Тема: национален празник

comment 0
visibility 4047
Паметник на българския опълченец

Зоопаркът, "Врана" и РИМ-София са с безплатен вход за 3-ти март

Парк-музей "Врана", Регионален исторически музей-София, Зоологическа градина – София, "Софийска градска художествена галерия" и филиалите на галерии-музеи "Дечко Узунов" и "Васка Емануилова" ще работят с безплатен вход на 3-ти март, съобщиха от Столична община. На 3 март - 142 години от Освобождението на България, от 11.45 часа ще бъде Тържественото честване пред Паметника на българския опълченец в столицата. Събитието се организира от Столична община, Фондация "Героите на България" и Сдружение на приятелите на Русия "Александър Невски". В програмата ще участват мъжки хор "Гусла" с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, квартет "Славей", актрисата Василка Сугарева, Хайагашод Агасян с детска вокална група и ученичката Ая Христова. Тържествено слово ще произнесе зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов. Честването е част от Календара на културните събития на Столична община. В 18.30 часа започва тържеството със заря на паметника на Цар Освободител.  

comment 0
visibility 905
Паметника на опълченеца

Пред Паметника на българския опълченец ще е честването на Националния празник

142 години от освобождението ни от Османското иго в София ще честваме пред Паметника на българския опълченец. Тържеството ще се състои от 11.45 часа. Организатори на събитието са Столична община, Фондация „Героите на България” и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски”. В празничната програмата учсатие ще вземат мъжки хор „Гусла” с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, квартет „Славей”, актрисата Василка Сугарева, Хайагашод Агасян с детска вокална група и ученичката Ая Христова. Празнично слово ще произнесе заместник-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов. В празничния ден с вход свободен за посетителите ще работят Парк-музей „Врана“, Общински културен институт „Регионален исторически музей – София“, Зоологическа градина – София, Общински културен институт „Софийска градска художествена галерия“ и филиали – галерия-музей „Дечко „Узунов” и галерия „Васка Емануилова”.    

comment 0
visibility 1568
паметник Цар Освободител

Промени на движението за тържествата за 3-ти март в столицата

На 3-ти март заради тържествата за Националния празник ще настъпят някои промени в организацията на движение. Ще бъде забранено влизането на автомобили в двете посоки, престоят и паркирането, както следва: От 08.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2020 г.: - по ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; - по ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; - по ул. „11-ти август” между бул. „Княз Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”; - по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”;  От 14.00 часа до 20.00 часа на 03.03.2020 г.: - по бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; - по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”; - по ул. „Аксаков” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; - по ул. „Цар Шишман” между ул. „Славянска” и пл. „Народно събрание”; - по ул. „6-ти септември” между ул. „Славянска” и бул. „Цар Освободител”; - по ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”.   От 11.30 до 12.30 часа на 03.03.2020 г. по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”.    От 12.00 часа на 02.03.2020 г. до 07.00 часа на 03.03.2020 г. на северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август” - половина част.  От 07.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2020 г.: - на паркинга на пл. „Николай Гяуров”;  От 07.00 часа до 21.00 часа на 03.03.2020 г.: - на паркингите на пл. „Народно събрание”; - на паркингите на пл. „Св. Александър Невски” и да се закрият базарите за художествени произведения; - на ул. „Оборище” между ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Васил Левски”.    От 20.00 часа до приключване на мероприятието на 03.03.2020 г.  се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител” между ул. „15-ти ноември” и ул. „Г.С.Раковски”, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР.

Реклама
comment 0
visibility 696
Честване на Националния празник в читалище "Елин Пелин" в Бусманци

Бусманци отбеляза Националния празник с рецитал, песни и танци в читалището (СНИМКИ)

