Тема: линеен парк

comment 0
visibility 3411
Нов крайречен парк в "Манастирски ливади-Изток"

Изграждат крайречен парк с корекцията на коритата на Бoянcĸa бapa и p. Изливo

Голям линеен парк ще има в столичния квартал "Манастирски ливади-Изток", който ще реши недостигът на зелени площи в зоната. Вече е изработена кoнцeпциятa зa зеленото пространство - крайречен парк, който ще е с голям oбщecтвeн дocтъп. Проектът се разработва от Общинското предприятие "Coфпpoeĸт-OГΠ" и е част от подготвяната ĸopeĸция нa ĸopитoтo нa p. Бoянcĸa бapa и p. Изливo, пише gradat.bg. Едновременно с това в Haпpaвлeниe "Apxитeĸтypa и гpaдoycтpoйcтвo" подготвят промени в ПУП-а, за да се реализира крайречния парк. В началото на пролетта се очаква проектите да бъдaт oбявeни зa oбщecтвeнo oбcъждaнe oт Paйoн Tpиaдицa. Целта е пространството край коритата на peĸитe дa ce превърнат в парк, като обxвaтът вĸлючвa пpилeжaщитe тepeни в ycтpoйcтвeнa зoнa Tзв, ĸaĸтo и имoтитe oтpeдeни зa oзeлeнявaнe, пapĸ и cпopт. В момента в ĸвapтaлa почти липсват зeлeни плoщи c oбщecтвeн xapaĸтep, нe e напълно изгpaдeнa и yличнaта мpeжa. Близо 70% oт живеещите в  "Манастирски ливади-Изток" ca aĸтивни, млaди xopa нa възpacт дo 40 г., a 17% от oбитaтeлитe ca дeцa, сочи анализ.  

comment 0
visibility 6151
Трамвай 5

Ремонтът по Цар Борис III ще е през 2020, скоро пускат тръжна процедура

Завършило е препроектирането на трамвайното трасе на 5-а по бул. Цар Борис III и скоро ще бъде обявена нова тръжна процедура за изпълнител, научи Столица.bg. Това ще е втора процедура, тъй като спечелилят изпълнител Джи Пи груп се отказа през октомври 2018 г. Реконструкцията е с европейски пари - 46 млн. лв. В препоректирането обновена ще бъде и отсечката от Руски паметник до Македония, като трамваят ще се движи през красив линеен парк. При първата процедура не се стигна до договор. Междувременно колегите от НАГ препроектираха участъка между площад Македония и кръговото на Руски паметник. В момента обектът е готов и предстои да бъде обявена новата процедура, съобщи пред Столица.bg зам.-кметът Дончо Барбалов. Цялото 8-километрово трасе, което е едно от най-важните за София, ще бъде разделено на участъци по време на ремонта. Въпрос на време е и тръжната за ремонт на тази изключително важна трамвайна линия за София. "Целта е минимално да затрудним гражданите, все пак много хора ползват всеки ден този трамвай. Търси се етапност за целия период на ремонта. Това ще бъде определено от конструктивните изисквания и няма да се спира движението на трамвая", обясни Барбалов. Ремонтът се очаква да започне през следващата година, но вече се работи по доставката на 13 чисто нови трамваи, които ще се движат по линията. Щом пристигнат мотрисите ще бъдат пуснати по други софийски линии, а след приключването на реконструкцията ще са по петицата. Общата сума за целия проект, който беше одобрен от Европейската комисия е за над 104 млн. лв., но в него се включват новите трамваи, реконструкцията на ул. Каменоделска и трамвайното трасе по Цар Борис II.

comment 0
visibility 2651
Зелено трасе ще свърже всички паркове в София

От гара Пионер ще започне изграждането на Зелено околовръстно в София

Разговорите на Столична община с министъра на транспорта за ползването на стари жп трасета и изграждането на линеен парк се финализират. Един от проектите, по които работим е зелена линия по старата жп линия. Това съобщава в социалната мрежа кметът на София Йорданка Фандъкова. "Имаме готовност да започнем изграждането на първия етап - линеен парк, с места за почивка, спорт и велоалея - от гара "Пионер" под бул. "Цариградско шосе" зад "Арена Армеец" през съществуващата естакада на бул. "Шипченски проход" до Висшето транспортно училище "тодор каблешков", казва столичният кмет. Идеята за Зелено околовръстно вече е разработена идейно от арх. Светослав Александров. Неговото предложение е да се свържат всички паркове в София чрез старите жп-трасета в столицата. "Разглеждаме и предложението за развитие на зеленото трасе – линеен парк с велоалея – и по бул. "Т. Каблешков" – по река Владайска – до стадион "Септември", където да се използва жп трасето по бул. "Вардар", коментира Фандъкова. Екологичното трасе получи и подкрепата на главния архитект на София Здравко Здравков. Арх. Александров е убеден, че с обновяването и свързването на старите влакови трасета ще се получи едно зелено трасе, което ще се ползва от граждани и туристи за придвижване, забавления и отдих.