Тема: Овча купел

comment 0
visibility 504
обвинен за убийство

В ареста остава обвиненият за убийството в "Овча купел"

Мъжът, който бе обвинен за убийството в столичния квартал "Овча купел", е с мярка за неотклонение "задържане под стража". 35-годишният мъж остава за постоянно в ареста по искане на Софийска градска прокуратура.   Човекът бе задържан на 9 март тази година и вече има повдигнато обвинение. Според разследващите  убийството е извършено на 29 февруари 2020 г. В 6-то РУ е получен сигнал за човек в безпомощно състояние в района на строяща се станция на метрото в „Овча купел“. Веднага на място са изпратени екипи на полиция и Спешна помощ. Те обаче само са установили смъртта и самоличността на пострадалия.Той е на 55 години.    

comment 0
visibility 680
Кръстовище в Овча купел

Кръстовище в Овча купел без светофар е ад за `шофьорите (СНИМКИ)

Столично кръстовище е ад за шофьори и пешеходци. На пресичащите се улици няма светофар и пешеходна пътека. Такава е картинката на "Монтевидео" и ул. "Маестро Кънев" в Овча купел. За ежедневните екшъни, агресия, катастрофи и пътния ад алармират граждани в платформата за сигнали helpbook.info. "Хората от квартала всеки ден ставаме свидетели на опасни ситуации поради липсата на знак, забраняващ престоя и паркирането на ъгъла на ул. "Маестро Кънев" откъм бул. Монтевидео", сигнализира гражданин в платформата и прилага снимки на безумното движение. На "Маестро Кънев" редовно има най-малко по три паркирали коли, които пречат на видимостта. Така от две ленти за движение само една може да се ползва, а улицата е двупосочна. "Постоянно се случва, завиващи по "Монтевидео" и "Маестро Кънев" автомобили  да се сблъскват челно, тъй като няма място за разминаване, няма и добра видимост заради спрелите бусове и леки коли. Инцидентите не са рядкост, а невъзможното разминаване води агресия между шофьорите.", коментират живеещи в Овча купел. Хората от квартала искат да се постави знак, с който да се забрани спирането на и около кръстовището. Затруднени са и пешеходците, тъй като няма откъде да преминат поради липса на светофар и пешеходна пътека.

comment 0
visibility 765
трафопост

Възстановиха трафопоста с ликовете на великите българи в "Овча купел" (СНИМКИ)

В "Овча купел" освен честване на 3 март имат и още един прекрасен повод за празнуване. Възстановен е трафопостът с ликовете на велики българи зад бл. 26. Новината съобщи в социалната мрежа кметът на района. Миналата година социалните мрежи прегряха, след като рисунките с ликовете на велики българи изчезнаха от стената на трафопоста. Тогава от ЧЕЗ обясниха,че се прави цялостен ремонт на съоръжението.    Е, днес задружните усилия на хора и институции дадоха прекрасен резултат. И едно изпълнено обещание вече е факт. ЧЕЗ след ремонта финансира възстановяването на изображенията, художникът Иван Величков – Сайбър, майсторски пресъздаде образите на именитите българи. Районната администрация на СО Овча купел съдействаха за почистването, поставянето на кашпи и осветлението наоколо. И не на последно място – учениците от ПГСС „Бузема“ се погрижиха за аранжировката на зелените площи около трафопоста.   Кметът Ангел Стефанов се надява творбата да се съхрани дълго време и да бъде символ на района.     

Реклама
comment 0
visibility 2830
метро Овча купел

В "Овча купел" ще се качат на метро в края на есента (СНИМКИ)

