Тема: НДК

comment 0
visibility 146
паметник с лъвчето до НДК

Откриват спортна фотоизложба в градинката пред НДК

Фотоизложба „Спортът в София през годините“ ще бъде открита във вториник, 2 юни, в градинката пред НДК, съобщават от „София – европейска столица на спорта“. Откриването ще се състои в 12.30 ч. до паметника с лъвчето при алеята откъм Кравай. Ще бъдат представени 28 снимки на фоторепортера Иван Йочев. Снимките са запечетали най-вълнуващите мигове и личности, оставили своя следа в историята на столицата. Гости на събитието ще са кметът на София Йорданка Фандъкова, легендите на българския спорт Стефка Костадинова, Ваня Гешева, Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Петкана Макавеева, Васил Етрополски, Димитър Пенев, трите талантливи момичета - лица на „София – евростолица на спорта“ Християна Тодорова, Александра Фейгин и Йоана Илиева и др.

comment 0
visibility 653
НДК изгражда мултифункционална платформа на открито

НДК изгражда мултифункционална платформа на открито (СНИМКИ)

Националният дворец на културата в София изгражда първата по рода си мултифункционална платформа на открито, за да се запазят събитията от календара. "Платформа А6" ще започне да функционира от 1 юни. От днес започва монтажа на сцената на ефектно осветление. Сцената е 18 на 8 м, а в пространството има 500 седящи места при 50% запълненост и съобразяване с мерките срещу разпространението на COVID-19. Покритата платформата обхваща площ 1200 кв.м и е разположена в парка зад НДК, в непосредствена близост до вход А6.  Пространството е с отлично техническо оборудване и възможност за организиране на модулни сетове, както е осигурен и контролиран достъп. Това е  външно покрито мултифункционално пространство “Платформа А6”, което осигурява възможност за провеждането на събитие им при спазването на всички противоепидемични мерки. За трансформацията на пространство, съобразено с мерките срещу разпространението на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на НДК. ОТ там са предприети спешни мерки за адаптация на дейността си, трансформация на екипа и процесите. С новата платформа се създават условия на сигурност за посетители, артисти и партньори, с надеждата да се възобнови поетапно и изцяло дейността на НДК. Пространството издържа "теста" през 2019 г. като лятна културна сцена на открито. Сега пространството се надгражда и на това място ще се провеждат всякакъв тип събития, включително конгресно-конферентни прояви, срещи, семинари, уъркшопове, корпоративни събития и мн. др. "Платформа А6" ще подпомага и развитието на втора открита сцена – тази в подлеза пред входа на Театър Азарян, която също е част от проекта. “Платформа А6” разполага със сцена с размери 18х6 м., отлично техническо оборудване и възможност за организиране на модулни сетове, съобразени с необходимостите на събитията. Пространството позволява както контролиран, така и свободен достъп. Капацитетът му е от събития в най-ограничен кръг до събития до 360 места.  

comment 0
visibility 709
Дете на 6 години е пострадало при катастрофата до НДК

При катастрофата до НДК е пострадало дете на 6 години

При катастрофата, която стана по-рано днес под моста на НДК, има пострадал. Това е дете на 6 години, съобщават от Канал 3. Инцидентът е станал точно под "Моста на влюбените", на кръстовището на булевардите "България" и "Черни връх". Катастрофа под моста на НДК Сигналът за ПТП-то е подаден около 10:30 часа. На мястото е изпратена линейка. Детето е откарано в болница и след преглед е освободено.  

Реклама
comment 0
visibility 785
Катастрофа под моста на НДК

Катастрофа под моста на НДК

Катастрофа затруднява движението под моста на НДК. На място на инцидента има полицейски патрул и кола на "Пътна помощ", която да изтегли машините от сблъсъка, съобщават от БГНЕС. ПТП-то е станало точно под моста, където се пресичат бул. "България" и бул. "Черни връх" Към момента няма яснота има ли пострадали. Нанесени са материални щети по двата автомобила.

comment 0
visibility 1712
Четирите годишни времена

НДК излъчва запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена”

