Тема: мартеници

comment 0
visibility 559
Дърво с мартеници в район Възраждане

Баба Марта върза мартеници във "Възраждане" (СНИМКИ)

За 6-та поредна година, дни преди 1 март, децата от общинските училищата в район „Възраждане“ помогнаха на Баба Марта да направи мартеници в творческата работилница. Тя беше организирана по традиция в сградата на районната администрация и по инициатива на кмета на района Савина Савова. Кметът приветства децата и им благодари за интереса, с който изучават българските традиции и за ентусиазма, с който участват в „Работилницата на Баба Марта“. Тя им пожела да бъдат здрави, да се учат усърдно, да имат щастливо детство. Тази инициатива, станала вече традиция, е част от Програмата на район „Възраждане“ за съхраняване и предаване на българските традиции и ценности. С фолклорни песни и танци учениците поздравиха всички участници и гости на събитието. Сръчните ръце на малчуганите изработиха мартеници, които ще дарят на празника на клубовете на пенсионера и инвалида в Района, на Дневния център „Света Марина“ и ще украсят класни си стаи. В първия работен мартенски ден - 2 март, всички посетители на администрацията на район „Възраждане“ ще получат мартенички, изработени от децата с послание за здраве, щастие, радост и пролетно настроение. За поредна година беше украсено „Дървото на Баба Марта“ пред сградата на районната администрация, а две еко инсталации посрещат посетителите пред входа.

comment 0
visibility 509
Започна продажбата на мартеници в София

Мартениците превзеха софийските пазари и улици

Седмица преди 1 март София вече е в бяло и червено. От днес столичните пазари, улици и булеварди са със сергии и щендери с мартеници, видя Столица.bg. От рано сутринта на пазара в Дружба има опънати сергии. Артикулите са китайски, български и рядко, но се срещат ръчно изработени. Разбира се хендмеит конците са с най-високи цени и стигат до 6 лв. На централния булевард "Дондуков" също има щендери и минаващите се спират и купуват. Към сряда четвъртък се очаква още по голям наплив на търговци на мартеници по пазари, спирки и улици. Това обаче означава, че и служителите на Столичен инспекторат ще контролират за законността на търговията с мартеници. Според Наредба за определяне и администриране на местни такси, цени и услуги, предоставяни от Столична община търговците заплащат местата, на които продават. В Дружба 1 на пазара цената е 1,40 лв. на кв. м на ден или 35 лв. за месец. 9 лв. на ден е за 2 кв. м на "Дондуков" в район Оборище. Столицата е разделена на 4 зони и според тях е и цената, определена от Наредбата.

comment 0
visibility 1072
местата

Разпределят местата за продажба на открито на цветя и мартеници в "Нови Искър"

  В понеделник,  10.02.2020г. в 09:00ч. ще се извърши разпределение на местата за продажба на мартеници и цветя на открито между търговците, подали до момента заявления за извършване на такъв вид дейност. Това съобщиха в социалната мрежа от администрацията на район "Нови Искър".    Процедурата ще се проведе в заседателната зала на XXXI - медицински център на адрес: гр. Нови Искър, ул. "Искърско дефиле" № 121, ет. 2. Изборът ще става по реда на подадените заявления.   Разрешения за търговия на открито се издават въз основа на заявление (по образец), подадено до кмета на района.   Към заявлението търговецът може да приложи копия от:   - актуално удостоверение за вписване в търговския регистър към Агенция по вписванията; - други документи, на които лицето, извършващо търговската дейност се позовава.    

Реклама
comment 0
visibility 716
Празник за 1 март в администрацията на район Изгрев

По случай 1 март деца посетиха районната администрация в „Изгрев“ (СНИМКИ)

За празника на Баба Марта, по покана на кмета на СО – район „Изгрев“, инж. Цветомир Жеков, деца от 34 ДГ “Брезичка“посетиха районната администрация.  Специални гости бяха и дамите от спортен клуб „Изток“, които имаха възможност да се насладят на специална програма с много музика организирана от малките таланти.  Децата от 34 ДГ „Брезичка“ показаха артистични заложби като изненадаха всички с изпълнение на кукерският танц за „Доброто и злото“. Гостите и служителите на администрацията имаха възможност да видят и традиционна българска ръченица, като всички получиха ръчно изработени мартеници от децата. Кмета Жеков получи като подарък карта на Република България изработена от малчуганите, заедно с нея той получи и българския флаг по случай наближаването на Националния празник - 3 март.  В двора на районната администрация, децата закичиха дръвче с изработени от тях мартеници, след което поведоха традиционно българско хоро. В него участваха и млади и стари. инж. Цветомир Жеков, поздрави малките изпълнители и раздаде на всички символични подаръци, както и книжки с лично послание от него. За финал на тържеството децата изпълниха песента „Де е България“. 

