Тема: Йорданка Фандъкова

comment 0
visibility 163
35 СУ "Добри Войников" с нови спортни площадки

С нови спортни площадки в 35 СУ "Добри Войников" в Лозенец (СНИМКИ)

С обновени спортни игрища започва новата учебна година в 35 СУ "Добри Войников" в Лозенец. Там е направен цялостен ремонт на спортните площадки и е изграждено на ново мултифункционално игрище за футбол, баскетбол и волейбол, видя Столица.bg. През уикенда кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с районния кмет на Лозенец Лобомир Дреков провериха дали са приключили ремонтите и готово ли е училището да посрещне децата за новата учебна година. Дворът на 35 училище "Добри Войников" в Лозенец е изцяло обновен. Децата имат на разположение общо 4 игрища, които са преасфалтирани и с нови спортни съоръжения, направена е и маркировка. Обновена е и централната алея в двора с настилка от унипаваж.

comment 0
visibility 662
Откриване на учебната година в Първа английска гимназия в София

Кметът на София и Йордан Йовчев откриха учебната година в Първа английска `(СНИМКИ)

Стотици ученици в столичната Първа английска гимназия бяха нетърпеливи да разгледат новия триетажен корпус с 22 класни стаи, физкултурен салон, спортна зала и зала за танци, видя Столица.bg. В първия ден на новата учебна година гимназистите на групи влизаха, за да разгледат модерните условия, в които ще учат през учебната 2019/2020 г. Пристройката се изгради с година по-рано от планувания 15 септември 2020 г., а днес на откриването на новата учебна година районният кмет на "Оборище" Васил Цолов връчи документа за ползване на новата сграда на кмета на София Йорданка Фандъкова. Столичният кмет заедно с олимпийския медалист и легенда в световната гимнастика Йордан Йовчев и районния кмет Васил Цолов и дерикторът Нели Петрова прерязаха лентата на новата сграда на Първа английска гимназия. "За втора поредна година посрещаме първия учебен ден с нова втора сграда, защото най-важните инвестиции в града са за децата и тяхното образование. Тази година изградихме нова сграда с 22 класни стаи, зала за танци и спортна зала. Вярвам, че ще я пазите и ще посещавате часовете по физическо възпитание с желание. Защото спортът е здраве, но и стремеж към успеха, който се постига с много, много труд. Днес в София тръгват на училище около 12 000 първокласници. Скъпи деца, скъпи ученици, пожелавам ви любопитството да не ви напуска през цялата година. Да срещнете много приятели, да обикнете заннията, защото те ни правят свободни. На всички пожелавам успешна учебна година, на добър час", каза в приветствието си към учители и ученици столичният кмет. "Нека се радваме на новата визия на гимназията, да я развиваме и даваме всичко от себе си за качествено образование", каза директорът на Английската Нели Петрова. "Благодаря, че сбъднахте мечтата ни за едно съвременно училище", каза директорът на 112 училище "Стоян Заимов" Жанета Бранимирова. Основното училище дели сградата с Първа английска гимназия. През новата учебна година учениците ще имат голяма спортна зала за баскетбол с 4 коша и хандбал. Малкият физкултурен салон е за волейбол и футбол, а танцовият състав на Английската ще репетират в чисто нова зала, в която съоръженията са все още с найлоните. Учениците имат модерни кабинети по физика и химия, санитарни възли и съблекални с душове след часовете по физическо. А огромният училищен двор е с нова настилка и няколко многофункционални игрища. На официалното откриване на учебната година в Първа английска гимназия бяха зам.-кметът на София Дончо Барбалов, общински съветници, министърът на образованието Красимир Вълчев и директорът на Регионалния инспекторат д-р Ваня Кастрева. Столична община инвестира 4 млн. лв. в изграждането на модерния корпус. Общо училището е разширено с 41 нови помещения, асансьор и санитарни възли.

comment 0
visibility 349
Йорданка Фандъкова в 43-то ОУ

Йорданка Фандъкова: 4 млн. лв е инвестицията в 43-то ОУ

По време на посещението си в обновеното 43-то ОУ в София, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, изтъкна, че новата сграда на училището ще позволи едносменен режим на обучение през новата учебна година. Тя припомни, че сградата на училището е на 110 години и е била построена със събраните средства на българските македонци, заселили се в района. Сградата е била занемарена десетилетия наред и СО е обещала да я възстанови, да бъде използвана отново за училище и да поиска да бъде обявена за Паметник на културата. Кметът на София каза, че всички ангажирани с ремонта, са работили през цялото време със сърце и душа, за да могат децата да влязат в новото си училище на 16 септември. Тази година повече от 600 деца ще прекрачат прага на 43-то ОУ, а новата сграда, която добавя още 7 класни стаи, ще позволи учебния процес да се води в една смяна. В ремонта на училището са инвестирани 4 млн.лв по оперативна програма „Региони в растеж“. Новата директорка на училището каза, че в новата сграда ще влязат 4 паралелки първокласници и 3 паралелки втори клас. Йорданка Фандъкова сподели също, че тази година е инвестирана рекордната сума от 90 млн. лв за ремонта на над 80 училища и детски градини на територията на СО. Само в 15 училища ремонтите ще продължат и след началото на учебната година.  

