Тема: книги

comment 0
visibility 258
Коледно БНР дари книги на софийското училище "Тодор Каблешков"

Учениците от "Тодор Каблешков" се радваха на книгите, дарени от "Хоризонт"

Прекрасен подарък получи столичното 75-о ОУ "Тодор Каблешков" в квартал "Факултета". Коледната изненада е от програма "Хоризонт" на БНР. Инициативата е на музикалния редактор и водещ на предаването „Каста дива“ Росица Кавалджиева и на български издателства на детски книги. С интересни книги се увеличи библиотеката на училището. "Щастливи сме, че сме тук", каза Кавалджиева, за която това поредната благотворителна кауза. "Българското национално радио е това, което е призвано да бъде най-близо до хората и не само в навечерието на един от най-светлите празници - Рождество Христово, но през цялата година, винаги и навсякъде", каза тя. Любопитните вдеца веднага рагърнали книгите и започнали да четат и нетърпеливо разлиствали. "Ще имаме много хубави дни в четене на прекрасни приказки", казва един от любимите гласове на Радиото - Таня Величкова, която вече е в преподавателския екип на училището. Пред гостите от "Хоризонт" децата разказали и за техните благотворителни инициативи. Те сами се организирали и помогнали на свои по-бедни връстници.

comment 0
visibility 303
Столична библиотека

Представят „Къщите още говорят“ в Библиотеката на София

Литературният клуб на Столична библиотека ще бъде домакин на представянето на новото издание на двата тома, съдържащи завладяващи истории за 660 емблематични сгради и къщи, строени и използвани след Освобождението до 1944 г. Представянето ще започне в 18.30 ч. в четвъртък, 31 октомври, в Литературния клуб на Столична библиотека. Тя е помогнала с бърза и подробна информация на авторите на двутомника. Книгите са подготвяни в продължение на 6 години. Те са богато илюстровани и са издадени от Нова български университет. Заглавията са  „Къщите говорят“ и „Къщите още говорят“.

comment 0
visibility 916
въшки

РЗИ-София: "Изгрев", "Красна поляна" и "Кремиковци" без въшки или гниди в училищата

Столичната РЗИ направи проверка в софийските училища, за да се види  моментното състояние на опаразитеността с главови въшки и гниди на учениците. Периодът на проверката бе 17.09.- 27.09.2019 г. Инспекцията засяга 205 училища. В 92 учебни заведения са открити опаразитени ученици:в 90 училища са открити опаразитени деца с гниди; в 17 училища са открити опаразитени ученици едновременно с живи въшки и с гниди.   Наличието на въшки засяга повече по-малките училищни класове. 48% от откритите опаразитени деца са от подготвителните групи до четвърти клас. При проверки на паралелки от подготвителните групи до XII клас, са проверени 102 232 ученика.Сред тях са открити 434 опаразитени с гниди и 32 – с въшки.   Най-много са откритите случаи в училища в районите "Витоша", където от 8 проверени места, въшки или гниди са намерени в 7; "Възраждане" - в проверени 13 училища, паразити са открити в 8; "Илинден" -от 9 училища, 6 са опаразитени; "Сердика" - от 10 училища, в 8 има паразити; Банкя - и в двете проверени училища са открити въшки.   Общините без открити въшки или гниди при проверките са: "Изгрев", "Красна поляна" и "Кремиковци".

Реклама
comment 0
visibility 274
изложба, книги, 24 пана

24 пана на знакови издания на кирилица излагат в Националната библиотека

В Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще може да се види изложба Черногорските кирилски печатни книги, която е посветена на 525 години от отпечатването на първата печатна книга – „Октоих – първогласник” и 500 години от отпечатването на „Псалтир с последования” и „Служебник”. Тя е инициирана от Научния архив на БАН и е посветена на 150-годишния юбилей на институцията. Откриването на изложбата е на 11 октомври, петък, от 16,00 ч. в централното фоайе на библиотеката. Еспозицията е в 24 пана и представя знакови издания на кирилица от държавната печатница на Георги Църноевич, изложени са и заглавните страници на „Октоих” от 1494, „Псалтир с последование” (1495), „Миней” (1496).