Жителите на столичния район "Овча купел" ще се качат на метро в края на есента. Това стана ясно при инспекция на кмета на София Йорданка Фандъкова и шефа на "Метрополитен" Стоян Братоев в метродепото в "Обеля".Строителството на подземната железница в "Овча купел" ще приключи през пролетта, след което ще започнат изпитанията на влаковете, съобщават от "Монитор".   Първите пет станции от третия лъч на метрото ще заработят през май - “Красно село“, бул. „България“, „Медицински университет“, НДК и бул. „Патриарх Евтимий“. През лятото ще бъдат пуснати и метространциите при „Орлов мост“, на театър „Зад канал“ и на бул. „Владимир Вазов“.   Кметът на София Йорданка Фандъкова пък съобщи, че 12 от първите влакове обслужващи метрото ще бъдат модернизирани. В момента вече два от старите влакове са подновени. Стойността на модернизацията на един влак е 5,5 млн.лв., уточни Фандъкова.   Братоев допълни, че това са най-старите влакове на метрото, закупени през 1990 година и влезнали експлоатация осем години по-късно. По думите му инвестицията в стар влак е двойно по-евтина от закупуването на нов такъв. В момента „Метрополитен“ разполага с 52 влака, движещи се по първите две линии на метрото. По новия лъч ще се движат и изцяло нови 20 влака, като първите от тях вече се изпробват. „Метрото си остава стратегически проект на София, като продължаваме и с инвестициите и поддръжката на старите линии. Сложихме нoви acaнcьopи тaĸa, чe нa вcяĸa oт cтapитe cтaнции дa имa пoнe пo eдин. Πopъчaли cмe и пъpвитe пepoнни вpaти зa cтaнция „Oпълчeнcĸa" и Haциoнaлeн cтaдиoн „Bacил Лeвcĸи“, каза кметът. При откриването на третата линия се очаква 600 хиляди пътници дневно да използват подземния превоз. Очакванията са от периферните точки на града до центъра да се стига за 16 минути. С новата метроотсечка пътният трафик ще бъде намален с 30%. Третата линия ще има връзки с над 55 автобусни и тролейбусни спирки.      

comment 0
visibility 1198
Район Овча купел купува имот в Горна баня

Кметът на Овча купел пресича порочна практика (СНИМКИ)

Порочна практика е амбициран да пресече кметът на район Овча купел Ангел Стефанов. Вместо да се откаже от закупуването на атрактивен имот върху общински терен и на данъчна оценка в кв. Горна баня, Стефанов е заявил желание общината да придобие имота. За намеренията си той съобщи в социалната мрежа. В кв. Горна баня се продава триетажна къща с двор, която е построена върху общински терен. Според закона имотът трябва да бъде предложен за купуване първо на общината. Така ще се пресече порочната местната власт да отказва и така собствениците да продават имота на друг на пазарна цена, а сделката да се изповяда на данъчна оценка. Къщата се продава за 121 500 лв. и РЗП 302.4 кв. м. и застроена площ 101.6 кв. м. Предложението на собствениците е изпратено до район Овча купел още през август 2019 г. при управлението на Христина Семерджиева. Стефанов е заявил категорично желанието да се закупи имота, в който общината е съсобственик. Вече е разговорял с Московска 33 и е получил зелена светлина за задвижване на процедура и уточняване на подробностите. "Ако общината се откаже и продадат имота ще загубим около 10 000 лв. данъци. Добре е да се придобие този имот, защото това е една готова сграда върху общински терен", коментира намеренията си кметът на Овча купел пред Столица.bg. Той е изискал и документи от собствениците, като съответно е уведомил и Столична община. "Време е общината да действа като всеки добър стопанин и да започне да защитава интересите и собствеността си, така както го прави и частния собственик. Време е да се разделим с клишето, че публичните институции купуват скъпо и продават евтино!", написа Ангел Стефанов. За да се осъществи сделката трябва да се внесе доклад в СОС и местният парламент да даде съгласието си.

comment 0
visibility 623
катастрофа

Катастрофа на бул. "Овча купел", задръстването е до бул. "Възкресение" (СНИМКИ)

Катастрофа е станала на столичния бул. "Овча купел", съобщиха граждани пред Столица.bg. ПТП-то е в участъка между улиците "Житница" и "Народно хоро".   Задръстването е гигантско, казват шофьори, стига чак до бул. "Възкресение". Хората недоволстват,че няма и регулировчик, който поне малко да оправи трафика в района на инцидента.   

comment 0
visibility 4937
Трамвай 11 излезе от релсите в Овча купел

Трамвай 11 излезе от релсите в Овча купел

Трамвай по линия 11 излезе от релсите в Овча купел, научи Столица.bg. Инцидентът е станал преди час. Причината е неправилно превключена стрелка, казаха от Столичен електротранспорт. Няма пострадали пътници. За кратко движението по линията е било спряно. Извикана е техника на мястото и дерайлиралият трамвай е поставен в релсите. В момента движението е възстановено и няма нарушение на графика на движение.

comment 0
visibility 4007
Овча купел инвестиционни намерения

Кметът на Овча купел защити интересите на гражданите, не иска високо строителство в Овча к...

