Тема: парк

comment 0
visibility 992
вандали

Вандализъм в парк "Св.Св Петър и Павел"

Вандалска проява е констатирана днес на територията на парк "Св.Св Петър и Павел" в ж.к "Разсадника - Коньовица". Дирекция " Зелени системи" , която отговаря за поддръжката на парка, е информирана и е предприела съответните мерки по възстановяването на парковата мебел.   От "Красна поляна" апелират за отговорно ползване на парковите съоръжения и се ангажират да се обърнат към 03 РУ-СДВР за съдействие, с цел превенция на поредни такива прояви.    

comment 0
visibility 1687
вина

Майстори на вина от Банкя си свериха часовника в парк "Кестените"

Единадесетата традиционна среща на винопроизводителите от Банкя изпълни с много усмивки и позитивни емоции парк „Кестените” край заведението „Чучулигата”. Култовата кръчма даде гостоприемството си на празнуващите този ден от цяла Банкя. Собственикът ѝ Милан Зарчев и Данчо Борисов са инициаторите за този фестивал. Освен уникални вина имаше и невероятни мезета. Разнообразието им за сетен път показа мераклийската жилка на винарите.   Кметът Рангел Марков, представители на различни институции от града уважиха събитието, което даде цвят и придава атмосфера на зимна Банкя. Акордеон и тъпан създаваха музикалната среда, наситена с песни за вино и любов.   

comment 0
visibility 3732
Парк в Кокаляне

Дарител превръща 10 декара в Кокаляне в парк с дръвчета и пейки

Благодетел се е наел да облагороди зелено пространство в с. Кокаляне, район Панчарево. Той се е заел сериозно с работата да преобрази огромната ливада. Преди дни вече са изкопани дупки за фиданките. Тези дни пък ще започне засаждането им, научи Столица.bg. Теренът е общински, но има човек, който иска да го облагороди и жителите на Кокаляне да имат място за отдих", коментира пред Столица.bg кметът на селото Александър Борисов, който не каза името на дарителя. В парка ще има пейки и шезлонги, които хората ще могат да ползват през лятото.  Дарителят е поел ангажимент и да изгради видеонаблюдение, за да се опази парка от вандали и хулигани. В зеленото пространство, което до момента се косеше и подъдржаше от кмета на село Кокаляне, ще има поливна система, а благодетелят е приел ангажимент и след изграждането да го поддържа. Според местните жители до вчера никой нищо не е знаел за бъдещия парк. Самият кмет на Кокаляне е бил в паника, защото не е знаел кой е изкопал дупките. В цялото пространство те са над 100. За бъдещите намерения не са запознати и в районното кметство Панчарево. "Няколко дни нямах връзка с дарителя и затова не знаех кой е направил дупките, но днес се чухме", обясни Александър Борисов. До момента не е ясно има ли проект за парк в селото, какъвто е задължителен и спазени ли са всички законови процедури за трансформирането на 10 декара общински терен в парк.

Реклама
comment 1
visibility 4963
Проект за парк в район Лозенец

В "Лозенец" си искат парк между Кръстова вада - Изток и Витоша ВЕЦ Симеоново

Жителите на столичния район Лозенец искат да имат парк и вече са направили подписка с над 600 подписа. Мястото за зеленото пространство е между кварталите Кръстова ваза-Изток и Витоша ВЕЦ Симеоново. В социалната мрежа подпписката събира все повече подкрепа и привърженици. Тя е внесена на 11 ноември т. г., с 602 подписа, в деловодството на район Лозенец, с входящ номер РЛЦ19-ГР94-1966, съобщават инициаторите в социалната мрежа. Още преди да започне застрояването на Кръстова вада със затворен жилищен комплекс, точно под Околовръстното, през 2007 година от Столична община бяха планирали това пространство за парк. Хората, които са се подписали в подкрепа на парка искат да получат информация за изграждането на този парк, както и за издадени строителните разрешения за частни парцели, които попадат в определената за парк територия.  За подкрепа на парка гражданите се обръщат за подкрепа към новия кмет на Лозенец Константин Павлов и зам.-председателя на СОС и кандидат за кмет на София арх. Борислав Игнатов. Един от доайените в градоустройството в София арх. Жана Стойчева пък споделя, че преди година студенти по архитектура в УАСГ са направили Паркоустройствен проект за парк Витоша ВЕЦ Симеоново. "Имаше отлични проекти", коментира архитектът. Гражданите са запознати с работата на студентите, но по-важното за тях е дали има частни имоти и разрешителни за строеж в определеното за парк пространство.

