогава я разглеждаме онлайн, за да се срещнем с инж. Иван Иванов - един от най-успешните градоначалници.  Информацията съобщават от Столична община.    В експозицията са използвани документи от личния архивен фонд на инж. Иван Иванов, от фондовете на Софийско градско общинско управление, Дирекция на Водопровода „Рила – София“, съхранявани в Държавен  архив – София и личните архиви на скулптура Марко Марков, архитект Ив. Васильов, архитект Георги Овчаров и др., съхранявани в Централния държавен архив и държавните архиви в страната.   Представени са лични документи и снимки, като акцентът е поставен върху служебната дейност на инж. Иван Иванов, свързана с проектирането и ръководенето на строежа на водопровода „Рила – София“. Част от документите показват различни страни от дейността му като един от най-успешните столични кметове. Показани са документи и снимки за неговите изключителни заслуги в областта на градоустройството, озеленяването, транспорта, електрификацията, строителството на емблематични за столицата държавни и обществени сгради и превръщането на София в модерен европейски град.   Сред материалите, включени в изложбата е и присъдата на инж. Иван Иванов от „Народния съд“.   Експозицията завършва със снимки за неговото участие, след освобождаването му от затвора през 1946 г., в проектирането и строежа на хидровъзела „Сталин“ („Искър“), ВЕЦ „Пасарел“ и язовир „Панчарево“.  

comment 0
visibility 609
Столична библиотека

Започнаха Дните на Елиас Канети в Столична библиотека

В галерия „София“  от 2 до 10 март Столична библиотека  представя документалната изложба на Международно дружество "Елиас Канети" "Глобалното измерение". Мотото на изложбата и на сборника с очерци, в които се презентират известни личности от  еврейски произход, които са родени в България, е „Глобалното измерение“. Такива са Елиас Канети, Жул Паскин, Борис Шатц, Дина Шнайдерман, Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Карл Джераси и други  творци с неповторим принос към световната наука,  литература, изкуство. Българската връзка остава жива, независимо от това, че са напуснали страната преди години. В рамките на Дните на Елиас Канети, на 9 март от 18:00 ч. в Мраморното фоайе ще се проведе среща с представители на Международното дружество и издателство "Елиас Канети" под мотото "Култура до поискване". Така ще се отбележи 115-годишнина от рождението на Нобеловия лауреат Елиас Канети и 77 години от спасяването на  48 хиляди български евреи от изпращането им в лагерите на смъртта на нацистка Германия. 

comment 0
visibility 510
изложба

Показват първи издания на Чудомир в Столична библиотека

Столична библиотека ще отбележи в аванс с няколко прояви 130 години от рождението на големия художник - карикатурист и писател Чудомир. На 20 февруари 2020 г. от 17.00 ч. в галерия "София" на Столична библиотека ще се състои официалното откриване на гостуващата изложба на Литературно-художествен музей „Чудомир“ - „Нашенци“ . Тя е част от последната изложба на Чудомир „Нашенци“, подредена от него самия като своеобразна творческа равносметка на живота му и съдържа 34 репродукции на Чудомировите акварели от общо 63 оригинални творби.    Столична библиотека ще представи на изложбата едни от най-ценните книги с творби на Чудомир, съхранявани във фондовете ѝ –„ Не съм от тях: Весели разкази: кн.1" С., 1935 /Първо изд./, „Нашенци: Весели разкази и драскулки" С.,1939, 2 изд. „Аламинут: Весели разкази" С., 1940 , 2 изд., както и по-нови редки издания и албуми на емблематичния творец.   Изложбата ще бъде открита от Борис Кърчев, председател на Управителния съвет на Фондация „Чудомир" и депутат в 44-то Народно събрание и проф. Михаил Неделчев- литературен историк, критик и културолог .   Експозицията може да бъде разгледана от 20 до 29 февруари 2020 г. от 9.30 ч. до 17.00 ч.  

