Тема: Курило

comment 0
visibility 887
Правят нова площадка в 157 ДГ "Детска стряха" в "Курило"

Правят нова площадка в 157 ДГ "Детска стряха" в "Курило"

Нова придобивка се прави за малчуганите от 157 ДГ "Детска стряха" в квартала на Нови Искър "Курило". Стартира работата по нова детска площадка в двора на градината. Тя е дарение от магазините "Фреш Маркет 2009 ООД". За градежа на площадката разказа в социалната мрежа кметът на района  Даниела Райчева.    На специалната противоударна настилка ще бъде поставено голямо, комбинирано съоръжение. Старите сенници ще бъдат възстановени, за да пазят сянка на децата по време на най-горещите дни. Отделно на това ще се реконструира и площадката от главния вход на градината, а на по-късен етап ще се смени и пясъка в пясъчниците.    

comment 0
visibility 3003
проява на вандализъм

Вандали потрошиха новата детска градина в "Курило" (СНИМКИ)

Проява на вандализъм в квартал "Курило", район "Нови Искър". Обект на посегателството е новата детска градина и по-конкретно входът на сградата откъм улица "Варна". За грозната постъпка алармира в социалната мрежа кметът на района Даниела Райчева.   "Докато някои хора спасяват човешки животи, други вандалстват! Часът е след 22.30 на 16.03.20г., мястото новата детска градина в кв. Курило, вход откъм ул. Варна. Оставям коментарите на вас!", написа тя на страницата си.    Райчева моли, който има информация за извършеното посегателство да съдейства, като подаде сигнал на имейл: info@novi-Iskar.bg или 0888 471285.  

comment 0
visibility 862
ремонт на църква

Основен ремонт на покрива и камбанарията на храм "Успение Богородично" в Курило

Извършва се основен ремонт на покрива и камбанарията на храм "Успение Богородично" в квартал Курило.   Ще бъде направена и топлоизолация на покрива, ще се постави нов окачен таван, ще се подмени конструкцията и ще се извърши основен ремонт и на камбанарията на църквата. Това съобщиха от администрацията на район "Нови Искър".    Ремонтът се извършва със средства от бюджета на Столична община с решение на Столичен общински съвет.    

Реклама
comment 0
visibility 1097
пари

170 СУ "Васил Левски" в "Курило" преасфалтира част от двора си (СНИМКИ)

Започна преасфалтирането на част от двора на 170 СУ "Васил Левски"-в "Курило". Проектът се прави с пари на училището, съобщи в социалната мрежа кметът на "Нови Искър" Даниела Райчева. Тя поздрави директора за добрата работа и финансовата дисциплина, с която ръководи училището. Благодарение точно на нея са направени проекти като подновяването на асфалта.    За останалата част от двора администрацията на района ще търси възможност за финансиране от бюджета на Столична община. Просто площта е доста голяма и изисква много средства.   

comment 0
visibility 757
ремонт на мост

Предстои основен ремонт на моста между "Курило" и "Изгрев"

Започва работата върху проект за пълен ремонт на моста над Искър между кварталите "Курило" и "Изгрев" в община "Нови Искър". Възложител е Столична община. Направено е обследване на моста. Съоръжението е много важна пътна връзка между населените места в общината, съобщи в социалната мрежа кметът на общината. Проектът ще бъде готов до края на октомври и след това ще се издаде разрешение за строеж. За да бъде избран изпълнител на строежа Столична община ще проведе процедура съгласно Закона за обществените поръчки.Докато почне ремонтът трасето се реновира само в най-повредените участъци. Сложеният асфалт се деформира, пропада или се руши, защото основата е трайно компрометирана и единственото възможно решение е основен ремонт на моста. Мостът над река Искър ще е четвъртото съоръжение, което ще бъде основно ремонтирано през последните четири години. През миналата година бе извършен ремонт на моста в село Локорско, а преди това на две съоръжения в село Доброславци.

comment 0
visibility 877
Ремонт на 170 училище в курило

Ремонтират и оборудват с мултимедия училището в Курило (СНИМКИ)

