Тема: онлайн

comment 0
visibility 388
Националната библиотека отбелязва 24 май с онлайн среща с акад. Антон Донче

Националната библиотека отбелязва 24 май с онлайн среща с акад. Антон Дончев

Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" е подготвила интересни онлайн събития, с които ще отбележи утрешния 24 май. Празникът на славянската писменост и култура ще започне с поднасяне на цветя от служители на библиотеката на паметника на светите братя Кирил и Методий. След това идват интересни онлайн събития: Виртуална изложба „Иван Вазов в Националната библиотека": Документи и свидетелства за живота и дейността на Иван Вазов от фондовете на отделите „Български исторически архив“ и „Ръкописи и старопечатни книги“. Изложбата се посвещава на неговата 170 годишнина. Онлайн поредица „Перли в Короната”, в която разказваме любопитни и занимателни истории за документи, притежание на Националната библиотека, на 24 май ще разкажем за Хърватски глаголически молитвеник; Онлайн рубрика „Духът на словото” - поредица от всекидневни виртуални срещи с изтъкнати български поети и писатели. На 24 май акад. Антон Дончев ще отправи послание – защо е важно да се чете; Международни инициативи, посветени на празника:Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” гостува в Подгорица, Черна гора с изложбата на НБКМ "Книги, посоки, публики". Официално откриване на 25 май в заседателната зала на Община Подгорица. Изложбата представя знакови документи от фондовете на Библиотеката. Събитието се организира под патронажа на Н.Пр. Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Черна гора и Иван Вукович, кмет на Подгорица.

comment 0
visibility 727
От догодина: Приемът в първи клас в София- онлайн

От март догодина: Приемът в първи клас в София- онлайн

Столичната община ще разработи информационна електронна система за записване на децата в първи клас. До месец ще бъде обявена обществената поръчка, а очакванията са изцяло новата система да бъде готова през март 2021г.  Това съобщи зам.-кметът по дигитализация на града Владимир Данаилов, който заедно с общинските съветници Христиан Петров и Николай Стойнев представиха проекти за дигитална трансформация на столицата. За събитието разказват от "Монитор".   Данаилов заяви, че в последните години за първи клас кандидатстват около 10-11 хиляди деца в 167 училища, като родителите ходят отделно във всяко школо. "Новата система ще дава възможност да се кандидатства в няколко училища едновременно, класирането ще става автоматично по критерии, ще има прозрачен и контролиран прием", обясни зам.-кметът.   Той разказа още, че при прием на детето автоматично ще става записването. По този начин отпада удостоверението от родителите, а информацията ще се набавя по служебен път.   

comment 0
visibility 694
Пазаруването онлайн доведе до сериозно търсене на складови бази в София

Пазаруването онлайн доведе до сериозно търсене на складови бази в София

Ограничителните мерки, въведени в България заради коронавируса, затварянето на много от физическите магазини и нуждата от социална дистанция, доведоха до ръст на онлайн търговията. Това от своя страна е довело до нуждата от нови складови бази за куриерските фирми и търговците с онлайн магазини. В резултат се засилва интересът към складови площи до 1000-2000 кв. м в рамките на София, показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton,цитирани от economic.bg.   „В трудни моменти и постоянно променящи се пазарни обстоятелства компаниите търсят все повече услугите на логистични компании, които намаляват оперативните разходи, увеличават ефекта на синергията и носят икономия от мащаба. Предвид намалелите физически продажби, оптимизирането на разходите за транспорт и логистика става все по-ключово за търговските компании. Устойчивият темп на развитие на електронната търговия и куриерски услуги е основен двигател на търсенето на складови площи“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.   По данни на компанията, търсенето на складови площи е провокирано от онлайн продажбите, но пазарът на логистични площи в София регистрира слаба активност в началото на 2020 г. Макар за сегмента 2019-а да завърши с голям обем завършено строителство и висока наемна активност, последиците от COVID-19 кризата дадоха негативно отражение. За първите три месеца общото усвояване се движи около 9 500 кв. м, включвайки няколко договора за наем и завършването на малки проекти за собствено ползване.   Наемните нива на логистичните площи остават стабилни – в София са 3.8 евро/ кв. м за по-големи обекти и 4.2-4.4 евро/кв. м за средни по големина помещения. Делът на свободните площи е около 2%, като не се очаква значителна промяна по този показател в краткосрочен план. Според експертите на Cushman & Wakefield Forton доходността от инвестициите в сегмента вероятно ще намалее леко през следващите тримесечия.    

Реклама
comment 0
visibility 653
Младежкият театър  пуска четвърти безплатен онлайн спектакъл

Младежкият театър пуска четвърти безплатен онлайн спектакъл

Младежкият театър "Николай Бинев" продължава с хубавите изненади за българската театрална публика, обявявайки поредното напълно безплатно онлайн излъчване на спектакъл от репертоара си. От 19:00 ч. тази вечер ще бъде излъчен спектакълът „Кухнята“ на Арнълд Уескър. Заглавие, което е оставило огромна следа в историята на театъра. Пиесата е поставена през 1973 г. от Николай Люцканов, а 42 години по-късно тя отново се качва на сцената на театъра под режисурата на Владимир Люцканов. „Кухнята“ ще бъде четвъртият спектакъл на Младежки театър "Николай Бинев", който ще бъде излъчен онлайн напълно безплатно. Над 20 хиляди души вече гледаха „Три сестри“, реж. Крикор Азарян, „Кола Брьонон“, реж. Владимир Люцканов и „Вуйчо Ваньо“, реж. Стефан Мавродиев. Линк за гледане на спектакъла ще бъде публикуван днес в 19:00 ч. на страницата на Младежки театър във Фейсбук.

