Тема: книги

comment 0
visibility 126
изложба, книги, 24 пана

24 пана на знакови издания на кирилица излагат в Националната библиотека

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще може да се види изложба Черногорските кирилски печатни книги, която е посветена на 525 години от отпечатването на първата печатна книга – „Октоих – първогласник” и 500 години от отпечатването на „Псалтир с последования” и „Служебник”. Тя е инициирана от Научния архив на БАН и е посветена на 150-годишния юбилей на институцията. Откриването на изложбата е на 11 октомври, петък, от 16,00 ч. в централното фоайе на библиотеката. Еспозицията е в 24 пана и представя знакови издания на кирилица от държавната печатница на Георги Църноевич, изложени са и заглавните страници на „Октоих” от 1494, „Псалтир с последование” (1495), „Миней” (1496).

comment 0
visibility 226
книги

Библиобусът зарадва с любими книги учениците от 8 СУ и 55 СУ (СНИМКИ)

  Библиобусът на Столична библиотека гостува в дворовете на две столични училища- 8 СУ „Васил Левски“ и 55 СУ „Петко Каравелов“. Децата имаха възможност да се запознаят с богатия фонд от класическа и съвременна литература и да изберат своя любим жанр книги. А всички желаещи се сдобиха и с безплатни, едногодишни, читателски карти.    Предстои кампанията на Столична библиотека да посети и висшите училища в район "Студентски".               

comment 0
visibility 1741
„Стара хартия за нова книга“

„Стара хартия за нова книга“ в София е в разгара си

Инициативата „Стара хартия за нова книга“ стартира в София за 7 път, съобщава Нова ТВ. Приемането на старата хартия започна в 10 ч и ще продължи до 19 ч. Всеки, донесъл поне 5 кг стара хартия, получава нова книга. Мястото, на което можете да направите това е бул. „Витоша“. Там всяка година се събират столичани по традиция за кампанията. Книгата, която се дава като подарък тази година е на екотематика. Организаторите споделят, че примерът, който дават родителите на своите деца, е безценен. Добре е децата сами да изберат книгата, която ще вземат срещу предадената хартия. Така ще е сигурно, че ще я прочетат. Според статистиките, интересът към инициативата нараства с всяка изминала година. Тази година ще има и забавна програма и игри за децата.

Реклама
comment 0
visibility 1330
дарение книги

Столична библиотека възстановява изгорели книги на читалище

Столична библиотека започна благотворителна кампания за набавяне на нови книги за читалище "Светлина 1956" на село Катрище , Кюстендилско. Пожар унищожи досегашните творби в читалището.  Всеки, който иска да се включи в инициативата, може да донесе книга в централната сграда на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4. А ако няма възможност да я донесе, може да даде заявка на тел.: 02/8015937 и хора от библиотеката ще дойдат да я вземат лично.   Който дари книга ще получи от Столична библиотека безплатна читателска карта. Томчетата може да бъдат български класици и съвременни автори в помощ на учениците. Срокът за набиране на книгите е 12 септември 2019 г. до 17:00 ч.              

comment 0
visibility 443
дарете книги

Дарете книги за първата денонощна библиотека в София

На 1 октомври в София ще отвори врати едно интересно място- споделено пространство за учене и денонощна библиотека едновременно. Създателите му молят всеки, който има възможност, да дари книги, съобщават от azcheta.com. Това може да бъдат както художествени, така и академични томчета. Желаещите могат да пишат на studyhub.bulgaria@gmail.com, за да обяснят точно с кои свои книги са склонни да се разделят. Всеки, който реално даде рамо на дейността на библиотеката, ще получи 10 % отстъпка. StudyHub е ситуирано до Висшето училище по телекомуникации и пощи и е разположено на площ 170 кв.м. Има 50 места за индивидуално, групово учене или организиране на събития. Достъпът до библиотеката ще бъде с карти. Талончетата за студенти за денонощно ползване ще струват 30 лева. Създателите на StudyHub търсят още 3000 лева, за да могат да покрият и последните си харчове и да отворят без притеснения. Те са направили и кампания в Platformata.bg. Там всеки, който има възможност, може бързо и лесно да подпомогне каузата им.