Реклама
comment 0
visibility 732
От първи дъх до първи клас д-р Елена Бангеева-Пейчинова и д-р елена Фадел

"От първи дъх до първи клас" събра пораснали бебета с лекарите, при които са родени `(СНИМ...

Десетки малчугани първокласници и техните родители се срещнаха с лекарите, в чиито ръце са поели първата глътка въздух на Лятната сцена в Борисовата градина, днес в София. Прекрасната инициатива "От първи дъх до първи клас" на портала за женско и семейно здраве „Мама, татко и аз“ премина под егидата и присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова. Две талантливи гинеколожки д-р Елена Бангеева-Пейчинова и д-р Елена Фадел от общинската Първа САГБАЛ "Света София" се радваха на порасналите вече бебета, които са израждали. Сещата бе за настоящи и бъдещи първолаци на София, заченати и/или родени в родилните домове и клиниките по акушерство и гинекология и асистирана репродукция в столицата. "Поздравявам Ви за инициативата да организирате тази толкова специална среща между семействата, настоящите и бъдещите първолаци на София и вас, техните родители, със специалистите, благодарение на които вашите деца са поели първа глътка въздух. Поздравявам портала за семейството „Мама, татко и аз“ за инициативата!", каза кмета Йорданка Фандъкова. На срещата бе и директорът на другата общинска АГ болница "Шейново" д-р Велев. Столична община има програма "Инвитро" и всяка година финансира двойки с репродуктивни проблеми. От нея са родени над 10 бебета, някои от които утре тръгват в първи клас.

comment 0
visibility 227
Кръстовден в църквата Свети Йоан Рилски в Семинарията

Фандъкова на тържествена литургия за откриване на учебната година на Семинарията (СНИМКИ)

Столичният кмет Йорданка Фандъкова присъства на тържествената литургия на Кръстовден в столичната църква Свети Йоан Рилски в двора на Духовната семинария в Лозенец. По традиция на този празник се открива и учебната година на учебното заведение. Литургията и водосветът води Западноевропейският митрополит Антони. Сред официалните гости бе и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тази година има 20 осмокласника. Опитваме се да учим децата на отговорност и на съвест, каза пред Нова телевизия зам.-ректорът Йеромонах Мелетий. "Под благословението на Христовия кръст и неговата сила да започнем нашите занимания тук", допълни ръководителят. Той обясни, че гимназиалният курс на обучение в Семинарията е петгодишен. През всички 115 години от съществуването на духовното училище никога не е имало нулев випуск. И през световните войни и през комунистическия режим Семинарията винаги е имала ученици, припомни Йеромонах Мелетий.

comment 0
visibility 373
Йорданка Фандъкова в Столичния зоопарк

900 доброволци на ТELUS монтираха 22 хранилки в столичния зоопарк (ВИДЕО/СНИМКИ)

Зоопаркът в София вече има 22 нови хранилки за животните. Заслугата е на добровлоци на TELUS, които днес усърдно работиха за обновяването на зоологическата градина в София. Над 900 души разделени на отбори монтираха новите съоръжения за животните, както и беседки и пейки.  В софийския зоопарк работиха доброволци от Канада, Америка, Гватемала, Китай, Филипините, Ирландия, Румъния и разбира се българи. Елементите на хранилки, беседки и пейки са от австрийско дърво, много сухо, за да се импрегнира по качествено. Частите са направени така че да могат да се сглобяват лесно, като конструктор, обясни на кмета Йорданка Фандъкова директорът на зоопарка Добромир Бориславов. Столичният кмет обиколи целият зоопарк и се спря да благодари на всеки от екипите на TELUS. С усмивка и шеги доброволците бяха впечатлени от посещението на кмета на София. Те й разказваха от къде са и защо са дошли да помогнат именно в София. Канадската компания е известна с ангазираността си към социални и обществено значими проекти и инициативи. Около 100 деца, чиито родители работят в TELUS на воля се разхождаха из зоопарка и не пропуснаха нито едно животно. Докато родителите им са ангажирани с добри дела малчуганите се радваха на хубавото време и животните.  "Тук се случват прекрасни неща, но най-ценното е това, което получават децата като възпитание и личен пример", коментира Йорданка Фандъкова. "Вие сте най бързи", похвали столичният кмет един от екипите. "Обещаха ни да галим животните", пошегуваха се доброволците. Други техни колеги пък изчистиха идеално около загражденията на слона. Освен детски смях и глъч се чуваше и сериозния вой на благороден елен. "Той е в размножителен период и през февруари ще имаме малко еленче", обясни директорът на Зоологическата градина. Преди 10 дни са се излюпили и 4 черни лебеда. Малките са добре и вече са пуснати в езерото. В зоопарка вече е приключил първият етап от реконструкцията и в сектор "Котки" има поставени стъклени прегради, за да могат отблизо да се гледат животните. Целта ни е зоопрака на София да стане най-добрия в Европа", коментира Йорданка Фандъкова. В благотворителната инициатива "TELUS Ден на подкрепа" (TELUS Days of Giving) днес бяха сглобени и лакирани 22 специализирани дървени хранилки за тревопасни животни. Подменени бяха настилките на 3 беседки,монтирани още 2, поставени бяха нови пейки. Обновени са двете зони за отдих - "Мечки" и лятната сцена, а също бяха боядисани дървени и метални огради.

comment 0
visibility 316
Нов корпус в Първа английска гимназия

Около 12 000 първолаци тръгват на училище в София (СНИМКИ)

