Тема: ММС

comment 0
visibility 589
Драгомир Кузов с лиценза от ММС

Колоезденето се спаси от Димитров, новата федерация получи лиценз от ММС (СНИМКИ)

Родното колоездене възкръсна, след като се спаси от досегашния си президент Евгени Димитров. Регистрираната миналата година Българска федерация по колоездене получи и лиценз от Министерство на младежта и спорта. Централата замени обявения в несъстоятелност Български колоездачен съюз.  На извънредно Общо събрание през 2019 клубовете избараха за председател на УС на БФК Драгомир Кузов, който миналата седмица получи и очаквания лиценз от Министерство на младежта и спорта. Лицензът на БКС бе отнет още през 2018 г., след като тогавашният председател на УС Евгени Димитров обяви родната централа в несъстоятелност. Преди това пък проверка на инспектората на ММС установи, че има неправомерно изразходвани държавни средства, които Димитров не върна. БКС затъна в дългове за наем, ток, телефони, интернет, МВР, домакини на Държавните лични шампионати и заплати на служители. По време на неговото управление се провали традиционната Обиколка на България и през последните две години едно от най-старите и популярни състезания в България не се проведе. Сега с лиценза и новото ръководство родното колоездене го очакват по-добри дни.

comment 0
visibility 958
Подлез на БСФС

Столичен инспекторат спаси рисунките в подлеза на ММС

Изчистен от графити и драсканици е вече подлезът на Спортната палата, на бул. "В. Левски" и ул. "Ген. Й. Гурко", съобщиха от Столичен инспекторат. Замазаните от неизвестни ваднали рисунки са изчистени. Те бяха направени в края на 2018 г. по повод избора на София за Европейска столица на спорта. В подлеза, който е връзка към Министерство на младежта и спорта бяха изобразени известни наши млади спортисти. Сега съоръжението е чисто и приветливо за преминаващите столичани. Почиставнето не  е било машинно, а е направено ръчно, за да не се съсипят рисунките под драсканиците. Използвани са екосъобразни материали, щадящи повърхността на стените, както и околната среда, съобщават от Столичен инспекторат, чийто екип изчисти подлеза. През юни месец в резулат на влага падна и тавана на ремонтирания подлез. Той беше в гаранция и изпълнителят го оправи, въпреки, че причината не беше в качеството на ремонта.    

comment 0
visibility 3304
Разруха на плувния комплекс "Червено знаме"

На "Червено знаме" погребаха първите успехи на българското плуване

Зловеща разруха се е настанила в някогашната ковачница на шампиони и медали - плувния комплекс "Червено знаме" на 4-ти километър. Огромното спортно съоържение в София се е превърнало в гробница, на която покривът ще рухне всеки момент, а вътре всичко е изтърбушено. Четирите плувни басейна зеят като бездънни ями, погълнали медалите, титлите и успехите на българското плуване. Комплексът е собственост на Министерство на младежта и спорта. Повече от 15 години модерното съоръжение е руина, която вероятно чака богат инвеститор, който да купи евтино терена, да го изравни и да вдигне лъскав жилищен комплекс или поредния мол. Освен разпада на съоръжението не е ясно дали то е в аварийно състояние и колко опасно може да бъде. Сегашното състояние е поредното доказателство за държавна безотговорност и нехайство. Обектът е с ограничен достъп именно заради опсаност! "Имаше басейни, не беше като да няма, но не отговаряха на тези изисквания на Международната федерация за организиране на големи състезания. Тогавашното ръководство на федерацията, чрез БСФС тогавашното, ЦК на БКП, взе решение там да се направи плувният комплекс. От централния вход, се влизаше в открития комплекс с 50-метров басейн за скокове във вода. Хотелът също беше чисто нов, точно над басейна. По джапанки и бански слизаш и си в басейна. Супер функционален за онези години", разказва пред Нова телевизия Иво Палийски, спортен журналист във в. Народен спорт. На този комплекс през 1985 г. Таня Богомилова печели първата европейска титла на първенството на Стария континет. Соня Дангалакова и до днес рекордьорка на 400 м съчетано, разбива хемегемонията на ГДР и печели сребро на 200 м съчетано плуване. Женската смесена щафета - Таня Богомилова, Бистра Господинова, Радосвета Пиронкова и Ваня Аргирова печелят бронз. Този успех на родното плуване никога повече няма да се повтори. "Червено знаме" е построено за рекордно кратък срок за домакинството на София на европейското по плуване. Пари не се жалят и комплексът става най-модерния на Балканите. Вечерта преди откриването на Европейското първенство (4 - 11 август 1985 г.), на осветление са поставени последните рози по цветните алеи на комплекса. В онези години теренът е собственост на Министерство на отбраната, а парите са на тогавашното БСФС (Български съюз за физкултура и спорт), както са се строили повечето спортни обекти през соца. Години по-късно плувният комплекс "Червено знаме" се оставя за стопанисване и ползване на плувен клуб ЦСКА. Огромните разходи по поддържането обаче са непосилни и се появяват първите "симптоми" на разрухата. Обектът е собственост на МО, а по-късно се прехвърля на спортното министерство. Докато басейните за плуване, скокове във вода, открити и закрити се рушат, около "Червено знаме" се изгражда зала Арена Армеец, зала за художествена гимнастика, а плувните басейни продължават да са гробница.