Тема: Орландовци

comment 0
visibility 268
Започна направата на газопреносната мрежа в "Орландовци"

Започна направата на газопреносната мрежа в "Орландовци" (СНИМКИ)

В ход е вече поетапното изграждане на газоразпределителната мрежа в кв. "Орландовци". Това съобщиха в социалната мрежа от администрацията на район "Сердика". Става дума за строителни работи за „Разпределителни газопроводи и газопроводни отклонения за захранване на консуматори на опис кв.”Орландовци” - СО-район „Сердика”. Използването на газ от битовите абонати ще доведе до ниски сметки и спестяване на доста средства.

comment 0
visibility 2810
Орландовци

Фандъкова посети 58 ОУ "Сергей Румянцев", чу проблемите на хората от "Орландовци" (СНИМКИ)

  Кметът на София Йорданка Фандъкова посети  58 ОУ „Сергей Румянцев“ и читалище „Райна Княгиня“ в квартал „Орландовци“ и се срещна с представители на инициативния комитет на района. В срещата участва и кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев.   По време на разговорите представителите на инициативния комитет Аделина Карчина и Моника Николова поставиха исканията на гражданите от "Орландовци" за саниране на фасадите на училището и читалището, както и за необходимостта от ремонт на тротоари в квартала. Към момента е облагороден  подходът към училището, изграден е нов тротоар и са поставени озеленяване и пейки. Със средства на училището и участие на родителите и децата е направен и ремонт на стаите и коридорите. Изградено е осветление и е поставено  видеонаблюдение на парка, който е в непосредствена близост до училището.    В 58 ОУ „Сергей Румянцев“ учат 340 деца до 7 клас, като обучението се провежда на една смяна. Кметът на София Йорданка Фандъкова пое ангажимент сградите на училището, детската градина и читалището да бъдат топлофицирани, за да се подобри средата.   "Направени са: енергийно обследване и паспортизация на сградата, което е условие за саниране, предстои да бъде изработен проект и училището да бъде включено в програмата на Столичната община за саниране" – каза кметът на район „Сердика“ Тодор Кръстев. В момента се прави паспортизация и на читалището. В читалището се намира  Дневен център за деца и младежи със затруднения в развитието към федерация "Адаптирана физическа активност" – Балкани и Черноморска област. Кметът разговаря с председателя на федерацията Слав Петков, треньори и родители за работата на дневния център и спортните успехи, които младите постигат с помощта на своите ръководители.     Кметът на София Йорданка Фандъкова  постави задача на Тодор Кръстев да изготви заедно с  инициативния комитет програма за инвестиции в квартала.    

comment 0
visibility 1185
недоволство

Недоволство в "Орландовци" срещу кражбите, разбитите улици и лошия транспорт

Хората в столичния квартал "Орландовци " недоволстват от ежедневните кражби, състоянието на улиците и лошия градски транспорт. Опитват се да намерят решение поне на един от проблемите, но на този етап това не се случва, разказват от bTV.    Живеещите в квартала споделят пред камерите, че чашата е преляла преди месец, когато системно започнали кражбите. Разбивани са дворове и автомобили. Наложило се е хората да се превърнат в пъдари, защото по думите им институциите не взимат мерки. Жителите на „Орландовци” разказаха още, че няма достатъчно видеонаблюдение във вътрешнокварталните улици. Кражбите се водели битови и санкциите били единствено административни. Според тях са нужни денонощни полицейски патрули.   Лошото състояние на улиците също е сред проблемите. По думите на гражданите кварталът е заприличал на гето. Всички товарни автомобили минават през вътрешните улици, а асфалтът и паветата се разбиват.   По отношение на транспорта те заявиха, че кварталът се обслужва единствено от крайградски автобуси. Оказва се, че дали ще вървиш пеша, или ще използваш градския транспорт – като време е едно и също.На среща с кмета той е заявил подкрепата си. Според хората обаче не всичко зависи от него, а от Столична община и другите институции, които трябва да започнат да си вършат работата.  

