Тема: канализация

comment 0
visibility 1343
Жителите на Герман протестираха за канализация

Жителите на Герман протестираха, искат канализация (ВИДЕО/СНИМКИ)

Живеещи в село Герман, район Панчарево излязоха на протест днес. Още в 9 часа сутринта недоволните бяха на Околовръстното шосе на София и ул. "Патриарх Герман". Движението беше спирано за кратко, след като хора от протеста постоянно пресичаха улицата. На мястото имаше и полиция. Недоволството премина спокойно и културно и нямаше ексцесии. Местните хора искат да им се обърне внимание от управляващите за липсата на канализация. Те ще настояват в най-скоро време такава да бъде изградена и то във възможно най-кратък срок. "Имаме обещание от 2010 година, но търпението ни се изчерпа. Герман е бързо развиващо се село, строят се много къщи и кооперации, но липсата на канализация "осигурява" на по-ниско намиращите се достатъчно "влага" от отходни води. До кога?", заявиха хора от протеста пред Столица.bg. Редовно дворове в селото преливат от отходни води и проблемът е от много години. При липсата на канализация няма отводняване, септичните ями преливат и отходните води излизат в дворовете, казаха пострадали. Хората са убедени, ще се изразяват недоволството доста често, докато се предприеме изграждане на канализация в софийското село. Утре на сесията на СОС влиза доклад за предварителното прединвестиционно проучване, въз оснава на което в София ще започне изграждане на канализации в доста столични квартали и райони.

comment 0
visibility 1161
протест

Липсата на канализация изкарва жителите на Бусманци на протест

Липсата на канализация изкарва днес от 16.30 на протест жителите на Бусманци. Те ще затворят пътя, който води към софийското летище, съобщават от Bulgaria ON AIR.    "Бусманчани искат да имат канализация, но бюджетът все не може да си го позволи. Канализацията е базова инфраструктура за всяко населено място. Трудно се живее - не е приятно, не е никак евтино", каза пред камерите Милена Йончева. Жителите са категорични, че не е нормално в 21 век да живеят така. Те се оплакаха също от проблеми с водопреносната мрежа и чести аварии.   Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков обясни пред медията, че за да може Бусманци да кандидатства за средства за изграждане на канализация, трябва да бъдат спазени определени условия.   "Първо трябва да се подсигурят трасетата като собственост, трябва да се направят планове за регулация. Това, което е направено - възложи се прединвестиционно проучване за цялата Столична община. Съгласно критериите за агломерация, утвърдени от МРРБ, Бусманци излиза извън голямата агломерация на София", обясни той. И отправи апел към жителите на населеното място да се регистрират като живеещи там.   Друг от проблемите, които бусманчани посочиха, е че липсва пешеходна пътека на пътя, през който стигат до новопостроената детска площадка в населеното място. Те обясниха, че са принудени да пресичат незаконно заедно с децата си.   Ивайло Цеков обясни, че в началото на пролетта ще бъде изградена пешеходка пътека, която да е осветена и с допълнителна алея.    

comment 0
visibility 518
Подмяна на канализация по ул. Стара планина

Спират движението по "Стара планина" заради ремонт на канализация

Движението по централната улица "Стара планина" в София ще бъде спряно заради подмяна на канализация, научи Столица.bg. Ремонтът ще бъде в участъка от ул. "Париж" до "11-ти август". Затворено ще бъде движението за автомобили. Подмяната на канализация ще бъде от днес до 8 януари т. г. Преди месец ВиК операторът подмени участък на канализацията и по ул. "Париж". Водподоването в района няма да бъде спирано.

Реклама
comment 0
visibility 1046
Канализация на ул. Стефан Дуньов във Връбница

Подмениха канализацията по "Стефан Дуньов", ремонтират и улицата

Още един участък от подновяване на канализацията в кв. Модерно предградие, район Връбница е готов. По ул. "Стефан Дуньов" вече ще започнат ремонтните дейности и полагането на настилка, тъй като приключи подмяната на канализация. Заедно с това се реконструира и съпътстващата водопроводна мрежа. Изградени са 470 м канализация и са реконструирани 640 м водопроводна мрежа, отнасяща се към 38 поземлени имота. Ще се изградят и главни канализационни колектори, а това ще позволи изграждане на вътрешнокварталната ВиК мрежа, включително канализация по улиците "Антон Кецкаров", "Братя Станиславови", "Старата църква", "357", "378" и ул. "Справедливост".

comment 0
visibility 1344
кв. Модерно предградие

Кметът на "Връбница": Продължаваме изграждането на канализация в Модерно предградие (СНИМК...