Ремонтът на 170 СУ "Васил Левски" в Курило е по график. Проверка на строителните дейности направи екип от районното кметство на Нови Искър. Изцяло обновени са няколко класни стаи, а други се оборудват с мултимедийна техника, за да се провежда образователния процес по съвременни стандарти.  За обновяването училището е кандидатствало и по различни програми. От един от проектите са спечелени средства за закупуването на шкафчета за учебници на учениците. Директорът Пламен Димитров се гордее с родителите, по чиято инициатива са ремонтирани класни стаи и те са помогнали финансово и с труда си. Модернизиран е кабинетът по биология и за закупени нови учебни материали. Над 2000 тома има пък в училищната библиотека, като по-голямата част е учебна литература, която е в помощ на учениците. Библиотеката е оборудвана и с компютри. Довършват се строителните дейности по общия проект за обновяване на двора на училище "Васил Левски" в кв. Курило. Учениците вече имат модерно игрище, което ще подобри и провеждането на часовете по физическо. Продължава изграждането на новата детска площадка в двора.

comment 0
visibility 1088
нова градина

Готов е вторият етаж на новата детска градина в "Курило"

Строителните работи по новата детска градина в квартал "Курило" на "Нови Искър" вървят с пълна пара. Вече е изграден вторият етаж на сградата. Готови са още първият етаж и сутерена. Всичко все още е на етап "груб строеж". Поставени са  ел. инсталацията, В и К, отоплението, климатизацията и вентилацията в сутерена, а в момента се полагат мазилките. Това съобщават от администрацията на района. Детската градина в най-големия квартал на "Нови Искър" ще поеме четири градински и две яслени групи. Сградата ще бъде оборудвана с два надземни етажа и един подземен. Ще разполага със собствено кухненско помещение, лекарски кабинет, физкултурен салон.    

comment 0
visibility 1024
изнесен пункк за билети

Разкриват пункт за карти и билети в Курило

През месец септември ще бъде разкрит пункт за продажба на билети и карти за столичния градски транспорт в квартал Курило в Нови Искър, съобщават от ЦГМ. Това ще улесни жителите на квартала, тъй като там ще могат да си вадят всички необходими абонаментни карти за градския транспорт или да си купят билети. Няма да се бъде отменена и услугата за мобилен екип на ЦГМ, работещ в този район досега. Графикът му ще остане непроменен.

comment 0
visibility 1647
детска градина

Сутеренът и първият етаж на детската градина в "Курило" са готови (СНИМКИ)

Сутеренът и първият етаж на новата детска градина в квартал "Курило" са направени на етап "груб строеж". Предстои да се довърши втория етаж, съобщи в социалната мрежа кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева. Вече е изградена ел. инсталацията, ВиК, отопление, климатизация и вентилация в сутерена. В момента се слагат и мазилките. Парите са осигурени от бюджета на Столична община със съдействието на кмета Йорданка Фандъкова и зам. - кмета Ирина Савина. Новата детска градина ще поеме четири градински и две яслени групи. Сградата ще е с два надземни етажа и един подземен. Ще има собствена кухня, лекарски кабинет, физкултурен салон, отделни площадки за всяка група и условия за достъп на хора с увреждания, зала за игрова култура, зала за изобразително изкуство. Инвестиционният проект е дарение на Столична община от Архитектурно студио Фи ООД.      

comment 0
visibility 493
курило

Започнаха да чистят от графити читалището в "Курило" (СНИМКИ)

Акция за изчистване от графити, надписи и драсканици сградата на Народно читалище "Христо Ботев" започна в квартал "Курило" на район "Нови Искър". Събитието се прави съвместно от 170 СУ "Васил Левски" и Столичен инспекторат и е посветено на 2 юни- Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От администрацията на "Нови Искър" апелират към всички нека пазят паметниците на културата и цялата градска среда чисти. И училището, и читалището се грижат за нашите деца, за възпитанието им, развитието им и по-доброто им бъдеще.    