comment 0
visibility 694
Баба Марта

Времето и предстоящите събития на 1 март 2019 г. в София

Времето на 1 март 2019 г. Затоплянето продължава и максималната температура днес в София ще достигне 14 градуса. Минималната е над 0 - 2 градуса. Вятърът се засилва и се очаква променлива облачност, но с повече слънце. Валежи не се очакват, сочи Prognozata.bg. Предстоящи събития за 1 март 2019 г. 10.00 часа Започва кампанията за безплатни кардиологични прегледи на офицери и сержанти от запаса и резерва в диагностичните кабинети на УМБАЛ „Света Екатерина“. 10.00 часа Официално откриване на европейската образователна платформа за интерактивно и видео обучение „IEDU360.EU"в конферентната зала на хотел „City Sofia“ (ул. „Стара планина“ 6. 12.00 часа Протест на медицински специалисти по здравни грижи с искане за по-добри условия на труд и заплащане ред сградата на Министерството на здравеопазванет. 12.00 часа Над 200 деца ще рецитират заедно „Аз съм българче“ и ще изпеят „Питат ли ме де зората“ пред Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. 12.00 часа Представяне на първите резултати по проект „Добро управление в спорта“до 14.00 часа в конферентната зала на Национална спортна академия „Васил Левски“. 13.30 часа Второто заседание по делото срещу цената на билета в градския транспорт в София в Административния съд. 16.00 часа Голямо литературно четене под надслов „За Русия – с обич“ в Руския културно-информационен център. 17.00 часа Откриване на изложбата „Символи на държавността“ в галерия „София“ на Столична библиотека. 18.00 часа Откриване на изложбата „Дворецът за изкуството“ в Националната галерия. 18.00 часа Откриване на изложбата по живопис на руски художницив в Мраморната зала на Руския културно-информационен център. 18.00 часа Концерт на Грета Ганчева в Руския културно-информационен център. 18.00 часа Стартира ретроспектива от филми на полския режисьор Кшищоф Занусив в Дома на киното. 19.00 часа Тържествен концерт на „Сдружение на танцовите дейци“ в зала 1 на НДК. 19.30 Спектакълът „Малките неща“в ДНК пространството за съвременен танц и пърформънс.

comment 0
visibility 612
Изработване на мартеници

Ученици се учиха да правят мартеници в Етнографския музей (СНИМКИ)

Ученици от две столични училища  2.СУ „Емилиян Станев” и 51.СУ „Елисавета Багряна” успяха да изработят десетки мартеници заедно с връстниците си от социални услуги в столицата в навечерието на Баба Марта, съобщиха от министерството на труда и социалната политика. Събитието бе проведено в Етнографския музей като част от Националната кампания „Мисията е възможна” на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, свързана с деинституционализацията на грижите за деца в България. Тънкостите в изработката на мартениците бяха демонстрирани от Задругата на майсторите. Преди това децата имаха възможноста да разгледат сградата на бившия царски дворец и експозицията „Времена и хора”, в която се представят различните исторически етапи и жизнения цикъл на българина. Днешната инициатива бе подкрепена от Министерството на образованието и науката, парламентарната комисия по образованието и науката, ДАЗД, Агенцията за социално подпомагане, УНИЦЕФ, ЛУМОС и посланици в България. „Мартениците са една от най-старите и значими български традиции, символ на новото начало, на пролетта, на живота и любовта. Днес имаме възможност да се насладим на богатото етнографско наследство, но и да покажем, че в България няма различни деца и всички трябва да се грижим за децата, независимо от това какво се е случило в живота им”, подчерта заместник-министърът на труда и социалната Зорница Русинова. Тя припомни, че през 2010 г. В институции са били настанени над 7000 деца. Днес малко над 600 деца живеят в Домове за деца, лишени от родителски грижи и Домовете за медико-социални грижи. Тя подчерта, че за успешната реализация на децата от услугите е нужна подкрепата на цялото общество, на съучениците и съседите. За последните десет години в София са развити 52 нови социални услуги, съобщи още Русинова. До 2020 г. се очаква да бъдат развити още четири услуги в подкрепа на децата с нужда от постоянна медицинска грижа и социална подкрепа. Всяка една от услугите е на стойност близо 500 хил. лева. Скоро предстои откриването и на четири Дневни центъра за деца с увреждания, които ще създадат предпоставки за социализация и за работа с децата. Ще бъдат открити и три Центъра за обществена подкрепа на деца и семейства с капацитет до 100 деца и семейства. Тя изрази увереност, че с отварянето на новите услуги в София ще се приложи голямата реформа, която е заложена със Законопроекта за социалните услуги. Деница Сачева зам.-министърът на образованието и науката съобщи, че в момента в общообразователни училища и детски градини има малко над 4000 деца, които са без родители, настанени са в Центрове за настаняване от семеен тип и посещават училище. „Тези деца имат нужда от подкрепата не само на държавата, но и на обществото, защото не бива да бъдат белязани с вината за това, че нямат родители или че са били изоставени като малки”, смята Сачева. Тя изрази удовлетворение от факта, че Работилницата за мартеници е организирана именно в Етнографския музей, тъй като една от основните политики на Министерството на образованието и науката е образованието да не се провежда само в класната стая. През миналата година успешно е реализирана програма „Музеите стават класни стаи”, а тази година програмата се разширява с галерии и театри. „Образованието и културата са пътят, по който ние можем да се променяме като общество и са много важни за нашия общ просперитет като държава”, подчерта още зам.-министър Сачева. д-р Джейн Муита директор на УНИЦЕФ за България припомни, че в света има над 2.7 млн. Деца, които живеят в институции. Според нея България показва, че е възможно тези деца да бъдат изведени от институциите, където нямат връзка с културата и с живота в нормално семейство. Забележително е, че днешното събитие се провежда в музей, където можем да видим как се е развивала културата във времето. Това е от огромно значение за децата, защото често пъти, когато децата живеят в институции, пропускат развитието на днешния ден. А тук всички ние можем да им покажем какво е развитието тук и сега”, заяви още  д-р Муита.

