Тема: омбудсман

comment 0
visibility 200
Мая Манолова

Манолова държи на коректността, подава оставка в 15.30 ч.

Мая Манолова държала на коректността и затова ще подаде оставка от поста на национален омбудсман. Това ще стане днес в 15.30 ч., когато тя ще депозира оставката си в деловодството на Народно Събрания, съобщиха от пресцентъра. Снощи тя обяви, че можело да излезе в неплатен отпуск, но за да е коректна ще напусне, за да влезе на чисто в предизборната битка за кмет на София. Кандидатурата ѝ беше издигната преди три дни от инициативен комитет. На 11 септември, когато светът чества 18 години от терористичиня акт и рухването на Кулите в Ню Йорк, БСП София ще решават дали да подкрепят Мая Манолова или да се борят за Столична община със собствен кандидат. Засега прогнозите сочат, че ще подкрепят бившия зам.-председател на Народно събрание, тъй като вече са си извадили поуките от предишните избори, когато кандидат на БСП бе политологът и социолог Михаил Мирчев.

comment 0
visibility 912
Мая Манолова

Мая Манолова: Някой много се притеснява от моята кандидатура за кмет на София

Решението ще бъде мое. Опитите да бъда сплашена няма да успеят. Някой много се притеснява от моята кандидатура. Не съм изплашена от атаките и не се страхувам. Решенията ги вземам аз, не под натиск. Това заяви пред Нова телевизия националният омбудсман Мая Манолова за кандидатурата си за кмет на София. "Управляващите всеки ден демонстрират неуважение и пренебрежение към работата ми да защитя гражданите. Моето решение ще взема на базата на отношението на гражданите към мен. Ако се кандидатирам ще го направя само и единствено от граждански позиции с подкрепата на гражданите. Имах над 200 номинации за президент, да ви приличам на Румен Радев", попита Манолова. Тя смята, че още е рано да потвърди кандидатурата си столичен кмет, тъй като все още нямало официално заявени кандидати. Манолова поздрави първият и засега единствен кандидат Борис Бонев от Спаси София. Преди повече от месец лидерът на столичните социалисти Колян Паргов официално заяви, че ще подкрепят кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София. Дали официално или неофициално Манолова вече се измерва от социолозите като кандидат за кмет на София.    

comment 0
visibility 656
Света Неделя

Деца ще боядисат 1 000 великденски яйца на пл. „Света Неделя“

На Велики четвъртък над 200 деца от 4 столични детски градини и 8 училища ще боядисат 1000 великденски яйца на пл. „Света Неделя“. Инициативата е организирана от институцията на омбудсмана, съвместно с Българската православна църква. Събитието е част и от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“. Боите, с които малчуганите ще рисуват по яйцата, са дарени от каузата „Спаси икона“, чрез която ученици от неделните училища помагат на свои онкоболни връстници. Голямото боядисване ще започне в 10:30 часа, а от 11.30 часа храма с благословението на белоградчишкия епископ Поликарп ще потегли литийно шествие, водено от свещенослужители на Софийската епархия, в което децата ще занесат шарените яйца в социалната кухня в двора на столичния храм „Св. Св. Кирил и Методий“ на ул. „Георг Вашингтон“ № 47. Там те ще бъдат раздадени на социално слабите и възрастни хора.  

Реклама
comment 0
visibility 801
ТЕЦ ИЗТОК

“Топлофикация София” е събрала от столичани 4,2 млн. лв. за юристите си

Близо 4,2 млн. лв. са събрали от гражданите Топлофикация София за допълнителни възнаграждения за юристите си. Парите са от начисляване на такса за юридически услуги на некоректните си длъжници. Минималният размер на таксата е 300 лв. От дружеството изнесоха детайлна информация за събраните средства и разходите, които са направили. За 2015 г. "Топлофикация София" е начислила над 4,2 млн. лв. за юридически такси при съдебни, изпълнителни и заповедни производства. От тази сума обаче реално са събрани малко над 2,23 млн. лева. Те са осчетоводени като “приходи от други продажби”. Юристите на дружеството са получили като хонорари за 269 290 лева. От тях стимулите за добре свършена работа са стойност 11 000 лева. "Топлофикация" е наела и външни юристи за по-трудните дела, за фирми. За 2015-та от дружеството за събрани близо 142 млн. лева дългове от фирми.На служителите са били изплатени и средства по СБКО в размер на 76 554, 82 лв. за работно облекло и очила 3 550, 54 лв.". Според доклад на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (АДФИ) обаче данните изнесени от "Топлофикация" се разминават съобщи днес Мая Манолова. Тя даде пример за наетите юрисконсулти, които според дружеството са 19 средно месечно а според „Държавна финансова инспекция“ 54.  Според същия доклад за 2014 и 2015 г. в дружеството са работили 54 юристконсулта месечно или по 54 души, най-много са работели през месеците май и юни 67 души, които взели възнаграждение в размер на 789 хил. лв., или близо 800 хил. лв“, отбеляза още Манолова. Според нея всички тези средства се плащат от абонатите в чийто сметки са зачислени. Тя ще настоява от „Държавна финансова инспекция“ да направят пълна проверка на заведените от "Топлофикация" дела за периода от 2015 до 2018г. Близо три години от общинското дружество отказваха да отговорят на Мая Манолова за какво са похарчени парите, събрани от заведени дела срещу 21 000 абонати. В края на миналия месец Административният съд задължи "Топлофикация" да отговори на въпросите на омбудсмана.  Манолова е зададе общо 10 въпроса към изпълнителния директор на "Топлофикация София" Георги Беловски.