comment 0
visibility 585
Национална опера и балет

Софийската опера с хитова постановка онлайн

Софийската опера ще излъчи онлайн постановката „Янините девет братя“  на 9 май, съобщава Нова ТВ. Това е постановката, която изправи Болшой театър на крака. Произведението на Любомир Пипков ще се излъчи в събота, 9 май, от 17.00 ч. Тя е част от програмата на Sofia Opera Pearls Streams. Онлайн постановката се посвещава на композитора Любомир Пипков, който ни е напуснал в този ден. Операта „Янините девет братя“ е оценена от московските критици като фундаментален, „магистрален“ спектакъл. , който тепърва трябва да се анализира и оценява.

comment 0
visibility 513
Оперета под карантина: Христо Сарафов празнува 40 години на сцената онлайн

Оперета под карантина: Христо Сарафов празнува 40 години на сцената онлайн

Една от най-ярките звезди на Музикалния театър- Христо Сарафов, на 9 май празнува 65 години. А 40 от тях посвещава на сцената. Заради мощното си присъствие и уникален глас често е сравняван от почитателите и от учениците си с актьора Васил Михайлов. Заради извънредното положение, посветеният на неговия юбилей спектакъл на 9-ти май на „Царицата на чардаша”, в който Сарафов играе бонвивана Фери Бачи, няма да се състои. Но затова пък почитателите на артиста могат да го гледат тази събота – 9-ти май от 11:00 часа в документалната поредица на Музикалния театър „Ех, майко майчице, щастлив/а съм… и по време на карантина!“, която представя звездите на театъра по време на карантина. От събота онлайн срещата с Христо Сарафов ще е достъпно във Фейсбук страницата на Държавен музикален и балетен център-София (https://www.facebook.com/national.music.theatre/) и на сайта на театъра - www.musicthetare.bg Колегите на Сарафов ще поднесат своите поздравления по повод юбилея му онлайн, а след като паднат ограничителните мерки и лично в Музикалния театър. Христо Сарафов си пожелава всички да са живи и здрави. „Да се надяваме, уважаеми зрители, че скоро всичко това ще свърши и ние отново ще се появим пред вас на сцената. Нашето изкуство се случва при живия контакт с публиката. Когато вас ви няма – ние сме никой!” – с тези думи доайенът на Музикалния театър се обръща към публиката.

comment 0
visibility 851
Йорданка Фандъкова: Препоръчаха ни актуализация и след 6 месеца, кризата мо

Йорданка Фандъкова: Препоръчаха ни актуализация и след 6 месеца, кризата може да продължи ...

Повече от час продължава дискусията по актуализацията на бюджета на Столична община на онлайн сесията на СОС. Докладът е първа точка в дневния ред и е най-важната, тъй като се разглеждат последиците и икономическия спад в София, както и последиците от епидемията от коронвирус. "Три са основни цели на актуализацията. Първата е гарантиране на финансовата стабилност на Столична община при намаляващите приходи, които регистрираме като отражение на кризата. Втората е да гарантираме изграждането на стратегическите обекти като метро и вътрешен ринг в столицата, както и детски градини. С актуализацията ще се гарантира и работата на най-засегнатите сектори в София като градски транспорт, социални дейности и здравеопазване", каза кметът на София Йорданка Фандъкова, вносител на доклада. Предложенията за актуализация са разгледани и консултирани от Икономическия съвет с водещи експерти и иконимисти в страната. "Благодаря на експертити, защото те подкрепиха подхода да предложим актуализация тази година в две стъпки - сега и след 6 месеца. В началото на обсъждането експертната оценка бе много по-песимистична с първата актуализация. Препоръката е да подготвим, когато имаме достатъчно информация, за втора актуализация. За първитие 4 месеца от годината спадът в Столична община е 90 млн. лв. от планираните приходи в сравнение със същия период пред 2019", каза столичният кмет пред общинските съветници. Фандъкова предупреди, че спадът може да продължи и през 2021 г. и кризата ще има отражение върху икономическия живот в столицата. "Важно е да планираме и инвестираме правилно. Политически и партийни упражнения по бюджета на София нямат място и няма да допусна. Този бюджет не е даденост. Финансовата стабилност на Столична община е ключът от развитието на града и това се разбира от целия политически спектър в СОС", предупреди Йорданка Фандъкова. Планираният спад на приходите е 23,4 млн. лв., 12,1 млн. лв. на данъчните приходи, както и 3,5 млн. лв. на данък МПС-та. Съществен спад се очаква и от от таксата детски градини и ясли, който до момента 3,9 млн. лв. 1,4 млн. лв. пък е спадът от тротарно право и пазарите. "С 12,8 млн. лв. намаляваме текущите разходи и с 13,3 млн. лв. - средствата в инвестиционната програма. Общото намаление на капиталовата програма спрямо вече гласуваната на този етап е малко под 3%. Подчертавам, че това е консервативна прогноза за намаление на този етап от развитие на кризата", каза столичният кмет. Заради обвинения, че са спрени проекти за ремонт в някои, райони където са кметове на Демократична Българияа, кметът уточни, че ремонтите на две от централните улици в район Слатина - "Атанас Узунов" и "Николай Коперник" реално ще стартира от това лято. "Парите са взети от район "Връбница", каза столичният кмет. Становището на водещата, финансовата комисия на СОС, по доклада за актуализацията е да се осигурят 900 000 лв. за ремонта на ул. "Никола Коперник". Общинският съветник Симеон Ставрев предложи да се прекрати дискусията и да се премине към гласуване на актуализацията на бюджета, но все още продължава дискусията.  

comment 0
visibility 1148
Излъчват заседанията на комисиите на СОС, онлайн сесията е на 30 април