Реклама
comment 0
visibility 418
сънят на пчелите

Изложбата "Сънят на пчелите" събира ценители на Женския пазар

Галерия "Сердика" представя изложбата „Сънят на пчелите“ – акварелни рисунки на Геновева Рогова. Събитието ще се проведе от 19 февруари до 19 март в арт пространството на Женски пазар.  Откриването е на 19 февруари от 18.30 ч. Това е една различна експозиция, минималистична по своя дух и замисъл, в която Геновева Рогова споделя част от своите акварелни рисунки, сътворени през 2012 година. Всеки ден в продължение на една година авторката рисува по едно растение от заобикалящата ни околна среда. Деликатно нарисуваните акварелни рисунки ни призовават да се вгледаме в красотата на всяко едно растение около нас и така да отговорим на желанието да го съхраним и опазим.    „Както показа Добрин Пейчев, в своята инсталацията „Еко времемер”, всяко посадено дърво, демонстрира отношението ни към средата, забавя времето за изчезването на много растителни и животински видове. Това ме вдъхнови и така и аз, всеки един ден, рисувайки акварел на растение, ангажирам вниманието си с този проблем. Надявам се с тази изложба да ангажирам и вашето.”, споделя Геновева Рогова. Именно това е поводът за нейната изложба.  

comment 0
visibility 342
Галерия Стил

Столичната галерия „Стил“ показва творби на 12 български класици

Столичната галерия „Стил“ открива тази вечер изложба с произведения на 12 български художници, сред които Георги Чапкънов, Златю Бояджиев, Любен Зидаров и Константин Щъркелов, съобщава БНР. Творбите са собственост на частни колекции. Кураторът на изложбата Косара Ангелова сподели в ефира, че по-голямата част от произведенията ще бъдат продадени.  Най-високата цена, която ще бъде обявена за произведение е 10 000 евро. В изложвата са включени творби от 100 годишен период на българската живопис.

comment 0
visibility 437
изложба

Столична библиотека с изложба за 125 години от рождението на Гео Милев

Столична библиотека почита 125 години от рождението на Гео Милев с изложбата "Човека преди всичко". Тя  представя част от книжовното наследство на твореца, съхранено в библиотеката. Събитието ще бъде утре- 15 януари от 11 часа в Мраморното фоайе-партер на книжния храм.    „Човека преди всичко. Духът е човека. Духът. Върховният дух. Светия Дух. Който създава нуждата от красота. Който създава нуждата от Изкуство”. Така Гео Милев -поет, преводач, литературен и театрален критик, режисьор, издател, публицист и журналист - формулира основната и вечна тема в литературата във „Възвание към българския писател”, поместено в списание „Везни“, бр. 4 от 1921 г.    В изложбата са представени първите издания на двете приживе издадени стихосбирки на поета – „Жестокият пръстен” (1920) и „Иконите спят”(1922) , първото самостоятелно издание на поемата „Септември” 1944 под редакцията на Марко Марчевски, книги на наши и чужди писатели, издадени от издателство „Везни”, повечето в превод на Гео Милев. Изложени са и броевете на списание „Славейче” 1906 г., където са поместени първите публикации на малкия Георги Милев Касабов /Гео Милев/ рисунките „Как се рисува” и стихотворението „Зима”, както и кн.7/8 1924 г. на сп. „Пламък”, където за първи път е отпечатана поемата „Септември”, течението на сп. „Везни” (1919-1922).     Оригиналният подпис на Гео Милев е в преведената от него книга на  Ернст Толер „Маса човек”. В изложбата е включен и том от избраните произведения на поета (1940), със съставител Мила Гео Милева, подарена на Камен Зидаров с неин автограф.   

comment 0
visibility 1254
Кремиковски манастир

Откриват изложба „Кремиковският манастир Св. Вмчк Георги Победоносец – известен, но и непо...

Временната изложба „Кремиковският манастир Св. Вмчк Георги Победоносец – известен, но и непознат“ ще бъде открита на 9 януари от 18:00 ч. в Националния антропологичен музей. Тя се организира от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН, а финансирането е на Столичната програма „Култура“ и в партньорство с Кремиковския манастир „Св. Вмчк Георги Победоносец“. Изложбата проследява историята на Кремиковския манастир по данни, получени от направените археологически проучвания. Ще могат да се видят и  виртуални възстановки на визията на манастира през различните исторически периоди. Ще бъдат експонирани находки, които са били намерени при разкопките, преведени през 80-те години на миналия век до днес.

