Тема: кино

comment 0
visibility 303
фестивал на киното

В София: Три дни фестивал за късометражно кино

  Три дни радост за ценителите на хубавите филми в София. От днес до 21 декември ще се вихри фестивалът за късометражно кино IN THE PALACE International Short Film Festival. Началото е тази вечер от 18:30 ч. в Дома на киното, съобщават от Дирекция "Култура" на Столична община.    От 18:30 часа тази вечер  ще бъде представена "Оскаровата" селекция от 5 анимационни филма от Ирландия, Канада, Китай и САЩ, както и 3 от най-добрите анимационни филма на IN THE PALACE, заедно с предложения на фестивала към Академията за най-голямата награда в киноизкуството – „Задачи за деня“ (на реж. Петя Златева) и „Той не може без космоса“ (на Константин Бронзит).   Утре ще бъдат представени някои от най-добрите игрални филми от последното издание на фестивала. В селекция от „5 прекрасни филма“ от Канада и Тунис, Германия, Италия, Украйна и Испания ще видим и „Братя“ на реж. Мериам Жубер, който In The Palace квалифицира за разглеждане от Академията за награда "Оскар".    На 21 декември в 18:30 часа IN THE PALACE ще представи "Оскар" номинираните игрални филми за 2019 г. и отличения „Кожа“ за най-добър игрален късометражен филм.    Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община.  

comment 0
visibility 284
фестивал

Фестивал на документалното кино показва непознати аспекти от София

Непознати аспекти от миналото, настоящето и бъдещето на София представя фестивалът на документалното кино „Сподели София”. Той е създаден във връзка с подкрепата на кандидатурата на София и Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019 г.   Централна тема и главен герой на всички ленти е София – нейното минало и настояще, и бъдеще. Предлага се интерпретация на темата „Сподели София” и нейните измерения: споделени пространства, споделена отговорност, споделени ресурси, споделени мрежи, опит, наследство, творчество, ценности, мечти, като отразява културното многообразие и показва различни гледни точки. Проявата започва от днес и ще трае до 25 ноември. Филмите ще могат да се видят в ОКИ "Красно село".    Една от целите на проекта е запознаването с непознати страни и аспекти от живота на София  чрез  средствата на документалното кино. Всички  предложени филми са реализирани благодарение на Столичната програма „Култура”.    Фестивалът „Сподели София” е преосмисляне както на отношението ни към София и нейната история, така и на възможността за друго самочувствие на жителите на „Град на киното”, за какъвто е избрана София в мрежата на ЮНЕСКО „Творчески градове”.     

comment 0
visibility 366
кино

Любими филми от фестивала CineLibri тази вечер в София

На кино в четвъртък вечер е великолепен начин за приключване на деня. От Дирекция "Култура" на Столична община канят да се насладим на едни от най-добрите заглавия от започналия в столицата фестивал CineLibri.   Ето къде, какво и от колко часа може да гледате:    ОФИЦЕР И ШПИОНИН Френски институт, 18:30 ч.; Люмиер Лидл, 20:15 ч. Режисьор: Роман Полански Сценаристи: Робърт Харис, Роман Полански В ролите: Луи Гарел, Еманюел Сене, Жан Дюжарден, Матю Амалрик, Дамиен Бонар, Мелвил Пупо, Владимир Йорданов и др. 2019 г. - Номинация за „Златен лъв” за най-добър филм от кинофестивала във Венеция, Голямата награда на журито във Венеция и награда FIPRESCI   КАЗАНОВА, ПОСЛЕДНА ЛЮБОВ” Люмиер Лидл, 18:30 ч. Режисьор: Беноа Жако Сценаристи: Жером Божур, Беноа Жако, Шантал Томас В ролите: Венсан Линдон, Стейси Мартин, Валерия Голино, Джулия Рой, Нанси Тейт и др.   ЗАГАДКАТА АНРИ ПИК” Одеон, 20:00 ч. Режисьор: Реми Безансон Сценаристи: Реми Безансон, Ванеса Портал В ролите: Фабрис Лукини, Камий Котен, Хана Шигула, Бастиан Буйон, Астрид Уетнал и др.   КАРЛ ЛАГЕРФЕЛД: ДА БЪДЕШ И ДА ИЗГЛЕЖДАШ” Одеон, 18:30 ч.; Културен център G8, 20:30 ч. Режисьор: Лоран Алън-Карон В ролите: Лоран Делахус, Карл Лагерфелд, Даниел Алкуф и др.   ТЕРАПИЯ ЗА МИЗАНТРОПИ” Евро Синема, 18:00 ч. Режисьор: Гийом Никлу Сценаристи: Деклан Ме, Гийом Никлу В ролите: Жерар Депардийо, Мишел Уелбек, Даря Панченко, Люк Шварц, Максим Льофрансоа и др. 2019 г. - Номинация „Златна раковина“ за най-добър филм от филмовия фестивал в Сан Себастиан  