comment 0
visibility 1336
осветление

Слагат ново осветление в парк "Надежда" в "Толстой"

Ново улично осветление ще бъде сложено в целия парк "Надежда" в квартал "Лев Толстой". Стартът на програмата бе днес. Тя включва монтиране на стълбове за осветление на всички алеи в парка, пешеходните подходи към метростанция „Хан Кубрат“, както и основен ремонт на съществуващото обществено осветление. Ще се направи основен ремонт и при необходимост ще се направи улично осветление в приоритетни участъци. Ето част от тях:ж.к. „Свобода“, ул. „Дилянка“ж.к. „Надежда 2“, ул. „Кирил Дрангов“ул. „Петър Панайотов“ж.к. „Надежда 4“, детска площадка между бл. 402, 403, 404 и 405ж.к. „Надежда 1“, ул. „Любородие“, около 101 СУ „Бачо Киро“ж.к. „Надежда 3“, около бл. 323, 324, 325, 326 и 327ж.к. „Надежда 3“, около бл. 310, 315, 316, 317 и 319ж.к. „Надежда 2“, около бл. 220, 221, 222 и 223ж.к. „Надежда 3“, между бл. 334 и 335ж.к. „Надежда 1“, бл. 102ж.к. „Надежда 1“, ул. „Константин Будин“, зад бл. 107 и 108ж.к. „Надежда 3“, ул. „Житен“ж.к. „Надежда 4“, алеята пред бл. 443 В близост до парк „Надежда“ започва изграждане на паркинг за автомобили от източната страна на ул.“Екзарх Стефан“, в участъка между ул.“Република“ и ул.“Априлско въстание“ (срещу пощенски клон № 1220). Проектът включва направата на паркинг за около 50 коли, като настилката ще е от паркинг елементи.    

comment 0
visibility 320
неолитно селище

Градят археологически парк при неолитното селище в "Слатина"

Ще бъде направен археологически парк при откритото неолитно селище "Слатина" в столицата. Вече има готов устройствен план за обекта. Направен е и проект за защитно покритие и малък посетителски център, съобщиха от Столична община. През уикенда в неолитното селище имаше Дни на отворените врати за граждани от екипа с ръководител проф. чл.-кор. Васил Николов в присъствието на зам.-кмета на София доц. д-р Тодор Чобанов.Проучването на раннонеолитното селище се извърши с подкрепата на Столичната програма "Култура". Раннонеолитното селище "Слатина" съществува през периода 6 100 – 5 500 г. пр.Хр. и е между най-древните на Балканите. Площта на останките от него е около 300 дка. Неговите жители принадлежат към създателите на първата европейска цивилизация. Направените проучвания от екипа на проф. чл.-кор. Васил Николов показват интересни данни за първите жители по нашите земи.  

comment 0
visibility 1206
Паркът и спортната площадка до 108 училище в Дружба 1 осъмнаха в боклуци

Засипаха с боклуци обновена спортна площадка в Дружба 1 (СНИМКИ)