comment 0
visibility 372
книги

Библиобусът зарадва с любими книги учениците от 8 СУ и 55 СУ (СНИМКИ)

  Библиобусът на Столична библиотека гостува в дворовете на две столични училища- 8 СУ „Васил Левски“ и 55 СУ „Петко Каравелов“. Децата имаха възможност да се запознаят с богатия фонд от класическа и съвременна литература и да изберат своя любим жанр книги. А всички желаещи се сдобиха и с безплатни, едногодишни, читателски карти.    Предстои кампанията на Столична библиотека да посети и висшите училища в район "Студентски".               

comment 0
visibility 2444
„Стара хартия за нова книга“

„Стара хартия за нова книга“ в София е в разгара си

Инициативата „Стара хартия за нова книга“ стартира в София за 7 път, съобщава Нова ТВ. Приемането на старата хартия започна в 10 ч и ще продължи до 19 ч. Всеки, донесъл поне 5 кг стара хартия, получава нова книга. Мястото, на което можете да направите това е бул. „Витоша“. Там всяка година се събират столичани по традиция за кампанията. Книгата, която се дава като подарък тази година е на екотематика. Организаторите споделят, че примерът, който дават родителите на своите деца, е безценен. Добре е децата сами да изберат книгата, която ще вземат срещу предадената хартия. Така ще е сигурно, че ще я прочетат. Според статистиките, интересът към инициативата нараства с всяка изминала година. Тази година ще има и забавна програма и игри за децата.

comment 0
visibility 1925
дарение книги

Столична библиотека възстановява изгорели книги на читалище

Столична библиотека започна благотворителна кампания за набавяне на нови книги за читалище "Светлина 1956" на село Катрище , Кюстендилско. Пожар унищожи досегашните творби в читалището.  Всеки, който иска да се включи в инициативата, може да донесе книга в централната сграда на Столична библиотека, пл. „Славейков“ 4. А ако няма възможност да я донесе, може да даде заявка на тел.: 02/8015937 и хора от библиотеката ще дойдат да я вземат лично.   Който дари книга ще получи от Столична библиотека безплатна читателска карта. Томчетата може да бъдат български класици и съвременни автори в помощ на учениците. Срокът за набиране на книгите е 12 септември 2019 г. до 17:00 ч.              

comment 0
visibility 675
дарете книги

Дарете книги за първата денонощна библиотека в София

На 1 октомври в София ще отвори врати едно интересно място- споделено пространство за учене и денонощна библиотека едновременно. Създателите му молят всеки, който има възможност, да дари книги, съобщават от azcheta.com. Това може да бъдат както художествени, така и академични томчета. Желаещите могат да пишат на studyhub.bulgaria@gmail.com, за да обяснят точно с кои свои книги са склонни да се разделят. Всеки, който реално даде рамо на дейността на библиотеката, ще получи 10 % отстъпка. StudyHub е ситуирано до Висшето училище по телекомуникации и пощи и е разположено на площ 170 кв.м. Има 50 места за индивидуално, групово учене или организиране на събития. Достъпът до библиотеката ще бъде с карти. Талончетата за студенти за денонощно ползване ще струват 30 лева. Създателите на StudyHub търсят още 3000 лева, за да могат да покрият и последните си харчове и да отворят без притеснения. Те са направили и кампания в Platformata.bg. Там всеки, който има възможност, може бързо и лесно да подпомогне каузата им.

comment 0
visibility 1899
Столична библиотека

Двойно расте интересът към четенето на младежите в София

Почти двойно се е увеличил броят на учениците в София към четенето. Това показват данни на Столичната библиотека. Читателите са били 30 000 преди четири години. За последната година вече са нарастнали на 55 250. 29 000 от читателите са младежи, на възраст до 28 години, предаде радио София. Тенденцията на развитие на общинската библиотека е в дигиталните ресурси, дигитални платформи и електронни бази данни. Резултатът от модернизирането е увеличаване на читателите като цяло, а също и на книги на хартиен носител. Директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова коментира, че има увеличение на читателите сред най-малките, учениците, студентите, но и на по-възрастните, които са традиционни читатели на такъв тип литература. Само за последната седмица от библиотеката отчитат по около 1500 посещения и около 2000 заети книги.

