Тема: културни събития

comment 0
visibility 351
Здравният министър отвори музеи и разреши концерни на открито

Здравният министър отвори музеи и разреши концерни на открито

Здравният министър Кирил Ананиев разреши провеждането на културни събития и посещенията на музеи, галерии, библиотеки и кина, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Министърът днес е издал заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито. Посетителите обаче трябва да спазват всички противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19. Същото се отнася и за собственици, работодатели и служители на културните обекти, както и да се спазва социална дистанция, носене на маски и постоянна дезинфекция. Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет. Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки. Допускат се и посещения на кина, като допустимата заетост на местата също е до 30% от максималния капацитет.  

comment 0
visibility 318
културни събития

259 проекта за културни събития кандидати за финансиране от Столична община

Проекти за 259 културни събития за следващата година кандидатстват за финансиране от Столична програма “Култура“.   До 15 ноември продължава оценката на съдържанието на проектите, които да бъдат осъществени през следващата година, съобщават от Столична община.   За 2020 г. специален приоритет на Столична програма „Култура“ са отбелязването на значими национални и международни годишнини, дейности за развитие на публиките и връзката между култура и образование.      

comment 0
visibility 712

Лятната естрада в Борисовата градина ще посреща културните събития след извършен ремонт

Лятната естрада в Борисовата градина е почистена от графити, част от елементите от дървената конструкция са подменени, извършена е консервация на дървената обшивка и е нанесен нов слой лак. Покривът също е обновен и е положена медна ламарина. Лятната естрада е предпочитано място за провеждане на фестивали и музикални събития, домакин е на много прояви от Календара на културните събития на Столична община, като в летните месеци на нея се провеждат концерти и детски програми, част от културната програма на открито.

Реклама
comment 0
visibility 731

На 12 май в София ще се представи многообразието в културата на Азия

Инициативата ще бъде в Борисовата градина   На 12 май в София ще се представи културното многообразие на Азия. Проявата ще се проведе в Борисовата градина и ще се покажат различните страни на културата. Мохамед ал Мадбух, който е посланик на Палестина в България казва в "България сутрин", че страната му ще участва с национален фолклорен ансамбъл, фотографии на палестински градове. Освен това ще се правят демонстрации на източни изкуства, като дървообработка, резба и др. "Искаме да покажем какъв е животът в азиатските държави. Вече има интерес към инициативата. Това е второто издание", допълни палестинският посланик. Според него в първото са взели участие 8 страни, а през 2018 г. те ще бъдат 15. Различни държави ще се представят с фолклорни ансамбли, като ще се акцентира на песните и изобщо върху цялата им култура, каза пред Bulgaria ON AIR Мохамед ал Мадбух. На проявата ще се демонстрират източни бойни изкуства. Тя ще се проведе под патронажа на културното министерство, външното и министерството на туризма и ще е подкрепена от кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Фестивалът ще бъде открит от президента на РБ Румен Радев.

comment 0
visibility 472

“Обичам спорта, обичам София” – фотоизложба в градинката „Кристал"

“Обичам спорта, обичам София” – така се нарича изложбата, която показва как може свободното време да бъде прекарано активно в столицата   Втора фотоизложба за 2018 г. представи София – Европейска столица на спорта, заедно с екипа на 360mag.bg. Двадесет и шестте красиви фотографии са експонирани в градинката „Кристал“. На тях са показани личности и мигове от събитията на инициативата София2018. На откриването на изложбата бяха част от създателите на фотосите, като Ира Кьопранова – известен автор, фотограф и парапланерист; Анастас Търпанов, който често снима събитията в столицата, свързани със София – Европейска столица на спорта; Иван Зарков, който отблизо следи алтернативните спортове. Те бяха поздравени от присъстващите на фотоизложбата за невероятните си творби. Ще можете да я видите до 6 май   “Обичам спорта, обичам София” – така се нарича изложбата, която показва как може свободното време да бъде прекарано активно в столицата. На фотосите са „хванати” моменти на улицата, в парковете, на Витоша, на специално организирани дейности. Фотосите са подбрани от екипа на 360mag.bg, Ира Кьопранова, Любомир Ботушаров, Виктор Троянов, Иван Зарков/Dices&Dots, Иван Добрев и Анастас Търпанов. Те показват как със своята архитектура, с бизостта си до планината, спортните събития, София става място за редица активности целогодишно. Освен това показват и атрактивни градски спортове и такива, които вдигат адреналина. На фотоизложбата може да се видят и моменти от най-знаковите за столицата спортове, а именно Winter Bike Duel, Обиколката на Витоша, X lines, Home Мountain Bike Cup и други. Фондация “София – Европейска столица на спорта” със съдействието на “Софийска вода” организира фотоизложбата“Обичам спорта, обичам София”. Тя ще продължи до 6 май.

comment 0
visibility 484

Софийската филхармония и млада кларинетистка от Русия откриват Международният конкурс „Мла...