comment 0
visibility 424
Линейка

Дадоха счупена линейка на Курило

Докато пациенти и роднини събират пари на психиатрията в Курило бе дадена линейка втора употреба. Тя обаче се оказва счупени и сега за ремонтът ѝ са необходими близо 3600 лв. За ситуацията разказа директорът на държавната психиатрия "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова пред Bulgaria on Air. Тя е благодарна на хората, че са стартирали подобна инициатива, тъй като болницата има спешна нужда от линейка. От друга страна Гълъбова е против подобна благотворителност, тъй като става въпрос за здравето на хората. Към момента в болницата в Курило са настанени близо 130 психично болни. Транспортът, който лечебното заведение може да ползва са две леки коли. Като едната е купена през 2014-година, а другата е дарена от близък на пациентка миналата година. Болницата има и стара линейка произведена през 1998 година, когато е ползвана в Монтана, където има изминати над 350 000 км. Тя обаче вече е няма как да ремонтира и трябва да се бракува. За близо 6 години от болницата са дали 25 000 лева за ремонти, споделя още Гълъбова. В момента роднини на пациентите събират средства освен за нова и за ремонт на старата линейка.

comment 0
visibility 665
детска градина

Построен е първият етаж на новата детска градина в Курило

Строежът на новата детска градина в Курило върви с пълна сила. В момента вече е изграден първият етаж на сградата, съобщи в социалната мрежа кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева след проверка на място. Строителният надзор е категоричен, че проектът върви в срок, а изпълнението е на нужното ниво. Новата сграда ще поеме шест групи. Постройката ще има всички изискани от съвременните стандарти помещения- физкултурен салон, зала за игрова култура, кухненски блок, лекарски кабинет, а в двора предстои да се направят шест детски площадки. Средствата за направата на новата градина са осигурени от бюджета на Столична община.

comment 0
visibility 528
вандали

Вандали разрушиха нова площадка в Курило (СНИМКИ)

Вандали разрушиха спортната площадка в Курило, която бе реновирана преди няма и месец. Отрязана е част от успоредката, откраднати са пресечни греди на една от лежанките, възмущава се в социалната мрежа кметът на район "Нови Искър" Даниела Райчева. Неизвестните са отскубнали дръжките на един от уредите и е счупена една от пейките.Покривният слой, върху който е поставена ударопоглъщащата настилка, е изровен и раздърпан. При ремонта на площадката бе подменена бетоновата основа на игрището, сменена бе настилката, а също и обезопасителните огради и мрежи. Поставено бе и чисто ново осветление. Средствата за реновирането бяха осигурени от бюджета на Столична община.

comment 0
visibility 651
Линейка

Пациентите в Курило събират пари за линейка

Пациенти на психиатричното заведение в Курило събират пари за линейка. За парадоксът разказа Любоми Сирков от Асоциация на семейства за партньорства в психиатрията пред Bulgaria on Air. За да се закупи нова линейка трябва да бъдат събрани 20 хиляди евро. Наскоро директора на болница сподели в интервю, че при нужда те използват автомобилите на Спешна помощ, което обаче не е безплатно. Вече няколко години ръководството на психиатричното заведение поставя този въпрос публично, но резултат няма. Именно за това от асоциацията създават кампанията "Линейка за Курило". Това ще бъде машина която трябва да обслужва болните в Курило, имащи здравословни проблеми извън психическите. За съжаление скоро имаше случай на настанен в болницата мъж, които не успя да стигне на време в спешно отделение и почина. При настъпил подобен случай веднага се вика линейка от друго лечебно заведение. Въпреки, че Курило е се води част от София, то е доста далеч от града. И в момента болницата трябва да плаща по 50 лева на час, за да се транспортира болен до друга болница. Пътя е около 60 минути. Според Любомир Сирков от асоциацията, в България трябва да бъдат изградени дневни центрове, в които те да ходят, след като излязат от болницата в Курило. Общо взето цялата обстановка в болницата в район Нови Искър е много потискаща. Важно отношението към болните хора. Те някога ще излят но няма къде да отидат. В повечето случай има болни хора без роднини и именно създаването на тези центрове е ще полезно за тях, разказа още Сирков.  