С народни песни и танци, с рецитал, с много емоции и настроение премина концертът в Бусманци, вчера по случай Националния празник. Аплодисментите на публиката не стихваха, а емоциите излязоха извън НЧ "Елин Пелин-1926" в квартала. Хората бяха изключителни доволни от събитието. Невероятното настроение създадоха децата от 21-ва ДГ „Ежко Бежко“ и ученици от 65-о ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“. Майсторството си демонстрираха от ансамбъл „Огнените“, чието изпълнение взриви публиката. Танцьорите показаха нова хореография и вдигнаха градуса на настроение под ритъма на фолклорна музика. Сред специалните гости бяха председателят на екококимисята в СОС и общински съветник Лорита Радев, колегата й Борис Цветков, кметът на район "Искър"Ивайло Цеков и зам.-кметът Петър Моллов. Местните жители с аплодисменти посрещнаха Радева. Те не скриха благодарността си към нея, заради големия принос за ремонтирането на салона в читалище „Елин Пелин – 1926“ в Бусманци. Общинският съветник пък обеща, че заедно с кмета Ивайло Цеков ще продължат да работят за облагородяването на района и развитието му. Водосвет за здраве бе отслужен в салона на читалището преди началото на концерта. Организаторите на честването припомниха, че на 1 март бе и Ден на самодееца и по този повод получиха поздравления и от депутата Валентин Радев за празника на любителското художествено творчество.

comment 0
visibility 2103
3 март

Честването на 3 март в София ще е пред Паметника на българския опълченец

Столична община организира тържествено честване на 141 години от Освобождението на България на 3 март. Отбелязването на Националния празник на Република България е в неделя от 11.45 часа пред Паметника на българския опълченец.  Организатори на събитието са и фондация „Героите на България" и Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски". В програмата ще участват мъжки хор „Гусла" с художествен ръководител акад. Валентин Бобевски, квартет „Славей", певицата Нели Рангелова и актьорът Мариус Донкин. Тържествено слово ще произнесе поетът Георги Константинов. Приветствени слова ще има и от Н.Пр. Посланикът на Русия - Анатолий Макаров, както и от Любомир Коларов, председател на Сдружение на приятелите на Русия „Александър Невски". Честването е част от Календара на културните събития на Столична община.

comment 0
visibility 3327
Безплатен вход в музеите в София на 3 март

Безплатен вход за общинските музеи на 3 март

За всички общински музеи входът ще е безплатен по случай 3 март - Национален празник, съобщиха от Столична община. Без билет ще се влиза и в зоологическата градина. На националния празник ше работят безплатно Регионалният исторически музей – София, Софийската градска художествена галерия и парк-музей „Врана". 141 години от Освобождението на България се навършват на 3 март тази година. Посетителите на Историческия музеи в столицата могат да разгледат постоянната и временната експозиция в сградата на пл. „Бански" 1, както и археологическото ниво под базиликата „Света София".

comment 0
visibility 783
Организация на движението в центъра на София

Затварят движението по "Левски", "Раковски" и "Ал. Невски" за 3-ти март

Временно ограничение на движението ще има по улици в центъра на София заради тържествата по случаи 3-ти март, предупреждават от Столична община. Създава се организация на движението и забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки. Забранява се престоят и паркирането от 8.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2019 г. за ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; ул. „Московска” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”, ул. „11-ти август” между бул. „Княз Ал. Дондуков” и пл. „Св. Ал. Невски”, по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”; От 14.00 часа до 20.00 часа на 03.03.2019 г. се забранява спирането и паркирането по бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; по ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освободител” и пл. „Св. Ал. Невски”; по ул. „Аксаков” между бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”; по ул. „Цар Шишман” между ул. „Славянска” и пл. „Народно събрание”; по ул. „6-ти септември” между ул. „Славянска” и бул. „Цар Освободител”; по ул. „Хаджи Димитър” между бул. „Васил Левски” и ул. „Цар Шишман”. От 11.30 до 12.30 часа на 03.03.2019 г. по ул. „Леге” между ул. „Съборна” и пл. „Атанас Буров”. От 14.00 часа на 02.03.2019 г. до 21.00 часа на 03.03.2019 г. на северозападната дъга на пл. „Св. Ал. Невски“ между ул. „Оборище” и ул. „11-ти август” и да се закрият базарите за художествени произведения. От 07.00 часа до 12.30 часа на 03.03.2019 г. на паркинга на пл. „Николай Гяуров”. От 07.00 часа до 21.00 часа на 03.03.2019 г. на паркингите на пл. „Народно събрание”; на паркингите на пл. „Св. Александър Невски” и на ул. „Оборище” между ул. „Г.С. Раковски” и бул. „Васил Левски”. От 20.00 часа до приключване на мероприятието на 03.03.2019 г. ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Цар Освободител” между ул. „15-ти ноември” и ул. „Г.С.Раковски”, само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция” при СДВР.

