Тема: люлин

comment 0
visibility 923
В "Люлин" и "Младост" обработват против заледяване мостове и опасни участъц

В "Люлин" и "Младост" обработват против заледяване мостове и опасни участъци

Продължава снегопочистването на пътища в  София. В момента екипи на фирмите, ангажирани със снегопочиставането, извършват обработки на бул. „Брюксел“. Почистват се улиците по които се движи масовият обществен транспорт и главни пътища  в районите „Връбница“, „Панчарево“ и „Красно село“ . Това съобщиха от Столична община на база данни към 11.30 часа днес.    Във „Люлин“ и „ Младост“ се извършват обработки със смеси против заледяване на мостове, стръмни и опасни участъци. Почистват се от навявания и общинските пътища между отделните населени места в район „Нови Искър“. През изминалата нощ  общо 90 машини- снегопочистваща техника са почиствали улиците в столичния град.   Екипите остават в готовност за работа през целия ден.   

comment 0
visibility 2020
В "Люлин" набират доброволци срещу коронавируса

В "Люлин" откриват център за доброволци срещу коронавируса

В "Люлин" откриват център за  набиране на доброволци срещу разпространението на COVID-19 при необходимост. Новината съобщи в социалната мрежа кметът на района Милко Младенов. Който иска да се включи, трябва да остави  трите си имена, телефон, адрес, информация за професионалните си компетенции и в коя сфера би могъл да бъде полезен.   Ето и как могат да се запишат желаещите:    телефони 02/92 37 286 – Стела Цветкова, 02/92 37 234 – Владимир Панев (от понеделник до петък, от 8:30 – 17:00 ч.), 02/92 37 209 – оперативен дежурен (за събота и неделя от 8:30 – 17:00 ч.) е-mail lyulin@sofia.bg; лично съобщение – в социалната мрежа или на страницата на Район „Люлин“ - Столична община.   "Вярваме в доброто и ще разчитаме на Вашата помощ при влошаване на моментната ситуация! Заедно ще се справим!", апелира кметът.     

comment 0
visibility 4512
скъсани табели

В "Люлин" слагат втори път предупредителни табели- първите скъсани (СНИМКИ)

На администрацията в "Люлин" се е наложило втори път да слага предупредителни табели по детски и спортни площадки в района заради коронавируса. Просто поставените преди два дни табели се оказали скъсани. Това съобщи в социалната мрежа кметът на района Милко Младенов.  В табелите се казва,че заради извънредното положение и заразата се спира провеждането на всякакви спортни занимания и се ограничава достъпът до общинските спортни обекти и площадки.    Ето какво написа кметът на района в социалната мрежа по случая:   Уважаеми съграждани,   След като поставените преди два дни от районната администрация предупредителни табели бяха скъсани, днес отново поставихме съобщения на по-големите спортни и детски площадки, с които указваме временно да се преустанови използването на местата за отдих и игра на открито. Апелираме да избягвате събирането с повече хора на едно място, с цел да се ограничи разпространението на COVID-19.   Важно е да бъдем отговорни и дисциплинирани, за да съхраним живота и здравето на нас и нашите близки!          

Реклама
comment 0
visibility 1729
Аварийното звено в София напазарува на слепи

Аварийното звено в София напазарува на слепи (СНИМКИ)

"Аварийна помощ и превенция" (АПП) на Столична община отново помогна на граждани, които са в тежка ситуация заради наложените строги мерки за предотвратяване на разпространението на корона вирус в София. Нуждаещите днес са били хората от комплекса за незрящи в столичния Люлин. На тяхната молба за помощ светкавично се е отзовал екип на АПП. Заедно с представител на общността екипът е напазарувал хранителни продукти. За случая разказа и социалният министър Деница Сачева на брифинга след извънредното заседание на Министерски съвет. Сигналът за трудното положение е стигнал до нея. Общинската "Аварийна помощ и превенция" е структура, каквото няма в нито една друга община в България, освен в Столична. Екипът на АПП отива и взима Добри от комплекса в Люлин, защото той е искал лично да пазарува. Дезинфекцирани са му ръцете, както и автомобила, спазени са всички мерки срещу корона вирус. Пред хипермаркета хората като видели хората от Аварийното звено, че придружават незрящ веднаги ги пуснали да влязат.  Добри казва какво иска, а от екипа слагали в количката, тъй като е имал поръчка и е пазарувал за около 4 човека.  