Проблемите в инфраструктурата в столичните квартали, улици, канализация и други неуредици започнаха да се използват за политически атаки на местно ниво. В Модерно предградие нямаме канализация, заяви жител на квартала пред Столица.bg. Тя се оплака, че от 4 години в квартала очакват да се изгради и досега чували само обещания. Също така обвини районния кмет, че го интересували само Волуяк и Мрамор. Проверка на Столица.bg установи, че и в момента в квартала се работи по изграждането на канализация. Работим по пет улици в момента в Модерно предградие. Имаме готов проект за канализация и продължават процедурите по отчуждаване, заяви пред Столица.bg Младен Младенов. За последните 2 месеца той 3 пъти се среща с представители на Инициативния комитет в квартала и всичко се обсъжда с гражданите. "Работи се по ул. Стефан Дуньов и е изградена канализация колкото от София до Костинброд (б. р. около 15 км). Продължаваме и по улиците 357 и около "Старата църква". Вече има отчуждени терени около ул. Справедливост. Първо трябва да се изградят колекторите. Това, което в момента правим е с финансиране от бюджета на Столична община. Отделно чакаме през есента и европейско финансиране по проекта за Разработване на регионално прединвестиционно проучване (РПИП) за водоснабдяване и канализация (ВиК) за територията на Столична община. С тези средства ще се изградят канализации в Обеля, Модерно предградие изцяло, каза районният кмет Младен Младенов. Той припомни, че във Връбница вече има изграден чисто нов блок за социални жилища, асфалтирани са улици, построен е паркинг до метростанция "Сливница" и са отворени няколко нови детски площадки. Само за тази година за ремонти и разширения на училища и детски градини във Връбница от Столична община са отпуснати около 10 млн. лв., сочи справка от Столична община.  

comment 0
visibility 321
престой и паркиране

Изграждане на канализация опразва от коли улица "Кузман Шапкарев"

Задават се проблеми за шофьорите, които живеят или работят на улица "Кузман Шапкарев". И то близо два месеца проблеми. От 7 май до 12 юли е абсолютно забранено влизането, престоят и паркирането на автомобили по ул. „Кузман Шапкарев“ в участъка от ул. „Ген. Гурко“ до ул. „Иван Вазов“ . Това съобщиха от Столична община. Причината за ограниченията- изграждане на канализация по улица "Кузман Шапкарев".    

comment 0
visibility 588
среща с кмета

Жителите на "Симеоново" питат кмета на района за канализацията и отпадъците

Среща с кмета на район "Витоша" ще имат жителите на квартал "Симеоново". Тя ще се проведе на 8 май в салона на читалище "Отец Паисий" от 18.30 часа. Хората ще дискутират с инж. Теодор Петков проблемите, които най-много ги вълнуват. Това са направата на канализация до всички къщи и решаване на проблемите със сметосъбирането. Контейнерите за отпадъци понякога стоят препълнени пред домовете им със седмици.  

comment 0
visibility 1735
Канализация в Горна баня

Променят движението в Горна баня заради нова канализация

Започва изграждането на канализация и ВиК мрежа в район Овча купел, съобщават от районното кметство. Проектът се отнася за район Овча купел, местността Овча купел и кв. Горна баня. Финансирането е безвъзмездно според договор между кметстовото на Овча купел и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Проектът е за „Подмяна и изграждане на водопровод и канализация на територията на р-н „Овча купел” за м. “Овча купел” - стара част и кв. ”Горна Баня” по ОП „Околна среда 2007-2013”. Единият подобект на проекта е за  канализационната мрежа на кв. „Горна Баня“, а другият е за  водопроводната мрежа на кв. “Горна Баня”. Строителните дейности започват от понеделник - 8 април т. г. Заради изграждането на канализация и ВиК мрежа ще има промяна в организация на движението по улица “Дон” в участъка между улици “758” и улица “Еделвайс”.