Младата надежда се казва София Мехоношина и е носителка на множество международни награди   Тази вечер от 19.00 часа в зала „България" в София ще се открие 14-ят Международен конкурс „Млади виртуози". Началото ще се постави от Софийската филхармония и малката кларинетистка София Мехоношина с диригент Найден Тодоров. Програмата е посветена на валса. Малката кларинетистка е носител на Голямата награда от миналото издание на „Откритие на конкурса" и на Специалната награда на Софийска филхармония, която е концерт с оркестъра. София Мехоношина е родена в град Иркутск (Русия) на 2 април 2004 г. Възпитаничка е на Детската музикална школа към колежа, носещ името на Шопен. Тя е в класа на заслужилия артист на Руската федерация проф. Евгени Петров от Московската държавна консерватория. Кларинетистката е носителка на І-ва награда от конкурсите „Международен форум на класическа музика", Москва, 2015 г.; Международен конкурс за изпълнители на класическа музика „Музикални диаманти", Москва, 2016 г.; Международен музикален конкурс „Виртуози на Голямата награда Залцбург", 2016; XIV-ти Международен конкурс за кларинет в Карлино, Италия, 2016. ІІІ-та награда получава на XIV-ти Международен музикален конкурс за деца в Русия, Москва, 2016 и е лауреат от III-и Международен фестивал „Музикален диамант", Испания, 2016 г. Мехоношина участва през 2016 и 2017 г. в държавната програма на Образователния център „Сириус" за талантливи деца в Сочи. Конкурсът „Млади виртуози" дава възможност на участниците да се състезават и установят контакт с други изпълнители, да интерпретират класическа и съвременна музика. Освен това младите изпълнители имат възможност да покажат своя талант пред големи и доказани музиканти-педагози от световните музикални сцени. Конкурсът е за млади дарования от целия свят.

comment 0
visibility 560

И този уикенд може да се запишете за историческата разходка в София

Не просто ще видите сградите, а ще научите и тяхната история, защото всяка една постройка притежава собствена такава   Днес и утре, при желание може да се включите в историческите маршрути придружени с беседите Софийски домове и Софийски „дворци“. Едната  историческа разходка е от 16:00 часа днес, а втората е утре от същия час. Цената за една разходка с беседа е 15 лв. а пакетната оферта за две е 25 лв. За лица под 19 години цената е с намаление в размер на 30%. Културно-образователната и въобще интересна туристическа разходка ще ви поведе както по големите булеварди на столицата така по малките но пълни с история улички на града. Ще можете да видите сгради от различни епохи и архитектурни течения. Пъстротата на София, която може би в забързаното ежедневие е лесно да бъде пропусната. От древната римска Улпия Сердика, през инспирираната от Европа архитектура от края на 19-и и началото на 20-век. Както и масивното строителство на т.нар. сталински „барок“. Историческият маршрут и включените беседи ще ви преведат през хилядолетната история - от I-ви век след Христа до 70-те години на миналия век. Повече подробности относно графиците и за записване може да намерите тук.

comment 0
visibility 640

За втори път гостува в НДК "София хартиен арт фест"

Представени са две експозиции    "София хартиен арт фест" за втори път гостува в НДК с проекта "Минало. Настояще. Бъдеще". Това става във важен период за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Временните експозиции са две, но идеята е една. Те са представени във фоайе "Запад" и Мраморното фоайе на НДК. Първата експозиция показва произведения на творци от различни поколения, свързани със съвременното българско изкуство. Сред тях са вече утвърдени автори като Анна Бояджиева, Тодор Тодоров, Даниела Тодорова, Снежана Симеонова, Розина Макавеева, Валентин Балев, Лаура Димитрова, Маня Вапцарова и младите творци Мария Ангелова, Калоян Георгиев, Станислава Анчова и други. Втората е юбилейното издание на международния конкурс за хартиено изкуство АМАТЕРАС. В нея са експонирани 67 творби от 25 страни. Тук могат да се видят произведенията на изявени творци, които са членове на Световната асоциация за хартиено изкуство (IAPMA) като: Присила Робинсън, Алеяндра Корек, Елиана Анхина, Анджела Барбу, Марсел Бенаму, Нане Уенхамър и други. Представени са и доста от наградените през годините автори като: Адрияна Бояджиева, Цвета Петрова, Лаура Димитрова, Джозефин Кой, Ацуми Мурата, Норико Амано, Сун Йонг Канг.

comment 0
visibility 715

И тази година в софийското метро ще се четат стихове

Ще можете да се насладите на стиховете на нобелисти от Полша и Италия   За трета поредна година до Гергьовден - 6 май, обичащите поезията ще могат да четат стихотворения докато пътуват със софийското метро. Инициативата "Поезия в метрото" е съвместен проект на Полския институт в София и "Литературен вестник". През първата година всички, които използваха метрото имаха възможност да четат стихове на български и полски език. През 2017 г. и през тази година софиянци и гостите на града ще имат удоволствието да ги четат на още 11 езика. Сред тях са италиански, немски, унгарски, гръцки, португалски, словашки, чешки езици. Тази година ще се чете поезия на нобелови лауреати от Полша и от Италия. Сред поетите ще е и българинът Владимир Попов. Главният редактор на "Литературен вестник" проф. Амелия Личева разясни, че стиховете ще са кратки и ще засягат темата за човека, любовта и самотата. Сред чуждите автори са и някои, които правят преводи от български език. Директорът на Полския институт в София Ярослав Годун казва, че се надява тази инициатива да продължи и за в бъдеще, тъй като не само отзивите са положителни, а и Столична община и Метрополитена имат добро отношение към нея.

comment 0
visibility 489

СО организира множество културни събития за европредседателството

Освен жителите и посетителите на София, официалните делегати, а също и туристите от чужбина, които посетят столицата в месеците на председателството, ще получат възможността да са част от богатия артистичен живот в България. Във връзка с ротационното председателство на България на Съвета на Европейския съюз до края на юни месец 2018 год. Столичната община организира и подкрепя голям брой атрактивни културни събития за жителите и за гостуващите в града. За възможно най-добро популяризиране и представяне на инициативите Столична община е подготвила и издала специален АРТПЛАН, който включва културните събития през всички месеци - от март до юни включително. Книжното издание е на английски език и ще се разпространява в информационни центрове, културни институции, хотели и др. Двуезичен електронен вариант пък - на български и на английски език скоро ще бъде публикуван онлайн.