Реклама
comment 0
visibility 381
късометражно

В "Банкя" правят вечер на късометражното кино

Любителите на късометражното кино могат за заповядат на 31 август от 21 часа в парк "Ротонда" на град Банкя. Там администрацията на района заедно с платформата Кинематограф.BG ще представят едни от най-добрите родни късометражни творби- "Обир", "Може би утре", "Моята истина", "Непознати", "На червено", "10 Метра и нещо". Десетата поред кино вечер е част от инициативата "Лятно кино в Банкя 2019" по повод 50-годишнината на града. Вход свободен за всички прожекции. Филмите са предоставени безвъзмездно от техните продуценти.  

comment 0
visibility 915
кино под звездите

Два варианта за кино под звездите тази вечер

Две свежи идеи за кино под звездите за тази вечер. Поканите са от кино "Кабана" и Блок Кино 2019, а лентите са български В 20.45 в Северния парк, квартал "Надежда", ще започне прожекцията на пълнометражния филм "Врагове" и късометражния "Преди живота, след смъртта", съобщават от Дирекция "Култура" на Столична община. Ако сте фенове на Ернестина Шинова или Юлиан Вергов, може да ги гледате в 21.00. Това е началният час за прожекцията на "Мисия Лондон" в кино "Кабана". Входът е свободен.  

comment 0
visibility 611
Кино

Лятно кино на открито в Банкя

За осми пореден път, жителите и гостите на гр. Банкя ще могат да гледат кино на открито. На 17 август, инициативата "Лятно кино в Банкя 2019" продължава с прожекцията на филмите "Живи легенди" (2014) на режисьора Николай Илиев и късометражния "На червено". Мястото отново е парк "Ротонда", от 21.00 часа. Киното е част от специалната програма на Столичната община - район "Банкя" по повод 50-годишния юбилей на града.

comment 0
visibility 958
Кино

Лятно кино на открито в "Люлин"

В понеделник (12 август), от 20:45 часа, жителите на "Люлин" ще могат да гледат два филма на открито, на сцената в парк "Люлин". Инициативата е част от програмата на Блок Кино. Посетителите ще могат да видят българските филми „Малко късмет за по-късно“ и късометражният „34“. Входът е свободен. "Блок кино" предлага прожекции на съвременно българско кино в междублокови пространства. През месеците юли и август, 10 столични квартала се превръщат в киносалони под звездите.

