Тема: осветление

comment 0
visibility 402
лампи на детски площадки

Сложиха осветление на 7 детски площадки в "Триадица" (СНИМКИ)

Осветление вече ще има на общо седем детски площадки в район "Триадица". Предприети са мерки за възстановяване на територията около тях, която бе разкопана заради окабеляването. Всички обекти са посетени от специалистите от отдел „ИКИИ“ и е било проверено качеството на извършените дейности.   Предстои осветяването на още детски площадки. Безопасността и комфорта на децата са приоритет в програмата на район „Триадица“, допълват от администрацията на района.  

comment 0
visibility 599
Възстановено е осветлението в подлеза на бул. България и "Гоце Делчев

След пожар е възстановено осветлението в подлеза на "България" и "Гоце Делчев"

Администрацията на район Триадица взе светкавични мерки и по най-бързия начин възстанови осветлението в един от най-натоварените подлези в София, този на бул. "България" и ул. "Гоце Делчев". Лампите са напълно ремонтирани и в подземното съоръжение е светло. Осветлението изгасна след пожар на вестникарска будка и магазин за дрехи. От районното кметство на място са проследили и контролирали подмяната на осветлението и лампите. Така подлезът отново е безопасен за преминаващите граждани. От кметството са реагирали много бързо и веднага отиват на мястото на инцидента. Отстранени са всички поражения по елинсталацията, за да няма опасност за околните обекти. За подлезите в София отговорни са районните администрации. 

comment 0
visibility 1116
Пешеходната пътека на бул. "Никола Вапцаров"

Осветяват и вдигат ограда на злополучната пешеходна пътека на бул. "Вапцаров" (СНИМКИ)

Столична община ще предприеме всички обезопасителни мерки на пешеходната пътека на бул. "Никола Вапцаров", научи Столица.bg. В петък вечерта там загина 13-годишно момиче. Заедно  с друго 14-годишно момиче бяха блъснати от джип при пресичането на булеварда.  Според разказ на тяхна съученичка, която е вървяла зад тях, децата са минали през пешеходна пътека. шофьорът на джипа пък обясни, че децата са се промушили през процеп на мантинелата и са изкочили на пътното платно. Разказ на очевидец пред Столица.bg обясни, че децата са прескочили мантинелата, били са облечени в черно и са носили слушалки на ушите. "Пешеходната пътека ще бъде изцяло осветена. Ще се изградят високи огради, за да се ограничи достъпа до пътното платно. Най-вероятно ще се направи и повдигане на пешеходната пътека, въпреки, че не е подходящо за такъв тип булеварди, но за нас е важно сигурността на децата", казаха пред Столица.bg от Столична община. Родителите на деца, които учат в близката Природо-математическа гимназия настояват да се направи надлез за преминаването на децата. При инцидента на 13 декември т. г. едното от момичетата почина от удара, а другото е все още в "Пирогов" със счупен крак.

Реклама
comment 0
visibility 1818
ЛЕД осветление в район Сердика и коледна украса

Сменят с LED осветлението в Орландовци, Бенковски и Биримирци

Изцяло ще бъде подменено осветлението на площад Биримирци и ще поставят енергоспестяващо LED осветление. От части такова ще има и в кварталите Орландовци и Бенковци. Това съобщи пред Столица.bg кметът на район Сердика инж. Тодор Кръстев. Ново осветление ще бъде изградено по улиците "Долна махала" и "Глас народен", потвърди районният кмет. Енергоефективно ще бъде и на ул. "Училищна" в кв. Малашевци. Коледно ще светнат и улици в кварталите на район "Сердика". Празно настроение ще се създаде с коледната украса на ул. "Мара Бунева" в Орландовци и ул. "Железоптна4 в Биримирци. Празнично ще свети и мегдана в Биримирци и други квартали на "Сердика".

comment 0
visibility 1349
осветление

Слагат ново осветление в парк "Надежда" в "Толстой"