Около 12 000 деца тръгват в първи клас тази година в София. Това показват данните на Регионалния инспекторат по образованието в столицата. През миналата учебна година училищният праг са прекрачили с 1000 деца по-малко, сочи справка. Точният брой на първокласниците за учебната 2019/2020 ще бъде окончателен в края на септември. До тогава е срокът за подаване на справките от директорите, научи Столица.bg. Свободните места за първокласници в София са 1077. "Да, има свободни места. Често желанието на родителите и възможностите на системата се разминават", коментира пред Столица.bg директорът на Инспектората по образование в София Ваня Кастрева. На откриването на учебната година - 16 септември т. г. В Първа английска гимназия ще бъде кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на инспектората Ваня Кастрева и други официални лица. Причината е, че втора поредна година в уччилището се открива нов корпус от цялостното разширение. С година по-рано врати отваря новата пристройка. В новопостроената сграда, с топла връзка към основната, има 41 нови кабинета и физкултурен салон, а на последния, трети етаж, многофункционална спортна зала. Там ще бъдат специализираните лаборатории по физика и химия, а ще има и асансьор за децата с увреждания. Новият корпус ще даде възможност учениците от двете училища в сградата - Първа английска и 112-о училище, да преминат на едносменен режим.

comment 0
visibility 3684
Зелен ринг в София

Стартът на Зелен ринг в София е от гара "Пионер" до "Слатина" (ВИДЕО/СНИМКИ)

От гара Пионер в Борисовата градина ще стартира проектът за Зелен ринг в София. Първият участък на зеленото трасе ще свърже столичните "Изгрев" със "Слатина". Проектът е готов и от няколко месеца вървят преговори между Столична община със Министерство на транспорта, принципал на собственика - НКЖИ, на жп трасета, включени в ринга. Подробностите за старта на екологичния проект бяха съобщени днес на пресконференция в направление "Архитектура и градоустройство" на Столична община. Подробности около изграждането на Зеления ринг съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова, транспортният министър Росен Желязков, а главният архитект Здравко Здравков представи проекта. Първият участък, с дължина 3152 метра, от "Пионер" минава през ул. Самоков, ул. Тинтява, зад зала Арена Армеец, естакадата на "Шипчески проход" до ВТУ "Тодор Каблешков" в район "Слатина. "Това е най-ключовия обект за развитието на града през следващите години. София ще има линеен парк с велоалея, която ще минава по старите жп трасета. Целта е да свързва кварталите с парковете. Проектът е мащабен, знаков, ключов и труден", коментира столичният кмет. Реализацията на проекта изисква координация с Националната компания железопътна инфраструктура (НКЖИ), тъй като собствеността е тяхна. След приемането на ОУП на София терените от над 60 декара ще бъдат предоставени на Столична община.  "Зеленият ринг заедно със зелените клинове и зеления пояс около София превръщат столицата ни в зелен град, а това ще подобри качеството на въздуха", коментира Йорданка Фандъкова. "От дълго време работим със Столична община. Сега правим плана, ще има обществено обсъждане и след като влезе в сила СОС трябва да заяви желание да го придобият. А Министерски съвет ще го отнеме от НКЖИ и ще го прехвърли на Столична община", обясни процедурата по прехвърляне на собствеността Росен Желязков. Над 60 декара е площта на Зеления ринг, по който ще има велоалеи и пешеходни зони. 60% от площта е предвидена за озеленяване, за да се развие цялостната концепция за градска мобилност с немоторни превозни средства, допълни Росен Желязков. Проектът за Зелен ринг е доста отдавна и датира от заемането на поста главен архитект на София от арх. Здравко Здравков. Това е било неговото предложение за визията на зелена София и с това е спечелил конкурса за главен архитект, припомни Йорданка Фандъкова. "През 2016 г. направихме геодезично заснемане и проучване на всички възможни връзки. Изгражданането на Зелен Ринг ще дава възможност чрез напречни връзки свързването с трите линии на метрото", коментира арх. Здравков. По трасетата на екологичния ринг ще има спортни, детски площадки и пешеходни връзки. Засега няма бюджет за проекта, тъй като предстои изработването на технически и работен проект. "Проектът ще се реализира на етапи и още в бюджета за 2020 г. ще се предвидят средства за това", допълни Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 225
Йорданка Фандъкова за предизборната кампания

Йорданка Фандъкова: По-добра съм с новите идеи, проекти и екип

С нови идеи, нови проекти и екип от хора, които са се доказали е предимството на Йорданка Фандъкова в предизборната битка за кмет на София. Това изтъкна тя като свое преимущество пред конкурентите за Московска 33, отговаряйки на журналистически въпроси с какво е по-добра от Мая Манолова. "Кой ще победи на изборите решават хората. Ние работим, така че да ги убедим, че ние можем да продължим работа и да продължим да променяме града и с то с много конкретни неща", заяви Фандъкова. Тя бе попитана дали има конкретна програма за предизборната кампания. "Още не е започнала кампанията. Както винаги ще имам програма и ще я представя. Програмата ми е съвсем конкретна, която на практика показва освен визията за развитието на София, но е и кокретен график. В програмата има  конкретни проекти, конкретни източници на финансиране, така че аз залагам винаги на работата, а не на приказките", коментира Фандъкова, която се кандидатира за четвърти мандат за кмет на София. Тя заяви, че едно от най-големите предизвикателства и задачи за следващата години, това е паркирането в кварталите. "Тази го година дадохме възможност на районните кметове да ремонтират квартални паркинги. Вчера в кв. Сухата река, район Подуяне, два прекрасни паркинга. Това е новото предизвикателство. На този етап буферните паркинги ни бяха приоритет, сега вече влизаме в кварталите с общинска програма за паркирането и с публично-частно партньорство, за да могат да се изграждат повече паркинги, да освободим кварталите и да ги подредим", коментира за проиритетите Йорданка Фандъкова. Кметът на София смята, че хората се интересуват именно паркинги, от междублокови пространства, градини, прозрачност, електронна община и добро обслужване, защото това ще направи живота им по-добър. "Градът е конкретика и хората имат нужда от  работа и от прозрачност", категорична бе Фандъкова.  