comment 0
visibility 1847
Столична библиотека

Двойно расте интересът към четенето на младежите в София

Почти двойно се е увеличил броят на учениците в София към четенето. Това показват данни на Столичната библиотека. Читателите са били 30 000 преди четири години. За последната година вече са нарастнали на 55 250. 29 000 от читателите са младежи, на възраст до 28 години, предаде радио София. Тенденцията на развитие на общинската библиотека е в дигиталните ресурси, дигитални платформи и електронни бази данни. Резултатът от модернизирането е увеличаване на читателите като цяло, а също и на книги на хартиен носител. Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова коментира, че има увеличение на читателите сред най-малките, учениците, студентите, но и на по-възрастните, които са традиционни читатели на такъв тип литература. Само за последната седмица от библиотеката отчитат по около 1500 посещения и около 2000 заети книги.

comment 0
visibility 742
ценни книги

Ценни книги от Хърватия гостуват в Националната библиотека

Ценни писмени паметници от Хърватия ще бъдат представени на 9 юли в Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий". Изложбата се казва "Изкуството на книгата в Хърватия" и ще бъде открита от 11 часа в Централното фоайе на библиотеката. Експозицията е дело от експерти на Националната и университетска библиотека в Загреб и идва в столицата благодарение на доброто сътрудничество на Библиотека №1 у нас с Посолството на Хърватия в България и лично на посланика Н.Пр. г-жа Лйерка Алайбег. Автор на изложбата е Милан Пелц. Историята на изкуството на хърватската книга е представена на 21 табла. Фокусът на изложбата е върху творби, които могат да се нарекат "носители на естетическа наслада".  

comment 0
visibility 785
книга и телефон

Раздават над 500 книги в София

Повече от 500 книги от различни жанрове ще бъдат раздадени на хората в столицата. Това не е рекламен клип, а кампанията "Книжна София". Нейната цел е да повиши интереса на столичани към четенето. Организатор е младият Кирил Балдев, съобщи Нова телевизия. Инициативата е подкрепена от Столична библиотека. Те са поели и ангажимент да направят пункт за дарения, където всеки може да остави книга. Част от томчетата са купени с лични средства, други са дарени от хора. Работи се и по една идея, съвместно с Центъра за градска мобилност. На всички електронни табла по спирките да се показва след колко време и на кои места ще се раздават книги в столицата, разказва пред камерите Балдев.  

comment 0
visibility 428
безплатни книги

Студентка дарява книги за безплатна читалня

Студентката Мариана Иванова е един от добрите ангели на район "Студентски". Младата дама, която учи в МГУ “Св.Иван Рилски”, много пъти е дарявала безвъзмездно книги за безплатната читалня, която се намира в сградата на район "Студентски". Преди ден кметът на общината Димитър Дилчев връчи благодарствена грамота на момичето за просветителската ѝ дейност. Иванова смята, че четенето на книги отваря пред хората нови хоризонти, които не могат да бъдат заменени с нищо друго.  

comment 0
visibility 425
Банкя книги

Две книги с проза представят в Банкя

Двете последни книги с проза на писателката от Банкя Цвета Велинова ще бъдат представени утре в ритуалната зала на района от 18 часа. Редакторът и издател на вестник "Банкя днес" Станислав Милев ще сподели своите впечатлени от творбите на Велинова- "Пътешествие на чувства" и "Житейски страници". Писателката е съумяла да събере в двете томчета най-ценните си преживявания и да поднесе храна за размисъл, който ще обогати индивидуалните човешки пътувания по коловозите на душата.  

comment 0
visibility 1281
НДК

160 издателства се включват в Пролетния базар на книгата в НДК

Най-голямото пролетно книжно изложение – Пролетния базар на книгата започва днес в НДК. Събитието ще предложи на публиката разходка сред хиляди книги. В базара ще участват над 160 книгоиздатели и търговци, разположени на три нива. В изложението посетителите ще имат възможност да се срещнат с писатели и поети между които Боян Биолчев, Деян Енев, Димо Райков и др. Огромното разнообразие от книги може да се види от 28 май до 1 юни от 10:00 ч. до 20:00 ч. и на 2 юни от 10:00 ч. до 18:00 ч. Входът е свободен. Освен базара ще се проведе и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Пролетният базар на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

comment 0
visibility 862
Библиобус

Столична библиотека стартира „Библиотека в планината 2019”