Обсипан с боклуци осъмна паркът и спортната площадка до 108. СУ „Никола Беловеждов“ в неделя сутринта. Спортните игри не са оправдание за кочината , която се оставя, възмущават се живеещи в близост до зеленото пространство. това се е случило в тъните часове на нощта. И лошото е, че тогова никой не е спортувал, а са се събирали да пият, казват хората. По масите за тенис бяха разхвърляни боклуци, празни бутилки от минерална вода, шишета от бира, салфетки, опаковки от храна и много фасове. Свинщина е имало и на новата спортна площадка, свидетелстват очевидци. Спортното игрище беше изградено през пролетта и е точно срещу училището. Само за няколко месеца и вече се налага спортният обект да бъде ремонтиран, тъй като вандали са изкъртили футболна врата и са разкъсали оградата. И камери да има пак ще има хулигани и вандали, защото всичко опира до възпитанието. Но е крайно време да бъде заловен и строго наказан някой, който вилнее и чупи публична собственост, възмущават се хора от съседните блокове. Всичко тук е направено, за да има къде децата да спортуват. Полагат се много усилия да се подобри средата на живот в Дружба и се харчат пари на столичани, а вандали и хулигани бъркат в нашите джобове, коментират възмутени граждани.

comment 0
visibility 2005
Проект "Западна порта към Западен парк" за пешеходен достъп на Люлин до Зап

Нова зелена зона свързва Люлин със Западен парк (СНИМКИ)

Ново парково пространство ще свързва 200-хилядния Люлин с Западен парк и съседния район Илинден. Добрата новина съобщи кметът Милко Младенов в социалната мрежа. Вече е изработен идеен проект "Западна порта към Западен парк". Люлин има и готов ПУП и след влизане в сила може да се започне реализацията на новото парково пространство. В новия парк ще има детска и спортна площадка, пешеходни алеи, площадка за разходка на кучета, осветление и видеонаблюдение, пейки и разбира се и много зеленина. Ще се изгради и пасарелка, която ще свързва тази новата зелена зона със същинския Западен парк, в район Илинден. Инициативата за директен достъп на Люлин до Западен парк е още от 2013 г. Зелената зона обхваща площ от 10 декара и е разположена между бензиностанция Shell и автомобилен център Peugeot, бул. "Петър Дертлиев". цялото това пространство е отредено за зелено според ПУП. В момента от кметството в Люлин са пуснали процедура за избор на изпълнител на проекта. Офертите вече са подадени и предстои разглеждането им и избора. Според районния кмет Милко Младенов строително-монтажните дейности могат да започнат през късната есен или късно през пролетта на 2020 г. Реализирането на проекта "Западна порта към Западен парк" ще осигури на люлинчани нови зелени територии за разходки, игри, забавления и най-вече пешеходен достъп до Западен парк. И тъй като проектът за реконструкция на Западен парк бе объркан и ремонтът е спрян, може да се окаже, че новият парк на Люлин ще е готов преди, започналото  от 2 години обновяване на Западен парк!

comment 0
visibility 979
чешма

Ремонтираха чешмата в парк "Света Троица" (СНИМКИ)

Чешмата в парк "Света Троица" в "Илинден" отново работи. Тя бе възстановена от общински служители, след като преди няколко дни вандали я счупиха. Жителите и гостите на района отново ще имат възможност да я ползват, съобщи в социалната мрежа кметът на района. Той призова този път да няма актове на вандализъм, за да може в горещите летни дни всеки да се разхлади на чешмата.      

comment 0
visibility 898
Реконструкция на парк в Бояна

Правят детска площадка и фитнес при ремонта на парк в кв. Бояна

Реконструкцията на парка под новата детска градина в кв. Бояна стартира в началото на следващата седмица, похвалиха се от район Витоша. Според проекта там ще имаизцяло нова детска площадка, фитнес на открито. Обновени ще бъдат и алеите. Все още не са приключили строителните дейности по изграждането на нови детска и спортна площадка на ул. Майстор Павел от Кримин в кв.Манастирски ливади Запад. През изминалата седмица бяха одобрени два проекта по програма "Зелена София" за кв. Манастирски ливади Запад. Продължава работата по изграждането на футболно игрище и зона за отдих в кв.Драгалевци на ул. "Ябълкова градина", съобщават от районното кметство.