comment 0
visibility 448
изложба в Рим

Столична община подкрепи родна интерактивна изложба в Рим

  Столична община удари солидно рамо на българската интерактивна изложба "България през стъклото на времето", която бе представена в Рим. Специално за събитието във Вечния град отиде Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ в Столична община. Тя не само произнесе речта си на италиански, ами  цитира и патриарха Вазов, написал възторжени стихове за страната на Данте и Петрарка.    Повече от 300 ценители аплодираха проекта на фондация „Ценности“ при тържественото откриване, защото той разказва история, която обхваща три века и няколко поколения от старозагорския род Близнакови.    Център на изложбата са уникалните стъклени плаки, чиито оригинали са поставени в специално проектирани и осветени постаменти. Кураторите Ирина Дилкова и Милена Кънева преосмислят българския изложбен проект в мултимедийно измерение. Новият прочит изненада италианската публика с виртуална реалност, QR кодове и триизмерни проекции. Старите стъклени плаки оживяха в модерна технологична форма в контраст с битовите им сюжети. И така увеличиха и без това силното им емоционално въздействие. Румен Димитранов aрт директор на изложбата и каталога към нея, и Георги Христов са автори на визията и на интерактивното пресъздаване. Чрез него Розовата долина „благоухае“, по небето над София се стелят облаци, а момите белят платно до ромоняща река.    Най-ухажван от гостите на експозицията бе Христо Стоичков, който бе в Рим за снимките на документална поредица за Европейското първенство по футбол.      

comment 0
visibility 301
изложба

"Ателието на мечтателите" с коледна изложба в Столична библиотека

Изложба на прекрасни детски рисунки може да бъде видяна в дните преди Коледа в Столична библиотека. Проявата е кръстена "Ателието на мечтателите". Тя се открива на 16.12.2019 г. от 18:00 ч. в галерия „София“ на Столична библиотека. А творбите са детски рисунки на Школата по изобразително изкуство към НЧ „Д-р Петър Берон 1926 г.“ с преподавател Диана Христова. Възпитаниците на школата са носители на множество награди и отличия от национални конкурси и изложби.   В навечерието на светлите Коледни празници нека се потопим във вълшебния детски свят и да си подарим едно прекрасно изживяване.  

comment 0
visibility 453
РИМ - София

Изложба „Опазваме миналото с поглед в бъдещето“ в РИМ – София

РИМ – София Ще представи уникална археологическа изложба под надслов “Опазваме миналото с поглед в бъдещето”, съобщават от музея. Официалното откриване ще бъде в четвъртък, 5 декември, от 18.00 ч. Ще бъдат представени артефакти от различни археологически обекти, представители на различни епохи по територията на цялата страна. Преди да бъде открита изложбата ще бъде направено представяне на гръцката неправителствена организация "Диазома". Тя показва на практика как си взаимодействат неправителствения и държавния сектор за опазване на археологическото наследство на Гърция. Представянето ще започне в 16 ч. в Триъгълната кула на Сердика (бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16) в четвъртък.

comment 0
visibility 2452
Визия за София заключително събитие

Визията за София: През 2050 столицата да е компактен, многообразен и адаптивен град

След близо 2 години неуморна работа Визия за София е на финалната права. Инициативата разработи тенденциите и преимуществата на столицата ни, както и всеки един район и квартал. Целта е да се работи дългосрочно за подобряването на начина на живот и повече удобства за гражданите в София. Стратегическият документ на Визия за София, които съдържа 24 цели трябва да бъде приет от Столичния общински съвет. Така Визията ще служи за основа за промяната на Общия устройствен план на Столична община, както за координиране, мониторинг и обновяване на общинските стратегически и планови документи занапред. В четвъртък на пресконференция, от 11 ч., Визия за София ще представи последния елемент и крайградските територии, а именно 385 конкретни мерки за изпълнение на дългосрочните цели и приоритети за развитие на града. По-късно на 28 ноември т. г. ще бъде закрита и изложбата "София утре" на Софийското Ларго. Заключителното събитие ще е под надслов "Защо е важно да имаш Визия?". Изложбата бе открита в началото на октомври. На нея може да се види каква е переспективата за развитие на всеки квартал, какви са недостатъците и преимуществата. На заключителното събитие ще се отбележи финала на работата по създаване на дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии. Символично ще бъде предаден стратегическия документ за гласуване в Столичен общински съвет. Визията за София е през 2050 столицата на България да е компактен, многообразен и адаптивен град, управляващ умело ресурсите си и включващ гражданите в решенията за бъдещето. Само така Столична община може да създава и поддържа разнообразни възможности за развитие и високо качество на живот. "За да постигнем тези приоритети, обединяващият стратегически документ на Столична община предлага 24 дългосрочни цели за развитие на общината. Планът за тяхното постигане минава през над 230 ключови стъпки, разпределени във времето от 2020 до 2050 г. За постигането на стъпките са предложени 385 конкретни мерки, както и индикатори, с които регулярно да се измерва и отчита прогреса", казват от Визия за София. “Защо е важно да имаш визия?” и как е структуриран дългосрочният стратегически документ ще разберем на събитието на 28 ноември, след което в Столичен общински съвет ще бъдат внесени за разглеждане два документа - дългосрочната стратегия за развитие на Столична община Визия за София и първият пакет от мерки за периода 2020 - 2025 г. За създаването на Визия за София през последните две години бяха проведени десетки изследвания, анализи и дискусии, в които се включиха над 10 000 организации и експерти. 