Реклама
comment 0
visibility 1027
имотна мафия

Акция срещу имотната мафия блокира "Орландовци"

Разследване на имотната мафия блокира столичния квартал "Орландовци". Акцията е на ГДБОП и Специализираната прокуратура, съобщи Нова телевизия. Проверяват се напускащите квартала автомобили, както и хората, които влизат или излизат в района. По-късно се разбра, че операцията всъщност е на територията на квартал "Малашевци".  Очаквайте подробности.

comment 0
visibility 3881
Линейка

Масов бой в "Орландовци", дете е в болница

Дете на около 7 години е пострадало при масов бой между няколко ромски семейства в столичния квартал "Орландовци" тази нощ. Кървавото меле е станало на ул. "Дан Колов", съобщават очевидци. В разгара на боя, между възрастните с подръчни средства, на мястото се е озовало дете което е пострадало. Веднага са извикани екипи на полицията, жандармерията и линейка. Детето е откарано в болница. Към момента не е ясно какво е състоянието му. Няма информация за арестувани. Причините за боя се изясняват.  

comment 0
visibility 571
Стриит фитнес

Провеждат кръг от шампионата по стрийт Уоркаут в Орландовци

Кръг от националният шампионат по стрийт Уоркаут ще се проведе на 2 юни в квартал Орландовци в столицата. Победителят ще има правото да участва на големият финал отново в София. Спортните битки ще се проведат в дисциплината фрийстаил, като всеки участник ще има два сета от по 2 минути в които да покаже уменията си. Състезанието ще бъде разделено на три категории мъже до 16 години, мъже над 16 години и жени без възрастово разделение. Ще бъдат проведени и базови дисциплини. Началото ще бъде дадено на 2 юни от 11 часа.

comment 0
visibility 1072
спиране на водата

"Орландовци" и "Овча купел" започват седмицата без вода

Планирани ремонти по водопроводната мрежа на „Софийска вода“ на 27 май, понеделник, ще са причина за спиране на водата в някои квартали на столицата. Заради подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ Център водата ще бъде спряна от 09:00 до 18:00 часа по следните улици: по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ от ул. „Проф. Фритьоф Нансен“ до ул. „Георги С.Раковски“ От 10 до 20 часа изграждането на сградно водопроводно отклонение на ул. „Рождество“, кв. „Овча купел“, ще остави временно без вода живеещите по: ул. „Народно хоро“ от ул. „Рождество“ до ул. „Буземска“ Смяната на сградно водопроводно отклонение на ул. „Нешо Бончев“, кв. „Орландовци“, ще доведе до спирането на водата от 09:00 до 19:00 часа на хората от: ул. „Нешо Бончев“ от ул. „Лястовица“ до ул. „Нешо Бончев“ №23  

comment 0
visibility 2226
Полиция

Трима мъже два часа били с бухалки убитата в "Орландовци"

Намерената мъртва жена в столичният квартал Орландовци, е била уби по изключително жесток начин. Трима мъже са я били с бухалки в продължение на два часа, съобщиха от Софийски градска прокуратура. Жената е водила скитнически живот, извършвала е постоянни кражби от близко хале. Именно в него са намерени две големи бухалки, по които е имало кръв. Тя е държана там в продължение на 2 часа, преди да бъде изнесена на улицата. От ударите тя е поучила тежки травми на крайниците, а смъртта е настъпила от удар в главата. Нападателите са се предали на полицията сами. През вчерашният ден от прокуратурата повдигнаха обвинения за умишлено причиняване на смърт по особено жесток начин на тримата мъже. Тялото на жената бе открито преди дни на улицата в квартал "Орландовци". Ако мъжете бъдат признати за виновни, могат да получат наказания в размер от 15 до 20 години "лишаване от свобода“ "доживотен затвор“, или "доживотен затвор без право на замяна“. Разследването по случая продължава.  

comment 0
visibility 1231
Съдебна палата

Трима охранители обвинени за убийството на жена в "Орландовци"

Софийска градска прокуратура повдигна обвинения срещу трима служители на охранителна фирма за убийството на жена от столичния квартал "Орландовци". Трупът ѝ бе намерен на 16 май на улицата, близо до дома ѝ. Още тогава криминалистите започнаха да работят по версията за убийство. Ръцете и краката на жертвата бяха вързани със свински опашки, по цялото ѝ тяло бяха открити следи от побой. Владислав Д., Георги Я. и Татян Н. са обвинени за това, че на 16 май на територията на месокомбинат "Родопа- София" умишлено са умъртвили П.С. по особено мъчителен за жертвата начин, съобщават от Прокуратурата. Мъжете завързали ръцете на пострадалата и много пъти я удряли по главата, гръдния кош, корема и крайниците. В резултат на това настъпила смъртта ѝ. Единият от извършителите - Владислав Д. вече бил осъден в чужбина за трафик на наркотици.  Обвиняемите са задържани за срок от 72 часа. Ако бъдат признати за виновни могат да получат от 15 до 20 години "лишаване от свобода", "доживотен затвор" или "доживотен затвор без право на помилване".  

