Тема: котки

comment 0
visibility 863
Котка

Котки от страната и света плениха столичани

Повече от 120 уникални котки взеха участие в международна изложба в музея „Земята и хората“, съобщава Дарик. Всеки един от участниците беше оценяван по определен стандарт и принадлежност. Съдиите сравняват групи, украска, пол, възраст. Оценката на участниците се прави по европейските стандарти за породи. Четирима съдии бяха от международен ранг. Кастрираните котки същи взеха участие в надпреварата като най-красивата бе удостоена с купата „Домашна котка“. В изложбата взеха участие котки не само от страната, но и от Финландия, Швейцария, Норвегия, Румъния и Гърция.

comment 0
visibility 2668
изложба за котки

Международни изложби за котки ще радват столичани

През уикенда две международни изложби за котки ще се проведат в София. Домакин ще е Националния музей „Земята и хората“, съобщава Мediapool. От 10 до 17 ч. на 23 и 24 ноември посетителите ще могат да видят уникални породи котки. Ще се даде шанс и на домашни котки да участват в конкурса „Най-красивата котка“. Разделението ще е не само по породи, но и по възраст. Награда „Ветеран“ ще бъде връчена на най-възрастната котка-участник в изложбата. Ще има приз „Най-хубаво бебе“, за който ще се състезават котета на 4 до 10 месеца. Тази година за пръв път България има Световен шампион и това е котаракът Бенджамин. Той ще получи специална награда в събота. Четирима съдии ще оценяват породистите котки. Всеки участник-котка ще е настанен в удобна клетка с тоалетна, място за сън и храна. Клетките ще бъдат покрити от трите страни, за да се гарантира комфорт на котката и по-малко стрес.

comment 0
visibility 421
Изложба, кучета, котки

"Осинови любовта" разказва истории за бездомни

Забързаните минувачи в градинката на "Кристал" не пропускат да разгледат 26 платна от фотографската изложба на тема "Осинови любовта". Тя е по случай Световния ден за защита на животните - 4 октомври. Организирана е от Организацията за защита на животните "Четири лапи" и със съдействието на Столична община.  Участие в конкурса "Осинови.ме" са взели над 100 любители и професионални фотографи. Разказани са сърцераздирателни истории, придружени с майсторски снимки, на изоставени кучета и котки, намерили дом и любов. Възрастна двойка с интерес разглежда фотосите. Жената обича кучета, вече е имала три. Мъжът предпочита котките. Кучетата са по-трудни за гледане, те изискват повече грижи, имат нужда от повече любов, трудно оцеляват, когато ги изоставят на улицата, споделя той. Котките били бойци и дори изоставени се справяли с живота на улично животно. Основната мисия на "Осинови.ме" е да накара повече хора да си вземат животно, защото любовта не трябва да бъде за продан, нито да се купува. Всички кампании на "Осинови.ме" са съсредоточени върху разрешаването на проблема с бездомните животни и дават пример за правилно отношение към тях.

Реклама
comment 0
visibility 1114
Котка

Котки се конкурират по красота в Земята и хората

Международна изложба на котки ще може да се види този уикенд в София. Породисти и непородисти малки хищници ще се борят за приза "Най-красива котка". Царството на мяукащите ще е в музея Земята и хората. Два дни български и международни съдии ще избират най-добрите котки.Съдиите ще оценяват котката според нейния екстериор, спрямо нейния характер, защото ако тя бъде сърдита няма как да я оценят. За да представят своите домашни любимци, до София са дошли гости от различни държави като Норвегия, Италия, Гърция, Румъния, Русия и Полша.Любителите на котки ще могат да се запознаят с най-различни породи и евентуално да изберат своя бъдещ домашен любимец. На входа на музея и тази година посетителите ще могат да се включат и в инициативата снимка с кауза, като за всяка направена снимка се дарява два дни безплатно хранене на бездомно коте.

comment 0
visibility 617

Каква е популацията на котки в София

Столична община не е представила данни за популацията на котките и кучетата в София и ще трябва да направи преброяване. Това е изискване на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ. Няма община, която да ни е представила данни, няма и официални данни каква е популацията им, съобщиха пред Столица.bg от БАБХ. Според Закона за животните всяка община трябва да има програма за овладяване на популацията на безстопанствените животни. Една от целите е да се подобри здравето и благосъстоянието на населението като се намали риска от разпространението на заразни болести и инфекции, както и от възникване на зоонози - група от инфекциозни и паразитни болести, които могат да се предават от животните на хората и обратно. "Изготвяме искане до общините да стартират преброяване и да ни предоставят информация за ситуацията с бездомните котки, в това число, ако има общини, които са приели общински програми за овладяване популацията на безстопанствени кучета, в които да са включени и котки. Поставяме срок за подаване на информация до края на месец ноември тази година", обясниха от Агенцията по храните. От БАБХ заявяват, че общините не са под техен контрол, но Агенцията разчита на съвместното, между институциите, сътрудничество. Контролът на безстопанствените животни е отговорност на самите общини. БАБХ има правомощия да контролира изпълнението на програми за овладяване популацията на безстопанствени кучета и когато в тях не е разписано и упоменато изрично и „за котки“, е трудно Агенцията да направи нещо по този въпрос. По тази причина искаме информация, дали се предвиждат и ако да, кога стартират преброяване и мерки за контрол на тази популация на ниво общини, обясниха от Агенцията.