comment 0
visibility 934
Плаж в парка в Овча купел

Плажуващи събират тен в парка в Овча купел

Близко, удобно и евтино се оказа плаж в столичния квартал Овча купел. През уикенда, живеещи там излязоха да събират тен в местния парк. На импровизиран дървен шезлонг, при това безплатен, столичани дама се опъна да се попече.  На никого не пречеше, а пък по-срамежливите само ѝ завиждаха. Гледката от голи телеса насред парка не е от най-есетичните или приятни, но жената се радваше на слънцето. Дъжд не заваля, но за да се предпази от парещите слънчеви лъчи тя бе с разтоврен чадър в ръка, за да си пази главата. Само да имам време и мен ще ме снимат така, но аз ще си забия чадър, иронично коментираха хора от ОВча купел в социалната мрежа, където бе публикувано плажното видео.

comment 0
visibility 1123
Йорданка Фандъкова

Фандъкова: Планът за Борисовата градина трябва да се преработи

Столичният кмет Йорданка Фандъкова предлага Подробният устройствен план на „Борисовата градина“ да бъде преработен и да се направи ново обществено обсъждане. Това се посочва в становище на кмета относно мащабният проект.  Тя споделя, че „Княз-Борисовата градина“ е едно от знаковите места за София, любимо на всички столичани. Самото изграждане на парка започва в годините след Освобождението, тогава за него са се грижили градинари, оставащи и до днес в историята на градинското парково изкуство като например Даниел Неф и Йосиф Фрай. „130 години след като е изработен на първия устройствен план на градината от Даниел Неф, ние започваме обсъждането на настоящия проект за Подробен устройствен план, чиято цел е да съхрани и опази историческия вид на Борисовата градина, която е едно от най-големите богатства на София. 2014 г. Столичният общински съвет реши изработването на проекта за Подробен устройствен план на Борисовата градина да се възложи след провеждане на публичен конкурс", казва Фандъкова. ''Тогава в конкурса бяха определени следните основни принципи: 1. Да не се допуска ново строителство на сгради в парка. 2. Намесата в резерватната част да е само за реставрационни или консервационни дейности; 3. С механизмите на плана да се прецизира така, че да бъде решен проблемът със съществуващите обекти - частна собственост в полза на общественото им ползване", посочва още тя. Фандъкова споделя още, че заданието на плана показва ясна политическа воля за запазване на парка и законовото спиране на всякакви инвестиционни намерения от страна на собственици на частни обекти, придобити в периода 1997 – 2005 г. „Замените и продажбите на държавни и общински имоти на територията на парка във времето на прехода са тежко наследство, с което трябва да се справим по законов ред, така че да гарантираме целостта на парка и да го освободим от несвойствени дейности. През 2017 г. по моя заповед са проверени всички терени на територията на парка, които се стопанисват от дружеството „Софийски имоти“ и сключените договори за наем за прекратени. С доклад до Столичния общински съвет предлагам 4-те терена („Кръглото кафене – Кривите огледала“, „Велописта“, „Детски кът – Водното каналче“ и „Трите дансинга“) да бъдат върнати за управление на Столична община", казва Фандъкова. Въз основа на анализ на собствеността са установени неточности в кадастралните регистри използвани по проекта. Именно поради тази причина кметът на София възлага изготвяне на правен анализ на собствеността, който да изследва съществуващите актове за общинска и за държавна собственост и те да бъдат отразени коректно в подробния устройствен план. За имотите, които са маркирани като „неустановена собственост“ в проекта, към момента Столична община разполага с актове за общинска собственост. Конкурсът за разработване на проекта за ПУП на Борисова градина бе спечелен от дружеството „Ковачев архитекти“, което предложи най-консервативният вариант за запазване на парка. Изработването на плана от арх. Ковачев и неговия екип започна през 2016 г., а проектът е предаден за разглеждане и обсъждане през 2019 г.", пише още в становището на столичния кмет. „В настоящето становище изразявам своите предложения по представения за обществено обсъждане проект, които настоявам да бъдат включени в окончателния вариант на плана: - Да не се възстановява сградата на Климатичното училище по архивни данни, каквото е предложението в проекта. Теренът да бъде запазен като част от зелената система на Борисовата градина. - Конната база и базата на „Спортна София“ да се запазят на местата, на които са, като не съм съгласна с предложението да се местят на нови терени в парка. Конната база от години е място, на което децата на София се запознават с конния спорт, а много деца със специални потребности идват тук със своите родители. - Да не се допуска никакво ново строителство на сгради за създаване на „Музей за зелена памет“ на мястото на автокъща „Капитолия“. За осигуряване на достъпа до парка, без да се допуска движение на автомобили в него, подкрепям предложението за изграждане на подземен паркинг под съществуващия в момента терен на автокъщата. - Да се разгледа възможността за възстановяване на атракциона „Кривите огледала“ в съществуващата в момента малка сграда на терена на автокъща „Капитолия“. Автокъща „Капитолия“ да бъде премахната от Борисовата градина. - Да не се допуска застрояване в имота на съществуващия преди години ресторант „Тенекиите“. - Да не се допуска създаването на нови паркови оси при Обелиска и от стадион „Юнак“ към Розариума. - В специфичните правила и норми да се опишат ясно допустимите дейности за реконструкция и ремонт на съществуващите спортни съоръжения. Те трябва да бъдат запазени като обществена база за спорт, като не се допуска увеличаване на съществуващата застроена площ. - Да се преосмисли подлезът при Строителния техникум и да се предложи вариант за широко и безопасно пешеходно преминаване на ниво терен между Борисовата градина и градската територия. Вкарването на пешеходното движение в подлез ще затрудни придвижването на пешеходците. - Да се подобри структурата на веломрежата в парка на местата на връзка с околните територии. Политиката на Столична община да поощрява велосипедното движение изисква да се отдели особено внимание на възможността за безпрепятствен и удобен велосипеден достъп от съседните територии, като се гарантира безопасността на пешеходците. - Да се изследва възможността на мястото на предвидените с плана пасарелки с ограничен до техническия им минимум размер да се предвидят по-широки и съвременни преминавания с подходящи наклони, за да се осигури както преминаване на пешеходци и велосипеди, така и пространствена връзка на територията на Борисовата градина с околните квартали. - Не подкрепям предложението в проекта за изграждане на атракционна железница на част на участък от съществуващата жп линия. - Да се прецени възможността за разширяване на обхвата на плана, като се присъедини и територията около река Аджибарица, граничеща с парка, която попада в плана на жилищния комплекс Дианабад. Считам за целесъобразно планът да се преработи съгласно приетите предложения, след което да се проведе процедура по ново обществено обсъждане", казва още Фандъкова.  