Излъчват заседанията на комисиите на СОС, онлайн сесията е на 30 април

Втората си онлайн сесия ще проведе на 30 април т. г. Столичният общински съвет. Днес бе публикуван дневният ред, който е с 44 точки. Първа точка и най-важната е докладът на столичния кмет Йорданка Фандъкова за актуализацията на бюджета на Столична община. Промените са наложителни заради епидемията от коронавирус, а пък и София е с най-много заразени. Както е известно всички общински болници Първа, Втора, Четвърта и Пета градска отвориха инфекциозни отделения за лечение на заболели с коронавирус, а икономиката в столицата беше блокирана. Заседанията на постоянните комисии на СОС ще се излъчват също онлайн на страницата на местния парламент във фейсбук. Освен точките с докладите в дневния ред има и още 7 питания, като с най-много 3 е общинският съветник Методи Лалов, а с две е Грети Стефанова. Всички въпроси, на които се очаква отговор са от представители на Демократична България и независимият Борис Бонев.

comment 0
visibility 1372
Столична библиотека търси малки художници за "Пет приказки" на Валери Петро

Столична библиотека търси малки художници за "Пет приказки" на Валери Петров

По случай 100 годишнината на Валери Петров, която се навършва на 22 април, Столична библиотека стартира онлайн кампания, включваща две виртуални инициативи.   „Пет приказки на Валери Петров търсят своите илюстратори“ е онлайн инициатива за деца, които рисуват героите от любимите си „Пет приказки" на Валери Петров и изпращат снимки на илюстрациите си. Вече са получени над 100 рисунки за 4-те представени онлайн приказки. Известният български художник-илюстратор Христо Кърджилов се включи с видео уроци по рисуване. Ученици от 2 клас на първото училище в страната, носещо името на големия поет ОУ " Валери Петров "в Плевен, изпратиха също своите илюстрации.   Всички детски рисунки ще бъдат представени в единственото уникално издание на „Пет приказки“, което ще се съхранява в колекцията от ценни издания на Центъра за детска литература на Столична библиотека .   Литературното онлайн предизвикателство „Валери Петров и аз” представя млади български поети , които споделят свое любимо стихотворение на големия автор, както и поетично послание, вдъхновено от поезията му . В инициативата с видео обръщения или стихове вече се включиха Росен Карамфилов, Рене Карабаш, Мария Куманова и др.   Клиповете и посланията на участниците са представяни на сайта, на ФБ страницата на библиотеката и в Инстаграм,а детските илюстрации ще бъдат публикувани на ФБ страницата на Детския отдел .      

comment 0
visibility 1228
Младежкият театър излъчва онлайн безплатно "Вуйчо Ваньо"

Младежкият театър излъчва онлайн трети безплатен спектакъл- "Вуйчо Ваньо"

Младежкият театър „Николай Бинев“ ще излъчи онлайн безплатно спектакъла „Вуйчо Ваньо“ на 17.04. от 19:00 ч.   Това ще е третото онлайн-излъчване, на което зрителите ще имат възможност да се насладят напълно безплатно. Вече над 15 хиляди души гледаха спектаклите „Три сестри“, реж. Крикор Азарян и „Кола Брьонон“, реж. Владимир Люцканов, на страницата на Младежки театър „Николай Бинев“.   "Убедени сме, че театърът може и трябва да продължава своя мисия дори, когато е физически разделен от своята публика. Духовно обаче ние сме заедно, защото „Всичко ще бъде наред!“, казват от театъра.   Излъчването на спектакъла е напълно безплатно, но, ако зрителите имат желание биха могли да се включат в дарителската кампания „Театърът и зрителите срещу Covid-19“, която цели събирането на сумата от 45 000 лева за закупуване на респиратор за дихателна реанимация, който спомага усилията на лекарите в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, както и за осигуряване на защитни облекла и дезинфекционни материали за здравните работници.  Инциативата може да бъде подкрепена на адрес https://bg.helpkarma.com/help/601585269832   Постановката на "Вуйчо Ваньо" е на Стефан Мавродиев Превод – Венцел Райчев Драматург на постановката – Красимира Василева Сценография – Петър Митев Музика – Ценко Минкин Дигитални колажи – Весела Статкова Участват: Илия Добрев, Станка Калчева, Лиза Шопова, Силвия Рангелова, Венета Зюмбюлева, Георги Кадурин, Малин Кръстев, Иван Несторов, Люба Алексиева      

comment 0
visibility 1256
С кворум от 57 и поименна проверка започна първата онлайн сесия на СОС

С кворум от 57 и поименна проверка започна първата онлайн сесия на СОС

С кворум от 57 общински, съветници от общо 61, започна първана онлайн сесия на СОС. Председателят на местния парламент в София Елен Герджиков направи поименна проверка. В онлайн на сесията участва и Анна Стойкова, която вече е излекувана от COVID-19. Дневният ред на сесията е от 22 точки, като най-належащата е приемането на доклада за икономическите мерки за граждани и малък и среден бизнес в София. Работна група работи повече от две седмици по доклада и той бе пирет и получи положителни становища в комисиите на СОС. В първата онлайн сесия на СОС участва и столичния кмет Йорданка Фандъкова, както и зам.кметове, които са вносители по докладите в дневния ред. 

comment 0
visibility 1098
Онлайн разходка разказва за графити арт уличките на София

Онлайн разходка разказва за графити арт уличките на София (СНИМКИ)

В условията на извънредно положение и борба с пандемията група млади хора са създали нещо свежо, което да върне усмивките на всички.Това са новаторите от екипа на "София Графити Тур". Като отговор на пандемията те направиха онлайн графити и стрийт  арт тур из столицата. Първия тур ще се проведе на 16 април-четвъртък от 20.00 часа. Цената на билета за виртуалната обиколка е 10 лева. Билетите са в продажба до 17:00 часа на 16 Април. 1 час преди старта всеки ще получи имейл с линк към онлайн събитието. 1 билет може да се използва за цялото семейство    Ето и какво разказа пред Столица.bg за виртуалната обиколка Цветан от "София Графити Тур":   "Ние се вдъхновихме се от предложенията в  Instagram как да станем по-дигитални и създадохме онлайн графити тур  на български език. Заедно ще се впуснем из графити арт уличките на София. Ще проследим  пионерите на световната и българската сцена. Ще говорим жаргона на  графитите и ще анализираме стиловете. Връщаме времето назад и ще се  поровим из публичното изкуство на СОЦ-а, за да обясним съвременните  стенописи.   Всяка стена има своята история. Ние ще я разкажем без да забравяме  най-важните герои - графити и стрийт артистите. Остава и да  попръскаме...в интернет няма глоби.    Турът е на български език, предназначен е за всички възрасти и ще бъде  1 час и 30 минути.   В отговор на настоящата ситуация, екипът на Sofia Graffiti Tour ще  дари 1.00 лв от всеки закупен билет към дарителската сметка на  Министерство на Здравеопазването за борба с COVID-19. Присъединете се и подкрепете инициативата. Ние сме готови! Очакваме ви  онлайн и се надяваме скоро и на живо!".        