comment 0
visibility 889
Работилница в район Възраждане

„Възраждане“ организира „Работилница на Баба Марта

Деца, ученици, преподаватели и педагогически съветници могат да се включат в организираната от район "Възраждане"  „Работилница на Баба Марта“. Традиционната работилница е по инициатива на кмета Савина Савова съвместно с Местната комисия за борба с противообществените проява на малолетни и непълнолетни. Червено-белите бижута ще бъдат подарявани на всички посетители на 1 март в  Дневния център „Света Марина“, на клубовете на пенсионера и инвалида и ще украсят класните стаи за първия ден на март. Работилницата е на 25 февруари 2019 г. от 10:30 ч. до 12:00 ч. в сградата на администрацията на район „Възраждане“ на бул. „Александър Стамболийски“ 62, ет. 2. След изработването на мартениците, децата заедно с Пижо и Пенда ще помогнат за украсяване на дървото на Баба Марта, което е пред входа на районната администрация. Предвидено е и всички посетители в кметството на "Възраждане" да получат символа на идващата пролет на 1 март.

comment 0
visibility 811
Мартеници

Мартеници превзеха "Дондуков", търговците плащат по 9 лв. на ден (СНИМКИ)

В бяло и червено вече са оцветени голяма част от улици, тротоари и пазари в столицата. От два дни навсякъде са изнесени щендери, стойки и масички отрупани с мартеници, видя Столица.bg. Стартира продажбата на усуканите бяло-червени кончета. С търговци е пълно и в центъра на София.  По булевард "Дондуков" търговци на мартеници са се подредили буквално през 50 м и от двете страни. Проверка на Столица.bg показа, че те самите са производители и сред предлаганите артикули няма китайско производство. Разрешителните да продаваме тук, на тротоара се издават от районната община, обясниха те. Тези по "Дондуков" са платили в район "Оборище". За центъра излиза 9 лв. на ден и търговецът ползва 2 кв. м. Асортиментът е от класически мартеници, само от конци, през пластмасови картинки, метални символи и се стигне до гривни, гердани и пръстени оцветени с цветове на баба Марта. Цените са прилични и започват от 0.80 лв. и стигат до 3 лв. за комплект, метални гривна и пръстен. За децата се предлагат почти всички анимационни и филмови герои, задължително сред които е Спайдермен и Батман. Впечатление правят и профилираните мартеници за различни професии, като за медиците са със слушалка, за учителите с книга и т. н. Има дори и за машинисти - локомотив, шегуват се търговците.   

comment 0
visibility 855
Честене на улиците от наноси

Глобяват търговци на мартеници без разрешителни

12 търговци на мартеници и балони са глобени през уикенда,  защото са продавали без разрешителни в паркове и спирки в столицата. От направените 35 проверки са направени 12 акта за административно нарушение, съобщават от Столичен инспекторат. Без разрешения, най-много търговци е имало в Южния парк, около НДК, до автобусни спирки в районите „Подуяне“, „Слатина“ и Люлин“. Инспекторите са безкомпромисни във всички райони на София, не само в делнични дни, но и в почивка. За продажбата на мартеници, която вече стартира е необходимо разрешително от районното кметство, което е около 100 лв. за пазарите. Инспекторите са направили проверки още за балони и играчки по тротоари, близо спирки на автобуси и метро станции и са установили, че нямат разрешително. Повишава се и гражданската нетърпимост към замърсяване на зелени площи, детски площадки, замърсени зони около контейнери за отпадъци, както и паркиране на нерегламентирани места. За почивните дни са подадени общо 85 сигнала в Оперативния център на инспектората и всички са отработени. 32 от тях са препратени към компетентните институции. През уикенда е извършен и контрол по почистване на ригулите на пътните платна от наноси и други отпадъци, както и на механизирано метене на тротоари и улици. Отново има 15 глобени собственици на автомобили за неправилно паркиране. Най-много - 15 са в район Слатина, 7 в Люлин, 4 в Илинден и само 2 в Лозенец, съобщават от Столичен инспекторат. Инспекторите на са пропуснали и строителни обекти. В резултат на проверките са направени , като са направени 8 констативни протоколи с предписания и 2 акта за замърсяване от непочистена ходова част на камионите излизащи от обекти намиращи се в районите „Връбница“ и „Овча купел“. В района на депо Враждебна и кариера „Нови силози“ в район Искър са открити 5 камиона, които са извозвали строителни отпадъци и земна маса без чергила. И на петимата шофьори са съставени актове.