comment 0
visibility 842
ценни книги

Ценни книги от Хърватия гостуват в Националната библиотека

Ценни писмени паметници от Хърватия ще бъдат представени на 9 юли в Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий". Изложбата се казва "Изкуството на книгата в Хърватия" и ще бъде открита от 11 часа в Централното фоайе на библиотеката. Експозицията е дело от експерти на Националната и университетска библиотека в Загреб и идва в столицата благодарение на доброто сътрудничество на Библиотека №1 у нас с Посолството на Хърватия в България и лично на посланика Н.Пр. г-жа Лйерка Алайбег. Автор на изложбата е Милан Пелц. Историята на изкуството на хърватската книга е представена на 21 табла. Фокусът на изложбата е върху творби, които могат да се нарекат "носители на естетическа наслада".  

comment 0
visibility 932
книга и телефон

Раздават над 500 книги в София

Повече от 500 книги от различни жанрове ще бъдат раздадени на хората в столицата. Това не е рекламен клип, а кампанията "Книжна София". Нейната цел е да повиши интереса на столичани към четенето. Организатор е младият Кирил Балдев, съобщи Нова телевизия. Инициативата е подкрепена от Столична библиотека. Те са поели и ангажимент да направят пункт за дарения, където всеки може да остави книга. Част от томчетата са купени с лични средства, други са дарени от хора. Работи се и по една идея, съвместно с Центъра за градска мобилност. На всички електронни табла по спирките да се показва след колко време и на кои места ще се раздават книги в столицата, разказва пред камерите Балдев.  

comment 0
visibility 514
безплатни книги

Студентка дарява книги за безплатна читалня

Студентката Мариана Иванова е един от добрите ангели на район "Студентски". Младата дама, която учи в МГУ “Св.Иван Рилски”, много пъти е дарявала безвъзмездно книги за безплатната читалня, която се намира в сградата на район "Студентски". Преди ден кметът на общината Димитър Дилчев връчи благодарствена грамота на момичето за просветителската ѝ дейност. Иванова смята, че четенето на книги отваря пред хората нови хоризонти, които не могат да бъдат заменени с нищо друго.  

comment 0
visibility 538
Банкя книги

Две книги с проза представят в Банкя

Двете последни книги с проза на писателката от Банкя Цвета Велинова ще бъдат представени утре в ритуалната зала на района от 18 часа. Редакторът и издател на вестник "Банкя днес" Станислав Милев ще сподели своите впечатлени от творбите на Велинова- "Пътешествие на чувства" и "Житейски страници". Писателката е съумяла да събере в двете томчета най-ценните си преживявания и да поднесе храна за размисъл, който ще обогати индивидуалните човешки пътувания по коловозите на душата.  

comment 0
visibility 1492
НДК

160 издателства се включват в Пролетния базар на книгата в НДК

Най-голямото пролетно книжно изложение – Пролетния базар на книгата започва днес в НДК. Събитието ще предложи на публиката разходка сред хиляди книги. В базара ще участват над 160 книгоиздатели и търговци, разположени на три нива. В изложението посетителите ще имат възможност да се срещнат с писатели и поети между които Боян Биолчев, Деян Енев, Димо Райков и др. Огромното разнообразие от книги може да се види от 28 май до 1 юни от 10:00 ч. до 20:00 ч. и на 2 юни от 10:00 ч. до 18:00 ч. Входът е свободен. Освен базара ще се проведе и Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи. Пролетният базар на книгата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

comment 0
visibility 923
Библиобус

Столична библиотека стартира „Библиотека в планината 2019”