comment 0
visibility 4600
София парк

ВАП иска проверки на кучета и собствениците им

Масови проверки как хората разхождат кучетата си в София и страната, поискаха от Върховната административна прокуратура. Това става след поредица от тежки инциденти с домашни любимци. В сряда кучета от порода питбул нападнаха 8-годишно момиченце в квартал Манастирски ливади. Заради сериозно зачестилите нападения в столицата проверките са засилени, правят се в паркове и градинки, а също и в междублоковите пространства сутрин и вечер. От началото на тази година в София са съставени 14 акта за ухапване от куче. Глобата за тях е 100 лева. Инспекторите са съставили и голям брой актове за водене на куче без паспорт и без повод. Санкцията за това е 50 лева. От Столичния инспекторат коментират, че на ден имат по 5-6 жалби за ухапвания от кучета и за такива водени без повод.

comment 0
visibility 808
парк

Чистят парк "Сухото дере" от битови отпадъци

Акция за почистване на парк "Сухото дере" в квартал "Младост" 4 ще се проведе от 10 часа на 8 юни. Всеки, който се вълнува от това природата да бъде чиста, може да се включи в проявата, наречена "Да почистим заедно". Събитието се организира от администрацията на район "Младост", Столична община и „Съдърланд Глобъл Сървисиз България“ ЕООД.Инициативата има за цел да се почисти от битови отпадъци и прорасла растителност парк "Сухото дере".    

comment 0
visibility 3676
Парка край езерото в Дружба

Столична община финансира с 1,2 млн. лв. парка край езерото в Дружба

Осигурено е финансирането за първия етап от обновяването на парка край езерото в Дружба, район Искър. Средствата са от Столична община. Пуснатата обществена поръчка от Московско 33 за избор на изпълнител е за прогнозна стойност от 1,2 млн. лв. Проектът предвижда да се направят амфитеатрални пейки с изглед към езерото. Ще се използва есествения наклон, който е от страната на понтона, откъм бул. Кръстю Пастухов, обясни пред Столица.bg кметът на район Искър Ивайло Цеков. От там хората ще имат перфектния изглед към езерото. Нови площадки за спорт ще се изградят към края на парка откъм "Искърско шосе". 6 спортни съоръжения ще бъдат монтирани на площ от 500 кв. м в източна част на парка до църква „Св. преп. Наум Охридски“. В пространството зад параклиса, който е близо до моста ще се обособи площадка за кучета от около 800 кв. м.  Нови алеи с настилка и поставяне на осветление, където няма се предвижда по проект. Кв. Дружба е известен с многото събития, почти всеки уикенд край езерото. Първият етап на реконструкцията предвижда и такава зона за публични мероприятия, както и нови детски площадки. Засега за малчуганите има само в близост до читалището. Миналата година в езерото бяха поставени фонтани, които допълнително привлякоха още граждани. През почивните дни около водоема се разхожда и столичани от други райони в столицата и става доста оживено.

comment 0
visibility 877
проект за парк

Готов е проект за парка "Братска могила" в "Сердика"

Ландшафтните архитекти на район "Сердика" са изработили идеен проект за реновирането на парка "Братска могила" , който се намира на улиците "Железопътна" и "Димитър Гущнов". От администрацията на района пуснаха проекта в социалната мрежа и помолиха гражданите от района да си кажат мнението за него. В проекта е заложена градинка за разхождане на домашни любимци, ситуирана в западната част на парка. Предвидено е да се направи и нова детска площадка в близост до нея. Ще бъдат асфалтирани и алеите в парка, така както са посочени в проекта.

comment 0
visibility 673
кв. Гео Милев

В кв. "Гео Милев" майки да си застраховат бебешките колички (СНИМКИ)

Две бебешки колички счупи майка по дупките на улиците и особено край парк "Гео Милев" на едноименния квартал. Младата жена се ожали пред Столица.bg, че по ул. Атанас Узинов, което е продължение на ул. "Н. Коперник" настилката е тотално разбита. Огромна дупка се е отворила по рабития асфалт пред пешеходна пътека при парка. Майката вече е счупила една бебешка количка, а сега и втората е на път. Ужасната улица е така повече от две години и до момента от районната община не са си мръднали пръста, коментираха пред Столица.bg граждани. Трагичен е пейзажът и по улицата до парка, където изобщо няма настилка. Но там са все още частни терени. А по нея могат да се движат само офроуд машини.  Столица.bg се увери, че това не са единствените улици, като след бомбандировки. Една от главните улици - Гео Милев е в ужасно състояние от кръстовището с "Коперник" до "Слатинска". Особено тежко става положението в квартала след дължд. Пълните с вода дупки често пъти са причина за счупени автомобили. Те обаче имат застраховки, затова е време и майките с малки деца да застраховат бебешките си колички!

