Тема: междублокови пространства

comment 0
visibility 853
Междублокови пространства в Дружба

Още 39 места в район "Искър" ще бъдат обновени по програма "Зелена София" (СНИМКИ)

Още 39 междублокови пространства и градини ще се облагорадят и озеленят  с нова паркова мебел в Дружба, район Искър, съобщиха от кметството. Вече има одобрени по програмата на Столична община – "Зелена София" за 2019 г. И тази година "Искър" е лидер сред столичните райони с най-много кандидати и най-много одобрени проекти по програмата. От началото на "Зелена София" през 2011 г., до днес в района има общо 213 места са по-зелени и по-красиви. По одобрените проекти от Московска 33 осигуряват посадъчен материал – фиданки, храсти и цветя; паркова мебел – пейки, беседки, кашпи, кошчета за отпадъци; инструменти за поддържане на засадената растителност и материали за ремонт - тротоарни плочки, бордюри и други. С доброволен труд бенефициентите по програмата ще преобразят пространства и градинки около и пред блоковете и места за отдих.

comment 0
visibility 1543
Приемането на ПУП на Дружба 1 и Дружба 2

Приеха ПУП-ове, които пазят междублокови пространства в Дружба

В столичния квартал Дружба, район Искър ще се спасят и запазят междублоковите пространства само за зелени площи. Това отреждат два Подробни устройствена плана (ПУП), които вчера бяха приети на сесията на СОС. Единият е за жк Дружба 2 - втора част, а другият на жк Дружба 1 - трета част. Това гарантира, че тревни площи няма да бъдат застроени, което ще запази големите зелени пространства, каквито има единствено в Дружба, коменитраха доволни жители на столичния квартал. Подробните устройствени планове бяха приети с 38 гласа "за". С вчерашното решение на СОС е защитена още една кауза - компактна площ за изграждането на парк "Таралежите". Това удовлетворява и Сдружение Дружба-София, както и всички граждани, които са срещу засторяването на междублокови пространства. "Приемането на ПУП регулира компактна зелена площ за изграждането на парк "Таралежите"", написа на профила си в социалната мрежа общинският ъсветник Лорита Радева, окято също живее в Дружба. 

comment 0
visibility 1154
проекти

Готови са 4 проекта за междублокови пространства в "Сердика"

4 проекта за нови междублокови пространства в район "Сердика" са направени от архитекти за различни квартали на района. Това е част от програмата на администрацията за облагородяване на градинките и площадките между блоковете. В социалната мрежа от "Сердика" публикуваха окончателните варианти на новите пространства. Те подчертаха, че са взети под внимание всички предложения на хората от кварталите по темата. Ето и къде ще са новите градинки и площадки: кв. Орландовци, ул. "Вела Чорбова" №6 кв. Банишора, между ул. "Кортен" и ул." Радовиш" кв. Бенковски, пл. "Биримирци" кв. Фондови жилища, ул. "Скопие", бл. 213а Всеки, който има какво да каже по изложените проекти, може да го направи на имейл адрес kmet.serdika@abv.bg и на телефон 02/8325065, молят от администрацията на района.   

Реклама
comment 0
visibility 710
Градинка в район "Искър"

Лорита Радева: С ПУП се резервират пространства за озеленяване и площадки

До колко е възможно живеещи в блокове да станат собственици на междублоковите пространства в София? Вече почти месец се говори за наредба, според която хората от блоковете ще притежават земята и ще се грижат за пространството. Това е стара идея и притоплена от общинските съветници от ПГ 5, но очевидно не среща подкрепа от столичани в жилищните комплекси.  Във внесения проект за наредба обаче няма промяна на собствеността. С наредба не може да се прехвърля собственост. Това коментира пред Столица.bg зам.-председателят на Постоянната комисия по устройство на територията, архитектура, достъпна среда и жилищна политика в СОС Лорита Радева. Когато говорим за междублоковите пространства целта е с плановете за преструктуриране - Подробните устройствени планове (ПУП), междублоковите пространства да се оформят с режим на Тго (терени на локални градини и озеленяване). Второ става въпрос за публична общинска собственост и трябва да се сменя статута на всяко пространство ли? А с преструктурирането резервираме тези зони за детски площадки и зелени площи, които не могат да се застрояват, коменитра Радева, която е председател и на комисията по екология. Според общински съветници същата наредба е предлагана и от бившия главен архитект на София Петър Диков през 2012 г., но тя също не е получила одобрение от местния парламент. "С прехвърлянето на собствеността на градинки и междублкови пространства възниква въпросът, как другите ще преминават през този имот и няма ли това да наложи ограничения", коментира Лорита Радева пред Столица.bg.  

comment 0
visibility 668

Район "Надежда" е поддържала междублокови пространства с 240 000 лв.