Столична библиотека стартира за четвърта година кампанията „Библиотека в планината 2019”, информират от пресцентъра на СО. Планинското предизвикателство на Столична библиотека ще започне на 31 май. В 11.00 ч. ще тръгне мобилната библиотека Библиобус от Детския екостационар „Бели брези”. Новите книги ще достигнат до планинските библиотеки като Детски екостационар „Бели брези”, Момина скала, Дендраруим, Хижа  „Алеко” и Черни връх. Всеки любител на книгата и четенето ще може напълно безплатно да вземе книга. Едногодишната карта за Столична библиотека е подарък за почитателите. Разбира се, ще има изненади, интересни програми, забавления и игри.

comment 0
visibility 795
Библиобус в 102 СОУ

Библиобусът на Столична библиотека посети 102 ОУ "Панайот Волов" (СНИМКИ)

Мобилната библиотека посети учениците от 102 ОУ "Панайот Волов" в район "Надежда". В нея има 1 600 тома литература от класически и съвременна автори и зарадва учениците от 3 а и 3 б клас.  Децата получиха читателски карти за Столична библиотека и веднага взеха първите си книги. Целта на инциативата е библиотеката да е по-близо до хората и да прилвича млади читатели. Библиобусът бе специален гост и в кампанията "Посланик на детската книга в район "Надежда" в 137 ДГ "Калина Малина", както и при учениците в 101 СУ "Бачо Киро" по тяхна покана.

comment 0
visibility 556
Столична община дарява книги на училището в село Мрамор

Столична община дарява 1000 книги на софийски училища и детски градини

Над 100 книги ще бъдат дарени от Столична община на софйски училища и детски градини. Инициативата, която стана традиция е на кмета Йорданка Фандъкова и е по случай 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост. Първи подаръка от книги получиха в 175 ОУ "Васил Левски" в село Мрамор, район Връбница. Днес там на проверка бе кметът Йорданка Фандъкова на новата сграда към училището. Целта е да се насърчи четенето. Книгите са на български автори - Иван Вазов, Елисавета Багряна, Пенчо Славейков, Пею Яворов, Христо Ботев и др., както и опредицата "Дълг и чест" за българските царе - хан Тервел, Самуил, Калоян и др. Книгите са на издателство "Захари Стоянов". Столична община има политика към разпространяването на книгите и насърчава четенето. От Московска 33 подкрепят и "Прочети София", което е включено в културния календар.

comment 0
visibility 794
опашка за книги

Огромни опашки за книги срещу пластмаса в София

Огромни опашки се извиха на паркингите на верига супермаркети в столицата днес. Но не, не раздаваха храна. Ставаше сума за седмото издание на инициативата "Книги за смет". Всеки, който предаде килограм пластмасови опаковки, можеше да получи една хартиена или две електронни книги по избор, съобщава БНТ. Прекрасната инициатива освен в София се проведе в Пловдив и Бургас. Утре "Книги за смет" ще се разменят и в Стара Загора, и във Велико Търново. Предаденият килограм пластмаса от всеки човек отива за рециклиране. Акцията спести доста неща-допълнителни вредни емисии от прекарването на пластмасите на по-дълги разстояния, но и намали времето за чакане на опашка пред пунктовете на организаторите.

comment 0
visibility 1463
къщичка за книги

Къщичка за книги се появи до езерото в "Дружба"

Къщичка за книги се появи в парка край езерото в квартал "Дружба-1". В "малката библиотека" всеки може да постави книги, както и да вземе от там назаем, да прочете и да върне след това. Прекрасната инициатива е по повод Деня на светите братя просветители Кирил и Методий, съобщават от администрацията на район "Искър".   В къщичката има албум на общината  със забележителностите ѝ и с историята. Много граждани приеха присърце инициатива и оставиха в безплатната читалня свои любими творби.

comment 0
visibility 598
Симона Пейчева в детска градина в Младост

Симона Пейчева сподели любимите си книги в детска градина „Шарл Перо“ (СНИМКИ)