comment 0
visibility 609
опит за обир

Мъж с шал на лицето опита да ограби денонощен магазин в "Люлин"

Опит за грабеж на денонощен магазин в столичния квартал „Люлин“ е извършен през изминалата нощ, съобщи БНР.   Минути преди 2 часа след полунощ мъж с шал на лицето е влязъл в магазина и е поискал оборота.   Продавачът обаче е успял да отблъсне нападателя и той е избягал. Полицията го издирва. Няма пострадали при опита за грабеж.    

comment 0
visibility 1379
блъснат човек

Трамвай блъсна човек на Кооперативния пазар в "Люлин"

Трамвай блъсна човек на Кооперативния пазар в "Люлин", съобщиха граждани в социалната мрежа.   Заради ПТП-то се е образувало сериозно задръстване. На място има екип на "Пътна полиция". Изясняват се причините, довели до инцидента. Пострадалият е откаран в болница.      

comment 0
visibility 435
Миене на улици

Столичен инспекторат провери "Царица Йоанна" за качествено миене (СНИМКИ)

Служители на Столичен инспекторат направиха проверка на бул. "Царица Йоанна" в Люлин как е измит. Дейността по миене на столични улици и булеварди бе възстановена в края на миналата седмица заради подходящите температури. В Инспектората бе подаден сигнал в петък за некачествено миене на "Цари Йоанна" в Люлин, в участъка, от Пощата до кръстовището с "Добринова скала". От Столичен инспекторат обясниха, че след направена проверка булевардът е бил измит качествено и е почистен от всякакви наноси. Също така по време на целия процес е присъствал инспектор. От началото до приключване на дейността, инспектори са контролирали качественото изпълнение, съгласно изискванията. След приключване на миенето по платното не е имало наноси, пясък, отпадъци, а също и тротоарът е бил  измит. "Преди миенето се извършват подготвителни дейности: почистване на пътните платната, регули, почистване на дъждоприемни шахти и др.", уточниха от Инспектората.

comment 0
visibility 884
открадната люлка

Вандали потрошиха детска площадка зад бл. 881 в "Люлин"

  Вандали за пореден път са потрошили място за игри на малчуганите в столицата. Само няколко месеца след изграждането на детската площадка зад бл. 881 в "Люлин", едно от съоръженията за игра е отчупено и откраднато. За това алармира кметът на района в социалната мрежа.   Той апелира гражданите да бъдат по-бдителни и непримирими към вандалските прояви, унищожаващи общинската собственост и по-специално – детски площадки и спортни игрища – те са на децата.   Милко Младенов моли ако някой стане свидетел на подобни недобросъвестни действия, веднага да сигнализира органите на реда от 09 РУ – СДВР.  

comment 0
visibility 7852
отрова

Отрова за кучета пръсната около училище в "Люлин"

Жители на столичния квартал „Люлин” сигнализират за системен проблем с поставена отрова в близост до училище. Това притеснява хората с домашни любимци в района, разказват от Нова телевизия.    „Притеснени сме, защото проблемът е системен. Има случаи на поставени колбаси с кабърчета и игли, включително и прах срещу растителни паразити. Много е важно стопаните да бъдат наясно как една отрова може да бъде неутрализирана. В повечето случаи няма необходимото време да се търси помощ от ветеринар”, каза пред камерите стопанката на куче Виктория.   „Близо до моя вход имаше поставена отрова с неясен произход. Съседи ми сигнализираха, че няколко котки са намерени отровени. Всички са притеснени от случващото се”, добавя Константин,също стопанин на куче.  

comment 0
visibility 7389
Паяк в Люлин

Паяк разчиства столичния Люлин

Няколко паяка вършеят в столичния Люлин в момента, сигнализираха очевидци в социалната мрежа. Колите на Центъра за градска мобилност разчистват от нарушители, паркирали на непозволени места. Първо паяците минаха през "Царица Йоанна". Местните жители пък искаха да отидат и на успоредната улица, тъй като там от паркирани коли не може да се мине и да се излезе от локалното. Акцията за прочиставне е около пазара в Люлин и около пощата, където редовно има паркирани автомобили, които пречат на движението. "Ако може по три пъти на ден да минават паяците, за да се научат къде се спира и къде  не в Люлин", коментира местен жител.