comment 0
visibility 2074
полицейска кола

Мъртвата жена от "Орландовци" майка на четири деца

Жената, която бе намерена мъртва в столичния квартал "Орландовци", е майка на четири деца, съобщава Нова телевизия. Ръцете и краката на жертвата са били вързани със свински опашки, по цялото ѝ тяло са открити следи от побой. Трупът на жената е намерен на улицата, близо до дома ѝ. Криминалистите работят по версията за убийство. В момента оперативно-следствените действия по случая продължават.

comment 0
visibility 2015
мъртва жена

Откриха мъртва жена в "Орландовци"

Безжизнено тяло на жена е намерено тази нощ на улица в квартал "Орландовци". Става дума за 29-годишна жена с множество криминални регистрации, съобщават от МВР. Към мястото на инцидента веднага са насочени разследващи екипи. Направен е оглед на мястото. Образувано е досъдебно производство. Разследването по случая продължава под наблюдението на прокуратурата.  

comment 0
visibility 2140
буря над София

"Орландовци" и "Бенковски" часове без ток заради бурята над София

Лошото време в столицата остави без ток за часове кварталите "Орландовци" и "Бенковски", съобщи Нова телевизия. Улиците на "Панчарево" побеляха от градушка, допълва bTV. Заради гръмотевиците се наложи да има и пренасочване на самолети от летище София към летище Варна. Става дума за два полета-те са на нискотарифна компания и са от Ливърпул и от Хамбург за София.  

comment 0
visibility 1529
Орландовци

Махат незаконните постройки в „Орландовци“

Незаконните постройки в „Орландовци“ ще бъдат премахнати от Столична община. Това е разпоредил вицепремиерът Красимир Каракачанов. Те ще бъдат махнати от протежението на улиците „Дан Колов“, „Лавандула“ и ул. „Сините камъни“. Вицепремиерът бе сезиран за проблема на живущите в района на кв. „Орландовци“. Живущите дори са представили подписка от 517 души, те посочват, че в квартала се е формирало незаконно поселище, което се превръща в голямо гето. Проблема, обаче,  не е от днес, а от години и положението вече е нетърпимо. Живеещите в района се оплакват от лошо качество на живот, зачестили грабежи и домови кражби, разпространение на наркотици и хулигански прояви. В сигнала до Каракачанов се посочва, че от години в този район се заселват множество лица без да имат това право. Подписката е изпратена от него и до кмета на Столична община с настояване за незабавна проверка и установяване на броя и вида на незаконните постройки и да се започне премахването им. В отговор „Общински строителен контрол“ при Направление „Архитектура и градоустройство“ вече образува проверка и възложи процедурата по установяване и премахване на незаконните постройки във формиралото се гето.

comment 0
visibility 797
Полиция

Автомобил помете патрулка на „История славянобългарска“

Автомобил е помел патрулна кола в района на бул. „История славянобългарска“ до Централни софийски гробища. Колата е профучала с много висока скорост по булеварда и е ударила доста сериозно патрулна кола. Вместо да спре шофьора е опрашил с мръсна газ към Надлез „Надежда“ , съобщават очевидци. На полицейската кола са нанесени сериозни щети. За късмет няма пострадали хора. Движението в района е било затруднено. Шофьора причинил катастрофата се издирва.

comment 0
visibility 721
Начко Михайлов

Искат улица в София да носи името на футболна легенда

Столична улица да носи името на легендата на Локо (Сф) и българския футбол Начко Михайлов. Идеята е внесена в район „Сердика” от инициативен комитет. Предложението е улица „Съзнание” в квартал „Орландовци” да се казва ул. Начко Михайлов, съобщи секретарят на комитета Атанас Станкушев. Улица „Съзнание” е родната за футболиста, като идеята е тя да носи името му във връзка със 70-годишнината от рождението му. Един от любимците на всички българи, има място в орбитата на своите учители и приятели Котков и Аспарухов! Които са посмъртни кръстници на софийски улици и няма да е прецедент ако бъде кръстена улица на името на Начко Михайлов, споделя Атанас Станкушев. Гениалният локомотивец Михайлов си отиде от този свят едва на 57 години през 2006-та година. Той се бореше с рака и ако бе жив тази година щеше да празнува 70-годишен юбилей.

comment 0
visibility 1060
Разчистване на боклуци

Започна разчистване на ул. "Лайбниц" във "Факултета" (СНИМКИ)