НДК ще зарадва публиката си със специален подарък за Великден – ще излъчи пълен запис на визуалния концерт „Четирите годишни времена” на Вивалди от програмата на Киномания 2019. Концертът ще бъде достъпен онлайн на 20 април, понеделник, от 21.00 ч. на страницата на НДК във Фейсбук. Концертът беше представен за пръв път в България на специална вечер под надслов „Нарисувай ми тъга”, посветена на световноизвестния български режисьор и артист Теодор Ушев. Сега концертът “Четирите годишни времена” ще зарадва публиката и онлайн, а в уюта на дома всеки ще може да съпреживее емоцията от това уникално произведение на изкуството, съчетало гениалната музика на Вивалди, изключителното изпълнение на музикантите от „Куарто ансамбъл” с ръководител Иван Пенчев и забележителните визуални импресии на четирима талантливи анимационни режисьори, сред които и българинът Теодор Ушев. Той е автор на  експерименталната анимация по музикалната част “Зима”. Останалите трима творци, пресъздали различните сезони, са: Анна Буданова от Русия - “Пролет”, Олга и Прит Парн от Естония - „Лято” и Атсуши Вада от Япония- “Есен”. Концертът съчетава звук и картина в едно, а синхронизацията между тях бе осъществена чрез софтуер, осигурен от японски технически екип, който долетя в София специално за реализиране на събитието. Събитието „Четирите годишни времена” е продукция на Токийския университет на изкуствата и бе реализирано в рамките на Киномания с подкрепата на Столична община.

comment 0
visibility 3590
Глобяват с 5000 лв. 19-годишен, драскал цинизми по НДК (СНИМКИ)

Глобяват с 5000 лв. 19-годишен, драскал цинизми по НДК (СНИМКИ)

Общински полиция залови 19-годишен да драска цинизми по фасадата на НДК. На нарушителя е съставен акт за административно нарушение. Очаква го глоба от 5000 лв., съобщават от Столичен инспекторат. В неделя младежът си е позволил да "рисува" по сградата със спрей. В близост до вход А3 драскачът е написал цинизми. Заловен е от служители на общинска полиция и на място веднага са извикани служители на Столичен инспекторат.. Според Наредба за управление на отпадъците, поддържането и опазването на чистотата на територията на Столична община, предвидените глоби за драскане са от 100 до 5000 лв. Заради бруталното деяние в условията на извънредно положение и ограничаване на движението, Столичен инспекторат ще наложи максимално предвидената санкция от 5000 лв. На съставения акт 19-годишният нарушител собственоръчно е написал: Извинявам се за делата си.  

comment 0
visibility 1222
Концертът на Richard Marx се отлага за 24 януари 2021

Концертът на Richard Marx се отлага за 24 януари 2021

Изключителният Ричард Маркс, на когото се наложи заради световната епидемия от COVID-19 да отложи европейското си турне тази пролет и съответно и изявата у нас на 28 март, ще пристигне у нас в началото на следващата година, съобщиха от Loud concerts. Американският изпълнител, текстописец и продуцент ще зарадва българските си фенове на 24 януари в зала 1 на НДК. Акустичното романтично пътешествие с вечните хитове на артиста, организирано от Loud Concerts, ще е част от пренасочената европейска обиколка на артиста, която ще стартира през ноември. Закупените билети от феновете за отложения концерт на 28 март в зала 1 на НДК, ще важат за новата дата – 24 януари 2021 година, без да е необходимо да бъдат презаверени. Продажбата на билети за новата дата стартира от днес, 23 март т. г. Цените на билетите не се променят и са от 40 до 110 лева, в зависимост от местоположението в зала 1 на НДК. Харизматичният Ричард Маркс, който с огромно съжаление отложи турнето си в Европа, обеща в изявлението си да се върне при феновете си. На 24 януари 2021 г. българските му почитатели ще имат шанса да споделят с него една специална романтична вечер с най-известните хитове на изпълнителя. 