comment 0
visibility 15869
на открито

Кино на открито в 11 квартала на София

Жителите на 11 столични квартала ще могат да се порадват на филми под открито небе. Независимият проект БлокКино ще срещне зрителите с филмите и филмите със зрителите и то в междублоковите пространства, в двора на училища или в парковете, съобщава БНР. Фестивалът под открито небе стартира през 2015 година. В него има три части- игрално, документално и анимационно кино.Началото на прожекциите е на 29 юли. В „Княжево“ (в двора на 26 СУ „Йордан Йовков“) се предвидени срещи с "Посоки" и "Гората на Димо". Мобилното кино на открито ще продължи до 22 август.Филми под звездите ще могат да видят хората в: Квартал "Княжево" (29 юли) в 26 СУ "Йордан Йовков" на ул. Кореняците 40 . Ще бъдат излъчени филмите "Посоки" и "Гората на Димо" Квартал „Света Троица“(30 юли) в парк "Света Троица". Ще бъдат излъчени филмите "Снимка с Юки" и "Синът" Квартал „Младост“(31 юли- 1 август)  в парк "Младост 3". Ще бъдат излъчени филмите "Ага" ,"Брак" и "Тайният живот". Квартал „Хиподрума“(5-6 август) в 51 СУ "Елисавета Багряна". Ще бъдат излъчени филмите "3/4", "Сутрин", "Формулата на Тео". Квартал „Изток(7-8 август) в парк "Тинтява" (градинката на КАТ). Ще бъдат излъчени филмите "Цветът на хамелеона", "Чест" и "Коридор номер 8" Квартал „Люлин“(12 август). ше бъдат излъчени филмите "Малко късмет за по-късно" и "34" Квартал "Дружба“(13-14 август) в парка до езерото. Ще бъдат излъчени филмите "Каръци", "Три сестри и Андрей" и "Последната лимейка на София". Квартал „Сухата река“(15 август) в парк "Герена". Ще бъдат излъчени филмите "Въздесъщият" и "Багаж" Квартал „Надежда“(19-20 август) в Северен парк. Ще бъдат излъчени филмите "Врагове", "Преди живота след смъртта" и "Манчестър Юнайтед от Свищов" Квартал „Бояна“(21 август) в Читалище "Виделина". Ще бъдат излъчени филмите "Жажда" и "Живот със София" Квартал „Лагера“(22 август). Ще бъдат излъчени филмите "Дзифт" и "Срам". Сред игралните творби, включени в програмата, са „Ага“ с десетки награди, творбата с участието на Руши Видинлиев „Снимка с Юки“, „Вездесъщият“, „Каръци“.При документалните заглавия внимание заслужават „Формулата на Тео“, „Манчестър Юнайтед от Свищов“, „Коридор №8“, „Последната линейка на София“ и други.

comment 0
visibility 7260
кино под звездите

Три вечери с кино под звездите на лятната сцена НДК

Три поредни вечери столичани ще имат възможност да гледат кино под звездите на лятна сцена НДК. На 22, 23 и 24 юли ще бъдат показани филмите „Измамно богати", „Walking on Sunshine" и „Презрението". Началото на прожекциите е 21 часа, входът е свободен. Събитието се реализира с помощта на Италианската търговска камара и Френския институт. Италианската комедия „Измамно богати" на режисьора Франческо Мичикè ще даде старт на откритото лятно кино в НДК. Филмът разказва историята на любовниците Серджо (Серджо Кастелито) и Сабрина (Сабрина Ферили). Серджо е дърводелец, а Сабрина – певица. Поради финансови причини обаче нямат възможност да напуснат половинките си. Животът им се преобръща, когато приятелите на Серджо му внушават, че е спечелил 3 милиона евро от лотарията. На 23 юли ви очаква мюзикълът „Walking on Sunshine". Режисьори на филма са Макс Гива и Дания Паскуини. Лентата проследява бъдещата сватба на Мади и Раф в Пулия. Мади се приготвя за най-важния ден в живота си без да знае,че в миналото годеникът ѝ Раф е имал авантюра със сестра ѝ. Мъжът от своя страна не знае, че бъдещата му съпруга е свързана със семейството на неговата бивша. Класиката на режисьора от френската Нова вълна Жан-Люк Годар - „Презрението" от 1963 г. ще разкаже за отдалечаването на двама съпрузи, настъпило след банален инцидент в живота им. Част от великолепния актьорски състав на филма са легендите на френското кино Брижит Бардо и Мишел Пиколи. Участват още Фриц Ланг и самият Жан-Люк Годар.              

comment 0
visibility 1699
Корпус за бързо реагиране

Лятно кино Банкя 2019 продължава с нови филми

Лятно кино Банкя 2019 продължава и тази събота с нови филми. От 21:30 ч. в парк "Ротонда" ще бъде прожектиран първо Късометражният филм "Обир", а след това "Корпус за бързо реагиране 2: Ядрена заплаха". Смехът и якото настроение са гарантирани. Киното в Банкя се организира с помощта на частни фирми. Входа за всички е свободен.  

comment 0
visibility 3504
кино под звездите

Отново ще има кино под звездите в "Младост"