comment 0
visibility 625
Топлофикация София

"Топлофикация - София" отговори на въпросите на омбудсмана

Топлофикация София отговори на въпросите на омбудсмана Мая Манолова събираните възнаграждения от юрисконсулти през 2015 г. Близо три години от дружеството отказваха да отговорят за какво са похарчени парите, събрани от заведени дела срещу 21 000 абонати. В края на миналия месец Административният съд задължи "Топлофикация" да отговори на въпросите на омбудсмана. В производствата от дружеството са поискали по минимум 300 лева пред съда, 350 лева пред частен съдебен изпълнител и 300 лева по исково производство.  Манолова е задала общо 10 въпроса към изпълнителния директор на "Топлофикация София" Георги Беловски.

comment 0
visibility 339
Храна за социално слабите

Бедни хора получиха храна от златните момичета и омбудсманът

Социална кухня „Не хаби – дари“ откриха Златните момичета от Националния ансамбъл по художествена гимнастика, заедно с омбудсмана Мая Манолова в двора на православен храм „Св. Св. Кирил и Методий", съобщиха от кабинета на омбудсмана. Кампанията е подкрепена от БЧК и благословена от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Насочена е към социално слаби хора, като основната й цел е и в най-студените зимни дни да получат топъл обяд. Те получават храната си от специално изградено за тази цел уютно място в двора на храма. Менюто включва хляб, супа, кофичка кисело мляко и плод като е съобразено с постите на Българската православна църква. Храната е прясна и се приготвя всеки ден с продукти, дарени от големите търговски вериги.

comment 0
visibility 1885

Мизерия и миризма в килията на Иванчева и Петрова на "Векилски" (СНИМКИ)

Националният омбудсман Мая Манолова направи проверка на условията, при които живеят арестуваната кметица на Младост Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Тя изпрати екип, които бе допуснат да снима килията на ул. "Майор Векилски", където двете дами са седми месец. Проверката е четвърта поред след жалба до Мая Манолова и тя бе извършена от екип на Националния превантивен механизъм - дирекция към институцията на омбудсмана, която наблюдава местата за лишаване от свобода. Иванчева и Петрова бяха арестувани зрелищно през април т. г. на бул. "Левски" пред ММС. В служебния автомобил, с който се движеха бяха открити 50 000 евро. Двете са подсъдими за взимане на подкуп. Задържаните лиза са поставени при лоши санитарно-битови условия, липсва достатъчно естествена светлина и свеж въздух. А от направения ремонт няма и помен. Проверката е направена преди 2 дни, а днес националният омбудсман Мая Манолова е изпратила и препоръките към министъра на правосъдието Цецка Цачева за приемане на конкретни мерки и действия. От Националния превантивен механизъм установяват още, е в килията стените са влажни с мокри петна от течове на канализационната система. Мазилката е олющена и пада и двете арестантки нямат естествена светлина и свеж въздух. Светлината е ограничена от поставените непрозрачни армирани стъкла. „Препоръчвам да бъде извършен повторен ремонт на спалното помещение и преградата, отделяща тоалетната да бъде изградена изцяло. С оглед на изискуемия минимум от 4 кв. м., препоръчвам капацитетът на стаята да бъде намален на 3 лица и едно от леглата да бъде премахнато. Също така да бъде предоставена възможност за достъп до свеж въздух и естествена светлина в спалните помещения. Отново отправям препоръка на основание чл.46 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража за закриване или преместване на Затвора - гр. София“,  пише Манолова до Цецка Цачева.

comment 0
visibility 421

Мая Манолова занапред ще се занимава с "Топлофикация София"

"Бяла книга" събира хорските проблеми от последните три години. Това стана ясно днес, когато националния омбудсман Мая Манолова чества три години от встъпването си в длъжност. Като най-приоритетен проблем Манолова посочва заведените дела през 2015 г. от столичната Топлофикация срещу граждани. Манолова се похвали с близо 100 000 българи, които са потърсили съдействието й от 2015-та година до днес. Освен "Топлофикация" Манолова си поставя и други цели свързани с колекторските фирми и фирмите за бързи кредити. От 2015 г. до момента това е поредна закана на Манолова, че ще се справи с проблемите на столичното дружество "Топлофикация".

comment 0
visibility 633

Общинският омбудсман отваря приемни за село Волуяк и Мрамор

Общественият посредник на Столична община Лилия Христова ще отиде на крака в селата Волуяк и Мрамор. Там тя ще има приемна за местните жители. Обявата за срещата е публикувана на страницата на район "Връбница". За четвърта поредна година Лилия Христова прави изнесени приемни за улеснение на жителите на Столична община. На 4 октомври т. г. от 9.30 ч. до 10.30 ч. хората ще си излеят болката от на дминистративните несправедливости. Желаещите не е необходимо да се записват предварително. Пред омбудсмана на Столична община хората могат да се жалват за нарушаване на изискванията за законосъобразност и правилност на административните актове, за неспазване на процедури за издаване на административни актове, както и за предоставяне на невярна или недостатъчна информация за упражняване на правата и задълженията на гражданите. От 11 до 12 часа, на 4 октомври т. г. пък Лилия Христова ще има приемна и село Мрамор. На следващия ден - 5 октомври т. г. общинският омбудсман ще приема граждани в сградата на район "Връбница" от 10.30 ч. до 12.30 ч. Ето и графикът на столичния омбудсман за изнесените приемни ТУК.