comment 0
visibility 1294
нова кампания в интернет

НДК започва кампанията "Време за лично общуване с изкуството" в социалните мрежи

  НДК започва кампания за поддържане на активна връзка с аудиториите си по време на извънредната ситуация в страната, свързана с коронавируса. Проявата е под надслов „Време за лично общуване с изкуството“.    Кампанията се реализира на всички страници в социалните мрежи, управлявани от НДК, вкл. НДК, Театър Азарян, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, кино „Люмиер Лидл“, Литературен клуб „Перото“, Национален център за книгата, Киномания, Новогодишен музикален фестивал. Кампанията протича във Facebook и Instagram.   Целта e НДК да продължи да поддържа непрекъсната дигитална комуникация със своите зрители, партньори и клиенти, докато трае кризисната ситуация. Чрез кампанията екипът на НДК ще акцентира върху малко известни факти от историята и дейността на двореца през годините, ще припомня моменти от емблематични културни и конгресно-конферентни събития и по този начин ще подготвя аудиторията си за предстоящата догодина 40-годишнина от създаването на най-големия културен и конгресно-конферентен център в Югоизточна Европа.   В същото време от екипа на НДК вярват, че припомнените факти ще влияят позитивно на настроението на хората в трудната ситуация и ще поддържат усещането ни за взаимност и свързаност.     --            

comment 0
visibility 637
Осветяват НДК

Осветяват НДК в знак на солидарност с болните от коронавирус

Сградата на НДК ще бъде осветена от днес за неопределено време в цветовете на българското и европейското знаме, съобщава БНР. Това се прави, за да се изрази съпричастност с всички засегнати от коронавируса във всички европейски държави. Инициаторите целят да въздействат ободряващо върху хората. Да предизвика чувство за взаимност и да поддържа българския дух.

comment 0
visibility 1038
Билетен център на НДК

НДК отлага всички събития, касите ще работят за презаверяване на билети

Коронавирусът отложи десетки постановки, събития и мероприятия в НДК, а също и във ФКЦ Варна. Заради заповедта на Министъра на здравеопазването за превенция срещу епидемията Националният дворец на културата създава организация за преустановяване посещенията на културните мероприятия. От 8 март т. г. до второ нареждане се отлагат събитията във всички зали и пространства, управлявани от НДК. В това число са и Театър Азарян, ДНК-пространство на съвременен танц и пърформанс, Артгалерия, кино „Люмиер Лидл”, Литературен клуб „Перото”, както и Нов театър и зала „В парка” в сградата на Малкото НДК, съобщиха от централния офис на Двореца на културата в София. Закупените билети ще важат за новите дати без презаверка.  Отлагането на всички културни събития е валидно и за територията на ФКЦ Варна. Билетният и Информационен център на НДК продължават да работят. НДК подкрепя превантивните мерки на Министерски съвет и на Националния щаб за борба с короновируса, тъй като за нас здравето и сигурността на нашите зрители, клиенти и партньори са от първостепенно значение. През различните събития в отделните зали и пространства на НДК ежедневно преминават между 300 и 5700 човека, които не трябва да бъдат излагани на риск, коментират от НДК. Ръководството на Двореца разчита на разбиране и отговорност от страна на публиката и търговски партньори да се съобразят с въведената мярка. Междувременно екипът на НДК ще положи необходимите усилия събитията от редовната програма да се пренасочат за следващи дати, за които закупените билети ще важат. За събития, които не са организирани от НДК,  зрителите могат да се обръщат за повече информация към организаторите на съответните събития. За допълнителни подробности да се следи сайтът ndk.bg и в социалните мрежи. В НДК се провеждат два типа събития – такива, които НДК продуцира и е в състояние да вземе решения как да процедира във връзка с превантивните мерки срещу коронавируса, както и такива, които са организирани от външни оператори на културни събития. Решенията за тях се взимат изцяло от външните организатори. НДК е отправил запитване към всички външни организатори, които се налага да не проведат събитията си и им е предложил дати за пренасочване. Очакваме точна информация от тях как ще процедират. Получената информация ще бъде актуализирана своевременно на сайта на НДК, но препоръчваме на зрителите да следят също и сайтовете на съответните организатори, обясниха от НДК.  