Успешно продължава кампанията на "Пролетно почистване" в район Красна Поляна. Столичен инспекторат организира разчистване на камарите от нерегламентирани отпадъци на ул. "Лайбниц", кв. "Факултета". Инициативата е част от първия етап на кампанията "Включи се и почисти своя квартал". През следващия месец ще стартира и измиване на вътрешноквартални улици (ВКУ) и улици с обществена значимост (ОЗ).

comment 0
visibility 1696
Паркирани автомоболи по тротоара в Орландовци

Автомобили превзеха цяла улица в Орландовци (СНИМКИ)

Объркано движение по улици в столичния квартал Орландовци, район Сердика тормози от дълго време гражданите. Без изненада автомобилите и хората там са си разменили местата. Колите са паркирани на тротоарите, а пешеходците трябва да се движат по платното. Засега няма никакъв контрол, сигнализира възмудена столичанка в социалната мрежа. Дори и пешеходците да искат да се движат по тротоара не могат. Там плътно едно до друга са паркирани колите. И улицата е за ремонт, но ако се свалят колите със сигурност първо трябва да се оправят разбитите тротоари, да се сложат антипаркинг колчета и да се въведе ред. В момента всеки си прави каквото иска. Оказва се, че улицата е предназначена единствено за автомобили и е като забранена за пешеходци. Колите са върху тротоарите и по платното, а пешеходците? В Орландовци поне има тротоари. В Манастирски ливади, Кръстова вада, Витоша и тротоари вече няма предвидени. Строят до пътното платно, жалва се друга столичанка, чийто пост трябва да подейства успокоително на възмутените от Орландовци.    

comment 0
visibility 4398
Трамваи 18

Ремонт променя маршрута на трамваи 3, 4 и 18

Ремонт в столицата променят маршрута на трамваите 3, 4 и 18, съобщиха от ЦГМ. За периода от 04.30 часа на 20 март до 24.00 часа на 11 май 2019 г. Столичния електранспорт” ЕАД, ще извършва реконструкция на трамваен релсов път по ул. „Каменоделска“ от кръстовището с бул. „Константин Стоилов“ до крайно трамвайно ухо „Орландовци“. За периода на ремонта се забранява движението на пътни превозни средства по западното пътно платно и релсовия път на ул. „Каменоделска” между ул. „Първа българска армия” и ул. „Малашевска”. Движението ще се извършва двупосочно в източното пътно платно на улицата в същия участък. От 30 април до 11 май се забранява движението по източното пътно платно на ул. „Каменоделска” между ул. „Малашевска” и ул. „Грънчарска”, движението отново ще се извършва двупосочно в западното пътно платно на улицата. До 11 май трамваи с номера 3, 4 и 18 ще се движат по променени маршрути: №3 – в посока кв. „Орландовци“ от бул. „Христо Ботев“ надясно по ул. „Струга“, наляво по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до пл. „Централна гара“, наляво по бул. „Христо Ботев“ и по маршрута си до гара „Захарна фабрика“ №4 - в посока кв. „Орландовци“, при ул. „Козлодуй“ направо по бул. „Княгиня Мария Луиза“, направо под надлез „Надежда“, кв. „Триъгълника“ до метростанция „Хан Кубрат“ – двупосочно №18 – в посока кв. „Орландовци“, при ул. „Козлодуй“ направо по бул. „Княгиня Мария Луиза“ през пл. „Централна гара“ до надлез „Надежда“ и обратно по маршрута до пл. „Журналист“. За периода на ремонта се разкрива временна автобусна линия А-ТМ4 с маршрут от пл. „Централна гара“ по бул. „Княгиня Мария Луиза“, наляво по ул. „Козлодуй“, наляво по ул. „Каменоделска“ до автостанция „Орландовци“ – двупосочно. А-ТМ4 ще спира на абсолютно всички съществуващи автобусни спирки по маршрута, както и на трамвайните спирки по ул. „Каменоделска“ и ул. „Козлодуй“. Разкрива се и нова временна спирка с код 6283 „Католически гробищен парк“ в началото на ул. „Кестен“ в посока автостанция „Орландовци“ за автобусна линия А-ТМ4. За времето до 11 май се премества спирка с номер 2332 „Централен гробищен парк“ напред в посока пл. „Централна гара“ след кръстовището с ул. „Малашевска“ за автобусни линии 20 и 21/22 и временната автобусна линия А-ТМ4. Закрита ще бъде спирка с код 6281 „Католически гробища” – на 20 м след входа на „Централен гробищен парк“ на ул. „Каменоделска“ в посока пл. „Централна гара“ за автобусни линии 20 и 21/22.