comment 0
visibility 1969
Панчерево

Кой излива мръсотии в езерото Панчарево? (ВИДЕО)

Езерото Панчарево, на което се радват хиляди столичани е изправено пред екологична катастрофа. За сериозния проблем съобщи Галина Белл от "Сдружение за развитие на Панчарево" пред Столица.bg. Във водоема се излизват фекалните води на цялото Панчарево и Кокаляне, алармира тя. От сдружението многократно са сигнализирали на различни институции за проблема. Според РИОСВ, обаче там се излива дъждовна вода. Каква дъждовна вода, след като повече от месец не е валяло дъжд?, питат жители на Панчарево. Първоначално за проблема със замърсяването алармират състезатели по гребане, които тренират на Панчарево. От изсипаните отпадъци във водата се носи отвратителна миризма. Боклуците са толкова много, че спортистите не могат да тренират, тъй като греблата им се оплитат в мръсотията. На видеото, което изпратиха до Столица.bg от "Сдружение за развитие на Панчарево" се вижда огромна част от езерото и по повърхността плува мръсотия, а водата е много зелена. От Столичния инспекторат потвърдиха, че са подавани множество сигнали за замърсяване на езерото. Според тях проблемът идва от липсата на канализация в района. Именно заради това, живеещите са направили множество отклонения, през които минават отходните води и после се изливат в езерото, обясниха представители на Столичния инспекторат в Панчарево. Затова тте могат да разберат откъде точно се изливат фекалии. За съжаление от инспектората няма как да установят кой е основният замърсител, няма и как да бъдат запушени множеството тръби край езерото. Преди минути беше извършена проверка на канала, от които изтичат мръсотии в езерото Панчарево и конкретно в района на Гребната база. "Когато отидохме нищо не течеше, но няма гаранция, че след 30 минути отново няма да се изливат мръсотии. Информирали сме районния кмет на Панчарево", казаха пред Столица.bg от инспектората в район Панчарево. Отговорността за самото езеро е разделена между Министерството на земеделието, Напоителни системи, Министерството на спорта, Басейнова дирекция, Столична администрация и районното кметство. А контролът трябва да се извършва от РИОСВ. От "Сдружението за развитие на Панчарево" предлагат да се направи голяма акция за почистването и спасяването на езерото. Тъй като то е едно от малкото бижута на столицата и не трябва да се заличава от безотговорността на институциите. Безотговорно и неадекватно е пет институции, които отговарят за водния басейн да не могат да контролират чистотата на водата и да не могат да открия нарушителите!

comment 0
visibility 1160
Изграждане на ВиК мрежа в горна баня

След 150 дни Горна баня ще има нова ВиК мрежа

Нов водопровод ще има в кв. Горна баня и местността Овча купел стара част. За изграждането съобщават от район Овча купел на профила си в социалната мрежа. Районното кметство има подписан договор за безвъзмездна финансова помощ с Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Реализирането на проекта е на стойност 1 784 864 68 лв.с ДДС. В двете зони на район Овча купел ще се направи подмяна и изграждане на водопровод и канализация на територията, а финансирането е по Ооперативна програма "Околна среда. Вече е готов работния проект за канализационната мрежа на кв. „Горна Баня“. Към целия проект има и подобект, който е водопроводната мрежа на квартала. Строителството на ВиК мрежи в Горна баня започва на 1 април т. г. Новата канализационна система ще бъде с дължина 1186,72 м, а водопроводната ще е 849,50 м. С ВиК мрежи ще се сдобият улиците „Дон“ и „646“  в квартала. Срокът за приключване на строителството е 150 календарни дни.

comment 0
visibility 2601
Започва изграждането на канализация в кв. Горубляне

Започна изграждането на канализация в "Горубляне" (СНИМКИ)