Ново улично осветление ще бъде сложено в целия парк "Надежда" в квартал "Лев Толстой". Стартът на програмата бе днес. Тя включва монтиране на стълбове за осветление на всички алеи в парка, пешеходните подходи към метростанция „Хан Кубрат“, както и основен ремонт на съществуващото обществено осветление. Ще се направи основен ремонт и при необходимост ще се направи улично осветление в приоритетни участъци. Ето част от тях:ж.к. „Свобода“, ул. „Дилянка“ж.к. „Надежда 2“, ул. „Кирил Дрангов“ул. „Петър Панайотов“ж.к. „Надежда 4“, детска площадка между бл. 402, 403, 404 и 405ж.к. „Надежда 1“, ул. „Любородие“, около 101 СУ „Бачо Киро“ж.к. „Надежда 3“, около бл. 323, 324, 325, 326 и 327ж.к. „Надежда 3“, около бл. 310, 315, 316, 317 и 319ж.к. „Надежда 2“, около бл. 220, 221, 222 и 223ж.к. „Надежда 3“, между бл. 334 и 335ж.к. „Надежда 1“, бл. 102ж.к. „Надежда 1“, ул. „Константин Будин“, зад бл. 107 и 108ж.к. „Надежда 3“, ул. „Житен“ж.к. „Надежда 4“, алеята пред бл. 443 В близост до парк „Надежда“ започва изграждане на паркинг за автомобили от източната страна на ул.“Екзарх Стефан“, в участъка между ул.“Република“ и ул.“Априлско въстание“ (срещу пощенски клон № 1220). Проектът включва направата на паркинг за около 50 коли, като настилката ще е от паркинг елементи.    

comment 0
visibility 345
тунел "Топли дол"

Движението в тунел „Топли дол“ временно в една лента

Движението по магистрала „Хемус“ в тунел „Топли дол“ посока Варна в понеделник, 26 август, ще се осъществява в една лента, съобщават от АПИ. От 9.30 ч. до 15.30 ч в понеделник ще правят ремонт на лампите на тунела, което налага ограничението. Движението на автомобилите ще става в изпреварващата лента, тъй като ще бъде ограничена активната лента.

comment 0
visibility 348
Тунел "Витиня" на магистрала "Хемус"

Профилактика на осветлението затваря тунел "Витиня" към София

Тунелът "Витиня" ще бъде затворен за пътуващите към София, предупреждават от АПИ. На съоръжението ще се прави профилактика на осветлението. Забраната влиза в сила от 22 ч. до 5.00 ч. на 1 август т. г., четвъртък и движението ще бъде ограничено движението в посока София. Трафикът ще се пренасочва от км 35 по път I-1 София-Ботевград и при км 30, на пътна връзка "Витинска река" и след това автомобилите ще се включват отново в магистрала "Хемус" Движението за Варна в тунела ще бъде в една лента. Шофьорите да бъдат внимателни, да съобразяват скоростта и дистанцията и да спазват стриктно пътната сигнализация, предупреждават от АПИ. За повече информация шофьорите могат да получат на денонощния телефон 0700 130 20.

comment 0
visibility 468
Тунел Витиня на магистрала Хемус

Ограничават движението на Витиня към София

Ограничават движението по магистрала Хемус в посока София за около 7 часа. От 22.00 ч. тази вечер до 5.00 ч. на 31 юли т. г., сряда се ограничава минаването през  тунел Витиня на магистралата. Причината е профилактика на осветлението в съоръжението, предупреждават от АПИ. Потокът от автомобили към столицата ще се отбива от 35-и км по път I-1 София-Ботевград, а при 30-и км на пътна връзка Витинска река трафикът ще се включва отново в магистралата. Движението за Варна в тунела ще се осъществява в една лента.

comment 0
visibility 932
Кръстовището на ул. Владово и ул. Гео Милев, район Слатина