comment 0
visibility 1210
парк и църква в Курило, район Нови Искър

В кв. Курило обсъждат парк от 28 декара и църква

Парк от 28 декара с църква в него ще се изгради в кв. Курило на район Нови Искър. Общественото обсъждане за проекта е насрочено за сряда, 27 март т. г. от 18,00 часа в салона на народно читалище „Христо Ботев 1907“ в Курило.  Проектът на църквата все още е в процес на изработване, а гражданите се събират, за да си кажат мнението дали искат в квартала им да има самостоятелна църква. Теренът е общински и е предвиден за озеленяване и паркова среда. В него е възможно да се застрои само 1%. РЗП-то на църквата ще бъде 230 кв. м. Възражения и мнения по проекта могат да се подават до 17,00 часа на 5 април 2019 г. в Центъра за административно и информационно обслужване на граждани в кметството в Нови Искър. Курило е най-големият квартал на район Нови Искър, а нямат самостоятелна църква. Има една доста стара на гробищата. Проблемът с липсата на православен храм в квартала е от 90-те години. Сега вече това ще е възможно и след година, две местните жители ще имат самостоятелна църква. На общественото обсъждане ще се дискутира издаването на разрешение за изработване на проекта. Така при одобрение на гражданите и липсата на възражнения процедът с по-голяма скорост ще напредва към проектирането и изграждането на храма.

comment 0
visibility 974
„Резиденция „Лозенец“ за всеки!“

Общински съветник и младежи искат отварянето на резиденция „Лозенец“

Пред главния вход на резиденция „Лозенец“ младежи организираха инициатива „Резиденция „Лозенец“ за всеки!“. Младежите, сред които бе и общинският съветник Николай Николов, издигнаха арка пред входа на резиденцията. На нея те наредиха 100 цветни плика за писма. Младежите приканваха разхождащите се да се снимат с някоя от цветните табели, с цветни шапки или очила. Целта на тази инициатива е паркът на резиденцията да е достъпен за жителите и гостите на столицата през светлата част от деня. Резиденцията се стопанисва от Министерството на отбраната. Според тях това е секретен обект, но въпреки това, срещу 14 400 лв вътре може да се проведе частно парти с 500 гости. Организирайки събитието пред резиденцията, младежите отстояват позицията си да е достъпен парка на резиденцията и същевременно да създадат положително настроение в почивния ден. Така се надяват да се постигне и положителна промяна в сивото ежедневие на столичани. На събитието присъства и кметът на район „Лозенец“ Любомир Дреков. Той изслуша желанието на хората да се увеличат достъпните зелени площи в София.

comment 0
visibility 737
Засаждане на дръвчета в Дружба

Политици, общинари и граждани засадиха 100 дръвчета в парк в "Искър" (СНИМКИ)

На нов парк със 100 дръвчета ще се радват живеещите в Дружба 1. Голяма зелена площ до райноното кметство "Искър" и срещу читалището се превърна в парк. Политици, общинари, учиници и граждани се включиха, вчера, в засаждането на 100 фиданки. Всички се присъединиха към инициативата  "Президентски клуб - България", което е неправителствена организация на млади предприемачи. В засаждането участваха и учениците от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия. Сред всички бе забелязан и депутатът Валентин Радев, бивш МВР министър и съпруг на председателя на екокомисията Лорита Радева, които живеят в Дружба. Пространството отдавна бе предвидено за парк, но до вчера нямаше дръвчета. Неочаквано много хора, които живеят в близост се включиха заедно с децата си в иницативата за подобряване на средата в района и неговото развитие. Паркът е съвсем близо и до езерото в Дружба. Хората залесиха пространството с ела, бреза, липа, шестил, атласки и хималайски кедър и явор. В засаждането участва и екип на дирекция „Зелена система“, ръководен от ландшафтен арх. Димитър Данчев. Представител на район "Искър" пък беше екологът на района Слава Калева.  Реализирането на иницативата вчера направи Дружба едно по-добро място за живеене. 

comment 0
visibility 933
Обсъждане на парк Македония

Столичният кмет обсъди изграждането на парк „Македония“ с френски архитекти (СНИМКИ)