comment 0
visibility 1565
Акция в кв. Орландовци

Над 15 задържани при акция на прокуратура в „Орландовци“

Над 15 души са задържани при спецакция на прокуратурата в кв. Оралндовци тази сутрин. Голяма част от задържаните са от ромският клан Гольовците. Задържани са и двама полицейски служители от 2 РПУ, като част от престъпната група, съобщиха на брифинг от прокуратурата. Полицаите са правили  ''чадър'' като са охранявали цялата дейност. Групата е имала широк спектър на дейността си от кражби на релси до продажба и разпространение на без акцизни стоки. Те са били следени още от миналото лято. Вече е ясен и ръководителя на групата. От сутринта са претърсени множество къщи.

comment 0
visibility 1242
Полицейска кола

Специализираната прокуратура с акция в кв. „Орландовци“

Тази сутрин Специализираната прокуратура заедно с полицията извършва акция на територията на квартал „Орландовци“. Акцията се провежда във връзка с неутрализирането на престъпна група за разпространение на наркотици, кражби и измами, съобщиха от Апелативна специализирана прокуратура. В акцията са включени и служители на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, които водят разследване за възможно участие и на двама служители на Второ РПУ. Очаква се в късния следобед да бъдат съобщени резултатите от акцията.

comment 0
visibility 1207
Роми крадат ток в Орландовци

Роми се жалват от общината за имот, хващат ги да крадат ток (СНИМКИ)

Роми се жалват, че са им били съборени къщите в покрайнините на кв. Орландовци. Техният защитник - адв. Иванова, твърди, че след като са живяли там 25 години автоматично ставали собственици на имота. За събарянето на къщите те обвиняват общината. През 2017 г. без предупреждение и без заповед дойдоха и ни събориха къщите, а те са законно построени. С фадромите ни унищожиха живота, жалват се ромите пред bgonair.bg.  Обвиненията обаче се оказва, че са вид защита на ромите, тъй като вчера те са хванати да крадат ток. При рутинна проверка се установява, че си хванали ток от електрически стълб на ул. Градините. За съдействие потърсихме ЧЕЗ и от II РПУ. Част от тези хора, които се жалват, вчера бяха задържани, заявиха пред Столица.bg от община "Сердика". След като е установена кражбата представителите на ЧЕЗ са демонтирали жиците, с които ромите снабдявали три постройки с ток. Циганите са настанени на ул. Градините през далечната 1985 г. Тогава са постъпили на работа в държавното предприятие "Чистота" и от там им дават място за живеене.  На около 7 декара са построени 3 къщи. По-късно имотът е приватизиран, а след това върнат на собствениците - частни лица. В момента този имот има много наследници, потвърдиха пред Столица.bg от район "Сердика", на чиято територия се намира имотът.

comment 0
visibility 466

След преследване задържаха софиянец с 50 криминални регистрации

Полицаите от Второ районно управление задържаха 43-годишен столичанин с около 50 криминални регистрации. Заловен е след преследване от униформените, съобщават от пресцентъра на МВР. До гонката се стигнало, след като в полунощ полицейските служители се опитали да спрат лек автомобил в кв. "Орландовци". Водачът на превозното средство не се е подчинил, дори е ударил патрулката и продължил по пътя си.  Униформените незабавно тръгнали след него и го обградили, така че да няма път. Шофьорът е задържан като при разследването установили, че мъжът има богато криминално минало. Отказал е да даде проба за алкохол и упойващи вещества. Задържан е за 24 часа и е образувано досъдебно производство.  

comment 0
visibility 1001

Битакът задръсти с боклук Владайската река (СНИМКИ)

Големи количества отпадъци се изсипват във Владайската река. Това е в участъка край битака в Орландовци, район Сердика, видя днес Столица.bg. След приключването на пазара теренът е ужасно мръсен. Освен това боклук редовно се изсипва в коритото на реката. Столична община редовно почиства коритото на реките в София, а наскоро и част от Владайска. Въпреки това гражданите не пазят, а продължават да изхвърлят, възмущава се столичанин. Битакът работи с пълна сила през почивните дни, когато няма служители на контролиращи звена на Столична община. "Досега никой не е наказан, но няма и как да ги хваната", коментираха през Столица.bg посетители на пазара. От цяла Софийска област имаше днес търговци на пазара. Пернишки бус предлагаше велосипеди за малки и големи. На другите сергии имаше играчки, дамски аксесоари, палта, дънки, гуми втора употреба, автомобилни части, та дори и тоалетни чинии.