comment 0
visibility 973
Столична библиотека с нова онлайн инициатива- „Поезия без карантина"

Столична библиотека с нова онлайн инициатива- „Поезия без карантина"

Столична библиотека отвръща достойно на пандемията с нова и любопитна онлайн инициатива- "Поезия без карантина". Във времето, когато храмовете на книгите са затворени заради извънредните мерки,едни от най-известните български поети споделят свои съкровени послания и стихове в "Поезия без карантина". За какво става дума: Всеки ден на сайта и ФБ страницата на библиотеката автори като Георги Константинов, Мирела Иванова, Георги Господинов, Марин Бодаков, Бойко Ламбовски, Силвия Чолева, Николай Милчев, Амелия Личева , Роман Кисьов, Александър Секулов, Кристин Димитрова, Иван Ланджев, Анжела Димчева,Пламен Дойнов , Аксиния Михайлова, Иван Христов и много други представят свои емблематични поетични творби пред читателската аудитория. „Най-доброто нещо, което сега можем да направим, е да отидем на гости на книгите. Те са вашите роднини“-споделя Николай Милчев. „В живота на една нация книгите са стълба към небето. Брънка в паметта“ – категорични са Александър Секулов и Силвия Чолева :„Поезията лекува, тя е антидот на страха“. Мирела Иванова е убедена , „че ще преминете през изпитанието с търпение, достойнство и въображение“. И „Повече от всякога сега се нуждаем от единение, чрез Вярата, Надеждата и Любовта“- призовава Роман Кисьов. „Нека се научим да се усмихваме на поздрава в огледалото и да празнуваме живота. Въпреки всичко“- допълва Иван Ланджев. Следващият етап от кампанията „Поезия без карантина“ включва издаването на оригинален поетичен сборник с представените стихотворения и послания. И тъй като „всички, които четат една или друга книга, се събират в една невидима компания“ по думите на Георги Господинов вече в пост карантинните месеци предстои голямо поетично четене на площад Славейков с участието на всички автори, споделили литературната кауза на Столична библиотека „Поезия без карантина“ . .   --            

comment 0
visibility 4265
СУ Иван Рилски

Онлайн ще е кандидатстването за първи клас в София

В София кандидатстването за първи клас ще се осъществява изцяло онлайн, съобщават от Столична община. Нужните документи за кандидатстването ще се осигуряват служебно от районните администрации. Няма да се налага родителите да ходят на място и да плащат такси за това. Документите са: Удостоверение за промени по постоянен адрес, в случаите, когато е извършвана промяна през последните 1 – 3 години   Удостоверение за промени по настоящ адрес, в случаите, когато е извършвана промяна през последните 1 – 3 години   Удостоверение за настоящ адрес   Удостоверение за семейно положение, съпруг/-а и деца   Удостоверение за раждане на детето.   Заявленията за кандидатстване също могат да се изтеглят и да се попълнят, след което да се изпратят до желаното училище по електронен път. Приемът на документите за първолаците започва на 21 април.

comment 0
visibility 1232
Онлайн помощ за жертви на домашно насилие в условия на социална изолация

Онлайн помощ за жертви на домашно насилие в условия на социална изолация

Увеличават се случаите на домашно насилие през последните седмици, поради социалната изолация. Паралелно с епидемията от коронавирус има и скрита епидемия от домашно насилие, със сериозни и трайни последици. България е една от държавите, която през последните години бележи сериозен ръст на случаи на домашно насилие. За разлика от една нормална ситуация на свободно предвижване, в извънредното положение много трудно жертвата може да потърси помощ и подкрепа. В държави като Испания и Франция жертвите на домашно насилие могат да се настанят в хотели, като разходите се поемат от правителството. Във Франция, пострадалият от домашно насилие може да потърси помощ от фармацевт в аптеката или продавач в дрогерията, като сигнализира с тайна дума, без да издава себе си пред насилника, ако е придружаван от него. В България все още липсва достатъчно чувствителност към проявите на домашно насилие, независимо увеличения брой случаи, завършили с убийство. В условията на социална изолация и принудително съжителстване между насилник и жертва, пострадалите споделят, че се чувстват в капан и пълна безизходица. В практиката си, често наблюдавам, че хората трудно разпознават, че са жертва на домашно насилие, особено когато са подложени на емоционално или психическо насилие. Действащият у нас закон за защита от домашно насилие дефинира ясно, че „Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство. За психическо и емоционално насилие върху дете се смята и всяко домашно насилие, извършено в негово присъствие.” Последното е особено актуално днес, тъй като от въведеното в страната извънредно положение насам, броят на децата потърсили защита на „горещ телефон” се е увеличил значително. ,поводът е, че децата са преки свидетели на прояви на насилие в семейството, което ги прави и жертви. Ние продължаваме ежедневно да даваме правни съвети на жертви на домашно насилие, като използваме всички възможности на онлайн консултирането, което е бързо и достъпно. В същото време го правим при гарантиране на пълна анонимност. Към нас се обръщат и близки на жертви, които търсят начин да им помогнат и да ги изведат от капана, в който се намират. Най-важно е да се потърси помощ своевременно, което по закон трябва да се случи в рамките на един месец от извършеното насилие. Този срок е преклузивен, т.е. след като изтече, пострадалото лице губи възможността да получи съдебна защита и може да направи това евентуално при нови или следващи актове. Съдилищата из цялата страна работят и не са спирали да приемат молби за защита от домашно насилие и да издават заповеди за незабавна защита в рамките на 24 часа от подаването им, независимо от въведените мерки. Всяко лице, което е жертва на домашно насилие може и следва да потърси защита за себе си или за децата си, ако счита че са налице основания и ще получи такава. Това е единственият начин насилникът да бъде спрян. Всеки, който узнае, че има съмнения, че някой е жертва на домашно насилие, следва да подаде сигнал, на тел: 112, или на някой от денонощните горещи телефонни линии за пострадали от насилие жени, юноши и деца на Фондация „Анимус“: за България - 0800 18 676, извън страната – 00 359 2 981 76 86. От адвокат Зарухи ЗадикянАдвокатска кантора Задикян & Станчев