Изграждането на линеен градски парк от Руски паметник до пл. „Македония“, обсъдиха днес кмета на София Йорданка Фандъкова и  арх. Борина Андрийо и ланд. арх. Франсоа Невийо от архитектурното бюро „Вилмотархитекти“. С последните промени увеличаваме озеленяването на цялата зона - 467 дървета и 3720 кв. м. зелени площи. По този начин ще успеем да върнем първоначалният облик на булеварда с пешеходна зона, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в официалната си страница в социалната мрежа.По предложение на „Вилмот архитекти“ за зелените трамвайни релси по бул. „Македония“ ще бъде използвана конструкцията на зелените трамвайни трасета, които са проектирани и изпълнени в Париж. Като част от проекта се подготвя и градско обзавеждане с характерни мебели, които да запазят духа на стара София. Арх. Борина Андрийо е родом от София. От 37 години живее и работи във Франция. Изпълнителен директор е на едно от най-големите френски архитектурни бюра „Вилмот архитекти“и носител на ордена на почетния легион на Франция.В момента отсечката от пл. "Руски паметник" до пл. "Македония" е в окаяно състояние - с видими поражения върху релсовия път и паважа, които затрудняват дори пешеходците.

comment 0
visibility 630
Новия парк в Младост 3

Почистване на клони в Младост 3 смути граждани (ВИДЕО)

Багер започна да почиства клони в незасторена площ в Младост и това съзадед голяма тревога на местните жители, които бяха забелязали машината. Видео в социалната мрежа с машината, която премахма изсъхнали клони определено създаде смут сред жителите на Младост. Според авторката е започнало изграждането на новия парк в Младост 3. Тя допълва, че това пространството в района е собственост на военните, зад църквата, където по проект се унищожава само саморасла растителност и храсти. Столица.bg се свърза с временно изпълняващия кмет на район Младост арх. Русев. Той обясни, че парк не се изгражда, а е издал заповед само за почистване на клони и изсъхнала растителност. Кметът допълни, че в близост има частен имот, в който собственикът си работи. Според арх. Русев багерът е бил в частния имот. През 2018 г. след лично разпореждане на премиера Бойко Борисов, е спряна скандалната продажба на имот, бивша собственост на Министерство на отбраната. Голям терен с площ 17 148 дка, намиращ се след храм „Рождество Христово“ и ул. „Жечо Гюмюшев” в „Младост“ 3.  Тогава правото на собственост е безвъзмездно прехвърлено от Областната управа към Столична община, за изграждането на нов парк в Младост. Като бе подписан меморандум за сътрудничество с ректора на Лесотехнически университет проф. Илиев. Основната идея на това сътрудничество бе студенти с иновативно мислене да предложат своите проекти за парк на въпросното пространство.  Зелената зона в Младост 3 трябва да е готова през 2019 година, и да бъде с уникална архитектура, която отговаря на всички съвременни изисквания за парково пространство, безопасен и забавен за децата, комфортен за възрастните.

comment 0
visibility 940
Парк

Вандали изпочупиха пейки в столичен парк (СНИМКИ)

Бяха изпочупени пейки в обновения парк "Бял бор" в кв. Гевгелийски. Разочаровани граждани споделят, че не са успели да се порадват на обновения от местната община парк. Той е реновиран преди около година. Паркът е бил обновен и почистен, съгласно предварителните планове на кмета на район Илинден - г-н Иван Божилов. Средствата за са били осигурени по проект „Почистване и възстановяване на част от парк „Бял бор“, на тема „Обичам природата- и аз участвам“ на Национална кампания „За чиста околна среда - 2015г.“ Направена е нова настилка на алеите, санитарна сеч по молба на жителите и са били монтирани нови пейки за по-голям комфорт на гражданите от района. Сложени са кашпи за цветя, нови кошчета за смет и екоосветление. Няколко месеца по-късно вандали са счупили новите пейки. Подаден е сигнал до компетентните органи, след като камера е заснела извършителите. 3-то РПУ вече се е заело с инцидента.