Липса на осветление и тротоари тормозят столичани във Витоша и Слатина

Липсата на осветление и разбити тротоари или паркирани върху тях автомобили тормозят столичани в два софийски района. Сигналите на гражданите са подадени в платформата helpbook.info. Сериозен е проблемът в район Слатина. Преминаването през кръстовището на ул. Владово и ул. Гео Милев е предизвикателство за пешеходците. Буквално положението на гражданите е като руска рулетка. Те трябва да минават по пътното платно, защото няма тротоар.  До момента не са взети мерки и за паркираните върху тротоара лека коли, сигнализират живеещи в района. За да се спасят от колите, на тротоара край 74-то помощно училище са поставени метални перила, на това е само в продължение на около 20 м от светофара. В другата част има паркирани автомобили, дори до самия светофар, което ограничава видимостта. За пешеходците, възрастните хора и майки с колички остава единствената възможност да минават по пътното платно, а движението е натоварено. Когато стане инцидент, тогава ли ще се вземат мерки, питат гражданите. Без осветление и тротоари са и ул. Войводина могила и ул. Дамяница в столичния квартал Карпузица, район Витоша. Вечер е тъмно, а липсата на тротоари допълнително създава трудности и опасност за живеещите в квартала. Гражданите сигнализират, че по улиците липсва и асфалта и трябва ремонт. Допълнителна "екстра" били и бездомните кучета, които застрашават хората, минаващи сутрин рано и вечер късно по двете софийски училици.

comment 0
visibility 937
нови лампи

Модерно улично осветление се прави в "Младост" 3 (СНИМКИ)

Ново и модерно улично лед осветление се прави в момента около блокове 344, 345 и 347 в "Младост" 3. Лампите, които се слагат, са от т. нар. двойни рогатки. С тях ще бъдат осветени не само улиците между блоковете, а и площадките до тях, съобщи в социалната мрежа заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов. Миналата година в района е сложена нова тръбна мрежа с шахта. Тази година се поставят стълбовете. След "Младост" 3, през следващите седмици нови стълбове ще се слагат и в "Младост" 1А.      

comment 0
visibility 944
лампи

Улиците и парковете в "Толстой" вече са с ново осветление (СНИМКИ)

Карето между улиците "Ген. Никола Жеков", „Йордан Хаджиконстантинов - Джинот“, ул. "Република" и бул. "Рожен" в район "Надежда" може да се похвали с ново улично и парково осветление. Проектът е на районната администрация, съобщават от Столична община. Махнати са 60 амортизирани стълба за осветление и са сложени нови 140 с лед лампи, нова кабелна мрежа и ел. табла. С тези подобрения се очаква сметките за ток от уличното осветление в това каре да паднат наполовина. Цялото обновяване е около 1 млн. лв. без ДДС.  Изпълнението на проекта бе проверено от зам.-кметът на София Дончо Барбалов, зам.-кметът на "Надежда" Анелия Георгиева и главният инженер на района Спас Спасов.В тази част на комплекса има над 60 жилищни кооперации и сгради, детска градина №137 "Калина Малина" и 54 СУ "Св. Иван Рилски". Освен за обновяване на уличното осветление в квартала, Столична община е осигурила пари и за ремонт на тротоарите около училището. Той трябва да се изпълни през следващите седмици.  

comment 0
visibility 578
осветление

Смяна на осветлението променя движението по "Хемус" към София

Ремонт на осветлението в тунела "Топли дол" ще промени движението по магистрала "Хемус" към София. Трафикът ще бъде само в едната лента, съобщават от АПИ. Измененията са за активната лента, а трафикът ще бъде пускан през изпреварващата лента. От Пътната агенция припомнят на шофьорите да спазват ограниченията за скоростта и да не предприемат рискови изпреварвания в районите на ремонтните дейности.  

comment 0
visibility 1036
Обновяване на Женския пазар

"Пазари Възраждане" в Топ 3 на печелившите общински дружества `(СНИМКИ и ВИДЕО)