comment 0
visibility 1050
джаз фестивал

Джаз фестивал до НДК събира пари за деца без родителска грижа

Благотворителен еднодневен джаз фестивал ще оживи духа на столицата на 4 април 2020 г. Мястото е сцена “В парка” (НДК, над кино “Люмиер”). Проявата е кръстена "Един джаз ден". Тогава едни от най-утвърдените ни джаз изпълнители - музикантите от  Брас Асоциация, суингърите от Lindy Hop, Весела Морова и други ще застанат рамо до рамо с деца - певчески таланти от училище за певци D Stars.   Заедно те ще покажат на жителите и гостите на столицата, че джазът освен многопластов и сериозен,  е разнообразен и привлекателен жанр за всички възрасти.  Наред с това, организаторите се посвещават на каузата да направят изкуството достъпно и за малчуганите от най-уязвимите групи, като дарят 30% от прихода на събитието към фондация “За нашите деца”, подкрепяща деца лишени от родителска грижа.   В пъстрата и доста интересна целодневната програма ще вземат участие над 100 изпълнители - любители и професионалисти, в рамките на четири концерта (три жанрово разделени и един гала), три работилници за музика и танц (скат, суинг, африкански ритми) изпълнения на живо от най-младите таланти и най-очакваните гости -  обичаните джазмени от Брас Асоциация и за най-парти настроените - заключително DJ парти.   Билетите за “Един джаз ден” вече са налични онлайн  на Ticketportal.bg като желаещите могат да избират между целодневен пропуск (11:00 - 00:00 ч)  и такъв само за вечерната програма (20:00 - 00:00 ч)    

comment 0
visibility 996
Театър Азарян

Спектакълът "Момчетата на Коко" отбелязва рождението на Крикор Азарян в НДК

Със спектакъла „Момчетата на Коко“ Театър Азарян към Национален дворец на културата и Фондация „Проф. Крикор Азарян“ ще отбележат рождението на големия режисьор. Той ще се състои на 15 март (неделя) от 19:00 часа на сцената на театъра, носещ неговото име. Режисьор на спектакъла, специално посветен на проф. Крикор Азарян, е неговият студент Йордан Славейков. Визуалната среда е поверена в ръцете на Юлиана Войкова-Найман. Билети за „Момчетата на Коко“ могат да бъдат закупени от касите на Билетен център – НДК или онлайн на tickets.ndk.bg.     "Момчетата" на Коко Азарян са отбор от великолепни актриси, всички до една, негови студентки – Албена Колева, Александра Василева, Анастасия Ингилизова, Ева Тепавичарова, Ива Тодорова, Касиел Ноа Ашер, Красимира Кузманова, Койна Русева, Лилия Маравиля, Лиза Шопова, Людмила Сланева, Мелита Софрониоска, Невена Бозукова, Николета Малчева, Ралица Ковачева-Бежан, Рени Врангова, Силвана Пишимарова, Стефка Янорова, Христина Караиванова и др.   Спектакълът ще направи публиката свидетел на едни от първите срещи между актрисите и техния професор. „Иска ни се с „Момчетата на Коко“ да дадем контекст на първите отношения. Не просто актрисите да разкажат неща, които не са се случвали, а да представят техните собствени професионални отношения като започнат от самото начало – от кандидатстудентските изпити, след това от работата си върху дипломни и професионални спектакли“, споделя режисьорът Йордан Славейков.   Ако искате да разберете защо проф. Крикор Азарян е наричал така своите студентки, елате да отпразнувате с тях рождения му ден. Ще се уверите, че не само могат да играят в драматични или комедийни представления. Те могат също да пеят, да танцуват, да рецитират, да пият, да свирят, да плачат, да обичат. Наужким и наистина. Те са ви приготвили високоволтов коктейл от театър, спомени, музика и пеене на живо.    