comment 0
visibility 4489
Нов буферен паркинг на метростанция ст. "Васил Левски"

Подземният паркинг, на 3 нива и 193 места, отваря през октомври (ВИДЕО/СНИМКИ)

Още един буферен паркинг ще облекчи трафика в София. През октомври ще бъде готов за ползване подземният паркинг до метростанция ст. "Васил Левски", видя днес Столица.bg. Съоръжението е на 3 нива, със 193 места и е разположено на площ от 10 000 кв. Стойностат му е 2,2 млн. лв., а изпълнител е "Калистратов груп". На проверка днес там беше кметът на София Йорданка Фандъкова, за да се увери в изпълнението на проекта и дали са спазват сроковете. Столичният кмет обиколи изцяло първото ниво, което е предназначено за автомобили на газ. Подземният паркинг се изгражда от Центъра за градска мобилност. Вече са поставени всички инсталации и системи. Ще има стълбища от двете страни заедно с асансьори. От едната посока се излиза директно на перона. От паркинга може да се прави връзка с линията, отиваща към Младост, а от другата на запад с Люлин. В подземния паркинг има WiFi и видеонаблюдение. Съоръжението е поредното, което по системата "Паркирай и пътувай" и ще е безплатно за ползващите метрото, тъй като валидирането на излизане на автомобила ще бъде с билета или картата от подземната железница. Вентилационната система е изцяло изградена ,заедно с въздухопроводите. Осветлението също е готово. Остава да се монтират дренажните помпи. "ЦГМ да довърши и поредния буферен паркинг, който може да се използва по системата "Пътувай и паркирай" на Метрополитен. Вървят довършителни дейности. Средата на октомври очаквам вече да се ползва съоръжението на ст. "Васил Левски". Разбира се може и свободно да се ползва за граждани срещу заплащане. По "Паркирай и пътувай" е напълно безплатно и се удовстоверява с билета или картатат за метрото. Целта на буферните паркинги е да стимулираме хората да ползват метрото. До този момент сме изградили 5 по линиите на метрото за общо 2200 места. Знаете, че хората не бяха свикнали, но вече имаме над 60% запълняемост на всички паркинги. А тези на Безнес парка и на "Джеймс Баучер" стигат до 100%. ЦГМ има задача да довърши още 3 по старата линия на метрото, а Метрополитен изгражда още 3. Следващата година ще имаме още 6 буферни паркинга за общо 1200 места. Това ще улесни хората, които идват от по -далечни разстояния с колите, да ги оставят на паркинга и да не влизат в центъра на града с тях. Например от Горна баня се оставя колата на паркинга на Околовръстния и с метрото се отива до центъра на града или до летището и после да си вземе колата. Това ще струва стойността на пътуването с метрото", коментира столичният кмет.

comment 0
visibility 231
Йорданка Фандъкова внася два доклада на последната за този мандат сесия на

На последната за мандата сесия на СОС влиза докладът за "Младост"

Последната за този мандат сесия на СОС ще бъде на 17 септември т. г. след официалната за празника на София, научи Столица.bg. Сесията ще е сравнително кратка от 25 - 30 точки в дневния ред, потвърдиха от СОС. Два важни доклада ще бъдат внесени от кметът Йорданка Фандъкова. Единият е за замяна на пет имота в район Младост. Тези терени са частни и след продължителни преговори на работна група от общински съветници и експерти собствениците са се съгласили да бъдат заменени. Така пет терена в междублокови пространства ще бъдат запазени за зелени площи. Другият доклад е за отпускане на еднократни помощи на пострадалите от пожара в Бухово. Преди две седмица там се запали покривът на жилищна кооперация и обитателите останаха без домове. Столична община вече отпусна еднократна помощ на семействата, които имат ученици, за да се подготвят за началото на учебната година. Днес младото семейство Любомира, Красимир и 9-месечният им син Захари бяха настанени в общинско жилище в Люлин.  Те са поредните, за които общината се погрижи да имат дом и покрив над главата си.

comment 0
visibility 276
Пешеходни пътеки за началото на учебната година, инициативата Убий скоростт

Фандъкова: Районните кметове да си проверят пешеходните пътеки около училища и градини (ВИ...