Столична библиотека стартира за четвърта година кампанията „Библиотека в планината 2019”, информират от пресцентъра на СО. Планинското предизвикателство на Столична библиотека ще започне на 31 май. В 11.00 ч. ще тръгне мобилната библиотека Библиобус от Детския екостационар „Бели брези”. Новите книги ще достигнат до планинските библиотеки като Детски екостационар „Бели брези”, Момина скала, Дендраруим, Хижа  „Алеко” и Черни връх. Всеки любител на книгата и четенето ще може напълно безплатно да вземе книга. Едногодишната карта за Столична библиотека е подарък за почитателите. Разбира се, ще има изненади, интересни програми, забавления и игри.

comment 0
visibility 559
Библиобус в 102 СОУ

Библиобусът на Столична библиотека посети 102 ОУ "Панайот Волов" (СНИМКИ)

Мобилната библиотека посети учениците от 102 ОУ "Панайот Волов" в район "Надежда". В нея има 1 600 тома литература от класически и съвременна автори и зарадва учениците от 3 а и 3 б клас.  Децата получиха читателски карти за Столична библиотека и веднага взеха първите си книги. Целта на инциативата е библиотеката да е по-близо до хората и да прилвича млади читатели. Библиобусът бе специален гост и в кампанията "Посланик на детската книга в район "Надежда" в 137 ДГ "Калина Малина", както и при учениците в 101 СУ "Бачо Киро" по тяхна покана.

comment 0
visibility 465
Столична община дарява книги на училището в село Мрамор

Столична община дарява 1000 книги на софийски училища и детски градини

Над 100 книги ще бъдат дарени от Столична община на софйски училища и детски градини. Инициативата, която стана традиция е на кмета Йорданка Фандъкова и е по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Първи подаръка от книги получиха в 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор, район Връбница. Днес там на проверка бе кметът Йорданка Фандъкова на новата сграда към училището. Целта е да се насърчи четенето. Книгите са на български автори - Иван Вазов, Елисавета Багряна, Пенчо Славейков, Пею Яворов, Христо Ботев и др., както и опредицата "Дълг и чест" за българските царе - хан Тервел, Самуил, Калоян и др. Книгите са на издателство "Захари Стоянов". Столична община има политика към разпространяването на книгите и насърчава четенето. От Московска 33 подкрепят и "Прочети София", което е включено в културния календар.

comment 0
visibility 745
опашка за книги

Огромни опашки за книги срещу пластмаса в София

Огромни опашки се извиха на паркингите на верига супермаркети в столицата днес. Но не, не раздаваха храна. Ставаше сума за седмото издание на инициативата "Книги за смет". Всеки, който предаде килограм пластмасови опаковки, можеше да получи една хартиена или две електронни книги по избор, съобщава БНТ. Прекрасната инициатива освен в София се проведе в Пловдив и Бургас. Утре "Книги за смет" ще се разменят и в Стара Загора, и във Велико Търново. Предаденият килограм пластмаса от всеки човек отива за рециклиране. Акцията спести доста неща-допълнителни вредни емисии от прекарването на пластмасите на по-дълги разстояния, но и намали времето за чакане на опашка пред пунктовете на организаторите.

comment 0
visibility 1317
къщичка за книги

Къщичка за книги се появи до езерото в "Дружба"

Къщичка за книги се появи в парка край езерото в квартал "Дружба-1". В "малката библиотека" всеки може да постави книги, както и да вземе от там назаем, да прочете и да върне след това. Прекрасната инициатива е по повод Деня на светите братя просветители Кирил и Методий, съобщават от администрацията на район "Искър".   В къщичката има албум на общината  със забележителностите ѝ и с историята. Много граждани приеха присърце инициатива и оставиха в безплатната читалня свои любими творби.

comment 0
visibility 510
Симона Пейчева в детска градина в Младост

Симона Пейчева сподели любимите си книги в детска градина „Шарл Перо“ (СНИМКИ)

Бившата българска състезателка по художествена гимнастика Симона Пейчева, сподели любимите си книги от детството с малчуганите от детска градина „Шарл Перо“ в район Младост. Освен нея в събитието участваха и арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на СО район „Младост“, Анна Филипова от Асоциация „Българска книга”, Николай Енчев – главен експерт в отдел „ОСДЗКС“ към СО район „Младост“, както и директора на градината Валентина Колева. Те прочетоха откази от любимите си детски книжки на децата, като ги попитаха и кой са техните любими приказни герой. Малките читатели бяха въодушевени от срещата с възхитителната Симона Пейчева и дори я поканиха да им гостува отново.