За пета поредна година в район "Младост" ще се проведе инициативата "Блок кино". Това е представяне на нови български филми под открито небе в различни части на общината. Сред българските ленти, които хората ще могат да видят са "Брак", "Ага", "Тайният живот на Вера" и други. Прожекциите са в 20.45 часа. Две ще има на 31 юли и една ще бъде на 1 август.   

comment 0
visibility 835
Надежда деца

Сдружение зарадва с подаръци деца и младежи в Надежда 4 (СНИМКИ)

Сдружение Together For отново зарадва децата и младежите в неравностойно положение от ЦНСТ "Алеко Константинов" в жк Надежда 4. Те получиха много подаръци, дрехи, обувки, торти и други вкусотии. За да е запомнящо се преживяването тийнейджърите бяха поканени на Блок-кино в Центъра, дискотека и множество игри и забавления заедно с ученици от 2 СУ "Акад. Емилиян Станев". От организацията споделят, че нематериалните подаръци са ценни и запомнящи се за децата от центъра, а възможността за контакт с връстниците им. Целта на Together For е да срещне двата свята - на нуждаещите се и на и добротворчество. "Заедно можем повече и с общи усилия няма невъзможни неща и неуспешни инициативи", каза Венета Станева от Сдружението.

comment 0
visibility 584
Фестивал за кино

В София започва фестивала „Срещи на младото европейско кино“

Шестото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ ще се проведе от 21 до 23 юни в зала „Славейков“ на Френския институт. В програма му ще видим кинокласиките „Първият учебен ден“ на Жак Розие и „Нула за поведение“ на Жан Виго. Освен тях не бива да се пропускат и двата късометражните филми на Клеман Кожитор - „Галантни Индии” и „Брагино”, номинирани за награда „Сезар“ в категорията си. Любителите на киното ще могат да се докоснат и до филма „Сто деца в очакване на влак” на режисьора Игнасио Агуеро. Тази година акцента на фестивала е въвеждането на киното като предмет в училище. Именно и за това тази година е отделено голямо внимание на форумът „Кино в училище“. Той ще събере преподаватели използващи киното в подхода си на работа. Достъпът до фестивала е напълно свободен.  

comment 0
visibility 404
Културен център G8

Започва новата филмова поредица „Гьоте Филм Фокус“ в София

През този месец в Гьоте-институт в София, започва новата филмова поредица „Гьоте Филм Фокус“. В нея ще бъдат представени изключително интересни филмови програми. В първото си издание ще видим „Преплитане: Ново кино от България и Финландия“. Ще бъде показано най-актуалното от родното и финландското, игрално, а също и документално кино, селектирано от режисьора Тонислав Христов. Поредицата ще включа пълнометражни филми, както и акцент към късометражното кино, което през последните години е изключително популярно у нас. Всички филми ще бъдат показани в оригинален език и с английски субтитри, в в културен център G8 в София, в периода 7-12 май. Преди всяка една прожекция ще бъде показана специална селекция от късометражно кино от двете страни.

comment 0
visibility 471
MASTER OF ART

Показват над 70 документални филма на MASTER OF ART (СНИМКИ)