Новоизбраният кмет на Овча купел Ангел Стефанов се зае и усилено работи срещу презастрояването на района, за да осигури необходимите за живеещите обществени пространства и адекватна инфраструктура. Стефанов даде своето становище като районен кмет за инвестиционни намерения в Овча купел 2. В него категорично е против желаните промени за високо строителство в зона, в която трябва да има обществени пространства. Съвсем открито и прозрачно кметът на Овча купел публикува своето становище в социалната мрежа и с него се запознаха жителите на района. Очаквано или не при главният архитект на София е постъпило искане за промяна на предназначението на терени или по точно искане за Изменения на Плана за застрояване (ИПЗ). Според заявените инвестиционни намерения промяна на предназначението трябва да има по новата улица "Централна" в Овча купел 2 около метрото. Зоната е зад болница "Доверие". А това означава промяна на предназначението на имотите и увеличаване на етажността на строителството. "Съгласно действащ ПУП описаните имоти са предназначени за обществено обслужващи и търговски дейности. Предложението предвижда да се направи промяна на предназначението им и застрояване на високоетажни жилищни сгради. Смятам за неуместно насърчаването на мащабното строителство, което не удовлетворява потребностите на гражданите и не допринася за подобряване на качеството на живот в района", категорично е мнението на кмета Ангел Стефанов. Той е получил от арх. Здравков искането, за което трябвало да даде становище от районния кмет. "Съгласно действащ ПУП, описаните имоти са предназначени за обществено обслужващи и търговски дейности, кореспондиращ с цялостната разработка на кв. 12, предвиждащ реализацията на обществен театър с пешеходни пространства, административни и културни институции и търговско обслужване.  Устойчивото развитие на града и района изисква да се удовлетворят потребностите от обществени услуги и добро качество на живот на вече населяващите дадената територия, преди сляпо да се насърчава мащабно строителство, което да води до повишаване на гъстотата на населението. В тази връзка считаме, че за реализацията на инвестиционно намерение, подобно на заявеното, следва да се направят подробни и задълбочени изследвания за комплекса. Новите многофамилни, високоетажни сгради ще доведат до натоварване на транспортната и социалната инфраструктура на територията, което също е необходимо да се изследва и вземе под внимания при евентуално разрешаване на предложеното изменение", пише в становището на кмета относно инвестиционните намерения. Ще настоявам преди одобряването на всяко Искане за ИПЗ да се правят задълбочени и подробни изследвания на района като се отчитат множество фактори, включително транспортната и социална инфраструктура в района, категоричен е кметът на район Овча купел Ангел Стефанов.

comment 0
visibility 4871
Нова кооперация в Овча купел - озеленяване

Новият кмет на Овча купел оправя стари грешки в застрояването (СНИМКИ)

Новият кмет на столичния район Овча купел Ангел Стефанов бързо влезе в ритъм и вече открива грешки и несъответствия в застрояването на района, допуснати от екипа на предшественика му Христина Семерджиева. Той е открил пропуски при нова жилищна сграда и установява, че е не изпълнен проектът. Част от предизвикателствата на новата ми длъжност са свързани с поправяне на стари грешки, допуснати от бившето ръководство на общината, написа в социалната мрежа като отговор на запитвания на граждани. Стефанов публикува снимки на нова жилищна сграда, която според проекта и изискванията е трябвало да има солидно озеленяване. Това обаче не е направено, а разбира се не е и контролирано от старото ръководство на район Овча купел. Впечатление прави, че на обект, за който е издадено становище и в което пише „изпълнено е процентното озеленяване по виза със средноразмерна дървесна растителност съгласно зоната, в която попада имота, реално няма озеленяване. Виждат се рахитични зелени храстчета. Според официалното становище, с което се е съгласил предшественикът на Стефанов, са спазени отстоянията на засадените дървета от регулациата на имота. В документа е посочено, че "заложената по проект растителност е изпълнена, както по вид, така и по размер...". Очевидно не е така, сигурен е новият кмет на район Овча купел. Той благодари на главният архитект на София арх. Здравко Здравков, който също е обърнал внимание на това несъответствие и заяви, че ще изиска ново становище. "Ще вложа много сили и енергия контролът по изпълнението в район Овча купел от сега нататък да бъде строг", обещава новоизбраният Ангел Стефанов.        