comment 0
visibility 692
школа за народни танци

Клуб за народни танци отвори нова зала в "Курило" (СНИМКИ)

Обичащите народните танци в квартал "Курило" на район "Нови Искър" имат огромен повод за радост. Клубът за народни хора́ "В шоплука"  с ръководители Илияна Петрова и Ивайло Георгиев отвори новата си зала. На събитието присъстваха куп деца, млади хора, танцьори, родители, учители и почитатели на хората и ръчениците. Тържественият водосвет бе отслужен от Йеромонах Нектарий. Талантливите танцьори от клуба показаха на всички какво са научили на репетициите и концертите.

comment 0
visibility 614
Празник на Курило

Започна празника на ''Курило'' (СНИМКИ)

Стотици жители и гости на Нови Искър се събраха на централния площад пред пощата за традиционният празник на квартал ''Курило''. Тържеството бе открито от кметът на Нови Искър Даниела Райчева. С нея бяха и зам.-кметовете Веселка Петкова и Златко Златков, секретарят на администрацията Детелина Трайкова, началник отдел "Образование" Цвети Точева, кметовете на населени места в района - Валентин Павлов, Емил Алексиев, Светла Николова, Петър Велчев и Валери Динчев.  На площада се ивзиха пищни хора и придружени от много музика, а организацията бе подготвена от НЧ "Христо Ботев". Съвсем скоро ще започне и кампанията за събиране на средства за изграждане на нов православен храм в квартал Курило. Общината вече дари и на църковното настоятелство за нуждите на начинанието терен в центъра на квартала, а проектът за храма е дарение от главния архитект на района - арх. Станислав Михайлов. Зам.-кметът по строителството - Людмил Игнатов, работи по подготовка на проектната документация.

comment 0
visibility 493
Курило катастрофа

Колона от коли заради катастрофа преди Курило

Колона от автомобили се образува в Дефилето, посока Курило, заради пътен инцидент, видя Столица.bg.Срещата между двата автомобила стана точно на завой и това направи преминаването от там на други коли доста трудно. На място дойде екип на "Пътна полиция", за да регулира преминаването на колоната от коли. Водачите не са пострадали, има щети само по машините.

comment 0
visibility 724
Ще строят нов храм в Курило

Строят нов православен храм в ''Курило'' (СНИМКИ)

В читалище "Христо Ботев" в Нови Искър се проведе заключителното обществено обсъждане на визата за изграждането на нов православен храм в квартал Курило. Районната община вече дари на Църковното настоятелство общински имот, намиращ се в квартала на комуникативно място и в близост до пазара. Новата църква ще бъде в парк. На общественото обсъждане днес участваха много жители, които искаха да разберат подробности около проекта, там бе и кметът на района Даниела Райчева. Главният архитект на района Станислав Михайлов подготви и дари на настоятелството архитектурният проект както и 3D визуализация на сградата. Зам.-кметът по строителството помогна с подготовката на необходимите документи за строежа. Веднага, след като влезе в сила визата, ще стартира и кампания за набиране на средства заедно с църковното настоятелство. За да няма злоупотреби, средствата ще се набират по два начина чрез кутия поставена във вече съществуващия храм Курило и със специална банкова сметка.  

comment 0
visibility 966
Църквата Успение Богородично в Курило

Боядисват 1000 яйца в храм "Успение Богородично" в Курило

Храм "Успение Богородично" в кв. Курило в Нови Искър ще боядисат 1000 яйца за Великден. Това съобщиха пред Столица.bg от Църковното настоятелство, което организира мероприятието. На 27 април т. г., на Велика събота, в църквата ще има масово боядисване на символа на Възкресение Христово. След това яйцата ще бъдат раздавани на всички миряни, които ще  посетят църквата през празничните дни.  

comment 0
visibility 679
Обновяване на спортна площадка

Приключи ремонта на спортна площадка в Курило (СНИМКИ)