В кв. Горубляне, район Младост започва изграждане на канализация и подмяна на водопровода. Днес в столичния квартал бе открита на строителна площадка на обект „Изграждане на канализация и подмяна на съществуващ водопровод по улиците, попадащи във водосбора на Главен колектор IV. Ремонтът обхваща района между ул. „Деян Попов“ и ул. „Хан Аспарух“, кв. „Горубляне“, район „Младост“ по ул. „Боте Бърборков“ от ул. „Деян Попов“ до ул. „Лазар Плачков“, ул. „Лазар Плачков“ от ул. „Хан Аспарух“ до ул. „Петър Дипларов“, ул. „Ален мак“ и 6 броя тупици“ Проектът е на Столична община, чрез концесионер „Софийска вода“ АД. Срокът за изпълнение е 190 работни дни. Изграждането на канализация и подмяна на водопровода е станало възможно благодарение на усилията на зам.-кмета Ирина Савина, която отговаря за  “Инвестиции и строителство” на Столична община, коментират от районната администрация. Със съдействие и усилена работа на САвина са отпуснати 2 225 000 лв., с които да бъдат извършени нужните строително-монтажни работи. На откриването на строителната площадка, днес, присъства кметът на Столична община район „Младост“ – арх. Румен Русев, зам.-кмет на район „Младост“ - инж. Снежана Вълкадинова, инж. Теодора Никленова – нач. отдел „Инженерна инфраструктура и благоустройство“, както и представители от „Софийска вода“ АД и фирмата изпълнител – „Гелак“ ООД – Георги Гелов.Чрез изграждането на канализацията и подмяната на водопровода, жителите на кв. „Горубляне“ ще повишат качеството си на живот, което е и сред основните приоритети на арх. Русев. Гражданите можат да разгледат проекта в сградата на СО район „Младост“, на адрес: ж.к. „Младост“ 3, ул. „Свето Преображение“ № 1, ет. 2, стая 213, инж. Теодора Никленова.

comment 0
visibility 884
Люлин

"Люлин" 9 с нова канализация

На 20 февруари стартира изграждането на канализация в "Люлин" 9. Улиците, които ще се снабдят с такава са: ул. "Минск", ул. "Ветрен"ул., "Тодор Влайков", ул."Беравица", ул "Партений Зографски", ул. "Иван Бойчев", ул. "Цветница",ул. "Череша",ул. "Илия Цанов" и бул. "Сливница". Това се случва, след като жителка на квартала е подала сигнал и повече от 50 години живеещите на ул. "Цветница" чакат изграждането на канализация, предава БНР. Тя обяснява, че общината е обещала през 2013 г. да стартира строежът, но това не се случва. През 2017 г. това се повтаря и все още канализация няма. След дълги години чакане, изграждането стартира през февруари тази година. Кметът на район Люлин обяви, че в момента се извършва подготовка на терена и ремонтът започва. Милко Младенов коментира, че по-сложни организационни действия има на бул. Сливница, тъй като е много натоварен участък. Срокът за изпълнение е 104 дни.

comment 0
visibility 837

35 дни ще продължи изграждането на канализация в район Триадица

До 35 дни трябва да приключат строително ремонтните дейности по изграждането на канал за включване на жилищен комплекс в "Манастирски ливади" в район "Триадица". Това съобщи пред Столица.bg зам.-кметът на района Антоний Кръстев. Преди седмица, на 18 октомври т. г. там се започна работа за изграждане на канализация, а гражданите бяха предупредени да не спират автомобилите. До началото на декември напълно ще бъде приключено всичко и движението възстановено, каза Антоний Кръстев. В момента се прави временна организация на движението в района на бл. 60А и бл. 61. Трябва да се затвори и ул. Златните мостове пак заради строително ремонтни дейности. В момента тя е отворена до ул. Шарл Шампо, казаха от районната община. Временната организация на движението е съгласувана с КАТ и транспортна дирекция. Изпълнителят работи много активно и усилено, и до началото на декември ще има канализация и движението ще е възстановено. Имаме добра комуникация с гражданите в "Манастирски ливади" и за всички промени ги информираме, коментира Кръстев.

