Тема: Кирил и Методий

comment 0
visibility 490
пожар

Късо съединение е най-вероятната причина за пожара на ул. "Св.св. Кирил и Методий"

Софийска градска прокуратура разследва пожара на улица "Св. св. Кирил и Методий", при който вчера загина възрастен мъж.    Както Столица.bg съобщи огънят се е появил малко след 18 часа. Началото е било в дома на мъжа. Той не е могъл да се спаси от пламъците. Според съседите, вероятно е горяло от ранния следобед. С огъня са се борили 2 пожарни коли. На мястото са отишли една линейка на пожарната, една на Бърза помощ и два полицейски екипа.   До този момент самоличността на мъжа на е установена – предстои разпознаване. Извършен е оглед в присъствието на технически лице – служител в ПБЗН. По предварителни данни се касае за късо съединение. Провеждат се разпити на свидетели. Назначени са множество експертизи.    

comment 0
visibility 2184
24 май пред Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий

Одри Азуле в София: Честит празник и да живее България (СНИМКИ)

Честит празник и да живее България. Езикът е първата среда, в която сме приети. той е това, чрез което едно дете възприема историята, чрез което едно дете наслядява предците си. Езикът е нишката на нашето човечество. Това каза в словото си генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле на тържественото честване на 24 май в София. Тя е в българската столица по покана на президента на България Румен Радев. Пред паметника на светите братя Кирил и Методии слово произнесоха столичният кмет Йорданка Фандъкова, президентът на Българияя Румен Радев, генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле, министърът на образованието Кирил Вълчев. "Вярвам, че вашата визита е признание за приноса на България към световното духовно богатство е ясен знак, че на полето на културата няма малки и големи държави", каза държавният глава. Стотици столичани, ученици, учители политици и държавници се включиха в шествието и тържествения водосвет презд Националната библиотека Св. св. Кирил и Методий по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Белоградмишкият епископ Поликарп отслужи водосвета под звуците на църковно песнопение. "Да подражаваме на светите братя Методий и Кирил и да утвърдим в ежедневието си трите големи християнски добродетели - вярата, надеждата и любовта", каза Белоградчишкият епископ Поликарп в словото си. "Вече 12 века нашата азбука е нашият пазител. А четмото и писмото са българското верую. Празникът на буквите е празникът на нашата сила. А тържеството на знанието е тържество на свободата. Всяко наше освобождение е преминавало първо през знаенето, през онова общо мечтание, което прави от хората народ, народ, който бленува, желае, постига заедно. Тази заедност е единение за смисъла, за пътя и за посоката. Затова и днес, когато празнуваме думите, да помним - че празнуваме и смисъла; че невежеството ражда заблуди и страх, а страхът - омраза и конфликти", каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Пред Националната библиотека 7-годишните Петра и Симеон рецитираха "Аз съм българче" и прозвуча химна на българската просвета "Върви народе възродени" в изпълнение на Гвардейския духов оркестър.  

comment 0
visibility 1926
Папата обръщение

Папа Франциск към българите: Трудът на Кирил и Методий беше много ползотворен

Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще мине под мотото "Мир на земята". Така е озаглавен трудът, написан през 1963 година от папа Йоан XXIII. Става дума за Анджело Ронкали, станал известен като "Българския папа". Тези факти стават ясни от специално видеообръщение на Светия отец към българския народ, направено два дни преди визитата му у нас. Във видеото Светият отец отдава дължимото на великото дело на братята Кирил и Методий и слага важен акцент върху предстоящата си среща с патриарх Неофит. "Да дойда в България за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е родина на свидетели на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе много ползотворен, който донесе много плодове и в трудните моменти на миналия век“ – казва Папата във видеото към българите.