comment 0
visibility 981
Михаил Билалов, моноспектакъл

Михаил Билалов отново в ролята на мафиот- този път в зала 3 на НДК

След култовата си роля на мафиота Джаро в сериала „Под прикритие“ Михаил Билалов се превъплъщава в нов герой от ъндърграунда. Актьорът влиза в ролята на ексцентричен подземен бос в първия си комедиен моноспектакъл „Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър“. Премиерата е на 15 май в зала 3 на НДК от 20:00 часа.   Въоръжен с черно чувство за хумор и лафове-куршуми, героят на Билалов анализира бурния си живот извън закона и прави аутопсия на объркания съвременен свят. Режисьор на представлението е Лиза Шопова („Всичко или нищо“), автор на текста е Ваня Николова („Под прикритие“, „Връзки“), а специално място на сцената заема „Ангел Заберски бенд“.Билетите за „Бум-Бум. Малка нощна музика за мафиот и оркестър“ вече са в продажба на касите на Билетния център на НДК и онлайн на tickets.ndk.bg.   За разлика от страховития Джаро, новият герой на Билалов няма да стреля с пистолет, а със самоубийствена ирония, категорични са създателите на спектакъла.   Още в първите минути от представлението публиката става част от 50 годишния юбилей на ексцентричния мафиот. Но вместо да си поръча стриптийзьорки с лачени ботуши, той решава да си направи необичаен подарък, като си наеме джаз бенд. С голямата си уста и в компанията на личния си оркестър, героят на Билалов минава като товарен влак през спомените за 90-те, за да се блъсне челно в днешните проблеми на улицата – от престъпността и неволите на богатството до секса и обърканите роли на мъжете и жените. „Сега момчетата си лягат с нощен крем за лице, а навремето си лягахме с пистолет под възглавницата. На какво прилича днешната престъпност? Накъде отива този свят, мамка му?“, поклаща глава той.   „В началото героят ми си припомня с усмивка 90-те, които си бяха Джурасик парк за престъпници, само за да разбере как се е завъртял светът днес. Какво си е отишло и какво е останало на дъното на бутилката. Но за негово съжаление, не само че нищо не си е отишло, ами и всичко е с краката нагоре. В този смисъл спектакълът наистина е смях през сълзи“, казва Михаил Билалов.      

comment 0
visibility 1084
солистите на Болшой театър

От 50 до 160 лева билети за солистите на Болшой театър в НДК

Водещи артисти от най-големия руски театър за опера и балет в света - Болшой, ще пристигнат за първи път в София на 13 ноември 2020 за един незабравим гала спектакъл в зала 1 на НДК. Билетите за бляскавия гала спектакъл тръгват в продажба от утре (26 февруари 2020) в 10:00 часа, в мрежата на Eventim  Билетен център НДК  на цени между 50 и 160 лв. Първите 500 билета от всички ценови категории са с 10% отстъпка.   Солистите на Болшой, водени от световноизвестните оперни певци Елена Зеленская (сопрано), Светлана Шилова (мецо сопрано), Андрей Григориев (баритон), Роман Муравицки (тенор), Олга Йонова (сопрано) , Ярослав Абаимов (тенор), ще очароват ценителите с изключителното си певческо майсторство и въздействащи образи от най-обичаните класически заглавия. Всички те впечатляват с богатата си биография на най-престижните роли по световните оперни сцени.   Звездната плеяда руски гласове ще зарадва българската  публика с най-добрите произведения на Верди, Пучини, Гуно, Чайковски, Офенбах и Моцарт. Ще прозвучат фрагменти от най-популярните опери в световен мащаб: Тоска, Травиата, Турандот, Бохем, Риголето, Кармен.   

comment 0
visibility 2117
НДК

Работилници и консултации на Форум за родители в НДК

Първи семеен форум за родители ще бъде организиран в НДК на 22 февруари. Форумът предлага консултации за бъдещи и настоящи родителите по въпроси, свързани с бременността и здравето, възпитанието и образованието на децата, както и кариерното развитие на родителите, посочват организаторите, цитирани от БНР.   Всички посетители ще имат достъп до практически работилници и консултации. Предвидени са и забавления за на най-малките посетители - работилнички, кът за четене, научно шоу, предизвикателство за търсене на съкровища с награди, както и безплатни професионални детегледачки, уточняват организаторите от Академия за родители.    

comment 0
visibility 510
Стройко 2020

Класическо синьо сменя живия корал в обзавеждането за 2020 г.