comment 0
visibility 985
Две комисии на СОС заседаваха дистанционно и електронно

Две комисии на СОС заседаваха онлайн

Две от комисиите на Столичния общински съвет днес са заседавали електронно. Това съобщи общинският съветник и зам.-председател на СОС арх. Борислав Игнатов в социалната мрежа. Заседавали са комисиите по инженерна инфраструктура и по икономика. На първата е изслужащ изпълнителният директор на Топлофикация-София Александър Александров за намаляването на сметките за топлоенергия от 1 април т. г. и състоянието на общинското дружество. Арх. Игнатов е много доволен от дистанциононто електронно заседание, признава той в социалната мрежа. Така се спестявало време за пътуване. "Най-голямото преимущество е, че заседанието тече гладко и по същество. Говори само този член на комисията, чиито ред е дошъл, без прекъсвания и пререкания. Всеки участник е пред компютър или телефон с пълен достъп до интернет и деловодство за бързи справки на документи. Води се безпристрастен видеозапис за протокол", написа зам.-председателят на СОС. Той е на мнение, че ще има пълно прозрачност при следващата стъпка - заседанията да се излъчват публично чрез платформи като OBS, Youtube, Facebook.

comment 0
visibility 1248
Цял месец Народният театър излъчва безплатно онлайн откъси от представления

Цял месец Народният театър излъчва безплатно онлайн откъси от представления

Откъси от 11 от най-хитовите си, присъстващи в актуалния репертоар, спектакли, ще излъчи онлайн в рамките на повече от месец Народният театър „Иван Вазов”. Представленията ще могат да се гледат от 6 април до 6 май 2020 г. на стрийминг в YouTube канала на театъра с начален час 19:05 ч. Онлайн излъчванията ще са в рамките на 15 до 30 минути от началните действия на всеки един от подбраните спектакли (подробен график с дати, заглавия и времетраене – по-долу).Това съобщиха от храма на Мелпомена. Времевото ограничение на излъчванията се налага заради правата, които не позволяват показването на цели представления онлайн. Това обаче е начинът, по който Народният театър протяга ръка към зрителите си с покана да бъдат заедно в момент, когато зрители и актьори нямат достъп един до друг, а повече от всичко искат да продължат да бъдат заедно. Преди две седмици Народният театър излъчи чрез онлайн стрийминг първата част от „Един безумен ден”, а в Деня на театъра повече от 10 000-15 000 зрители видяха онлайн шедьовъра на Йордан Радичков „Опит за летене”. Първият спектакъл, чиито 20-минутен откъс ще може да гледа онлайн, е „Neoдачници” по Максим Горки, режисиран от световноизвестния Иван Пантелеев и с участието на Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, Радена Вълканова, Иван Юруков, Александра Василева, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Николай Урумов, Стефания Колева, Христо Петков и Рашко Младенов. Следващите онлайн спектакли са: 9 април, четвъртък – „Дивата патица”, 12 април, неделя – „Даскал”, 15 април, сряда – „Когато гръм удари, как ехото заглъхва”, 18 април, събота – „Наблюдателите”, 21 април, вторник – „Лисичета”, 24 април, петък – „Бащата”, 7 април, понеделник – „Братя Карамазови”, 30 април, четвъртък – „Калигула”, 3 май, неделя – „Любовникът”, 6 май, сряда – „Един безумен ден – втора част”. "Народният театър използва възможността и да благодари на всички, които изпратиха и продължават да изпращат видеозаписи на деца, рецитиращи стихотворения на Иван Вазов в рамките на инициативата „Препрочитате Вазов”. Това също е част от желанието ни да имаме жива връзка, изпълнена с творчество, изкуство и дух. И силно се надяваме, че това ще помогне на всеки един от нас да си отговори на много въпроси, както и че светът, в който ще бъдем отново заедно, ще бъде друг – с повече отговорност, любов и стремление едни към други", казват от трупата на Академиците в социалната мрежа.  График и времетраене на онлайн излъчванията: 6 април, понеделник, 19:05 ч. – „NEOДАЧНИЦИ” (20 минути) 9 април, четвъртък, 19:05 ч. – „ДИВАТА ПАТИЦА” (30 минути) 12 април, неделя, 19:05 ч. – „ДАСКАЛ” (20 минути) 15 април, сряда, 19:05 ч. – „КОГАТО ГРЪМ УДАРИ, КАК ЕХОТО ЗАГЛЪХВА” (20 минути) 18 април, събота, 19:05 ч. – „НАБЛЮДАТЕЛИТЕ” (15 минути) 21 април, вторник, 19:05 ч. – „ЛИСИЧЕТА” (20 минути) 24 април, петък, 19:05 ч. – „БАЩАТА” (20 минути) 27 април, понеделник, 19:05 ч. – „БРАТЯ КАРАМАЗОВИ” (30 минути) 30 април, четвъртък, 19:05 ч. – „КАЛИГУЛА” (20 минути) 3 май, неделя, 19:05 ч. – „ЛЮБОВНИКЪТ” (15 минути) 6 май, сряда, 19:05 ч. – „ЕДИН БЕЗУМЕН ДЕН” (30 минути – втора част)

comment 0
visibility 839
Службите за Цветница и Великден- пред храмовете, ще ги излъчват и онлайн

