Тема: криза

comment 0
visibility 1183
Помощ в кризата: Плащат по една минимална заплата с осигуровките на артисти

Помощ в кризата: Плащат по една минимална заплата с осигуровките на артистите у нас

По една минимална работна заплата заедно с осигуровките - това ще получат свободните артисти, докато трае извънредното положение плюс още един месец след това, обяви министърът на културата Боил Банов, цитиран от bTV. По думите му около 1200 души ще бъдат подкрепени с тази мярка, а парите ще се отпускат през програма „Фонд култура“ към Министерството на културата. Документи ще могат да се подават онлайн и по пощата. Очаква се предложението да бъде прието от Министерския съвет следващата седмица и тогава ще станат ясни всички подробности относно процедурата. По изчисления на социалното министерство подпомагането на артистите ще струва около 2,7 млн. лева. Отделно се разработват и механизми за помощ и след извънредното положение, като например работата по проектите.

comment 0
visibility 2276
Софийските Център, Mлaдocт, Лoзeнeц и Изтoĸ показват устойчовст в цените на

Софийските Център, Mлaдocт, Лoзeнeц и Изтoĸ показват устойчовст в цените на имотите

Пет са софийските райони, в които се показва устойчивост на цените на имотите. Това Цeнтъp - Средец, Южeн, Mлaдocт, Лoзeнeц, Изтoĸ и вepoятнo те ще имат най-малък спад в цeнитe нa жилищaтa през времето на епидемия и икономическа криза, пише money.bg. Прогнозата е на eĸcпepти в oблacттa нa нeдвижимитe имoти. Те изброяват три фактора, ĸoитo oпpeдeлят ycтoйчивocттa нa цeнaтa нa имoтa - ceгмeнт, лoĸaция, cъcтoяниe. "Πpeди нacтъпвaнeтo нa пaндeмиятa, нaй-лиĸвидни бяxa имoтитe cлeд ocнoвeн peмoнт. Πpeдпoлaгa ce, чe тaзи тeндeнция щe ce зaдъpжи, тъй ĸaтo чиcтo тexничecĸи тeзи имoти щe пoзвoлят нa нoвoдoмцитe дa oбитaвaт нoв, yютeн дoм, бeз дa пpeминaвaт пpeз pиcĸoви пpoцecи в нecигypни вpeмeнa", коментира Гeopги Янĸoв, yпpaвитeл нa Рrіmо+.

comment 0
visibility 1131
Финансови проблеми за автогарата в София заради кризата с коронавируса

Финансови проблеми за автогарата в София заради кризата с коронавируса

  Родните автобусни превозвачи са пред фалит, заради мерките срещу разпространението на коронавируса. Не само транспортните компании, но и автогарата в София вече изпитва финансови затруднения,разказват от bTV. В 65-местен автобус пътуват четирима души. Когато сте принудени - нямате какво друго да направите, за да останете там, където работите – се прибирате вкъщи“, споделя един от пътуващите.   И докато Лора, която е освободена временно от работа, е съгласна с мерките, браншът казва, че може да не оцелее. Изпитанието COVID-19 е и за свързаните фирми. Потърпевша е Рени Маринова, която от 30 години управлява багажното заедно със семейството си.„Хайде, да речем сега ще платим наема, но другия месец с какво ще платим? Ние на това разчитаме - друга работа нямаме“, разказва тя пред камерите.   Вчера, вместо 250, от Централна автогара са тръгнали 17 автобуса.   Изпълнителният директор Иван Мирославов обясни пред медията, че автогарата като терминал работи и подчерта, че не е ясно откъде ще дойдат пари за заплати, топлофикация и електрификация. А помощта на държавата всъщност щяла да донесе още загуби. Представителят на автобусна компания Весела Смилец обясни, че натоварването за работодателя е едно и също, тъй като се плащат и осигуровките на служителите.   Всички потърпевши се надяват кризата да не продължи с месеци.    

Реклама
comment 0
visibility 4586
COVID-19 ще засегне 86 000 от работещите в София

