Тема: класация

comment 0
visibility 1191
класация

"Цигулар на покрива" в класация за музикално събитие на годината

Най-горещото заглавие в афиша на Музикалния театър „Цигулар на покрива” е в класация за музикално събитие на 2020-та година. До средата на февруари феновете могат да дадат своя вот на страницата на БНТ 1 в класацията на предаването "Вечната музика". Зрителите ще посочат между три номинации кой е техния фаворит за месец януари. В началото на следващата година измежду всичките 12 събития за всеки месец от годината хората ще определят музикалното събитие на 2020-та година. Гласуването е до 15-ти февруари.    Още с първите си премиерни спектакли в края на януари мюзикълът „Цигулар на покрива” се превърна в събитие за родната музикална сцена. Зрители и критика се надпреварват във възторжените си отзиви за творбата.   Последните дати през февруари, в които можете да бъде видян „Цигулар на покрива” са 6, 7, 8 и 9 –ти. Следващите четири спектакъла на мюзикъла ще са в края на март.    

comment 0
visibility 539
Строителство в София

Пловдив измести София по брои разрешителни за строеж на нови жилища

София остана на второ място по брой издадени разрешителни за строеж на нови жилищни сгради. Лидерството е на Пловдив с 261, а столицата е втора с 243. Третото място е за област София със 139. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2019 г. В класацията следва Варна със 137 и Бургас със 133. Статистиката за идадените разрешения обаче не е най-обективния критерии за темповете на строителство в големите градове. Данните сочат, че най-много жилища предстои да бъдат започнати в София-столица - 2515, Варна 1532, Пловдив - 968, Бургас - 547 и Кърджали - 324. Строителство на най-голям брой нови сгради в четвъртото тримесечие на 2019 е започнало в областите: Пловдив - 194 жилищни и 65 други сгради; София (столица) - 177 жилищни и 29 други сгради; Варна - 102 жилищни и 32 други сгради; Бургас - 92 жилищни и 39 други сгради; Стара Загора - 53 жилищни и 58 други сгради За същия период местните администрации са издали общо разрешителни за строеж на 1512 жилищни сгради със 7477 жилища в тях и 895 903 кв. м разгъната застроена площ (РЗП), на 21 административни сгради/офиси с 21 053 кв. м РЗП и на 1103 други сгради с 610 349 кв. м РЗП. В сравнение с третото тримесечие на изминалата година издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради намаляват със 7.2%, броят на жилищата в тях - със 17.1%, а общата им застроена площ - с 19.3%. Издадените разрешителни за строеж на административни и други видове сгради са по-малко съответно с 8.7 и 7.2%, а при тяхната РЗП се наблюдава спад с 64.0 и 12.1%. Спрямо четвъртото тримесечие на 2018 година обаче има увеличение с 2,4% на издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради, а същеврменно жилищата в тях намаляват с 36%.

comment 0
visibility 1044
Трафик

Трафикът в София по-тежък от този в Caн Фpaнциcĸo, Taйпe и Cидни

Трафикът в София е по-тежък от този в Caн Фpaнциcĸo, Taйпe и Cидни. Столицата ни се намира на 21-во място в Европа по отношение на средното прекарано време в задръстване, в глобален мащаб пък заема 56-то място, сочи ново проучване на агенция ТомТом. Така най-големият град в България изпреварва градове като Mapcилия, Бyдaпeщa и Бopмнът. Най спокойният ден по родните пътища е бил първи януари. Най-натоварено пък е било на 26-ти февруари понеделник. По традиция в столицата най-натоварените дни от седмицата са понеделник и вторник. Сериозни задръствания обикновено има ранно сутрин и вечер. Според изчисленията софийският шофьор седи средно по 20 минути в задръстване на 30 минути изминат път сутрин и 21 минути вечер. В глобален мащаб най-натоварени са градове като Myмбaй, Бoгoтa и Лимa и Москва.

Реклама
comment 0
visibility 528

София оглави класация в Европа за офиси

София е на първо място в Европа по повишаване на наемите на офис площи през третото тримесечие на 2018 г., показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield. Българската столица отбелязва 7.1% ръст на наемите в най-високия сегмент на пазара – клас А сгради с централно местоположение за последните три месеца, спрямо предходното тримесечие . За площи в такива проекти преговорите започват от 15 евро/кв. м при 14 евро/кв. м преди. За висок клас офис сгради на добри локации извън центъра, търсените наеми също отбелязаха лек ръст – от 13.5 на 14 евро/кв. м.   Поскъпването на офис наемите е продължение на тенденцията от последните години под влияние на ограниченото предлагане на първокласни площи и активното търсене. Експерти прогнозират, че това ще се промени, защото в рамките на следващите 4 години се планира завършването на нови офис площи, което ще доведе до  повишаване на незаетостта и натиск върху наемните цени. Висок ръст на наемите отбелязват във всички сегменти в ключовите европейски пазари като Великобритания, Франция, Германия и други. В София наемите на високия клас складови площи остават без промяна – 4 евро/кв. м. Подобна е картината на търговските улици, където нивата при наемите на магазин от 100 кв. м се запазват около 50 евро/кв. м. 