Службите за Цветница и Великден- пред храмовете, ще ги излъчват и онлайн

Службите за Цветница и Великден да се проведат на открито, като за сигурността да следят органите на реда. За това се разбраха Светият синод и властта. Те се срещнаха днес на обяд по инициатива на вицепремиера Томислав Дончев, съобщиха от Нова телевизия. На срещата е било обсъдено и промяна в тайнството причастие - вярващите ще се причестяват с различни лъжички, а иконите ще се дезинфекцират, увери след края на срещата началникът на кризисния щаб проф. Венислав Мутафчийски. Според вицепремиреа Томислав Дончев няма проблем вярващите да влизат в храма, за да запалят свещ, но при спазване на санитарните изисквания. Заради срещата с властта митрополитите се събраха на извънредно заседание тази сутрин. До момента те нямаха единно становище за това как да се провеждат богослуженията във връзка със заразата COVID-19. В отговор на въпрос на медията за това къде и как ще празнуваме Великден Негово светейшество Патриарх Неофит заяви, че църквата ще се старае да удовлетвори всички страни. А той ще се моли за България. В този час продължава заседанието на Светия синод, очаква се от там да излязат с коментар във връзка с промените при църковните служби. Също така службите ще бъдат излъчвани по телевизиите и онлайн, стана ясно от думите на председателя на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски след срещата със Светия синод и преди срещата с патриарх Неофит.    

comment 0
visibility 7985
"Парижката Света Богородица" на Театър "София"- онлайн от 19 часа

"Парижката Света Богородица" на Театър "София"- онлайн от 19 часа (ВИДЕО)

Театър "София" е приготвил уникален подарък за вярната си публика. По случай 27 март- Световния ден на театъра, ще бъде пусната онлайн изненада. Това е видеозапис на 100-то и последно представление на "Парижката Света Богородица" по Виктор Юго, спектакъл на Лилия Абаджиева. Излъчването ще бъде  от 19 часа във Vimeo канала на Театър "София".    Линк към YouTube канала на Театър "София":  https://bit.ly/3dsUzVj   Точен линк за гледане на видеозаписа: https://vimeo.com/401292188   Постановка, сценична версия и музикална картина- Лилия Абаджиева. Сценография и костюми Васил Абаджиев,драматизация Димитър Стоянович   Ето и актьорите, участващи в уникалния спектакъл: Пламен Манасиев, Калин Врачански, Юли Малинов, Мартин Гяуров, Николай Антонов, Росен Белов, Николай Върбанов, Юлиян Рачков, Михаил Милчев, Валери Георгиев, Николай Димитров, Симона Халачева, Йорданка Любенова, Васил Зелямов, Александър Димитров, Александър Писев, Венцислав Сариев, Йово Панайотов, Красимир Райновски, Лилия Лилова, Никола Шопов, Силвия Петкова, Цветелина Бодурова.   Премиерата бе на 24. 01. 2013 г. Творбата има и награда ИКАР 2014 за „Майсторско техническо осъществяване“.                      

comment 0
visibility 1202
Изложба разказва онлайн за един от най-успешните кметове на София

Изложба разказва онлайн за един от най-успешните кметове на София

Документалната експозиция "С мъдрост в сърцето. Инж. Иван Иванов – кмет на София 1934 - 1944 г" разказва за един от най-успешните кметовете на столичния град. Тя е организирана от Държавна агенция „Архиви“ и Дирекция „Култура“ на Столична община по случай 141-та годишнина от обявяването на София за столица на България, която ще отбележим на 3-ти април. След приключване на извънредното положение заради COVID-19, изложбата ще бъде представена в Галерия на открито в градска среда, а дотогава я разглеждаме онлайн, за да се срещнем с инж. Иван Иванов - един от най-успешните градоначалници.  Информацията съобщават от Столична община.    В експозицията са използвани документи от личния архивен фонд на инж. Иван Иванов, от фондовете на Софийско градско общинско управление, Дирекция на Водопровода „Рила – София“, съхранявани в Държавен  архив – София и личните архиви на скулптура Марко Марков, архитект Ив. Васильов, архитект Георги Овчаров и др., съхранявани в Централния държавен архив и държавните архиви в страната.   Представени са лични документи и снимки, като акцентът е поставен върху служебната дейност на инж. Иван Иванов, свързана с проектирането и ръководенето на строежа на водопровода „Рила – София“. Част от документите показват различни страни от дейността му като един от най-успешните столични кметове. Показани са документи и снимки за неговите изключителни заслуги в областта на градоустройството, озеленяването, транспорта, електрификацията, строителството на емблематични за столицата държавни и обществени сгради и превръщането на София в модерен европейски град.   Сред материалите, включени в изложбата е и присъдата на инж. Иван Иванов от „Народния съд“.   Експозицията завършва със снимки за неговото участие, след освобождаването му от затвора през 1946 г., в проектирането и строежа на хидровъзела „Сталин“ („Искър“), ВЕЦ „Пасарел“ и язовир „Панчарево“.  

comment 0
visibility 1051
Софпроект представят онлайн заданието за концепция за възстановяването на Ц

Софпроект представят онлайн заданието за концепция за възстановяването на Централна баня