Около милион лева е печалбата на "Пазари Възраждане", като най-голям е дялът на Женския пазар. Това каза днес директорът на общинското дружество Драгомир Димитров. На брифинг бе представена концепцията на "Пазари Възраждане" за цялостната промяна на пазарите, които управлява общинското дружество - "Димитър Петков" и Женския пазар. С тази печалба Пазари Възраждане влизали в Топ 3 на общинските дружества, уточни зам-председателят на СОС Николай Стойнев. "Концепцията ин е насочена към промяна на търговските пространства и развитието на пазарите, като място и история на храната. Женският пазар е на 140 години и е най-стария в столицата  и се разглежда не само като икономическа единица, а като влияние в целия район, защото той генерира социални връзки и контакти", каза Драгомир Димитров. През уикенда там се проведе поредния фестивал, който беше посетен от на 15 000 души. Пространстовто на Женския пазар е изцяло обновено и преобразено. Там вече има подземни контейнери за битови отпадъци, чисто е, направено е ново озеленяване и чешма. Въпреки че има терени на район "Възраждане" от "Пазари Възраждане" са се погрижили за уюта на столичани и гостите на Женския пазар, като са поставили живи плетове. Мястото вече е включено като част от туристическите обиколки на чужденците в София. Ежедневно от там минават над 500 чужди туристи. Изцяло е обновено пространството в частта от ул. Кирил и Методий до бул. Сливница, където е зеленчуковия сектор. Пребоядисани са сергиите на търговците, поставени са нови тенти с работещи механизми. Ръководството на дружеството е предоставило добри условия на клиентите на пазара.За последните 2 години нямало нито една жалба относно чистотата и хигиената на Женския пазара, похвали се директорът Драгомир Димитров. Най-голямата му гордост е повишената сигурност на търговци и клиенти с поставянето на модерно видеонаблюдение, което ще работи 24 часа. На пазара има и офис на III РПУ, което гарантира безопасността на гражданите. С подмяната на осветлението с LED  ще се спести около една трета от досегашните разходи за ток.

comment 0
visibility 458
бул. Витоша

160 млн. лв. ще даде София за осветление

От Столичната община са пуснали обществена поръчка на стойност 160 млн. лв. за поддръжка, ремонтни дейности и изграждане на осветлението в града за следващите 5 години. Общата сума е разделена на четири позиции, като кандидатите ще може да кандидатстват за по една от тях до 7 юни, съобщава вестник Труд. Фирмите победители ще трябва да поддържат и ремонтират осветлението в града, източниците, електротаблата и системата за управление. Освен това ще трябва да се грижат и за художественото осветление в града, а също така ще трябва да следят и за нерегламентирани включвания към уличното осветление. Като задача за следващите 5 години, победителите ще трябва да изградят ново публично осветление, поставяне на нови енергоефектни тела и пълно разширение на системата за управелние на осветлението.

comment 0
visibility 415
Тунел Правешки Ханове

Движението в тунел „Правешки ханове“ ще е затруднено

От 9 до 15:30 часа утре 2 май, движението в тунел „Правешки ханове“ в посока Варна ще се осъществява само в една лента поради ремонт, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Причината за това са ремонтни дейности на осветителната система . Разрешено ще е движението само изпреварващата лента. От агенцията апелират шофьорите да се движат с повишено внимание, като спазват поставената сигнализация и маркировка.

comment 0
visibility 351
Топли дол

Променят движението в "Топли дол" заради ремонт на осветлението

Промяна в трафика на автомобили в тунел "Топли дол" на магистрала "Хемус" ще има днес до 19 часа. Двупосочно ще се движат колите в тръбата посока Варна заради ремонт на осветлението, миене на стените, настилката и бализите, съобщават от АПИ. Умоляват се водачите да се движат с повишено внимание в участъците и да спазват наложените ограничения на скоростта, за да не се стига до инциденти.