comment 0
visibility 776
Район Искър

Бусманци посреща 3 март с празничен концерт

Националният празник 3 март се отбелязва подобаващо във всяко населено място в страната. Празничен концерт по този повод ще има и в с. Бусманци. Мястото за провеждане на концерта е Народно читалище „Елин Пелин“. Събитието ще се състои на 5 март от 19.00 ч. Програмата е организирана с активната намеса на малките възпитаници на ДГ 21 "Ежко Бежко". Свое участие ще имат и учениците от 65-о ОУ "Св. св. Кирил и Методий" и НЧ "Елин Пелин - 1926". Всички с ентусиазъм и много любов подготвят концерта и с вълнение очакват празничното представление.

comment 0
visibility 504

София отбелязва националния празник на Виетнам

Днес, 8 септември, от 19.00 ч. в зала „България“ ще се състои Виетнамско-български концерт на приятелството. Поводът за съвместният симфоничен концерт е националния празник на Виетнам, информира artsofia.bg. В концерта участие ще вземат Симфониета „София“, Гост – диригент - Ле Фи Фи /Виетнам/, солисти: Нгуен Тхе Зан - ерху и Нгуен Хай Фьонг – цитра. Ще бъдат изпълнени традиционни виетнамски произведения.

comment 0
visibility 576

На България отново са нужни будители!

Колко е важно духовното просвещение за един народ? Този въпрос често си задаваме когато дойде национален празник или бъдем силно потресени от нечия явна проява на неграмотност и простота. Днес честваме Деня на народните будители и евентуално можем да се замислим над това. А утре? Истината е, че наглед лесният и очевиден отговор поражда един по-труден и неприятен въпрос. Ако приемем, че образованието и просветата са от изключителна важност за бъдещето на нацията, трябва да се запитаме докъде сме стигнали в това отношение и дали изобщо сме на правилния път. Висшите ни учебни заведения непрекъснато бълват кадри и това дава основание на някои политици да ни обяснят, че видиш ли народът ни е изключително образован и начетен. На заден план остава факта, че в момента кандидат-студентите са по-малко от местата, които им се предлагат за получаване на необходимите дипломи. Съвсем неслучайно акцентирам на дипломите, защото те са се превърнали в самоцел, а не придобитите знания и умения. Правейки препратка към средните училище там забелязваме подобна тенденция, като оценките изглеждат единствено важни за учениците, които гледат с все по-празни погледи вече дигитализираната дъска. Ако изобщо погледнат в нея, предвид доста по-интересните неща, които се случват в социалните мрежи, достояние на повечето през модерния смартфон. Но за какво да виним децата, които просто следват модела на своите родители? Тяхното поведение е само следствие от това, на което са научени и свикнали. Преходът към добре развито информационно общество  промени цялостната концепция за образование. Глобалната мрежа даде много добри възможности за намиране на информация, успяваща да задоволи изначалното човешко любопитство. Но също така създаде безброй опции за губене на времето, всякакви развлечения и все по-малко търсене на ползотворна информация. Разбира се, проблемът не трябва да се разглежда на лудитско ниво, като омраза и опит да се спре техническият прогрес. Трябва обаче някои неща да бъдат разбрани на съзнателно ниво. По- конкретно това са всички произтичащи последствия  от "зомбирането", посредством непрекъснатото използване на технологиите. Образованиeто и просвещението на народа са в пряка зависимост с личното и кариерно развитие на всеки българин, както и икономиката на страната. Непрекъснато слушаме как България се подобрява в този или онзи икономически показател (брутен вътрешен продукт, покупателна способност на населението и т.н.), но в същото време виждаме как сме на опашката на Европа и останалите страни продължават да увеличават разликата спрямо нас. Но поддържаме заблудата, че вървим в правилната посока. Може би защото ни е страх да погледнем реалността или пък си самовнушаваме, че нищо не зависи от нас. Тук трябва да зададем въпроса- от кои нас и има ли въобще нас? Защото честваме национални празници заедно, поздравяваме се, но за всичко останало всеки се спасява поединично. Използвайки думата "българи" трябва да вложим някакво съдържание в нея. На България отново са нужни будители. Необходими са апостоли, които просто и разбираемо да покажат проблемите, които превръщат България в обезлюдяваща територия, с функционално неграмотно население. Будител може да бъде всеки, който пожелае да поеме отговорност върху собствената си съдба и действия, а с личния си пример и красноречие, да помогне на останалите да направят същото. Защото мантрата, че човек за човека е вълк си е чиста заблуда, с ясна цел-разделяй и владей. По презумпция човек за човека е брат и гледането в една посока е нещо нормално и естествено. Бъдете будители, поемете отговорност за собствената си съдба и за тази на страната си. Учете и се развивайте, защото за това възраст няма. Днешният празник не трябва да се разглежда само като поглед в миналото, но и като вяра и отговорност за бъдещето!