Районните кметове да минат да обиколят и да си огледат училищата и детските градини, да проверят дали пешеходните пътеки са обновени. Това призова кметът на София Йорданка Фандъкова колегите си от 24-те района на столицата. За седма година тя подкрепи инициативата на радио FM+ "Убий скоростта, спаси дете". На столичната улица "Ралица" в Лозенец тя присъства на възстановяването на пешеходната пътека пред църквата "Възнесение Господне", за което Столица.bg първа ви информира. Зад църквата е 120 училище "Г. С. Раковски" и само след броени дни в квартала ще гъмжи от деца, които тръгват на училище. "До откриването на учебната година, на 16 септември, всички пешеходни пътеки трябва да са с нова маркировка. Ако някъде има забавяне, районните кметове да се обадят, за да можем да проконтролираме целия процес", каза столичният кмет. Екипите в различни части на София работят и през нощта, а целта е за 16 септември пешеходните пътеки да са обновени. Там където има одобрено предложение, зоните за преминаване на пешеходци са повдигнати. От радио FM+ благодариха на Йорданка Фандъкова, защото чрез нея Столична община е подкрепила инициативата първа. "Благодарение на г-жа Фандъкова, защото тя помогна инициативата да получи подкрепа в Русе и Варна, а сега вече е във всички големи общини", казаха от FM+. "Благодаря на радио FM+ за тази кампания и да се обърнем към всички шофьори, мотористи, велосипедисти и хората, които карат тротинетки и да им кажем, че уебната година започва. Децата идват от ваканция, някои от тях може и да не са внимателни, затова бъдете внимателни вие! Всички, ние възрастните трябва да направим така, че да пазим децата. В големия град движението е интензивно, карайте внимателно, спазвайте правилата. Особено в районите на училища и детски градини карайте с по-ниска скорост от разрешената", призова столичният кмет. Тя заяви, че иска Пътна полиция-София да бъдат мобилизирани за първия учебен ден и не само, а и за първите седмици на учебната година, докато децата свикнат и започнат да се движат така, както ги учат в училище и семейството. "Ние имаме грижата да обновим и маркираме отново всички пешеходни пътеки около училища и детски градини. Към този момент над 60% от дейностите са изпълнени. Очаквам до 16 септември т. г. да приключи тази задача, всичко да е готово и децата, учениците и възрастните отдалече да виждат пешеходните пътеки", каза Йорданка Фандъкова. Тя припомни, че през последните години Столична община усилено прави повдигнати пешеходни пътеки. В София вече има около 330 такива. "Възложила съм да не се отказва на никое предложение за повдигане на пешеходна пътека. Имаме много предложения от граждани и организации. Искам комисията да гледа много внимателно и да не отказва, защото за съжаление не всички внимават, а повдигнатите пешеходни пътеки доказаха, че имат ефект", коментира Фандъкова. Тази година Столична община е поставила допълнително осветление на 85 пешеходни пътеки. Амбицията е където това е възможно, пешеходните пътеки да бъдат осветени. "В същото време подготвяме и цялостна програма за контрол на скоростта заедно с КАТ. Знаете, че тази година закупихме 2 камери на Пътна полиция, за да им помогнем и се надявам, че те ще мобилизират екипите си и ще има строг контрол по улиците на града", каза Фандъкова.

comment 0
visibility 711
Ремонт на ул. Витиня, район Подуяне

Ремонтират ул. Витиня, става двупосочна (СНИМКИ/ВИДЕО)

Изцяло ремонтирана и обновена е столичната улица "Витиня" в район Подуяне, видя Столица.bg. Днес на проверка там бе столичният кмет Йорданка Фандъкова със зам.-кмета Дончо Барбалов и районния кмет Ева Митова.  Улицата е асфалтирана с два пласта, изградени са тротоари и ново осветление. Оправена е и отводнителната система. След приключване на ремонта улицата, която е ключова за района става двупосочна. Тя се разделя от река Слатинска. Досега движение имаше само от едната страна на реката, защото другата бе в дупки. В момента на проверката работници полагаха горния слой асфалт и се виждаше, че шахтите за отводняване са изчистени, съобразени с наклона и ще имат нови капаци. Цялата улица е дълга 1,150 метра, а 250 метра от отсечката е изцяло готова. "Влязохме в кварталите и тази улица, която е ключова и една от големите в квартала се ремонтира. Вече е поставен асфалтът  и до края на деня ще приключат арботниците. От утре ще бъде пуснато движението. Преди това тук имаше дупки и нямаше тротоари. Сега ще има и тротоари. Наредих да се постави ограда край рекаха за безопасността на пешеходци и автомобили", коментира кметът Йорданка Фандъкова. Кметът на район Подуене пък е доволна, защото пускането на двупосочно движение по ул. Витиня ще разтовари големия трафик. До дни трябва да се приключи и с монтажа на оградата. С нов паркинг се сдобиха и живеещите в бл. 20 и бл. 21б в кв. Сухата река, район Подуяне. Междублоковото пространство, което не е зелена площ отдавна се ползва за паркиране на автомобили. Сега вече то е асфалтирано и удобно. Там вече могат да паркират 50 коли и е подменена изцяло канализацията на терена. Повечето ремонти на столични улици ще приключат до 16 септември, когато се открива новата учебна година. Работата ще приключи и по подстъпа на бул. България, който участък от бул. Черни врък до кръстовището с "Ив. Евст. Гешов" бе изцяло обновено през юли и август. "Имам много работа и в София проблеми има 24 часа. Градът не излиза в отпуска. Като започна кампания разбира се, че ще изляза в отпуска, категорична бе Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 329
Йорданка Фандъкова

