Тема: Лозен

comment 0
visibility 641
Стоп кадър

В Горни Лозен от 25 години има теч на питейна вода

От стар водопровод в с. Горни Лозен, Софийско, вече 25 години от стар водопровод изтича питейна вода, а институциите и жителите не могат да се разберат кой да спре теча, съобщава Нова ТВ. Жителите на селото споделят, че вече 25 години изтича питейна вода и никой не предприема нищо, за да бъде спряно това изтичане. Това се случва в стопанския двор на селото. Там, до 1989 г. там е ТКЗС-то. След като земята се раздава на старите си собственици, те после продават дяловете си. Един от тези нови собственици е Коце Мадарски. Той споделя, че стопанските сгради са били в ужасно състояние, водопроводните тръби били напукани и течовете били навсякъде. След като потърсили „Софийска вода“ за съдействие да се реши проблема и да бъде поставен водомер, от дружеството казали, че нямат нищо общо, водопроводът бил направен от ТКЗС-то. Мадарски, обаче казва, че е съществувал общ водомер извън двора на стопанството и водата се отчитала от неговите показатели. Все още не е ясно на кой са тръбите и колко вода е изтекла през всичките години. Интересно е кой е плащал загубите на тази вода и дали тези загуби не са били калкулирани в сметките на потребителите?   

comment 0
visibility 1704
Катастрофа на Околовръстното

Катастрофа затруднява движението по Околовръстното

Катастрофа е станала на Околовръстното в София, на разклона за ул. Лозен, видя Столица.bg. Вероятно гъстата мъгла е допринесла за произшествието. Вероятно е леко, тъй като на мястото няма линейка. Шофьорите на двата пострадали автомобила са невредими. Необходимо е внимание при преминаване през района.

comment 0
visibility 356
БЧК, Лозен, състезание

75 души участват в петото състезание на БЧК в Лозен

Българският Червен кръст организира петото национално състезание за възрастни хора по бедствена готовност, първа помощ, психосоциална подкрепа и познания за техните права. Началният час на проявата е в 9,30 ч. в НУЛЦ на БЧК - с. Лозен, съобщават от пресцентъра на БЧК. Заявки за участие са подали от 15 области, 75 души над 60 години. Участниците са преминали предварително обучение от областните организации на БЧК в страната. Те ще преминат през 15 състезателни пункта, където трябва да се справят със задачи за оказване на първа долекарска помощ при спортни, битови и автомобилни инциденти, ще окажат психосоциална подкрепа на пострадали при бедствия и ще покажат познания за правата на възрастните хора. Инициативата е част от дългосрочната политика на БЧК за активен и здравословен живот на възрастните хора.

Реклама
comment 0
visibility 309
Пчели

Ученици добиват пчелен мед в с. Лозен

Инициативата за опазване на пчелите и тяхното значение в кръговрата на природата дошла от учителя по немски език, история и латински в частна гимназия в село Лозен - Костадин Соколов, който има за хоби пчеларството. На 24 май миналата година, ръководството на учебното заведение закупило кошер и пчелно семейство и ги разположили в личния му пчелин в село Лозен, разказва БНР. По думите на Соколов средата, която е близо до природата предразполага учениците да разберат повече за пчелите. И се оказал прав, когато през есента на миналата година, децата от гимназията добили 11 килограма мед. След 15 септември, учениците ще извлекат и новата реколта мед, като прогнозират, че през тази година ще добият около 25-30 кг от един кошер.