comment 0
visibility 770
Котка

Котки от страната и света плениха столичани

Повече от 120 уникални котки взеха участие в международна изложба в музея „Земята и хората“, съобщава Дарик. Всеки един от участниците беше оценяван по определен стандарт и принадлежност. Съдиите сравняват групи, украска, пол, възраст. Оценката на участниците се прави по европейските стандарти за породи. Четирима съдии бяха от международен ранг. Кастрираните котки същи взеха участие в надпреварата като най-красивата бе удостоена с купата „Домашна котка“. В изложбата взеха участие котки не само от страната, но и от Финландия, Швейцария, Норвегия, Румъния и Гърция.

comment 0
visibility 379
Столична библиотека

Фотоизложба разказва за племената от Борнео в Столична библиотека

Една пъстра и много любопитна фотоизложба ще посрещне всички на 18 ноември от 18.30 ч. в Столична библиотека. Тя може да бъде видяна до 28 ноември включително в галерия "София" на библиотеката. Дело е на пътешествениците Маги и Цветин от "Вълшебния керван". Фотоизложбата се казва "Картини от Един свят" и  посветена на племенните култури. Тя ще потопи зрителите в джунглите на тропичния свят, из далечни архипелази, островни държави и атоли при племенните общности и традиционни култури на Земята.   На откриването Маги и Цветин ще ви почерпят с изненади и разкази за личните си преживявания сред традиционните общества от остров Борнео, Ява, Сулавеси, Папуа Нова Гвинея, Соломонови острови, Фиджи, Вануату и малко познатите планински етноси на Южен Китай.   "Керванът" ще си вземе и последно довиждане преди да поеме на новата си експедиция „Пътеките на Източна Африка“, пътешествие с предвидено времетраене от поне половин година през африканския континент на автостоп и пеш.

comment 0
visibility 2682
Изложба на руски ВУЗ-ове

Над 10 руски ВУЗ-а се представят в София, предлагат безплатно обучение за българи

Представители на руски висши учебни заведения пристигат в София за  Първата образователна изложба на висши учебни заведения от Руската Федерация. От 15 до 17 ноември желаещите могат да се запознаят програмите за безплатно обучение за българи в Русия. Събитието ще бъде в Руския културно-информационен център в гр. София на ул. "Шипка" №34. Пресконференцията е на 15 ноември т. г. от 10 ч. и представители на руски ВУЗ-ове ще запознаят присъстващите с възможностите за безплатно висше образование по квоти от правителството на Руската Федерация. Участници в изложбата ще бъдат: Руска академия за народно стопанство и държавна служба към Президента на Руската Федерация, Финансов университет към правителството на Руската федерация, Руски държавен университет за нефт и газ "И.М.Губкин", Санктпетербургски университет, Санктпетербургски държавен институт по психология и социална дейност, Московски педагогически държавен университет, Национален изследователски Московски държавен строителен университет, Московски държавен университет за технологии и управление "К.Г.Разумовски", Южен федерален университет, Самарски национален изследователски университет "Академик С.П. Корольов", Ивановски държавен университет по енергетика "В.И. Ленин", Орловски държавен аграрен университет "Н.В. Парахин" и Липецки държавен технически университет. Чуждите университети ще направят презентация на възможностите на програмата за безплатно образование в Руската Федерация. Също така ще има срещи с представители на учебните заведения, тематични лекции, семинари и майсторски класове и др. На финала на събитието се очаква да бъдат подписани споразумения между висшите учебни заведения от Руската Федерация и висши учебни заведения/училища от Република България.