ГЕРБ-София: Фандъкова излиза в отпуска по закон - на 27 септември

Кметът на София Йорданка Фандъкова няма да излиза в отпуска преди посочения от закона срок. Това е категоричната позиция на ГЕРБ-София, която беше изпратена до медиите. Столичният кмет пък още миналата седмица заяви, че излиза в отпуска месец преди датата на изборите - 27 октомври. От 27 септември т. г. Фандъкова ще се оттегли от поста, а на нейно място ще бъде някой от зам.-кметовете - Дончо Барбалов, Ирина Савова Тодор Чобанов, лбена Александрова или Ралица Стоянова. Най-вероятно това ще е Ирина Савина. "Йорданка Фандъкова е законно избран и действащ кмет на София и към момента тя продължава да изпълнява задълженията си като кмет на столицата", се казва в позицията на ГЕРБ. По-рано днес кандидатът за кмет на София Мая Манолова бе в Столична община, за да иска локации за агитация. На Московска 33 издигнатия от инициативен комитет кандидат заяви, че Фандъкова трябва да излезе в отпуска, за да имат равен старт. Това предизвика и изявлението на ГЕРБ-София. Манолова сама реши да напусне поста на омбудсман, за да започне предизборна кампания.

comment 0
visibility 449
Фандъкова и Бойко Борисов откриха водернизираната база на НСА на ул. Гургул

Премиерът съветва Фандъкова да покаже на Манолова какво е свършила

Йорданка Фандъкова да покаже на опонентите за кмет на София и конкретно на Мая Манолова какво е свършила общината през изминалите години. Това посъветва премиерът Бойко Борисов кандидатът за четвърти мандат за кмет на София Йорданка Фандъкова. Двамата бяха сред официалните гости на откриването на модернизираната база на Национална спортна академия "Васил Левски" на ул. Гургулят 1 в София. Единствената спортна академия у нас обнови старата си база в центъра на София за 3,7 млн. лв. Ръководството на НСА защити проект и получи финансиране по Оператинва програма "Региони в растеж". Около 1 млрд. лв. се отпускат инфраструктура в образованието в страната, заяви премиерът Бойко Борисов на церемонията по откриване на ремонтирания обект на НСА. Старата и  рушаща се сграда, известна като Ректората на НСА вече е само спомен. Там има нова многофункционална спортна зала. Да имаш университет в  центъра на града е много удобно. Бази, които струват десетки милиони, не позволихме да бъдат откраднати и дадохме на НСА да ги стопанисва, коментира министър-председателят. На Гургулят 1 има ново обзавеждане и оборудване на учебните зали и кабинети, на конферентната зала, библиотеката, читалнята, както и на фитнес залата и съблекалните. Обновяването на материално-техническата база на НСА и подобряването нa учебния процес ще улеснят въвеждането на нови методи на обучение на младите хора. Модерната база ще стимулират мотивацията на студентите за по-голяма активност в учебния процес и реализацията им.

comment 0
visibility 360
Йорданка Фандъкова в Бухово

Фандъкова в Бухово: Спешната ни задача е да осигурим средства на децата за училище

Кметът на София Йорданка Фандъкова и днес беше в Бухово при хората, които останаха без домове след пожара в жилищна кооперация. Повече от 2 часа тя разговаря с тях и отново се разпореди да им се осигури всичко от първа необходимост. Спешната ни задача сега е да осигурим средства за подготовката на всички деца за училище. Отделно е финансовата помощ за семействата, казва кметът на профилът си в социалната мрежа. С организацията по обезпечаването на пострадалите в Бухово денонощно работи щабът, който е от дирекция "Аварийна помощ и превенция на Столична община". Директорът Красимир Димитров също е постоянно в Бухово и нуждаещи бяха настанени в болница, а други семейства вече са в общински жилища в >юлин и Панчарево. Днес продължи почистването на опожарения жилищен блок, защото от утре  в започва конструктивното обследване от екип на Столична община. Той ще изготви и проекта за възстановяване на сградата, а след това ще бъде разгледан и за финансиране.Всички, които останаха без дом, вече са настанени в общински жилища. Йорданка Фандъкова благодари на екипите, които работят на място и на фирмите, които са готови да помогнат.

comment 0
visibility 300
Йорданка Благоева подкрепи Йорданка Фандъкова

Легендата Йорданка Благоева подкрепи Йорданка Фандъкова

Първата ни световна рекордьорка на висок скок Йорданка Благоева подкрепи Йорданка Фандъкова в предизборната битка за кмет на София. Приятелството между двете е устояло във времето и сега легендарната спортистка застава зад Фандъкова. "Скъпа г-жо Фандъкова, скъпа Данче, знаеш и можеш! Доказала си го! Вярваме, че ще продължиш започнатото! Успех!", написа на личния си профил в социалната мрежа Йорданка Благоева. Йорданка Фандъкова се кандидатира за четвърти мандат на Московска 33. Очаква се тези дни от ГЕРБ да обявят и листата за общински съветници. Със сигурност сред кандидатите ще има нови и млади специалисти в различни области.

comment 0
visibility 839
Фандъкова посети пострадалите от пожара в Бухово

Фандъкова в Бухово: Ще поискам СОС да гласува помощ за пострадалите семейства (СНИМКИ)