comment 0
visibility 7070
Катастрофа на кола с трамвай 8

Катастрофа на трамвай 8 с кола в Люлин

Катастрофа на кола с трамвай №8 в Люлин се е случила преди минути, става ясно от социалната мрежа. Ударът не е бил много силен, видно е от публикуваната снимка. Не се споменава да има пострадали. Коментарите под публикацията са основно от възмущение как на подобно място един нормален шофьор на автомобил не може да види идващия трамвай. Недоумение будят честите катастрофи на леки коли с трамвай. Логично е да възникне въпроса знаят ли тези водачи правилата за движение.

comment 0
visibility 1679
ликовете

Ликовете на Кирил и Методий озариха фасадата на бл. 227 в "Люлин"

Ликовете на Св. Св. Кирил и Методий се появиха върху фасадата на блок 227 в "Люлин". С изрисуването образите на светите братя, район „Люлин“ продължава своята инициатива за изобразяване на бележити българи по обновените жилищни сгради. Тя стартира през 2018 г. с изображенията на Апостола (бл. 317 и бл. 423) и Христо Ботев (бл. 604), като продължаваме да работим усилено това да се превърне в традиция.   Блок 227 е поредната обновена жилищна сграда в район „Люлин“ по „Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”. Сградата е въведена в експлоатация през 1975 г., а през 2019 г. по нея са приложени всички мерки за енергийна ефективност с цел да се осигурят по-добри условия за живот на живущите, топлинен комфорт и по-високо качество на жизнената среда.  

comment 0
visibility 1431
инцидент

Кола блъсна жена на пешеходна пътека в "Люлин"

Лека кола блъсна пешеходка в „Люлин“, съобщиха от СДВР, цитирани от DarikNews.bg.   Сигналът за инцидента е подаден в 08.50 часа тази сутрин. Жената е пресичала на обозначена пешеходна пътека на улица „Проф. Александър Станишев“, в близост до XII ДКЦ.    Пострадалата веднага е откарана в болница. Към момента няма официална информация за нейното състояние. Причините за инцидента се изясняват.  

comment 0
visibility 630
катастрофа

Катастрофа на бул. "Царица Йоанна" в "Люлин"

Катастрофа е станала на бул. „Царица Йоанна“ в квартал „Люлин“. Това съобщиха от СДВР,цитирани от "Фокус".   При инцидента няма пострадали, нанесени са само материални щети. Движението в участъка на катастрофата не е затруднено.  

comment 0
visibility 8805
Обърната кола в Люлин

Обърнаха кола на таван в "Люлин" (СНИМКИ)

Джигите обърнаха автомобил в столичния Люлин. Каскадата е станала около 15 часа час, а шум и трясък изправили на нокти живеещите по блоковете в квартала. За инцидента съобщиха очевидци в социалната мрежа. Те са снимали обърнатия автомобил от високите етажи на блок. Колата е обърната на прав участък на пътя. В коментарите за каскадата липсват съчувствени, а всички са иронични и назидателни. "Трябва да си голям акробат. Сега дойдоха полицаи", гласи един от коментарите. Други очевидци смятат, че младоци са я обърнали без да е в движение, а трети смятат, че са се движили с висока скорост. На мястото на инцидента има две полицейски коли. Засега не са ясни причините. Най-важното е, че няма пострадали хора.  

comment 0
visibility 2486
МВР

Откраднаха охранителни камери от блок в „Люлин“

Откраднати са охранителните камери на блок в квартал „Люлин“, съобщи тази сутрин Нова ТВ. Във въпросния вход са монтирани 11 охранителни камери, 4 от които са били откраднати. Според домоуправителя, преди време точно камерите са предотвратили кражби. Камерите, които са откраднати са от входа на сградата и от етажа, на който живее млад бизнесмен. Предположенията са за предварителна подготовка на обир по време на празниците.