comment 0
visibility 817

На ул. Извор в Симеоново вече имат канализация

Нова канализация до дни ще заработи на ул. Извор в Симеоново, научи Столица.bg. Тя е част от голям проект за изграждане на канализация на територията на район "Витоша". Дължината й е около 800 м и буквално до дни строително-ремонтните дейности ще бъдат завършени, съобщиха от район Витоша. Вече имало къщи, които са се включили. Жителите от години очакваха изграждането на канализация и дочакаха. Изграждането започна през май т. г. Местните казват, че половин век там не е имало канализация. От инфраструктурните проекти и ремонтите на територията на района са се интересували гражданите по време на срещата с кмета инж. Теодор Петков, която беше в сряда. Те се вълнували къде ще започват и кога ще приключват, тъй като създавали временно неудобство. Най-дълго е обсъждан въпросът с канализациите в някои квартали на район Витоша. В момента Столична община прави прединвестиционно проучване и от "Витоша" са заявили канализации на няколко места. "Пуснали сме на ул. Любляна, кв. Княжево да се изгради голям колектор. Обикновенно се дават улици, по които собствеността е изчистена и да няма проблеми за изграждането, обясни пред Столица.bg зам.-кметът на "Витоша" Кънчо Кънев. Той допълни, че и други квартали са заявени без Мърчаево и Владая. Другата добра новина е, че малчуганите от 60 детска градина ще се върнат в основната си сграда до края на декември. В детското заведение започна ремонт през юни. сега децата ще влязат в обновената сграда, а строителните дейности ще продължат в новите посторйки, в които ще има още по една яслена и една детска група.

comment 0
visibility 1114

Горубляне, Казичене, Панчарево и Кокаляне излизат на протест в неделя

Горубляне, Казичене, Панчарево и Кокаляне излизат на протест в неделя на 21 октомври т. г. от 17 часа. Жителите на тези столични квартали ще затворят възлови пътни артерии. Горубляне ще блокира бул. Цариградско шосе, Казичене - Околовръстния път, а Панчарево и Кокаляне затварят "Самоковско шосе". Това съобщиха за Столица.bg организаторите. Недоволството им е заради дискриминацията на Столична община на нискоетажните квартали за сметка на панелните жилищни комплекси, обясняват от организаторите. Собствениците на панелни апартаменти плащали два пъти по-ниски данъци за смет от тези в нови блокове. Живеещите в блокове ползвали междублоковите пространства без да плащат за тях. Столична община отделяла по 8 млн. лв. всяка година за облагородяване и ремонт, а в същото време няма пари да се направи канализация в четирите квартала, където преобладават къщи, изброяват причините за недоволството си жителите. Горубляне протестира и в края на септември под надслов "Долу ръцете от земите на нашите деди". Хората там се обявиха против изграждането на парк, в който попадат честни терени.

comment 0
visibility 411

Ремонти затрудняват движението в София до 19 ноември

Заради изграждане на канализация по ул.“ Иван Вазов“ ще се въведе промяна в организацията на движение в отсечката от бул. "Васил Левски" до ул. "Георги Раковски". От 2 октомври до 19 ноември ще бъде забранено влизането, престоят и паркирането на автомобили по ул. "Иван Вазов" в отсечката от ул. "Цар Иван Шишман" до ул. "6-ти септември", информира Нюз.бг.   За период ще бъдат закрити и местата за почасово платено паркиране и изместени местата за паркиране "служебен абонамент" по ул. "Иван Вазов" в отсечката от по ул. "Иван Вазов" в участъка от ул. "Цар Иван Шишман" до ул. "6-ти септември".

comment 0
visibility 795

Приключи проверката на ремонта по бул. „ Тодор Каблешков“

Днес Йорданка Фандъкова, кмет на София, заедно със зам.-кметът по транспорт Евгени Крусев направиха проверка на ремонтните дейности по бул. "Тодор Каблешков". Планирано е ремонтът по блеварда да приключи до следващия четвъртък и движението да бъде възстановено. Г-жа Фандъкова сподели, че това е първият обект от строителните ремонти през тази година, който ще бъде готов. Много сериозни санкции са предвидени при сключването на договорите - за просрочие се дължат 75000 лв. дневно, а до 300 хил. лв. е глобата за лошо качество, каза кметът. Тя не пропусна да отбележи, че отстраняването на дефектите ще бъде  за сметка на изпълнителя. В този участък са изпълнени освен пътно-ремонтните дейности - настилки, тротоари и осветление, също така и водопровод и канализация. Веднага след като бул. "Тодор Каблешков" бъде отворен, ще започне и разширението на бул. "Монтевидео" в участъка от ул. "Боряна" до бул. "Никола Петков“. От понеделник стартират ремонтни дейности и по бул. "Пенчо Славейков". Там ще се изграждат входовете към метростанцията на Медицинска академия, а движението по бул. "Пенчо Славейков" ще се стесни занчително. Освен дейностите по метростанцията в този участък - от бул. "Прага" до бул. "Витоша", ще се извърши цялостна реконструкция на булеварда. От неделя ще бъде отворена за движение и затворената досега съседна улица "Св. Георги Софийски".