Завърши ремонта на мултифункционалната спортна площадка в квартал Курило. По проект бе подменена бетоновата основа на игрището, сменена бе настилката, а също и обезопасителните огради и мрежи. Поставено бе и чисто ново осветление, съобщават от администрацията на район Нови Искър. Средствата за подмяната бяха осигурени от бюджета на Столична община. Също по проект бе изградено и спортното игрище в двора на 170 СУ "Васил Левски", също със средства предоставени от Столична община. Ще бъде извършен и втори етап по възстановяване на зелените площи и монтиране на паркова мебел от училището. След обновяването на тези две площадки, общия им брой в район "Нови Искър" вече е 13. От общината осигуряват ежегодно средства за ремонт и поддръжка и на вече изградените площадки. Желанието на администрацията е във всяко населено място в района да има по една спортна площадка. От районната администрация апелират всички, които ги ползват да ги пазят и съхраняват.

comment 0
visibility 1652
Изграждане на детска площадка в Курило

Кметът на район "Нови Искър" провери изграждането на детска градина в Курило (СНИМКИ)

Кмета на район "Нови Искър" Даниела Райчева заедно с зам.-кмета по строителството в района, Людмил Игнатов, извършиха проверка на строително-ремонтните дейности по изграждането на нова детска градина в квартал Курило. Строежа на детската градина върви по заложеният в проекта план без закъснение. В момента сградата е още на на етап "груб строеж". През следващите месеци предстои да се изгради ниво сутерен и да се достигне кота нула. Градината ще бъде за предназначена за шест групи, като сградата ще има всички необходими помещения според съвременните стандарти, физкултурен салон, зала за игрова култура, кухненски блок, лекарски кабинет, а в двора ще бъдат изградени шест детски площадки. Средствата за построяване на сградата са осигурени от бюджета на Столична община благодарение на кмета на София Йорданка Фандъкова. Даниела Райчева, благодари на г-жа Ирина Савина – зам. кмет на Столична община както и на нейния екип оказването на постоянна подкрепа. Заради добрата съвместна работа и тази година ще бъдат осигурени средства за ремонти дейности в образователната инфраструктура на територията на "Нови Искър".  

comment 0
visibility 632

Читалището в Курило посреща зимата с нов покрив

Ремонтът приключи и читалище "Христо Ботев" в Курило посреща зимата с нов покрив, похвали се районният кмет Даниела Райчева в социалната мрежа. Това е най-голямото читалище в района Нови Искър. Парите са осигурени от бюджета на Столична община и за предназначени за изпълнение на строително-ремонтни дейности в читалищни сгради. В сградата вече няма да тече, след като бе направен основен ремонт на покрив и е поставена топлоизолация. Премахнати са старите, амортизирани и счупени елементи от покривната конструкция. Поставена е топлоизолация с XPS -10 см., изкърпени са обрушените външни тухлени зидове на различните по височина блокове. В ремонта е включено и подмяната на ламаринената обшивка на бордовете, поставена е и армирана циментова замазка и двупластова хидроизолация от битумна мушама с посипка по покрива и стените на бордовете.

comment 0
visibility 861

170 СУ „Васил Левски“ се сдоби с нова спортна площадка

Строителните дейности по строежа на нова многофункционална спортна площадка в двора на 170 СУ „Васил Левски“, кв. „Курило“ вече са към края си. Специализираният общински приватизационен фонд на Столична община с подкрепата на Кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и г-жа Ирина Савина – зам. Кмет на столицата осигуриха средствата за изграждането на площадката. Училището успява през 2017 г. да набави средства за изготвянето на работен проект „Многофункционална спортна площадка, площадка за фитнес на открито и паркоустройство с реконструкция на част от училищен двор“. Той се разделя на три основни етапа: - Строеж на многофункционална спортна площадка, размери 18/36м и площ от 648 кв.м.; - Строеж на площадка за фитнес на открито; - Паркоустройство с реконструкция на училищния парк, включващо оформяне на алеи, озеленяване, поставяне на паркова мебел. От кметството на район „Нови Искър“ са на мнение, че институциите трябва да се обединят за подобряване на условията за учене и спорт на децата.