comment 0
visibility 1584

София е на второ място в Европа

На София е отредено престижното второ място в Европа по ръст на чужди посетители, нощували в столицата през 2017 г., пише economic.bg. Повишението за 2017 г. е с 15,2% в сравнение с 2016 г., сочат резултати от от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard. Пред българската столица е само Истанбул с 16,8%. София изпреварва дори едни от най-популярните туристически дестинации като Лисабон (14.6%), Париж (13.1%), Мюнхен (12.9%) и Варшава (12.3%). За целия период от 2009 до 2017 г. тя е на 5-о място в Европа и с 9% средногодишен ръст е след Букурещ (10.3%), Лисабон (10.6%), Минск (10.0%) и Санта-Круз-де-ла-Палма (9.3%). Глобалният индекс на Mastercard дава важна информация за пътуванията до различни места по света. Най-търсените и посещавани места за 2017 г. са Банкок, Лондон и Париж. Това е показателно за наличието на устойчива инфраструктура, възможности за бизнес, за развлечения и един от решаващите фактори е различна и силна местна култура. За топдестинация за 2017 г. е Банкок, начело на Топ 10 в света. Градът има 20 млн. пренощували международни посетители в града и прогнозата за растеж е 9,6% за 2018 г. Още 30 дестинации е прибавил към проучването си Глобалният индекс за най-посещаваните градове. То прави и прогноза за растеж през 2018 г. Банкок отново оглавява класацията на 10-те града – топ дестинации. По 4.7 дни е средния престой на чуждите посетители в града, а 173 щатски долара е среднодневният им разход.

comment 0
visibility 429

София на 175-то място сред най-скъпите градове за живот за чужденците

В световната класация на най-скъпите градове за чужденците тази година София се нарежда на 175-то място. Тази класация се прави от консултантската компания Mercer. В момента София заема най-високата позиция от 2015 г. насам. В класацията участват 209 града, сравнявани по повече от 200 критерия. Така международните компании и правителствата ще могат правилно да преценят какви да са заплатите на служителите им, пише investor.bg. Според тази класация, най-скъпият град за 2018 година е Хонконг. Там жилищата са особено скъпи, а наемът на обзаведена къща с три спални по международните стандарти е 13 424 долара годишно. В Ню Йорк цената за наем на подобна къща е 5 700 долара. След Хонконг се нарежда Токио. Сингапур и Сеул са на четвърто и пето място.  

comment 0
visibility 393

Софийският университет е 855-ти в Рейтинга за академичните постижения

855-то място е отредено са Софийския университет в Рейтинга за академичните постижения на университетите за 2017/2018 г. Класацията URAP сравнява данните за 4000 висши учебни заведения в световен мащаб като прави оценка на академичните постижения, фокусирайки се основно върху научната дейност. Рейтинга за академичните постижения на университетите е една от най-пълните системи, излъчващи 10% призови световни университети. Сред 835-те европейски университета, Софийският е на 363-то място, информира 24 часа. Класацията се изготвя всяка година и се основава на обективни данни, които се взимат от библиометрични източници. Така редица университети успяват да получат реален поглед над своя академичен прогрес и да изготвят работещи стратегии за по-добри резултати.

comment 0
visibility 304

София е едно от евтините места за живеене в света

Според проучване на консултантската компания Mercer, София е на 184 място в класация от 209 града за най-скъп град за живеене. Това е 26-то по ред подобно изследване. Тази класация се е прави по 200 показателя, като в тях се включват стоки от първа необходимост – храна, облекло, алкохол, наеми и други стоки и услуги. Целта на класацията е да се подпомогне международните компании да могат да определят заплащането на своите служители. На първо място е Луанда - столицата на Ангола, а от останалите градове, нареждащи се в челните позиции са държави от Европа и Азия. Това са Хонконг, Токио, Сингапур, Сеул, Шанхай, а от европейските градове в топ 10 са три швейцарски града Цюрих, Женева и Берн. Според много чужденци България е атрактивна туристическа дестинация, заради евтините стоки и услуги. Много експерти смятат, че София е притегателен център за чуждите инвестиции. От нашите съседи най-скъп град е Букерещ на 104 позиция, турската столица Истанбул е на 142 място, следвана само с 2 позиции от Атина, а Тирана се нарежда 3 позиции след София, а по-нататък Тирана, Белград и Скопие, което е на 206 място. София поддържа тази позиция вече няколко години, като се придвижва нагоре надолу само с няколко позиции. Снимка: mirela.bg

comment 0
visibility 401

Столицата ни – вторият най-евтин град за живеене в ЕС

​София запазва позициите си на втората най-евтина дестинация за живот в Европейския съюз (ЕС) и един от най-евтините градове в света, според оценка на Economic Intelligence Unit. Столицата ни пада само с една позиция в общата класация на достъпност на градовете до 112-то място и е 35-та от европейските столици. По-евтин град за живеене в рамките на ЕС е само Букурещ, който е на 124-то място в класацията. Класацията се изготвя всяка година с цел да подпомага работодателите при покриването на разходите на командированите им служители. Сравняват се цените на базови услуги, като наеми, храна, комунални услуги, разходи за културен живот и т.н. Сингапур и Хонконг запазват позициите си на най-скъпите градове в света за поредна година. На трето място е Цюрих, следван от Токио, Осака, Сеул, Женева, Париж, Ню Йорк и Копенхаген. Същевременно Алмати (Казахстан) измества Лагос (Нигерия) и вече е най-евтиният град за живеене в света. Третото място е за Бангалор, следван от Карачи, Алжир, Ченай, Мумбай, Киев, Букурещ и Ню Делхи. Манчестър е градът с най-голям срив в класацията – с 25 позиции до 51-во място. Буенос Айрес губи 20 позиции до 82-ро място, а Лондон – също 20 позиции до 24-то място.