comment 0
visibility 329
Столична библиотека

Известни спортисти четат книги в градини и училища заради "Походът на книгите"

Известни български спортисти ще се включат в осмата кампания за насърчаване на интереса към четенето  при децата "Походът на книгите", която ще бъде открита на 2 април в Столична библиотека. Тогава се отбелязва и Международния ден на детската книга, съобщават от библиотеката. Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Ренета Камберова,Тереза Маринова и други ще споделят с малки или по-големи деца кои са любимите им книги. И ще им прочетат откъси от тях. Кампанията за насърчаване на четенето при децата се организира от Асоциация "Българска книга" с подадената ръка на Столична община и Регионално управление на образованието- София. Тя ще продължи до 23 април. „Походът на книгите“ е част и от Културния календар на Столична община за 2019 г.  

comment 0
visibility 383
НДК

Национален център за книгата и НДК представят новия каталог „Детски книги от български пис...

За трети пореден път ще бъде представен каталога „Детски книги от български писатели и художници“ („Children`s Books by Bulgarian Writers and Artists”) в НДК. Целта на изданието е да подпомогне развитието на детската литература и илюстрация за деца. Децата са критични, необременени и крехки читатели, за да бъде изминат пътя до тях, всеки писател и художник трябва да вложи цялото си сърце и душа. Всеки от авторите в каталога е успял и силно се надявам всички да ги оценим, каза изпълнителният директор на НДК Ангел Митев. Детска литература от български писатели и художници ще бъде представена на панаирите в Болоня и Франкфурт, а също и на други панаири и форуми, като целта е популяризирането и. Каталога е написан изцяло на английски език, а преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, Десислава Николова и Десислава Тончева, художник както на корицата така и на цялата книга е Дамян Дамянов. Съставители на изданието са цял екип от Национален център за книгата с ръководител Светлозар Желев. В него са включени 10 автори с техните произведения, а също и 10 художници и илюстрираните от тях книги.

comment 0
visibility 432
Група „Слънце“ на 108-ма ДГ „Детско царство“

Общински съветник чете приказки на малчугани в район "Искър" (СНИМКИ)

Малчуганите от 108-ма ДГ "Детско царство" демонстрираха страхотни умения като разказвачи на приказки пред общинския съветник от район "Искър" Лорита Радева. Посещението и бе част от кампанията за четене на книжки в градините в общината за Международния ден на книгата - 2 април, организиран заедно с администрацията на района. Радева прочете на децата приказка за пролетта. Момчетата и момичетата от подготвителна група "Слънце" решиха да покажат на гостенката си, че са достатъчно големи и дори сами могат да разказват приказки. След това общинският съветник се превърна просто в слушател, който чу какво всъщност се е случило при срещата на Червената шапчица и вълка, къде се намира къщата на трите прасенца и защо родителите на Хензел и Гретел са ги оставили сами в гората. По-голямата част от децата се похвалиха, че вече четат сами,а други признаха,че все още им трябва помощ с познаването на всички букви. За да запази любовта на бъдещите първокласници към четенето, Радева подари на всеки един книжка с приказна история. А библиотеката на градината получи като дар "Приказен свят" на Ангел Каралийчев.

comment 0
visibility 555
Проект в детска градина Брезичка

Родители четат приказки на 3-годишни в ДГ "Брезичка"

Тригодишни малчугани с удоволствие ходят на детска градина. Това е благодарение на проект „Утринна приказка“, който се реализира в група „Котета“ в столичната 34 ДГ „Брезичка“ в рпайон Изгрев. Всяка сутрин родители се редуват и им четат и драматизират с помощта на престилки с различни герои или куклен театър любими детски произведения, пише в. "Монитор". Сред любимите приказки на малчуганите са „Червената шапчица“, „Трите прасенца“, „Косе Босе“ и други. Проектът започна в началото на учебната 2018/2019 и в него участват 15 детски градини от 5 региона в България - София, Плевен, Сливен, Пазарджик и Велико Търново. За регион София всички детски градини са в столицата. Идеята е била родителите да са съпричастни към учебния процес  и да има добро сътрудничество с градината, защото децата в тази възраст са чувствителни към раздялата, споделят от 34 ДГ Брезичка. Така родителите се чувстват като част от педагогическия процес, а ежедневното четене на приказки развива въображението, паметта, мисленето на децата, коменитрат педагози.  

