Тема: младежи

comment 0
visibility 1221
младежи

Младежи от Банкя коментираха с кмета на района паркирането в центъра

По покана на младежи от Банкя в Туристическия информационен център се състоя среща с кмета на района Рангел Марков, заместник-кмета Пламен Симеонов и Александра Александрова от районната администрация. Участие в срещата взе и актьорът и депутат Евгени Будинов. На събитието младите хора споделиха с ръководството на района идеите си относно организацията на движението и паркирането в централната градска част.   Състоя се оживена дискусия, на която се чуха различни мнения, които ще се обсъждат и на предстоящата дискусия от общественото обсъждане на 26 февруари в Туристическия информационен център. Това бе и един от начините ръководителите на града да усетят пулса на част от младите хора в Банкя  

comment 0
visibility 1582
трошили коли

Задържаха трима младежи, потрошили 4 коли в "Сухата река"

Трима младежи са задържани в Пето РУ за унищожаване и повреждане на чуждо имущество. На 4 януари, около 23 часа, чрез тел. 112 в Пето РУ постъпил сигнал, че група младежи блъскат по гаражи и автомобили в ж.к. "Суха река". Към адреса незабавно са насочени екипи на районното управление, които задържали на място трима тийнейджъри - на 14, 16 и 17 години, съобщават от МВР.   Разбрало се,че те са нанесли щети по калниците, броните и вратите  на четири автомобила, паркирани в района. Тримата са задържани за срок до 24 часа, а по случая е образувано досъдебно производство.    

comment 0
visibility 665
дневен център

Младежи с увреждания готвят и спортуват в център "Света Марина" (СНИМКИ)

Дневният център "Света Марина" на улица "Гюешево" помага на хора с увреждания над 18 години да се адаптират по-лесно в живота. Това е група от 64 момчета и момичета. Повечето от тях идват сутрин, а вечер родителите им си ги взимат. Центърът е управляван от сдружението "Информация и консултации". Директорът на неправителствената организация Марияна Велева и управителят на дневния център Йотка Тодорова представиха пред журналисти част от уменията на младежите. Те влязоха в ролята на кулинари. И направиха едни страхотни плодови шишчета. Питомците на центъра не се притесниха да покажат, че знаят как се разбиват яйца, как се режат банани и ябълки, и как се пресява брашно за кекс. Една от най-активните кулинари бе Весела, която е и параолимпийка по тенис на маса. Всеки понеделник след закуска младите хора има музикотерапия. Вторник е отреден за Клуб "Вкусно". Кулинарните занимания започнали преди 5 години, когато сдружението поело Центъра. Като си отидат вкъщи, всички разказват на родителите си какво са правили през деня в двете кухни на центъра. И искат и близките им да направят същите неща, обясни директорът на дневния център. Всички вече могат да правят баница, да приготвят сандвичи, плодови салати и плодови шишчета. Арт- терапията се радва на особен интерес от младежите в центъра. Те майсторят магнитчета, икони, бутилки с декупаж. Сряда е ден за спортни дейности. Центърът има две фитнес площадки. Едната е направена с помощта на Столична община и посолството на Израел у нас. Освен Весела, която тренира тенис на маса, две момчета се занимават с конна езда и плуване. Всеки вторник до обяд в центъра има и йога на смеха. В петък всички гледат кино на широк екран. Този месец акцентът е върху българските филми. Работата с питомците на центъра включва разходки до близкия парк, но и ходене в магазините с идеята да се научат да боравят с финанси. И сами да си пазаруват.      

Реклама
comment 0
visibility 770
Линейка

Кола се обърна в дере след Панчарево

  Момче и момиче на 19 и 18 години бяха ранени, след като колата им падна в дере край пътя за Самоков, малко след Панчарево. Автомобила е управляван от момичето. То е получило фрактура на предмишницата съобщават от Спешна помощ. Момчето е в по-тежко състояние, като е прието в Исул с травма на главата, гърдите и сътресение, съобщава Нова телевизия. На място на инцидента веднага са пристигнали екипи на полицията, пожарната и Спешна помощ.  

comment 0
visibility 365
младежка академия

Младежка здравна академия образова децата в София

Първият випуск от младежката академия "Здравно образование" се дипломира успешно. Пред експерти от областта на здравето и на образованието младите хора от 1. СУ, 1 АЕГ, ПГТМД, 144 СУ и 119 СУ показаха, че са усвоили тънкостите и на най-деликатните въпроси от света на подрастващите. Дипломантите демонстрираха познания по горещи теми като "Пубертет и съзряване", "Превенция на нежелана бременност и полово преносими инфекции" и "Превенция на зависимости", съобщават от Дирекция "ПИСТ". Младежите не само показаха, че знаят много. Те въвлякоха в няколко любопитни игри и дошлите да ги уважат гости- директори, учители, представители на Столична община.    

comment 0
visibility 1128
Полиция

Бой от полицията заради бутафорни пистолети

Младежите Кристиян Ляпев и Илиян Томов от София твърдят, че са били бити от служители на реда. Ударите били в областта на главата и краката, съобщава Нова телевизия. "Респектирането" дошло, след сигнал на гражданин, че младите хора насочват оръжие от автомобил срещу чакащи на спирка на градския транспорт. След проверка се оказало, че оръжията не са бойни, а бутафорни, обясниха от МВР. В колата на подрастващите са намерени пневматичен пистолет, реплика на „Глок”, както и пневматичен автомат.Бащите на децата обясниха пред камерите, че въпросните пистолети изстрелвали пластмасови топчета. Момчетата пък категорично отричат да са ги насочвали към хора. Единият от тях просто разглеждал пистолета, докато другият карал. Младежът, който твърди, че е удрян и ритан във врата и гърба през март е претърпял операция на гръбначния стълб след падане на ски състезание. От Вътрешното министерство отричат техен служител да е проявил агресия спрямо децата. Предстои Кристиян и Илиян да си извадят медицински свидетелства.  