Много е важно службите да установят причините за пожара, който горя вчера в жилищна кооперация в Бухово, район Панчарево. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Тази сутрин тя посети потърпевшите семейства от пламъците и се запозна подробно с щетите и нуждите на семействата, чиито домове горяха.    "Това, с което ние спешно можем да помогнем на хората е на първо място да настаним семействата, които нямат къде да живеят. Аз лично ще предложа на СОС да гласуват средства за еднократни помощи на семйствата, защото цялата им покъщнина е изгоряла. Изгорял е покривът на сградата, апартаментите на последния етаж са абсолютно необитаеми, а тези на първия и втория са силно пострадали", каза столичният кмет. От Столична община ще помогнат и с екипи, които да направят огледи и предписания, за да започне по-бързо възстановяването на жилищната кооперация. Вчера в ранния слеобед огънят опостуши сградата, а хоража бяха евакуирани. По първоначална информация огънят е тръгнал от покрива, където е имало майстори, за да го ремонтират.  По разпореждане на столичния кмет започна организация за осигуряване на храна и вода на пострадалите хора.

comment 0
visibility 408
Проверка Фандъкова на порект за енергийна ефективност в 79 училище

Фандъкова готова да покаже на Манолова всяка градина и училище в кварталите

Мога да покажа на госпожа Манолова една по една новите сгради на тези 100 детски градини, които построихме. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред журналисти по повод изказването на основния ѝ опонент в кметската надпревара Мая Манолова за детските градини и спортните площадки.   "Госпожа Манолова е питала, къде са училищата и детските градини. Да ѝ кажа: Ето тук са. Тук са, в кварталите. До края на годината очаквам 5 да бъдат завършени, строим общо 8 в момента и започваме още 9. Това е работа, много, много работа. Развитието на София изисква много работа, не е лесно. И аз съм срещала много трудности по пътя си, но не съм се отказвала, защото съм поела ясен ангажимент", коментира Йорданка Фандъкова пред журналисти при порверката на 79 училище "Индира Ганди" в София. От всички кандидати за кмет на София разбрах, че пироритетите не се различават. Можем да си позволим да влезем активно и целенасочено в кварталите след като реконструирахме и подобрихме базовата инфраструктура, защото предполагам, че много хора помнят ямите по Цариградско, по Ботевградско вълните. Когато напреднахме преди 2 години си позволихме да започнем работа в кварталите. Това обаче става бавно, с магическа пръчка не става", коментира приоритетите в предизборната си програма Йорданка Фандъкова. Заради лек инцидент с общински служтел в училищния двор кметът остана без служебен автомобил. Без притеснения от Люлин до Столична община тя пътува с журналистите. Не отказа да отговори на нито един въпрос, а те бяха доста.  

comment 0
visibility 502
Проверка Фандъкова на порект за енергийна ефективност в 79 училище

Специален проект спестява над 50% от енергийните разходи в 79 училище в Люлин (СНИМКИ/ВИДЕ...

Над 50% от енергийните разходи на 79 Средно технологично училище с английски език "Индира Ганди" в столичния "Люлин". В момента там се реализира първият в България енергиен проект, който освен мерките за енергийна ефективност има и допълнително спестяване на енергия, заради действащите в реална среда енергийни екипи от ученици, учители и персонал. В момента там се извършват строителни дейности по външната част на сградата, след като вътре са приключили доста бързо заради началото на учебната година. Ремонтът е започнал на 10 август т. г. и трябва да приключи за 4 месеца - до 10 декември т. г. Стойността е 1,4 млн. лв., от които 85% са осигурени от Националния доверителски екофонд и 15% от Столична община. На проверка днес в училището в Люлин бе столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя бе подробно запозната с процеса на изпълнение на енергийния проект от районния кмет Милко Младенов. Изцяло е сменена отоплителната система на училището. 40-годишните пробити радиатори вече са подменени. Модерното осветление, което е поставено в цялото училище е т. нар. димирано. То е в класните стаи и коридорите, и е зависимо от външното осветление - слънчевото. Поставени са 3 реда осветителни тела, които се влияят - светят или гаснат, от външната светлина. В училището учат 850 деца, а енергийните екипи, съставени от ученици и учители, се грижат за пестенето на енергия. Те следят дали дадено помещение се ползва или не и така допълнително се спестяват от 5 до 10% от енергията. Екипите от деца и учители са минали на обучение в Берлин за поведенчески модел, каза директорът Сашка Георгиева.  "Отоплителната инсталация беше много голяма язва в това училище. Течове непрекъснато имаше и беше студено през зимата. Нашата задача е всички училища и детски градини да са с реализирани мерки за енергийна ефективност. Защото това намалява разходите и остават средства за децата и учителите по решение на училището, при делегираните бюджети.  С кмета на Люлин работихме много усилено, за да можем да защитим тези средства от Националния доверителен екофонд. Използваме всички възможности, за  да можем максимално да модернизираме училищата е детските градини. В Люлин има 20 училища и детски градини, които изискват  грижа. Ентернитовите детски градини изцяло ги преизградихме, за да имат децата здравословна среда. Това е мой ангажимент, който съм поела още в качеството ми на зам.-кмет на София. До този момента изградихме 100 нови сгради на детски градини. Строим 10 училища.  На 16 септември учебната година ще открием с още един нов корпус на Първа английска гимназия, която вече е с нова спортна зала и нови кабинети. В същото време още 5 други училищни сгради ще бъдат готови до края  на годината", каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова. "Този проект, който реализираме тук в 79 училище го представихме преди време в Хайделберг. В Германия отдавна училищата са с енергийна ефективност. След приключването на строителните дейности тук подписваме договор с Международния екофонд за изпълнението на поетите ангажименти  и функционирането на училището за намаляване на енергийните разходи, обясни кметът на Люлин Милко Младенов.  Училището е платило 130 000 лв. за отополение през изминалия сезон, а сега намеренията са разходите да паднат наполовина. Само за осветление сметката е била 30 000 лв., каза директорът. В училището учат 850 деца и е единственото с изучаване на хинди, като свобдно избираем. 