Бившата българска състезателка по художествена гимнастика Симона Пейчева, сподели любимите си книги от детството с малчуганите от детска градина „Шарл Перо“ в район Младост. Освен нея в събитието участваха и арх. Румен Русев – ВрИД Кмет на СО район „Младост“, Анна Филипова от Асоциация „Българска книга”, Николай Енчев – главен експерт в отдел „ОСДЗКС“ към СО район „Младост“, както и директора на градината Валентина Колева. Те прочетоха откази от любимите си детски книжки на децата, като ги попитаха и кой са техните любими приказни герой. Малките читатели бяха въодушевени от срещата с възхитителната Симона Пейчева и дори я поканиха да им гостува отново.

comment 0
visibility 408
Столична библиотека

Известни спортисти четат книги в градини и училища заради "Походът на книгите"

Известни български спортисти ще се включат в осмата кампания за насърчаване на интереса към четенето  при децата "Походът на книгите", която ще бъде открита на 2 април в Столична библиотека. Тогава се отбелязва и Международния ден на детската книга, съобщават от библиотеката. Евгения Раданова, Нешка Робева, Йордан Йовчев, Тити Папазов, Александра Жекова, Дойчин Боянов, Симона Пейчева, Ренета Камберова,Тереза Маринова и други ще споделят с малки или по-големи деца кои са любимите им книги. И ще им прочетат откъси от тях. Кампанията за насърчаване на четенето при децата се организира от Асоциация "Българска книга" с подадената ръка на Столична община и Регионално управление на образованието- София. Тя ще продължи до 23 април. „Походът на книгите“ е част и от Културния календар на Столична община за 2019 г.  

comment 0
visibility 451
НДК

Национален център за книгата и НДК представят новия каталог „Детски книги от български пис...

За трети пореден път ще бъде представен каталога „Детски книги от български писатели и художници“ („Children`s Books by Bulgarian Writers and Artists”) в НДК. Целта на изданието е да подпомогне развитието на детската литература и илюстрация за деца. Децата са критични, необременени и крехки читатели, за да бъде изминат пътя до тях, всеки писател и художник трябва да вложи цялото си сърце и душа. Всеки от авторите в каталога е успял и силно се надявам всички да ги оценим, каза изпълнителният директор на НДК Ангел Митев. Детска литература от български писатели и художници ще бъде представена на панаирите в Болоня и Франкфурт, а също и на други панаири и форуми, като целта е популяризирането и. Каталога е написан изцяло на английски език, а преводът и редакцията са дело на Анджела Родел, Десислава Николова и Десислава Тончева, художник както на корицата така и на цялата книга е Дамян Дамянов. Съставители на изданието са цял екип от Национален център за книгата с ръководител Светлозар Желев. В него са включени 10 автори с техните произведения, а също и 10 художници и илюстрираните от тях книги.

comment 0
visibility 496
Група „Слънце“ на 108-ма ДГ „Детско царство“

Общински съветник чете приказки на малчугани в район "Искър" (СНИМКИ)

Малчуганите от 108-ма ДГ "Детско царство" демонстрираха страхотни умения като разказвачи на приказки пред общинския съветник от район "Искър" Лорита Радева. Посещението и бе част от кампанията за четене на книжки в градините в общината за Международния ден на книгата - 2 април, организиран заедно с администрацията на района. Радева прочете на децата приказка за пролетта. Момчетата и момичетата от подготвителна група "Слънце" решиха да покажат на гостенката си, че са достатъчно големи и дори сами могат да разказват приказки. След това общинският съветник се превърна просто в слушател, който чу какво всъщност се е случило при срещата на Червената шапчица и вълка, къде се намира къщата на трите прасенца и защо родителите на Хензел и Гретел са ги оставили сами в гората. По-голямата част от децата се похвалиха, че вече четат сами,а други признаха,че все още им трябва помощ с познаването на всички букви. За да запази любовта на бъдещите първокласници към четенето, Радева подари на всеки един книжка с приказна история. А библиотеката на градината получи като дар "Приказен свят" на Ангел Каралийчев.