comment 0
visibility 954
наркотици

Майка и син от "Люлин" в ареста за наркотици

Майка и син от столичния "Люлин" попаднаха в полицейския арест за разпространение на наркотици. На 9 декември в хода на полицейска операция за противодействие на престъпления с наркотични вещества в квартала, служители от сектор „Наркотици“ - СДВР задържаха 44 - годишна жена и 23 - годишния ѝ син. У тях и при последвали процесуално - следствени действия в жилището им са намерени различни по вид и съдържание пакетчета, таблетки и  електронна везна.Това съобщиха от МВР.    Резултатът от назначената експертна справка показал, че иззетите вещества са 8.86 грама марихуана, 17.94 грама амфетамин и 3.46 грама кокаин. След доклад на събраните материали в Софийската градска прокуратура синът е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 354 а от НК и му е наложена мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 2000 лева.    

comment 0
visibility 396
присъди

Присъди за 78-годишна баба и внукът ѝ от "Люлин" заради пласиране на дрога

Специализираният наказателен съд наложи една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок на 78-годишната жена, която през ноември 2018 г. (тогава на 77 години) бе обвинена от Специализирана прокуратура за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици в столичния жк „Люлин“.   Четири години „Лишаване от свобода“ определи съдът за внука ѝ, който бе обвинен като ръководител на групата. Той вече е приведен в Софийския затвор, след като съдът не измени мярката му за неотклонение „Задържане под стража“. Ако присъдата му бъде потвърдена от горните съдебни инстанции, той ще трябва да остане зад решетките общо 6 години. Ще изтърпи ефективо и 2-годишна предходна условна присъда за разпространение на наркотици, след като в рамките на изпитателния срок извършил ново престъпление.   В затвора вече са и другите двама подсъдими по делото. Още преди внасянето на обвинителния акт в съда (на 16 април 2019 г.), те се признаха за виновни и поискаха споразумение с прокуратурата, като приеха да изтърпят 3-годишни ефективни присъди. Четиримата наркоразпространители бяха задържани на 1 ноември 2018 г. при съвместни действия по разследването на ГДБОП и Специализираната прокуратура. У всеки от от бяха намерени и иззети различни количества наркотици.   Най-възрастната жена, привличана до момента към наказателна отговорност за наркоразпространение, сама разфасовала марихуана на дози, когато внукът ѝ отсъствал, и я продавала в дома си на клиенти след уговорка по телефона, доказа съдебното дирене. При неутрализиране на групата, малко преди разследващите да влязат в жилището ѝ, от прозореца на обитаваната от нея стая бил изхвърлен плик с близо четвърт килограм марихуана. Жената опитала да се освободи от друго количество в тоалетната чиния.    По-лекото наказание, наложено ѝ от съда, се дължи както на напредналата ѝ възраст, така и на факта, че единствено тя от подсъдимите не е била осъждана. Към момента тя е с мярка за неотклонение „Подписка“. Определените от Специализирания наказателен съд наказания на 78-годишната жена и внука ѝ не са окончателни и могат да бъдат обжалвани и протестирани пред Апелативния специализиран наказателен съд.                  

comment 0
visibility 4369
кмет Люлин

Кметът на "Люлин" обясни кои са основните задачи през новия му мандат

Кметът на "Люлин" Милко Младенов описа пред БНР неотложните задачи, с които той и администрацията на района ще се заемат през новия мандат.    "Това, което беше приоритет и ще продължим да инвестираме в него, е санирането на училища и детски градини. В "Люлин" има повече от 30 такива сгради и те не са ремонтирани над четири десетилетия. Приключваме санирането на 79-о училище "Индира Ганди", подготвяме проекти за 40-о училище, за 97-о училище и се надявам в този ред да санираме всички училища и детски градини", обясни Младенов.   Кметът на "Люлин" посочи, че ще заложи като приоритет по време на мандата ремонтирането на вътрешнокварталните улици, изграждане на паркинги и реновиране на тротоари. Жилищният комплекс вече е на 50 години и инфраструктурата, без сериозни инвестиции през годините, вече е значително увредена.   Сред приоритетите ще бъде и изграждането на спортни обекти и зони за отдих. Мултифункционални спортни зали в отделни сгради ще бъдат изградени в прилежащите територии на две люлински училища и те ще могат да се използват както от учениците, така и от всички желаещи граждани.    