Над 70 документални филма ще бъдат прожектирани на 4-то поредно издание на MASTER OF ART в НДК. Тази година то ще се проведе едновременно в 9 салона в София в Пловдив и Варна от 4-ти до 25-ти април. Създателя на MASTER OF ART, режисьора Найо Тицин даде специална пресконференция на нея стана ясен и слогана тази година, а именно „Изкуството отива на кино“. MASTER OF ART ще представи най-добрите документални филми в областта на културата, рекламния арт както и продукциите създадени през последните години. Зрителите ще имат възможност да видят множество премиерни програми за Франко Дзефирели, Ингмар Бергман, Харуки Мураками, Питър Грийнауей, Орсън Уелс, Реицо Пиано и др. Необходимо е да дадем на българското кино за документални филми повече територия, където да бъде видяно. Идеята на този фестивал е да може да се споделят с родната публика един прекрасни филми, който няма как да стигнат до нея, каза Найо Тицин. Филма „РОКЕНДРОЛ” на режисьора Борислав Колев ще ще открие фестивала на 4 април от 18 часа в кино „Люмиер Лидл“, освен него откриването ще бъде и с филма „Климт и Шиле: Ерос и Психея“ на режисьора Микеле Мали от 20 часа. „РОКЕНДРОЛ“ е един филм изграден върху спомените на рок групи от 80-те години като „Ревю“, „Ера“ и „Ахат“.Филма е носталгичен, но и доста забавен, създаден е с доста настроение и енергия. Освен прожекциите тази година, Гилдия Критика към Съюза на българските филмови дейци ще връчи награда на критиката на филм от програмата на Master of Art. Събитието е организирано от продуцентска компания „Спотлайт“ и фондация „Master of Art” в партньорство с НДК. Проекта е част от Календара на културните събития на София за 2019 г. Билетите за прожекцията може да бъдат закупени на цени от 6 лв. и 8 лв., като тази година се предлагат и специални абонаменти карти за ученици и пенсионери. Те могат да бъдат закупени от билетния център на НДК или онлайн.  

comment 0
visibility 563
Кирил Маричков

Кирил Маричков получи наградата на София на 23-тия София Филм Фест (СНИМКИ)

Кирил Маричков бе удостоен с Наградата на София на Столичната община на 23-ти София Филм Фест. Награда получи лично от зам.кмета на София Дончо Барбалов. Искам да кажа на майка “благодаря”, а на баща ми,че съм буден. Да пазят място в Рая, когато заспя или се загубя… – каза Маричков при получаването на плакета на сцената цитирайки песента “Искам да кажа”. Носители на награда са Сър Алън Паркър, Вим Вендерс, Тери Джоунс, Иржи Менцел, Милчо Левиев, Тони Палмър, Клаудия Кардинале, Паоло и Виторио Тавиани, Тери Гилиъм и др. Маричков е автор на музиката за осем български филма, сред които „Вчера” на Иван Андонов, откъдето е и песента „Клетва” , „Адио, Рио”, „Индиански игри”, „Вампири Таласъми”, „Дунав мост”, „Най-важните неща” и др. Много исках да пиша филмова музика. Беше ми интересно и имах усещането, че се справям. Тогава Иван Андонов, с когото бяхме близки, правеше своите филми. Гледах отстрани и много ми се искаше и аз да напиша музика за някой негов филм. Никога обаче не се осмелих да му намекна това. Но съдбата очевидно си е знаела работата и един ден той ми каза: Абе знаеш ли, ще правя филм за 60-те години, за битълсовото време. Ще се казва „Вчера”. Ще ми се ти да напишеш музиката. Вътрешно направо се взривих от радост и така започнаха нещата“, спомня си за времето на първата си филмова песен „Клетва“ Кирил Маричков, а тя се превръща в емблема на едно време, което помнят поколения и влиза в историята на златните български хитове. През 1967 година заедно с Петър Цанков, създават групата „Щурците“. Името на новата рок формация е избрано след конкурс в радио-предаване. Първоначално музикантите свирят песни на утвърдени поп композитори, но постепенно се ориентират към изграждането на собствено звучене, основано на авторски композиции, отличаващи се със стилово разнообразие – рокендрол, мелодични балади, хард рок и прогресив рок. Кирил Маричков е фронтмен, басист, певец и основен композитор, а „Щурците“ имат записани 12 студийни албума и много малки плочи. Награда на София взеха и Кшищоф Зануси, режисьор от Полша и Биле Аугуст режисьор от Дания.

comment 0
visibility 510
Кино "Люмиер Лидл"

НДК с Великденски концерт-матине „Христос и Прометей“

С наближаването на великденските празници НДК подготвя концертът матине „Христос и Прометей“ с участието на Янко Маринов и Милена Георгиева. Събитието е специален подарък за публиката и ще се състои на 20 април от 11:30 часа в кино „Люмиер Лидл“. Зрителите ще видят програма от бароковата и романтична епоха, с произведения на композиторите Йохан Себастиан Бах, Ференц Лист и Макс Регер. С него НДК възстановява концертите на дигиталния орган в кино „Люмиер Лидл“, чийто звук привлича почитателите на музиката. За първи път инструментът ще бъде свързан с дигитализирани известни барокови и романтични органи с което ще бъде осъществено мислено пътешествие из Европа. Националният дворец на културата също така е и притежател на електронен орган, които ще бъде използван на 20 април. Уникалният инструментът има звук който ще обогати с нови тембри зрителите. Концертът е посветен на големия органист и композитор Жан Гийю. Билетите за „Христос и Прометей“ може да бъдат закупени от Билетен център – НДК както и онлайн.

