Тема: кв. Иван Вазов

comment 0
visibility 1191
Обществено обсъждане в район Триадица за зелена зона

Зелена зона в кв. "Иван Вазов" възможна още през април

Още през април в столичния квартал "Иван Вазов", район Триадица може да влезе в сила платеното паркиране - зелена зона. Това стана ясно вчера на последното обществено обсъждан, на което присъстваха живеещи в квартала, кмета на Триадица Димитър божилов и представител на Центъра за градска мобилност. Заключителното обсъждане бе в читалище "Д-р Петър Берон 1926 г.". Проектът предвижда да се въведе еднопосочно движение и зелена зона в "Иван Вазов". повечето от жителите в квартала подкрепят платеното паркиране и са убедени, че това е вариант за облекчаване на движението и паркирането. Районният кмет Димитър Божилов и представители на общината отговориха на конкретни въпроси и казуси, свързани с отделните улици, междублоковите пространства, зелените площи и вариантите за използване на подземни паркинги. В общественото обсъждане се включи и представител на ЦГМ, който изясни на гражданите законовите разпоредни относно неправилно паркиралите автомобили след въвеждането на зоната и други поставени от жителите на кв. „Иван Вазов“ проблеми. Зелената зона в кв. "Иван Вазов" може да започне да действа още през април, ако проектът бъде одобрен от СОС. Най-тежко с паркирането е в зоната около входа на Южен парк и особено в почивните дни.    

comment 0
visibility 4323
Платено паркиране в Триадица и Слатина

Около 5000 места ще има зелената зона в "Слатина"

Зелената зона в София се разширява и ще обхване квартал "Иван Вазов" в район Триадица и всички квартали на район Слатина. Платеното паркиране там реално може да се въведе най-рано през лятото, научи Столица.bg. Около 5000 места в зелена зона ще бъдат само в Слатина. Там обаче е минало общественото обсъждане само за квартал Яворов още през 2018 г., в частта, която попадат на територията на Слатина. За всички други квартали до дни ще се пуска допитване и обществено обсъждане. В допитванията до гражданите трябва да се уточни и какви ограничители да се поставят на тротоарите - антипаркинг колчета или друго. Също така да се направи проект къде и как ще бъдат обособени местата. Според районната кметство зоната ще обхване цялата Слатина до границата с Дружба, район Искър. Най-сериозен е проблемът в момента в паркиране в кварталите "Гео Милев" и "Редута". С приемането на зелена зона пък Центърът за градска мобилност има ангажимента да ремонтира тротоарите, разбити от качването на коли върху тях и поставяне на ограничителните знаци. За плануваните около 5000 платени паркоместа в Слатина ще са необходими около 3 месеца на ЦГМ. Трябва да минат обществените обсъждания и докладите да се внесат в СОС, за да се направи промяна в Наредбата за организация на движението в Столична община, коментираха от ЦГМ пред Столица.bg. На 13 януари т. г. пък е последното обществено обсъждане за влизането на кв. "Иван Вазов", район Триадица в зелената зона. Гражданите могат да си кажат мнението и да дадат предложение от 18 часа в читалище "Петър берон". Обсъждане имаше и през декември. В кметството в "Триадица" има много сигнали и писма от етажна собственост, които подкрепят и искат да се въведе платено паркиране в "Иван Вазов". За този квартал имаше предложение за зелена зона още през 2018 г., когато зоната бе разширена и в горната част на район "Лозенец" и "Възраждане". тогава обаже гражданите отказаха. Само два месеца по-късно вече имаше предложение и за "Иван Вазов". Заради близостта с Южния парк паркирането там е сериозен проблем, а живеещите не могат да си намерят място за автомобилите. С въвеждането на зелена зона в "Иван Вазов" ще има ред и ще се улесни паркирането за живеещите.

comment 0
visibility 1245
Паркиране върху тротоар

Ако в Кърджали паркират по тротоарите, в София е забранено (СНИМКИ)

Трудно е за шофьорите, пристигнали в София да шофират и да паркират само на определените места в столицата. Особено име е трудно, защото трябва да спазват установените правила. Особено им е трудно и да плащат за паркиране в зелена или синя зона. Автомобил с регистрация в провинцията е поредното доказателство за трудностите, които изпитват шофьорите в столицата. Млада дама с Пежо, с кърджалийска регистрация си закотви автомобила точно върху тротоара на ул. Краище в столичния кв. Иван Вазов. Първоначално така спряла, че се наложило гражданите да я предупреждават, че ще пречи на минаващия трамвай. След това тя преместила колата си върху ремонтиран тротоар. Столичани отново показали нетърпимост и я предупредили, че това не е място за паркиране. Тя обаче се изнервила, излязла от автомобила и с викове започнала да пита: А къде да паркирам? Случаят с трудностите на кърджалийката, премеждията й в столицата и снимки на Пежото, паркирано върху тротоара бяха публикувани в социалната мрежа.