comment 0
visibility 2986
смазани коли

Пиян смаза девет паркирани коли в "Овча купел" и избяга

Девет паркирани коли са били сериозно ударени снощи около 23.50 часа в "Овча купел". Близо до пострадалите машини е намерено изоставено "Пежо", а водачът му е избягал, съобщават от МВР.   По-късно шофьорът на Пежо-то се е явил в Шесто РУ във видимо нетрезво състояние и е отказал проба за алкохол и наркотични вещества. Съставен му е акт за установеното нарушение. Работата по случая продължава.    

comment 0
visibility 1195
ПУП и ПРЗ в Овча купел

ПУП на Овча купел ограничава височината на застрояване

Готови са Подробен устройствен план (ПУП) и План за регулация и застрояване (ПРЗ) на  кв. 19 в жк "Овча купел 2", съобщават от Направление "архитектура и градоустройство" на Столична община. Изработването е на базата на издадена от главния архитект на София през 2010 г. заповед за изработването на планове за регулация . С плановете, възстановените бивши земеделски имоти в обхвата на плана, трябва да се урегулират с необходимия коефициент на редукция (до 25%) за изграждане на публична инфраструктура - улична и алейна мрежа, озеленяване, нова детска градина, спортен комплекс и парк. Изработването е съобразено с процедираните последващите години изменения на ПУП за обезпечаване трасето на III-ти Метродиаметър, както с процедурите по изработване и влизане в сила на кадастрална карта за района. Съобщението е в отговоро на запитване на живеещи в Овча купел. През 2019 г. в Направление "Архитектура и градоустройство" е предаден ПУП-ПРЗ и план схеми на инженерната инфраструктура за горепосочения обект от проектантския колектив "Ситиарх" ЕООД. От НАГ са категорични, че разпространената в социалните мрежи информация относно предвидените градоустройствени параметри на квартала е спекулативна и подвеждаща. С предложения план се ограничава височината на застрояване, от нормативно допустимите 26 м, на максимална допустима кота корниз от 15 м. (до пет етажа). Терените, отредени за озеленяване и социална инфраструктура, значително надвишават нормативните изисквания за устройствената зона. Предвид спецификата на плана, необходимостта от преценка целесъобразността на проектното решение и обвързването с ОУП на Столична Община, представените материали са все още в процедура на разглеждане от отделите на Направление "Архитектура и градоустройство". След изясняване на цялата собственост в обхвата на разработените планове и отстраняване на констатираните забележки, ще бъде внесен за разглеждане от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ). При постъпване на служебни предложения от ОЕСУТ, включително и от кмета на район "Овча купел", проектът ще бъде върнат на проектантския колектив за преработване и допълване. След изпълнение на всички препоръки и корекции, преработеният проект ще бъде изпратен в район "Овча купел" за провеждане на обществено обсъждане.