comment 0
visibility 455

Йорданка Фандъкова: „Построихме водопроводи и канали с дължината на магистрала "Струма"“

Най-големи инвестиции се правят за изграждането на водопроводи и канали, а в София през последните години да изградени 200 кв. от тях, сподели кметът на столицата. Йорданка Фандъкова коментира пред БТВ тази сутрин, че изградената канализация е дълга, колкото магистрала „Струма“, но тъй като всичко е под земята, столичани не могат да видят направеното. Предстои до края на 2018 г. да бъдат изгардени още 50 км. канали и водопроводи, информира Дневник. Кметът на столицата коментира, че наводненията на 18 юни са причинени от валежите, които били много над допустимата норма, а при вчерашните, всичко е минало съвсем гладко. Фандъкова не пропусна да отбележи, че канализацията в центъра на столицата е на около 100 години. От общината се стремят при всеки ремнот на улица, да подменят инфраструктурата. Шахтите се почистват регулярно. По въпроса за строежа на новите линии на метрото, кметът бе категорична, че всички дейности вървят по график и първата отсечка с осем станции ще бъде готова в края на 2019 г. Всички започнати ремнти на булелварди ще приключат в предварително поставения срок. Предстои дискусия по темата за каруците на територията на столицата.  

comment 0
visibility 486

Таков, БСП: Има реална опасност 1/3 от столицата да остане без канализация пред следващите...

Иван Таков, заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет в Столичен общински съвет, е убеден, че съществува голям риск в следващите 50 години 1/3 от столицата да остане без канализация. Той дава пример с Кремиковци и Нови Искър, които от години се пренебрегват. Тъй като канализационната мрежа в София е предвидено да бъде изградена с европейски средства, а тази европейска програма затваря през 2020 г., няма време за губене. Изпусне ли се този срок, няма да се изгради канализация. Това е немислимо за 21 век, убеден е Таков. Според Таков, проблемът с канализацията не е от вера и изграждането на такава мрежа в „Симеоново“ е само частично решение, коментира Фокус. Наводнението тази седмици изкара на показ всички недостатъци на канализацията в столицата. Иван Таков е категоричен, че за изграждането на канализация в цяла София през следващите 8 години, ще са нужни 2 милиарда лева. Столична община е способна сама и по европейски програми да осигури 800 млн.лв. Тези данни са от официален доклад, разглеждан преди няколко месеца, казва Таков. Не е нормално днес част от столичани да използват септични ями като в 19 век, споделя

comment 0
visibility 503

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова ще инспектира изграждането на канализацията на улиц...

Днес, 20 юни, от 12.00 ч. кметът на столицата ще инспектира как върви изграждането на канализация на улици в кв.“Симеоново“. В 12.00 ч. кметът ще бъде на ул.“Извор“. Изграждането на Главен канализационен клон II по ул.“Извор“ и „Шумако“ до „Проф. Пасков“ стартира през март. По план трябва да приключи до кая на годината, информира Фокус. Същевременно ще бъде реконструиран и водопровода по ул.“Извор“. В проекта влиза и отводняването на улиците, посредством дъждоприемни шахти, свързващи се с уличния канал.

comment 0
visibility 1127

Жителите на „Кокаляне“ и „Панчарево“ протестират против мизерията

Гневни жители на столичните квартали „Кокаляне“ и „Панчарево“ излязоха днес на протест, блокирайки движението по „Самоковско шосе“. Протестиращите смятат, че не може да се отлага вече изграждането на канализация, по-добра пътна инфраструктура. Настояват и за подобряване на водоснабдяването, информира bgonair.bg. За да се постигне това, е необходимо е да се започне с ремонт на „Самоковско шосе“ в продължение само на 6 км. Това не е първия протест на жителите на двата столични квартала. Те твърдят, че в двата квартала има улици, които не са ремонтирани поне от десетилетие.