comment 0
visibility 415

Съединението на България-отговорност за бъдещите поколения

На този ден преди 132 години се осъществява Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Така е поправена отчасти една историческа несправедливост, наложена чрез Берлинския договор. Победата не е пълна, защото част от земите населени от българи, остават извън пределите на страната ни. Въпреки това успехът е много голям, защото е постигнат без подкрепата на Великите сили. Този акт показва готовността на всички българи да забравят различията си, в името на националния идеал.  В това число влизат, както обикновените хора от всички прослойки на обществото, така и политическия елит, начело с княз Александър I Батенберг и министър-председателя Петко Каравелов. С укази за обща мобилизация в Княжеството и свикване на народно събрание, те ясно демонстрират единство в позициите и пълен синхрон в действията си, поне за делото на Съединението. Няма да се спирам по-подробно на историческите събития, защото те са добре известни (или поне би трябвало) на всички българи. Искам да акцентирам по-скоро на отговорността на съвременните българи, която произтича от този подвиг на предците ни. Съединението на България е важна крачка към преследването на нашия национален идеал. В исторически план България често прави една кардинална грешка. Тя се касае до подценяването на дипломацията, като силно средство за преследване на националните интереси и стремежи.  С оръжие и дипломация се постига повече, отколкото само с оръжие. В 21 век България изглежда променена в доста отношения, но забравили ли сме националния си идеал? Навлизането на новите технологии сближи или отдалечи хората и в частност българите, живеещи в пределите на различни държави? Запазиха ли българското си самосъзнание тези хора? Тези въпроси нямат лесни отговори и би било твърде лекомислено да подценим важността им. Истината е. че съвременният мултикултуралистичен и глобализиран свят не се интересува от ничие национално самосъзнание, идеали  и дори език.  Капиталът и търговските взаимоотношения нямат национална принадлежност. Частните и корпоративни интереси стоят над тези на нациите. Това до някаква степен променя измеренията на националния идеал. Той вече не се съдържа само в събирането и обединението под един флаг на българите с общ език, култура, разбирания, история и традиции. В новия контекст на развитие на събитията,  можем вече да говорим  изобщо за съхраняването ни като нация. Икономическите реалности довеждат до продължаващо обезлюдяване и застаряване сред населението на България. Донякъде това е обосновано с по-добрите финансови възможности извън пределите на държавата ни, от друга с вътрешни проблеми-корупция, престъпност, шуробаджанащина и т.н. Факт е обаче, че населението на България намалява, а националното самосъзнание на хората често се изчерпва със статус в социалните мрежи, с кратка и несъстоятелна честитка на националните празници. Историята на България изобилства от военни подвизи, победи и постижения. Наш дълг и отговорност е да съхраним националните си идеали, които са в същността на българщината. Историческата памет трябва да бъде не само повод за гордост, но и предпоставка за бъдещето развитие на родината ни. Честит празник, българи! България е там, където има дори един българин. Всеки от нас е посланик на България, пазете я и я обичайте! Тодор Беленски