COVID-19 ще засегне 86 000 от работещите в София

Засегнатите от епидемията от COVID-19 ще засегне около 86 000 работещи в София. Всички те ще трябва да се справят с последиците от извънредното положение, въведено на 13 март т. г. 86 000 ще се сблъскат с моменталния ефект от липсата на доход и работа. Това сочи доклад на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестици (СОАПИ), сектор "Дигитализация" на Столична община. Ударът ще е и върху доходите и заетостта на всички 650 000 работещи в столицата, но ще е различен в зависимост от сектора, в който те работят. Сред засегнатите не се включват служителите, които в момента работят от вкъщи. Те също ще усетят последиците, но нямат бърза загуба на доход. Временен икономически съвет ще работи върху мерки за подкрепа на бизнеса в СофияНай-тежко ще е положението в ресторантьорски и хотелиерския бизнес. Там са наети 35 хиляди души. Силно засегнати ще бъдат хората в областта на културата и спорт, където работят около 10 хиляди души. В доклада се прогнозира 80% удар върху хотели и ресторанти, култура и спорт; 20% удар върху търговия и транспорт, само върху половината от транспорта, без БДЖ, пощи и т.н. и операции с недвижими имоти и 10% удар върху промишленост и строителство. Средно засегнати работници ще има в преработващата промишленост, строителството, търговията и транспорта. Средно по 187 безработни дневно - с 34 повече, се регистрират в София„Промишлеността все още работи, но прекъсването на веригите на доставки, както и общото свиване на търсенето на големите експортни пазари ще има негативен ефект през 2020 г. В строителството ударът също не е толкова силен, тъй като работата по обектите не е забранена. По-сериозен е ударът върху търговията със стоки, различни от хранителни. Търговията с луксозни стоки е най-засегната“, сочи анализ в доклада. Мерките, разбира се, ще се отразят и в градския транспорт. Въпреки че там се работи със същия интензитет, приходите намаляват заради намаленият брой на ползвателите. Анализ посочва, че по-слабо засегнати ще са хората в сферите на:- електроенергия и води, отпадъци - 23 хил. наети. Слаб краткосрочен ефект.- ИКТ - 77 хил. наети. Не се очаква много силен удар в краткосрочен план.- Професионални дейности - 47 хил. наети. Ударът е по-мек, поради работа от вкъщи.- Здравеопазване и социална работа - 27 хил. наети. Повече работа в краткосрочен план.- Административни дейности - 66 хил. наети. Ударът е по-мек, поради работа от вкъщи. София е с най-добрия пазар на труда в България и безработицата пада под 2% , а заетостта е около 80% за хората в активна възраст към края на 2019 г. Съчетано с големия брой свободни работни места и повишеното търсене на труд, особено във високотехнологичния сектор, столицата има относително голяма възможност да поеме новосъздадената в рамките на кризата безработица, пише в доклада. От особена важност в месеците след края на извъндредното положение се очаква да бъдат програмите за преквалификация и институциите за обучение на възрастни.

comment 0
visibility 1393
ПФК Славия

По-ниски заплати искат футболистите на „Славия“

Футболистите на „Славия“ са предложили заплатите им да бъдат намалени с 20%, съобщава БТВ. Играчите изтъркват като причина за решението спряното първенство, което не се очаква да бъде подновено до май месец. Това е първото подобно предложение от средата на футбола. Играчите на германския „Борусия“ преди няколко дена предприеха подобно действие.

comment 0
visibility 2626
Стоп кадър

Прошко Прошков: Решението за Перник е добро и възможно за осъществяване

Коментар за решението на водната криза в Перник направиха Борис Бонев и Прошко Прошков, председател на Комисията по инженерна инфраструктура в СОС в студиото на Нова ТВ. Според тях, столицата не може да даде цялостно решени на водната криза в Перник. Този план ще гарантира  нужните за грана количества вода. Кризата ще се задълбочи, ако не бъде изградена връзката. Кризата определено ще се задълбочи. Няма да е приемливо от морална гледна точка да се откаже помощта за Перник, още повече, че това няма да има отрицателно въздействие върху водния баланс на столицата. Независимият общинският съветник Борис Бонев споделя, че хората са притеснени, тъй като всички говорещи дават гаранции, а как ще гарантират, че няма да се появи проблем за София.  Прошко Прошков каза, че ще е спекулация да се посочи каква е вероятността София да изпадне в положението на Перник. И сега при авария на Рилския водопровод има затруднения във водоподаването за столицата. Бонев допълни, че Перник е без вода днес, въпреки че преди години язовир „Студена“ преливаше, благодарение на лошо управление. Не трябва това да се допуска и в София.

comment 0
visibility 544
СЪД

Арабаджиева в болница с хипертонична криза

Маринела Арабаджиева е настанена в болницата на МВР в София с тежка хипертонична криза. Въпреки това днес Апелативният специализиран съд реши да я остави ареста. Според магистратите е напълно възможно тя и съпругът и Ветко Арабаджиев да се укрият ако бъдат пуснати на свобода. Според съдиите има промяна в част от обвиненията срещу нея, именно срещу това за пране на пари, поради липсата на достатъчно доказателства. Не може да се смята и че двамата са напуснали страната за да избегнат преследване, тъй като то е било факт едва 8 дни след като заминали за Франция. Магистратите остават категорични, че има сериозна опасност семейство Арабаджиеви да упражни натиск над свидетели. Относно здравословното състояние на Арабаджиева, те смятат, че тя може да се лекува и в МВР болница. Припомняме, че съпрузите Арабаджиеви бяха арестувани в Барселона. Двамата бяха обявени за международно издирване още в края на месец август. Вълчо, синът на Арабаджиеви, беше арестуван и остана в ареста 8 месеца, след което бе пуснат под гаранция от 500 000 лв. Арабаджиеви са обвинени в ръководство на група за данъчни престъпления и пране на пари.