Столична община е отпуснала 242 549 лв. на район Надежда да поддържането на междублокови пронстранства, научи Столица.bg. Толкова са разходили от районната администрация за за косене и събиране, поддържане на дърветатат, храстовата растителност и оборки. Косенето е най-малко два пъти в годината в зависимост от метеорологичните условия, а оборките са четири пъти месечно. Районната администрация засега успешно се справя с вдигането на изоставени автомобил на териоторията на района. Бързо и адекватно действат в район Надежда по отношение за подадени сигнали за проблеми и нередности. След като получиха жалба за разбита спортна площадка бяха взети мерки. Игрището се намира между блоковете 422, 423 и 424 в "Надежда" 4. Спортните съоръжения били стари, амортизирани и представлявали опасност за здравето и живота на децата и спортуващите възрастни. Поддържащата фирма веднага е демонтирала опасните съоръжения и се предприети действия за възстановяването на функционалността на спортната площадка, обясниха от район Надежда. Съвсем скоро село Треби„ пък ще има канализационна система. Процесът на поректиране е готов на 80%. Сега е ред на главният архитект Здравко ЗДравков за изработването на парцеларен план за осъществяване на връзката между Роженския канализационен колектор с този на град Нови Искър.

comment 0
visibility 872

Студентите от УАСГ и BLD работят за облагородяване на „Лозенец“

Проектът Building Difference, който стартира като образователна практика на студентите от УАСГ, има за цел да облагороди четири междублокови пространства в квартал „Лозенец“, съвместно с експерти - урбанисти и местната общност. Вчера, 4 юли, в двора на Национална природо-математическа гимназия се проведе първата неформална среща на BLD и млади архитекти от УАСГ с жителите на квартал „Лозенец“. На нея беше обсъдено облагородяването на четири локации в квартала. В срещата учаастие взеха студенти по архитектура, експерти, активни организации, представители на Община Лозенец, инвеститорите от BLD и местната общност. Децата от „Лозенец“ също имаха възможност да покажат своите идеи какво искат в квартала чрез Детска архитектурна работилница на тема „Моят различен квартал“. Проектът Building Difference започна в края на месец април, като образователна инициатива с грижа към средата, и официално влезе в образователния план на първокурсниците от УАСГ, във вид на задължителна за тях лятна практическа работилница. В последните месеци студентите имаха задачата да проучат и анализират квартала и неговите проблеми и да преценят какви са предизвикателствата на средата. Така по-лесно могат да изберат най-подходящите локации, нуждаещи се от облагородяване. Oсвен студенти, в идентифицирането на местата и избора и реализацията на идеен проект за облагородяване, активно участваха и преподаватели от УАСГ, местната общност, районната администрация и инвеститора BLD. Бяха избрани общо четири междублокови пространства, които ще бъдат почистени и обезопасени, а към тях ще бъдат добавени и различни нови елементи, които да ги направят удобни и социални места за жителите на квартала. За осъществяване на лятната практика, студентите и техните преподаватели имат активната подкрепата на Община Лозенец, както и експертите по урбанизъм Ангел Бондов и Тодор Кесаровски – координатори на най-мащабния досега placemaking проект в България “The Spot_Място“. Според тях е добре да се намери баланс между теорията и практиката при обучението на студенти. Building Difference е един от най-значителните проекти, който предстои да бъде осъществен.

comment 0
visibility 610

Продължава инициативата за облагородяване на междублоковите пространства

"Зелена София" ще продължи за седма поредна година да облагородява междублоковите пространства. Инициативата е на Столична община, която ще осигури на желаещите безплатни дървета, цвята, пейки и кошчета за боклук. За озеленяване на междублокови пространства имат право да участват етажни собствености и НПО. Общо 700 блокови пространства ще участват в инициативата, чийто бюджет е над половин милион лева. Засаждането на цветята ще започне още през лятото, а дърветата ще бъдат посадени през октомври месец. Очакванията са проектът да бъде изпълнен до края на месец ноември. Всички желаещи могат да подадат документи за кандидатстване до 17:00 утре.

comment 0
visibility 545

Започна кандидатстването по програма „Зелена София“

От вчера, 21 май, официално стартира приемането на кандидатури по програма „Зелена София”. Основната цел на програмата е да се обновят и облагородят междублоковите пространства на територията на столицата с прякото участие на всички жители на града. Какдидати по проеката могат да бъдат всички етажни собствености в Столична община. На кандидатите, които бъдат одобрени по проеката, ще се предоставят всички необходими средтсва – от пръст до инструменти – за подобряване състоянието на междублоковите пространства и то напълно безплатно, пише Дарик. Бюджетът, който е предвиден за настоящата година е 500 000, а необходимите документи са качени на сайта на общината.

comment 0
visibility 374

Екипи косят парковете и междублоковите пространства в София

Екипи на фирмите, ангажирани с поддръжката на зелената система, косят парковете и междублоковите пространства в София. Екипите работиха през днешния ден в Борисовата градина, в Княжевска градина и в парк „Възраждане“. Извършва се косене и в зоните на зелените ивици по някои основни пътни връзки. Това са булевардите „Г. М. Димитров“, „Възкресение“, „Ал. Малинов“, „Цар Борис III“,  "Евлоги и Христо Георгиеви“, „Владимир Вазов“, „Цариградско шосе“ и „Сливница“. По възлагане и провеждано под контрол от районните кметове вече е започнало и косене в отделни квартални градинки и в междублоковите пространства.