comment 0
visibility 399
Тунел Правешки Ханове

Движението в тунел „Правешки ханове“ ще е в една лента

До 15:30 часа движението в тунел „Правешки ханове“ в посока София ще се осъществява само в една лента поради ремонт, съобщиха от пресцентъра на АПИ. Причината за това са ремонтни дейности на осветителната система . Забранено ще е движението в изпреварващата лента. Трафикът ще бъде пренасочен към активната лента. От агенцията апелират шофьорите да се движат с повишено внимание, като спазват поставената сигнализация и маркировка.

comment 0
visibility 365
Тунел Правешки Ханове

Ремонт на осветление затваря едната лента на тунел "Правешки ханове" към София

Ремонт на осветлението в тунел "Правешки ханове" на магистрала "Хемус" към София ще затрудни движението  на автомобилите утре. От 9.30 до 15.30 часа колите ще минават само в една лента. Въвежда се ограничение за каране по изпреварващата лента. Целият поток ще се движи в активната лента.  

comment 0
visibility 349
Магистрала

Променят движението в тунел заради осветлението

Движението в тунел "Траянови врата" на АМ "Тракия" в посока София ще бъде променено. Днес от 9.30 до 15.30 всички автомобили ще трябва да се движат в едната лента - скоростната. Това се случва заради ремонт на осветлението в тунела, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". От АПИ приканват хората да пътуват внимателно в този участък от магистралата. В тунела осветлението е слабо и е необходимо повишено внимание и спазване на дистанция. Хубаво е водачите да проверят фаровете на автомобилите си преди да тръгнат на път в тази посока. Времето днес е с благоприятни мртеорологични условия и не се очакват валежи в София. Няма по-тъмен тунел. Мъждукат 3- 4 лампи и нищо не се вижда. Определено лошото осветление е предпоставка за инциденти, написаха до Столица.bg шофьори, които вчера са минали през Траянови врата. 

comment 0
visibility 415

НДК с модерно осветление

Ключови места в НДК вече са със съвсем ново и съвременно осветление. Осветителните тела са сменени с LED луни, които са енергоспестяващи. С тази своя инициатива НДК вече може да се нарече съвсем оправдано съвременна обществена сграда. Тя се отнася с отговорност към опазването на природните ресурси, ще пести значително количество електроенергия, информира ТопНовини. Въведена е и нова организация на достъп до сградата. Вход А4, който се ползваше по времето на Европредседателството става основен и денонощен. Вход Б2, който се намира от страната на „Моста на влюбените“ ще е отворен от 8 до 20 ч. през цялата седмица.

comment 0
visibility 652

Приключи проверката, направена от Евгени Крусев на уличното осветление по „Симеоновско шос...

Днес Евгени Крусев, зам.-кметът по транспорт в Столична община, направи проверка на смяната на уличното осветление по ул. „Симеоновско шосе” от участъка на бул. „Г.М. Димитров” до ул. „21 век”. Текат ремонти на осветлението на редица места в столицата - в квартални градинки, около училища и около поликлиники, споделя Крусев. Предстоящ обект за цялостно обновяване на осветлението в момента е надлез „Надежда“. След като бъде ремнтиран надлеза, икономията ще е от 130 000 мегаватчаса заради смяната на осветителните телата от такива, които са с натрий към LED осветление, както и подобряване на осветеността с около 35%. От началото на годината са сменени приблизително 210 стари и опасни стълба и са издигнати още 280 нови. През изминалите месеци са монтирани около 1000 бр. LED осветителни тела, с което намаляването на годишните разходи за осветление се равнява на близо 70 000лв. Сменено е и осветлението по бул. „Възкресение“ в кв. „Красна поляна“, като ще бъде направена подмяна и по „Константин Величков“ като по този начин в отсечката от бул. „Сливница“ до бул. „Възкресение“ осветеността ще бъде подобрена с 40%. Планирано е в район „Люлин“ да бъдат вложени около 500 000 лв., като там се подменя осветлението по ул. „Джавахарлал Неру“, ул. „Захарий Стоянов“ и ул. „Луи Пастьор“.