Модата властва и в домовете ни и тази година класическо синьо 19-4052 е кодът на модерния цвят за 2020 година, според цветовия законодател – института Pantone. Синьото сменя живия корал, който властваше през 2019 година. Повече от 20 години Color of the Year на Pantone влияе върху множество индустрии, най-вече модата на обзавеждане и индустриалния дизайн. Институтът Pantone залага на простота и елегантност в цветовете, а в обзавеждането се търси баланс между функционалност и собствен почерк през новата година. Всички тези новости в обзавеждане, интериор, архитектура, енергоспестяващи жилища и използавнето на високите технологии в тях могат да се открият и видят на предстоящото изложение Стройко 2020. Единственото българско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане, където изложители и посетители сверяват часовника за новите тенденции в обзавеждането тази година е от 25 до 29 март 2020 година в НДК. Classic Blue 19-4052 според експертите на Pantone е вдъхващ спокойствие, увереност и желание на свързаност. Синьото поставя стабилна основа, върху която да се надгражда, прекрачвайки прага на нова ера. Носи успокоението на свечеряващото се небе, усещане за мир, предлага убежище. В 53-ото изложение Стройко 2020 се обединяват всички иновации за хармонично развитие между хората, техните жилища и средата, в която живеят, представяйки един пълен цикъл на устойчиво взаимодейсвие със зелените технологии и иновации. В обзавеждане 2020 година тенденцията е да се съчетаят минималистичния функционален дизайн и индивидуалното разбиране за уют и комфорт, като се насърчава еклектиката, търсенето на необичайни комбинации от различни стилове и епохи. Всеки детайл в дома може да носи духа на различна епоха и да има свой собствен характер и история. Cимeтpиятa e в деликатен баланс с изoбилиeтo. Премерено и с вкус, всеки стар фотьол, зареден със спомени и преживявания, може да намери място до "умната" ни камина, която пусаме през телефона си на път за вкъщи. Ръчно изработеният дървен скрин може красиво до допълни кухненския остров с високотехнологично антибактериално покрите, например. Бабините дантели, могат да омекотят канапетата с нано-текстил. И през 2020 година скандинавския стил, основан на минимализма и функционалността, остава доминираща. Концепцията му обаче се персонализира, като се допълва от топли нюанси, плавни преходи и предпазливо зониране. Класическото отворено пространство отстъпва място на леки прегради, създаващи уютен домашен интериор. Насърчават се комбинациите на модерно със старо.

comment 0
visibility 688
Детски център

Събират 200 000 лв за център за деца с онкохематологични заболявания

200 000 лв не достигат за изграждането на изграждането на център за деца, страдащи от онкохематологични заболявания в с. Опицвет до София, съобщава БТВ. Това ще бъде единствения по рода си център на Балканския полуостров и 8-ми я в света и целта е центъра да бъде готов за Деня на детето. В центъра децата ще забравят за своите заболявания. В него ще се прилагат различни терапии, помагащи на децата да се върнат в обществото и да станат уверени. С техническата подготовка на центъра се е заел инж. Пламен Белчев. Центърът ще има плувен басейн, спортен център. Вече има засадени 200 овощни дръвчета още преди две години. Има дарения и европейски център, но още 200 000 лв не достигат за довършването на проекта. Благотворителна инициатива за събиране на средствата ще се проведе днес, 15 февруари, в НДК. Там известна школа по грим ще гримира и е събира средства за детския център. Основната цел е центърът да е готов за Деня на детето.

comment 0
visibility 2451
пожарникари

Награждават най-добрите пожарникари за 2019 година в НДК

Най-добрите пожарникари за изминалата година ще бъдат наградени на церемония утре, 7 февруари от 11 часа в Зала 6 на Националния дворец на културата.  Призовете ще бъда раздадени на събитието „Пожарникар на годината” – 2019.   За 25-та поредна година в рамките на конкурса ще бъдат излъчени комплексен победител и победители за основните направления на дейност - пожарогасене и спасителна дейност, държавен контрол и превантивна дейност.    

comment 0
visibility 410
спомен НЛО

„Спомен НЛО” събира млади и стари в НДК

Един колкото носталгичен, толкова и модерен спектакъл ще събере утре млади и не толкова млади в зала 1 на НДК. Става дума за събитието "Спомен НЛО".    От 20 часа ще се върнем в 90-те години с Георги Мамалев, Камен Воденичаров, Тончо Токмакчиев, Антон Радичев и други популярни актьори, свързани с известната музикална група и култово телевизионно предаване.Това съобщават от Дирекция "Култура" на Столична община.    Сценарист на концерт-спектакъла е Димитър Стоянович, режисьор - Лъчезар Аврамов. Спомените идват с музиката на Стефан Димитров и стиховете на Живко Колев и Недялко Йорданов.    