comment 0
visibility 436
НБУ

Книги за любовта и пътешествията с 10% отстъпка в НБУ

Книги посветени на любовта, виното и пътешествията ще се продават с 10 % отсъпка в Нов български университет. Това ще става в книжарницата на корпус 1 в университета. Промоцията е посветена на месеца на любовта. Книгите ще са с избрани заглавия разказващи за любов, романтични срещи и истории, както и за любовна болка и тъга. Сред заглавията са и някои от класиките като романът "Гордост и предразсъдъци" на Джейн Остин и Ана Каренина на Лев Толостой. Влюбените в книгите ще могат да си закупят с отстъпка и други любими заглавия като "Педесет нюанса сиво" на Е. Л. Джеймс и "Среднощен диамант" на Ришел Мийд. Сред тях са още "Пътят на сълзите", "Пристан за двама", "Истории докисващи сърцето", "Талисманът" и др. Промицията ще бъде до края на месец февруари.

comment 0
visibility 494
Зам.-кметът Тодор Чобанов дари книги на столични училища

Доц. д-р Тодор Чобанов: Мисия е да насърчаваме интереса към книгите (СНИМКИ)

Тези книги ще попаднат във вашите добри ръце, а оттам и в ръцете на малките читатели. Ние ще се радваме да спечелим много нови млади читатели. Това каза зам.-кметът за образование и култура доц. д-р Тодор Чобанов при връчването на дарения на столични училища и социални домове. Столична община направи дарение от 2500 книги с над 200 заглавия, като целта е насърчаване на децата и младежите да четат. Изданията са с детска и юношеска литература, творби на български и световни класици, енциклопедии, речници, народни приказки и др., издадени от издателствата „Захарий Стоянов”, „Дамян Яков”, „Изток-Запад“, „ПАН“, „Жанет 45” и др. Подбрани са и книги, посветени на владетели, държавници, национални герои, просветители и духовни строители на отечеството, както и книги, финансирани от Програма „Култура“ на Столична община. „Основната ни битка е да привлечем младежката аудитория. Проучванията на икономиката на културата доказват, че книгата в България е във възход, броят на читателите се увеличава, средното потребление – също, и наша мисия е да насърчаваме този интерес и да изграждаме читателската култура в децата и младежите на нашия град”, каза още доц. д-р Чобанов. На дневен ред са няколко проекта за разширяване на библиотечната мрежа, включително и за начало на кампания за създаване на малки моделни библиотеки в знакови райони на София. Обсъждат се локации и вече има идейни проекти, каза зам.-кметът. Той подчерта, че няма да спрат и усилията за изнасяне на четенето в нестандартни места и даде за пример създаването на Читалнята в Градската градина на София. Такива читални се планира да бъдат създадени и на други места, защото понякога е по-лесно да отидеш при читателя, отколкото той да бъде доведен в библиотеката. Дарения от книги получиха: 28. СОУ „Алеко Константинов”, 88. СУ „Димитър Попниколов”, 36. СОУ „Mаксим Горки”, 55. СУ „Петко Каравелов”, 121. СУ „Георги Измирлиев”, 125. СУ „Проф. Боян Пенев”, 31. СУЧЕМ „Иван Вазов”, 44 СУ. „Неофит Бозвели”, 101. СУ „Бачо Киро“, 164. ГПИЕ „Мигел де Сервантес”, 7. СУ „Свети Седмочисленици”, 18. СУ „Уилям Гладстон”, 30. СУ „Братя Миладинови”, 35. СУ „Добри Войников”, Дом на ветераните на културата и изкуствата, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ДБУ) „Детелина”, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ДБУ) „Паисий Хилендарски”, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ДБУ) „Софроний Врачански”, Център за настаняване от семеен тип за деца без увреждания (ДБУ) „Любен Каравелов”, Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „Васил Левски”, Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „Христо Ботев”, Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „Георги Бенковски”, Център за настаняване от семеен тип за деца и/или младежи с увреждания (ДМУ) „Алеко Константинов”, Общински културен институт Столична библиотека“ (филиали „Сердика“, „Люлин“ и „Студентски“), Общински културен институт Дом на културата „Искър“.