comment 0
visibility 667
Йорданка Фандъкова и Димитър Маринов

Столичният кмет покани Димитър Маринов да участва в проекти в София (СНИМКИ)

Кметът Йорданка Фандъкова се срещна с актьора Димитър Маринов от филма „Зелената книга“, получил „Оскар“. Те разговаряха в рамките на 23-я „София Филм Фест“ относно развитието на киното и филмовата индустрия в София. Тя покани Димитър Маринов да вземе участие в проект, свързан със града, както и в бъдещия Център за съвременно изкуство „Топлоцентралата“, който общината подготвя. Тя поздрави Маринов за думите му към младите хора да следват мечтите си, да бъдат смели и да се трудят, за да ги постигнат.Поздравления за наградата, признанието и това, че ни накарахте да се гордеем от сцената на "Оскарите", каза още Фандъкова. Общината подкрепя всички международни филмови фестивали, които представят най-актуалното в киното и срещат софийската публика със съвременните творци. Заедно със „София Филм Фест“ и "София Мийтингс" общината подкрепя и “София Индипендънт Филм Фестивал”, документалния кинофестивал „В двореца“, „Киномания“ и „Синелибри“, както и новите инициативи „Срещи на младото европейско кино“ както и филмите на открито в междублоковите пространства на 10 столични квартала, обединени под името „Блок Кино“. За столицата като един творчески град на киното на UNESCO е много важно развитието на киноизкуството и филмовата индустрия.

comment 0
visibility 542
Столична община подкрепя с 3 млн. лв. филмовата индустрия в града

С близо 3 млн. лв. Столична община е подкрепила филмовата индустрия в София

Столична община е подкрепила с 2,894 млн. лв. производството на филми в София през последните 5 години, съобщават от Московска 33. Преди години българската столица бе обявена от ЮНЕСКО за творчески град на киното. 13 филма и шест големи кинофестивала в града са получили подкрепата на общината през последната година. Това са документалната лента „Нова Генерация“ и филмът "Изкушението Павел Койчев" на режисьора Владимир Люцканов. Финансова подкрепа е имало и за документалния "Музика от крайните квартали", който е за историята на българския хип-хоп и „Соня Йончева – пътят на една дива“ на журналиста Георги Тошев. Столична община е финансирала и международния „София филм фест“, документалния „В двореца“, „Киномания“, „Синелибри“. Реализирани са и инициативите „Срещи на младото европейско кино“ и прожекции на открито - между блоковете на 10 квартала, обединени под името „Блок Кино“. Тази вечер в кино "Люмиер" ще бъде представена кратка анимация, която показва подкрепата на Столична община във филмовата индустрия в града. Събитието е част от "София филм фест". Премиерата на клипа съвпада с награждаването на знаменития режисьор, носител на "Оскар" – Биле Аугуст, от кмета на София Йорданка Фандъкова.  

comment 0
visibility 2170
„Да ходиш по вода”

Започва 23-то издание на "София филм фест"

23-то издание на София филм фест ще предложи на зрителите в София, а също и в Пловдив, Бургас и Варна много интересни заглавия. Форумът е посветен на 50-годишнината от фестивала Уудсток. Официалното откриване на 23-тия София филм е днес, като церемонията по награждаването ще бъде на 16 март. На фестивала ще можем да видим над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. Откриването е в Зала 1 на НДК с премиерата на най-новата документална творба на Андрей Паунов - „Да ходиш по вода”. Филмът е насочен към артистичните търсения и личните взаимоотношения на Кристо, прочут със своите мащабни инсталации. След като си отива то този свят Жан-Клод, неговата съпруга и партньор в творческия процес, Кристо решава да реализира проекта, започнат заедно с нея преди много години – „Плаващите кейове”. От днес започват и фестивалните прожекции в Дома на киното. Началото ще бъде дадено от премиерата на филма за писателя Георги Марков „Чувство за непоносимост“ на режисьорката Боя Харизанова. Прожекцията ще започне точно в 18.30, и се посвещава на 90-годишнината от рождението на автора.  