comment 0
visibility 424
Коледен концерт на детския радиохор

Разпродадени са билетите за коледния концерт "Бяла Коледа"

Билетите за концерта "Бяла Коледа" на детският радиохор на БНР са разпродадени. Добрата новина съобщава диригентът  Венеция Караманова пред БНР. Празничният концерт е на 19 декември от 19.00 часа в кино "Люмиер" и ечаст от Новогодишния музикален фестивал на НДК. "При детските състави ние не може да представяме всяка година нови произведения, но ние представяме нови певци, нови солисти и музиката, макар и позната, защото винаги ще прозвучи и “Тиха нощ”, и “Фелиз навидад”, но ще бъде изпълнено от други солисти или от други деца. Обновяваме съставите и представяме поредните таланти. Мога да кажа, че гласове към бъдещето се коват в Детския радиохор", коментира Караманова. "Бяла Коледа" е в две части, като първата е само от български композитори. ще бъдат представени обработени коледни песни на Ангел Букорешлиев и традиционни детски песни. Втората част е от произведения на европейски композитори.

comment 0
visibility 1070
Новогодишен бал

Музикалният театър кани на Новогодишен оперетен бал в НДК

Ако нямате планове за дните около Нова година, може да отидете на Новогодишен оперетен бал в зала 1 на НДК на Музикалния театър. Станалото вече традиционно събитие ще бъде на 28 декември от 19:00 часа. Ценителите ще се насладят на най-популярните и обичани арии, дуети и ансамбли от класическата оперета. Тази година те са разделени в четири отделни блока, в които ще видим най-доброто от Калман, Лехар, Офенбах и Щраус. На сцената в целия се блясък ще излязат солистите, хорът, балетът и оркестърът на Музикалния театър с диригент Юли Дамянов.   Декорът на концерта –спектакъл ще е пищна бална зала с разположена в средата огромна коледна елха. Като на всеки бал и тук ще се танцуват прочутите валсове на Щраус и Лехар, темпераментният чардаш на Калман и вечно младия и завладяващ кан кан на Офенбах.   И тази година в Новогодишния оперетен бал участват децата от балетна школа „Проф. Драгулева- Луканов”. Те ще зарадват публиката със свое изпълнение на „Валс на снежинките” от балета „Лешникотрошачката”.   „Оперетното изкуство е празнично изкуство и затова нашият концерт-спектакъл ще бъде между Коледната и Новогодишната нощ – на 28-ми декември. Това са най-празничните дни в годината, а оперетата, както знаят нейните почитатели, е най-празничният музикално- театрален жанр” – казва проф. Светозар Донев, режисьор на Новогодишния оперетен бал в зала 1 на НДК.   Билетите са в продажба на касите на Националния дворец на културата, както и на www.tickets.ndk.bg и в www.eventim.bg    

comment 0
visibility 1702
Сандра

Сандра и плеяда диско звезди с грандиозен концерт в София

Известната диско изпълнителка от 80-те Сандра споделя в интервю пред БТВ, че е щастлива да е в София и да пее за своите фенове. Концертът ще е в петък, 13 декември, в зала 1 на НДК. Останалите участници са Прешъс Уилсън и Шейла Боник. България ще бъде достойно представена от братя Аргирови. Сандра има чудесни впечатления от предишно гостуване и смята, че ще се получи чудесен купон.

comment 0
visibility 429
забранено паркирането

Мобилна книжарница на Хеликон спира при НДК

Заради мобилна книжарница край НДК се налага промяна в организацията на движение в района, съобщават от Пресцентъра на Столична община. От 8.00 часа на 13 декември до 20.00 часа на 15 декември ще бъде забранен престоят и паркирането на автомобили на бул. „Витоша“, близо до пилоните на НДК- 2 паркоместа. На тези паркоместа ще бъде разположена Мобилна книжарница на издателство Хеликон.