comment 0
visibility 275
VIVACOM изложба

„Живот в оранжево 2.0“ на VIVACOM обединява идеи, въображение и настроение (СНИМКИ)

VIVACOM предоставя още една отлична възможност на всички, които не успяха да посетят изложбата „Живот в оранжево“. Поради големия интерес, от 06.11.2019 до 20.11.2019 г. в градината на НДК, в пространството срещу някогашното култовото заведение „Кравай“, всички жители и гости на столицата ще могат да се насладят на второто издание на изложбата „Живот в оранжево 2.0“ и да се потопят в есенно оранжево настроение. Поводът за изложбата е двоен - първият рожден ден на #кодоранжево и 10-ия рожден ден на VIVACOM. Този път в експозицията са включени 61 снимки, които представят погледа на десетки фотографи-професионалисти и на изкушени от снимането любители, обединени от мисията #кодоранжево. Снимките бяха споделяни през цялата година в Instagram профилите на фотографите с #кодоранжево. Те направиха хаштага един от най-популярните на кирилица за изминалата година. Така за една година в хаштага бяха публикувани над 7000 снимки, които носят емоцията на оранжевия цвят чрез уловени моменти, изразителни лица, нега, въодушевление, пъстрота- всички те показват нюансите на живота в оранжево. Мисията #кодоранжево продължава да обединява идеи, въображение и настроение. Всеки може да улови оранжевите моменти, да публикува снимката с #кодоранжево в своя Instagram профил и да стане част от оранжевото семейство на VIVACOM.

comment 0
visibility 501
изложба

РИМ- София връща хората 45 години назад в ерата на идеологията

Една различна изложба ще върне жителите и гостите на София в изминалите 45 години. За да им покаже какъв е бил животът в страната не само в сферата на идеологията, но и в икономиката, образованието, здравеопазването. Проявата е дело на РИМ- София. Казва се „Манифестиращата идеология 1944 – 1989“. Ще бъде открита на 7 ноември 2019 г. (четвъртък) от 18:00 ч. на площад „Бански“ 1. Конкретният повод за реализирането и представянето на изложбата е настъпването на 30-годишнината през 2019-а от събитията на 10 ноември 1989 г. Точно на въпросната дата в България се осъществява промяна на властващия дотогава политически курс.   Основният фокус на експозицията „Манифестиращата идеология“ попада върху периода 1944 – 1989 г. Осъществена е своеобразна историческа ретроспекция на посочените 45 години. Това се случва на база материалното и документалното наследство, съхранено във фонда на Регионалния исторически музей – София.   Историческите процеси и събития от периода 1944 – 1989 г. са обяснени чрез кураторски текстове и допълнени с оригинална литература от периода. Материалните примери и документалните кадри служат за визуално илюстриране на епохата. Част от темите, засегнати в експозицията, са: господстващата идеология и действащият пропаганден апарат; икономиката; науката, изкуството и културата, подчинени на марксистко-ленинската теория; възпитателните организации за подрастващите и др. Паралелно с изложбата Регионалният исторически музей – София обявява и кампания за набиране на още знакови предмети от епохата на социализма.   Изложбата се реализира със съдействието на: Националния исторически музей, Института за етнология и фолклористика с етнографски музей – БАН, Музея на социалистическото изкуство и Българската национална филмотека.      

comment 0
visibility 570
Радой Ралин

Държавна агенция "Архиви" представя изложба за Радой Ралин

Държавна агенция "Архиви" кани стари и млади столичани на една повече от любопитна изложба на 7 ноември от 17 часа на улица "Московска "5 - Изложбена зала "Архиви". Става дума за проява, наречена "Радой Ралин в огледалото на времето". Експозицията съдържа шаржове, портрети, екслибриси, рисунки и снимки на Радой Ралин, правени от известни художници и карикатуристи. И съхранявани в Централния държавен архив.