comment 0
visibility 1495
дрога

Специалисти алармират: Децата в София сами пласират дрогата по училищата

Доста притеснителна тенденция се наблюдава по темата наркотици в столичните училища. Приеманата до преди години идея, че опасните вещества се разпространяват от дилъри, вече не е актуална. Сега самите деца пласират отровните съставки в школата, казва д-р Цветелина Петкова, директор на Превантивно-информационния център по проблемите на наркоманиите към Общинския съвет по наркотичните вещества на Столичната община. Това важи не само за столицата, но и за доста други градове. Много модерна е синтетичната дрога, която и доста лесно се намира. Това обаче е нож с две остриета, защото много от децата смятат, че след като не се бодеш, значи взимаш нещо доста леко и нормално, казва д-р Петкова, цитирана от БТА. Последиците от тези вещества бягат от вниманието на родители и учители. Ефектът им минава доста бързо. И неща като бунтарството, силната емоционалност и честата смяна на настроенията могат да се отдадат на пубертета, а не на приема на наркотици. На територията на Столична община екипи от психиатри, психолози и социални работници работят по програми за психосоциална подкрепа на деца, младежи, родители, педагогически специалисти и експерти. Целта е само една- да се спре употребата на наркотични вещества сред подрастващите и/или развиването на зависимост.      

comment 0
visibility 537
турнир

Младежи със специални нужди участваха във футболен турнир (СНИМКИ)

Младежи със специални потребности участваха във футболен турнир, част от Международния интегриран детски фестивал "Вие сте част от нас". Спортната проява се проведе в парк "Братска могила" в квартал "Орландовци". А малките спортисти бяха от Северна Македония, спортен клуб "Победа", спортен клуб "София спорт". Освен футболните срещи празникът включваше още кросови бягания, игри, музикална и културно-развлекателна програма. Футболният турнир се организира от Федерация „Адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област“ – ФАФА, СО- район „Сердика“ и Спортен комплекс „Орландоспорт“

comment 0
visibility 965
доброволци

Доброволци дискутираха как да се помогне на младежи в нужда (СНИМКИ)

Доброволци от район "Подуяне" се срещнаха вчера, за да дискутират най-добрите начини, по които може да се помогне на младежите, настанени в центровете от семеен тип. Събитието е част от проекта "Мисия:Добротворител", който се прави от Фондация „РеАрт" в партньорство с район "Подуяне" и с участието на Народно читалище "Иван Вазов" - 2014. Работата с младежите в нужда включва и занимания, свързани с образователна подкепа- например допълнителни уроци по математика, литература, английски, рисуване, музика. Реши се да се работи и за развиване двигателните умения на децата, както и направата на менторска програма за кариерно ориентиране. Доброволците се съгласиха, че едно от най-важните неща за работата им е установяване на приятелски отношения и подкрепа на младите хора. До този момент има над 50 запитвания от бъдещи доброволци на страницата на инициативата във Фейсбук. Следващата среща на добрите сърца ще бъде през месец юни. Проектът „Мисия: Добротворител“ се прави с финансовата подкрепа на Столична община по Програма „Европа“ 2019 и от Фондация „РеАрт“, в партньорство с Район „Подуяне“.

comment 0
visibility 353
Полиция

Арестуваха двама непълнолетни за побой над възрастен мъж

Две непълнолетни момчета на по 16 години са задържани за побой над възрастен мъж в село Петърч. Те са арестувани след разследване и издирвателни дейности на територията на Костинброд, съобщават от МВР. Тийнейджърите са направили пълни самопризнания. Пребитият възрастен мъж се възстановява. Случаят е докладван в Районна прокуратура Костинброд.  

comment 0
visibility 672
почистване на дерета Клисура

Младежи, борещи зависимости, изчистиха сметищата около село Клисура (СНИМКИ)

Деретата и незаконните сметища в района на село Клисура, едно от прекрасните кътчета в район "Банкя", бяха почистени от младежите от терапевтична общност "Билани". Питомците на Рехабилитационния център за хора със зависимости поеха отговорност да махнат отпадъците от местата, където се разхождат. Камелия Димитрова-кмет на Клисура остана очарована от младите хора и желанието им да помогнат селото да се пребори с отпадъците, съобщиха от администрацията на "Банкя". С помощта на Инспектората отпадъците бяха извозени. А кметът на селото обясни,че до края на април ще бъде създадена организация за още едно чистене.

comment 0
visibility 951
Младежи при кмета

Младежи посетиха кмета на район „Илинден“ с искане за повече фитнес площадки (СНИМКИ)

Инициативна група от младежи посетиха кмета на район „Илинден“ г-н Иван Божилов, за да изразят желанието на своите връстници от ж.к „Света Троица“ да бъдат изградени повече фитнес площадки за свободен достъп на открито.Божилов горещо приветства инициатива и, като подчерта, че физическите упражнения на открито и спортът са сред приоритетите му като средство за превенция на зависимости и здравословен начин на живот за малки и големи,той пое ангажимент, според финансовите възможности, да направи необходимото за изграждането на повече стрийт фитнес площадки в междублоковите пространства в района.Заради все по-нарастващия интерес на младите хора към фитнеса на открито, със съдействието на г-н Божилов през последните години на територията на район „Илинден“ бяха изградени 8 нови стрийт фитнес площадки, разположени, в парк „Света Троица“; две комбинирани фитнес площадки в парк „Западен парк“; една в парк „Бял бор“; три в ж.к „Света Троица“ – при блокове 382-383, 299 и 349 и една в ж.к. „Захарна фабрика“ – при бл. 62.