comment 0
visibility 914
авария

"Витоша" и "Овча купел" без вода заради авария на водопровод

Авария на стратегически водопровод ще бъде причина за спирането на водата в столичните райони "Витоша" и "Овча купел", съобщават от "Софийска вода". Пресъхването на кранчетата започва от утре на обяд. Ето и в каква последователност ще става спирането на водата: кв. "Драгалевци" - от 12:00 на 8.10.2019г. до 00:00 ч. на 09.10.2019г. в.з. "Малинова долина" – от 12:30 ч. на 08.10.2019г. до 00:30 ч. на 09.10.2019г. кв. "Киноцентъра" - от 13:00 ч. на 08.10.2019. . до 01:00 ч. на 09.10.2019г. c. "Владая" - района заключен между ЖП линия „София-Перник“, ул.„Лесковец“, ул.“Войнишко въстание“ ,ул.“Любомир Миланов“,ул. „Акад. П. Стайнов“, ул.“Равнище“ и в.з. Приплат - от 12:00ч. на 08.10.2019.г. до 00:00ч. на 09.10.2019. кв. "Бояна" - от 14:30 ч. на 08.10.2019. до 02:30 ч. на 09.10.2019г. в.з "Беловодски път" - от 15:00 ч. на 08.10.2019г. . до 03:00 ч. на 09.10.2019г. в.з. "Килиите" - от 15:30 ч. на 08.10.2019г. . до 03:30 ч. на 09.10.2019г. в.з. "Мала кория" - от 15:30 ч. на 08.10.2019г. . до 03:30 ч. на 09.10.2019г. кв. "Княжево", района заключен между ул. “Панорамен път”, “Проф. Державин”, бул. “Цар Борис III”, “Ген. Михаил Кутузов”, “Карамфил”, “Бойна слава”, “Клек”, “Сребриста липа” и “Бял равнец”- от 15:30 ч. на 08.10.2019г. . до 03:30 ч. на 09.10.2019г. кв. "Княжево", района заключен между бул. “Цар Борис” III и ул. “Княжевска”, ЖП линията „София - Перник“ и ул. “Владайско въстание”- от 15:30 ч. на 08.10.2019г. . до 03:30 ч. на 09.10.2019г. кв. "Горна Баня" и в.з. Горна баня – от 15:30 ч. на 08.10.2019г. . до 03:30 ч. на 09.10.2019г.  

comment 0
visibility 1407
Барбалов, Овча купел, копка

В "Овча купел" ще имат нова детска градина

Нова детска градина ще бъде построена в "Овча купел". Първата копка по традиция бе полята с шампанско от зам. кмет „Финанси и стопанска дейност“ на Столична община Дончо Барбалов. Изпълнител на обекта е Цветан Цацев, управител на фирма "Градив" ООД. Водосвет за успех бе отслужен от отец Валери Василев, който пожела здраве на работещите в детското заведение и благослови всички деца, които ще го посещават. 

comment 0
visibility 338
лудница

Два варианта за съдбата на барикадиралия се мъж от "Овча купел"- на съд или в лудница

Два са вариантите за съдбата на мъжа,който се бе барикадирал в дома си в "Овча купел". Той бе изведен от дома си след близо 20 часа преговори с командоси. Днес изтича мярката за задържането му. Той е настанен в Центъра за психично здраве, разказват от Bulgaria ON AIR.   Ако съдът разреши държавното обвинение може да удължи срока за престоя му в психиатричното заведение до 72 часа. В момента се правят съдебно-психиатрични експертизи, които да установят дали има психично отклонение.       

comment 0
visibility 683
МВР

Командоси прекратиха кризата с барикадирания в „Овча купел“

Командоси преди минути успяха да влязат в жилището на барикадиралия се мъж в „Овча купел“ и го изведоха, информират от Пресцентъра на МВР. По време на спец акцията няма пострадали. Припомняме, че снощи е подаден сигнал за мъж, който стрела на посоки и се е барикадирал в дома си. След пристигането на органите на реда е установено, че става дума за 57 годишен мъж, който притежава газов пистолет. Мъжът е с психично заболяване. Почти 20 часа психолози водят преговори с него да се предаде. Основание за този начин на действие била реалната опасност за неговия живот. Според психолозите, мъжът е с биполярно разстройство и шизофрения. Бил е приемат няколко пъти в психиатрия. Преди месеци е стрелял по тийнейджъри около блока.

comment 0
visibility 1120
МВР

Продължават преговорите с барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Мъжът, който снощи искаше да убие всички свои съседи, стреля с пистолет и се барикадира в дома си в столичния квартал „Овча купел“ още не е изведен от блока, съобщава 24 часа. Полицията продължава да преговаря с него. Негови съседи споделят, че е кротък човек. Никога не е създавал проблеми. Предполагат, че смъртта на съпругата му е оказала влияние и той се затворил в себе си. Тя починала в началото на тази година. След това тъжно събитие той спрял да контактува с тях. Наблягал на алкохола. Грижил се за две кучета.