Столична община ще обяви конкурс за концепция за бъдещото развитие на северното и източно крило на Централната минерална баня в София. Целта е да се съберат идеи, които предлагат оптимални решения за функциите, управлението и ефекта от усвояването на тази част от сградата, съобщиха от "Софпроект". Първата стъпка е подготовката на задание, което се изработва от екипа на общинското предприятие „Софпроект-ОГП“. Предвид извънредните обстоятелства, представянето на заданието ще се проведе онлайн на 26 март, когато екипът ще отговаря на въпроси на живо, съобщиха от дружеството.  Както е известно до момента има предложение в емблематичната Централна баня да се настани Регионалният исторически музей на София. И в момента в залата с големия басейн се е превърнала в хранилище за музейни експонати. Причината е, че бил намалял дебитът на минерланата вода. До момента на няколко пъти от Столична община търсиха и разговаряха с инвеститори за запазването на предназначението на Централна баня, но всички кандидати се отказаха. „Софпроект“ ще представи заданието за концепция за северното и източно крило на Централната минерална баня в София на 26 март (четвъртък) от 17 часа през онлайн платформата Zoom (на адрес: zoom.us. Заданието е  изготвено от общинското предприятие отворената покана. Подготовката на заданието ена Столична община и цели да събере концепции, възложена на екипа на общинското предприятие от Направление „Архитектура и градоустройство“ които предлагат оптимални решения за функциите, управлението и ефекта от усвояването на северното и източното крило на сградата на Централната минерална баня. “Работата по заданието е във финалната си фаза и ще представим първоначалния вариант на документа на 26 март“, казва Любо Георгиев, директор на “Софпроект” и ръководител на общинската инициатива „Визия за София“. “Предвид извънредните обстоятелства, няма да е възможно да проведем събитие за обсъждането му, но ще публикуваме проекто-заданието на интернет страницата на Софпроект. По време на представянето ще отговаряме и на въпроси на живо, а след това ще събираме предложения, коментари и препоръки на имейл open-call@sofproect.com до 9 април т. г. Получените предложения ще послужат за финализиране на заданието, след което в края на април се предвижда да бъде обявена и самата отворена покана”, добавя още той. Подборът на идеи ще се проведе в два етапа. В първия кандидатите трябва да подадат документи, включващи резюме на концепцията, техническо и методологично предложение за начина на работа на колектива. Материалите ще бъдат разгледани от жури, което ще избере три екипа за участие в следващата фаза на процеса. Във втория етап всеки от трите екипа ще разработи детайлно концепцията си и ще я представи публично. И трите екипа ще получат възнаграждение за своята работа. Задължително условие ще бъде идеите за развитието на тази част от сградата да бъдат съобразени със статута ѝ на недвижима културна ценност от национално значение. Предложенията ще трябва да включват оценка на възможностите за оползотворяване на водата от минералния извор до банята като ценен ресурс за града и неговите обитатели. Очаква се участниците да представят също така икономическа обосновка и финансов модел на концепциите си. Сградата на Централната минерална баня е построена в началото на XX век по проект на арх. Петко Момчилов. Тя е издигната на място, което през столетията винаги се е свързвало с минералната вода. Тук се намира каптажът на минералния извор, който е важен градообразуващ фактор в историята на София. Между днешната баня и джамията Баня Баши някога е бил разположен термалния комплекс на Сердика. През османския период на това място се е намирал градския хамам. Строителството на Централната баня е замислено като комплекс от две постройки – малка баня (на мястото на днешните чешми) и голяма – съществуващата сграда. Малката бива разрушена по време на бомбардировките през Втората световна война, а голямата продължава да функционира до 1988 г., когато е спряна от експлоатация. Възстановяването ѝ започва през 1996 г. и с различни източници на финансиране продължава близо 20 години. През 2015 г. част от сградата отново е отворена за посетители като Музей за историята на София.