comment 0
visibility 535
Георги Марков

Билетите за 23-рия София Филм Фест вече са в продажба

Билетите за 23-тото издание на София Филм Фест, днес бяха пуснати в продажба , като може да  бъдат закупени на касите на фестивалните кина, онлайн или в търговската мрежа. Предварителните продажби стартираха в Билетен център НДК, Дом на киното, Cinema City Mall of Sofia, Cine Grand Park Center Sofia, Кино Арена Делукс Bulgaria Mall.Зрителите ще могат да купят билет и преди началото на първите прожекции в Кино „Люмиер”, кино „Одеон”, Френския институт – кино „Славейков” и Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”. В кино „Влайкова“ и ОКИ Дом на културата „Искър” билети ще се продават само на място и преди началото на първите прожекции.Основната цена на билета за кино е 9 лева, като има намаление за студенти, ученици, пенсионери и хора в неравностойно положение.  Цената на билетите в Зала 1 на НДК е 10 лева. Допълнителни намаления има за закупуване на количества билети в определени кина. А със специалните карти СФФП (София Филм Фест за пенсионери)  и СФФУ (София Филм Фест за учащи) се откриват още шансове за гледане на повече кино за съответните категории зрители. Днес стартират фестивалните прожекции в Дома на киното. Начолото ще даде премиерата на филма за писателя Георги Марков „Чувство за непоносимост“ на режисьорката Боя Харизанова.  Прожекцията, с начален час 18:30, и се посвещава на 90-годишнината от рождението на автора.

comment 0
visibility 768
Димитър Маринов

Димитър Маринов  представя „Зелената книга“ на София филм фест

София Филм Фест ще посрещне на родна земя Димитър Маринов - българският актьор, който получи признание от продуцента Стивън Спилбърг, режисьора Питър Фарели и звездата от "Зелената книга" - актьорът Виго Мортенсен. Филмът има в актива си над 40 награди и повече от 80 номинации, включително и пет в категории за Оскар. Със сигурност мога да кажа, че българската публика е значително по-критична и образована от американската, сподели Димитър Маринов.Образованието и интелекта на българите са много по-високи от по-голямата част на хората в Съединение щати - това не е тайна за никой. Очаквам от срещите ми с публиката в София да ми се зададат доста въпроси - и професионални, и персонални, които да са провокиращи - очаквам го, готов съм! С огромно нетърпение очаквам да се срещна със зрителите в България!    

comment 0
visibility 677
филма "Смартфона беглец"

"Смартфонът беглец" тръгва по кината у нас и в Австрия (ВИДЕО)

Пред родна публика започва прожекцията на един от най-очакваните тийнейджърски филми – „Смартфонът беглец“. На 8 февруари т. г., петък, българската продукцията се завърта в кината на България, Австрия и Швейцария. Филмът е заснет в София с подкрепата на Столична община чрез филмовата ѝ комисия и е посветен на титлата, която столицата ни получи „София – творчески град на киното”. Много от сцените са заснети в „Проходна”. „Смартфонът беглец“ имаше световна премиера през 2018 г. на феста „Артизан Интернешънъл” в Кан. След това бе представен и на други два международни кинофестивала  в Щутгард и Сочи. Лентата разказва за приключенията на тийнейджърите Фил (Симеон Филипов), Анджи (Василена Стоянова) и Марко (Матей Генчев). Те трябва да намерят пари за лечението на болното братче на Анджи. Тримата се впускат в търсене на съкровище Вълчан войвода. Необикновен смартфон обаче като машина на времето и ги пренася сред страшни хайдути. Идеята за този филм се зародила преди 3 години. Според продуцента Златина Филипова у нас нямало филми от този жанр. Да се възроди традицията за хубавото детско българско кино, надява се продуцентът.