comment 0
visibility 735
съседски драми

Съседски драми в "Овча купел" заради дърво с паднали плодове

Хора от бл. 504 в квартал "Овча купел" искат едно дърво да бъде отсечено, защото.. падналите му плодове миришели лошо. За щенията на съседите си разказа Елена Бончева, цитирана от Радио "София".     Екологът на района Силвана Митева обясни, че рязането на дървото попада в обсега на Наредбата за изграждане, поддържане и опазване на зелената система. Тя забранява махане на здрави дървета, освен ако това не е последвано от строителство на пътни съоръжения. Разрешава се подрязване, частично махане на клони и оформяне на корони.    За да се отсече едно дърво трябва разрешение от районната администрация. Това се прави в случаите ако дървото е опасно за хората, болно, гнило или изсъхнало.     

comment 0
visibility 1395
саниране

Подготвят за саниране блок 43 в "Овча купел" 2 (СНИМКИ)

Блок 43 в квартал „Овча купел“ – 2 се подготвя за саниране. Това е трета от общо четирите жилищни сгради, одобрени по „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”.Блокът се състои от три секции- А, Б и В. Всички са изградени на дванадесет нива, съобщават от администрацията на района. Ще се направят неща за осигуряване на енергийната ефективност и повишаване на експлоатационните характеристики на сградата. Става дума за топлинно изолиране на външните ограждащи елементи по фасадите, топлоизолация по цокъла на сградата и подмяна на дървените и метални прозорци на сутерена, подмяна на съществуваща дървена и метална дограма по апартаменти и общи части, освежаване на стълбищната клетка, възстановяване на мълниезащитна и заземителна инсталации, подмяна на водосточни тръби пред фасадата на сградата и други съпътстващи строителни и монтажни работи. По план строително-ремонтните дейности трябва да приключат за 250 календарни дни.

comment 0
visibility 1264
вероятен протест

"Овча купел" отново на протест: Строят блок вместо детска градина

В "Овча купел" отново са в протестна готовност. Днес в 18.30 часа хората от района се събират на среща, за да решат какви ще са следващите им действия. От една година те протестират срещу презастрояването в квартала. Най-голям проблем се оказва новият строеж между блоковете 412, 413, 414 и 415. На това място е трябвало да има детска градина. Пред камерите на Bulgaria ON AIR притеснените граждани обясниха, че между блоковете започнали да растат други блокове и нещата не отивали на добре. Проверките се правели проформа. Заради денивелация един етаж от подземните нива се оказал надземен. На цялото това място е трябвало да има детска градина, обяснява пред камерите Мария Господинова, която също е от квартала. Друг човек от района допълва, че има свлачищни процеси в квартала. Стари блокове в съседство пък скривали слънцето на новия строеж. А той на всичкото отгоре се намирал върху свлачищна зона.

comment 0
visibility 7153
Ромска схемаза изнудване на шофьори

Роми в рекетьорска схема за ПТП в Овча купел (СНИМКИ)

Трима роми са основни действащи лица и предизвикват ПТП в столичния Овча купел. За рекетьорската схема сигнализират граждани в социалната мрежа. "Бъдете внимателни! В квартала се появиха гастролиращи рекетьорчета", предупреждава бдителен столичанин. "Героите" са забелязани през уикенда и в делничен ден. Те са се настанили на ъгъла до бл. 601 на кръстовището на ул. "Ахелой" и ул. 657 в Овча купел.  Схемата, която разиграват е елементарна, но невнимателен шофьор спокойно може да се върже и да им даде пари. На кръстовището, в нарушение, спира стар Мерцедес или БМВ и до него има съгледвач. Щом види, че по ул. "Ахелой" се задава автомобил, влиза в колата си и така сигнализира на другите двама. Друг ром пък с кола се движи по ул. 657 и тръгва да завива по ул. "Ахелой", така че още повече да се затрудни минаването на нищо неподозиращия шофьор. И понеже има неправилно спряла кола, разминаването е трудно. В този момент пред нищо неподозиращия шофьор се хвърля третия ром с колело. Той се мята на земята и започва да вие, разказва за схемата наблюдателен жител в Овча купел. Преди години роми се криеха по големи столични паркинги и се хвърляха под автомобилите, особено ако шофьорът е жена и кара назад. А след това искаха пари, за да не викат полиция.

comment 0
visibility 3371
наеми

Скочиха наемите в "Студентски град" и "Овча купел"