comment 0
visibility 1321
болен

Болен мъж от "Люлин" заплашва съседи с пистолет и мачете

Мъж с психични отклонения е подложил на сериозен тормоз съседите си от столичния квартал "Люлин". Най-"невинното" нещо за него е да ги заплашва с мачете и газов пистолет, разказват от Нова телевизия.    Хората от блока обясниха пред камерите,че Валентин Ставрев се разхожда със спринцовки, нунджако и противогаз. Правил си и самоделни ножове. Около 70 души са се оплакали колективно от него, но мъжът не е настанен за лечение. Валентин страда от параноидна шизофрения. За него се грижи само леля му. Мъжът за малко не я удушил при поредния скандал в сряда. „Явно си въобразява, че е полицай. Една вечер ми звъни на вратата и през шпионката видях, че ми показва карта на ФБР. Обикновено иска пари. Звъни ни и през нощта, тормози ни”, споделят хората.  Една от жените разказа,че тя и дъщеря ѝ били нападнати от Валентин. Той се появил от нищото и им се нахвърлил на няколко крачки от входа. Сбили се и той избягал.       

comment 0
visibility 3490
нападение

Мъж проси пари и напада минувачи в "Люлин"

Мъж проси пари от случайни минувачи и напада хора в столичния квартал "Люлин". Агресорът е висок и слаб, маскиран с черен суичър, съобщиха от полицията. Последната жертва на непознатия е от понеделник. Около 17 часа поискал пет лева от случаен минувач. Получил отказ, ударил с юмрук човека и му разкървавил слепоочието. Очевидци твърдят,че бандитът е държал в ръката си и бокс. След нападението маскираният побяхнал към 90-о СОУ. Жители на квартала разказват, че мъжът често е виждан около детска площадка. Искал от 2 до 5 лв. и нападал, когато е стъмни. Подаден бил сигнл в 9-о РУ. Преди няколко месеца в района била обрана жена, а чужденец бил пребит за скъп телефон, припомниха жители на квартала.

comment 0
visibility 2937
катастрофа

Трамвай и кола се удариха в "Люлин"

  Лек автомобил "Мерцедес" и трамвай 8 се удариха в столичния квартал "Люлин", съобщават граждани в социалната мрежа. Инцидентът е станал на метри от голям търговски център.     Според коментари на очевидци в интернет лъскавата кола явно е решила да вземе завоя, без да изчака идващия трамвай. И без да се съобразява с каквито и да е предупредителни знаци в района. Други обаче доста иронично отбелязваха: "Кви са тия дето карат трамвая бре? Правилник не знаят ли -БМВ и Мерцедес - винаги са с  предимство". Трети път подхвърляха, че след клипчето с боя между нередовна пътничка и контрольорки от вчера, подобно ПТП си е направо "просто и логично".   По - прагматичните просто отбелязваха за водача на скъпата кола, че "Като не е научил ЗдВП когато е трябвало, ще го научи сега по трудния начин".  В момента на място има екип на "Пътна полиция", който изяснява детайлите от инцидента.        

comment 0
visibility 7559
спор

Доставчик на храна е с отхапан нос след спор в "Люлин" (СНИМКА)

Доставчикът на храна Андрей Куртев  се оказал с отхапан нос след скандал с пешеходец в "Люлин". Пострадалият мъж е с няколко шева на носа, а агресорът още се издирва. Човекът разказа за преживения инцидент пред камерите на Нова телевизия.    Андрей шофира, когато изведнъж чува силен удар по колата. Отбива да види каква е причината. Оказало се,че мъж е хвърлил кора с яйца по машината. Непознатият бил доста гневен. Куртев го попитал защо замеря колата му с яйца. Тогава непознатият му налетял. Андрей отвърнал, сбили се. И накрая агресорът захапал Андрей по носа.    Бандитът видимо не изглеждал да е пиян или дрогиран. Но с действията си едва ли е бил нормално мислещ индивид. След боя той изкоментирал нещо за пешеходната пътека. "Може да не съм му направил път. Дори и да е така, нещата не се заявяват така в 21 век", допълни пред камерите Куртев.