comment 0
visibility 8910
спектакли онлайн

Спектакли на Софийската опера и на столични театри се излъчват онлайн

Спектакли на Софийската опера и на столични театри могат да бъдат проследени от гражданите в дигиталното пространство. Във време на извънредно положение и социална дистанция, духовната храна достига до нас чрез интернет, съобщават от Столична община.    Софийската опера и балет започна безплатни излъчвания на перли от репертоара си   https://www.operasofia.bg/   На фейсбук страницата на Софийската опера https://www.facebook.com/SofiaNationalOpera/ стартира онлайн платформата SOFIA OPERA PEARLS STREAMS - поредица излъчвания на записи на живо от богатия репертоар на културната институция.   Началото бе дадено с първата българска историческа опера „Борислав - великият войвода на Цар Иван Асен II“ от Маестро Георги Атанасов. Представлението е гледано от над 28 000 зрители и е достигнало над 82 000.   Програма на онлайн излъчванията на сайта и фейсбук страницата на Софийската опера.     20 март 17:00 ч.   КОРСАР балет от Адолф Адам   /запис 2017г./   Диригент Борис Спасов   В главните роли: Цецо Иванов, Катерина Петрова,   Венера Христова, Джон Абенанти, Росен Канев     21 март 17:00 ч.   ДОН КИХОТ опера от Жул Масне   /запис от 2009г/   Диригент: Франческо Роза   В главните роли: Орлин Анастасов, Венцислав Анастасов, Цвета Сарамбалиева   22 март 16.00 ч.   ДЖОКОНДА опера от Амилкаре Понкиели   /запис от 1999г/   Диригент: Георги Нотев   В главните роли: Гена Димитрова, Никола Гюзелев, Румен Дойков, Стефка Минева,   Живко Пранчев, Елена Чавдарова-Иса     Театър-лаборатория „Алма Алтер“ предава онлайн програмата си за месец март   19 март   „Моята не моя лудост, 2005   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/502652430687680/   20 март   „Ромео и Жулиета“, 2018   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/2892633720825904/   21 март   „Септември“ по Гео Милев, 2018   Онлайн на живо   За много от нас изкуството е всичко, което имаме и е единственият начин да се изразяваме. Трудно е да живеем без него, а знаем колко важно е сега да пазим себе си и хората, които обичаме. Ето защо тази Събота (21.03) актьорът Георги Арсов и хореографът на Алма Алтер – Петя Йосифова-Хънкинс ще отключат желязната врата, за да ви поканим да гледате от домовете си на живо спектакъла “Септември” по Гео Милев.   Избрахме него не само, защото е моноспектакъл, а защото говори за свободата с едни позабравени от нас думи.   Нека всеки един, който гледа в Събота да казва заедно с нас думите и да си спомня, че когато излезем всичко ще е друго и всички ще са други, а “Септември ще бъде май, Земята ще бъде Рай... ще бъде!”   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/626406474603937/     23 март   „Раната Кармен“, 2005   Кармен, една циганка с циганска кръв, с циганска стръв за живот. Готова на всичко в името на любовта, онази изпепеляващата, след която въглените тлеят като падащи звезди. "Ние циганите не сме родени да садим зеле, съдбата ни е да живеем на гърба на другите и повярвайте ми това не е нито по-лесно, нито по-приятно." Един спектакъл за мечтатели, които палят огньовете си всяка нощ на различно място.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/2530630580510826/   25 март   „Перфораториум“, 2005   Eдин от най-прогресивните аспекти в България със сигурност са изпълнителските изкуства. Перфораториумът на Иво Димчев с младите изпълнители на театрална лаборатория „Алма Алтер“ категорично описва алтернативните нужди и желания на новия български театър както в неговата форма, така и в неговото съдържание. Костюмите, които са военни зелени ризи, червени шапки за къпане и черни панталони са визуална връзка към основна тема на генетичната наука и репродукцията и служат за свързване на изпълнителите като едно семейство. В този мотив всички актьори запазват своите индивидуални личности и в хореографията всеки изпълнител се възползва от възможността да представи уникален момент на публиката.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/2459818580790350/   26 март   „Кралят умира“ по Йожен Йонеско, 2019     Кой съм? Кралят или шутът на краля? И това го пропуснах. И това го изтървах, защото вече няма крал, няма шут. А как би могло да ги има, когато са разделени, а единият без другия няма как да бъде.Това освобождава един самотен женски глас, който постепенно въвежда една упокойна песен, която никой не чува, защото вече няма никакъв смисъл. Какво може да бъде успокоено, когато нищо не съществува?   Не разбрах, сметнахте че бълнувам? Защо да живеем един живот, който вони с миризмата си, вместо да търсим аромата, който все още не сме познали. Ако съществуват толкова много неща, защо и това да не съществува?   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/806064739888418/   27 март   „Хамлет или три момчета и едно момиче“, 2011   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/279159936405897/     28 март – 24 часа Нон Стоп Театрален Маратон, предаване Ателие на ТВ Алма Алтер, 2011   24 часа никой не напуска театъра. Сто непознати се срещат на сцената. А там непрекъснато се случва нещо зад кулисите, и в публиката. В пространството на Театрална Работилница "Алма Алтер" се случи поредният експеримент. 24-часовият театрален маратон 2012 на Университетския театър се проведе под надслов "Убийствен маратон". В основата му лежи спектакълът „Игра на убийство", в който първо актьори и затворници разменят местата си, а после -- актьори и зрители. В един момент никой не е сигурен кой е всъщност. Бъркат ли актьорите театъра и реалността или за тях театърът е реалността? И кой кого убива в театъра? „Първото нещо, което трябва да разберете, е, че не трябва да говорите от името на другите. На сцената всеки знае това, което знае, мисли това, което мисли, чувства това, което чувства... И е толкова добър или толкова лош, колкото е. С една дума -- бъдете такива, каквито сте. Бъдете себе си. " -- споделя директорът Николай Георгиев.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/1110102619327633/   29 март – 24 часа Социален Експеримент „Без граници“, 2017   30 зрящи, 30 незрящи студенти в Софийския университет и 10 актьора се затвориха в рамките на 24 часа в театър-лаборатория „Алма Алтер“. Заедно те участваха в различни интеракции, гледаха и създаваха представления, танцуваха, бориха се и всичко това без сън, без интернет, без телевизия. Успяха ли всички да завършат експеримента? Какви конфликти се породиха? Как бяха решени? Кои са новите актьори в театър-лаборатория „Алма Алтер“? Ще бъде ли експериментът начало на една традиция?   Филмът се казва „Без граници“.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/138560437550387/   30 март   „Албена“ по Йордан Йовков, 2018   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/1863600710439126/   31 март   „Орфей или върни се в своя ад, човече“, 2012   Английска версия   Силата на човешката личност като пример за нейното собствено развитие и като пример за развитието на другите. Това е посланието. Да се извисиш до върха на своите възможности и с въжето на своята опитност да дадеш възможност на другите да се извисят до своя собствен връх.   Можете да гледате тук: https://www.facebook.com/theatre.almaalter/   Събитие: https://www.facebook.com/events/313853602908366/    

comment 0
visibility 562
местни данъци в София плащания

Над 35% ръст на онлайн плащанията на местни данъци и такси в София

Столичани все повече ползват възможностите за онлайн плащане на местни данъци и такси, както и електронните услуги на Столична община.   С над 37% повече местни данъци и такси са платени онлайн или през финансови посредници от 1 януари до средата на март т.г., в сравнение със същия период на миналата година, съобщават от "Московска" 33. С около 35% се е увеличило и ползването на електронните услуги, предоставяни от дирекция "Общински приходи" на СО.   В условията на извънредно положение, най-добре е гражданите да използват всяка възможност за безконтактно обслужване, която се предоставя от общинската администрация.      Електронният адрес, на който софиянци могат да извършват проверки и плащания на местни данъци и такси е: https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.js  За да ползват лицата тази електронна услуга ви е необходимо да са си издали един от изброените кодове: · ПИН – код, издаден от отделите „Общински приходи“ на Столична община, · ПИК – код, издаден от НАП · валиден електронен подпис (само за физически лица).