Около месец остава до началото на новата учебна година за студентите и наемите на апартамените започнаха да се вдигат. Най-предпочитаните от тях райони са "Овча купел" и "Студентски град", където наемите бележат ръст от 17% в сравнение с миналата година, съобщава Investor.bg. Определяща за цената е типа строителство, дали апартаментът е обзаведен, както и локацията. Двустайните апартаменти в "Судентски град" в момента се предлагат под наем на цени от 250 евро до 2500 евро. В "Овча купел" судентите ще трябва да плащат за квартира между 230 и 430 евро.

comment 0
visibility 1754
метро

Отпушват на етапи движението в "Овча купел" (СНИМКИ/ВИДЕО)

Строителните дейности по станциите от първия участък на третия метродиаметър трябва да приключат до октомври. След това идва ред на изпитанията на влаковете. Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която инспектира как върви изграждането на новата метростанция №15 и обновяването на бул. "Президент Линкълн" и улица "Житница" в "Овча Купел". Заедно с нея на проверката бяха и заместник- кметът на столицата Дончо Барбалов и изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД проф. Стоян Братоев. Вече е направена конструкцията на метростанция №15, в момента се слагат канали, водопроводи, топлопроводи, електромрежа. Предстои и полагането на релсите, обясни проф. Братоев. На три от станциите от новия метродиаметър ще бъдат направени и буферни паркинги- всеки с капацитет около 240 коли. Те ще бъдат на Околовръстното шосе- в района на последната метростанция- №18, при станция 17 на улица "Централна" и на бул. "Монтевидео", в района на станция №16. Фандъкова припомни, че когато се говори за метро става дума за най-големият стратегически проект- екологичен и транспортен. С минаването на подземната железница ще се подобри чувствително наземната инфраструктура. "В "Овча купел" са най-големите инвестиции, които правим през последните години. Участъкът от метрото, който изграждаме- 4 километра с 4 метростанции, е на стойност 100 милиона евро. Трябва да припомня, че това беше лично мой ангажимент, когато нямаше осигурено финансиране за този участък. Поех риска и ангажимента Общината да финансира 100 процента този участък. В последствие успяхме да защитим допълнителни средства по Оперативна Програма "Транспорт"", каза още градоначалникът. Освен с изграждането на метрото, в района се обновяват и три големи пътни артерии- бул. "Президент Линкълн", улица "Житница" и улица "Централна". Така на етапи ще започне да се отпушва движението в "Овча купел". Вече е пуснато кръстовището при връзката на бул. "Президент Линкълн" с Околовръстното. Преди 15 септември се очаква да приключи и реновирането на "Президент Линкълн"- нов булевард с нови тротоари и ново осветление. "Централна" би трябвало да бъде готова в началото на следващата година.          

comment 0
visibility 676
тамвай 11

Ремонтират релсов път на кръстовище бул. „Овча купел“ – ул. „Любляна“

Ремонтът на релсовия път на кръстовище бул. „Овча купел“ – ул. „Любляна“ ще наложи някои забрани, касаещи движението в района, съобщават от Столична община. От 04.30 часа на 18.08.2019 г. до 24.00 часа на 23.08.2019г ще има забрана за влизане на автомобили първо по южното платно на ул. „Любляна“ в отсечката на кръстовището й с бул. „Овча купел“. Движението ще се осъществява двупосочно по северното платно на улицата в същата отсечка, а след това по северното платно на ул.„Любляна“ в отсечката на кръстовището й с бул. „Овча купел“, като движението ще се осъществява двупосочно по южното платно на улицата във въпросната отсечка. От 04.30 часа на 19.08.2019 г. до 24.00 часа на 23.08.2019г. ще бъде разкрита временна автобусна линия № 11-ТМ. Автобусът ще се движи по маршрут: ж.к. „Западен парк“ (крайна станция на автобусни линии №№ 72 и 77), ул. „Западна“, ул. „Суходолска“, ул. „Кубан“, бул. „Възкресение“, бул. „Никола Мушанов“, бул. „Овча купел”, бул. „Цар Борис III“, ул. „Александър С. Пушкин“, пл. „Знаме на мира“. Автобусите ще спират на всички съществуващи автобусни спирки по маршрута. Скъсява се маршрутът на трамвайна линия № 11 от кв. „Илиянци“ до депо „Красна поляна“.