comment 0
visibility 5787
Фандъкова на проверка в 79 училище в Люлин

Започва разширението на Околовръстното към "Тракия", правителството осигурява 145 млн. лв.

Разширяването на Околовръстното от Младост към магистрала "Тракия" ще започне в най-кратки срокове. На днешното си заседание Министерски съвет е взел решиние да осигури финансирането на проекта. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова при проверката в 79 Средно технологично училище "Индира Ганди" в Люлин. За стартирането на разширението се отпускат авансово над 13 млн. лв. за разширението на Южната дъга. Правителството гарантира финансирането, което е 145 млн. лв. До две години разширението трябва да е готово, каза столичният кмет пред журналисти. С АПИ сме се разбрали да се започне по най-бързия начин, допълни тя. "Това е изключително важна инвестиция за развитието и промяната в града и е плод на огромни усилия. Никак не е лесно на фона на нуждите на цялата страна от строителство на пътища и магистрали, да се защитят средства точно за София. АПИ има много задачи. Работихме заедно няколко години, направихме проекта, дарихме над 100 общински имота на АПИ, за да се напредне в придобиването на земя от тяхна страна. Очаквам до края на септември началото на октомври най-късно, строителните дейности да започнат. Аз ще настоявам максимално бързо да започнат. Колкото по-рано, толкова по-добре, защото знаете там каква тапа е. Това ще е не само удобство за всички, които преминават, но ще бъде и много удобно за развитето на бизнеса. Това е резултат, успех и партньорство. По-лесно е да се оплаквам, но не съм свикнала. Отивам, настоявам, върша си работата и защитавам проектите", каза Йорданка Фандъкова. Фандъкова припомни, че вече е към края и пробивът от "Бъкстон" до магистрала "Люлин". Това е един доста тежък участък, защото има тунели и естакади. Вече се работи по последните детайли. Но това ще улесни бизнеса и гражданите, защото ще се разтовари трафика, коментира кметът на София и допълни, че се продължава работата по вътрешните рингове. Разширението предвижда да има по 3 ленти за движение в посока, средна разделителна ивица, разделителни ивици между локалите и директното трасе, както и две локални платна и тротоари към тях. Пресичането на големи пътни артерии ще става чрез пътните възли "Стар Лозенски път", "Патриарх Герман", "Самоковско шосе" и "Младост" (ул. 406). Ще се изградят 3 пешеходни надлеза и мостове над  река Искър и Кална. С изпълнението на проекта ще се направи и реконструкция на водопроводи, канализация и др.

comment 0
visibility 283
Мая Манолова

Манолова подаде оставка в Народно събрание

Националният омбудсман Мая Манолова е подала оставка в Народно събрание преди броени минути, предаде Нова телевизия. Тя заяви, че целта й била да върне столицата на хората. "София не е лява или дясна", казва Манолова и обявяви, че ще приеме подкрепа от всеки. Тя влиза в предизборна битка за кмет на София, като основният ѝ и най-голям съперник е настоящият кмет Йорданка Фандъкова. Вчера тя официално обяви решението си, че се кандидатира за четвърти мандат да управлява София. На 11 септември ще стане ясно дали от БСП ще издигнат свои кандидат, който да е конкерунция на Манолова или ще дадат цялата си подкрепа за нея. Кандидатурата й за кмет на София бе издигната от инициативен комитет.    

comment 0
visibility 255
Бойко Борисов помагал повече на МАнолова отколкото на Фандъкова

Премиерът: Не съжалявам, че съм помагал на Манолова

Повече съм помагал на Мая Манолова отколкото на Йорданка Фандъкова и тя с основание ми се сърди. Това заяви премиерът на България и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов на срещата със СДС за общите действия на местните избори, цитиран от БНР. Той коментира, че Манолава е станала омбудсман благодарение на ГЕРБ. Борисов не съжалявал, че през годините е подкрепял Манолова, въпреки че за това е получавал упреци в партията. Едва ли е имало някой да е помагал повече на Мая Манолова от мен. Всички нейни закони, стотици милиони, които искаше за хората с увреждания и за всички останали, ѝ бяха дадени, казва премиерът като отговор на влизането на омбудсмана в битката кмет на София. Като омбудсман тя се справяла добре, е оценката на Борисов за работата на Манолова и затова не съжалявал, че я е подкрепял. Премиерът обаче припомни, че Манолова и Станишев са внесли сигнала в прокуратурата по случая "Костинброд" преди 5 години и той е спрял отмъщението срещу нея.   Фандъкова с право ми се сърди, защото тя е идвала по-малко при мен и по-малко съм ѝ помогнал, признава премиерът. Той се надява битката между Фандъкова и Манолова за кметския стол на София да е премине в една коректна кампания.