comment 0
visibility 297
Изложба в Столична библиотека

Документална изложба в Столична библиотека за 1 ноември

В навечерието на 1 ноември, Деня на будителите, в Столична библиотека ще се открие документална изложба под надслов „Първи будители на българския род“, информират от културното средище. Изложбата включва графики на проф. Петър Чуховски. Посетителите ще могат да видят „Св. Иван Рилски“, „Св. Патриарх Евтимий“, „Св. Паисий Хилендарски“, „Св. Константин Философ“, „Черноризец Храбър“, „Поп Богомил“, „Св. св. Кирил  и Методий“ и „Св. Седмочисленици“. Те са дарение от съпругата на твореца. Ще се представи и книгата „Богомилски легенди“ 1912 г. на Богомил Райнов. Любопитни факти ще бъдат споделени за Черноризец Храбър от от „История на българската литература“ от Димитър Маринов, 1887 г. Събитието е с начален час 11.00 ч. в Мраморното фоайе в четвъртък, 31 октомври.

comment 0
visibility 341
изложба

Столична библиотека представя изложба за писателя Емил Коралов

Документална изложба, посветена на писателя Емил Коралов, представя Столичната библиотека. Събитието е организирано заедно със семействата Коралови, Стоеви и фондация „Елена и Христо Генчеви“.   Изложбата е наречена  „Емил Коралов – писателят, гражданинът“ и е посветена на Деня на народните будители. Откриването ѝ е на 31 октомври 2019 г. от 18 часа в галерия „София“. Експозицията може да бъде видяна от 31 октомври до 14 ноември 2019 г.  

comment 0
visibility 292
изложба, книги, 24 пана

24 пана на знакови издания на кирилица излагат в Националната библиотека

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще може да се види изложба Черногорските кирилски печатни книги, която е посветена на 525 години от отпечатването на първата печатна книга – „Октоих – първогласник” и 500 години от отпечатването на „Псалтир с последования” и „Служебник”. Тя е инициирана от Научния архив на БАН и е посветена на 150-годишния юбилей на институцията. Откриването на изложбата е на 11 октомври, петък, от 16,00 ч. в централното фоайе на библиотеката. Еспозицията е в 24 пана и представя знакови издания на кирилица от държавната печатница на Георги Църноевич, изложени са и заглавните страници на „Октоих” от 1494, „Псалтир с последование” (1495), „Миней” (1496).

comment 0
visibility 278
София, изложба, донорство

Изложба в подкрепа на кампанията за донорството

Фармацевтична компания Астелас България, в партньорство с Нов български университет, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Българското дружество по нефрология организират изложба "Да дариш живот". Тя ще бъде разположена в парковото пространство до кино "Кабана" и ще бъде открита на 10 остомври т.г. В изложбата са включени 26 проекта на студенти от НБУ. Целта на кампанията е да повиши информираността на обществото по отношение трансплантациите и да насочи вниманието към ползите от донорството и осъществяването му в България.

comment 0
visibility 193
Синод

Синодът събира пари за онкоболни деца с изложба в Народното събрание

Благотворителна изложба ще бъде открита от 11 часа днес в Парламента в Клуба на народния представител. Проявата е организирана от Светия Синод на Българската православна църква, съобщи „Фокус“.    Предвижда се да се разпродават най-добрите творби от Синодалния Национален конкурс „Възкресение Христово“. Инициативата е част от благотворителна кампания на висшия клир  „Деца рисуват за деца“. Тя събира средства за онкоболните малчугани и техните семейства, лекуващи се в Клиниката по детска клинична хематология и онкология в болница  „Царица Йоанна – ИСУЛ“.    

comment 0
visibility 2255
Изложба за 140 години столица

"София – 140 години столица на България" гостува на ЕК в Брюксел

Изложбата "София – 140 години столица на България" с дигитална арт фотография на художника Велизар Димитров по проект за Столична община и Регионалния исторически музей – София, гостува в Европейската комисия в Брюксел. Експозицията ще бъде открита официално от българския еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов на 9 октомври 2019 г. На събитието ще присъства и авторът на изложбата Велизар Димитров. Изложбата се фокусира върху съвременния вид на българската столица посредством 12 дигитални арт фотографии. Използваната за възпроизвеждането на паната техника е директен печат върху плат. Така се пресъздава ефектът на живописна картина с повишена интензивност на цветовете. Изгледите от съвременна София са както емблематични сгради от различни периоди - базиликата "Св. София", Народният театър „Иван Вазов“, Националният дворец на културата, така и градски пейзажи - София в навечерието на Коледа, съжителството на средновековна църква и модерна търговска сграда и др. Гости на официалното откриване на изложбата ще бъдат еврокомисари, евродепутати, български учители в Брюксел и българи, работещи в институциите.